Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

 • Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις αυριανές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, τα συλλαλητήρια στις 22/10 και την απεργία στις 12/11.
 • Η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, αφετηρία για νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις των αγροτών.
 • Οι εργαζόμενοι οργανώνονται και αντιδρούν στην επιθετικότητα της εργοδοσίας σε ΒΙΣ και «Τρίκκη».
Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για αύριο, Παρασκευή, έχουν ήδη αποφασιστεί και στις παρακάτω πόλεις:

Αγρίνιο, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

Αρτα, 7.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Δράμα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 6.30 μ.μ, Εργατικό Κέντρο (πικετοφορία)

Ζάκυνθος, 8.30 μ.μ., Περιφέρεια

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Καβάλα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λέσβος, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο (πικετοφορία)

Ξάνθη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 6.30 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς (πικετοφορία)

Λιβαδειά (σήμερα Πέμπτη), 7 μ.μ., κεντρική πλατεία (πικετοφορία)

Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης (πικετοφορία)

Σέρρες, 8 μ.μ., ΚΕΔΗΣ (πικετοφορία)

Οι βασικοί άξονες του πορίσματος

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές και πληροφορίες από την 12μελή «Επιτροπή των σοφών» για το πόρισμα που συνέταξε, πλέον πηγαίνουμε σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που χάνει και τα ελάχιστα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Ασφάλισης που είχαν απομείνει. Ειδικότερα:

 • Δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση ούτε για την κύρια σύνταξη! Η ανυπαρξία καθορισμού του ύψους της σύνταξης, μάλιστα, δεν αφορά μόνο το τμήμα που βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου, αλλά και τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ! Και αυτό επειδή το επικρατέστερο σενάριο θέλει να διασυνδέσει την απόδοση της βασικής σύνταξης είτε με εισοδηματικά κριτήρια, είτε με το ύψος που θα έχει το τμήμα της αναλογικής σύνταξης.
 • Η ίδια η αναλογική σύνταξη, η οποία βασίζεται στις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου καθ' όλον τον εργασιακό του βίο, κι αυτή δεν είναι συγκεκριμένη, αφού θα υπόκειται σε έναν «νοητό υπολογισμό», ενώ θα διασυνδέεται και με το προσδόκιμο ζωής της κάθε «φουρνιάς» ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτούνται. Ετσι, όσο μεγαλύτερο είναι το προσδόκιμο ζωής, τόσο θα μικραίνει ο συντελεστής υπολογισμού των συντάξεων, διαμορφώνοντας έμμεσα έναν μηχανισμό παράτασης του εργασιακού βίου.
 • Οσον αφορά τη δομή των Ταμείων προκρίνονται δύο εκδοχές: Είτε η δημιουργία ενός ενιαίου υπερταμείου, όπως της επικουρικής, είτε τρία Ταμεία, μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.
 • Αδηλη παραμένει η μορφή της επικουρικής σύνταξης αν τελικά θα έχει απομείνει κάτι απ' αυτή με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί σε βάρος της, όπως βέβαια και στα εφάπαξ, που φαίνεται και τα δύο να απορροφώνται από τη νέα δομή.
 • Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα και το ύψος των εισφορών στο νέο σύστημα, χωρίς όμως να αμφισβητούνται οι τρεις βασικοί παράμετροι που είναι: Η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων, η μείωση της συμμετοχής των εργοδοτών στην περίπτωση των μισθωτών και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
 • Εκτός από τις μελλοντικές συντάξεις, σε κίνδυνο βρίσκονται και αυτές που αποδίδονται σήμερα, καθώς το επικρατέστερο σενάριο προτείνει την επανεξέτασή τους σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που θα διαμορφωθούν.
Στο υπουργείο Εργασίας σήμερα η ΟΓΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) διοργανώνει η ΟΓΕ σήμερα, στις 9 π.μ., με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού, Γ. Κατρούγκαλου, για το Ασφαλιστικό. Στην ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ αναφέρει: «Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι "η κατάργηση της 5ετούς διαφοράς ανδρών και γυναικών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι βήμα για την ισότητα" (...) Στο στόχαστρο έχουν βάλει όποια ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα μας έχουν απομείνει, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Να επιστρέψουμε τα διλήμματα και τους εκβιασμούς ως απαράδεκτα!».

Οι προσυγκεντρώσεις

Για το αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 6 μ.μ.:

 • Σταδίου και Εμμ. Μπενάκη (Χαυτεία): Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
 • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, Εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Α΄ Αθήνας και του Γαλατσίου, των Μεσογείων και των Ανατολικών Συνοικιών.
 • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τον Πειραιά, το Νότιο Τομέα της Αττικής και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
 • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, του Βόρειου Τομέα Αττικής, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από το Θριάσιο.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου δρομολογεί πούλμαν για την κινητοποίηση στην Ομόνοια, το οποίο θα αναχωρήσει στις 5 μ.μ. από το Αγαλμα Μεταλλωρύχου.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αύριο να σημάνει παντού ξεσηκωμός!

Η δημοσιοποίηση σήμερα του πορίσματος για το Ασφαλιστικό συνιστά έναν επιπλέον λόγο για να μην πέφτει καρφίτσα αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη (6.30 μ.μ. Αγαλμα Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων για ζητήματα της Ασφάλισης
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων για ζητήματα της Ασφάλισης
Η παράδοση σήμερα στον υπουργό Εργασίας και η δημοσιοποίηση του πορίσματος της «Επιτροπής σοφών», που συγκρότησε η κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο» τις προαποφασισμένες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση συνιστούν έναν ακόμα λόγο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να διαδηλώσουν μαζικά αύριο, Παρασκευή, στα συλλαλητήρια που καλεί το ΠΑΜΕ σε Αθήνα (6.30 μ.μ., Ομόνοια), Θεσσαλονίκη (6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις.

Την ώρα της διαδήλωσης στην Αθήνα, θα ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» του μνημονίου, ενώ η δημοσιοποίηση του πορίσματος έρχεται να εγκαινιάσει τον αμέσως επόμενο γύρο της επίθεσης στο Ασφαλιστικό.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση μέλους της 12μελούς επιτροπής που συμμετείχε στη σύνταξη του πορίσματος ότι «όποιο σύστημα και αν επιλεγεί, οι μελλοντικές συντάξεις δεν θα έχουν το σημερινό ύψος», που σημαίνει ότι επίκεινται νέες δραστικές περικοπές.

Αλλά δεν είναι μόνο το ύψος των συντάξεων που θα χτυπήσει η κυβέρνηση με τη «νέα αρχιτεκτονική του συστήματος», την οποία έχει προαναγγείλει ο Γ. Κατρούγκαλος. Στην πράξη, με το νέο νομοθέτημα που είναι επί θύραις και προωθείται για ψήφιση μέσα στο Νοέμβρη, θα σαρωθεί ό,τι απέμεινε από τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Τα θεμέλια του «νέου μοντέλου»

Σημειώνουμε ότι με το 3ο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφτιαξε ήδη τα θεμέλια του νέου αντιασφαλιστικού «οικοδομήματος», το οποίο ολοκληρώνει όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις και νόμους των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ετσι, αφού προχώρησε στις μειώσεις συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας σε μια σειρά από ομάδες ασφαλισμένων, αφού κατακρεούργησε τις κατώτερες συντάξεις και συνυπέγραψε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, συνεχίζει με την κατασκευή του «νέου μοντέλου», οι βασικοί άξονες του οποίου προβλέπουν:

 • Νέα μείωση όλων των συντάξεων, με στενότερη διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
 • Αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), σε εξάρτηση με το πραγματικό τους εισόδημα, αντί των κλιμακίων.
 • Κατάργηση μέχρι τέλος Οκτώβρη όλων των «κοινωνικών πόρων» προς τα Ταμεία, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών, για να αντισταθμιστεί η απώλεια των «κοινωνικών πόρων».
 • Ενοποίηση όλων των Ταμείων και αντίστοιχα όλων των παροχών προς τα κάτω.
 • Μείωση εντός τριών ετών της κρατικής επιχορήγησης σε Ταμεία όπως ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και προσαρμογή της στα επίπεδα του ΙΚΑ.
 • Περιορισμό σταδιακά των παροχών του ΟΓΑ και μεγάλη αύξηση των εισφορών των αγροτών.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση την επόμενη βδομάδα αναμένεται στο υπουργικό συμβούλιο να δώσει το πράσινο φως για το «νέο μοντέλο», για το οποίο θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά και το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής.

Στην Εντατική εργαζόμενος στα 5μηνα

Σοβαρός τραυματισμός εργαζομένου που απασχολούνταν στα «κοινωφελή» 5μηνα στο Δήμο Μεγαρέων συνέβη χτες κατά την ώρα της εργασίας του σε απορριμματοφόρο του Δήμου. «Αλλος ένας εργαζόμενος και μάλιστα 5μηνίτης όπου παράνομα δούλευε στην υπηρεσία καθαριότητας και μάλιστα σε απορριμματοφόρο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην εντατική του νοσοκομείου της Νίκαιας μετά από ατύχημα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Αυτό το ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες άλλα που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες», καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

«Είναι άλλη μια απόδειξη ότι τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στους δήμους είναι από μηδαμινά έως ανύπαρκτα. Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Μεγάρων. Εχει την πλήρη ευθύνη για τη ζωή του συναδέλφου. Είναι μία από την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών όπου όλα αυτά τα χρόνια υλοποίησε τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υποβάθμισε συστηματικά τις υπηρεσίες του Δήμου και από υλικοτεχνική υποδομή και από προσωπικό, προκειμένου να τις χαρίσει στους εργολάβους», σημειώνει σε άλλο σημείο το Συνδικάτο.

Οι σημερινές συνελεύσεις και συσκέψεις

Με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα συζητούν και αποφασίζουν για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων αλλά και της απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Σήμερα, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται τα παρακάτω: Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Λαυρεωτικής, στις 7 μ.μ., στο ΕΚ Λαυρίου - Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί όλα τα ΔΣ σε παναττική σύσκεψη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) - Γενική Συνέλευση του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β) - Σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών) - Συγκέντρωση ενημέρωσης από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).

Απεργία και συγκέντρωση έξω από τη «Φούλγκορ»

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από την πύλη του εργοστασίου «Φούλγκορ», όπου την περασμένη Παρασκευή έχασε τη ζωή του ένας εργαζόμενος σε εργατικό «δυστύχημα», προχώρησαν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Κόρινθο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μετά από πρόταση των οποίων το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου προκήρυξε την απεργία, βρέθηκαν από τα χαράματα έξω από το εργοστάσιο, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στην έλλειψη μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας τους. Στην απεργιακή συγκέντρωση, το λόγο πήραν η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Φρόσω Τσαρμπού, και το μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και εργαζόμενος στο εργοστάσιο, Μιχάλης Καρακάσης. Υπενθυμίζουμε πως ο εργαζόμενος, πατέρας δύο παιδιών, δούλευε σε εργολαβικό συνεργείο, όταν έπεσε στο κενό από ύψος δέκα περίπου μέτρων κατά τη διάρκεια των εργασιών επισκευής και εγκατάστασης υδρορροών.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ
Ξεπέρασαν τις 200 οι αποφάσεις συμμετοχής

Νέες συνεδριάσεις ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς τις επόμενες μέρες

Τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη και την προετοιμασία για απεργία στις 12 Νοέμβρη αποφασίζουν ολοένα και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι αποφάσεις έως τώρα ξεπέρασαν τις 200 και προέρχονται από τους παρακάτω φορείς του εργατικού κινήματος:

 • Τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αρτας, Ζακύνθου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Παλλεσβιακό, Φωκίδας, Λευκάδας, Σάμου, Λάρισας (συγκέντρωση στις 21/10), Θεσπρωτίας.
 • Οι Ομοσπονδίες Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συνταξιούχων ΙΚΑ.
 • Τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Λαυρίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ληξουρίου, Λάρισας, Φαρσάλων, Πρέβεζας, Τρικάλων, Ηρακλείου, Χανίων, Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανική Ενωση Χειριστών - Βοηθών Λιπαντικών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων, Επαγγελματιών Οδηγών Λάρισας, Οδηγών Αττικής, Οδηγών Πρέβεζας, Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, Εργαζομένων στο Φάρμακο - Καλλυντικό Αττικής, Εργαζομένων στην «Boehringer - Ingelheim Hellas», Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Λάρισας, Αργολίδας, Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας, Εργαζομένων ΕΒΓΑ, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων και Τεχνιτών Ιματισμού Αγρινίου, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ζακύνθου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Αλεξανδρούπολης, Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ», Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ Αρκαδίας, ΕΛΜΕ Ζακύνθου, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λάρισας, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων», Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη», Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Νομού Λάρισας, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, Προσωπικού Ιδ. Κλινικών - Ιατρείων και Εργαστηρίων ΒΕ, Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Τζάνειο, Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ΕΙΝΑΠ (Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής), Εργαζομένων Νοσοκομείου Νίκαιας, Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Εργαζομένων στο Μέταλλο Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Παραρτήματα Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής σε Σαλαμίνα, Πειραιά, Ελευσίνα, Αθήνα, Εργαζομένων στο Μέταλλο Φθιώτιδας, Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Ν. Λάρισας, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Εργαζομένων ΔΕΥΑ Νομού Μεσσηνίας (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης), ΟΤΑ Αττικής, ΟΤΑ Νομού Αχαΐας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», ΟΤΑ Λάρισας, ΟΤΑ Α' βαθμού Πρέβεζας, Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, Δήμου Καισαριανής, Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Δήμου Χαϊδαρίου, Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, Δήμου Ηλιούπολης, Δήμου Ελληνικού, Δήμων Ελευσίνας - Μάνδρας - Ασπροπύργου, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Εργαζομένων ΠΑΚΟ ΑΕ, Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου Φθιώτιδας, Εργαζομένων SOFTEX, Χαρτεργατών, Γραφικών Τεχνών Μακεδονίας, Εργαζομένων Βιβλίου - Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελευσίνας, Αρτας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ν. Καρδίτσας, Ν. Λάρισας, Ν. Πρέβεζας, Ν. Αλεξανδρούπολης, Ν. Αχαΐας, Ν. Τρικάλων, Ρόδου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Λευκάδας, Ξάνθης, Καβάλας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Κατερίνης, Κορίνθου, Καλαμάτας, Λιβαδειάς, Πύργου, Αγρινίου «Η ΕΝΩΣΗ», Λέσβου, Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Αρβανιτίδης» Κ. Μακεδονίας, Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, Καταστήματα και ΑΕ Ν. Αρκαδίας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης Κ. Μακεδονίας, Εργαζομένων στα Καταστήματα ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Εργαζομένων Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ (Γενική Συνέλευση), Εργαζομένων στην «360 Connect», Ταχυδρόμων - Ταχυμεταφορών Αττικής, Ταχυδρόμων Αθήνας και Νομού Αττικής ΕΛΤΑ, Ελλήνων Ηθοποιών, Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Εργαζομένων και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας.
 • Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και οι Σύλλογοι - Ομάδες Νέας Μάκρης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Πετρούπολης, Ιλίου.
 • Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις: Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, Σωματείο Συνταξιούχων Πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών Θεσσαλονίκης, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Ηλιούπολης - Υμηττού - Δάφνης, Ν. Ιωνίας, Ιλίου - Πετρούπολης - Αγ. Αναργύρων, Αιγάλεω, Βύρωνα, Καισαριανής, Περιστερίου - Κολωνού, Πειραιά, Νίκαιας - Κορυδαλλού, Καλλιθέας, Γλυφάδας - Ελληνικού - Αργυρούπολης, Α. Λιοσίων - Καματερού - Ζεφυρίου - Φυλής, Αγ. Δημητρίου - Αλίμου, Ζωγράφου, Μενιδίου - Αχαρνών, Σαλαμίνας, Ασπροπύργου, Ν. Φιλαδέλφειας, Αρτέμιδας, Ελευσίνας, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής, Αμφισσας, Αρτας, Αγ. Νικολάου Κρήτης, Βέροιας, Ηγουμενίτσας, Θήβας, Ιωαννίνων, Ιεράπετρας, Κορίνθου, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Λουτρακίου, Λιβαδειάς, Λιτόχωρου, Μαρτίνου, Πύργου, Πρέβεζας, Ρόδου, Σερρών, Τρικάλων, Τυρνάβου, Ευβοίας, Ν. Μαγνησίας, Ν. Ηρακλείου Κρήτης, Ν. Θεσσαλονίκης, Ν. Καβάλας, Ν. Φθιώτιδας, Ν. Λάρισας, Νάουσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Σάμου, Ζακύνθου, Ν. Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κω, Καρλοβάσου, Χανίων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αιγίου, Μυτιλήνης.
 • Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας.
Σύλλογοι και Ενώσεις των ΕΒΕ

Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη έχουν πάρει και μια σειρά Ομοσπονδίες, Σύλλογοι και Ενώσεις των ΕΒΕ. Συγκεκριμένα: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, Συντεχνία Επιπλοποιών & Ξυλουργών Κατασ/ρχών Αθηνών και Προαστίων, Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων Αθηνών - Πειραιώς και Περιχώρων, Σωματείο Κουρέων - Κομμωτών Αθηνών και πέριξ «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ», Ενωση Καθαριστηρίων Αθηνών Περιχώρων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών - Θερμικών και Κλιματ/κών Εργων Αθηνών, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δημ. Αθήνας, Ενώσεις ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης, Αχαρνών, Ηρακλείου, Καισαριανής, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Χαϊδαρίου, Σωματείο Βιβλιοπωλών Αθήνας και Πειραιά, Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, Παν/νια Ενωση Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης, Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Επιτροπή Αγώνα Ταξί, Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, Σύλλογος Εκτελωνιστών Πειραιώς - Αθηνών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ «ΤΡΙΚΚΗ» ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Με Επιτροπή Αγώνα παραμέρισαν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Ο «Ριζοσπάστης» παρακολούθησε την εξέλιξη του αγώνα τους ενάντια στις ατομικές συμβάσεις

Τις τελευταίες δύο βδομάδες, εργαζόμενοι στο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος Τρικάλων ΤΡΙΚΚΗ παλεύουν ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να καταργήσει τους όρους της παλιάς κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και να την αντικαταστήσει με ατομικές συμβάσεις, για να μειώσει ακόμα πιο πολύ τους μισθούς τους, σε ποσοστά που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 30%.

Δίνουν μάχη ενάντια στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις, αλλά και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που εμφανίζει τις αποφάσεις της διοίκησης ως «αναγκαίες» και κάθε αντίδραση «μάταιη» και «καταδικασμένη». Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δημήτρη Αρμάγο, εργαζόμενο στο εργοστάσιο, οδηγό βυτίου συλλογής γάλακτος, για τις συνθήκες που επικρατούν και τις τελευταίες εξελίξεις.

Το εργοστάσιο ανήκει στην Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων, που με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ για τους συνεταιρισμούς, έχει μετατραπεί πλέον σε Ανώνυμη Εταιρεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη Ενωση είχε κάποτε 12.000 μέλη και σήμερα έχει 400 μετόχους!

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ενωσης και του εργοστασίου έχουν ήδη αξιοποιήσει τους υφιστάμενους αντεργατικούς νόμους, κάνοντας το 2012 «σοβαρές περικοπές στους μισθούς μας, με την κατάργηση όλων σχεδόν των επιδομάτων (γάμου, ανθυγιεινά κ.τ.λ.)» που φτάνουν το 20%, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των εργατών.

Σήμερα δουλεύουν στο εργοστάσιο περίπου 120 εργαζόμενοι, με μικρές αυξομειώσεις στον αριθμό, ανάλογα με την εποχή. Εδώ και τρία χρόνια, η εργοδοσία καθυστερεί τους μισθούς για ένα και ενάμιση μήνα. Μόλις προχτές και ύστερα από την πίεση των εργαζομένων, τους κατέβαλε τους μισθούς του Αυγούστου. Συχνό είναι, επίσης, το φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών (κυρίως στα τμήματα εμφιάλωσης και τυροκόμησης), των ρεπό που δε δίνονται κ.ά.

Οι ...«ταχυδρόμοι» της εργοδοσίας

Πριν ένα χρόνο, όταν έγιναν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο επιχειρησιακό σωματείο, η εργοδοσία έκανε ό,τι μπορούσε για να πάρει την πλειοψηφία - όπως κι έγινε - το ψηφοδέλτιο που θα στήριζε τους σχεδιασμούς της.

Σε ρόλο «ταχυδρόμου», η πλειοψηφία που αναδείχτηκε τότε στο σωματείο συγκάλεσε Γενική Συνέλευση, για να ανακοινώσει ότι η εργοδοσία θέλει να μειώσει τους μισθούς, αλλιώς θα γίνουν απολύσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών απέρριψε την πρόταση και η διοίκηση της εταιρείας επιχείρησε ν' αλλάξει το τροπάρι.

Θέλοντας να διαιρέσει τους εργαζόμενους, απηύθυνε στον καθένα διαφορετικές προτάσεις. Για παράδειγμα, σε εργαζόμενο με 22 χρόνια στην επιχείρηση και δύο παιδιά, πρότεινε να του μειώσει το μισθό από 1.110 στα 800 ευρώ καθαρά και σε άλλον εργαζόμενο με μόλις δύο χρόνια υπηρεσία, να του δώσει 750 ευρώ καθαρά... Παρά τις μεθοδεύσεις, όμως, στη δεύτερη Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν και πάλι τις μειώσεις.

Σε αυτή τη συνέλευση, μάλιστα, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός κουβάλησε και δύο από τους διευθυντές του εργοστασίου, οι οποίοι απείλησαν τους εργαζόμενους ότι αν δε δεχθούν μειώσεις, θα γίνουν 30 απολύσεις. Στον αντίποδα, με τα χίλια ζόρια και ύστερα από πιέσεις, έγινε δυνατόν να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών και μέλος της διοίκησης του Εργατικό Κέντρο Τρικάλων!

Η δράση της Επιτροπής Αγώνα

Με τις πλάτες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, η εργοδοσία προσπάθησε και με άλλα μέσα να φοβίσει τους εργάτες και να τους αποσπάσει συμφωνία στις μειώσεις μισθών: Τους καλούσε έναν - έναν στο γραφείο και τους ζήταγε να διαβάσουν επιτόπου την ατομική σύμβαση, ώστε επί τόπου να αποφασίσουν αν θα την υπογράψουν ή όχι.

Κάπου εκεί το ποτήρι ξεχείλισε. Πρωτοπόροι εργάτες συγκάλεσαν ευρεία σύσκεψη με τους συναδέλφους τους που αντιδρούσαν στην υπογραφή ατομικής σύμβασης και συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα, βάζοντας στο περιθώριο τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Εδώ και δύο βδομάδες, η Επιτροπή δραστηριοποιείται καθημερινά, με στόχο αρχικά να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα και να καλέσει πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς να πάρουν θέση. Σ' αυτή την κατεύθυνση, αντιπροσωπεία των Τομεακών Επιτροπών του ΚΚΕ στα Τρίκαλα συναντήθηκε με την Επιτροπή Αγώνα, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε και σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Κάθε δύο μέρες η Επιτροπή ενημερώνει τους εργαζόμενους και συζητά μαζί τους για τα επόμενα βήματα. Η ανταπόκριση είναι ενθαρρυντική, όπως περιγράφει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Αρμάγος: «Υπάρχουν εργαζόμενοι που λένε: "Πρώτη φορά συμμετέχουμε σε τέτοιες διαδικασίες. Να μαζευόμαστε, να συζητάμε, να αποφασίζουμε"!».

Με τη δράση της Επιτροπής διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να εκφραστούν οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να παρακαμφθεί η στάση συμβιβασμού ή ανοχής που έχει αναλάβει να προωθήσει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Ηδη, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει ότι δε θα επιτρέψουν να γίνουν απολύσεις και αν συμβεί αυτό, είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, έχοντας στο πλευρό τους και την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΑΕ»
Ο αγώνας των εργαζομένων εμπόδιο στα σχέδια της εργοδοσίας

Το κλείσιμο της μονάδας χαρτοποιίας και η απόλυση όλου του προσωπικού συναντά ισχυρές αντιστάσεις

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που έγινε την Τρίτη στο Βόλο
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που έγινε την Τρίτη στο Βόλο
Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΒΙΣ (Βιομηχανία Συσκευασιών ΑΕ) στο Βόλο. Η επιχείρηση, που ανήκει στον όμιλο Φιλίππου, ανακοίνωσε στις 29 Σεπτέμβρη το κλείσιμο της μονάδας χαρτοποιίας και την απόλυση των 31 εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτή.

Κάνοντας χρήση του ορίου του 5% κάθε μήνα, η εργοδοσία έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες οκτώ απολύσεις. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με Γενική Συνέλευση και απόφαση για επαναλαμβανόμενες απεργίες, που συνεχίζονται παρά τους ελιγμούς που επιχείρησε στο μεταξύ η διοίκηση της επιχείρησης, για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στην απεργιακή μάχη συμμετέχουν και οι περίπου 130 εργαζόμενοι της μονάδας των χαρτοκιβωτίων, που συνεχίζει να λειτουργεί. «Ξέρουμε καλά ότι ο εργοδότης δε θα μείνει εκεί, δε θα σταματήσει στις απολύσεις. Αν κάνουμε πίσω τώρα, η επόμενη κίνησή του θα είναι οι μειώσεις των μισθών», σημειώνουν στον «Ριζοσπάστη».

Στοιχεία της αποφασιστικότητας με την οποία οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη, είναι η μαζική συμμετοχή τους στις Γενικές Συνελεύσεις, η παρουσία τους στο χώρο του εργοστασίου, όπου περιφρουρούν την απεργία τους, αλλά και η απόκρουση των ελιγμών που έχει επιχειρήσει η εργοδοσία, για να κάμψει την αντίστασή τους.

Για παράδειγμα, στην τριμερή συνάντηση που έγινε στις αρχές Οκτώβρη, προσπάθησε να αποσπάσει δέσμευση από τους εργαζόμενους πως θα σταματήσουν την απεργιακή κινητοποίηση, πως δε θα κάνουν νέα απεργία, προκειμένου να μην ολοκληρώσει τις απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους!

Βέβαια, κουβέντα δεν είπε για την επαναπρόσληψη των ήδη απολυμένων, ενώ είναι φανερό ότι ήθελε να έχει λυμένα τα χέρια για να συνεχίσει τις απολύσεις. Επιπλέον, διαδίδει πως λόγω της απεργίας χάνει πελάτες και δουλειές, για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι όμως απαντούν με αποφασιστικότητα: «Χριστούγεννα θα κάνουμε εδώ»!

Κριτήριο το κέρδος των μετόχων

Ενημερώνοντας το «επενδυτικό κοινό», η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η εταιρεία αποφάσισε από 28/09/2015 να διακόψει οριστικά τη λειτουργία της μονάδας χαρτοποιίας (Χ/Π) της εταιρείας στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή ζημιών από την ασύμφορη λειτουργία της μονάδας αυτής.

Το γεγονός αυτό δε θα επηρεάσει τον κύκλο εργασιών της εταιρείας και αναμένεται ότι θα βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, διότι το παραγόμενο χαρτί από τη Χ/Π θα αντικατασταθεί από αγοραζόμενο, το οποίο είναι κατά πολύ φτηνότερο. Ετσι εξασφαλίζεται σε μακροπρόθεσμη βάση η βιωσιμότητα της βασικής μονάδας παραγωγής της εταιρείας, αυτής των χαρτοκιβώτιων (Χ/Κ), η οποία αποτελούσε πάντα την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής μας».

Είναι φανερό ότι η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το συγκεκριμένο τμήμα, υπαγορεύτηκε από το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο σχεδόν κομπάζει ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα των επενδυτών. Αθελά της, επιβεβαιώνει ότι στον καπιταλισμό, κριτήριο για ν' ανοίξει ή να κλείσει ένα εργοστάσιο, για την επέκταση ή τη συρρίκνωση της παραγωγής, δεν είναι βέβαια οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, αλλά το κέρδος του καπιταλιστή.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία όχι μόνο αρνείται να απορροφήσει τους εργαζόμενους της χαρτοποιίας στη μονάδα των χαρτοκιβωτίων, αλλά αφήνει να διαχέονται φήμες και υπονοούμενα πως η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει με μειωμένο προσωπικό και μία μόνο βάρδια.

Η επίθεση της εργοδοσίας έχει βέβαια προϊστορία, καθώς στο τμήμα της χαρτοποιίας, από το Νοέμβρη του 2014, είχε επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία και διαθεσιμότητα. Επιπλέον, η πληρωμή των μισθών όλων των εργαζομένων καθυστερεί για διάστημα δύο μηνών. Η συμβιβαστική στάση που κράτησε τότε το σωματείο, όχι μόνο δεν επέτρεψε την κλιμάκωση από την πλευρά της εργοδοσίας, αλλά της έδωσε έδαφος να την οργανώσει καλύτερα.

Από την άλλη, είναι καθαρό ότι η επίθεση της εργοδοσίας δεν περιορίζεται στα όρια της ΒΙΣ. Μόνο στην περιοχή της Μαγνησίας, η ανεργία τσακίζει κόκαλα, φτάνοντας μέχρι και το 40%. Η απληρωσιά πάει σύννεφο, το ίδιο και οι περικοπές, με τελευταίο παράδειγμα τη «Χαλυβουργία» στο Βόλο, που προσπαθεί να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία, έχοντας ήδη μειώσει τους μισθούς κατά 12% επί της επιχειρησιακής σύμβασης.

Η δύναμη της αλληλεγγύης

Αν υπάρχει κάτι που πολλαπλασιάζει τη δύναμη των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα, εκτός από την ενότητά τους, είναι η ταξική αλληλεγγύη που δέχονται απλόχερα από σωματεία και φορείς της περιοχής, κύρια με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και συνολικά του ταξικού κινήματος.

Μάλιστα, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΒΙΣ, καθώς και της «Χαλυβουργίας», με ομιλητές τον Λεωνίδα Σακκά, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και τον Κώστα Στεργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» και βουλευτή του ΚΚΕ.

Στο πλευρό των απεργών βρίσκεται σταθερά και το ΚΚΕ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του οποίου κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το στίγμα της, καθώς στην τελευταία τριμερή συνάντηση προσπάθησε να διευκολύνει την εργοδοσία, προτείνοντας την επανάληψη της συνάντησης σε 10 μέρες, ώστε στο μεταξύ οι δύο πλευρές να βρουν «κοινά αποδεκτή λύση», την ώρα που η εταιρεία έχει προχωρήσει σε οκτώ απολύσεις και επιμένει στις υπόλοιπες...

Νέα «αγροτοδικεία»

Για τις 15 Ιούνη αναβλήθηκε χτες στο πλημμελειοδικείο της Λάρισας η δίκη αγροτών και εκπροσώπων μαζικών φορέων, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στο μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών, το χειμώνα του 2013. Ακολουθούν δυο ακόμα δίκες με παρόμοιες υποθέσεις, η μία στις 21 Οκτώβρη και η άλλη το Νοέμβρη.

Το πλαίσιο πάλης

Το αγωνιστικό πλαίσιο που προβάλλει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.
 • Κατάργηση - μηδενισμός του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως οι εφοπλιστές, και μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
 • Η κυβέρνηση να διασφαλίσει αγροεφόδια με μηδενικό ΦΠΑ για συνέχιση των καλλιεργητικών εργασιών και ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους. Να πάρει μέτρα και να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων για προϊόντα από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους.
 • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας και στα χωράφια από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», μέχρι συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επάρκεια και κάλυψη των αναγκών με φάρμακα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κρατικά νοσοκομεία.
 • Καμιά διακοπή ρεύματος (οικιακού και αγροτικού), νερού, τηλεφώνου για απλήρωτους λογαριασμούς. Αμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις. Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ (σε σπίτια, χωράφια), ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ κ.ά., ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές από πλημμύρες και πυρκαγιές.
 • Καμιά επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας σε οφειλές προς τους δημόσιους φορείς. Να «παγώσουν» τα ανοιχτά δάνεια αγροτών, στεγαστικά δάνεια και οι τόκοι, με διαγραφή κάθε ποσού ανατοκισμού και «κούρεμα» 30% σε δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Οι δύο γραμμές στο κίνημα

Ο αγώνας στον οποίο καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων αφορά στην επιβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών και κτηνοτρόφων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κυρίαρχη αντιαγροτική πολιτική και μοχθούν σκληρά να τα βγάλουν πέρα. Συναντιέται με τον αγώνα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων, όλων αυτών που πληρώνουν τη «λυπητερή», για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την καπιταλιστική κρίση.

Και σε τούτες τις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως σε όλες των τελευταίων χρόνων, θα συγκρουστούν δύο γραμμές μέσα στο κίνημα: Από τη μία, η γραμμή υπεράσπισης των πραγματικών συμφερόντων και ανάδειξης των ουσιαστικών διεκδικήσεων των μικρομεσαίων αγροτών, που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και τη Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία οργανώνει και συντονίζει πανελλαδικά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Από την άλλη, η γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων κι ανάδειξης των αιτημάτων μιας χούφτας μεγαλοχωραφάδων, κατόχων μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που την εκφράζουν κάποια αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, όπως η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, η Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών Ελλάδας κ.ά. Σ' αυτά τα σχήματα, δραστηριοποιούνται αγροτοσυνδικαλιστές που έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αλήστου μνήμης τριτοβάθμιες αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, όπως και στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους εκπροσώπους αυτών των σχημάτων, εκ του πονηρού, κάνουν λόγο για «αγωνιστική συμπόρευση» και «κοινές κινητοποιήσεις» με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Με τέτοιες επιθέσεις φιλίας, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να παραπλανήσουν τους αγρότες.

Ξέρουν καλά ότι η Πανελλαδική Συντονιστική των Μπλόκων έχει κατακτήσει μεγάλο κύρος ανάμεσα στους αγρότες με την πρωτοπόρα δράση της, ότι μπορεί να συσπειρώνει και να κινητοποιεί μαζικά. Γι' αυτό προβάλλουν το σύνθημα της «ενότητας». Για να κρυφτεί το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν στον ίδιο αγώνα να εκπροσωπούνται και να προβάλλονται διαφορετικά και εν πολλοίς συγκρουόμενα συλλογικά συμφέροντα και αιτήματα.

Αλλωστε, οι εν λόγω αγροτοσυνδικαλιστές έχουν παρελθόν που το γνωρίζουν καλά οι αγρότες. Ηταν αυτοί που, παίζοντας το ρόλο του «λαγού», έφευγαν από τα μπλόκα διασπώντας και υπονομεύοντας τους αγώνες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και κάποιοι διορισμένοι από τη σημερινή κυβέρνηση σε οργανισμούς και βιομηχανίες. Επομένως, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, αυτή η μεγάλη κατάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών, που βγήκε μέσα από το καμίνι μεγάλων αγώνων και συγκρούσεων, δεν πρόκειται να λειτουργήσει σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για όλους αυτούς.

Επιπλέον, αυτά τα σχήματα δεν αμφισβητούν τον ευρωμονόδρομο που ξεκληρίζει τους «μικρούς» και επί της ουσίας στηρίζουν την ΚΑΠ, ζητώντας να υπάρξουν μόνο ορισμένες αλλαγές στην εφαρμογή της, για να διασφαλιστούν καλύτερα τα συμφέροντα ντόπιων μεγαλοαγροτών - μεγαλοεπιχειρηματιών στον αγροτικό τομέα, που εποφθαλμιούν τη γη, την παραγωγή, ακόμα και αυτό το ελάχιστο μέρος των επιδοτήσεων που καταλήγει στους μικρομεσαίους αγρότες.

Σε τελική ανάλυση, τα σχήματα αυτά των αγροτοσυνδικαλιστών υπερασπίζονται το στόχο της παραπέρα καπιταλιστικοποίησης της αγροτικής παραγωγής, μέσα στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, διεκδικώντας καλύτερους όρους για τους ντόπιους αγροτοκαπιταλιστές και σ' αυτό το στόχο προσπαθούν να σύρουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Γι' αυτό, άλλωστε, απορρίπτουν αιτήματα που θίγουν τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, όπως το να ισχύουν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα, να ελέγχονται τα μονοπώλια και οι εμποροβιομήχανοι για τις τιμές πώλησης των αγροτικών μέσων και εφοδίων κ.ά.

Γι' αυτό αποδέχονται τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, που πλήττει άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες και απορρίπτουν τη μεγαλύτερη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό αποδέχονται και προβάλλουν το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατ' επάγγελμα» ή μη, τον οποίο απορρίπτει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, γιατί χρησιμοποιείται ως εργαλείο για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Προοπτική στους αγώνες της αγροτιάς μπορεί να δώσει μόνο η σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, που εξειδικεύει τις αντιαγροτικές κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτός ο αγώνας θα αποκτά αντοχή και διάρκεια, θα μπορεί να βάζει εμπόδια και να αποσπά ορισμένες κατακτήσεις, όσο περισσότερο δένεται με το στόχο για μια άλλη οργάνωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα μας, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί καλό και σίγουρο εισόδημα για τους αγρότες, επαρκή, φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του λαού, πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.


Π. Ρ.

Η μικρομεσαία αγροτιά προετοιμάζεται για συντονισμένους αγώνες

Την Κυριακή 18/10, στις 12 μ. στη Λάρισα η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Χανιά
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Χανιά
Η οργάνωση πανελλαδικών κινητοποιήσεων, με αιχμή το εμπόδισμα της νέας επίθεσης που δέχεται η μικρομεσαία αγροτιά, θα συζητηθεί και θα ληφθούν αποφάσεις στη σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Λάρισα, (ξενοδοχείο ΜΕΤΡΟΠΟΛ, Ρούσβελτ 14, δίπλα στην πλατεία Ταχυδρομείου). Στη σύσκεψη καλούνται Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές των Μπλόκων από όλη την Ελλάδα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται, για μια ακόμα φορά, στη δίνη σκληρών μέτρων, που περιλαμβάνονται τόσο στο τρίτο μνημόνιο, όσο και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, η εφαρμογή της οποίας ξεκινάει από φέτος. Με τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν, στέλνουν μήνυμα ότι θα παλέψουν αποφασιστικά για την επιβίωσή τους και ότι ο αγώνας αυτός περνάει αναπόφευκτα μέσα από τη σύγκρουση με την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, η οποία τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Αυτό δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, που μίλησαν ανοιχτά για ενίσχυση των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών», αλλά και από μια σειρά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, όπως:

Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά. Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος. Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια. Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και κατάργηση του πενιχρού επιδόματος στους υπερήλικες που δεν είχαν πληρώσει εισφορές. Η μείωση των επιδοτήσεων με τη νέα ΚΑΠ, κατά 50%, μέχρι το 2019.

Ηδη, τις προηγούμενες μέρες και βδομάδες, μια σειρά αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες οργάνωσαν κατά τόπους κινητοποιήσεις, αντιδρώντας κυρίως στη φοροαφαίμαξη και διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα. Μόλις χτες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Χανίων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσκλών, Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας, Γαβαλοχωρίου, Αρμένων και Μυθήμνης έκαναν χτες το πρωί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία των Χανίων.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία προχώρησε την περασμένη Δευτέρα και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ).Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ