Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Στις 7 Ιούλη η μόνη κερδισμένη ψήφος για το λαό είναι η ψήφος στο ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση αντιστασιακών και πολιτικών προσφύγων μίλησε χτες ο Γ. Λαμπρούλης

Σε συγκέντρωση αντιστασιακών και πολιτικών προσφύγων στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας μίλησε χτες ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Κριτήριο του λαού πηγαίνοντας στην κάλπη πρέπει να είναι όλα τα προβλήματα που τον ταλανίζουν, να μην ενισχύσει με την ψήφο του τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με αυτοδυναμία είτε με συγκυβερνήσεις, να συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Τα όποια μέτρα ανακούφισης που τάζουν, έρχεται η ίδια η έκθεση της Κομισιόν, μετά την τρίτη "αξιολόγηση" από την ΕΕ, και λέει ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κερδοφορίας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση που απαιτείται στον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης προκειμένου να αυξάνονται τα κέρδη, που σημαίνει νέα μέτρα ενάντια στον λαό, ξεκινώντας με φορολογικά, το Ασφαλιστικό, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε επίπεδο ΕΕ που ανοίγει η συζήτηση από Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, με τα ζητήματα του μισθολογικού κόστους.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν το θράσος να λένε στον λαό ότι από την ανάπτυξη που προβάλλουν θα ωφελούνται όλοι. Η εμπειρία υπάρχει στον λαό μας από τα προηγούμενα χρόνια. Τη δεκαετία του 2000, η χώρα μας έτρεχε με τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης σε επίπεδο ΕΕ. Από αυτή την ανάπτυξη τι καρπώθηκε ο ελληνικός λαός; Μέτρα παίρνονταν και τότε. Το συμπέρασμα είναι ότι και σε περιόδους ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης χαμένος είναι ο λαός μας.

Το ερώτημα είναι τι ανάπτυξη θέλουμε για ποιον, σε όφελος ποιανού. Εμείς ως Κόμμα προτείνουμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η χώρα μας έχει τεράστιο πλούτο, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία, χωρίς κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, πολέμους.

Την επόμενη μέρα των εκλογών ο λαός μας για να είναι δυνατός χρειάζεται ένα Κομμουνιστικό Κόμμα ακόμα πιο δυνατό, το οποίο αποδεδειγμένα όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υποχώρησε στα δύσκολα, που πήγε κόντρα στο ρεύμα και στις σειρήνες για συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Γι' αυτό στις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιούλη η μόνη κερδισμένη ψήφος για το λαό είναι η ψήφος στο ΚΚΕ για μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση».

Δραστηριότητα υποψήφιων βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ
Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 7.30 π.μ., η Κλεοπάτρα Χοροζίδη θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα εργοτάξια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 9 π.μ., ο Γιάννης Δελής θα πραγματοποιήσει περιοδεία στον Οργανισμό Βρεφονηπιακής Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας του δήμου Θεσσαλονίκης. Στις 10.30 π.μ. ο Γ. Δελής θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη σε καφενείο στην περιοχή της Ανάληψης.

-- Στις 9.30 π.μ., ο Σωτήρης Αβραμόπουλος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 9.30 π.μ., ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος θα περιοδεύσει στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους.

-- Στις 12.30 μ.μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

-- Στις 9.30 π.μ., ο Μιχαήλ Μιχαήλ θα περιοδεύσει στον 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Στις 8 μ.μ., θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Πλαγιάρι.

-- Στις 11 π.μ., η Ελένη Μπακιρλή θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο.

-- Στις 8 μ.μ., ο Γιάννης Δελής, ο Γιώργος Μαργαρίτης και η Αναστασία Γεωργιάδου θα συμμετάσχουν σε συζήτηση σε εκδήλωση νεολαίας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Αύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ., ο Σάκης Βαρδαλής θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ζακλιβέρι.

Την Κυριακή 23 Ιούνη, στις 12 μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης θα μιλήσει σε σύσκεψη πολιτικών προσφύγων, στους Αμπελόκηπους.

Στη Δυτική Μακεδονία

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στην Πτολεμαΐδα, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν οι Γιώργος Κουδούνας και Πέτρος Ταταρίδης.

-- Στις 7 μ.μ., ο Γιώργος Κουδούνας θα περιοδεύσει στα εμπορικά καταστήματα της Πτολεμαΐδας.

-- Στις 9 π.μ., η Τίνα Κουζιάκη θα περιοδεύσει σε υπηρεσίες της Εφορίας, στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ Κοζάνης, ενώ το απόγευμα θα περιοδεύσει σε κοινότητες του δήμου Βοΐου.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιάννης Κουρμούλης θα περιοδεύσει στο ΓΝ Γρεβενών, στις 12 μ., στη Λαϊκή Αγορά Γρεβενών και στις 7.30 μ.μ., σε τοπικές κοινότητες του δήμου Γρεβενών.

-- Η Γεωργία Ζέγα, θα περιοδεύσει σε γουναράδικα του νομού Καστοριάς.

ΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η σύσκεψη στη Λευκωσία

Η Κομματική Οργάνωση Λευκωσίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή 21 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στην Εγκώμη, οδός Ιωνος 6 (πάνω από την Akis Express) σύσκεψη με θέμα: «Η συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στην Κύπρο στη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούλη». Θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προεκλογικά θυμήθηκαν και τη Μακρόνησο...

Διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων της Μακρονήσου εξήγγειλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω προεκλογικής περιόδου («Αυγή», 12/6/2019). Γεγονός που δείχνει ότι από την προεκλογική ψηφοθηρία και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές περί «προόδου» και «συντήρησης» που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση δεν γλίτωσε ούτε ο ιστορικός τόπος μαρτυρίου των χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, η Μακρόνησος.

Ο χρόνος και ο τρόπος που γίνεται η προκήρυξη του διαγωνισμού επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται καθαρά για μια βαρύγδουπη ψηφοθηρική εξαγγελία, αφού η κατεδάφιση θα μπορούσε να είχε εξαγγελθεί και ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Αλλωστε, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η κυβερνητική εφημερίδα «Αυγή», η απόφαση της κατεδάφισης έχει παρθεί εδώ και δυο χρόνια. Το δε κόστος του έργου το εκτιμούν στα 230.000 ευρώ.

Αλήθεια, για ένα τέτοιο ποσό - που στην πραγματικότητα είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τον πακτωλό χρημάτων που δίνονται από τον προϋπολογισμό και τα διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα ΝΑΤΟικά εξοπλιστικά προγράμματα - απαιτείται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για να προχωρήσει;

Επίσης, η αποσφράγιση του διαγωνισμού γίνεται στις 18/7, μετά δηλαδή τις βουλευτικές εκλογές και με περιθώριο εκτέλεσης του έργου μέχρι τα τέλη του 2021!

Το ζήτημα των παράνομων κτισμάτων και της κατεδάφισής τους είναι ένα πάγιο αίτημα που διαχρονικά διεκδικεί η ΠΕΚΑΜ, έχοντας αναπτύξει πολύμορφο αγώνα. Το πάγιο αυτό αίτημα, μέρος της πραγματοποίησης όλων των αναγκαίων και απαραίτητων έργων για να αναδειχθεί η Μακρόνησος ως Ιστορικός Τόπος, το έχει θέσει σε όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα μπορούσε να έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου μέσα στη διάρκεια της τετραετούς θητείας της.

Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ σε όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επανειλημμένα στο υπουργείο Πολιτισμού την αναγκαιότητα να προχωρήσει στην προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών και έργων για την ανάδειξη της Μακρονήσου ως Ιστορικού Τόπου, ως το υπουργείο που έχει την ευθύνη της υλοποίησης του έργου σε συντονισμό ενεργειών με συναρμόδια υπουργεία, όπως π.χ. το Περιβάλλοντος.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ροκάνισε το χρόνο μιας τετραετίας για να δώσει στη δημοσιότητα μία απόφαση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, που δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να προχωρήσει η εκτέλεσή της.

Ολα αυτά φανερώνουν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά παίζει το χαρτί της αριστεροσύνης προκειμένου να εγκλωβίσει τους αγωνιστές, τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους και όλους όσοι με δέος και θαυμασμό υποκλίνονται μπροστά στο ηρωικό έπος που έγραψε ο ελληνικός λαός μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή, στις μετέπειτα διώξεις του ελληνικού αστικού κράτους για να εδραιώσει την εξουσία του, αλλά και με την πάλη του ηρωικού ΔΣΕ.

Τη Μακρόνησο δεν επιτρέπουμε να την αξιοποιεί για προεκλογική εκμετάλλευση μια κυβέρνηση που με την ταμπέλα του «αριστερού», του «προοδευτικού», σπίλωσε με τον χειρότερο τρόπο τους αγώνες αυτών των ανθρώπων.

Την αντιλαϊκή πολιτική της στα τέσσερα χρόνια θητείας της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη συνδύασε με το ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μετατρέποντας τη χώρα σε μία απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, εμπλέκοντας στα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια του κεφαλαίου το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων και της Μεσογείου, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Τα σούρτα - φέρτα του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ στα υπουργεία και στους άλλους κρατικούς οργανισμούς μάς θυμίζουν άλλες εποχές, που οι αστικές κυβερνήσεις μαζί με τις ΗΠΑ και τον τότε πρέσβη Πιουριφόι κατέστρωναν τα σχέδια εξόντωσης των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών. Μέσα από αυτά τα σχέδια γεννήθηκε το κολαστήριο της Μακρονήσου.

Αλλωστε, η «προοδευτικότητα» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επισφραγίστηκε με την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο κείμενο των 27 ηγετών της Ευρώπης φέτος στις 9 του Μάη, οπότε μετέτρεψαν τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών της Ευρώπης και της απελευθέρωσής τους από τον Κόκκινο Στρατό σε μέρα πτώσης - πριν από 30 χρόνια - του επονομαζόμενου «σιδηρού παραπετάσματος» από τις κυβερνήσεις των μονοπωλίων, ρίχνοντας για άλλη μια φορά το αντικομμουνιστικό δηλητήριό τους.

Ολοι εμείς που σεβόμαστε και τιμάμε τους εκατοντάδες χιλιάδες αλύγιστους αγωνιστές, που εμπνεόμαστε από την ηρωική στάση ζωής τους, δεν θα εγκλωβιστούμε σε τέτοια προεκλογικά παιχνίδια. Γνωρίζουμε καλά πως όποιος και να είναι κυβέρνηση, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα ακολουθήσει. Για μας κριτήριο ψήφου που καθορίζει τη στάση μας μπροστά στις κάλπες της 7ης Ιούλη είναι το πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα απέναντι στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Και αυτό μόνο με ισχυρό ΚΚΕ, που είναι μπροστάρης και οργανωτής της πάλης του λαού, μπορούμε να το επιτύχουμε. Να εμποδίσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να αγωνιστούμε στο δρόμο για την κοινωνία της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, χωρίς τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης.


Μ. Οριετ.

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ!

Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό! Η δύναμή σου την επόμενη μέρα», το Κόμμα καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυσή του σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας να οργανώσουν με κάθε μέσο τη μετακίνησή τους ώστε να φτάσουν μέχρι την κάλπη και να στηρίξουν το Κόμμα. Να πάρουν όλα τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα (άδειες, εξασφάλιση εισιτηρίων, ομαδικές μετακινήσεις) για να μην πάει ούτε μία ψήφος χαμένη.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535 (ώρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).

Συσκέψεις ετεροδημοτών

Στην Αθήνα: Την Κυριακή 23 Ιούνη, στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση Πρεβεζάνων στην Πανηπειρωτική (Κλεισθένους 15, Αθήνα) θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση - σύσκεψη με ετεροδημότες του νομού Κιλκίς θα πραγματοποιήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Κιλκίς με το ΚΚΕ, την Πέμπτη 27 Ιούνη στις 8 μ.μ., στο Εκλογικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Σωκράτους 6). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Σιδηρόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Κιλκίς με το ΚΚΕ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΡΑ
Κριτήριο ψήφου η «μεγάλη εικόνα» των ανταγωνισμών και της ελληνικής εμπλοκής σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

Αποσπάσματα από τη συζήτηση που επικεντρώθηκε στα Ελληνοτουρκικά και στις εκλογές

Συνέντευξη στο Α' Πρόγραμμα της ΕΡΑ έδωσε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μεγάλο μέρος της συζήτησης με την δημοσιογράφο Ε. Μπαλτατζή αφορούσε τα Ελληνοτουρκικά, όπου ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχε την Τετάρτη από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο.

Οπως είπε, «το σίγουρο αυτήν τη στιγμή είναι ότι η Τουρκία, βήμα το βήμα, επιδιώκει να κατοχυρώσει τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ, την προώθηση αυτών που επιδιώκει, της νομιμοποίησης και της ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο, δηλαδή την προώθηση της διχοτομικής λύσης, όπως λέμε αλλιώς τη λογική των δύο κρατών. Και παράλληλα συνεχίζει τις διεκδικήσεις της, που αφορούν και κυριαρχικά δικαιώματα, διότι η θέληση της τουρκικής άρχουσας τάξης είναι να έχει ισχυρό ενεργειακό μερίδιο και στην κυπριακή ΑΟΖ, γενικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και βεβαίως στο Αιγαίο».

«Αυτό που αποκόμισα ως συμπέρασμα», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας, «είναι να αμφισβητήσει ακόμα πιο ενεργά, γιατί έτσι και αλλιώς αμφισβητεί, ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, για παράδειγμα, με το να μεταφέρει αύριο το γεωτρύπανο από τα "οικόπεδα" της κυπριακής ΑΟΖ στην ελληνική ΑΟΖ, δίπλα στο Καστελόριζο. Αυτό δηλαδή που σήμερα φαίνεται ως σενάριο, άσχετα αν θα γίνει στην πράξη ή όχι άμεσα, αλλά το έχει ως επιδίωξη, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε και ως δεδομένο, το οποίο σημαίνει παραπέρα αναβάθμιση της πολεμικής εμπλοκής, γιατί εμπλοκή έτσι και αλλιώς υπάρχει».

Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, είπε ο Δ. Κουτσούμπας, «ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό το οποίο προσπαθούμε εμείς τουλάχιστον, ως ΚΚΕ, να αναδείξουμε, είναι τα πραγματικά αίτια αυτών των γεγονότων, των συμφερόντων που υπηρετούνται, που δεν είναι άλλα από τους ανταγωνισμούς για τους ενεργειακούς πόρους, για τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, των εμπορευμάτων, εδώ στο κρίσιμο σημείο που είναι η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος, το Αιγαίο, η Ελλάδα».

Για τη στάση της κυβέρνησης σημείωσε ότι «είναι άλλο η ψυχραιμία που πρέπει να υπάρχει και άλλο ο εφησυχασμός του ελληνικού λαού (...) Και από αυτήν τη σκοπιά πρέπει να είμαστε καθαροί και ξάστεροι προς τον ελληνικό λαό και να μην τον μπερδεύουμε. Διότι πριν από ένα μήνα (η κυβέρνηση) κάνει δηλώσεις λέγοντας πως η Τουρκία "κάνει τζούφια γεώτρηση και δεν τρέχει τίποτα" και μετά από ένα μήνα κάνει έκτακτο ΚΥΣΕΑ στο τριήμερο του Αγ. Πνεύματος.

(...) Αρα αυτό το θέμα είναι κρίσιμο ζήτημα και από αυτήν την άποψη ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση. Διότι σταδιακά, βήμα το βήμα, οδηγείται σε αποδοχή τετελεσμένων, οδηγείται συνεχώς σε υποχώρηση στις αξιώσεις άλλων δυνάμεων. Και βεβαίως έχει εναγκαλιστεί το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που, αν θέλετε, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι όλα αυτά τα 45 χρόνια, μετά το 1974 και δώθε, που έχουμε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, για όλα αυτά που συμβαίνουν, για τις συνεχείς υποχωρήσεις, τις συνεχείς αμφισβητήσεις, για τα συνεχή επεισόδια στο Αιγαίο ή στην Κύπρο και να βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από ό,τι βρισκόμασταν πριν 45 χρόνια ή πριν δεκαετίες».

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το κατά πόσο το πρόγραμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ «είναι επί της ουσίας το ίδιο», όπως λέει το ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας παρέπεμψε στη Γενική Συνέλευση των Ελλήνων βιομηχάνων, όπου μίλησαν ο Γ. Δραγασάκης εκ μέρους της κυβέρνησης και ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΝΔ.

Οι ομιλίες τους, παρατήρησε ο Δ. Κουτσούμπας, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΕΒ, επιβεβαιώνουν ότι «και στην οικονομία και σε μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως τα προηγούμενα που συζητούσαμε, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Δεν έχουν φυσικά εντελώς ίδιες απόψεις για όλα τα θέματα ούτε έχουν ίδιες προτάσεις σε όλα τα ζητήματα. Εχουν επιμέρους διαφορές, άλλωστε έτσι παίζεται αυτό το διπολικό παιχνίδι. Πότε ο ένας πότε ο άλλος, "φύγε εσύ έλα εσύ" και πάει λέγοντας, αλλά για να συνεχίσουν στην ίδια ρότα, των ίδιων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Οταν λέει, για παράδειγμα, ότι το 62% των προτάσεων του ΣΕΒ το έχει αποδεχτεί και το έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όταν λέει "μπράβο" στον κ. Μητσοτάκη, διότι θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε για το υπόλοιπο των προτάσεων του ΣΕΒ, καταλαβαίνει κανείς ποιον υπηρετεί το πρόγραμμα της ΝΔ και ποιον υπηρετεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όχι τον εργάτη, τον μισθωτό, τον συνταξιούχο».

Σε ερώτηση για την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ γύρω από τη «μεσαία τάξη», ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι με αυτόν τον όρο τα δύο κόμματα «εννοούν αυτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 10 - 20 χιλιάδες ευρώ. Αυτοί είναι μεσαία τάξη ή είναι στα όρια της φτώχειας; Αυτοί μιλάνε για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και εννοούν την πολύ ακραία φτώχεια. Δηλαδή, αυτή η οποία προβλέπεται και από τα μνημόνιά τους, που μαζί ψήφισαν, μαζί υλοποιούν, από την ίδια την ΕΕ για να διαχειριστεί την ακραία φτώχεια».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ περιλαμβάνουν στη μεσαία τάξη «αυτόν που δουλεύει σε ένα εργοστάσιο, που είναι υπάλληλος σε ένα εμπορικό κατάστημα, αυτόν που έχει ένα μαγαζάκι και δουλεύει ο ίδιος με τη γυναίκα του, τον αγρότη που ξημεροβραδιάζεται στο χωράφι να βγάλει ένα μεροκάματο. Ολους αυτούς θεωρούν μεσαία τάξη, προνομιούχους και τους ξεζουμίζουν με τον ΕΝΦΙΑ, με τους φόρους, με τις μειώσεις των μισθών, με τις μειώσεις των παροχών, με την περικοπή των επιδομάτων, με μια σειρά άλλες περικοπές σε υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας κ.λπ. Τα ξέρουμε όλα αυτά τα 4 τελευταία χρόνια, όπως τα προηγούμενα 4 με τους προηγούμενους».

Να πιστέψει ο λαός στη δύναμή του

Σε άλλο σημείο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διαπίστωσε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί (...) Ψήφισε με βαριά καρδιά όλα αυτά τα κόμματα και το 34% περίπου της ΝΔ και το 23% περίπου του ΣΥΡΙΖΑ το έκανε με βαριά καρδιά και γι' αυτό λέμε ότι σήμερα δεν πρέπει να χάνει άλλο χρόνο, πρέπει ν' αποφασίσει».

Σε ερώτηση για το αν «το ακούει αυτό ο κόσμος», απάντησε μεταξύ άλλων: «Το ακούει. Είναι όμως άλλο ότι το ακούει και άλλο ότι συμφωνεί μαζί μας. Εγώ μιλάω με τον κόσμο είτε σε πόλεις είτε σε χωριά είτε σε συνοικίες είτε σε εργασιακούς χώρους. Λένε ότι έχουμε δίκιο, ακούνε τι λέμε, σκέφτονται, ξέρουν ότι η εναλλακτική προοπτική για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση, όπως προτείνει το ΚΚΕ, αυτήν τη στιγμή μπορεί να μην του φαίνεται ότι μπορεί να γίνει στις 7 Ιούλη, γιατί έτσι απλά σκέφτεται ο κόσμος, αλλά όμως έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά.

Και κυρίως θέλει το ΚΚΕ σήμερα - εγώ πιστεύω ότι αρχίζει και το καταλήγει, το δουλεύει στο μυαλό του - να είναι πολύ ενισχυμένο, να εξαφανίσει τη Χρυσή Αυγή, να βλέπει όχι απλά την πλάτη του αλλά να φύγει και από το ελληνικό Κοινοβούλιο ή άλλες ακροδεξιές δυνάμεις. Και αυτό μπορεί να γίνει σίγουρα μόνο με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, δηλαδή αν πάρει πολύ περισσότερες ψήφους, μεγαλύτερα ποσοστά, πολύ περισσότερους βουλευτές.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί το μάθημα που έδωσαν οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια για όλη αυτήν την κοροϊδία που έκανε αυτά τα χρόνια, για όλη αυτήν τη μετάλλαξη, για την οποία προειδοποίησε το ΚΚΕ πάρα πολύ έγκαιρα και επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς θα έλεγα, μακάρι να μην είχαμε επιβεβαιωθεί. Και βεβαίως δεν θα πρέπει να δώσουν συγχωροχάρτι - που τους έδωσε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ - στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και να πάνε να τους ψηφίσουν για να συνεχίσουν τα ίδια (...) Και βεβαίως δεν πρέπει αυτή η ψήφος να σκορπίσει σε διάφορα κόμματα "μιας χρήσης".

Ολο αυτό το σκεπτικό που έχει το ΚΚΕ, πιστεύουμε ακουμπάει σε αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός, αρκεί να πιστέψει ότι πηγαίνοντας να ψηφίσει και ρίχνοντας την ψήφο στο ΚΚΕ δυναμώνει τη δική του δύναμη, αρκεί να πιστέψει ο λαός ότι μπορεί ο ίδιος να πάρει τις τύχες στα χέρια του.

Γιατί ένα μεγάλο κακό που έγινε όλα αυτά τα χρόνια και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και κυρίως με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, που κυβέρνησε εν ονόματι της αριστεράς, είναι ότι παραίτησαν τον κόσμο, τον οδήγησαν στη μοιρολατρία, στο σκύψιμο του κεφαλιού, στο "δεν μπορώ να κάνω τίποτα", "δεν έχω καμία ελπίδα γιατί όσους εμπιστεύτηκα μέχρι σήμερα με κορόιδεψαν, με πούλησαν". Αυτό πρέπει να αλλάξει και αυτό είναι το κάλεσμά μας».

Περιοδείες και συγκεντρώσεις με υποψηφίους του ΚΚΕ
Στη Θεσσαλία

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 10 π.μ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας θα μιλήσουν οι Χαρά Κούτρα και Νίκος Τέγος.

-- Η Γεωργία Καπέτη, από τις 8.30 π.μ., θα επισκεφτεί σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και θα μιλήσει με τους εκπαιδευτικούς.

-- Ο Αχιλλέας Κανταρτζής, από τις 9.30 π.μ., θα επισκεφτεί Υπηρεσίες της Πύλης (δήμος, Κέντρο Υγείας, Πυροσβεστική), καθώς και τη λαϊκή αγορά.

-- Ο Λάμπρος Ντουρλιός, από τις 9.30 π.μ., θα περιοδεύσει στα εμπορικά καταστήματα της Καλαμπάκας.

-- Ο Γιώργος Καΐκης, στις 9.30 π.μ., θα επισκεφτεί Υπηρεσίες του δήμου Τρικκαίων (ΔΕΥΑΤ, Τεχνικές Υπηρεσίες). Στις 10.30 π.μ., μαζί με τον Γιώργο Λιατίφη, θα επισκεφτούν το αμαξοστάσιο του δήμου Τρικκαίων.

Την Κυριακή 23 Ιούνη, στις 9 μ.μ., στον Σταυρό Καρδίτσας θα μιλήσει ο Εκτορας Γάζος, στο Ξυνονέρι ο Νίκος Τέγος και στην Ιτέα η Χριστίνα Μπεκιάρη και ο Αρης Πολυγένης.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας (πρώην Νομαρχία), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., στο Κέντρο Υγείας και στα εμπορικά μαγαζιά του Αστακού θα περιοδεύσει ο Νίκος Παπαναστάσης. Στις 7.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στα χωριά Στρογγυλοβούνι και Πηγάδια. Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει στην Παλαιομάνινα (καφενείο «Χ. Νίτσα»).

-- Στις 8 μ.μ., στην Αιτωλοακαρνανία, στα χωριά Κομπώτη και Κωνωπίνα θα περιοδεύσει ο Νίκος Μωραΐτης.

-- Στις 9 π.μ., στο παζάρι και σε δημοτικές υπηρεσίες του δήμου Φαιστού στο Τυμπάκι θα περιοδεύσει ο Μανώλης Συντυχάκης.

-- Στις 10 π.μ., στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο θα περιοδεύσει η Γιάννα Ποθητού.

-- Στη 1.30 μ.μ., στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου θα περιοδεύσει ο Γιάννης Γωνιανάκης.

-- Στις 7 μ.μ., στα χωριά Χαράσο, Καλό Χωριό, Σκοτεινό και Ανω Γούβες του δήμου Χερσονήσου θα περιοδεύσει η Γιάννα Ποθητού.

-- Στις 6 μ.μ., στα χωριά Πλώρα, Πλάτανος, Βασιλική, Μητρόπολη και Βαγιωνιά του δήμου Γόρτυνας θα περιοδεύσει ο Μανώλης Συντυχάκης.

-- Στα Χανιά θα πραγματοποιηθούν οι εξής περιοδείες με υποψήφιους βουλευτές: Στις 9 π.μ. στην Πολεοδομία με τους Αλέκο Μαρινάκη και Μιλτιάδη Κλωνιζάκη, στις 10 π.μ. στο ΚΑΠΗ και στον Παιδικό Σταθμό Νέα Χώρας με τον Αλέκο Μαρινάκη και την Κατερίνα Νικολοπούλου, στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια Χανίων με τους Γιάννη Ντουνιαδάκη και Μιλτιάδη Κλωνιζάκη, στις 7 μ.μ. σε Συρίλι, Λίμνη και Ζουνάκι με τον Γιάννη Ντουνιαδάκη, στις 7 μ.μ. σε Καλουδιανά, Ποταμίδα, Βουλγάρω και Κοτσιανά με τους Αλέκο Μαρινάκη και Μιλτιάδη Κλωνιζάκη.

Αύριο Σάββατο:

-- Στις 9 μ.μ., στη Χαλκίδα, στο πάρκο Δελτα (Νεάπολη) θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 9 μ.μ., στην Αλεξανδρούπολη, στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο πάρκο Αργώ (απέναντι από τη Μεραρχία), θα μιλήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ε.α. Θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική.

ΛΑΡΙΣΑ
Ισχυρό ΚΚΕ για ενίσχυση της πάλης ενάντια στην επικίνδυνη ιμπεριαλιστική εμπλοκή

Σε εκδήλωση με θέμα τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μίλησε χτες ο Ελισαίος Βαγενάς

Σε εκδήλωση με θέμα: «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, ο ρόλος της Λάρισας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η θέση του ΚΚΕ και οι θέσεις των άλλων κομμάτων», που οργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης 20/6 η ΚΟΒ Νεάπολης Λάρισας του ΚΚΕ, μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Αναφέρθηκε στις επικίνδυνες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα άλλα αστικά κόμματα καθησυχάζουν διαχρονικά τον λαό, ισχυριζόμενοι πως η ενεργή εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δήθεν απομακρύνει τους κινδύνους. Το ΚΚΕ - τόνισε - υποστηρίζει πως, όπως δείχνουν οι εξελίξεις σε Λιβύη, Ουκρανία, Συρία, Ιράν κ.ά., «οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών» και η έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ομολογεί την όξυνση της κατάστασης.

Στάθηκε στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και αναλυτικά στο ρόλο της Λάρισας σ' αυτούς, υπογραμμίζοντας: «Τι σημαίνει για τον λαό της Λάρισας αυτή η στρατιωτική "αναβάθμιση", όταν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αυξάνουν την ένταση με τη Ρωσία και επεξεργάζονται ακόμη και σχέδια "πρώτου πυρηνικού πλήγματος" σε βάρος της; Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι όπου υπάρχουν βάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση, αυτές οι βάσεις βρίσκονται στο στόχαστρό της. Ολα αυτά, λοιπόν, σημαίνουν, πολύ απλά ότι στοχοποιούνται ακόμη περισσότερο η Λάρισα και ο λαός της, όπως στοχοποιούνται, βέβαια, και η Σούδα και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη τη χώρα».


Καταλήγοντας τόνισε: «Το κουβάρι των αντιθέσεων, στις οποίες έσυρε τον λαό μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι την επόμενη μέρα των εκλογών ακόμη πιο μπερδεμένο. Κανείς μας δεν μπορεί να αμφιβάλλει πως οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχτεί, θα κινηθεί κάτω από τον ίδιο επικίνδυνο για τον λαό "αστερισμό" των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.

Εκείνο που έχει σημασία είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που σημαίνει ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, εφαλτήριο για νέους πολέμους, ενάντια στη μεταφορά στην Ελλάδα πυρηνικών όπλων και άλλων δολοφονικών μηχανών. Ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ενάντια στο δηλητήριο του εθνικισμού, υπέρ της αλληλεγγύης με όλους τους λαούς, κόντρα στις αλλαγές συνόρων και τις αιματοχυσίες που σχεδιάζονται. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη δύναμη του λαού, το ΚΚΕ, ακόμα πιο ισχυρό παντού!».

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Ελ. Βαγενά θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Αξίζει τον κόπο να πάω να ψηφίσω στις εκλογές; Ετσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα

Αξίζει τον κόπο να πάω να ψηφίσω στις εκλογές; Ετσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο με βάση τις πρόσφατες ευρωεκλογές και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα...

Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι επίκειται μια ακόμα αντιλαϊκή κυβερνητική εναλλαγή, που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό όμως εκείνο που πρέπει να ενδιαφέρει τους εργαζόμενους είναι πόσο ψηλά θα βρεθεί το ΚΚΕ, ώστε από τις 8 Ιούλη να δίνει τη μάχη της λαϊκής αντίστασης, της αντεπίθεσης και της προοπτικής απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι δεν έχουν την «πολυτέλεια» να αφήσουν ούτε μία ψήφο στο Κόμμα τους να πάει χαμένη στα αζήτητα της αποχής.

Χαμένη είναι η ψήφος στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα - συμπληρώματά τους, γιατί είναι ψήφος που δίνει πράσινο φως, λευκή επιταγή και συγχωροχάρτι σε όλα όσα ζούμε σήμερα και όσα θα έρθουν στο μέλλον. Χαμένη «επιλογή» όμως είναι και αυτή της αποχής. Η απογοήτευση από την πολιτική που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το μπούχτισμα που νιώθουν εργαζόμενοι και νεολαία για τα αστικά κόμματα, η δυσπιστία και η αποστροφή σε κόμματα, πρόσωπα και πολιτικές που κορόιδεψαν τον λαό δεν πρέπει να μείνουν έτσι, να οδηγήσουν στην ανοχή, η αποχή δεν είναι εύστοχη επιλογή.

Αυτή μετράει ως παραίτηση, ως αδιαφορία, ως συμβιβασμός μπροστά στους επόμενους γύρους της επίθεσης, σηματοδοτεί την ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, στην παθητική αναμονή, που δεν θα αργήσει να φέρει τα χειρότερα.

Η αποχή, άλλωστε, έχει δοκιμαστεί και έχει αποδειχθεί ότι κανενός το αυτί «δεν ιδρώνει», βλέποντας ειδικά τη νεολαία να μη συμμετέχει. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το ποσοστό της αποχής άγγιξε το 42%, όμως αυτό δεν αναίρεσε το αρνητικό για το λαό αποτέλεσμα, δεν ακύρωσε την τάση συντηρητικοποίησης που ενίσχυσε η τετράχρονη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πάνω από 4 εκατ. ψηφοφόροι που απείχαν δεν απέτρεψαν τη ΝΔ από το να προαλείφεται, για να αναλάβει τη διακυβέρνηση, ώστε να συνεχίσει στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο ισχύει και σε άλλα κράτη της ΕΕ και ειδικά στις ΗΠΑ όπου η αποχή καταγράφει μεγάλα ποσοστά. Η επιλογή της αποχής, λοιπόν, είναι μια στάση βολική, είναι μια «συστημική επιλογή». Το μόνο που υπολογίζουν, το μόνο που φοβούνται είναι τη δράση και την ψήφο που τους βάζει στο στόχαστρο, που δίνει το σήμα της διεκδίκησης, της ανασύνταξης του κινήματος, της ανατρεπτικής πάλης.

Η ψήφος δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα όταν είναι ψήφος που μοιράζεται ανάμεσα σε απερχόμενους και επίδοξους διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής, όταν κατατίθεται στον ίδιο αντιλαϊκό λογαριασμό, όταν βολοδέρνει ανάμεσα σε κόμματα μιας χρήσης και αναχώματα, που την επόμενη μέρα θα αξιοποιηθούν σε διάφορα σενάρια σε βάρος του λαού όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Η ψήφος που μπορεί να σηματοδοτήσει κάτι το διαφορετικό είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. Γιατί είναι ψήφος αντίστασης, αντεπίθεσης, ελπίδας και προοπτικής για τη λαϊκή ευημερία, για να πάρει ο λαός άλλο δρόμο από τον σημερινό. Είναι ψήφος σταθερή που δεν θα πάει αλλού. Είναι ψήφος που θα επιστρέψει την επόμενη μέρα στον λαό ως στήριγμα στους αγώνες, στις διεκδικήσεις, στις αγωνίες του για το μέλλον.

Γι' αυτό, η μάχη της 7 του Ιούλη είναι κρίσιμη. Απαιτεί την ενεργοποίηση πολύ περισσότερων δυνάμεων στο πλάι του Κόμματος. Απαιτεί από όλους τους οπαδούς του, τους ψηφοφόρους του, νέους και παλιούς, να βάλουν ακόμα ψηλότερα τον πήχη, να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, να κάνουν υπόθεσή τους την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη χαθεί ούτε μια ψήφος.

Η 7 του Ιούλη, που υπό άλλες συνθήκες θα έβρισκε αρκετούς σε μέρες ανάπαυλας, είναι μέρα πολιτικής αναμέτρησης. Η ενίσχυση του ΚΚΕ σημαίνει και πρακτικά μέτρα: Για άλλον μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να δώσει μάχη με τον εργοδότη του, ώστε να εξασφαλίσει άδεια και να φτάσει μέχρι την κάλπη και για άλλον ότι πρέπει να αναβάλει τις διακοπές του ή ακόμα και να τις διακόψει, ώστε να πάει στο εκλογικό του τμήμα.

Δεν πρέπει όμως να υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος και άνεργος που προβληματίζεται, μικρός επαγγελματίας, συνταξιούχος, νέος άνθρωπος που να θεωρήσει «τελειωμένη υπόθεση» το αποτέλεσμα των εκλογών και πολύ περισσότερο το ποσοστό του ΚΚΕ. Αυτό αφορά ιδιαίτερα όσους και όσες στις ευρωεκλογές και στις τοπικές και περιφερειακές ψήφισαν είτε ενιαία είτε σε κάποια από τις κάλπες τα ψηφοδέλτια του Κόμματος. Αυτό που έκαναν στις 26 Μάη πρέπει να το επαναλάβουν πιο σίγουροι και πιο αποφασισμένοι σε 2 βδομάδες.

Καμιά λαϊκή και νεανική συνείδηση δεν πρέπει, λοιπόν, να μπει στο δίλημμα αν «αξίζει τον κόπο ή όχι». Σίγουρα θα είναι «τζάμπα κόπος» το να φτάσει κανείς μέχρι την κάλπη, για να στηρίξει τα κόμματα που μας έφεραν μέχρι εδώ. Ομως, αξίζει κάθε θυσία, αξίζει να γίνει κάθε προσπάθεια, να κατανικηθούν δυσκολίες και εμπόδια ώστε να πέσει στην κάλπη έστω και το ένα παραπάνω ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Αυτή η επιλογή θα είναι η μόνη χρήσιμη για τον λαό την επόμενη μέρα.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή ενάντια στην καύση των σκουπιδιών

Σε εκδήλωση με θέμα την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ μίλησαν ο Κ. Παπαδάκης και ο Κ. Στεργίου

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Τετάρτης 19/6, στην παραλία του Βόλου, η εκδήλωση της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ κατά της καρκινογόνας καύσης σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία «ΑΓΕΤ - Lafarge».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, και o Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος.

Οπως καταγγέλθηκε μάλιστα, τη στιγμή που πραγματοποιούνταν η εκδήλωση, μια καραβιά ακόμα με σκουπίδια ξεφορτωνόταν στο λιμάνι της ΑΓΕΤ, προερχόμενα από την Ιταλία, με την άδεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει το έγκλημα της καρκινογόνας καύσης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκαν τα στοιχεία και τα αποτελέσματα από την καύση του κοκτέιλ χιλιάδων τόνων pet - coke και των ονομαζόμενων «εναλλακτικών» απορριμματικών καυσίμων - σκουπιδιών, που μετατρέπει τον Βόλο σε έναν επικίνδυνο θάλαμο από μείγμα τοξικών και καρκινογόνων αερίων, οι μοιρασμένοι ρόλοι που έχουν στο έγκλημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο δήμος Βόλου, οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκλήρωσε το έγκλημα με τη συμπλήρωση των αδειοδοτήσεων προς την ΑΓΕΤ. Παρουσιάστηκαν το ιστορικό της υπόθεσης από την Οδηγία της ΕΕ το 2008, το πώς ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία, η συμφωνία συνεργασίας ΥΠΕΚΑ - τσιμεντοβιομηχανιών, η ενσωμάτωση στον ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ, μέχρι και την αδειοδότηση από τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταφέρονται από το λιμάνι χιλιάδες τόνοι SRF/RDF. Αδειοδότηση που υπεραμύνθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, στην απάντηση που έδωσε σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, επιχειρώντας να καθοδηγήσει, με επιχειρήματα υπέρ της καρκινογόνας καύσης, τους τοπικούς φορείς στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων (Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήμος Βόλου, εργοδοτικά σωματεία και ΕΚΒ, υποψήφιοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των τοπικών εκλογών), στελέχη των οποίων «πιπίλιζαν» τα απαράδεκτα ιδεολογήματα και, συντονισμένοι απόλυτα μεταξύ τους, έβαζαν εκβιαστικά διλήμματα προς το λαό του Βόλου.


Οι ομιλητές απηύθυναν κάλεσμα προς το λαό του Βόλου να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του κατά της καύσης, τονίζοντας ότι μπορεί με μαζικό πολιτικό αγώνα να την σταματήσει και η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα δώσει ώθηση και σε αυτήν την πάλη, για να μπει τέρμα στο έγκλημα.

Σημαντική η συνεισφορά του ΚΚΕ στη λαϊκή πάλη

Στην ομιλία του ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι ο λαός του Βόλου έχει έναν λόγο παραπάνω, ένα ακόμη ασφαλές κριτήριο ψήφου για τις 7 Ιούλη, γιατί σήμερα το ερώτημα αν θα συνεχιστεί αυτός ο βάρβαρος αντιλαϊκός δρόμος κρίνεται και με την υπόθεση «ΑΓΕΤ - Lafarge».

Υπογραμμίζοντας ότι είναι πραγματικά σημαντική η συνεισφορά του ΚΚΕ στην πάλη που αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα στον Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων και στο ίδιο το περιεχόμενο και τα αιτήματα, επισήμανε: «Γιατί το ΚΚΕ δεν μιλά για ορισμένες παραβιάσεις ορίων, δεν αθωώνει την ΕΕ, όπως ενορχηστρωμένα κάνουν όλα τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ σημαδεύει όλη τη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων όπως και της ΑΓΕΤ. Βάζει στο στόχαστρο συνολικά την καπιταλιστική ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος. Ενοχοποιεί συνολικά τη βιομηχανία που έχει στηθεί με τα κάθε λογής απόβλητα στο πλαίσιο της λεγόμενης "κυκλικής οικονομίας" της ΕΕ, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια χρυσοφόρα δεξαμενή άντλησης κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο. Από τα σκουπίδια μέσω της καύσης παράγεται Ενέργεια. Η απελευθέρωση αυτής της αγοράς, όπως και της Ενέργειας συνολικά, άνοιξε λεωφόρους κερδοφορίας για τους ομίλους, με κάθε θυσία για το λαό, στην υγεία, στο περιβάλλον, αλλά και στην τσέπη του».

Ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στις περιπέτειες που οδηγείται ο λαός μας με την κούρσα των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για τον έλεγχο της Ενέργειας, των χρυσοφόρων «οικοπέδων» σε Αιγαίο και Κύπρο, τονίζοντας: «Η χώρα μας στηρίζοντας τη γραμμή των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ μπορεί να μπλέξει πολύ άσχημα σε ενδεχόμενες επικίνδυνες πολεμικές αντιπαραθέσεις με Ρωσία, Κίνα, Τουρκία. Να μπλέξει άσχημα γιατί οι βάσεις, όπως στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, μπορούν να γίνουν μαγνήτης επιθέσεων. Να γιατί τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια της επόμενης μέρας απαιτούν ισχυρό ΚΚΕ. Το θέμα της καύσης των σκουπιδιών δεν είναι διαφορετικό. Γιατί όταν τα μονοπώλια λυμαίνονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, την Ενέργεια, ο λαός πληρώνει το λογαριασμό και μάλιστα πολύ ακριβά, με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, με το δικαίωμά του να ζει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, όπως έγινε κι εδώ στον Βόλο με την ΑΓΕΤ με τις "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ».

Ο Κώστας Στεργίου μίλησε για την πολύμορφη δράση του ΚΚΕ για να αναδείξει το πρόβλημα και τόνισε: «Το πιο σημαντικό είναι ότι οι κομμουνιστές που δρουν στα σωματεία και στους φορείς της περιοχής μας έχουν πρωτοστατήσει στο να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Βόλου για τη σοβαρότητα του ζητήματος, ώστε να γίνει ζήτημα πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος και να εκφραστεί αυτή η πάλη με πολλές αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Επαιξε καθοριστικό ρόλο στη μαζική συμμετοχή εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, στα μεγάλα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας για να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη, που μετατρέπει την πόλη μας σε έναν θανατηφόρο θάλαμο αερίων, για να εκφραστεί, μαζί με τη μαζική αντίδραση στην καρκινογόνα καύση, η αντίσταση στο χαρακτήρα των μέτρων που προωθούνται σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, την καύση τους, βαφτίζοντάς τα εναλλακτικά καύσιμα».

Η Αλέκα Παπαρήγα στην Καρδίτσα

Την Τετάρτη 26 Ιούνη, στις 9 μ.μ. στην πλατεία Πλαστήρα, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καρδίτσα. Ομιλήτρια θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος. Θα προηγηθεί στις 2 μ.μ. ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο Σάββατο 22 Ιούνη η συγκέντρωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Στο Πάρκο ΦΙΞ θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ ισχυρό στον αγώνα, για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Ενάντια στην εκμετάλλευση, στον πόλεμο, στον φασισμό» η ΚΟ Αττικής του Κόμματος καλεί Ελληνες και μετανάστες εργάτες να δώσουν μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση αύριο, Σάββατο 22 Ιούνη, στις 8 μ.μ. στο Πάρκο ΦΙΞ (Πατησίων 307).

Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθήνας με το ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους «The Worksongs Project». Στο χώρο του πάρκου θα υπάρχουν παιδότοπος και βιβλιοπωλείο.

Στο κάλεσμα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που κυκλοφορεί και στην αγγλική, ρωσική και αραβική γλώσσα, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Στις εκλογές στις 7 Ιούλη κοινό συμφέρον Ελλήνων και μεταναστών είναι να δυναμώσει το ΚΚΕ. Να δυναμώσει η μόνη φωνή μέσα και έξω από τη Βουλή που πάει κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Που πάει κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου που γεννά τον πόλεμο, την εκμετάλλευση, την προσφυγιά, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ και στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας».

Προστίθεται ότι το ΚΚΕ έχει σταθεί διαχρονικά δίπλα στους μετανάστες εργάτες και καλεί σε οργάνωση του αγώνα για:

«-- Απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας σε όλα τα μεταναστόπουλα δεύτερης γενιάς. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, με απλές και δωρεάν διαδικασίες.

-- Ισότιμα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, για προστασία στην εργασία και στη ζωή, για αντιμετώπιση των φασιστών και των ρατσιστών.

-- Πάλη ενάντια στις συμφωνίες των ιμπεριαλιστικών κρατών, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, για το δικαίωμα των προσφύγων να πάνε στη χώρα που θέλουν. Ενάντια συνολικά στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.

-- Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και διαβίωσης για τους πρόσφυγες, όσον καιρό παραμένουν στην Ελλάδα, μακριά από μηχανισμούς στημένους από τους ίδιους τους θύτες τους, όπως είναι οι ΜΚΟ».

Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Βαρουφάκη, το ίδιο και η δολοφονική φασιστική Χρυσή Αυγή και άλλα εθνικιστικά κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση, είναι ενάντια στους μετανάστες, όπως είναι ενάντια και στους ντόπιους εργάτες. Τάσσονται με το μέρος του κεφαλαίου, την καπιταλιστική ανάπτυξη. Είναι με τους εργοδότες.

Επιτρέπουν στους επιχειρηματικούς ομίλους να αξιοποιούν σε βάρος των εργατών φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές διαφορές για να τους εκμεταλλεύονται πιο εύκολα. Ολα τα άλλα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, συμφωνούν με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οσο και αν προσπαθεί η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθεί, η αντιλαϊκή, αντιμεταναστευτική της πολιτική δεν την αφήνει».

«Σε καλούμε επομένως να αξιοποιήσεις την πείρα σου. Να μην εγκλωβιστείς στα ψεύτικα διλήμματα που προσπαθούν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Σήμερα η μόνη ψήφος που μπορεί να τους δυσκολέψει και να είναι πραγματικό εμπόδιο στην πολιτική που θα υλοποιήσουν την επόμενη μέρα των εκλογών, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Στις 7 του Ιούλη δίνουμε τη μάχη για ένα ισχυρό ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή. Οσο πιο ισχυρές είναι οι δυνάμεις του ΚΚΕ παντού, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο εργάτης, Ελληνας και μετανάστης. Γι' αυτό, το συμφέρον των μεταναστών και των προσφύγων είναι να παλέψουν και αυτοί για να γίνει το ΚΚΕ πιο ισχυρό, να βγει ενισχυμένο και στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας. Με το ΚΚΕ ισχυρό στον αγώνα, για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας».

Το σάιτ και τα σποτ του ΚΚΕ για τις εκλογές

Το σάιτ
Το σάιτ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προεκλογική καμπάνια του ΚΚΕ, με κεντρικό σύνθημα «ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ».

Μπορείτε να ενημερώνεστε για την εκλογική δραστηριότητα από την επίσημη ιστοσελίδα του Κόμματος για τις εκλογές στις 7 Ιούλη: https://www.8iouliou.gr/

Επίσης, στην ιστοσελίδα και στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube μπορείτε να βλέπετε και τα δημοσιευμένα σποτ: https://www.youtube.com/user/kkemedia


Το κανάλι στο YouTube
Το κανάλι στο YouTube
Συγκεντρώσεις και περιοδείες στην Αττική

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 9 μ.μ. ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας, θα μιλήσει στους Αμπελόκηπους, στην πλατεία Πανόρμου. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Βίκυ Μανιάτη, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας.

-- Στις 7 π.μ. ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα, θα επισκεφτεί τα ΕΛΤΑ Περιστερίου για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 π.μ. η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφια στη Β' Πειραιά, θα επισκεφτεί τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (προβλήτα Ι) στο Ν. Ικόνιο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ. η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, θα επισκεφτεί στο Αιγάλεω τον ΟΑΕΔ και στις 7 μ.μ. το δημοτικό κολυμβητήριο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 μ.μ., ο Νίκος Καραγιάννης, υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα, θα επισκεφτεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου Χαϊδαρίου στο Δάσος.

-- Στις 8.30 μ.μ. ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα, θα μιλήσει στο Ιλιον, στην Παλατιανή, στην πλατεία Μανδηλαρά (Γοργόνα).

-- Στις 6 π.μ. οι υποψήφιοι βουλευτές Νότιου Τομέα Γιάννης Βακαλόπουλος και Παύλος Αλεξανδράκης θα επισκεφτούν τους εργάτες του δήμου Μοσχάτου.

Αύριο, Σάββατο:

-- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση των ΚΟ Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής στο Παγκράτι (ταβέρνα «Λαϊκό Στέκι», πλατεία Πλυτά - στάση «Λαϊκή», Φιλολάου) θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 7.30 μ.μ., στον Κορυδαλλό (πλατεία Κολοκοτρώνη) θα μιλήσει η Σωτηρία Αγγελινιάδη, υποψήφια βουλευτής Β' Πειραιά.

-- Στις 8 μ.μ., στον Πειραιά (Καρπάθου) θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας.

Την Κυριακή 23 Ιούνη:

-- Στις 9 π.μ., στην Κεντρική Αγορά Αθηνών στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη θα περιοδεύσουν ο Γιάννης Πρωτούλης και ο Στέλιος Μπενετάτος, υποψήφιος βουλευτής Β' Πειραιά.

-- Στις 7.30 μ.μ. στου Ρέντη, στο συγκρότημα πολυκατοικιών «Μίκης Θεοδωράκης», θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου.

-- Στις 7.30 μ.μ. στον Πειραιά, στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στην πλατεία Κοραή (Καραΐσκου 119) θα μιλήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Α' Πειραιά Σεμίνα Διγενή και Βαγγέλης Μαρούπας.

Τη Δευτέρα 24 Ιούνη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Νίκαια (πλατεία Χαλκηδόνας) θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου.

-- Στις 10 π.μ. ο Βαγγέλης Μαρούπας θα επισκεφτεί τις ναυτιλιακές εταιρείες «MSC - SSC» και «MSC Service Center» στον Πειραιά για να συζητήσει με τους εργαζόμενους. Στις 8 μ.μ., ο Β. Μαρούπας θα μιλήσει στην Παλιά Κοκκινιά (Βαλαωρίτου και Χαλκίδος, στο παρκάκι).

-- Στις 7.30 μ.μ. στα Ασπρα Χώματα Νίκαιας, στην πλατεία Τριών Ιεραρχών, θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Β' Πειραιά.

-- Στις 7.30 μ.μ., στον Κορυδαλλό (πλατεία Κανάρια) θα μιλήσει η Ελευθερία Παπουτσιδάκη, υποψήφια βουλευτής Β' Πειραιά.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Β' ΚΑΠΗ Νίκαιας (Κυζίκου 12) θα μιλήσει ο Στέλιος Μπενετάτος.

Την Τρίτη 25 Ιούνη, στο Πέραμα (λεωφ. Ειρήνης 73) θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια μαχητική και μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων μίλησε χτες το βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Χαιρετισμό απηύθυνε η υποψήφια βουλευτής του Κόμματος Αφροδίτη Μπόμπολη. Εκατοντάδες Γιαννιώτες εργαζόμενοι, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι και κυρίως νέοι, δήλωσαν με την παρουσία τους τη συστράτευσή τους με το ΚΚΕ, τη δέσμευσή τους στην προσπάθεια να κερδηθεί η κρίσιμη μάχη της εκλογικής ενίσχυσης του Κόμματος, η κρίσιμη μάχη τελικά της ισχυροποίησης της δύναμης του λαού, την επόμενη μέρα των εκλογών. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ στο νομό. Υποψήφιοι αγωνιστές, μπροστάρηδες στους αγώνες του λαού της περιοχής, που έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους συγκεντρωμένους, όπως «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ» και «Εμπρος λαέ, άλλαξε σελίδα, με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα»! Τους υποψηφίους υποδέχτηκε στο βήμα με ένα κόκκινο γαρίφαλο για τον καθέναν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στα Ιωάννινα

Στη χτεσινή συγκέντρωση παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για την εκλογική περιφέρεια Ιωαννίνων, το οποίο έχει ως εξής:

1. Εξαρχος Νίκος: Οικοδόμος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων

2. Μπόμπολη Αφροδίτη: Δασκάλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

3. Νάκος Θανάσης: Οικοδόμος, πρόεδρος Σωματείου Οικοδόμων Ιωαννίνων

4. Παππάς Χαράλαμπος: Νοσοκομειακός γιατρός, νεφρολόγος, γραμματέας Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου

5. Τασιούλας Τάκης: Αυτοαπασχολούμενος ηλεκτρολόγος, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, δημοτικός σύμβουλος Ιωαννιτών, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδας

6. Τουλκιαρίδου Χριστίνα: Ιδιωτική υπάλληλος, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων

7. Τσουμάνη Ολγα (Ολυ): Δικηγόρος, περιφερειακή σύμβουλος

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι αυτή που μετράει!

Η Αφροδίτη Μπόμπολη
Η Αφροδίτη Μπόμπολη
«Ψηφίζουμε ΚΚΕ - Αυτό που μας ταιριάζει. Αυτό που μετράει»: Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους, στον σύντομο χαιρετισμό της, η Αφροδίτη Μπόμπολη, καλώντας τη νεολαία, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους εργαζόμενους να αναλογιστούν από σήμερα «τι θα βγάλει η κάλπη για εμάς, τι θα δείξει η ψήφος μας;». Οπως είπε:

«Μπορούμε

-- Να τιμωρήσουμε όσους μας κλέβουν τη ζωή;

-- Να αμφισβητήσουμε και να τρομάξουμε τα κόμματα που είναι απέναντί μας;

-- Να δυναμώσουμε τη δική μας φωνή;

-- Να ακουστούμε; Εμείς, τα όνειρά μας, οι ανησυχίες μας, τα δικαιώματά μας;

-- Να τσακίσουμε ακόμα περισσότερο τους ναζιστές χρυσαυγίτες;

-- Να ψηφίσουμε ασυμβίβαστα, ανυπότακτα, ελεύθερα;

-- Να βάλουμε και με την ψήφο μας εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική;

-- Να ψηφίσουμε για να δυναμώσει ο αγώνας μας για να ζήσουμε καλύτερα;

Μπορούμε. Για αυτό ψηφίζουμε ΚΚΕ».

Πρόσθεσε ότι οι νέοι έχουν πείρα από το «συμβιβασμό με το "λιγότερο χειρότερο"», από «τα κόμματα "μιας χρήσης", που εμφανίζονται στα "ξαφνικά", ίσα - ίσα για να συμπληρώσουν τις διάφορες συγκυβερνήσεις στο βάρβαρο έργο τους», αλλά και από την αποχή, όσους «στηρίζουν το δρόμο που μας έφερε έως εδώ (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), τους φασίστες, τους ρατσιστές και τους ακροδεξιούς που μιλάνε, τώρα, εξ ονόματός μας...».

Από την άλλη, πρόσθεσε ότι «έχουμε πείρα και από τους αγώνες μας, της νεολαίας και του λαού μας. Τις διεκδικήσεις μας και τις κατακτήσεις μας. Και εδώ στα Γιάννενα και σε όλη τη χώρα».

Στάθηκε στους μαθητικούς αγώνες που καθυστέρησαν το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, στους φοιτητικούς αγώνες, που στα Γιάννενα κ.α. έφεραν ανακούφιση σε φοιτητές και πρόσθεσε: «Οι φοιτητές στα Γιάννενα μετά από 31 ολόκληρα χρόνια άλλαξαν αυτό που φαντάζει αδύνατο, εμπιστεύτηκαν, ανέδειξαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΠΚΣ, της παράταξης που στηρίζουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σε 1η δύναμη στο πανεπιστήμιό μας».

Και συνέχισε, με αναφορά στην «ντροπιαστική» αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για το 7ήμερο εργασίας, λέγοντας ότι οι νέοι εργαζόμενοι «σηκώνουν κεφάλι μαζί με τα σωματεία τους, μαθαίνουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, έχουν κατακτήσεις». Ανέδειξε τη ζωντάνια που απέκτησε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων όταν πέρασε με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και θύμισε τους μεγάλους αγώνες, τις δεκάδες μέρες απεργίας στην «Ανακύκλωση», στα «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ», που «αποδεικνύουν μέρα μέρα πως για να έχεις ακόμα και την πιο μικρή κατάκτηση στα αυτονόητα δικαιώματά σου ως εργαζόμενος απαιτείται σύγκρουση, ρήξη, απαιτείται να είσαι μαζί με το ταξικό κίνημα, τους κομμουνιστές».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην πάλη για την απομόνωση των φασιστών, στη δράση που αναπτύχθηκε για να αποκαλυφθεί ο πραγματικός, ναζιστικός, δολοφονικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής. «Τους δώσαμε το πρώτο χτύπημα στις ευρωεκλογές. Τώρα να τους δώσουμε ακόμα ένα, πιο δυνατό, πετώντας τους έξω από τη Βουλή, βλέποντας με κιάλια την πλάτη του ΚΚΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και κατέληξε καλώντας σε στήριξη του ΚΚΕ, «γιατί είναι κέρδος για τη νεολαία να είναι ισχυρό το ΚΚΕ που είναι μπροστά στα δύσκολα, δεν μας πρόδωσε ποτέ, που καμία σχέση δεν έχει με όλη τη σαπίλα και την μπόχα των άλλων κομμάτων, δεν εξαρτάται από κανέναν τους, για αυτό και τελικά είναι η ψήφος που φοβίζει το σύστημα!».

Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσουν η αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα και η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Και δω στα Γιάννενα, στην Ηπειρο, αλλά και σε όλη τη χώρα, δίνουμε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, μαχητικότητα, θέληση, αλλά και αισιοδοξία και αυτήν τη μάχη, τη μάχη των βουλευτικών εκλογών για να βγει ισχυρό το ΚΚΕ.

Γι' αυτό, στις λίγες μέρες που απομένουν, δίνουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό για να φτάσει το κάλεσμα του ΚΚΕ πλατιά, σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, νέους και νέες. Για να φτάσει παντού το πραγματικό δίλημμα, το πραγματικό ερώτημα που έχει να απαντήσει ο λαός στις 7 του Ιούλη.

Γιατί σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται ποια θα είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ή αν η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία. Δεν κρίνεται ποια κόμματα θα είναι το συμπλήρωμα της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης. Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται πόσο πιο δυνατός θα βγει ο λαός την επόμενη μέρα. Πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ για να δυναμώσουν η αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα και η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Αυτό το προσκλητήριο απευθύνουμε σε όλους όσοι στις ευρωεκλογές με «βαριά καρδιά» ψήφισαν τα κόμματα που τους απογοήτευσαν ή αυτά που είχαν απορρίψει τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ενθουσιασμό και χωρίς μεγάλες προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Αυτό το προσκλητήριο απευθύνουμε σε όλους όσοι νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί και δεν κατέθεσαν, μαζί με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τις αξίες και τα ιδανικά τους στο σύστημα της εκμετάλλευσης, στα επιτελεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν πως οι έννοιες «αριστερά» και «πρόοδος» είναι έννοιες ταυτισμένες με τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Είναι έννοιες ασυμβίβαστες με την εξαπάτηση, την κοροϊδία, τη ρεμούλα και την αλαζονεία.

Αυτό το προσκλητήριο απευθύνουμε και στους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης, που μπορεί να έδωσαν την ψήφο τους στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έδωσαν άφεση αμαρτιών στην αντιλαϊκή πολιτική ούτε λευκή επιταγή για τη συνέχεια.

Γιατί βαθιά μέσα τους γνωρίζουν ότι αυτά τα κόμματα δεν αλλάζουν. Τα ίδια θα συνεχίσουν να κάνουν, αξιοποιώντας το συγχωροχάρτι που τους έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους νόμους που αυτός ψήφισε.

Αυτό το προσκλητήριο το απευθύνουμε ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες, στα «παιδιά της κρίσης», που αναρωτιούνται αν τελικά είναι όλοι ίδιοι και αν τελικά αξίζει η συλλογική δράση.

Αυτοί οι νέοι άνθρωποι μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν ότι το ΚΚΕ δεν είναι μια από τα ίδια. Γιατί το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συνάντησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στα σχολεία, τις σχολές, στις γειτονιές, σε χώρους δουλειάς, στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και τη Χρυσή Αυγή. Εκεί θα μας βρουν και την επομένη των εκλογών, για να δώσουμε μαζί τη μάχη για τη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή που μας αξίζει.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καλούν σε συμβιβασμό με τα ψίχουλα μπροστά στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης


Ολοι και όλες νιώθουμε ότι το παραμύθι της «μεταμνημονιακής εποχής» και της «δίκαιης ανάπτυξης» δεν αφορά την καθημερινότητα του λαού. Νιώθουμε ότι τα προβλήματα, τα βάσανα, η ανασφάλεια παραμένουν. Γιατί παραμένουν όλες οι αιτίες που μας έφτασαν έως εδώ.

Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι και όχι μόνο οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ αντιλαμβάνονται ποια θα είναι η πολιτική που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, μια ματιά να ρίξει κανείς στις εκθέσεις της Κομισιόν, θα καταλάβει πως όλα είναι έτοιμα για τον νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης στο όνομα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών κενών. Και η όρεξη της Κομισιόν δεν άνοιξε τώρα προεκλογικά, επειδή βλέπουν να έρχεται ο Μητσοτάκης, γιατί τάχα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους την έκοβε. Πάντα ανοιχτή ήταν η όρεξή της. Και το βλέπουμε αυτό όλα αυτά τα 4 και πλέον χρόνια που η κυβέρνηση Τσίπρα εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γι' αυτό άλλωστε παίρνει τα συγχαρητήρια και τα εύσημά τους.

Ο νέος γύρος της αντιλαϊκής επίθεσης προετοιμάζεται ήδη με τα επίσημα προγράμματα των κομμάτων.

Στα κυβερνητικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ υπάρχουν οι εφαρμοστικοί νόμοι των 3 μνημονίων, που θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, τα μνημόνια διαρκείας και οι μηχανισμοί εποπτείας της ΕΕ που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη της, τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, που βαφτίζονται «αναδιαρθρώσεις», οι επικίνδυνες δεσμεύσεις της χώρας σε ΝΑΤΟ - ΕΕ.


Και όλοι τους - έστω και με παραλλαγές - επαναλαμβάνουν μονότονα ότι διέξοδος για τον λαό είναι να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα, να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις, να μεγαλώσει η πίτα και από αυτή την πίτα κάτι θα περισσέψει και για τον λαό. Μόνο που αυτή η πίτα πολλές φορές μεγάλωσε και στο παρελθόν, αλλά για τον λαό προορίζονταν μόνο λίγα ψίχουλα. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αυτό λένε στο λαό: Να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα.

Γι' αυτό του λένε: Κάνε υπομονή, δέξου θυσίες, μη ζητάς πολλά, παραιτήσου από τη διεκδίκηση όσων έχασες, ώστε όλοι μαζί να στηρίξουμε την ανάκαμψη των κερδών και των επενδύσεων.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δηλητήριο από αυτό το αφήγημα, όπως συνηθίζουν να το λένε. Γιατί, για να αυξηθεί η πίτα, για να προστατευτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, γιατί γι' αυτή μιλάμε, απαιτείται μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας, δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, σιωπή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, νέα προνόμια στο κεφάλαιο, όπως είναι οι φοροαπαλλαγές και τα δωράκια που ψήφισαν όλοι τους.

Τσακώνονται για το ποιος μπορεί να ξεγελάσει ή να εκβιάσει καλύτερα τον λαό

Ολα αυτά πριν τα απαιτούσε η τρόικα και οι «θεσμοί», σήμερα τα απαιτούν η ΕΕ, οι λεγόμενες «αγορές», οι επενδυτές. Ολα αυτά συναποφασίζουν στα επιτελεία της ΕΕ οι κυβερνήσεις, μαζί και οι ελληνικές. Και τι είναι τελικά αυτό που τους μένει; Να τσακώνονται για ποιου το σχέδιο είναι καλύτερο για να έρθει αυτή η ανάκαμψη. Ποιου τα μέτρα είναι καλύτερα κοστολογημένα, προκειμένου να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Για το ποιος μπορεί να ξεγελάσει ή να εκβιάσει καλύτερα τον λαό, χρησιμοποιώντας πότε το μαστίγιο πότε το καρότο.


Ο μεν Τσίπρας αναμασά τα γνωστά ΠΑΣΟΚικά διλήμματα για την επάρατο δεξιά, που ο ίδιος όμως ξέπλυνε, ακολουθώντας καραμπινάτη δεξιά πολιτική. Ο δε Μητσοτάκης παριστάνει το νέο πουλέν του μεγάλου κεφαλαίου, διεκδικεί τη δόξα της αντιλαϊκής πολιτικής, που για τέσσερα χρόνια του έκλεψε ο Τσίπρας.

Τσακώνονται δήθεν για την «7ήμερη εργασία» ή το «ασφαλιστικό Πινοσέτ», αλλά κανείς δεν λέει ότι αυτές οι προτάσεις είναι ήδη κατευθύνσεις της ΕΕ, που υλοποιούνται σε όλα τα κράτη - μέλη, κατευθύνσεις που έχουν υπογράψει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Πριν ο Μητσοτάκης μιλήσει δημόσια για την 7ήμερη εργασία, ο Τσίπρας είχε ήδη νομοθετήσει την κατάργηση της Κυριακής αργίας, είχε νομιμοποιήσει συμβάσεις για δουλειά έως και 10 μέρες χωρίς ρεπό. Για να μη μιλήσουμε για τους νέους και τις νέες που δουλεύουν σεζόν, χωρίς ρεπό, με εξαντλητικά ωράρια και με την εργοδοσία να ξεσαλώνει στην πλάτη τους, ξεζουμίζοντάς τους και τρομοκρατώντας τους για να μη σηκώσουν κεφάλι.

Πριν ο Μητσοτάκης αποθεώσει την ιδιωτική ασφάλιση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη νομοθετήσει την ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου. Και πώς αλλιώς να γίνει, όταν και οι δύο έχουν στηρίξει την κατεύθυνση της ΕΕ για την Ασφάλιση, που αποτελούν την ψυχή του περιβόητου «ασφαλιστικού Πινοσέτ»;

Οι εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι επικίνδυνες


Και αν αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος που θα βρούμε μπροστά την άλλη μέρα, η άλλη όψη αυτού του νομίσματος είναι η ενεργότερη εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι επικίνδυνες. Η παρουσία του τουρκικού πλοίου - γεωτρύπανου «Πορθητής» («Φατίχ») στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης γεώτρησης, αλλά και οι κινήσεις του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην περιοχή, συνιστούν παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τους σχεδιασμούς της τουρκικής άρχουσας τάξης και στο Αιγαίο, διαμορφώνουν όρους ακόμα και για θερμό επεισόδιο.

Ολο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ αναδείκνυε πως σε περιβάλλον σύγκρουσης ενεργειακών μεγαθηρίων «οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών».

Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ, τα άλλα αστικά κόμματα, καθησύχαζαν το λαό, ισχυρίζονταν πως με την ενεργή εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μέσα από συμφωνίες με το Ισραήλ, δήθεν δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι, πως είμαστε «πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης». Ομως η έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ προχτές ομολογεί την όξυνση της κατάστασης.

Ποιος όμως μπορεί να κρύψει πως η αστική τάξη της Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες, με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αφού κατέλαβε και κρατά υπό κατοχή το 40% της Κύπρου, προχωρά μεθοδικά τις αξιώσεις και φιλοδοξίες της στο Αιγαίο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, πότε με πολιτικές δηλώσεις και σχετικές διπλωματικές κινήσεις και πότε με τις χιλιάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας;

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ βρίσκονται σε ένα «ανατολίτικο παζάρι» με την Τουρκία, την οποία προσπαθούν να κρατήσουν μακριά από τους ανταγωνιστές τους, να την αποσπάσουν από την αγκαλιά της Ρωσίας;

Με ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη για τον απεγκλωβισμό από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών - που έγινε για να μπούνε τα Δυτικά Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ - ως «πιλότο» και για το Αιγαίο και το Κυπριακό, δίνει το στίγμα της «συνδιαχείρισης» υπό αμερικανοΝΑΤΟικό έλεγχο.

Στην πραγματικότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας προσφέρονται ως «οικόπεδο» προς διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Σ' αυτές τις συνθήκες το πραγματικό ερώτημα δεν είναι «ενδοτισμός και συνδιαχείριση» ή «σκληρή πυγμή και λεονταρισμοί» από την άλλη. Και τα δύο είναι εξίσου επικίνδυνα και αποπροσανατολιστικά!

Το ερώτημα είναι αν θα εξακολουθεί η εξωτερική πολιτική, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, να είναι πεδίο διαμάχης για τα κέρδη μιας χούφτας μεγάλων επιχειρηματιών και τις διεθνείς συμμαχίες τους, ή αν θα δυναμώσει η πάλη για τον απεγκλωβισμό από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μέχρι την ανατροπή, την αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες, που κατά την εκτίμησή μας μπορεί να επιβάλει ο εργαζόμενος λαός με την εξουσία του, ώστε να ζουν οι γειτονικοί λαοί με ασφάλεια και ειρήνη.

Τώρα πρέπει και μπορούμε, με ισχυρό ΚΚΕ, να βάλουμε τις βάσεις για να αλλάξει η κατάσταση, να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου, των λαών όλης της περιοχής μας ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τους πολέμους, που διαλύουν χώρες, που ξεκληρίζουν λαούς, που ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Δεν υποτασσόμαστε στη σημερινή μιζέρια του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων! Γνωρίζουμε πως οι λαοί έχουν τη δύναμη να τους αλλάξουν! Μπορούμε να τους ανατρέψουμε!

Να γιατί εκείνο που έχει σήμερα σημασία είναι η ενίσχυση, και στις εκλογές, του ΚΚΕ, της μόνης πολιτικής δύναμης που αποκαλύπτει, αντιπαλεύει και κινητοποιεί τους εργαζόμενους ενάντια σ' αυτήν την καταστροφική για το λαό πορεία.

Δεν μπορεί να είναι στήριγμα για τον λαό τα κόμματα που δοκιμάστηκαν σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις ή τα κόμματα «μίας χρήσης»

Αυτή θα είναι η επόμενη μέρα για τον λαό. Κι αυτήν την επόμενη μέρα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία μόνο αν έχουμε δίπλα μας μια συνεπή, μαχητική και ασυμβίβαστη δύναμη στη Βουλή και στο λαϊκό κίνημα.

Τη συντηρητική πολιτική που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση ούτε θέλουν ούτε μπορούν να την αντιπαλέψουν κόμματα που δοκιμάστηκαν σε κυβερνητικές θέσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα βρίσκονται - ή αύριο θα βρεθούν - στο ρόλο της αντιπολίτευσης, ακολουθώντας δεξιές πολιτικές ακόμα και με τη μάσκα της «αριστεράς» και της «προόδου». Δεν μπορούν αυτά τα κόμματα να οργανώσουν και να προωθήσουν στο ελάχιστο τον αγώνα και τις διεκδικήσεις του λαού, και μέσα στη Βουλή και - κυρίως - έξω απ' αυτήν, εκεί όπου όλα τελικά κρίνονται.

Και για να το πούμε και πιο απλά: Δεν μπορούν, απέναντι σε μια πιθανή κυβέρνηση Μητσοτάκη την επόμενη μέρα, να είναι φιλολαϊκή αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ούτε φυσικά τα κόμματα «μίας χρήσης», οι διάφοροι «διάττοντες αστέρες» της πολιτικής, που όπως εμφανίζονται μέσα σε μια νύχτα, έτσι και εξαφανίζονται, αφού πρώτα παίξουν το ρόλο του αναχώματος, της εκτόνωσης, αλλά και της τσόντας σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Και δεν μιλάμε μόνο για την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, που «συνομιλεί με τον Ιησού». Μιλάμε και για το ΜΕΡΑ 25 του Βαρουφάκη, ο οποίος συνέβαλε σε όλο αυτό το παραμύθι της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε το 3ο μνημόνιο, ότι δήθεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ. Και ο οποίος δεν βγάζει άχνα για τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, γιατί δεν έχει σχέση με αντίσταση, ριζοσπαστισμό, αριστερά κ.ο.κ., αφού είναι άνθρωπος - όπως λένε - του διεθνούς τοκογλύφου Σόρος.

Το ΚΚΕ είχε καθοριστική συμβολή σε αυτά που μπόρεσαν να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι

Να γιατί λέμε ότι αυτά τα κόμματα δεν μπορούν να είναι στήριγμα για το λαό. Στήριγμα για το λαό αποτελεί μόνο το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ αντιπάλεψε και αντιπαλεύει όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Γιατί το ΚΚΕ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του σημερινού δρόμου των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που υπηρετούν τα άλλα κόμματα, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές τους. Γιατί το ΚΚΕ στέκεται και θα σταθεί δίπλα στο λαό, σε όλους εκείνους που βρίσκονται υπό την απειλή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Γιατί το ΚΚΕ καταθέτει προτάσεις για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τη δύναμη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την Κοινωνική Συμμαχία. Για να διεκδικήσουμε όλα όσα χάσαμε αλλά και όλα όσα μπορούμε να έχουμε.

Κι αυτό ακριβώς κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, με δεκάδες προτάσεις νόμου και τροπολογίες μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω απ' αυτήν, στο δρόμο, στο κίνημα, στους αγώνες, με χιλιάδες άλλους εργαζόμενους, σωματεία και μαζικούς φορείς.

Και η αλήθεια είναι ότι το Κόμμα μας είχε καθοριστική συμβολή ακόμα και σ' αυτά τα ελάχιστα που μπόρεσαν να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα. Χωρίς αυτούς τους αγώνες που έγιναν στη 10ετία της κρίσης δεν θα υποχρεωνόταν η κυβέρνηση σε αυτούς έστω τους ορισμένους ελιγμούς υποχωρήσεων.

Ταυτόχρονα σας λέμε ότι αν από την άλλη οι αγώνες αυτοί ήταν ακόμα πιο μαζικοί και μαχητικοί, αν αγκάλιαζαν όλους τους τόπους και χώρους δουλειάς, θα είχε χάσει πολύ λιγότερα ο λαός μας. Και αυτό το καταλαβαίνουν σήμερα όλοι όσοι, ακόμα κι αν δεν στήριξαν το Κόμμα μας στις πρόσφατες εκλογές, λένε «πάλι καλά που υπάρχει το ΚΚΕ», θέλουν να πάει καλά το ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξέπλυνε» με την πολιτική του ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Γι' αυτόν το λόγο, δυνάμεις, με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ, καταφεύγουν όχι μόνο στον αντικομμουνισμό, αλλά και ξαναθυμούνται ακόμη και τις πιο σκοτεινές μέρες του «αυριανισμού», λέγοντας αυτά που έλεγε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ για την επάρατο, που μετά από λίγο συνεργάστηκε μαζί της.

Αν όμως κάποιος δικαίωσε και «ξέπλυνε» αυτά τα χρόνια τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και άρα «άνοιξε το δρόμο» ξανά σε αυτούς με ευθύνη του, αυτός είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι που με την πολιτική του έσπειρε απογοήτευση, παραίτηση, υποταγή στο «ρεαλισμό» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αναπαρήγαγε με τη στάση του τη λογική «όλοι είναι ίδιοι» και ότι είναι περίπου μάταιος ο συνεπής αγώνας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που μαζί με τη ΝΔ ψήφισε το 3ο μνημόνιο, συνεχίζοντας το έργο της δικής της κυβέρνησης, για να εφαρμόσει τα απανωτά πακέτα των αντιλαϊκών μέτρων. Νωπές είναι άλλωστε οι αποκαλύψεις ότι ακόμα από το 2015 είχε ανοίξει η συζήτηση για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, προκειμένου να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή υπόνοια στους «θεσμούς» ότι δεν θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το 3ο μνημόνιο. Τελικά αποδείχτηκε ότι και μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να το υλοποιήσει μέχρι κεραίας.

Τι άλλο, αλήθεια, δείχνει η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα μπορούσε να συγκυβερνήσει, κάτω από ειδικές συνθήκες, με τη δεξιά, όπως είπε; Αλλωστε, 4 χρόνια συγκυβερνούσαν με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και άλλα απολειφάδια που έφυγαν από τη ΝΔ. Για να μη θυμηθούμε με ποιον τρόπο τα σημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν παλιότερα στο ΠΑΣΟΚ, έσκιζαν τα ρούχα τους για την πιθανότητα να συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ.

Δεν μιλάμε μόνο για την ίδια πολιτική που επαναλαμβάνεται, μιλάμε και για τα ίδια στελέχη, τους ίδιους ανθρώπους που έχουν πρωταγωνιστήσει με πολλές προβιές στην επίθεση στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Και τελικά όταν τους χρειάστηκε το κεφάλαιο, και οι διεθνείς του σύμμαχοι, συγκυβέρνησαν και τσάκισαν το λαό μας για να ανέβει η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ας μη μας κοροϊδεύουν λοιπόν μπροστά στα μάτια μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ εμβληματικούς νόμους υπέρ του κεφαλαίου, όπως αυτόν για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, αλλά και για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από τις κυβερνήσεις με ουσιαστική απαγόρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μαζί ψήφισαν τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, τα προνόμια στους εφοπλιστές, τα δωράκια στους φαρμακοβιομήχανους, τις μειώσεις φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη, τις εισφοροαπαλλαγές για τους μεγάλους στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις δεξιές κυβερνήσεις, στηρίζει το 90% των αποφάσεων της ΕΕ, οι οποίες εφαρμόζονται στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που βιώνει ο λαός μας. Ο ΣΕΒ τούς δίνει συγχαρητήρια που υιοθετούν τις προτάσεις του, ξεζουμίζοντας τους μισθωτούς.

Η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που έκανε υπουργούς της πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε όλα τα μνημόνια, δίνοντας «αριστερό» άλλοθι στο ξήλωμα των εργατικών κατακτήσεων από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Συνεχίζουν τις βρωμιές απέναντι στο ΚΚΕ για να κρατάνε εγκλωβισμένο λαϊκό κόσμο

Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεσμεύονται ότι θα σταθούν «σπαθί» στις «υποχρεώσεις» της χώρας απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ότι θα πιάνουν τις ΝΑΤΟικές νόρμες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν έχουν λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία, και δίνουν 400 εκατομμύρια ευρώ για τις στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ. «Ανταγωνίζονται» για το ποιος είναι ΕυρωΝΑΤΟικότερος από τον άλλον, γι' αυτό και οι δύο παίρνουν τα εύσημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ, που επιβραβεύει τη «συναντίληψή» τους.

Οσο για τις αξίες και το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ, τα ξαναείδαμε πρόσφατα στη Βουλή με τις μετατάξεις που έτρεξαν να βολέψουν παιδιά και ανίψια, ακριβώς ό,τι έκαναν παλιότερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ποιος, λοιπόν, έδωσε τη δυνατότητα στη ΝΔ να διεκδικεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν αυτή της προσφέρεται με βαριά καρδιά; Το ΚΚΕ φταίει μήπως και γι' αυτό, που είναι συνεπής αντίπαλος όλων των αστικών κυβερνήσεων, όταν η μία συνεχίζει από εκεί που σταματάει η άλλη ή ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, που εφαρμόζει παρόμοια πολιτική με τη ΝΔ και μάλιστα στο όνομα της «αριστεράς»;

Βεβαίως, η βρωμιά αυτή απέναντι στο ΚΚΕ δεν είναι ανακάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την «παλιοσυνήθεια» την κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ένα σωρό άλλες, από το ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και το 2015, ζητώντας τη στήριξη του ΚΚΕ στην τότε κυβερνητική εναλλαγή, ώστε να παραλάβει τη σκυτάλη από τη ΝΔ, και τελικά αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο το ΚΚΕ που έλεγε ότι θα συνεχίσει ως χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο δημοψήφισμα του 2015, κατηγορώντας το ΚΚΕ και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ότι ήταν αυτός που είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΝΑΙ» στο 3ο και πιο βάρβαρο μνημόνιο, ακυρώνοντας σε μια νύχτα το «ΟΧΙ» που έβγαλαν οι κάλπες.

Τα ίδια λέει και σήμερα, προσπαθώντας να κρατήσει με ψευτοδιλήμματα εγκλωβισμένο λαϊκό κόσμο, ώστε να εξουδετερώσει τις όποιες αντιστάσεις στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το επεξεργασμένο σχέδιο του ΚΚΕ το μόνο που συμφέρει το λαό

Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο σχέδιο και για το σήμερα και για το αύριο. Η Ελλάδα έχει έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Εχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες στο βιομηχανικό και αγροτικό τομέα, που μπορούν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή ευημερία, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Αυτές, όμως, είτε υποτάσσονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου είτε παραμένουν αναξιοποίητες, γιατί δεν αποτελούν «συγκριτικά πλεονεκτήματα», δεν προσφέρονται, δηλαδή, για μεγάλο και γρήγορο κέρδος. Αυτές οι δυνατότητες υπονομεύονται και από τους ευρωενωσιακούς περιορισμούς και καταμερισμούς. Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας και μπορεί να λυθεί με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό με την εργατική - λαϊκή συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας, την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως είναι η ΕΕ και ΝΑΤΟ. Κι αυτό το σχέδιο του ΚΚΕ συμφέρει το λαό γιατί μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του.

Το σχέδιο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, όλων των αστικών κομμάτων είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό είναι εχθρικό για το λαό και τα παιδιά του.

Να φτάσουμε σε ακόμα περισσότερους!

Φίλες και φίλοι,

Ξέρουμε ότι οι εκλογές δεν θα ανατρέψουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Μπορούν όμως να ενισχύσουν το λαϊκό κίνημα σήμερα, βάζοντας φρένο στα χειρότερα και ανοίγοντας το δρόμο της ανατροπής.

Η δυσαρέσκεια μπορεί να καρπίσει, να γίνει δύναμη και πίστη ότι όλα μπορούν να αλλάξουν μόνο με στήριξη και μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ 365 μέρες το χρόνο είναι δίπλα στο λαό και στη νεολαία και εδώ θα μείνει, μπροστά σε κάθε μάχη και διεκδίκηση, μέχρι την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, σταθερά στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, της πάλης, της αντίστασης.

Καλούμε τους εργαζόμενους που έκαναν πρώτη φορά το βήμα να στηρίξουν το ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές, να δώσουμε μαζί, σαν ένας άνθρωπος, τη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Για να φτάσουμε σε ακόμη περισσότερους εργαζόμενους που βλέπουν θετικά το ΚΚΕ και τη δράση του, εκτίμηση που την επιβεβαιώνουμε στη δράση μας, για να φτάσουμε σε ακόμη περισσότερους που με «βαριά καρδιά» μπορεί να έκαναν άλλη επιλογή στις ευρωεκλογές ή μπορεί να απείχαν, αλλά μαζί τους θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη επιθετική κυβέρνηση και τη συνέχιση της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής. Για να φτάσουμε σε ακόμη περισσότερους νέους και νέες, να συνεχιστεί η απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, για να πέσει ακόμη πιο κάτω, να πεταχτεί εκτός Βουλής και να βλέπει την πλάτη ενός πιο δυνατού ΚΚΕ!

Να δώσει μήνυμα ο λαός μας ότι δεν δίνει συγχωροχάρτι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για όσα έκαναν, όπως τους δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να συνεχίσουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουν στις 7 Ιούλη ένα ακόμα μεγαλύτερο, απαραίτητο μάθημα - μήνυμα, ψηφίζοντας το ΚΚΕ. Να πουν ΟΧΙ σε όλη αυτήν την κοροϊδία που βίωσαν, το ξεπούλημα ιδεών και οραμάτων.

Για να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση, για να μπει φρένο, για να μπει το λαϊκό κίνημα σε φάση αντεπίθεσης, με τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στο προσκήνιο, γιατί εκεί βρίσκεται η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Αυτό θα μετρηθεί και στις εκλογές! Γι' αυτό η ψήφος στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι η ψήφος που μετράει. Καλή δύναμη! Δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο. Σπίτι το σπίτι. Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org