Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ανακοίνωση για το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που θα γίνει φέτος στην Πάτρα, στις 6, 7 και 8 Ιούλη.
  • Πεζοπορία στον Χελμό διοργανώνουν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συνέντευξη για την πρωτοβουλία δημιουργίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Φοιτητικού Συλλόγου.
  • Πρόγραμμα με δράσεις εξωραϊσμού της ΕΕ στα μάτια μικρών μαθητών έγινε στη Χίο.
  • Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.
Στην Πάτρα θα γίνει φέτος το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ

Στις 6, 7 και 8 Ιούλη οι δραστηριότητές του και στην παραλία του Αλισσού η κατασκήνωσή του

Στις 6, 7 και 8 Ιούλη, στην Πάτρα, θα γίνει φέτος το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ και η κατασκήνωσή του θα φιλοξενηθεί στην παραλία του Αλισσού.

Στην ανακοίνωσή της για το φετινό Διήμερο η ΚΝΕ απευθύνεται στους νέους και τις νέες και σημειώνει:

«Ελα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά!

Ελα μαζί μας στην Πάτρα, στη συνάντηση χιλιάδων νέων από όλη την Ελλάδα, για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα!

Δεν ανεχόμαστε η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

-- Να μετατρέπεται σε ορμητήριο των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ

-- Να συμμετέχει στα εγκλήματά τους σε βάρος των λαών.

Το μέρος που φέτος επιλέγουμε για προορισμό του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου δεν είναι τυχαίο. Τρία στρατιωτικά αεροδρόμια λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ: Στον Αραξο, στην Ανδραβίδα και το Ακτιο. Μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ και τις συμφωνίες που έκαναν, αναβαθμίστηκε η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Γι' αυτό:

- Η βάση στον Αραξο προορίζεται για αποθήκευση πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ!

- Στο Ακτιο και την Ανδραβίδα έχουν εγκατασταθεί αεροσκάφη "Awacs" του ΝΑΤΟ.

Η βάση της Ανδραβίδας φιλοξένησε τη ΝΑΤΟική άσκηση "ΗΝΙΟΧΟΣ" που ήταν ουσιαστικά "πρόβα πολέμου". Απ' το ίδιο αεροδρόμιο έφευγαν τα βομβαρδιστικά για το βρώμικο πόλεμο του 2011 στη Λιβύη. Καθόλου τυχαία αυτές τις βάσεις τις επισκέπτεται συχνά - πυκνά ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα...

Θα είμαστε εκεί για να χαλάσουμε τα σχέδιά τους!

Η νεολαία δίνει το δικό της στίγμα: Συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε!

Οι φονιάδες ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ δεν μετατρέπονται σε "προστάτες" των λαών!

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε στην κυβέρνηση, στη ΝΔ, στους φασίστες και τους υπόλοιπους υποστηρικτές του ΝΑΤΟ. Σε όσους καλλιεργούν στο λαό τις ψεύτικες προσδοκίες ότι το "ΝΑΤΟ μάς προστατεύει". Κανένας λαός δεν προστατεύθηκε από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ δεν αποτρέπει αλλά διεξάγει πολέμους. Το έδειξε στη Συρία, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Ουκρανία. Εδειξε τις προθέσεις του ήδη στην οξυνόμενη τουρκική προκλητικότητα στα Ιμια, στις συλλήψεις των 2 αξιωματικών αλλά και παλιότερα, όπως στην εισβολή στην Κύπρο το '74 κ.α. Κάθε φορά το ΝΑΤΟ έπαιζε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, αποδεικνύοντας πως εδώ βρίσκεται για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων που στηρίζει, όπως η "ExxonMobil" κ.ά., στην αντιπαράθεση με άλλα ανταγωνιστικά μονοπώλια και καπιταλιστικά κράτη.

Τα όνειρα και οι ανάγκες της νεολαίας δεν χωράνε στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα!

Η νεολαία δεν υποστηρίζει τα εγκληματικά σχέδια που υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει άλλους υποστηρικτές: Τον "διαβολικά καλό" Τραμπ, την ΕΕ, το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο αλλά και τα "κοράκια" των "θεσμών" και μεγάλους επιχειρηματίες που ζουν στη χλιδή για να ζούμε εμείς στα λίγα.

Με τη μαζική παρουσία μας στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ δηλώνουμε ότι η νεολαία δεν υπολογίζει ως "περασμένα - ξεχασμένα" τα δικαιώματα που ξήλωσαν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση. Πληρώσαμε την κρίση τους και τώρα θέλουν να ματώσουμε για την ανάπτυξή τους. Τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών είναι η φτώχεια του λαού. Γιατί για χάρη των κερδών των λίγων οι κυβερνήσεις του συστήματος ψήφισαν σκληρά μέτρα. Τσάκισαν τα δικαιώματα της νεολαίας στις σπουδές, στη δουλειά, σε κάθε πλευρά τη ζωής της. Η ίδια αντιλαϊκή πολιτική που "ματώνει" το λαό, η ίδια τον μετατρέπει σε κρέας για τα κανόνια των εκμεταλλευτών.

Στο όνομα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας" όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, προσυπογράφουν την πιο μεγάλη εμπλοκή στα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια. Η "γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας" μπλέκει το λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας σε μεγάλους κινδύνους. Η "αναβάθμιση" δεν αφορά τη βελτίωση της ζωής του λαού. Αφορά αποκλειστικά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας. Σε αυτήν την υπόθεση σημαιοφόρος είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Δεν μασάμε στην πολιτική της "εθνικής ενότητας". Μπροστά στον κίνδυνο της γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας δεν δίνουμε άφεση αμαρτιών σε κανέναν. Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την αστική τάξη. Η μόνη πατρίδα που προσκυνούν και προστατεύουν είναι αυτή των αμύθητων κερδών των εκμεταλλευτών. Υπάρχουν δύο Ελλάδες. Η Ελλάδα των λίγων, της χλιδής, των φορολογικών παραδείσων, που "δεν ξέρει τι έχει" και ζει παρασιτικά βασανίζοντας όλους εμάς: Την Ελλάδα του εργαζόμενου λαού και των νέων από τις φτωχές λαϊκές οικογένειες, που βιώνουν τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση, την ανεργία, την αβεβαιότητα στο μέλλον.

Παλεύουμε ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τους πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Τώρα να ακουστούν δυνατά τα αιτήματα των λαών:

-- Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο σύστημα που τον φέρνει όλο και πιο κοντά.

-- Καμία αλλαγή των συνόρων στην περιοχή μας και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

-- Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών.

Οι λαοί να προτάξουν τα δικά τους ταξικά κοινά συμφέροντα απέναντι στους εκμεταλλευτές σε κάθε χώρα, να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στον φασισμό - εθνικισμό και το σύστημα που τους γεννά.

Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αγώνα για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, την εργατική - λαϊκή εξουσία!

Κάθε νέος και νέα που ανησυχεί για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας έχει επιλογή να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να παλέψει απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Γιατί το ΚΚΕ ενημερώνει, προειδοποιεί και οργανώνει την πάλη του λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αναπτύσσουν συστηματική πάλη κατά της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Πρωτοστατούν για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, για να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διεθνιστικής δράσης, συνεργάζονται ουσιαστικά και παλεύουν μαζί με το ΚΚ και την ΚΝ Τουρκίας, με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα και Κομμουνιστικές Νεολαίες στην περιοχή μας, σε όλο τον κόσμο.

Το ΟΧΙ των κομμουνιστών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι μέρος της πάλης κατά των αιτιών που τον προκαλούν, κατηγορηματική καταδίκη του καπιταλισμού. Είναι ΟΧΙ στην πολιτική της αστικής τάξης, της κυβέρνησής της και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, συνέχεια της οποίας είναι ο πόλεμος.

Τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ είναι γεμάτα ηρωικές στιγμές δράσης των κομμουνιστών σε όλες τις συνθήκες. Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε. Γράψαμε Ιστορία και συνεχίζουμε πιάνοντας το νήμα στην πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Που διδάσκει ότι γνήσιος πατριωτισμός είναι η πάλη για την απελευθέρωση του λαού μας από το ζυγό της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Για να μην πληρώσουν οι λαοί την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οδηγούν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους αντιλαϊκούς προσωρινούς συμβιβασμούς της "ιμπεριαλιστικής ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο". Για να είναι επιστέγασμα αυτής της πάλης η εργατική - λαϊκή εξουσία και η ανάπτυξη σε όφελος του λαού.

Ραντεβού στην Πάτρα!

- Στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σ. Δημήτρη Κουτσούμπα.

- Σε όλες τις δραστηριότητες του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου που φέτος "κατασκηνώνει" στην παραλία του Αλισσού στις 6, 7, 8 Ιούλη. Με συζητήσεις και εκδηλώσεις, αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, γλέντια και αθλητικές δραστηριότητες».

Στα χνάρια αυτών που αγωνίστηκαν για την πραγματική λευτεριά

Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Χελμού, την Κυριακή 3 Ιούνη 2018

Η περιοχή από την οποία θα ξεκινήσει η πεζοπορία στις πλαγιές του Χελμού. Σε πρώτο πλάνο η λίμνη Δόξας, αφετηρία της πορείας, αριστερά η κορφή Ντουρντουβάνα, δεξιά ο κύριος όγκος του Χελμού και ανάμεσα το διάσελο του Κυνηγού απ' όπου θα περάσει η πορεία
Η περιοχή από την οποία θα ξεκινήσει η πεζοπορία στις πλαγιές του Χελμού. Σε πρώτο πλάνο η λίμνη Δόξας, αφετηρία της πορείας, αριστερά η κορφή Ντουρντουβάνα, δεξιά ο κύριος όγκος του Χελμού και ανάμεσα το διάσελο του Κυνηγού απ' όπου θα περάσει η πορεία
Το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνουν πεζοπορία στον Χελμό, την Κυριακή 3 Ιούνη. Η δράση αυτή έχει στόχο να γνωρίσουν οι νέοι και οι νέες την Ιστορία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα, τις ηρωικές σελίδες που έγραψαν πρωτοπόροι αγωνιστές πολεμώντας ενάντια σε ντόπιους και ξένους ιμπεριαλιστές, με σκοπό να κερδίσουν πραγματική λευτεριά, για ένα καλύτερο αύριο, για τον σοσιαλισμό.

Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να συνδυάσει την αναψυχή, τη φυσική άσκηση, να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον για τα αθλήματα βουνού και τη φύση, αλλά κυρίως να συμβάλει στη γνωριμία ιστορικών τόπων και πλευρών της Ιστορίας που δεν είναι γραμμένες στα σχολικά βιβλία.

Θυμίζουμε ότι το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ είχαν διοργανώσει την πρώτη αντίστοιχη πεζοπορία το 2015 στην Πάρνηθα με μεγάλη επιτυχία. Εκεί, οι πεζοπόροι περπάτησαν σε ένα τμήμα του συμπλέγματος μονοπατιών, που χρησιμοποιούνταν στην Κατοχή από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ για το χτύπημα των δυνάμεων των ναζί και αργότερα για το πέρασμα αγωνιστών από την Αθήνα στις περιοχές όπου είχε τον έλεγχο ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Αντίστοιχα, το 2016 διοργάνωσαν πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Παρνασσού, στα χνάρια των μαχητών της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, που είχε διοικητή τον θρυλικό Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου). Οι πεζοπόροι περπάτησαν σε ένα μέρος των μονοπατιών που συνδέουν τον Παρνασσό με την Πάρνηθα, περνώντας από τα βουνά Κίρφη, Ελικώνα, Κορομπίλι, Κιθαιρώνα, Πάστρα.

Η πορεία κινείται διαρκώς ανάμεσα σε πανύψηλα έλατα
Η πορεία κινείται διαρκώς ανάμεσα σε πανύψηλα έλατα
Τα μονοπάτια της φετινής πεζοπορίας: Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν φέτος οι πεζοπόροι διαρκεί περίπου τεσσεράμισι ώρες και βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Χελμού, στα όρια των νομών Αχαΐας, Αρκαδίας και Κορινθίας. Η ανάβαση θα ξεκινήσει από τη λίμνη Δόξα, όπου και δίνεται το ραντεβού στις 10 το πρωί, και θα καταλήξει στο χωριό Πλανητέρο, ακολουθώντας μια πανέμορφη διαδρομή.

Μέρη όπου αγωνίστηκαν ηρωικά οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ από το 1941 έως το 1949

Η ευρύτερη περιοχή όπου θα γίνει η πεζοπορία, αποτέλεσε πεδίο δράσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ την περίοδο από το 1941 μέχρι το 1949.

Την περίοδο 1941 - 1945 έδρασε στην περιοχή το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, με αποκορύφωμα τη μάχη της Στυμφαλίας στις 1-3/7/1944.

Στις 14/12/1943 έγινε το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους ναζί.

Την περίοδο 1946 - 1949 έδρασε στην περιοχή το Αρχηγείο Αργολίδας - Κορινθίας του ΔΣΕ.

Στις 11-12/4/1948 δίνεται η μεγάλη μάχη της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ με το 21ο τάγμα του αστικού στρατού, με έκβαση τη συντριβή του δεύτερου. Αρχηγείο της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ ήταν το χωριό Πλανητέρο.

Στις 10/4/1949 δίνεται στην περιοχή μια από τις τελευταίες μάχες του ΔΣΕ Πελοποννήσου από τον λόχο Κατσικόπουλου.

Η μάχη του ΔΣΕ στα Καλάβρυτα στις 11 Απρίλη 1948

Οποιος κατέχει την πόλη των Καλαβρύτων, έχει το πλεονέκτημα να ελέγχει το εσωτερικό της Πελοποννήσου, να ενεργεί επιδρομές, να αιφνιδιάζει τον αντίπαλο, να δυσκολεύει τις κινήσεις του και να του προξενεί σημαντικές φθορές.

Η επίθεση ξεκινά στις 5 το πρωί της 11ης Απρίλη 1948. Η δύναμη που συγκεντρώνει ο Δημοκρατικός Στρατός είναι 1.100 μαχητές (450 του Αρχηγείου Μαινάλου, 280 του Αρχηγείου Αργολιδοκορινθίας, 300 του Τάγματος Ταϋγέτου και 70 του Αρχηγείου Αχαΐας - Ηλείας). Τη διεύθυνση της επιχείρησης αναλαμβάνει ο επιτελάρχης Κ. Κανελλόπουλος. Η μάχη συμπίπτει με την επίσκεψη του βασιλιά Παύλου στην Πάτρα. Ο ταγματάρχης Χωροφυλακής Γ. Ζάρας γράφει στο ημερολόγιό του ότι «ο βασιλιάς παρακολουθούσε τη μάχη από το πλοίο Πολεμιστής». Η μάχη διαρκεί μία μέρα και λήγει με συντριπτική νίκη του ΔΣΕ. Μετά τη νίκη του ΔΣΕ, στο αντίπαλο στρατόπεδο εντείνεται ο πανικός, όπως μπορούσε κανείς να διαπιστώσει από τις εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών, από τον αστικό Τύπο. Αρχίζουν να λένε: «Οπως εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα, η Αθήνα τώρα κινδυνεύει και από το Νότο». Στις 13/4/48, ως αντίποινα της ήττας στη μάχη στα Καλάβρυτα, σκοτώνουν αγωνιστές κρατούμενους στις Φυλακές της Σπάρτης.

Πληροφορίες και οδηγίες για τη συμμετοχή στην πεζοπορία

Η θέση Ζαρέλια, όπου βρίσκεται και η πλάκα στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ που χάθηκαν εκεί το Γενάρη του 1949
Η θέση Ζαρέλια, όπου βρίσκεται και η πλάκα στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ που χάθηκαν εκεί το Γενάρη του 1949
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε ελαφρύ αρβυλάκι ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα και καπέλο. Ακόμα, πρέπει να έχουν μαζί τους νερό (1,5 λίτρο), γυαλιά ηλίου, ένα δεύτερο φανελάκι, δεύτερο ζευγάρι κάλτσες και λίγα τρόφιμα (ξηρά τροφή, σταφίδες ή τοστ) σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης.

Οι συμμετοχές δηλώνονται στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέχρι την Πέμπτη 31/5.

Από την Αθήνα θα αναχωρήσουν πούλμαν στις 6.45 μ.μ. από το Μεταξουργείο (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι πεζοπόροι
Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι πεζοπόροι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του Φοιτητικού Συλλόγου

Eurokinissi

Κατά τις φοιτητικές εκλογές της προηγούμενης βδομάδας, δεν στήθηκαν κάλπες σε έναν από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς συλλόγους, αυτόν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ). Οπως φαίνεται, όμως, η ακύρωση των φετινών εκλογών ήταν άλλο ένα κομμάτι στο παζλ του εκφυλισμού που στήνεται εδώ και χρόνια στο Σύλλογο, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ. Κόντρα σ' αυτήν την κατάσταση, όμως, υπάρχουν και πρωτοβουλίες όπως η συγκέντρωση που διοργανώνεται αύριο Πέμπτη, με στόχο την ανασυγκρότηση του Συλλόγου.

Για όλα αυτά μιλήσαμε με τον Κώστα Κυδωνάκη, τεταρτοετή φοιτητή στο Ιδρυμα, και παραθέτουμε παρακάτω τη συνέντευξη:

-- Τι ακριβώς συνέβη στις φετινές φοιτητικές εκλογές στον Σύλλογο του Οικονομικού Πανεπιστημίου;

-- Η πρυτανεία της σχολής και οι παρατάξεις των ΠΑΣΠ - ΔΑΠ έχουν πάει τις εκλογές μακριά από το φυσικό τους χώρο, το χώρο του πανεπιστημίου, τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της δήθεν «ασφάλειας και της εξασφάλισης» των φοιτητικών εκλογών του Συλλόγου μας. Την ίδια στιγμή, όμως, που υποτίθεται ότι νοιάζονται για την ακεραιότητα της διαδικασίας, είναι οι ίδιοι που πρωταγωνιστούν σε φαινόμενα νοθείας και τρομοκρατίας μέσα στη σχολή. Φέτος λοιπόν, αφού μετέφεραν ξανά τις εκλογές στο Ζάππειο, οι παρατάξεις των ΠΑΣΠ - ΔΑΠ αποφάσισαν το προηγούμενο βράδυ να ακυρώσουν τις φοιτητικές εκλογές του Συλλόγου, με την πρόφαση ότι «δεν βρέθηκε μέρος για τη διεξαγωγή τους». Το παραπάνω γεγονός αποτελεί «το κερασάκι στην τούρτα», οι δυο αυτές πολιτικές δυνάμεις έχουν σοβαρότατες ευθύνες για τον πλήρη εκφυλισμό και τη διάλυση που επικρατεί στον Σύλλογό μας. Οι φοιτητές μπορούν και χρειάζεται να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση, να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση και τις διεργασίες των συλλόγων, ακυρώνοντας στην πράξη τα διάφορα σχέδια που κατά καιρούς εκτυλίσσονται από ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στις πλάτες των φοιτητών.

-- Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στον Σύλλογο;

-- Ουσιαστικά, ο Σύλλογός μας δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια. Δεν πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις, Διοικητικά Συμβούλια, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς τους φοιτητές από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για οποιαδήποτε εξέλιξη προκύπτει. Συγκεκριμένα έχουμε να κάνουμε Γενική Συνέλευση 4 χρόνια. Το ΔΣ, που ανήκει στη συντριπτική του πλειοψηφία στην παράταξη της ΠΑΣΠ, δεν ενημερώνει τους φοιτητές για ζητήματα που τους επηρεάζουν και δεν καλεί σε Γενική Συνέλευση για να τα θέσει προς συζήτηση. Για παράδειγμα, εγώ είμαι 4ο έτος και δεν γνωρίζω καν όλα αυτά τα χρόνια τους εκπροσώπους που υποτίθεται ότι εκλέχτηκαν από τους φοιτητές!

Ιδιαίτερα στις φοιτητικές εκλογές, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με περιστατικά νοθείας, βίας και εκφυλισμού που γίνονται από τις δυνάμεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι να «ψηφίζουν» άνθρωποι γεννημένοι το 1928, να εγκρίνονται ψηφοδέλτια τα οποία έχουν ένα τεράστιο Χ πάνω, μάλιστα να βγάζουν μοιρογνωμόνιο και να μετράνε τη γωνία (;!), να υπάρχουν κάμερες πάνω από τα κεφάλια μας, τα παραβάν να εξασφαλίζονται τελευταία στιγμή και οι εκλογές να γίνονται έξω από το χώρο που σπουδάζουμε και ζούμε, σε κλίμα τρομοκρατίας, με αστυνομικές κλούβες στα 100 μέτρα (στο Πάρκο Ελευθερίας οι φοιτητικές εκλογές το 2016, στο Ζάππειο οι φοιτητικές εκλογές το 2017).

-- Πώς συγκροτείται η πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου και τι πρωτοβουλίες σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα;

-- Η κατάσταση του Φοιτητικού Συλλόγου μας δεν περνάει απαρατήρητη από κανέναν. Φοιτητές, λοιπόν, οι οποίοι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην οργάνωση και στη συζήτηση, που δεν συμβιβαζόμαστε με τα φαινόμενα διαπλοκής και ρεμούλας που έχουν επιβάλει οι ΠΑΣΠ - ΔΑΠ, η διοίκηση του Πανεπιστημίου και μερίδα καθηγητών, αποφασίσαμε ότι πρέπει να οργανωθούμε απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε συνολικότερα στη ζωή μας! Με όχημα την Επιτροπή Ανασυγκρότησης, χρειάζεται να αναβαθμίσουμε τόσο τη μαζικότητα όσο και το περιεχόμενο των συλλογικών μας διαδικασιών! Καλούμε, λοιπόν, ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές του Πανεπιστημίου να έρθουν στη συγκέντρωση φοιτητών, να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους ώστε να μαζικοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία και να μετρήσουμε βήματα, ώστε να δυναμώσει η φωνή μας μέσα στο χώρο που σπουδάζουμε και ζούμε!

Καλούμε κάθε φοιτητή/τρια του ΟΠΑ να συμβάλει στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του Συλλόγου μας, ώστε να γεννηθεί ένας Σύλλογος αποκούμπι των φοιτητών, με ΔΣ που θα πρωτοστατεί στην οργάνωση και την ενημέρωση των φοιτητών, που θα απολογείται στους φοιτητές που το εξέλεξαν. Σύλλογος που θα είναι καρφί στο μάτι της κυρίαρχης πολιτικής, ο οποίος θα θέλει τους νέους οργανωμένους με συμμετοχή στην πάλη για τα δικαιώματά μας!

Το επόμενο διάστημα, προετοιμάζουμε συγκέντρωση φοιτητών για να εκλέξουμε την Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Συλλόγου, την Πέμπτη 24 Μάη, στις 17.00, στην αίθουσα Α23 του Πανεπιστημίου μας, ενώ έχουμε ήδη προγραμματίσει κινητοποιήσεις στην πρυτανεία της σχολής για την πτυχιακή εξεταστική και τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά!

Επεσαν στο κενό οι προσπάθειες εκφυλισμού από τη ΔΑΠ

Συνέντευξη εκπροσώπων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στη Λάρισα για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

«Από σήμερα κιόλας μπαίνουμε μπροστά για να συγκροτήσουμε τα Διοικητικά Συμβούλια των σχολών του ΤΕΙ που έχουν πολλά χρόνια να συγκροτηθούν με ευθύνη της ΔΑΠ ως πρώτης δύναμης», τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών και τη συνέχεια στη δράση της παράταξης, που έδωσαν προχτές εκπρόσωποι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ Λάρισας. Να σημειώσουμε ότι στη Θεσσαλία η «Πανσπουδαστική ΚΣ» έχει ανεβασμένα ποσοστά σε σχέση με τα περσινά και στο Πανεπιστήμιο ως πρώτη δύναμη, με ποσοστό 29,36%, αλλά και στο ΤΕΙ με ποσοστό 33,26%.

Αναφέρθηκαν στις προκλητικές προσπάθειες της ΔΑΠ να νοθεύσει ή και να διαλύσει τις εκλογικές διαδικασίες, καταγγέλλοντας συγκεκριμένα κρούσματα, όπως: Η μεταφορά των εκλογών από το ΤΕΙ Λάρισας στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η επιχείρηση οριστικού σταματήματος της εκλογικής διαδικασίας με έναν 45χρονο ΔΑΠίτη «φοιτητή» να παίρνει τις λίστες της ΣΕΥΠ με τα ονόματα όλων των φοιτητών και να τρέχει έξω από το κτίριο της Περιφέρειας. Η απειλή ΔΑΠιτών σε βάρος κοπέλας πως αν ψήφιζε δεν θα έπαιρνε ποτέ πτυχίο κ.ά.

Οι προσπάθειες αυτές της ΔΑΠ - είπαν - απέτυχαν, σκοντάφτοντας στην αποφασιστικότητα της «Πανσπουδαστικής» και των ίδιων των φοιτητών, και τόνισαν: «Πήραν την πρώτη απάντηση. Στη συνέχεια μπορούμε να απαντήσουμε καλύτερα σε αυτούς τους σχεδιασμούς, δυναμώνοντας και μαζικοποιώντας τους συλλόγους μας, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά μας, κόντρα στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση που όλες οι δυνάμεις του συστήματος προωθούν. Είναι πλέον δυνατό να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων που παραμένει αρνητικός στο φοιτητικό κίνημα. 7 Σύλλογοι στη Θεσσαλία όπου η "Πανσπουδαστική ΚΣ" είναι αυτοδύναμη, μαζί με τις Επιτροπές Αγώνα, είναι ένα σημαντικό μπλοκ δυνάμεων που θα παλεύουν στην κατεύθυνση της οργάνωσης, της διεκδίκησης, της συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες με Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις και επιτροπές ετών».

Προπαγάνδα εξύμνησης της ΕΕ σε μικρά παιδιά!

Μια στοχευμένη δράση ωραιοποίησης της ΕΕ και καθαγιασμού της σε συνειδήσεις πεντάχρονων και εξάχρονων παιδιών ανέπτυξε στις αρχές του μήνα στη Χίο η Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος διαφήμισης της ΕΕ που αναπτύσσει η Κομισιόν με τίτλο «EU in my region» (η ΕΕ στην περιοχή μου), συγκέντρωσαν παιδιά νηπιαγωγείων και Α' Δημοτικού στην πλατεία Πλαστήρα της Χίου, για να παίξουν ένα... παιχνίδι γρίφων, που σε κάθε του βήμα υμνούσε την ΕΕ!

Ετσι, τα παιδιά καλούνταν να βρουν τα ονόματα διαφόρων σημείων της πόλης της Χίου με ορισμούς του τύπου: «Σε αυτό το λιμανάκι που επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, έχει χτιστεί ένα μεγάλο καταφύγιο για τα σκάφη των ψαράδων με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης»... «Ετσι λέγεται το Νοσοκομείο της Χίου, το οποίο, χάρη στα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορεί σήμερα να φιλοξενεί και να γιατρεύει ακόμη περισσότερους ασθενείς»... «Είναι το κεντρικότερο μνημείο της πόλης μας και μας κάνει περήφανους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση μας βοηθά να το συντηρούμε για να το καμαρώνουν και οι επόμενες γενιές»...

Στο ίδιο πνεύμα, ένα ταμπλό που υπήρχε στο χώρο ενημέρωνε τους μαθητές ότι τα χρυσά αστέρια στη σημαία της ΕΕ «συμβολίζουν την αλληλεγγύη, την αρμονία και την τελειότητα», λες και αυτά βιώνουν οι λαοί των χωρών της ΕΕ, με τους άγριους ανταγωνισμούς μεταξύ των μονοπωλίων, με τα εκατομμύρια των φτωχών κι εξαθλιωμένων, με τις κλειστές πόρτες για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις βόμβες, οι οποίες έχουν και τη σφραγίδα της ΕΕ... «Η ΕΕ δημιουργήθηκε το 1951 όταν 6 χώρες αποφάσισαν να γίνουν μια μεγάλη παρέα και να συνεργαστούν για να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά», έγραφε ακόμα το ταμπλό για να ομορφύνει στα μάτια των παιδιών την ένωση των μονοπωλίων για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, λες και το ιμπεριαλιστικό αυτό οικοδόμημα δεν έχει αιματοκυλήσει λαούς μέσα από επεμβάσεις και συνεχιζόμενους πολέμους. Και συνέχιζε με ύμνους του τύπου: «Η ΕΕ έδωσε χρήματα για να κάνει πολύ όμορφο τον εμπορικό δρόμο της Απλωταριάς (...) Η ΕΕ βοηθά κάθε χώρα να διατηρεί τις παραδόσεις και την κουλτούρα της. Ξέρεις ότι το Μουσείο Μαστίχας φτιάχτηκε με χρήματα της ΕΕ για να μπορέσει να μάθει ο κόσμος για αυτή τη σημαντική παράδοση της Χίου;»... Λες και τα χρήματα της ΕΕ δε βγαίνουν από τις τσέπες και το μόχθο των λαών, αλλά πέφτουν κάπου από τον ουρανό...

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «EU in my region» λειτουργεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες της ΕΕ με στόχο να διαφημίζει έργα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ και φέτος έχει, εκτός των άλλων, τη μορφή ανοιχτών διαγωνισμών όπου οι ενδιαφερόμενοι καλούνται είτε να φωτογραφίσουν τέτοια έργα είτε να φτιάξουν σχετικά ιστολόγια υμνώντας φυσικά την ΕΕ και με την υπόσχεση ότι οι καλύτερες φωτογραφίες θα συμπεριληφθούν σε μια έκθεση που θα ταξιδέψει στις χώρες της ΕΕ, ενώ οι νικητές του διαγωνισμού ιστολογίου θα παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο επικοινωνίας για να γίνουν ακόμα καλύτεροι προπαγανδιστές της λυκοσυμμαχίας...

ΑΤΤΙΚΗ
Περιοδείες του ΚΚΕ σε δημόσια ΙΕΚ

Οι Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν επισκέψεις - περιοδείες στα δημόσια ΙΕΚ συζητώντας με εκπαιδευτικούς και σπουδαστές τις εξελίξεις, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις θέσεις του Κόμματος. Οι περιοδείες εντάσσονται στην πλατιά πολιτική εξόρμηση του Κόμματος, με το νέο 4σέλιδο φυλλάδιο και με σύνθημα: «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή, αυτή είναι η "καθαρή" διέξοδος για το λαό».

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Σήμερα, Τετάρτη: Στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου με τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. Στο ΙΕΚ Ηλιούπολης με τον Κώστα Μυτιληνιού, στέλεχος του ΚΚΕ. Στο ΙΕΚ Ν. Σμύρνης με τον Γιώργο Δαφνή, μέλος της ΕΠ Αττικής. Στο ΙΕΚ Νίκαιας με τον Χάρη Κουμαριώτη, μέλος του ΤΓ Πειραιά της ΚΝΕ.

Αύριο, Πέμπτη: Στο ΙΕΚ Πειραιά (ΣΚΥΠ) με τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο ΙΕΚ Γαλατσίου (Γκράβα) με τον Νίκο Μπουκουβάλα, μέλος της ΕΠ Αττικής. Στο ΙΕΚ Κορυδαλλού με τον Ηρακλή Κρεμμύδα, μέλος της ΤΕ Κατασκευών. Στο ΙΕΚ Γλυφάδας με την Δήμητρα Γεωργακάκη, μέλος του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 25/5 στο ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου με τον Βασίλη Σταμούλη, μέλος της ΤΕ Βιομηχανίας.

Την Τρίτη 29/5: Στο ΙΕΚ Περιστερίου με τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή. Στο ΙΕΚ Ν. Ιωνίας με την Εφη Χαλιού, μέλος του ΤΓ Χρηματοπιστωτικού. Στο ΙΕΚ Αμπελοκήπων με την Τόνια Γαρδούνη, μέλος του ΤΓ Χρηματοπιστωτικού. Στο ΙΕΚ Ελληνικού - Αργυρούπολης με τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο, μέλος του ΤΓ Νότιας Αθήνας της ΚΝΕ. Στο ΙΕΚ Μεταξουργείου με τον Γιώργο Γαρεφαλάκη, μέλος του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ.

Την Πέμπτη 31/5 στο ΙΕΚ Αιγάλεω με τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Με συναυλία τζαζ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Στέκι

Ο Αλ. Βρέτος
Ο Αλ. Βρέτος
Συνεχίζονται οι καλοκαιρινές δραστηριότητες στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια). Το Στέκι ανοίγει την όμορφη αυλή του και υποδέχεται νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες, αλλά και κινηματογραφικά αριστουργήματα.

Την Πέμπτη 24 Μάη, στις 21.00, θα πραγματοποιηθεί συναυλία «Αλέκος Βρέτος Project». Η προσέγγιση προς την τζαζ και ο αδάμαστος αυτοσχεδιασμός συνθέτουν ένα μπουκέτο ηχοχρωμάτων, το οποίο κυριαρχείται από παραδοσιακά αραβικά, ελληνικά και αρμένικα στοιχεία. Λυρικές μελωδίες και αιχμηρά αρμονικά μονοπάτια δημιουργούν διαφορετικά συναισθήματα στον ακροατή, σε κάθε συναυλία αυτού του γκρουπ.

Παίζουν οι μουσικοί: Αλέκος Βρέτος, Δημήτρης Σεβδαλής, Ντίνος Μάνος, Δημήτρης Κλωνής.

Γι' αυτήν τη συναυλία, αλλά και όλη τη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η ΚΝΕ στο Στέκι, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Αλέκος Βρέτος:

«Πιστεύω ότι η καλλιτεχνική πρωτοβουλία της ΚΝΕ να χρησιμοποιήσει την αυλή του Στεκιού Πολιτισμού για συναυλίες στην αρχή του καλοκαιριού είναι ό,τι καλύτερο από πολλές απόψεις.

Καταρχήν δίνει ένα βήμα σε νέους καλλιτέχνες να προωθήσουν τη δουλειά τους (αν κι εγώ δεν είμαι νέος πια) και κατά δεύτερον φέρνει κοντά ανθρώπους του χώρου του πολιτισμού αλλά και κοινό που, εκτός από το καθαρά καλλιτεχνικό και μουσικό κομμάτι, έχει τη δυνατότητα να συζητήσει για τα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο, αλλά και οι νεότεροι να μάθουν από τους παλαιότερους τι ακριβώς συμβαίνει εκεί έξω. Το τρίτο σκέλος της πρωτοβουλίας αυτής είναι ότι η αυλή του Στεκιού λειτουργεί και σαν νησίδα μέσα στη ζούγκλα του τσιμέντου των Αθηνών και το κοινό μπορεί, έστω για λίγο, να βρεθεί σε έναν όμορφο και δροσερό χώρο γεμάτο νιάτα, μουσική, αγωνιστικότητα και συντροφικότητα κάτω από τη σκέπη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ο βασικός τους στόχος είναι: "Να τραγουδάμε, όχι για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου από τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο".


Αυτό θεωρούμε τιμή μας και χρέος μας σε αυτήν την πολύ ξεχωριστή συναυλία την Πέμπτη. Θα κάνουμε το καλύτερο... σε όλα τα μέτωπα».

Την Τρίτη 29 Μάη, στις 20.30, τη σκυτάλη παίρνει ο κινηματογράφος, με την προβολή της αριστουργηματικής ταινίας «Αλοζανφάν» των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι. Μια από τις σημαντικότερες ταινίες του πολιτικού κινηματογράφου και σίγουρα ένα έργο - σταθμός για τη δεκαετία του '70, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Μίμσι Φάρμερ, Λάουρα Μπέτι και την αξεπέραστη μουσική του Ενιο Μορικόνε. Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στην Ιταλία του 1816, στην εποχή της εξέγερσης του Γαριβάλδη.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ