Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες

Την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στον κινηματογράφο «STUDIO», με ομιλητή τον Γ. Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εξόρμηση σε φασονατζίδικο στην Αθήνα
Εξόρμηση σε φασονατζίδικο στην Αθήνα
Εκδήλωση για μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στον κινηματογράφο «STUDIO» (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής).

Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Προετοιμάζοντας την εκδήλωση, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διακινεί τετρασέλιδη ανακοίνωση, μεταφρασμένη και σε γλώσσες μεταναστών και προσφύγων, με σύνθημα: «Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενωμένα ενάντια στον καπιταλισμό. Παλεύουμε για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό».

Για να φτάσει το κάλεσμα σε όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους, Ελληνες και ξένους, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ οργανώνουν περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις σε τόπους δουλειάς όπου εργάζονται μετανάστες, αλλά και σε χώρους που μένουν πρόσφυγες. Χτες και την περασμένη Τρίτη εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε φασονατζίδικα του κέντρου της Αθήνας, στα Πατήσια και τη Ν. Χαλκηδόνα, όπου εργάζονται εκατοντάδες μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες.

Στην ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη όλων των χωρών αντιμέτωπη με την ένταση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που ξεκινάει από την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς και φτάνει μέχρι τη φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι οποίοι γίνονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών, από διαφορετικές χώρες, αναγκάστηκαν από τους πολέμους και τη φτώχεια που προκαλεί ο καπιταλισμός να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς, της προσφυγιάς.

Εκατομμύρια άνθρωποι και από τις λεγόμενες ισχυρές χώρες, που κάνουν τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις, δουλεύουν και αυτοί για ένα κομμάτι ψωμί, είναι άνεργοι, φτωχοί, άστεγοι, πεινασμένοι και διψασμένοι.

Εμείς, το ΚΚΕ, είμαστε το κόμμα της εργατικής τάξης της Ελλάδας. Τους πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν και δουλεύουν στον τόπο μας, τους θεωρούμε κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας. Δεν διαχωρίζουμε τους εργάτες με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, με βάση αν τον ανάγκασε η φτώχεια ή ο πόλεμος να φύγει από τη χώρα του.

Σας καλούμε, όλοι μαζί να παλέψουμε ενάντια στον κοινό μας εχθρό, που είναι ο ίδιος και εδώ και στις χώρες σας. Ο ίδιος βομβαρδίζει τις χώρες σας, προκαλεί εμφύλιους, ξεριζώνει ανθρώπους, φτιάχνει τους δουλέμπορους, πνίγει τους πρόσφυγες στη θάλασσα, δημιουργεί τη φτώχεια, τους ανέργους, μειώνει τα μεροκάματα, διακινεί τα ναρκωτικά, κάνει εμπόριο γυναικών, φτιάχνει τους βομβιστές, και το όνομά του είναι καπιταλισμός.

Ολα αυτά θα σταματήσουν όταν οι εργάτες πάρουν από τα χέρια των καπιταλιστών τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τα καράβια, τα μέσα μεταφοράς, τον ορυκτό πλούτο, τα πετρέλαια και τα βάλουν να δουλέψουν σχεδιασμένα για την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών, των λαϊκών στρωμάτων και όχι όπως είναι τώρα, που δουλεύουν για τα κέρδη των καπιταλιστών. Γι' αυτό λέμε ότι ο αγώνας για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, είναι αγώνας ενάντια στον πόλεμο, στον καπιταλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»:
  • 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967: Εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες Κομματικών Οργανώσεων.
  • Δραστηριότητα για την Πρωτομαγιά
  • Περιοδείες στελεχών του Κόμματος σε Ημαθία και Δράμα.
Οργανώνουμε την απεργία!

Από τη συζήτηση στο αμαξοστάσιο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος
Από τη συζήτηση στο αμαξοστάσιο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος
Καθημερινή είναι η δράση του Κόμματος για την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας, που θα σηματοδοτήσει την ανάγκη κλιμάκωσης με νέα απεργία τις επόμενες μέρες. Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις των Κομματικών Οργανώσεων και με τη μαχητική δράση των κομμουνιστών στους τόπους δουλειάς, στα συνδικάτα, στόχος είναι να φτάσει πλατιά το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πάλη.

Σε χτεσινή περιοδεία στο αμαξοστάσιο των τρόλεϊ και των λεωφορείων στου Ρέντη, μέλη του Κόμματος συζήτησαν με τεχνίτες και οδηγούς για όλα τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού, όπου προκλητικά «διαπίστωσε» ότι ο λαός δείχνει «κατανόηση» στα μέτρα, αφού δεν βγαίνει να διαδηλώσει μαζικά. Οι εργαζόμενοι σχολιάζουν και τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που για την Πρωτομαγιά κήρυξε στάση εργασίας μερικών ωρών, ενώ αρνήθηκε να προετοιμάσει απεργιακή απάντηση όταν ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων, λέγοντας ότι ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά. «Να ποιοι δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ο κόσμος δεν αντιδρά», αναφέρουν τα μέλη του Κόμματος.

Ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, επικεφαλής του κλιμακίου, σημείωσε ότι η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά έρχεται σε μια ιδιαίτερη φάση για την εργατική τάξη. Από τη μία, μέσα στο Μάη η κυβέρνηση θα φέρει το 4ο μνημόνιο, «με μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα που δεν κατάργησε και τα οποία δεν πρόκειται να καταργήσουν ούτε οι επόμενοι...», τόνισε χαρακτηριστικά. Με βάση τις εξελίξεις και την αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση να γκρεμίσει ό,τι έμεινε όρθιο από εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, το στέλεχος του Κόμματος υπογράμμισε ότι πλέον δεν χωράει καμιά ταλάντευση στους εργαζόμενους για το αν θα κατέβουν με το ΠΑΜΕ. «Οι μέρες αυτές πρέπει να είναι αφιερωμένες από τους εργάτες στην οργάνωση της πάλης τους», ανέφερε, καλώντας τους να κάνουν υπόθεσή τους την επιτυχία της απεργίας.


Το στέλεχος του Κόμματος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να είναι οι εργαζόμενοι σε επαγρύπνηση, για τους κινδύνους που προκύπτουν από την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, υπογραμμίζοντας την πρωτόγνωρη δύναμη πυρός από πολεμικά πλοία, αεροσκάφη κ.λπ. που συγκεντρώνεται στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Μ. Ανατολή. «Το σύστημα για να ξεπεράσει την κρίση του δεν θα διστάσει να μπλέξει σε πολέμους τους λαούς, κι αυτό είναι σοβαρό θέμα που πρέπει να απασχολήσει την εργατική τάξη», σημείωσε, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο. Αναφερόμενος μάλιστα στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ο Π. Μαρκομιχάλης είπε ότι αυτή υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην περιοχή, από τη σύγκρουση ανάμεσα στις αστικές τάξεις για τις πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της και όχι από κάποιες παραξενιές του Ερντογάν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ευθύνες της συγκυβέρνησης, που με την πολιτική της για «γεωστρατηγική αναβάθμιση», δηλαδή για την εξυπηρέτηση των καπιταλιστών, μπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς.

«Και τι βγαίνει με μια απεργία;», είναι μία από τις ερωτήσεις που τέθηκε από πολλούς εργαζόμενους στη συζήτηση, με το στέλεχος του Κόμματος να απαντά ότι αυτή η μάχη είναι το πιο σημαντικό όπλο της εργατικής τάξης, όμως και πάλι δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται να αποτελέσει μέρος της προσπάθειας να δυναμώσει συνολικά στο εργατικό κίνημα η γραμμή της σύγκρουσης με τον καπιταλισμό. Γιατί «όσο οι εργαζόμενοι θα αναζητούν σωτήρες από κυβερνήσεις σε κυβερνήσεις, τα πράγματα θα χειροτερεύουν», πρόσθεσε ο Π. Μαρκομιχάλης. Μάλιστα, με αφορμή αυτή την ερώτηση, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πολιτική πρόταση που καταθέτει το ΚΚΕ στην εργατική τάξη, για την ανάγκη να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία και να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, να οργανώσει τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και της κατανομής του πλούτου της.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με τα μέλη του Κόμματος να καλούν τους εργαζόμενους να πρωτοστατήσουν για την επιτυχία της απεργίας, να συμβάλουν από τον κρίσιμο κλάδο των συγκοινωνιών όπου εργάζονται στο να «νεκρώσει» η παραγωγή και να έχει επιτυχία η μάχη της Δευτέρας.

  • Για σήμερα, Παρασκευή, προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες:

-- Στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων στο Ελληνικό με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 π.μ. στο Τμήμα Ελαφράς Συντήρησης της Γραμμής 1 και στις 9.30 π.μ. στο εργοστάσιο της ΣΤΑΣΥ στον Πειραιά, με επικεφαλής τον Γιάννη Κιούση.

Για την κατάληψη της Νομικής

Την Πέμπτη 4 Μάη, οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με αφορμή τα 50 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην κατάληψη της Νομικής το 1973. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου της Νομικής της Αθήνας, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ 1967
Πολύμορφη δραστηριότητα από Κομματικές Οργανώσεις

Με μια πολύμορφη δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ τιμούν την εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στη δικτατορία με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Στις εκδηλώσεις παρουσιάζεται η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του Κόμματος με τίτλο «Δικτατορία 1967 - 1974». Ετσι δίνεται η ευκαιρία να συζητηθούν με φίλους και οπαδούς του Κόμματος, με την εργατική τάξη, οι αιτίες του πραξικοπήματος, η στάση της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, των ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και τα συμπεράσματα του Κόμματος για τη στρατηγική του κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Σε Μενίδι και Κορυδαλλό

Κορυδαλλός
Κορυδαλλός
Σε εκδήλωση της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Στον Κορυδαλλό, σε εκδήλωση των ΚΟ Κορυδαλλού και Νίκαιας μίλησε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».


Κορυδαλλός
Κορυδαλλός

Μενίδι
Μενίδι
Ξεχωριστή τιμητική αναφορά στους 50 συλληφθέντες Χανιώτες

Από την έκθεση αρχειακού υλικού
Από την έκθεση αρχειακού υλικού
Η προσφορά των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, των φίλων και οπαδών, όλων όσων φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, τιμήθηκε με την εκδήλωση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, την Κυριακή 23 Απρίλη, στο πάρκο Αγίων Αποστόλων.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε από τον Αλέκο Μαρινάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Περιοχής Κρήτης και Γραμματέα της ΤΕ Ν. Χανίων του ΚΚΕ, στους 50 συλληφθέντες αγωνιστές, στα Χανιά, την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος. Παρουσιάστηκε, με πλήθος στοιχείων, όλο το χρονικό της συγκέντρωσής τους από τις διωκτικές αρχές, στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, καθώς και της μεταφοράς τους, λίγες μέρες αργότερα, στον τόπο εξορίας της Γυάρου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, λειτούργησε έκθεση με υλικό και ντοκουμέντα από την αντιδικτατορική πάλη και την παράνομη δράση του Κόμματος. Παρουσιάστηκαν, επίσης, γράμματα των εκτοπισμένων Χανιωτών, καθώς και ένα ξυλόγλυπτο εικαστικό έργο που κατασκευάστηκε στην εξορία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στα «Τραγούδια του Αγώνα».

Στις πρώην φυλακές Σάμου

Εκδήλωση έξω από τις πρώην φυλακές Σάμου (σήμερα Ιστορικό Αρχείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους), όπου με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας φυλακίστηκαν δεκάδες πρωτοπόροι αγωνιστές - μέλη του ΚΚΕ, στελέχη της ΕΔΑ, συνδικαλιστές του ταξικού εργατικού κινήματος, αγροτοσυνδικαλιστές κ.ά., πραγματοποίησε η ΤΕ Σάμου του Κόμματος την Παρασκευή 21 Απρίλη. Από εκεί, 50 χρόνια πριν, τη μέρα της επιβολής της δικτατορίας οι αγωνιστές στάλθηκαν στη Γυάρο και στη συνέχεια σε άλλους τόπους εξορίας, όπως στη Λέρο.

Στεφάνι εκ μέρους της ΤΕ κατέθεσε, ενώ απηύθυνε και χαιρετισμό το μέλος της Χρήστος Γαζιάνος, που τότε ήταν μέλος της νεολαίας της ΕΔΑ και κρατήθηκε από τη χούντα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στη συνέχεια μίλησε ο Κώστας Τζίχας, μέλος της ΤΕ, που αναφέρθηκε περιληπτικά στα γεγονότα της Σάμου στις 21 Απρίλη του 1967: Τις συλλήψεις δεκάδων αγωνιστών, τους ξυλοδαρμούς στην Υποδιοίκηση Χωροφυλακής, τη φυλάκισή τους στο κτίριο των φυλακών και τη μεταγωγή τους, μια βδομάδα μετά, στη Γυάρο.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις
Στην Κεντρική Μακεδονία

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Πιερίας καλεί σε εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Δικτατορία 1967 - 1974», στο Επιμελητήριο Πιερίας, στην Κατερίνη. Την παρουσίαση θα κάνει η Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

-- Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση, σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Ανδρόγεω», με κεντρικό ομιλητή τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση ντοκουμέντων της περιόδου και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην Αχαΐα

-- Αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην Πάτρα, στο καφενείο «Αρίστος» (Καραϊσκάκη & Αγ. Νικολάου), θα μιλήσει ο Α. Αθανασόπουλος, μέλος της ΤΕ Αχαΐας και αντιδήμαρχος του δήμου Πατρέων.

-- Την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πάτρας, σε εκδήλωση της ΤΕ Αχαΐας, θα μιλήσει ο Σπ. Μπέτσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Αχαΐας.

-- Την Τρίτη 2 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στα ΚΑΠΗ της Αγυιάς, σε εκδήλωση της ΚΟΒ Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας, θα μιλήσει η Μ. Τσόδουλου, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ.

Στην Ηλεία

-- Αύριο, Σάββατο, στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Κάμπου καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα του ΚΑΠΗ στα Λεχαινά, με ομιλητή τον Αλέξη Τσαουσάκη, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ.

Στη Ζάκυνθο

-- Αύριο, Σάββατο:

Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Ανατολικής Ζακύνθου θα πραγματοποιήσει σύσκεψη - συζήτηση στο Κοινοτικό Γραφείο Αγ. Κηρύκου, με ομιλητή τον Παύλο Στράνη, Γραμματέα της ΚΟΒ.

Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Βόρειας Πόλης θα πραγματοποιήσει σύσκεψη - συζήτηση στα γραφεία της ΤΕ (Αλ. Ρώμα 45).

-- Την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Δυτικής Ζακύνθου θα πραγματοποιήσει σύσκεψη - συζήτηση στο Δημοτικό Σχολείο Γαλάρου, με ομιλητή τον Γιάννη Μυλωνά, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ.

Σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Αργοστολίου καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με ομιλητή τον Βαγγέλη Νικολάτο, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Παλικής καλεί σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Α' Δημοτικού Σχολείου, με ομιλήτρια την Αγγελική Τσώλου, Γραμματέα της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ.

Στη Βόνιτσα

-- Την Τετάρτη 3 Μάη, στις 8.30 μ.μ., η ΚΟΒ Βόνιτσας παρουσιάζει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την έκδοση «Δικτατορία 1967 - 1974». Θα μιλήσει η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και θα παρουσιαστεί μαρτυρία εξόριστου της εποχής.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ υπήρξαν η ψυχή του αντιδικτατορικού αγώνα

Σε εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

MotionTeam

Με μαζική συμμετοχή της νεολαίας και του εργαζόμενου λαού, στο πλάι των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της πάλης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στην εκτίμηση του Κόμματος για τον κύριο παράγοντα που οδήγησε στη στρατιωτική δικτατορία, στο συσχετισμό της στρατιωτικής δικτατορίας με το φασισμό του Μεσοπολέμου, στις σχέσεις της χούντας με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, στην ταξική βάση του πραξικοπήματος, στη στάση των αστικών πολιτικών κομμάτων, στην πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που υπήρξαν η ψυχή του αντιδικτατορικού αγώνα, στην ιστορική σημασία της 12η Ολομέλειας, στην πορεία του Κόμματος μετά τη 12η Ολομέλεια, στο 9ο Συνέδριο του Κόμματος, και στη θέση του ΚΚΕ για την 24η Ιούλη.

Η δικτατορία εξυπηρετούσε την καπιταλιστική κυριαρχία

Αναφερόμενη στην ταξική βάση του πραξικοπήματος, σημείωσε: «Από ταξική σκοπιά το στρατιωτικό πραξικόπημα στηρίχτηκε από ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης, με πιο φανερή, από την πρώτη στιγμή, τη στήριξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οι βιομήχανοι αρχικά κράτησαν στάση επιφύλαξης, κάτω από το φόβο της αποθάρρυνσης των επενδύσεων. Οι όποιοι δισταγμοί τους ξεπεράστηκαν γρήγορα, καθώς η κυβέρνηση της χούντας πήρε αμέσως μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, όπως μέτρα φοροελάφρυνσης, ενώ διαμόρφωσε ευνοϊκές συνθήκες για τους καπιταλιστές, με πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και προσέλκυση Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ). Η αστική τάξη επίσης επωφελήθηκε από την απαγόρευση κάθε μορφής μαζικής συνδικαλιστικής δράσης, συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων.

Η έκδοση που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση

MotionTeam

Η έκδοση που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση
Η οικονομική πολιτική της δικτατορίας ήταν σε σημαντικό βαθμό συνέχεια της προ δικτατορίας οικονομικής πολιτικής και εξυπηρετούσε την καπιταλιστική κυριαρχία».

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στην πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που υπήρξαν η ψυχή του αντιδικτατορικού αγώνα, και σημείωσε: «Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που δεν ανέθετε την ανατροπή της χούντας στον ευρωπαϊκό ή αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό παράγοντα, αποκλειστικά σε αστικές δυνάμεις. Προειδοποιούσε το λαό ότι τα αστικά κόμματα, οι ηγέτες τους, πίσω από την πλάτη του, έκαναν συνεννοήσεις με παράγοντες της χούντας, των ΗΠΑ και άλλους Ευρωπαίους αστούς ηγέτες για να γίνει αλλαγή σκυτάλης, ώστε να χειραγωγηθεί και να ελεγχθεί ο λαϊκός παράγοντας. Δεν περιορίστηκε σε εκκλήσεις και ανακοινώσεις, πήρε μέτρα για να αναπτυχθούν εργατικοί συνδικαλιστικοί αγώνες στους τόπους δουλειάς και σε κλάδους, ενεργοποιήθηκε και στήριξε νεολαιίστικους αγώνες στα ΑΕΙ, αξιοποίησε κάθε σπίθα, κάθε υπόγειο ρεύμα που εμφανιζόταν ώστε να εξελιχθεί σε μαζική πάλη, με στόχο την κλιμάκωση έως την ανατροπή της χούντας. Δρούσε με κάθε μορφή και μέσο που διέθετε, από το μοίρασμα τρικ και προκηρύξεων, πεταχτών μικρών διαδηλώσεων, με οργάνωση απεργιών ή και συμμετοχή εκεί που ξέσπαγαν, ως το σημαντικό του ρόλο μαζί με την ΚΝΕ στην ηρωική λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Εριχνε το κύριο βάρος μέσα στην Ελλάδα, έκανε επίκεντρο της δουλειάς του τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, ενώ με την βοήθεια των οργανώσεων των πολιτικών προσφύγων και των μεταναστών συγκέντρωσε την προσοχή στην ανάπτυξη διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης, αλλά και στήριξης της παράνομης δουλειάς μέσα στην Ελλάδα».

Συμπεράσματα από τη στρατηγική του Κόμματος

Μιλώντας για την τοποθέτηση του Κόμματος για την 24η Ιούλη του 1974 και την πολιτειακή εναλλαγή, τόνισε: «Το ΚΚΕ στις 24 Ιουλίου 1974 ξεχώρισε διακριτά, από τα άλλα κόμματα, με τη σωστή τοποθέτησή του στο ζήτημα της εναλλαγής». Εκτίμησε ότι «κάτω από το βάρος των εγκλημάτων και των προδοσιών της χούντας, της σθεναρής αντίδρασης του ελληνικού λαού και της κατακραυγής των άλλων λαών, η χούντα δεν μπορεί να σταθεί. Ο στρατηγός Γκιζίκης, καθοδηγούμενος από τους Αμερικανούς και τους ΝΑΤΟικούς κύκλους, κάλεσε και ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στον Κ. Καραμανλή. Το ΚΚΕ όμως, στη βάση του προγράμματός του, επέμενε στην απαίτηση για σχηματισμό κυβέρνησης "εθνικής ενότητας". Ταυτόχρονα πήρε άμεσα μέτρα για τη ντε φάκτο νομιμοποίηση του Κόμματος και την επιστροφή στην Ελλάδα της καθοδήγησής του, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Χ. Φλωράκη, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νομιμοποίησή του από την κυβέρνηση της λεγόμενης "εθνικής ενότητας"».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε και σε ορισμένα γενικά συμπεράσματα που εξάγονται και είναι: «Η προετοιμασία δράσης του Κόμματος και του εργατικού - επαναστατικού κινήματος, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, εξαρτάται από το Πρόγραμμα και τη συλλογική λειτουργία του Κόμματος, την κομματική οικοδόμηση στην εργατική τάξη και γενικότερα σε τομείς στρατηγικής σημασίας για την ταξική πάλη. Η προετοιμασία συντελείται στην καθημερινή πάλη με τον όρο ότι αυτή είναι ενταγμένη και στοχοπροσηλωμένη, σε οποιεσδήποτε συνθήκες και εναλλαγές, στον αγώνα για την επαναστατική εργατική εξουσία, με γραμμή συσπείρωσης στο κοινωνικό επίπεδο, που συμβάλλει να ανεβαίνει η εργατική, η λαϊκή πείρα και συνείδηση στο επίπεδο της αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής συνείδησης.

Σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι το Κόμμα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για οποιεσδήποτε εξελίξεις, που απαιτούν συνδυασμό νόμιμης και παράνομης ή μισο-παράνομης δουλειάς, να δρα με τη μεγαλύτερη δυνατή συλλογικότητα. Ο συνωμοτισμός και το απαρέγκλιτο καθήκον της πολύμορφης περιφρούρησης δεν πρέπει να αποσπάται από την ανάγκη να δρούμε μέσα στις μάζες και αυτές να μετατρέπονται σε παράγοντα περιφρούρησης, μέσω του κύρους που αποκτά ο αγωνιστής, ο γνήσιος λαϊκός ηγέτης.

Λαθεμένη ήταν η αντίληψη που προβαλλόταν στα ντοκουμέντα του Κόμματος, στη διάρκεια της 7ετίας, ότι αν το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα αποκτούσαν δύναμη τότε θα ήταν δυνατό να υποχρεώσουν αστικές πολιτικές δυνάμεις ή μέρος τους, να δεχτούν συνεργασία ωφέλιμη για το λαό. Ακόμα και αν κάποιες από αυτές τις δυνάμεις με τις οποίες επιζητούσε το Κόμμα συνεργασία τελικά δέχονταν, ο στόχος τους θα ήταν η χρησιμοποίηση του Κόμματος και της επιρροής του στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για τα δικά τους ταξικά συμφέροντα. Η συνεργασία του ΚΚΕ με άλλες αστικές ή οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις οδηγεί εκ των πραγμάτων στην απεμπόληση της στρατηγικής του, αλλά και σε επιζήμιους συμβιβασμούς για το λαό, με αρνητικές συνέπειες και στην τρέχουσα, καθημερινή πάλη. Τα παραπάνω, σε όλο τον 20ό αιώνα και στις πρώτες 10ετίες του 21ου, στην Ελλάδα και παγκόσμια, έχουν επιβεβαιωθεί και δεν υπάρχει ούτε μια εξαίρεση στον κανόνα. Η πιο τελευταία, ελληνική απόδειξη προκύπτει και από τη σχετικά πρόσφατη εμπειρία του Κόμματος από τη συγκρότηση του "Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου" (1989)».

Ελπίδα για το λαό η ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας

Σε αγρότες χωριών της Ημαθίας μίλησε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση με το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης
Από τη συνάντηση με το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης
Τα οξυμένα προβλήματα των φτωχών αγροτών, η πείρα από τους πρόσφατους αγώνες, η ανάγκη ενίσχυσης της Κοινωνικής Συμμαχίας και η πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ στο λαό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο κλιμάκιο της ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ μαζί με τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Στη διάρκεια της περιοδείας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και συζητήσεις, με μαζική συμμετοχή αγροτών, στο Καμποχώρι Αλεξάνδρειας, στο Μακροχώρι και στην Επισκοπή, αλλά και στη Μελίκη, όπου έγινε και συνάντηση με το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής.

Ο Ρίζος Μαρούδας αναφέρθηκε στη συκοφαντική επίθεση που εκδηλώθηκε συντονισμένα το προηγούμενο διάστημα από κυβέρνηση, κόμματα του ευρωμονόδρομου και διάφορα σχήματα που εκφράζουν συμφέροντα μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που είχε στόχο να αποδυναμώσει τον αγώνα και να υποκινήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος των αγροτών.

Σημείωσε ότι κόντρα σ' αυτή την προσπάθεια, στήθηκαν μπλόκα σ' όλη την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το οποίο εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, έχει κατακτήσει την ικανότητα να οργανώνει με επιτυχία την πάλη.

Με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, εξαιτίας της ΚΑΠ της ΕΕ, της επίθεσης που δέχονται από τους εμπόρους, του συνεχιζόμενου εμπάργκο προς τη Ρωσία, των καταστροφών στις παραγωγές που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά και τις επιπτώσεις από το Φορολογικό και Ασφαλιστικό, ο Ρ. Μαρούδας ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά είναι συνέπειες της κεντρικής στρατηγικής της ΕΕ των μονοπωλίων. «Η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής που υπόσχονται τα αστικά κόμματα, οι δυνάμεις που στηρίζουν την ΕΕ και την ΚΑΠ, είναι η εξασφάλιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Στηρίζεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, σε νέα εκτόπιση αγροτοπαραγωγών, στην κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων των μεγαλοαγροτών, με μεγαλύτερη ανάπτυξη και εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας», ανέφερε το στέλεχος του Κόμματος.

Σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης της Κοινωνικής Συμμαχίας, λέγοντας πως με τον κοινό αγώνα των αγροτών, των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μπορούν να προκύψουν κατακτήσεις. Οπως είπε, το δυνάμωμα της κοινής δράσης είναι η ελπίδα για την επιβίωση, ανοίγει το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Τέλος, κάλεσε τους αγρότες να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα για την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων επιβίωσης, την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να ανοίξουν το δρόμο για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού, με την ολόπλευρη αξιοποίηση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Να βάλουν πλώρη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την εργατική εξουσία, με βάση την κοινωνική ιδιοκτησία, τον κεντρικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, αξιοποιώντας σε αυτό το πλαίσιο και τον αγροτικό συνεταιρισμό ως μεταβατικό προς την ένταξη στη μεγάλη βιομηχανοποιημένη και πλήρως κοινωνικοποιημένη αγροτική παραγωγή.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 8 μ.μ., στο «Zolie cafe» της πλατείας Ν. Σμύρνης, η ΚΟΒ Ν. Σμύρνης καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., στο αναψυκτήριο στην πλατεία Παναγούλη, η ΚΟΒ Μπραχαμίου καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Νότιου Τομέα.

Αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στον Κόκκινο Μύλο Αττικής, στο καφενείο «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ» (Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης 73), η ΚΟ Λυκότρυπας καλεί σε συγκέντρωση, με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή, 30 Απρίλη:

-- Στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το Κάστρο του Υμηττού από τις Οργανώσεις Υμηττού - Δάφνης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και το Παράρτημα Υμηττού - Δάφνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στις 10.30 π.μ. θα γίνει προσυγκέντρωση στην πλατεία Υμηττού και θα ακολουθήσει πορεία προς το «Κάστρο». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Σύντομους χαιρετισμούς από την ΚΝΕ και το Παράρτημα Υμηττού - Δάφνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Ομιλία από τον Κώστα Γιαννόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θεατρικό δρώμενο.

-- Στις 10.30 π.μ., στη Ζαρκαδόπετρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 7 στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ - Σίμος Κερασίδης (Χρυσαφόπουλος), Ζήσης Ζησιάδης (Τερπόφσκι), Γιώργος Μέτζας, Νίκος Κουτσαντώνης, Βασίλης Τερζόπουλος, Παναγιώτης Τριανταφύλλου και Μιχάλης Γουλιαράς - Μπινούκας - που δολοφονήθηκαν από τους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών τον Απρίλη του 1943, που διοργανώνει η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τσελαπτσής, μέλος της ΤΕ Κοζάνης. Λεωφορεία για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν στις 9 π.μ. από την πλατεία της Κοζάνης.

-- Στις 12.30 μ.μ., η ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας Αττικής καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση στην αίθουσα των γραφείων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Αραπάκη 69), με θέμα «Η στάση των εργαζομένων στις θυσίες δίχως τέλος που μας επιβάλλουν». Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟΒ Αριστοτέλη Χαλκιδικής καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στον Εκθεσιακό Χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ιερισσού, με θέμα «Εργατική Πρωτομαγιά 2017, με τους εργαζομένους όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση - πολέμους - προσφυγιά».

-- Στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου, η ΚΟΒ Αγ. Κηρύκου Ικαρίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη μεγάλη απεργία και τα γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Θα προβληθεί οπτικοποιημένη απόδοση του έργου του Θέμου Κορνάρου «Ο Μάης του '36 - Οι αγώνες του λαού».

Οι εργαζόμενοι να παλέψουν για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Σε εργαζόμενους της ΔΕΗ σε Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή περιόδευσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος

Ο Σ.Ζαριανόπουλος συζητώντας με εργάτες της ΔΕΗ στην Κομοτηνή
Ο Σ.Ζαριανόπουλος συζητώντας με εργάτες της ΔΕΗ στην Κομοτηνή
Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και η πρόταση του ΚΚΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σε Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, το πρωί της Δευτέρας 24/4, επισκέφθηκε το Υδροηλεκτρικό Φράγμα «Θησαυρού» της ΔΕΗ στη Δράμα, όπου απασχολούνται περίπου 40 εργαζόμενοι και το βράδυ μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στο Εράσμιο της Ξάνθης. Το πρωί της Τρίτης επισκέφθηκε τον ΑΗΣ της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, όπου τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μείωσης του προσωπικού, με αποτέλεσμα από τους 120 αρχικά, σήμερα να εργάζονται 80 και το επόμενο διάστημα αναμένεται να μείνουν 70 εργαζόμενοι.

Σε κάθε σταθμό της περιοδείας, μέσα από τη συζήτηση, αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους της ΔΕΗ ΑΕ αλλά και γενικότερα στα λαϊκά νοικοκυριά, από τη μέχρι σήμερα πορεία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της ΕΕ για «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι ζήτημα που έρχεται τώρα λόγω των μνημονίων, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής «απελευθέρωσης» της αγοράς της Ενέργειας. Αναφέρθηκε στην παγκόσμια εμπειρία που υπάρχει και έχει αποδείξει ότι φέρνει αύξηση τιμολογίων για τα λαϊκά νοικοκυριά και μείωση για τους βιομηχάνους, τους μεγάλους πελάτες.

Πρόσθεσε ότι το έδαφος έχει προετοιμαστεί τα προηγούμενα χρόνια με την παράδοση της πώλησης ρεύματος σε ιδιώτες παρόχους, με τα χαμηλά τιμολόγια στους βιομηχάνους, το κυνηγητό των λαϊκών νοικοκυριών και συνεχίζεται με τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλλωστε, κυβέρνηση, ΝΔ και οι πλειοψηφίες των συνδικάτων, αντιμετωπίζοντας τη ΔΕΗ ως ΑΕ, όπως και είναι, μιλάνε για ανάγκη αλλαγής της εκπτωτικής πολιτικής, για νέο κυνηγητό των λαϊκών νοικοκυριών, για να επιδοτηθούν και πάλι οι μεγάλοι, οι βιομήχανοι, κ.ά.

Τόνισε ότι η συμφωνία κυβέρνησης - «δανειστών» για την Ενέργεια είναι δεδομένη, απλά επιχειρείται να πλασαριστεί και να γίνει το πεδίο μιας ακόμη διπολικής διαμάχης, αλλά με τον ίδιο στόχο.

«Το κλείσιμο ή η παράδοση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες δεν εκφράζει την "ανησυχία για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους". Εντάσσεται στην προσπάθεια να βρεθούν νέα πεδία επένδυσης συσσωρευμένων κεφαλαίων, με την παράδοση κρίσιμων πεδίων της οικονομίας (Ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.) σε μερίδες του κεφαλαίου.

Αποδεικνύεται και από τη λαϊκή πείρα ότι τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών νοικοκυριών, η αύξηση της ενεργειακής φτώχειας που θα προκύψει, ως άμεσο αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που θα συμφωνηθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο κλεισίματος του 3ου και αρχής του 4ου μνημονίου, αφορούν την άμεση επιβίωση του λαού, όμως δεν μπορούν να βρουν λύση μέσα σε αυτό το σύστημα. Μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από την πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ στο λαό», σημείωσε.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και τόνισε: «Το ζήτημα της αντίστασης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής με οργάνωση της εργατικής τάξης, με κοινωνική συμμαχία, με ανασύνταξη του κινήματος, είναι ζήτημα επείγον για την επιβίωση του λαού μας, άρα επείγουσα είναι και η ανάγκη ανατροπής αυτού του συστήματος. Ορος γι' αυτό είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ