Τρίτη 27 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγκαινίασαν κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς προσωπικό

Αγωνιστική διαμαρτυρία υγειονομικών με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια

Από τη διαμαρτυρία έξω από το νοσοκομείο
Από τη διαμαρτυρία έξω από το νοσοκομείο
Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης «τσαλάκωσαν» τη φιέστα που προσπάθησε να στήσει η κυβέρνηση, με αφορμή τα εγκαίνια της κινητής ΜΕΘ με 18 κλίνες, δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».

Το Σάββατο 24/4, «υποδέχθηκαν» αγωνιστικά τον πρωθυπουργό που παραβρέθηκε στα εγκαίνια και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, που ανέλαβε να κρατήσει μακριά από την είσοδο του νοσοκομείου τους συγκεντρωμένους υγειονομικούς. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ σε συμμετοχή κάλεσαν η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και η ΕΔΟΘ.

Οι 18 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ δεν λειτούργησαν ούτε χτες αφού δεν υπήρξε πρόβλεψη για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού που θα τις στελεχώσει. Ετσι το νοσοκομείο ξεκίνησε την εφημερία του με όλες τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Η διοίκηση του νοσοκομείου σχεδιάζει να τις βάλει σε λειτουργία με μετακινήσεις προσωπικού, αποδυναμώνοντας άλλες μονάδες, ήδη υποστελεχωμένες, μέχρι ...να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη 10 θέσεων ιατρικού και 45 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος από τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και τα στελέχη της διοίκησης που έσπευσαν να τον υποδεχθούν, αναφέρθηκε σε ένα δήθεν «συνολικό πρόγραμμα πολύ γρήγορης υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», διαστρέφοντας την πραγματικότητα που καθημερινά αποκαλύπτεται στα μάτια του λαού.

Με τα πανό τους και βροχή συνθημάτων, παρά την προσπάθεια φίμωσης και αποκλεισμού, οι υγειονομικοί κατήγγειλαν ότι η αλήθεια δεν κρύβεται με φιέστες και κορδέλες. Διεκδίκησαν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων στον τομέα της Υγείας. Ενδεικτικά, μόνο στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» εργάζονται περίπου 500 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που αναμένεται να πεταχτούν στην ανεργία μόλις τελειώσει η πανδημία.

Σήμερα η κινητοποίηση για την Υγεία στη Θήβα

Σήμερα, Τρίτη, στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση των σωματείων και φορέων της Θήβας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας που ήταν προγραμματισμένη για το περασμένο Σάββατο, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Ωστόσο, παρά τη συνεχή βροχόπτωση, αρκετοί εργαζόμενοι, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Θήβας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής για την Υγεία, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 30 σωματεία και φορείς της περιοχής, για κλιμάκωση του αγώνα και της διεκδίκησης ενίσχυσης του Νοσοκομείου Θήβας και των υπόλοιπων δομών Υγείας της Βοιωτίας.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και η Λιάνα Καραβασίλη, περιφερειακή σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος ανέφερε: «Το ΚΚΕ διαρκώς στηρίζει τον αγώνα του λαού της περιοχής μας. Και σήμερα είμαστε εδώ στη Θήβα να στηρίξουμε την κινητοποίηση του λαού της Βοιωτίας. Ο καιρός δεν μας το επέτρεψε. Ομως το ΚΚΕ θα είναι συνεχώς στο πλευρό των εργαζομένων και θα παλεύει μαζί τους για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, για να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και των άλλων ειδικοτήτων, τόσο στο Νοσοκομείο Θήβας όσο και στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, καθώς και για να στηριχθούν τα Κέντρα Υγείας». Και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτο και έχουν εγκληματικές ευθύνες και η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γι' αυτά τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας».

ΟΕΝΓΕ
Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν εκβιάζονται, δεν εκφοβίζονται

Με αφορμή περιστατικό στο Νοσοκομείο Καβάλας

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την ενέργεια του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝ Καβάλας, «ο οποίος προσπάθησε να εξωθήσει σε παραίτηση συνάδελφο επικουρική παιδίατρο και την απείλησε ότι θα κάνει αναφορά στον εισαγγελέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ''αν δεν θέλεις να βρεθείς με μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα καλύτερα να μην είσαι υπάλληλος του νοσοκομείου'', όταν εκείνη διαμαρτυρήθηκε για την επιλογή του να την τοποθετήσει υπεύθυνη εφημερίας σε κλινική Covid του Νοσοκομείου Καβάλας», δηλαδή σε άσχετη ειδικότητα.

Ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, «δεν περιορίστηκε στις απειλές και τους εκβιασμούς, αλλά σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, αναλαμβάνοντας ρόλο εκπροσώπου Τύπου της διοίκησης, στράφηκε εναντίον της Ενωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών Καβάλας λέγοντας ότι "ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν" επειδή η Ενωση εναντιώνεται στην απόφαση της διοίκησης να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με λοίμωξη Covid γιατροί άσχετων ειδικοτήτων και διεκδικεί ενίσχυση του Νοσοκομείου Καβάλας με ειδικευμένους γιατρούς κατάλληλων ειδικοτήτων, ώστε να μπορεί με ασφάλεια να περιθάλπει τους ασθενείς. Χρησιμοποίησε μάλιστα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των γιατρών άλλων ειδικοτήτων».

Μόνο που η συνάδελφος - τονίζει η ΟΕΝΓΕ - «δεν αρνήθηκε να βοηθήσει», αντιθέτως «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασθενείς, αρνήθηκε να τους θέσει σε κίνδυνο αποδεχόμενη να εφημερεύσει ως υπεύθυνη σε κλινική Covid».

Η ΟΕΝΓΕ ξεκαθαρίζει πως «οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν εκβιάζονται και δεν εκφοβίζονται» και υπενθυμίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση πιθανών ευθυνών μετά την αναφορά που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο, της οποίας το ένα σκέλος αφορά τη στελέχωση πτερύγων Covid με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων.

Επίσης, με κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων και Νοσηλευτών του ΓΝ Δράμας, καθώς και του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, καταγγέλλουν την απόφαση της 4ης ΥΠΕ και της διοίκησης του ΓΝ Δράμας για τη μετακίνηση 8 νοσηλευτριών στο ΓΝ Καβάλας για 10 μέρες.

Το τελευταίο 10ήμερο οι αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία ή όχι κλινικής Covid στο νοσοκομείο αλλάζουν συνεχώς και - όπως καταγγέλλεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση - η υπόθεση «θυμίζει το χτίσιμο του γεφυριού της Αρτας», καθώς «η κλινική Covid άνοιγε το πρωί και το βράδυ έκλεινε».

Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου 10 μέρες είχαν εκφράσει δημόσια την αντίδρασή τους στην εντολή της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ για επαναλειτουργία της κλινικής Covid οι μόλις 3 παθολόγοι της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Οπως κατήγγειλαν οι γιατροί, αυτή η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα οι καθημερινές εφημερίες της Παθολογικής, δυναμικού 52 κλινών, να εκτελούνται από έναν ειδικό ιατρό, ο οποίος «μπαινοβγαίνει» στα ΤΕΠ Covid και ΤΕΠ Παθολογικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ παράλληλα έχει υπό την ευθύνη του την Παθολογική κλινική και την κλινική ύποπτων Covid-19, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφάλεια του ιδίου και - κυρίως - των ασθενών του.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Καμιά «ασυλία» στην κυβερνητική πολιτική για την Υγεία

«Η κυβέρνηση ό,τι και να κάνει "ασυλία" δεν πρόκειται να εξασφαλίσει. Είναι υπόλογη απέναντι στον λαό για τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με αφορμή την κατάθεση και ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας για το ακαταδίωκτο των Επιτροπών διαχείρισης της πανδημίας.

«Γεννιέται εύλογα το ερώτημα», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ: «Τι και ποιον ακριβώς εξυπηρετεί η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας; Είναι αυτονόητο ότι κανένας επιστήμονας δεν πρέπει να διώκεται για τη γνώμη που διατυπώνει ή για την ψήφο του στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά το αυτονόητο για να θωρακίσει και να εξασφαλίσει ασυλία στην εγκληματική της πολιτική».

«Επίσης - συνεχίζει η ΟΕΝΓΕ - στην τροπολογία αναφέρεται πως τα μέλη των 3 επιτροπών "δεν εξετάζονται" (ως μάρτυρες). Αυτό προφανέστατα στοχεύει στη συγκάλυψη κυβερνητικών ευθυνών. Για παράδειγμα στην αναφορά που καταθέσαμε πρόσφατα ως ΟΕΝΓΕ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τονίζουμε, μεταξύ άλλων, πως είναι επικίνδυνες για τους ασθενείς οι εντολές υπουργών και διοικητών να περιθάλπονται ασθενείς πάσχοντες από Covid-19 από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με την τροπολογία δεν μπορούν να κληθούν ως μάρτυρες μέλη της 2ης επιτροπής ("των λοιμωξιολόγων") για να επιβεβαιώσουν με τις καταθέσεις τους το αυτονόητο, δηλαδή πως όντως είναι αδιανόητο ασθενείς πάσχοντες από μια ιογενή λοίμωξη να περιθάλπονται από μαιευτήρες ή από ψυχιάτρους, επειδή η κυβέρνηση αμέλησε να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις τις οποίες απαιτούμε ήδη από τον Μάρτιο 2020.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση:

  • Εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αποτελεί πρόκληση, την ώρα που εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο της γνώμης των μελών των Επιτροπών διαχείρισης της πανδημίας, να διώκει τη διαφορετική γνώμη, να στήνει βιομηχανία διώξεων και μηνύσεων σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών επειδή θίγεται από τη γνώμη που εκφράζουν, επειδή αρνούνται να συγκαλύψουν και αποκαλύπτουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. Κραυγαλέες περιπτώσεις, οι διώξεις σε βάρος της προέδρου και του ταμία του ΔΣ της ΕΝΙΘ, επειδή είπαν αυτό που τους υπαγόρευε η συνείδησή τους σαν γιατροί.
  • Παρεμβαίνει και μας εμποδίζει να ασκούμε ανεμπόδιστα τα καθήκοντά μας σαν επιστήμονες, αφού μας στερεί τα απαραίτητα εφόδια για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς μας.
  • Διατηρεί την εγκύκλιο Χουλιαράκη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία καταλογίζονται υπέρογκα εξοντωτικά ποσά στους γιατρούς και η οποία κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας κατά την άσκηση των ιατρικών μας καθηκόντων», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Η ΟΕΝΓΕ καταλήγει μεταξύ άλλων: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Οπως πρόσφατα αποδείχτηκε με τη διαρροή μέρους των πρακτικών, η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς - άλλωστε και οι νοσοκομειακοί γιατροί ειδικοί είμαστε - αντίθετα υπαγορεύει στους ειδικούς και τους μόνους που ακούει είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Εργαλειοποίησε και εργαλειοποιεί την επιστημονική γνώμη.

Ενα είναι βέβαιο. Η κυβέρνηση ό,τι και να κάνει "ασυλία" δεν πρόκειται να εξασφαλίσει. Είναι υπόλογη απέναντι στο λαό για τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα».

Ανακοίνωση για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων των επιτροπών εξέδωσε το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την άμεση στήριξη και προστασία του δημόσιου συστήματος Υγείας, «γιατί η υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει», παρουσιάστηκαν χτες το απόγευμα σε διαδικτυακή εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας και όχι μόνο, που έγινε στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, με τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό να τηρούνται ευλαβικά.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για: Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για το λαό και τις ανάγκες του», στο φόντο της πραγματικότητας που έχει διαμορφώσει η πανδημία, φέρνοντας στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας, συνέπεια των πολιτικών που εφαρμόστηκαν εμπορευματοποίησης και υποβάθμισής του προς τέρψιν των ιδιωτών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας και είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται.

Στην εκδήλωση την κεντρική ομιλία έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ομιλίες στην εκδήλωση έκαναν γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων, νοσηλευτές, συνδικαλιστές των σωματείων των υγειονομικών, που μέσα από τον πλούτο των παρεμβάσεών τους αποδείχθηκε η επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων του ΚΚΕ, η ανάγκη «τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά» να γίνουν στόχοι πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, γιατί «ο λαός μας όχι μόνο πρέπει να σταθεί όρθιος, αλλά να είναι δυνατός και υγιής».

Συγκεκριμένα, παρεμβάσεις έκαναν: Γιώργος Λαμπρούλης, Γιατρός - Πνευμονολόγος, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ηλίας Σιώρας, Καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», γραμματέας ΕΙΝΑΠ, Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, καθηγητής Παθολογίας - Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, καθηγητής Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ηπατογαστρεντερολογικής Μονάδας ΠΓΝ «Αττικόν», Εύα Παγούνη, Νοσηλεύτρια ΤΟΜΥ Νέας Φιλαδέλφειας, Μέλος ΔΣ συλλόγου εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ, Κωνσταντίνος Σιέττος, καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, Χρήστος Παπάζογλου, Γιατρός εργασίας, μέλος ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιάννης Βασιλειάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας - Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία», Δήμητρα Σταματέλου, Παθολόγος στην κλινική Covid-19 του ΓΝ Νίκαιας, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, και μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του ΚΚΕ στο YouTube όπως και από το portal του «902.gr».

Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και δήλωσαν συμμετοχή δεκάδες γιατροί από μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, διευθυντές κλινικών covid, καθηγητές λοιμωξιολόγοι και πρόεδροι Ενώσεων Υγειονομικών.

Δίνουμε συνέχεια για να δυναμώσει ο αγώνας

Κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Μακάρι να είχαμε και άλλο χρόνο να μπορέσουν και να μιλήσουν και να τοποθετηθούν όλοι και να συνεχίσουμε αυτήν την πολύ χρήσιμη συζήτηση, η οποία βέβαια δεν μένει μόνο σε αυτήν την αίθουσα, ούτε στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης, αλλά μεταφράζεται από εδώ και πέρα σε καθημερινή πάλη και αγώνα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους και όλες για τη συμμετοχή σας και για τις παρεμβάσεις σας. Η σημερινή εκδήλωση με τις παρεμβάσεις που έγιναν, τόνισαν ακριβώς την οξύτητα της κατάστασης στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ευελπιστούμε να έχουν συμβάλει, να έχει συμβάλει και η σημερινή εκδήλωση, έτσι ώστε να αναδειχθούν, να προωθηθούν έστω και ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που τέθηκαν.

Φυσικά δεν θα μείνουμε μόνο εδώ. Κάθε μέρα επιδίωξή μας είναι να δίνουμε συγκεκριμένη πρακτική συνέχεια και με άλλες πρωτοβουλίες σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε όλοι να φωτίσουμε και όλες τις πλευρές του προβλήματος, αλλά κυρίως να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία της υγείας του ελληνικού λαού.

Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, μιας και είμαστε και στη Μεγάλη. Εβδομάδα, η σκέψη μας είναι και σε όλους όσους υποφέρουν, όσους ανεβαίνουν στο δικό τους Γολγοθά, άλλοι μέσα στις ΜΕΘ, άλλοι στις κλίνες, άλλοι έξω από αυτές, στα σπίτια τους. Αλλά και στους χώρους δουλειάς, στους χώρους μόρφωσης και κατοικίας.

Σε όλους όσους πραγματικά υποφέρουν και που θα πρέπει να εκφράσουμε την πιο μεγάλη αλληλεγγύη μας, τη συμπαράστασή μας και την πρακτική μας βοήθεια όπου μπορούμε αυτές τις μέρες. Κυρίως να δυναμώσει η πάλη, η διεκδίκηση να δοθούν ανάσες ανακούφισης, να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος.

Θα συναντηθούμε ξανά οπωσδήποτε στους δρόμους του αγώνα, όλο το επόμενο διάστημα με πρώτο σταθμό φυσικά τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που έχουμε εδώ στην Αθήνα, αλλά και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, στις 6 Μάη στο Σύνταγμα. Και βέβαια στους επόμενους αγώνες γιατί έρχεται το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Μια σειρά ζητήματα και στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας, των εργασιακών σχέσεων, παντού οξύνονται και δυναμώνουν τα προβλήματα. Θα είμαστε μπροστά σε αυτούς τους αγώνες.

Μέχρι να συναντηθούμε σε αυτούς τους δρόμους του αγώνα ξανά να σας ευχηθώ καλή δύναμη, υγεία σε όλους και όλες, να είστε καλά και καλή ανάσταση λαών».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τώρα πιο μαζική οργάνωση της πάλης γιατί η υγεία και η ζωή του λαού δεν μπορεί να περιμένουν

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη διαδικτυακή εκδήλωση για την Υγεία

Για μάχη που είναι σε εξέλιξη έκανε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε όπλα, χρειαζόσαστε όπλα γι' αυτήν τη μάχη» και τέτοια, όπως σημείωσε, είναι «η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις υγειονομικών, είναι η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, είναι τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Για όλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην κάνει τίποτα, πρόσθεσε, αντιθέτως μόνη της αγωνία είναι να ανοίξει ο Τουρισμός και συνολικά η καπιταλιστική οικονομία.

Ταυτόχρονα, «ανακοινώνει την επανέναρξη των σχολείων, με μοναδικό μέτρο προστασίας τα self tests, ανάγει την ατομική ευθύνη σε πανάκεια, ενώ ο καθένας καταλαβαίνει πως καμιά πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς κρατική καταγραφή και επίβλεψη. Την ίδια ώρα, για πάνω από ένα χρόνο, κρατάει τα πανεπιστήμια κλειστά...».

Κι ενώ τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει, οι υγειονομικοί δεν έχουν άλλες αντοχές, τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν τα ακουμπάει κανείς, συνεχίζουν ανενόχλητα να θησαυρίζουν, στους χώρους δουλειάς δεν γίνεται κανένας έλεγχος, τα μέσα μαζικής μεταφοράς μεταφέρουν τους εργαζόμενους σαν σαρδέλες...

Ο «ρεαλισμός» του κεφαλαίου


Συνεχίζοντας τόνισε ότι ο λαός παραμένει εκτεθειμένος, απροστάτευτος, όχι κυρίως απ' αυτόν καθαυτόν τον κορονοϊό, αλλά από τα αθωράκιστα δημόσια συστήματα Υγείας, στην Ελλάδα αλλά και στα κράτη με τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες.

«Τα χάλια των δημόσιων μονάδων Υγείας δεν αποτελούν "φυσικό" φαινόμενο, δεν τα προκάλεσε ο κορονοϊός, προϋπήρχαν της πανδημίας. Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο του «ρεαλισμού» του κεφαλαίου και εξαιτίας του, σημείωσε, «σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν εκατομμύρια θύματα, καταγράφηκαν ελλείψεις σε στοιχειώδεις υποδομές, όπως απλές και κλίνες ΜΕΘ, ελλείψεις σε αναπνευστήρες, ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό. Σε αυτόν τον "ρεαλισμό" οφείλονται:

-- Ο αποκλεισμός των μη COVID ασθενών από διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες, χειρουργεία

-- Η μείωση κατά 70% που καταγράφεται ακόμα και στους τυπικούς εμβολιασμούς του παιδικού πληθυσμού

-- Το ότι ο μαζικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού απέχει πολύ ακόμα από το να γίνει μαζικός

-- αλλά και οι χρυσές δουλειές που κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία».

«Τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα, τα οποία εμφανίστηκαν, απ' όπου πέρασε ο κορονοϊός, είναι τα "συμπτώματα" και όχι η αιτία του προβλήματος. Αυτά τα "συμπτώματα" έχουν αποδεδειγμένη "αιτιακή" σχέση με την καπιταλιστική ανάπτυξη, στην οποία βασιλεύει το κριτήριο του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, όπου η λαϊκή ανάγκη και το δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της ζωής αντιμετωπίζεται σαν ανεπίτρεπτο "κόστος"», υπογράμμισε και τόνισε πως «αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν και εξειδικεύουν όλες οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, με τα τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή των λαών».


Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, διαδοχικά έβαλαν το «χέρι τους» για τη διαμόρφωση αυτού του άθλιου συστήματος Υγείας και σήμερα διαγωνίζονται ποιος είναι πιο ικανός να υλοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις, υπογραμμίζοντας:

«Ολοι τους, με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, υπηρέτησαν τη δήθεν αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Αυτή η "συνύπαρξη" είναι που:

-- Απαξίωσε κι έκλεισε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας.

-- Τα άφησε χωρίς προσωπικό.

-- Εκτόξευσε τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας για τη λαϊκή οικογένεια.

-- Δημιούργησε μεγαθήρια στην ιδιωτική Υγεία.

(...) Μικρές και ανούσιες οι διαφορές της κυβέρνησης της ΝΔ με τα άλλα αστικά κόμματα. Το λένε άλλωστε και οι ίδιοι, από μόνοι τους. Οπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε σινιάλο στη ΝΔ να συνεχίσει την αντιλαϊκή της πολιτική στην Υγεία, με το "θα λογαριαστούμε μετά" και με τις προτάσεις του για υπουργό Υγείας "κοινής αποδοχής" και έτσι συνέβαλε πιο αποτελεσματικά στην υλοποίησή της. Ουσιαστικά κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν την αιτία που γεννά τα προβλήματα».

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό τόνισε πως «έχει σκοντάψει η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, εξαιτίας των δεσμεύσεων της ΕΕ, εξαιτίας των παζαριών και των ανταγωνισμών, ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους και τα διάφορα καπιταλιστικά κράτη».

Το ίδιο με την τεχνολογία, που τη στιγμή που ο λαός ενημερώνεται για τα θαύματα της ρομποτικής χειρουργικής και των καινοτόμων γονιδιακών θεραπειών, ψάχνει με το κιάλι για ένα ραντεβού με γιατρό.

«Αλλά αυτό είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα. Με ταχύτητα φωτός, σε ό,τι σχετίζεται με τη μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της νέας τεχνολογίας και με ταχύτητα "αραμπά", για ό,τι σχετίζεται με τις κοινωνικές - λαϊκές ανάγκες, ακόμα και στην Υγεία», υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ασύμβατα πρόληψη και καπιταλισμός

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην επιδείνωση των όρων δουλειάς των εργαζομένων και στο επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή της απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων.

«Είναι ένα ουσιαστικό αντεργατικό άλμα - όχι απλά βήμα - συνέχεια όλων των προηγούμενων που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις», σημείωσε, καταγγέλλοντας πως θα υπάρξει άμεση αρνητική επίδραση, με την παραπέρα υπονόμευση της υγείας του εργαζόμενου, συνολικά στους όρους και το επίπεδο της ζωής του.

«Κατά τ' άλλα η ίδια η ΕΕ, η κυβέρνηση και όλοι οι άλλοι υποστηριχτές των επιχειρηματικών ομίλων, κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη», τόνισε προσθέτοντας: «Για ποια πρόληψη μπορούν να μιλάνε όλοι αυτοί οι υποστηριχτές αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος; Πρόληψη και καπιταλισμός ουσιαστικά είναι ασύμβατα πράγματα. Γιατί πρόληψη πριν απ' όλα σημαίνει συνθήκες δουλειάς, κατοικίας, σίτιση, ελεύθερο χρόνο, διακοπές, περιβάλλον κ.λπ., όλα αυτά δηλαδή που υπονομεύονται και περιορίζονται».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και στο χώρο της Υγείας σε αγωνιστική συμπόρευση

Καταλήγοντας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη συμβολή των γιατρών, των νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

«Η "φωνή κάτω από τις μάσκες" ανέδειξε, διεκδίκησε και απέσπασε λύσεις προς όφελος των ασθενών και του λαού. Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων, η κυβέρνηση δεν θα εξαναγκαζόταν να πάρει ούτε αυτά τα ελάχιστα και ανεπαρκή μέτρα, για τα μάτια του κόσμου», σημείωσε.

Επισήμανε την ανάγκη για ακόμα πιο μαζική οργάνωση της πάλης, χωρίς καθυστέρηση, γιατί η υγεία και η ζωή του λαού δεν μπορεί να περιμένουν, για να διεκδικηθούν μεταξύ άλλων μέτρα για να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία και η ΠΦΥ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επαρκή, σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές, για επίταξη των μεγάλων νοσοκομείων και διαγνωστικών αλυσίδων του ιδιωτικού τομέα - χωρίς αποζημίωση, την ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών και άλλων υγειονομικών σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, κυρίως στην ΠΦΥ. Επίσης, την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη μετάδοση της πανδημίας ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς, την επιδημιολογική επιτήρηση με συχνά και αξιόπιστα τεστ με ευθύνη εκπαιδευμένων υγειονομικών και σε αντιπαράθεση με τη λογική της «αυτοδιάγνωσης» με τα ατομικά τεστ που προωθεί η κυβέρνηση. Για την εξασφάλιση όλων των μέσων θεραπείας και φαρμάκων, όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων - όπου και αν παράγονται - για τον μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.

«Αυτός ο αγώνας πρέπει να δοθεί σήμερα, τώρα, ενταγμένος στην προοπτική ανάπτυξης ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, που θα αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Με κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών νοσοκομειακών, διαγνωστικών μονάδων του ιδιωτικού τομέα. Με την ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών στο κρατικό σύστημα Υγείας που θα αξιοποιεί και θα προάγει τις τεράστιες δυνατότητες της έρευνας, της τεχνολογίας και του επιστημονικού δυναμικού στην Υγεία, στην Πρόνοια και το Φάρμακο, ως κατοχυρωμένο και δωρεάν δικαίωμα, που θα παρέχεται από το κράτος ισότιμα σε όλους», σημείωσε και ανέπτυξε αναλυτικά την πρόταση του ΚΚΕ, τονίζοντας: «Οι αποκλειστικά κρατικές και δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, αναμφίβολα απαιτούν κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή και υπηρεσίες, βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, όπου κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο, οι εργαζόμενοι.

Θα σχεδιάζουν και θα ελέγχουν το λαϊκό σχέδιο ανάπτυξης, ώστε η Υγεία, η πρόληψη, οι συνθήκες δουλειάς, η διατροφή, η στέγαση, ο ελεύθερος χρόνος να υπηρετούν ένα ανώτερο επίπεδο συνολικά της ζωής του λαού.

Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και στο χώρο της Υγείας σε αγωνιστική συμπόρευση, σε ισχυροποίηση της πάλης για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία που σήμερα είναι η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία για την κοινωνική πρόοδο».

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή εκδήλωση, θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 1 - 2 Μάη, που θα κυκλοφορήσει στις 30/4. Σε επόμενα φύλλα ο «Ρ» θα δώσει συνέχεια και με αναλυτική παρουσίαση παρεμβάσεων που έγιναν στην εκδήλωση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
Δεν ήταν αναπόφευκτο να γίνουν οι χώροι δουλειάς εστίες υπερμετάδοσης

Γιατρός εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Δυνατότητες που συνδέουν την πρόληψη επαγγελματικού κινδύνου με την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας φώτισε στην παρέμβασή του ο Χρ. Παπάζογλου.

Οπως τόνισε, μια σειρά χώροι εργασίας αποτέλεσαν εστία μετάδοσης και μεταφοράς της πανδημίας στις οικογένειες, την εστία για να συνεχίσει να καλπάζει η πανδημία εν μέσω οριζόντιων μέτρων και λοκντάουν.

Εθεσε το ερώτημα αν αυτό ήταν αναπόφευκτο, εξαιτίας του χαρακτήρα αυτού του «αόρατου εχθρού», ή αν είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων αναξιοποίητων δυνατοτήτων, που άφησαν ακάλυπτες ανάγκες λόγω συγκεκριμένων ταξικών επιλογών.

Οπως είπε, ένα στοιχειώδες μέτρο πρόληψης είναι ένας εργαζόμενος με ήπια συμπτωματολογία να διευκολυνθεί να μην πάει στη δουλειά του. Αντί αυτού, σήμερα υπάρχει η εργοδοσία και η απειλή, ο κίνδυνος της απόλυσης και μια πολιτική που λέει ότι έτσι και απουσιάσεις για λόγους καραντίνας ή πρόληψης κ.λπ., η απουσία θα μεταφερθεί σε απλήρωτη υπερωρία, θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερη ένταση εκμετάλλευσης.

Ιδιας λογικής, σημείωσε, είναι το ζήτημα της επιδημιολογικής επιτήρησης, η αναγκαία διασφάλιση έγκαιρης διάγνωσης εργαζομένων πριν μετατραπούν οι χώροι εργασίας σε χώρους υπερμετάδοσης. «Αντί γι' αυτό, αντί να επιβληθεί υποχρεωτικός περιοδικός έλεγχος, έχουμε σήμερα αυτοδιάγνωση, σελφ τεστ, μη αξιόπιστες μεθόδους που έχουν μεγάλα ποσοστά ψευδών αποτελεσμάτων», σημείωσε.

Οπως κατήγγειλε, ούτε καν στα νοσοκομεία δεν έγινε επιδημιολογική επιτήρηση στους πλέον εκτεθειμένους εργαζόμενους! Ενώ δεν τηρούνται κι άλλα στοιχειώδη μέτρα, όπως ο κατάλληλος εξαερισμός, φίλτρα, αρνητική πίεση σε μια σειρά χώρους.

Καταλήγοντας σημείωσε πως «η Ιατρική της εργασίας λειτουργεί σε πεδίο φορτισμένο από την ταξική αντιπαράθεση και απ' αυτή την άποψη μας φαίνεται απόλυτα λογικό για ποιο λόγο μέσα στην πανδημία μαζί με την ΠΝΠ που έκανε επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, έγινε επίθεση στη μεθοδολογία της Ιατρικής της εργασίας επιτρέποντας άσκησή της από γιατρούς χωρίς ειδικότητα, γιατί δεν συμφέρει ούτε την αστική τάξη ούτε το κράτος της η ολόπλευρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου και της πανδημίας ειδικότερα».

Κλείνοντας κάλεσε οι δυνατότητες για το πώς μπορεί σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη να συμβάλουν στην πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου και της πανδημίας να αξιοποιηθούν ως στοιχεία για να ανοίξει μια συνολικότερη συζήτηση για τις αναγκαίες ανατροπές σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Θέλουν να αντιμετωπίζεται σαν φυσικό φαινόμενο η τραγική υποστελέχωση

Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία»

Στην εντατικολογία αναφέρθηκε ο ομιλητής σημειώνοντας πως το σημερινό επίπεδο της τεχνικής και της επιστήμης είναι τέτοιο που είναι εφικτό ταχύτατα να φτιαχτεί μια Μονάδα, ωστόσο σήμερα αποκαλύπτεται πόσο δίκιο είχαν οι ταξικές δυνάμεις στους υγειονομικούς που φώναζαν ότι χρειάζεται τώρα γενναία ενίσχυση του συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό. Κι αυτό καθώς, όπως τόνισε, η πραγματικότητα απέδειξε πως ήταν πολύ μικρός ο αριθμός κλινών που αναπτύχθηκαν.

Αναφερόμενος στους ασθενείς που διασωληνωμένοι παραμένουν σε κοινούς θαλάμους τόνισε πως η δικαιολογία ότι «πάντα έτσι συνέβαινε με ένα 20% των διασωληνωμένων», αποσκοπεί στο να μην προκαλεί καμία αίσθηση το γεγονός ότι η τραγική υποστελέχωση και η έλλειψη υποδομών καταδικάζουν ασθενείς να αντιμετωπίζονται σαν φυσικό φαινόμενο.

Πρόσθεσε πως «πράγματι, το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, χρόνια η χώρα διέθετε μόλις 681 κλίνες, ελάχιστο ποσοστό σε σχέση ακόμη και με τα κουτσουρεμένα ποσοστά της ΕΕ, πόσο μάλλον με τις αληθινές ανάγκες, ενώ η εκπαίδευση των εντατικολόγων και των νοσηλευτών μετατράπηκε σε εργαλείο επέκτασης και εφαρμογής των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων». Ούτε λόγος για ΜΑΦ, για τμήματα αποκατάστασης των πασχόντων μετά τη ΜΕΘ, που, όπως σημείωσε, «η ανάπτυξη τέτοιων τμημάτων θα μπορούσε να έχει καταλυτική συμβολή στη θετική έκβαση ασθενών στη σημερινή πανδημία», αφού «όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως η πρώιμα αυξημένη φροντίδα βελτιώνει τη συνολική επιβίωση τόσο στην Covid όσο και συνολικά».

Καταλήγοντας τόνισε πως οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στις ΜΕΘ δεν αρκούν. Χρειάζεται μακρόπνοος σχεδιασμός ενός συστήματος Υγείας, από την πρωτοβάθμια Υγεία μέχρι την Εντατική θεραπεία, με μόνιμο προσωπικό, με γενναία κρατική χρηματοδότηση. «Κάτι τέτοιο είναι πασιφανές ότι δεν έχει καμία θέση μέσα σε μια πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία με κριτήρια κόστους - οφέλους», τόνισε και κατέληξε: «Πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε και τη σημερινή πρωτοβουλία, για να αναδείξουμε ότι υπάρχει μια πρόταση εξουσίας και οικονομίας που μπορεί να βάλει σε κίνηση τις σημερινές τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας στην υπηρεσία του λαού. Μόνο το KKE έχει μια τέτοια ολοκληρωμένη τοποθέτηση, και πρέπει οι αγωνίες των μαχόμενων συναδέλφων να δεθούν με αυτήν την πρόταση διεξόδου».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ
Οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί να κάνουν την αγανάκτηση δράση

Παθολόγος στην κλινική COVID-19 του ΓΝ Νίκαιας, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ

Εγκληματική χαρακτήρισε η Δήμητρα Σταματέλου τη διαχείριση της πανδημίας. Η κυβέρνηση, τόνισε, «έλεγε ψέματα για την ετοιμότητα του συστήματος, οι νοσοκομειακοί γιατροί βλέπαμε και φωνάζαμε για τις ανύπαρκτες υποδομές, τις ελλείψεις σε προσωπικό». «Τόση είναι η ετοιμότητα που ακόμα και σήμερα υπάρχουν τμήματα που δεν ξέρουν ποιος θα εφημερεύσει την επόμενη μέρα», σημείωσε.

Οι ανακοινώσεις για άνοιγμα κλινικών Covid, επισήμανε, σήμαιναν ότι κάποια άλλη κλινική θα έκλεινε. «Είδαμε να μετακινούνται και να εφημερεύουν σε κλινικές Covid χειρουργοί, δερματολόγοι, γυναικολόγοι, νευρολόγοι. Οπως είπε κυνικά διοικητής μεγάλου νοσοκομείου, «λευκές μπλούζες να υπάρχουν», σημείωσε.

«Καθημερινή αγωνία. Ατέλειωτη γραφειοκρατία. Πίεση για διακίνηση των ασθενών όσο πιο γρήγορα γίνεται (...) Πώς να μη βρίσκεται στα όρια της σωματικής και ψυχικής κατάρρευσης το προσωπικό; Πώς ακόμα να μην κυριαρχεί οργή και αγανάκτηση όταν η αφόρητη πραγματικότητα που βιώνει είτε διαστρεβλώνεται είτε έχει εξαφανιστεί από τα κανάλια;» διερωτήθηκε, μιλώντας για τους διορισμένους εκπροσώπους της κυβέρνησης στα νοσοκομεία που «δεν μπορούσαν να αφουγκραστούν την αγωνία μας, την αγωνία των ασθενών μας», για τον αγώνα που δίνουν οι ασθενείς, την ανυπαρξία μέτρων για το λαό.

Για να καταλήξει σημειώνοντας: «Δεν περιοριστήκαμε μόνο στην καταγγελία, στη διεκδίκηση, αλλά μπαίναμε μπροστά και δίναμε λύσεις, καθώς αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι οι διορισμένοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν μπορούσαν να αφουγκραστούν την αγωνία μας, την αγωνία των ασθενών μας (...) Βλέπουμε την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού (...) Σε όλη αυτήν την ιστορία ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή των νέων συναδέλφων, των ειδικευόμενων γιατρών στα νοσοκομεία. Με αυτοθυσία, χωρίς να σκέφτονται την κόπωση ή την πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Με υπευθυνότητα να παίρνουν πάνω τους την ενημέρωση, τις επιστημονικές εξελίξεις για τη νέα νόσο, πολλές φορές δίνοντας ώθηση με τη ζωντάνια τους στους ειδικευμένους γιατρούς, πολλοί από αυτούς λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση, σωματικά, ψυχικά και πνευματικά κουρασμένοι εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί χρόνια τώρα στα νοσοκομεία (...) Οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί, εκατοντάδες συνάδελφοι που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα με αυταπάρνηση, να μετατρέψουν την αγανάκτηση σε δράση. Το κύριο μέλημά μας παραμένει να σταθεί όρθιος ο λαός μας, δυνατός και υγιής».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Οχι μόνο δεν ενισχύεται η δημόσια Υγεία αλλά δέχεται και νέα επίθεση

Γιατρός - πνευμονολόγος, αντιπρόεδρος της Βουλής

«Το Κόμμα μας, από την πρώτη στιγμή μπροστά στην εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και το επόμενο διάστημα, έως σήμερα τοποθετείται με ευθύνη ιεραρχώντας τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών, συμμετέχοντας ενεργά και με όλες του τις δυνάμεις στην προάσπιση της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, γιατρός - πνευμονολόγος, βουλευτής του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος της Βουλής.

Αναφέρθηκε στην ανάδειξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ των τραγικών ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αποτέλεσμα των διαχρονικών αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων.

Επέκρινε την κυβέρνηση που «όχι μόνο δεν αξιοποίησε τον χρόνο που κερδήθηκε απ' το λαό για να θωρακίσει τις δημόσιες μονάδες Υγείας, αλλά αντιθέτως, από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, με δραστήρια προσήλωση στον στόχο της προώθησης των συμφερόντων που υπηρετεί (...) ετοιμάζει νέα επίθεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, είσοδο ιδιωτών με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ νέα επίθεση προμηνύεται με την επέκταση των ΣΔΙΤ, την επέλαση μεγαλοεπιχειρηματιών στα δημόσια νοσοκομεία, την επέκταση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πιο σφιχτά, στη λογική "κόστους - οφέλους", ενώ έπεσε "τσεκούρι" στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, όπου οι δαπάνες για την Υγεία προβλέπονται μειωμένες κατά 572 εκατ. ευρώ». Και συνέχισε:

«Η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας στερεί από το λαό το δικαίωμα για πλήρεις, δωρεάν και σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, οδήγησε σε κατάρρευση συστήματα Υγείας ακόμη και σε προηγμένες χώρες. Συγχρόνως δείχνει τον πραγματικό ένοχο, που δεν είναι άλλος από την κυριαρχία των νόμων της αγοράς, που θέλουν την υγεία και την ασθένεια πεδίο κερδοφορίας, επενδύσεων και ανταγωνισμού, που αντιμετωπίζουν τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία ως περιττό, αντιαναπτυξιακό κόστος, την επικράτηση της λογικής που θέλει την Υγεία και τις υπηρεσίες της εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό που θα διασφαλίζεται σε όλους με βάση τις ανάγκες».

ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ
«Συμπτώματα» διαχείρισης της πανδημίας με κριτήριο όχι τις λαϊκές ανάγκες

Αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Απολογισμό της πανδημίας επιχείρησε ο Ηλίας Κονδύλης τονίζοντας ότι αυτός δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει το γεγονός ότι η επιδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ένα σφοδρότατο τρίτο επιδημικό κύμα, που ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις στο σύστημα Υγείας και με ορατό τον κίνδυνο και δεύτερης κορύφωσής του ή ενός τέταρτου επιδημικού κύματος, μετά το άνοιγμα με τους όρους που αυτό επιχειρείται.

Διέκρινε δύο βασικά «συμπτώματα» της διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας, προϊόντα της αποδιάρθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και των ταξικών επιλογών της κυβέρνησης σε όφελος των δυνάμεων του κεφαλαίου, όπως σημείωσε.

Πρώτον, η αδυναμία ελέγχου της επιδημίας παρά την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απομόνωσης διάρκειας 220 ημερών. «Σήμερα έχουμε την εικόνα μιας καλπάζουσας επιδημίας που μοιάζει να μην ελέγχεται παρά την υπερ-χρησιμοποίηση οριζόντιων μέτρων φρεναρίσματός της με τις τεράστιες επιπτώσεις που αυτά έχουν», τόνισε. Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση αποδίδει αυτήν τη στρατηγικού χαρακτήρα αποτυχία στον κακό καιρό, στις μεταλλάξεις, στους παραβατικούς νέους, στις συγκεντρώσεις και αυτό που θέλει να αποκρύψει είναι τις στρατηγικού τύπου αποτυχίες της, όπως τα σημαντικότατα κενά στην επιδημιολογική επιτήρηση, την «επιλεκτική» της τύφλωση στη μετάδοση και διασπορά στους χώρους δουλειάς παρά τις δεκάδες συρροές στη βιομηχανία, στο λιανικό εμπόριο κ.α., όπως και τις σκανδαλώδεις ταξικές αποφάσεις της προς όφελος επιχειρήσεων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το άνοιγμα του Τουρισμού πέρυσι με όρους που επέβαλαν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Δεύτερον, η σημαντική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας στην Ελλάδα κατά τους 10 πρώτους μήνες της επιδημίας, η οποία συγκαταλέγεται στις υψηλότερες της ΕΕ. Η κυβέρνηση θέλει να αποκρύψει ότι οι συνολικοί θάνατοι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επιδημίας, οι πλεονάζοντες COVID-19 και non-COVID-19 θάνατοι, είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο σχετίζεται τόσο με το ιδιότυπο lockdown το οποίο επέβαλε το υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο ΕΣΥ στους χρόνιους ασθενείς όσο και με την απροθυμία του ιδιωτικού κερδοσκοπικού τομέα Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Η διαχείριση της πανδημίας με πολύ επώδυνο τρόπο δίνει μαθήματα για την προοπτική», κατέληξε ο ομιλητής, σημειώνοντας πως το αίτημα του ΚΚΕ για δωρεάν, κοινωνικοποιημένο σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, αποτελεί αίτημα πιο επίκαιρο από ποτέ.

ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ
Σημείο αναφοράς οι αγώνες των συνδικάτων μέσα στην πανδημία

Καρδιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», γραμματέας της ΕΙΝΑΠ

Σημείο αναφοράς στο διηνεκές όλου του λαϊκού κινήματος χαρακτήρισε ο Ηλίας Σιώρας τους αγώνες των συνδικάτων μέσα στην πανδημία, με πρωτεργάτες τους κομμουνιστές υγειονομικούς, στο επίπεδο της καθαρά υγειονομικής φροντίδας αλλά και στη διεκδίκηση λύσεων στα δυσθεώρητα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν μέσα στην πανδημία για ενημέρωση, διεκδίκηση μέτρων ατομικής προστασίας, προσλήψεις, επίταξη ιδιωτικών δομών, μαζική διενέργεια τεστ, μέτρα προστασίας σε ΜΜΜ και χώρους εργασίας, απέναντι στις οποίες η κυβέρνηση κώφευε ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση εκστόμισε το ανεκδιήγητο «θα λογαριαστούμε μετά».

Ειδική αναφορά έκανε στην προσπάθεια καταστολής των αγωνιζόμενων υγειονομικών, που έπεσε στο κενό.

«Σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με πρωτοπόρους αγωνιστές υγειονομικούς, αναπτύχθηκε ένα πρωτόγνωρο κίνημα διεκδίκησης για τις ΜΕΘ, για την ανάγκη πραγματικής επίταξης των μεγάλων επιχειρήσεων - μεγαθηρίων της Υγείας, και τελικά αυτό που είδαμε και βλέπουμε, με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, είναι η διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες για το πόσο θα απομυζήσουν κι άλλο χρήμα από το κράτος και τους ασθενείς», σημείωσε.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην «απομυθοποίηση του στρατηγικού στόχου της ΕΕ, όπως εκφράζεται σχεδόν ταυτόσημα από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ κ.λπ. περί αναγκαιότητας συνύπαρξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα υγείας. "Ισότιμη συνύπαρξη" λέει η ΝΔ. "Συμπληρωματικός ο ιδιωτικός τομέας" λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στα μάτια του λαού και των υγειονομικών ο μύθος κατέρρευσε. Πως θα πείσουν το λαό ότι ο καρδιοπαθείς που δεν χειρουργείται στον Ευαγγελισμό λόγω λουκέτου, ή θα πληρώσει πανάκριβα στον ιδιωτικό τομέα, ή θα υποφέρει, ή ακόμα και χειρότερα;».

Και κατέληξε: «Οι υγειονομικοί και όλος ο λαός τούς πήραν χαμπάρι. Δεν τους πιστεύουν πια. Πιστεύουν στη γραμμή που χάραξαν δεκαετίες τώρα οι μαχόμενοι υγειονομικοί, που δικαιώθηκε πανηγυρικά με αφορμή την πανδημία (...) Στο νομοσχέδιο - έκτρωμα με τη 10ωρη εργασία, την απλήρωτη δουλειά, φαίνεται ανάγλυφα η στρατηγική εξαθλίωσης των εργαζομένων (...) Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές είναι πάντα παρόν. Συμμαχεί με το λαό, ανοίγει δρόμους διεκδίκησης για την υγεία του, για τα δικαιώματα των υγειονομικών, προς όφελος της κοινωνίας. Τον διπλό αγώνα ενάντια στην πανδημία και ενάντια στα γιγάντια προβλήματα που απορρέουν από το σύστημά τους θα τον συνεχίσουμε, μέχρι που η εξουσία θα ανήκει πραγματικά στον εργαζόμενο λαό».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα τόσο σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης, αντικείμενο κερδοσκοπίας και ανταγωνισμών

Καθηγητής Παθολογίας - Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Στον αντίκτυπο δεκαετιών υποχρηματοδότησης και παραμέλησης των συστημάτων Υγείας αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος στη δική του τοποθέτηση. Οπως τόνισε, στη χώρα μας δεν υπάρχει ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Φροντίδας που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τα κρούσματα στην πρώτη φάση της πανδημίας, να τα απομονώσει και να διαγνώσει ποιοι κινδύνευαν, ώστε σε μια πρώιμη φάση της νόσου τους να λάβουν φάρμακα, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, και ορισμένοι αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, που ίσως περιόριζαν τους θανάτους. «Η πανδημία δεν ανακόπτεται στα νοσοκομεία. Ανακόπτεται στη γειτονιά. Τα όπλα μας εκεί είναι το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα φάρμακα και τα εμβόλια», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις μελέτες που έγιναν για τα εμβόλια, τόνισε πως φάνηκε ότι ορισμένα είχαν αποτελεσματικότητα 75% και άλλα 95%, συνεπώς αποτελούν ένα ισχυρό όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας και δεν περισσεύει κανένα.

Σε ό,τι αφορά το κύριο αρνητικό στοιχείο στις μελέτες έγκρισης των εμβολίων, που ήταν ο βραχύς χρόνος παρακολούθησης, τόνισε ότι η έγκριση για επείγουσα χρήση εγείρει την ανάγκη για διαφάνεια στην παρακολούθηση του εμβολιαστικού προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται να εκπονηθούν ορισμένα προληπτικά μέτρα σχετικά με τις ήδη γνωστές πιθανές παρενέργειες και να δοθούν ως οδηγία στους εμβολιαζόμενους, όπως και ένα περισσότερο αυστηρό πρόγραμμα φαρμακοεπαγρύπνησης.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Είναι πολύ άσχημο, ένα τόσο σημαντικό επίτευγμα της σύγχρονης επιστήμης, όπως είναι τα εμβόλια (...) αντί να παρέχεται μαζικά και με ασφάλεια σε όλους τους ανθρώπους, να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας και εμπορικών ανταγωνισμών. Συμπερασματικά τα εμβόλια αποτελούν σήμερα το περισσότερο ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς το οποίο η απαλλαγή μας από αυτή θα είναι πολύ δύσκολη, πολύ βραδεία και πολυδάπανη. Με τις μέχρι τώρα μετρήσεις, όλα τα εμβόλια παραμένουν ασφαλή και εξαιρετικά χρήσιμα. Διαφάνεια, ενημέρωση και μια επίθεση ενδιαφέροντος και φροντίδας προς τους πολίτες θα τους πείσουν ότι δεν πρέπει να φοβούνται και να αμφισβητούν την επιστήμη και τα συμπεράσματά της, και θα καταλάβουν ότι κανένας πολίτης δεν είναι μόνος του σε αυτήν την τεράστια υγειονομική κρίση».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Ο επιστήμονας της Υγείας οφείλει να αναδεικνύει και τις μεγάλες «παράπλευρες απώλειες» της πανδημίας

Καθηγητής Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικά υπεύθυνος της Ηπατογαστρεντερολογικής Μονάδας ΠΓΝ «Αττικόν»

Στις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου τονίζοντας πως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας 105 χώρες μείωσαν κατά 34% τις απαραίτητες παροχές Υγείας, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να τις μειώνουν ακόμα περισσότερο, κατά 50%. Οι παροχές που μειώθηκαν αφορούσαν στους συνηθισμένους εμβολιασμούς, στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση των μη μεταδιδόμενων ασθενειών, στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, στη διάγνωση και τη θεραπεία της φυματίωσης κ.ά., ενώ στο 55% των χωρών μειώθηκαν οι παροχές για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου! "Επιχειρησιακά", στο 76% των χωρών μειώθηκαν σημαντικά οι επισκέψεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και σε 66% από αυτές ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Στη Μέκκα του καπιταλισμού, το 33% μέχρι και 50% των επιπλέον των αναμενόμενων θανάτων που παρατηρήθηκαν στους πρώτους μήνες της πανδημίας δεν αποδίδονται στην COVID-19 λοίμωξη. Οι επισκέψεις στα Επείγοντα μειώθηκαν 23% για τις καρδιακές προσβολές, 20% για τα εγκεφαλικά και 10% για τον αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Οι νέες διαγνώσεις για τους έξι συχνότερους καρκίνους (μαστός, πνεύμονας, παχύ έντερο, στόμαχος, οισοφάγος και πάγκρεας) μειώθηκαν κατά 50%, με συνέπεια να εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 10.000 επιπλέον θάνατοι στα αμέσως επόμενα χρόνια από καρκίνους παχέος εντέρου και μαστού, ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης προληπτικών εξετάσεων».

Και διερωτήθηκε χαρακτηριστικά - δεδομένης και της συζήτησης των ημερών - «ποιος θα "καταδιωχτεί"» για το έγκλημα της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε δομές αντιμετώπισης μιας νόσου.

Ενώ τόνισε πως την ίδια στιγμή που καμία ενίσχυση δεν υπάρχει των υποδομών δημόσιας Υγείας, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ενωση ρίχνουν 3 τρισ. δολάρια και 750 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

«Σε αυτές τις συνθήκες, ο επιστήμονας της Υγείας, αυτός που χύνει ιδρώτα αλλά και αίμα - έχουμε ήδη αρκετούς νεκρούς κατά την υπηρεσία - αλλά ιδίως ο προβεβλημένος στα ΜΜΕ και στις επιτροπές ειδικών οφείλει να αναδεικνύει και το ζήτημα των παράπλευρων απωλειών, οφείλει να φωνάζει για την απουσία στήριξης της δημόσιας παροχής Υγείας, οφείλει να αγανακτεί και να διαμαρτύρεται για τους 1.600 λιγότερους υγειονομικούς και τους 4.500 περισσότερους αστυνομικούς το 2021», κατέληξε.

ΕΥΑ ΠΑΓΟΥΝΗ
Η ΠΦΥ πάσχει σοβαρά από χρόνια έλλειψη υποδομών και προσωπικού

Νοσηλεύτρια ΤΟΜΥ Νέας Φιλαδέλφειας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ

Στην ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέρθηκε η Εύα Παγούνη, τονίζοντας πως «είναι αδιανόητο να πρέπει να προσφύγεις στον "Ευαγγελισμό" για να κάνεις π.χ. δύο ράμματα, για μία οσφυαλγία, για μια αλλεργία στο περδικάκι, επειδή υπάρχει μόνο ένα Κέντρο Υγείας (Αλεξάνδρας), το Σαββατοκύριακο για τέτοια περιστατικά, σε όλο τον κεντρικό τομέα και πέριξ».

Οπως τόνισε, «η υπάρχουσα ΠΦΥ δεν ανταποκρίνεται καν στην αντίληψη "υγεία είναι η απουσία της νόσου", αντίληψη ήδη παρωχημένη από τη Διακήρυξη της Αλμα Ατα πριν 4 δεκαετίες, όπου με τη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης η υγεία ορίζεται "ως η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλά ως απουσία νόσου ή αναπηρίας".

Την ώρα μάλιστα που όπως σημείωσε η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τότε, «ο λαός μας όχι μόνο δεν απολαμβάνει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου, αλλά καλείται να πληρώνει αδρά». Πρόσθεσε πως «η τάση ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας έχει επιταχυνθεί ιδιαίτερα το τελευταίο έτος της πανδημίας, αφού και οι υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν μετατραπεί σε δομές μίας νόσου».

Δομές από τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια απολύθηκαν 2.600 γιατροί, όπου η πλειονότητα των εργαζομένων εργάζονται με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, με ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων, δίχως δυνατότητα διενέργειας σοβαρών διαγνωστικών εξετάσεων. «Υποδομές και προσωπικό είναι σε μεγάλη, χρόνια έλλειψη και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες», επεσήμανε, τονίζοντας πως η κατάσταση επιδεινώθηκε στην πανδημία, καθώς μεγάλο μέρος του προσωπικού έχει μεταφερθεί στα εμβολιαστικά κέντρα και στα κέντρα Covid, πολλά ΚΥ δεν διαθέτουν ούτε γιατρό επειγόντων περιστατικών, ενώ τα τακτικά ιατρεία έχουν μειωθεί κατακόρυφα.

Αναφερόμενη στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, σημείωσε πως με 2.200 άτομα ανά γιατρό και ραντεβού 15 λεπτών ούτε στοιχειώδης κλινική εξέταση δεν μπορεί να γίνει. Η δε πείρα από άλλες χώρες της Ευρώπης έχει δείξει ότι η επιδίωξη είναι ο οικογενειακός γιατρός να ενεργεί ως κόφτης στην παραπέρα πρόσβαση του λαού στις υπηρεσίες Υγείας.

«Φυσικά, όταν η υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και υπόκειται στη λογική του "κόστους - οφέλους", η πρόληψη, η επίτευξη της ευεξίας του ατόμου θεωρούνται πολυτέλεια και όχι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα (...) Γι' αυτό και η πρόταση του ΚΚΕ είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος προς την επίτευξη της υγείας του ατόμου, του κοινωνικού συνόλου, έτσι όπως ορίζεται στη σύγχρονη αντίληψη, στο επίπεδο των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας», κατέληξε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΕΤΤΟΣ
Ο παραλογισμός του καπιταλισμού!

Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης

Κάνοντας τον απολογισμό των 15 μηνών πανδημίας, με μισό εκατομμύριο νεκρών, ο Κωνσταντίνος Σιέττος τόνισε πως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι οι κυβερνήσεις, παρότι είχαν 10 πολύτιμους μήνες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουν τη ζωή του λαού, δεν το έκαναν.

Θέτοντας το ερώτημα ποιο είναι το κοινό στοιχείο σε όλα τα κράτη, επεσήμανε: «Η απάντηση είναι ότι οι κυβερνήσεις των αστικών κρατών, διαχρονικά, είτε είναι σοσιαλδημοκρατικές είτε νεοφιλελεύθερες, είτε συνασπισμού είτε εθνικής ενότητας κ.λπ., εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Μία πολιτική που χαρακτηρίζεται από τεράστιες περικοπές στα δημόσια συστήματα Υγείας, από εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, από προώθηση του μοντέλου των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η κοινή αυτή πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας πηγάζει από τον ίδιο τον χαρακτήρα των αστικών κρατών και της ένωσής τους, της ΕΕ, όπου η προτεραιότητα είναι η θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται ρητά και μέσα από τα κείμενά τους».

Δίνοντας μια εικόνα άλλων χωρών, ανέφερε πως στη Γερμανία σήμερα μόλις το 29% των νοσοκομείων είναι δημόσια, αλλά και αυτά λειτουργούν με όρους κερδοφόρας επιχείρησης. Στην Ιταλία, μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια έγιναν περικοπές της τάξης των 37 δισ. ευρώ. Στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα το κράτος πλήρωσε στις ιδιωτικές κλινικές 1 δισ. λίρες για να περιθάλπουν αποκλειστικά μη-Covid περιστατικά, τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας κατέρρεε. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας από το 2009 έως το 2015 έφτασαν τα 7,3 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα μπήκε λουκέτο σε 17 νοσοκομεία και καταργήθηκαν 9.000 κλίνες.

Ολα αυτά την ώρα που οι δυνατότητες που δίνει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος είναι τεράστιες, πλην όμως δεν αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών αλλά για το κέρδος. Αντίθετα με ό,τι προβάλλει η αστική προπαγάνδα, οι τεχνολογικές εξελίξεις εντείνουν την επίθεση προς τα δικαιώματα των εργαζομένων λόγω της τάσης πτώσης του ποσοστού κέρδους από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. «Αυτός είναι ο παραλογισμός του καπιταλισμού», κατέληξε.

Πάνω από 10.000 οι νεκροί, 811 οι διασωληνωμένοι

Σχεδόν το 94% των θανάτων από Covid-19 καταγράφηκαν το τελευταίο εξάμηνο

Το θλιβερό φράγμα των 10.000 θανάτων έσπασε ο απολογισμός των θυμάτων από την πανδημία, φτάνοντας χτες τους 10.087. Μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες πέθαναν 223 άνθρωποι και σχεδόν 9.500 το τελευταίο εξάμηνο (1η Νοέμβρη είχαν καταγραφεί συνολικά 635 θάνατοι).

Παρά την προσπάθεια εφησυχασμού από την κυβέρνηση, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει σκαρφαλωμένος στους 811.

Ο δε συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 334.436.

Χτες έχασαν τη ζωή τους 80 άνθρωποι και τα νέα κρούσματα ήταν 1.317, εκ των οποίων 609 στην Αττική και 161 στη Θεσσαλονίκη. Την Κυριακή καταγράφηκαν 57 θάνατοι και τα νέα κρούσματα ήταν 1.400, ενώ το Σάββατο καταγράφηκαν 86 θάνατοι και 2.597 νέα κρούσματα.

Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης, αυτήν τη φορά στην Αττική (το πρώτο ήταν στην Πάτρα), «με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο».

Σημεία για δωρεάν τεστ σε Αττική - Θεσσαλονίκη

Σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests, 10 το πρωί με 3 το μεσημέρι, στα παρακάτω σημεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη:

Αττική:

  • Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα»
  • Δήμος Αμαρουσίου, πλατεία Ευτέρπης (ΗΣΑΠ)
  • Δήμος Πειραιά, πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι
  • Δήμος Αλίμου, Καλαμακίου και Ποσειδώνος (δημοτικό πάρκινγκ, στο ύψος της πεζογέφυρας)
  • Δήμος Διονύσου, Ηρώων Πολυτεχνείου και Κοιμήσεως Θεοτόκου, Αγιος Στέφανος
  • Δήμος Περιστερίου, πλατεία Δημαρχείου
  • Δήμος Κορυδαλλού, πλατεία Ελευθερίας (σταθμός Μετρό)
  • Δήμος Ιλίου, Αίαντος και Χρυσηίδος, Ιλιον (9 π.μ. - 3 μ.μ.)
  • Δήμος Χαϊδαρίου, Αναγεννήσεως 25 (2ο κλειστό γήπεδο, 9 π.μ. - 3 μ.μ.)

Θεσσαλονίκη:

  • Νότια Πύλη ΔΕΘ (9π.μ. - 7μ.μ.)
  • Δήμος Καλαμαριάς, πλατεία Δημαρχείου, στον πεζόδρομο
  • Drive through στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, μπροστά στο κοινοτικό κατάστημα Χορτιάτη
  • Δήμος Παύλου Μελά, Αγνώστου Στρατιώτη 80
  • Drive through στον δήμο Αμπελοκήπων, στάδιο «Κωνσταντίνος Καραμανλής»
  • Δήμος Ωραιοκάστρου, πάρκο έναντι δημαρχείου
ΒΟΛΟΣ
67χρονη «έσβησε» περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ

Ενα ακόμα θύμα της μετατροπής των νοσοκομείων σε «μίας νόσου»

Γυναίκα 67 ετών που νοσηλευόταν διασωληνωμένη εκτός ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Βόλου έχασε τη ζωή της την Παρασκευή, καθώς δεν βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ προκειμένου να νοσηλευτεί. Η 67χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία και υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση, καθώς η κατάστασή της κρίθηκε εξαιρετικά σοβαρή. Μετά το χειρουργείο οι θεράποντες ιατροί έκριναν ότι η ασθενής έπρεπε να νοσηλευτεί σε κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, κατάλληλο για νευροχειρουργικά περιστατικά, το οποίο όμως δυστυχώς δεν ήταν διαθέσιμο στο Νοσοκομείο Βόλου, αφού όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι αποκλειστικά προορισμένες για ασθενείς Covid. Επί 36 ώρες η 67χρονη βρισκόταν εκτός ΜΕΘ, με αποτέλεσμα τελικά να εκπνεύσει.

ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ: «Εγκλημα διαρκείας»

Για έγκλημα διαρκείας κάνει λόγο η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «στον Βόλο πάνω από 220 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από Covid-19. Ενα τραγικό γεγονός, που οφείλεται και στις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και σε απαραίτητες υποδομές. Αποδεικνύεται ότι το επικίνδυνο "κοκτέιλ" των ελλιπών μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς και σε σχολεία, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας, συνιστούν μια εγκληματική πολιτική. Η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες αντί για την προστασία της ζωής».

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ «καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες, τους νέους και τις νέες, με αφορμή τον άδικο και αναπάντεχο χαμό ενός ακόμη ανθρώπου, να μην ανεχθούν άλλο το έγκλημα διαρκείας εις βάρος των δικαιωμάτων τους στην εργασία, στην υγεία, στη μόρφωση. Να μην πέσουν στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που ως "αντιπολίτευση" εξυπηρετεί μόνο και μόνο την κυβερνητική εναλλαγή για να συνεχίσει να εφαρμόζεται η ίδια εχθρική πολιτική για τα λαϊκά στρώματα. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ατομική επιλογή και το επίπεδο ανοσίας από τον εμβολιασμό

Οποιος επιθυμεί θα μειώνει το διάστημα ανάμεσα στις δόσεις με «μείωση της άριστης ανοσολογικής αντίδρασης», ανακοινώθηκε χτες

INTIME NEWS

Με ανεξάντλητες «δόσεις» ατομικής ευθύνης, ακόμα και «προσωπικής επιλογής» για το επίπεδο ανοσίας που χτίζει ο κάθε εμβολιαζόμενος, συνεχίζεται η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που η προπαγάνδα της προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες για «τέλος της περιπέτειας» μέσα από τον εμβολιασμό (που σέρνεται έχοντας φτάσει στο 8% και με τις δύο δόσεις) και την «αυτοδιάγνωση».

Ετσι, ενώ μέρα με τη μέρα αποτυπώνεται ότι ο λαός δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει εύκολα με τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας και με αυτά της μετατροπής των νοσοκομείων σε μιας νόσου, χτες προστέθηκαν νέα «επεισόδια» στο σίριαλ της «ατομικής ευθύνης».

Πιο συγκεκριμένα, κατά την απογευματινή ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, ειπώθηκε χαρακτηριστικά (με αφορμή το σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας στις ηλικίες 30 - 39 με το εμβόλιο της «AstraZeneca») ότι δίνεται η δυνατότητα «αν κάποιος επιθυμεί» (!) να τροποποιήσει το μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης και 2ης δόσης.

Δηλαδή, αντί για 12 βδομάδες, που προβλέπεται για το συγκεκριμένο σκεύασμα, ανακοινώθηκε ότι είναι εφικτό να δίνεται η 2η δόση στις 8 βδομάδες, όμως «με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης», όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ). Το ποιος θα αποφασίζει και με ποιο κριτήριο το πόσο θα είναι το μεσοδιάστημα παραμένει βέβαια άγνωστο. Σαν να μην έφτανε δηλαδή το σκοτάδι στο οποίο παραμένουν χιλιάδες ασθενείς από διάφορες νόσους σε σχέση με το αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ή όχι, αποτέλεσμα της σμπαραλιασμένης ΠΦΥ, τώρα προστίθεται και η ...επιλογή του πότε θα κάνει ο καθένας τη 2η δόση, με ερωτήματα για το τι ανοσία θα αποκτήσει.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, στην αναμονή μπαίνει και ο εμβολιασμός εγκύων με το εμβόλιο της «AstraZeneca», αφού όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της ΕΕΕ, «δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση». Αντίθετα, είπε πως υπάρχουν στοιχεία για τα εμβόλια mRNA, κάνοντας λόγο για 90.000 κυήσεις, και τα οποία έδειξαν πως δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό κατά την κύηση.

Σχετικά με τον εμβόλιο της «Johnson & Johnson», σημειώθηκε ότι γίνεται έλεγχος για τα θρομβωτικά επεισόδια, τα οποία μέχρι τις 21/4 ήταν 15, σε σύνολο 7 εκατομμυρίων δόσεων σε γυναίκες 18 - 49 ετών, αλλά ότι ο μικρός κίνδυνος «οδήγησε στην λακωνική απόφαση ότι τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη, το 19,3% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με μία δόση. Στις ηλικιακές ομάδες 80 - 85 και άνω, έχει εμβολιαστεί το 62%, στην ομάδα 75 - 79 ετών το 71%, στους 70 - 74 ετών το 55%, στην ομάδα 65 - 69 το 35% και στους 60 - 64 ετών το 51%. Στην ομάδα 55 - 59, το 53% έχει κλείσει ραντεβού και στους 50 - 54 ετών, το 43% έχει προγραμματίσει ραντεβού.

Τη Μεγάλη Πέμπτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40 - 44 ετών με το εμβόλιο της «AstraZeneca», όπως ισχύει και για την ομάδα 30 - 39 ετών, που ανοίγει από σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επαναληπτικής (τρίτης) δόσης, η πρόεδρος της ΕΕΕ ενημέρωσε ότι αποτελεί πιθανότητα που θα εξεταστεί, ενώ για τη μυοκαρδίτιδα που αναφέρεται ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της «Pfizer» στο Ισραήλ, αναφέρθηκε ότι «επί του παρόντος υπάρχει μόνο χρονολογική συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου της "Pfizer" και της εμφάνισης περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας». Πρόκειται για 60 περιστατικά στα 5.000.000 δόσεων.

Συνεχίζονται τα «μπαλώματα» στα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή, παρότι στην «ατζέντα» της κυβέρνησης κυριαρχούν η «αυτοδιάγνωση» και τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα της καπιταλιστικής οικονομίας με τα «πρωτόκολλα» των επιχειρηματικών ομίλων, υγειονομικοί και ασθενείς συνεχίζουν την αναμέτρηση με τις τραγικές ελλείψεις στο σύστημα Υγείας. Χτες το μεσημέρι 75 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ, ενώ το τριήμερο που πέρασε οι νέες εισαγωγές Covid στα δημόσια νοσοκομεία έφτασαν τις 1.404.

Στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», μόνο στην τελευταία εφημερία, έγιναν 69 εισαγωγές Covid. «Διώχνουμε άρον άρον κόσμο προς άλλα νοσοκομεία για να αδειάσουν κρεβάτια, η κατάσταση είναι αφόρητη στα non-Covid τμήματα. Εφημερεύουμε κάθε 4 μέρες, ράντζα υπάρχουν σχεδόν παντού, τα πράγματα δεν αλλάζουν με μπαλώματα», καταγγέλλει γιατρός του νοσοκομείου.

Στον «Ευαγγελισμό», η πληρότητα είναι 100%, «το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και γι' αυτό στην αναμονή κάθε μέρα τον τελευταίο 1 - 1,5 μήνα στις λίστες του ΕΚΑΒ βρίσκονται 80 - 150 συνάνθρωποί μας, που περιμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, όπου η θνητότητα αυξάνεται. Η λύση που μπορεί να ανακουφίσει, μέχρι τουλάχιστον να έχουμε θεαματική πτώση των διασωληνωμένων είναι η επίταξη του ιδιωτικού τομέα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», Ηλίας Σιώρας, μιλώντας σε ρ/σ.

Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών αναδεικνύει η «Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών - ΔΗΠΑΚ». Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «αποτελεί καθημερινή εικόνα να στοιβάζονται ασθενείς που χρήζουν αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ ή ΜΕΘ) σε κοινούς θαλάμους ελλείψει κλινών ΜΕΘ, με τελευταίο παράδειγμα αυτό της Β΄ Παθολογικής κλινικής που με ένα απλό χαρτί μετονομάστηκε σε θάλαμο Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, προφανώς με το ίδιο προσωπικό (δύο, άντε τρεις νοσηλεύτριες στη βάρδια, έναν γιατρό) και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό».

Η ΔΗΠΑΚ σημειώνει ότι ακόμα και οι προϋποθέσεις που θέτει το ΚΕΣΥ ορίζουν ότι οι ΜΑΦ περιλαμβάνονται στις ΜΕΘ, «σε διακριτό χώρο ιατρικής δραστηριότητας και νοσηλείας με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό (δύο νοσηλευτές ανά κλίνη, έξι ιατροί για οκτώ κλίνες, ένας φυσιοθεραπευτής ανά τέσσερις κλίνες, ξεχωριστό μόνιτορ ανά ασθενή)». Ομως, «ταυτόχρονα, με τη μετατροπή άλλων χώρων σε ΜΕΘ Covid (υπομονάδα εμφραγμάτων, χώρος της ΜΕΘ ενηλίκων) και τη μεταφορά της ΜΕΘ στο χώρο της ανάνηψης, με μείωση σε 6 από 13 των διαθέσιμων κλινών και το κλείσιμο των χειρουργείων, υποβαθμίζεται περαιτέρω η ήδη μειωμένη παροχή υπηρεσιών Υγείας. Και αν συνυπολογίσουμε την αδρανοποίηση της Καρδιοχειρουργικής κλινικής λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού λίγο μετά τα εγκαίνιά της, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος», αναφέρει η ΔΗΠΑΚ. Και συνεχίζει: «Οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας διαφαίνονται και από τις προϋποθέσεις που τίθενται από ΚΕΣΥ και ΠΟΥ για την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ - ΜΑΦ σε αριθμό ίσο με 5-10% επί του συνολικού αριθμού κλινών του νοσοκομείου. Δηλαδή στο ΠΓΝΠ θα έπρεπε - προ πανδημίας και για τις πάγιες ανάγκες - να υπάρχουν περίπου 50 με 70 κλίνες ΜΕΘ - ΜΑΦ!».

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ
Ακόμη 7 χώρες χωρίς καραντίνα

Αυξάνονται οι χώρες από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα, όσο πλησιάζουμε προς το καθολικό άνοιγμα του Τουρισμού, με «πρωτόκολλα» - λάστιχο. Προϋπόθεση είναι ότι θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν αρνητικό PCR τεστ μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στις 32 χώρες (ΕΕ-27, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σερβία και Ισραήλ) από τις οποίες ταξιδιώτες ήδη εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, προστίθεται άλλες 7: Πρόκειται για τις Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ρουάντα, Ρωσία και Σιγκαπούρη.

Κατά τ' άλλα, παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 10 Μάη οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού - επιτρέπονται μόνο τα αεροπορικά ταξίδια για ειδικές περιπτώσεις υγείας, επαγγέλματος κ.λπ. - και συνεχίζεται η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα για τους υπηκόους κρατών τα οποία δεν βρίσκονται στη σχετική λίστα εξαίρεσης.

Αλαλούμ στα φαρμακεία με τα self tests

Αλαλούμ επικρατεί και στα φαρμακεία με τη διανομή των self tests, με τις πλατφόρμες να έχουν μπλοκάρει, να δημιουργούνται εστίες συγχρωτισμού έξω από τα φαρμακεία, και εργαζόμενους να μένουν χωρίς τεστ, ενώ υποτίθεται ότι είναι υποχρεωτικό για να εργαστούν.

Οπως καταγγέλλουν φαρμακοποιοί, εργαζόμενοι που πρέπει να το κάνουν δεν περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα (π.χ. όσοι είναι συγχρόνως και μαθητές σε νυχτερινό σχολείο), η πλατφόρμα μπλοκάρει μετά τα 10 - 15 ΑΜΚΑ και είναι δύσκολο να εκτελεστούν ακόμη και οι συνταγές. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το κλείσιμο ή η αλλαγή του ραντεβού για τον εμβολιασμό, με τα φαρμακεία να καλούνται να υποκαταστήσουν το τεράστιο κενό που υπάρχει στη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε προσωπικό, δομές, εξοπλισμό. Υπενθυμίζεται ότι μόνο φέτος περικόπηκαν 92 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ΠΦΥ, που έρχονται να προστεθούν στις περικοπές όλων των προηγούμενων ετών.

Χτες οι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι «η διάθεση των self tests στους πολίτες θα γίνεται μόνο κατά τις ώρες κανονικής λειτουργίας των φαρμακείων και όχι στη διάρκεια εφημεριών / διανυκτερεύσεων». Οσο για τη «στρατηγική» της κυβέρνησης, προβλέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνουν κι από πάνω για να «αυτοελεγχθούν», αφού μόνο ένα από τα δύο υποχρεωτικά τεστ τη βδομάδα θα είναι δωρεάν.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κρεβάτια και οξυγόνο τα νοσοκομεία στην Ινδία

Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός στη Βραζιλία, δεκάδες νεκροί από πυρκαγιά σε κλινική Covid στο Ιράκ

Copyright 2021 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 147,8 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3,123 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ προκαλεί ανησυχία η νέα ινδική παραλλαγή του ιού.

Η Ινδία κατέγραψε χτες, για πέμπτη συναπτή μέρα, νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων, φτάνοντας τα σχεδόν 353.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ένα 24ωρο (17,3 εκατ. συνολικά) και πάνω από 2.800 θανάτους (πάνω από 195.000 συνολικά). Οι αριθμοί αυτοί μάλιστα θεωρούνται από ορισμένους ειδικούς υποτιμημένοι.

Αξιωματούχοι και εκπρόσωποι νοσοκομείων κάνουν λόγο για «κατάσταση ακραίας κρίσης», καθώς τα νοσοκομεία στις μεγαλύτερες πόλεις έχουν κατακλυστεί, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, ούτε οξυγόνο, και διώχνουν ασθενείς. Υγειονομικοί απευθύνουν απελπισμένες εκκλήσεις, τονίζοντας ότι αδυνατούν να διαχειριστούν τον τεράστιο αριθμό των ασθενών. Σε ορισμένες πόλεις, ανάμεσά τους και στο Νέο Δελχί, πτώματα αποτεφρώνονται μαζικά σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις.

Ενώ η σημερινή τραγική κατάσταση έχει προδιαγραφεί εδώ και καιρό και έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο εδώ και τουλάχιστον δέκα μέρες, ορισμένες κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ανακοίνωσαν τις τελευταίες μέρες πως θα στείλουν στην Ινδία τεστ, φάρμακα, αναπνευστήρες κ.ά. Η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία «Pharmasyntez» ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει 1 εκατ. συσκευασίες του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη στην Ινδία μέχρι τέλη Μάη. Είχε προηγηθεί η δήλωση της Κίνας ότι είναι πρόθυμη να συνδράμει την Ινδία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε μια περιοχή που συγκεντρώνει τον οξυμένο ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι συνομίλησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων για τη διασφάλιση ομαλότητας και επάρκειας στις εφοδιαστικές αλυσίδες για τις πρώτες ύλες εμβολίων και φαρμάκων που παρασκευάζονται στην Ινδία.

Την ίδια ώρα, και ενώ ο Μόντι κάλεσε άπαντες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, η κυβέρνησή του δεν θα εισαγάγει η ίδια τα εμβόλια, αλλά αναμένει από τα ομοσπονδιακά κρατίδια και τις εταιρείες να το πράξουν, ανέφεραν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο «Reuters», μια απόφαση που μπορεί να επιβραδύνει την απόκτηση δόσεων. Οπως είπαν, η κυβέρνηση Μόντι στοχεύει να στηρίξει τους εγχώριους κατασκευαστές εμβολίων («AstraZeneca» και την ινδική «Bharat Biotech») με την εγγύηση αγορών από αυτούς.

Τραγική παραμένει η κατάσταση και στη Βραζιλία: Σχεδόν 68.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει από Covid-19 από τις αρχές Απρίλη μέχρι το Σάββατο, ξεπερνώντας το ρεκόρ θανάτων που είχε καταγραφεί τον Μάρτη, με πάνω από 66.500 νεκρούς. Την προηγούμενη βδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο 2.545 νέοι θάνατοι κάθε 24ωρο (τουλάχιστον 389.000 συνολικά), ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και καταλήγουν.

Στο Ιράκ, τουλάχιστον 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 110 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που προκλήθηκε το Σάββατο από εγκληματική αμέλεια κανονισμών ασφαλείας σε νοσοκομείο για ασθενείς με Covid-19 στη Βαγδάτη. Πολλά θύματα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα όταν οι φιάλες οξυγόνου εξερράγησαν, προκαλώντας μια τεράστια πυρκαγιά, η οποία πολύ γρήγορα κατέκαψε τις ψευδοροφές και άλλα εύφλεκτα υλικά, ανέφεραν γιατροί και πυροσβέστες. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν περίπου 200 νοσηλευόμενους.

Η ΕΕ προσφεύγει κατά της «AstraZeneca»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε την Παρασκευή στη Δικαιοσύνη εναντίον της «AstraZeneca», καταγγέλλοντας ότι η φαρμακοβιομηχανία «δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της» και θα παραδώσει μόνο 180 εκατ. δόσεις μέχρι το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από περίπου 300 εκατ. δόσεις που προβλέπονταν, ανακοίνωσε χτες η εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η «AstraZeneca» δήλωσε ότι οι νομικές ενέργειες που ξεκίνησε η ΕΕ εναντίον της είναι αβάσιμες, καθώς «έχει τηρήσει πλήρως τη συμφωνία προαγοράς με την ΕΕ».

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος από το φθινόπωρο θα περιλαμβάνει μόνο εμβόλια τεχνολογίας mRNA, που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και θα παράγονται στην ΕΕ.«Αρα, de facto οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία "Pfizer" - "BioNTech"», είπε. Τα εμβόλια αυτά, πρόσθεσε, θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους και η ΕΕ διαπραγματεύεται για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. το 2023. Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι όσοι εμβολιάστηκαν νωρίς θα χρειαστεί να κάνουν μία επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA, ενώ η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις εμβολίων που έχει αγοράσει.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», που επικαλείται πρώην συνεργάτη του Μπόρις Τζόνσον, εμφανίζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να έχει δηλώσει τον περασμένο Οκτώβρη: «Οχι άλλα lockdowns. Ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες!». Το δημοσίευμα διαψεύστηκε «κατηγορηματικά» από την κυβέρνηση, η οποία δηλώνει ότι ο Τζόνσον «ήταν προσηλωμένος στην αντιμετώπιση της Covid». Στη Βρετανία έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία πάνω από 127.400 άνθρωποι, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες με άλλες ασθένειες έχουν αποκλειστεί από το σύστημα Υγείας.

Ξαναρχίζει η χρήση του εμβολίου της «J&J» στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ ξαναρχίζει η χρήση του εμβολίου της «Johnson & Johnson», μετά από γνωμοδότηση των ρυθμιστικών αρχών. Τα συστήματα Υγείας και οι αποδέκτες των εμβολίων θα ειδοποιούνται για τον σπάνιο αλλά υπαρκτό κίνδυνο ενός δυνητικά θανατηφόρου συνδρόμου που περιλαμβάνει σοβαρές θρομβώσεις αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, αναφέρουν οι δύο αρμόδιες υπηρεσίες, FDA και CDC, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19». Την ίδια στιγμή σημειώνουν ότι οι γυναίκες κάτω των 50 θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες και «ότι υπάρχουν άλλα εμβόλια για την Covid-19, για τα οποία δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιος κίνδυνος».

Στο κομμάτι της «διπλωματίας των εμβολίων», οι ΗΠΑ, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα κράτησαν αχρησιμοποίητες στις αποθήκες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της «AstraZeneca» (η χρήση του εν λόγω εμβολίου δεν έχει εγκριθεί ακόμα στις ΗΠΑ), ανακοίνωσαν χτες ότι θα διαθέσουν 60 εκατ. δόσεις σε άλλες χώρες. Με δεδομένες τις μεγάλες ποσότητες άλλων εμβολίων που διαθέτουν οι ΗΠΑ, «δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο της "AstraZeneca" εδώ για τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την πανδημία, «επομένως οι ΗΠΑ εξετάζουν επιλογές να μοιραστούν τις δόσεις του "AstraZeneca" με άλλες χώρες».

Για το ίδιο εμβόλιο επανήλθε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σημειώνοντας πως σοβαρές παρενέργειες σπάνιων θρόμβων στο αίμα είναι πιθανό να συμβούν σε 1 στους 100.000 εμβολιασμένους και επαναλαμβάνοντας ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, τα πλεονεκτήματα του εμβολίου αυξάνονται με την ηλικία, όμως τα οφέλη είναι προφανή σε όλα τα σενάρια και τις ηλικίες.

Η δε Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών για τον Εμβολιασμό (SAGE) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία για την εμφάνιση θρομβώσεων σε άτομα εκτός Ευρώπης στα οποία χορηγήθηκε το εν λόγω εμβόλιο.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ ερευνά τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε 62 άνδρες κάτω των 30 ετών που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech», σε περίπου 6 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Συσχέτιση - πέραν της χρονικής - δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ