Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ενα διαφορετικό ... μάθημα στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Τα μέλη και οι φίλοι των Μαθητικών Οργανώσεων Νίκαιας της ΚΝΕ υποδέχθηκαν το Σάββατο τις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο σε έναν ξεχωριστό χώρο: Με αφορμή τους εορτασμούς για την 28η Οκτωβρίου που θα γίνουν στα σχολεία, επισκέφθηκαν τον μαρτυρικό χώρο του Σκοπευτηρίου της ηρωικής Καισαριανής.

Εκεί ήρθαν σε επαφή με πτυχές της λαμπρής Ιστορίας της Εθνικής μας Αντίστασης. Ξεναγήθηκαν στον χώρο και στο Μουσείο και αναρωτήθηκαν: Για ποιον λόγο γιορτάζουμε την εισβολή των Ιταλών στη χώρα στις 28 Οκτωβρίου του 1941 και όχι την Απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα στις 12 Οκτωβρίου του 1944...;


Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Πανεξόρμηση «Οδηγητή» με τις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο
 • Φοιτητής έπεσε από το παράθυρο του 3ου ορόφου στο ΑΠΘ, στριμωγμένος, γιατί δεν είχε πού να κάτσει! Στη ΦΕΑ κόβουν το ζεστό νερό! Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ
 • Στις 24 Οκτώβρη φοιτητές και μαθητές στους δρόμους!
 • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΣ ΓΙΑ ΤΟ 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οπως όλα δείχνουν... μπορούμε να πάμε καλά!

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, χιλιάδες νέοι άνθρωποι, από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου που βρίσκεται σε κυκλοφορία ο «Οδηγητής» με τις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, κάνουν τα πάντα για να φτάσουν παντού!

Η διακίνηση του «Οδηγητή» είναι ήδη η μεγαλύτερη της τελευταίας τετραετίας. Μέσα σε τρεις μόλις μέρες, Οργανώσεις όπως η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Κεντρική Μακεδονία και η Ηπειρος όλα δείχνουν πως έχουν ήδη ξεπεράσει τη διακίνηση των Θέσεων του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ, το 2018. Οι φιλόδοξοι στόχοι μας μπορούν να υλοποιηθούν!

Παντού, με ενθουσιασμό και αισιοδοξία η κάθε Οργάνωση έχει τη δική της συμβολή στην «τυπική» έναρξη της κορυφαίας διαδικασίας για την ΚΝΕ. Είναι παρά πολλά τα στιγμιότυπα που επιβεβαιώνουν μια σειρά από ζητήματα που καταγράφονται και στις Θέσεις του ΚΣ. Υπάρχουν επίσης παντού «δυνατές» εικόνες που δημιουργεί η προσπάθεια των μελών της ΚΝΕ να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο, να ανοίξουν τη συζήτηση, με αφορμή τη διακίνηση του «Οδηγητή», για το «τι και πώς πρέπει να κάνουμε για να γίνουν τα πράγματα αλλιώς».

Είναι χιλιάδες όσοι σήμερα θέλουν να μάθουν τι λένε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για όσα συμβαίνουν. Οσοι εκτιμούν τη μαχητικότητα και την ελπίδα που δυναμώνει μέσα στην προσπάθεια ο λαός και η νεολαία να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Η Τομεακή Οργάνωση Δήμου Θεσσαλονίκης έχει δώσει το 30% του πλάνου της, εκατοντάδες φύλλα, σε πλατείες και στέκια νεολαίας, σε κόσμο με τον οποίο μέχρι πρότινος δεν είχαμε ξαναβρεθεί. Η Οργάνωση των Ιωαννίνων βρίσκεται σε πορεία κάλυψης του πλάνου της, γιατί από την πρώτη μέρα έφτασε σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Στην Οργάνωση της Σπουδάζουσας της Αθήνας, σε δύο αμφιθέατρα της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής διακινήθηκαν 40 φύλλα!


Σε σχολεία και πανεπιστήμια συναντάμε συνεχώς νέους ανθρώπους που θέλουν να συζητήσουν και να δράσουν, με όλους τους να αναγνωρίζουν τον ρόλο της ΚΝΕ. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα μαθητών μελών της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη που έχουν διακινήσει δεκάδες φύλλα, εξηγώντας στους συμμαθητές τους τους λόγους που οι ίδιοι έχουν πάρει την απόφαση να δρουν ως ομοϊδεάτες εθελοντές. Η ΤΟ Φυσικομαθηματικής στην Αθήνα έχει ήδη διακινήσει 100 φύλλα σε φοιτητές της Σχολής.

Οι Οργανώσεις δίνουν τη μάχη της διακίνησης των Θέσεων του ΚΣ και ταυτόχρονα πρωτοστατούν για ό,τι «καίει» τους νέους ανθρώπους σήμερα. Οι σύντροφοί μας στο Ηράκλειο ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου να πάνε εξόρμηση στις Εστίες του Πανεπιστημίου και βρέθηκαν να μαζεύουν νερά από τους πλημμυρισμένους χώρους μαζί με τους οικότροφους. Στην Πάτρα, εδώ και τόσες μέρες «στολίζουν» την αρμάδα των δολοφόνων του ΝΑΤΟ που πήγε να δέσει στο λιμάνι της πόλης, μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων στους Φοιτητικούς Συλλόγους για να «βουλιάξει» η πλατεία της Πάτρας στο συλλαλητήριο των φορέων ενάντια στην ακρίβεια που δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις για την πλειοψηφία του κόσμου. Στα Εξάρχεια, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ διακίνησαν δεκάδες φύλλα «Οδηγητή», την ίδια στιγμή που απέδειξαν στην πράξη ότι οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι στη γειτονιά είναι για να παίζουν τα παιδιά και όχι για να στρατοπεδεύουν τα ΜΑΤ.


Μέσα σε αυτό το κλίμα, και στο πλαίσιο της κομμουνιστικής άμιλλας, είναι αρκετοί και όσοι τώρα παίρνουν την απόφαση να γίνουν μέλη της ΚΝΕ. Η εικόνα τόσων ανθρώπων σε κάθε πόλη και χώρο, με χαμόγελο και αποφασιστικότητα να παλεύουν για την πιο όμορφη υπόθεση, εμπνέει. Ηταν πολύ ενθαρρυντικές τέτοιες εικόνες στην Ξάνθη, στη Χαλκίδα και αλλού. Και θα πληθύνουν.

Συνεχίζουμε δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό για να πετύχουμε τους μεγάλους μας στόχους!Σ.

«Διέξοδο από τον πόλεμο θα δώσει ο λαός! Πώς όμως;»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η εκδήλωση που οργάνωσε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με θέμα «Διέξοδο από τον πόλεμο θα δώσει ο λαός! Πώς όμως;» και ομιλητή τον Φρίξο Μπρούζγο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Εισηγητικά ο Φ. Μπρούζγος προσέγγισε το θέμα παρουσιάζοντας κομμάτια από τη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό. 1. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε απλά την αφορμή για τη συγγραφή της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ. Ερχεται να δώσει απαντήσεις σε προβληματισμούς, όπως γιατί συμβαίνουν και ποια είναι η αιτία των πολέμων; Τι μπορούν να κάνουν οι νέοι ενάντια σε αυτό το έγκλημα; Μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς πολέμους; Ερχεται «να βοηθήσει στο να κατανοηθεί καλύτερα η σημερινή κοινωνία που ζούμε. Γιατί οι νέοι και οι νέες επαναστάτες, οι κομμουνιστές θέλουν να κατανοήσουν βαθύτερα τον κόσμο στον οποίο ζούμε, για να παλέψουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά για να τον αλλάξουμε. Γιατί μόνο αν γνωρίζουμε μπορούμε να απαντήσουμε πιο πειστικά τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των συμμαθητών, συμφοιτητών, συναδέλφων μας. Μόνο αν γνωρίζουμε ποιος αποτελεί τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, μπορούμε να βάλουμε πλώρη με τον αγώνα μας απέναντί του».

Απάντησε στο ερώτημα για ποιανού τα συμφέροντα γίνονται οι πόλεμοι και στάθηκε ιδιαίτερα στην όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, αναφέροντας ότι «οι ενέργειες και των δύο αστικών τάξεων έχουν επιθετικό χαρακτήρα. Εντείνουν την εκμετάλλευση ενάντια όχι μόνο στον λαό τους αλλά και απέναντι στους λαούς της περιοχής. Επιθυμούν να κλείσουν η καθεμία για τον εαυτό της τις καλύτερες συμφωνίες μαζί με τα υπόλοιπα "κοράκια" στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου για να "ληστέψουν" τον ορυκτό πλούτο».

Σημείωσε ότι «το "κουβάρι" των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή δεν λύνεται, αλλά κόβεται, αν οι λαοί της περιοχής βαδίσουν τον δρόμο της ανατροπής. Αυτή είναι και η μοναδική επιλογή υπέρ των λαών τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας». Και ανέδειξε ότι «διέξοδο από τον φαύλο κύκλο ιμπεριαλιστικής ειρήνης - ιμπεριαλιστικού πολέμου μπορεί να δώσει μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση, η οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

Κάλεσε να δυναμώσει η μαχητική πάλη απέναντι στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, των αστικών κυβερνήσεων, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι η σύγκρουση με ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι αναπόφευκτη για να χτίσουμε τη νέα κοινωνία. «Μόνο η ίδια η δράση του λαού στον δρόμο της ανατροπής μπορεί να επιβάλει μια πραγματική αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, γενικά από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά οποιασδήποτε συμμαχίας. Αυτό είναι και το πραγματικό νόημα της σημερινής πάλης μας ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Κάθε μάχη που δίνουμε σήμερα για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, είναι πλήγμα στους σχεδιασμούς τους. Κάθε βήμα στην οργάνωση της πάλης μάς μαθαίνει να εμπιστευόμαστε, να χρησιμοποιούμε τη δική μας δύναμη ενάντια στους κρατικούς και αστικούς μηχανισμούς. Η δύναμη του ενός μπορεί να γίνει δύναμη των πολλών που παλεύουν για την ανατροπή του σάπιου, εκμεταλλευτικού συστήματος. Τα ρυάκια της αγωνιζόμενης νεολαίας μπορούν να γίνουν χείμαρρος που θα συμπαρασύρει το παλιό και ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Και αυτό μπορεί να γίνει μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΑΣΗΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τουρνουά μπάσκετ στον Λόφο Στρέφη ενάντια στην καταστολή

Συμβολική συγκέντρωση και τουρνουά μπάσκετ στο γήπεδο του Λόφου του Στρέφη οργάνωσε το πρωί της Κυριακής η ΟΒ Εξαρχείων της ΚΝΕ με τη συμμετοχή δεκάδων νέων και μαθητών από την περιοχή, κόντρα στο κλίμα έντασης της καταστολής και της αστυνομικής τρομοκρατίας με απρόκλητες επιθέσεις.

Με τη δράση αυτή η ΚΝΕ διαμήνυσε ότι διεκδικεί:

 • Ελεύθερους χώρους άθλησης, πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν για όλο τον λαό και τη νεολαία της περιοχής.
 • Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις τρομοκρατίας και καταστολής της αστυνομίας στην περιοχή.
 • Αναθεώρηση της αρχικής μελέτης για το μετρό ώστε να παίρνει υπόψη την προστασία των ελεύθερων χώρων των γειτονιών της Αθήνας και να δίνει μια συνδυασμένη λύση και στα Εξάρχεια, με κριτήριο τόσο τη μετακίνηση όσο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων.

Στη δράση αυτή της ΚΝΕ παρευρέθηκε ο Χάρης Βουρδουμπάς, εκλεγμένος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης, διακινήθηκε πλατιά ο «Οδηγητής» με τις Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης.

Χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους απηύθυνε η Γεωργία Γκούφα, Γραμματέας της ΤΟ Α' Αθήνας της ΚΝΕ, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καταστολή είναι διαχρονικά το αναγκαίο συμπλήρωμα της πολιτικής που επιτίθεται στη ζωή και τα δικαιώματά μας για να υπερασπίσει τα κέρδη των λίγων, όπως άλλωστε συνέβαινε και συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις. Φυσικά, δεν είναι τυχαία η περίοδος που η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει μέσα στη γειτονιά μας τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις της καταστολής. Αυτή η αστυνομική αυθαιρεσία εντείνεται σε μία περίοδο που η νεολαία, οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός τα βγάζουν όλο και πιο δύσκολα πέρα, όπου η ανάγκη τους να αθληθούν, να πάνε μια βόλτα χωρίς να πληρώνουν, ολοένα και αυξάνεται. Ενώ παράλληλα οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι, όπως είναι η πλατεία, όπως είναι το γηπεδάκι και ο Λόφος του Στρέφη γίνονται εργοτάξια με ψηλούς φράχτες. Χωρίς κανένα σχέδιο για το πώς θα εξασφαλιστούν για τον λαό και τη νεολαία της περιοχής οι απαραίτητοι χώροι που χρειάζεται».


Μεταξύ άλλων τόνισε επίσης: «Απλώνουμε το χέρι και καλούμε κάθε νέο στον αγώνα, να βαδίσουμε μαζί στον ίδιο δρόμο, να γίνουμε πιο δυνατοί ενώνοντας τις φωνές μας, γιατί η μοναδική ρεαλιστική, αισιόδοξη λύση, αυτή που αξίζει είναι μόνο ο αγώνας για μία κοινωνία που δεν θα ακρωτηριάζει τα καλύτερά μας χρόνια, μια κοινωνία χωρίς αστυνομική βία και τρομοκρατία».

Μετά το τουρνουά ο κόσμος που συγκεντρώθηκε συνέβαλε στον καθαρισμό του γηπέδου.

«Μια ακόμη "κανονική μέρα" στο ελληνικό Πανεπιστήμιο;»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τα περιστατικά που δείχνουν την κατάσταση στα πανεπιστήμια

Ως αποτελέσματα της πολιτικής που αντιμετωπίζει σαν κόστος τις ανάγκες των φοιτητών, κατονομάζει μία σειρά περιστατικά που μόνο σε μία μέρα κατέδειξαν την κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ και τονίζει τα εξής:

«Ημέρα: Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

 • Νομική ΑΠΘ: Φοιτητής σε υπερπλήρες αμφιθέατρο έπεσε από το παράθυρο του 3ου ορόφου (!!!) στριμωγμένος γιατί δεν είχε πού να κάτσει! Ευτυχώς δεν κινδυνεύει η ζωή του.
 • Φοιτητική Εστία Αθηνών: Οι οικότροφοι ενημερώνονται ότι όλο τον χειμώνα δεν θα έχουν ζεστό νερό, λόγω "περικοπών στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης"!
 • Φιλοσοφική ΕΚΠΑ: Φοιτήτρια τραυματίζει το πόδι της μέσα σε λεωφορείο όπου δεκάδες φοιτητές ήταν στριμωγμένοι σαν σαρδέλες!
 • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: 7η μέρα από την έναρξη του εξαμήνου, με δεκάδες μαθήματα και εργαστήρια να μην πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού!

Αυτό είναι το πανεπιστήμιο της "αριστείας" που διαφημίζει η κα Κεραμέως! Χωρίς επαρκείς υποδομές, χωρίς αρκετούς καθηγητές, χωρίς ζεστό νερό!

Αυτό είναι το πανεπιστήμιο των "νέων οριζόντων" με φοιτητή να πέφτει από το παράθυρο όχι για να ατενίσει τον ...ορίζοντα, αλλά γιατί δεν χωρούσε στο αμφιθέατρο!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και που παγιώνει την υποχρηματοδότηση, αντιμετωπίζοντας ως "περιττό κόστος" τις ανάγκες των φοιτητών!

Για αυτή την εγκληματική αδιαφορία και ευθύνη του κράτους ποια "πανεπιστημιακή αστυνομία" θα συλλάβει τους υπευθύνους; Σίγουρα όχι αυτή που εκπαιδεύτηκε για να κυνηγάει φοιτητές που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στις σπουδές τους!

Τη λύση θα τη δώσουν οι ίδιοι οι φοιτητές που διαδηλώνουν στις 24 Οκτωβρίου μαζί με τους μαθητές και αγωνίζονται για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, πρόσληψη καθηγητών, ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους.

Σε αγωνιστική συμπόρευση με την ΚΝΕ, για να ξημερώσει μια πραγματικά "κανονική μέρα" στο ελληνικό Πανεπιστήμιο χωρίς τα σημερινά προβλήματα και την ανασφάλεια για το μέλλον».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Στον δρόμο 24 στις Οκτώβρη διεκδικούν τις ανάγκες τους

«Δεν "προσαρμοζόμαστε" - Αγωνιζόμαστε για τις σπουδές μας!» δηλώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι, που τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη καλούν μαζί με τους μαθητές σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία! - ΟΧΙ στην πανεπιστημιακή αστυνομία - 300 ευρώ μηνιαίο στεγαστικό επίδομα - Παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο.

Αντιμέτωποι ήδη με μία καθημερινότητα ελλείψεων, επιτακτικών αναγκών και προβλημάτων όπως αυτή εκδηλώθηκε και με τις περικοπές στο ζεστό νερό σε εστία, στα προβλήματα μεταφοράς, στο περιστατικό της πτώσης φοιτητή στο ΑΠΘ, οι φοιτητές διεκδικούν συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης μπροστά στο κύμα ακρίβειας που φέρνει πολλούς φοιτητές απέναντι σε τεράστια εμπόδια στις σπουδές και με περιορισμούς στις δαπάνες που προμηνύουν παγωμένα αμφιθέατρα.

Δηλώνουν πως δεν θα δεχτούν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ψήφισε και επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, παρά την απόρριψή τους από τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και διεκδικούν κάλυψη όλων των αναγκών τους. Δηλώνουν για μια ακόμα φορά πως η πανεπιστημιακή αστυνομία και η ένταση της καταστολής δεν έχει θέση στις σχολές.

«Δευτέρα 24 Οκτώβρη - Κλειστά σχολεία - Οι μαθητές τους δρόμους σε όλη την Ελλάδα» είναι το κάλεσμα που απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Στην Αθήνα δίνει ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στην υπόλοιπη χώρα πορείες προγραμματίζονται σε δημαρχεία, Περιφέρειες και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με φοιτητικούς συλλόγους.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Δεν θα "προσαρμοστούμε" στην αθλιότητα»

«Ως εδώ! Αυτό δεν είναι πανεπιστήμιο, είναι Survivor», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, αναφορικά με τα περιστατικά της πτώσης φοιτητή στο ΑΠΘ, του τραυματισμού φοιτήτριας σε λεωφορείο, των ανακοινώσεων στη ΦΕΑ και των ελλείψεων στο ΠαΔΑ.

«Δεν θα ανεχτούμε να σπουδάζουμε σε αυτές τις συνθήκες! Δεν θα "προσαρμοστούμε" σε αυτήν την αθλιότητα!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, κρατώντας τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ "στον πάτο" και απορρίπτοντας ως περιττή δαπάνη την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών!

Αυτή είναι η πραγματική έλλειψη ασφάλειας που βιώνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στο πανεπιστήμιο της "αριστείας". Αντί να την αντιμετωπίσει, η κυβέρνηση δίνει 50 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία για να κυνηγάει τους φοιτητές που διαμαρτύρονται για αυτήν ακριβώς την κατάσταση», τονίζει το ΜΑΣ και καλεί τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων. Να δοθεί τώρα λύση στο πρόβλημα του συνωστισμού στα αμφιθέατρα. Κρατική χρηματοδότηση για προσλήψεις καθηγητών, για αίθουσες και υποδομές, όχι για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ από και προς τις σχολές. Καμία σκέψη για περικοπές στο ζεστό νερό και στη θέρμανση των Εστιών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Χειμώνας χωρίς ... ζεστό νερό λόγω περικοπών!

Χωρίς ζεστό νερό καλούνται να βγάλουν τον χειμώνα οι οικότροφοι της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών!

«Σήμερα 18/10 ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση της εστίας πως για όλο τον χειμώνα δεν θα υπάρχει ζεστό νερό, λόγω των "περικοπών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης", όπως χαρακτηριστικά μας είπαν! Αντί γι' αυτό θα υπάρχει για κάποιες λίγες ώρες "χλιαρό". Δεν τους φτάνει που πλενόμαστε σε κοινόχρηστα μπάνια με σκουριασμένες σωληνώσεις, τώρα θέλουν να κάνουμε μπάνιο και με παγωμένο νερό!», καταγγέλλει συγκεκριμένα ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών. Τα παραπάνω, που αφορούν τους όρους με τους οποίους καλούνται να περάσουν τον χειμώνα οι φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προθέσεις για περικοπές σε βάρος ακόμα και στοιχειωδών αναγκών.

«Τους το κάνουμε ξεκάθαρο: Αυτό δεν πρόκειται να γίνει!», τονίζει ο Σύλλογος απέναντι στην εξέλιξη αυτή, καλώντας σήμερα σε κινητοποίηση στους υπεύθυνους της ΦΕΑ και στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ
«Θεωρούν κόστος την ασφαλή μεταφορά μας»

Ανακοίνωση με αφορμή τον τραυματισμό φοιτήτριας

«Η κατάσταση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εκρηκτική! Καθημερινά στοιβαζόμαστε στα λεωφορεία (608, 250, Ε90) σαν σαρδέλες για να καταφέρουμε να φτάσουμε στις σχολές μας». «Σήμερα (σ.σ. χτες) φτάσαμε στο σημείο συναδέλφισσά μας από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας να τραυματιστεί και να χρειαστεί να απομακρυνθεί από τη στάση του 608 με ασθενοφόρο, καθώς το λεωφορείο ήταν ασφυκτικά γεμάτο». Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής.

Ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, σύμφωνα με τον Σύλλογο, δεν έχουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ. «Είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών να μας αφήνουν στοιβαγμένους σε λεωφορεία - "κουτιά" την ώρα που δαπανούν εκατομμύρια για οτιδήποτε άλλο πέρα από τις ανάγκες μας. Θεωρούν κόστος την ασφαλή μεταφορά μας στα Ιδρύματά μας».

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», τονίζουν οι φοιτητές, καλώντας σε οργάνωση των διεκδικήσεων μέσα από τον Σύλλογο και σε συμμετοχή στη σημερινή Γενική Συνέλευσή του.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΔΑ
Χάνονται μαθήματα και εργαστήρια αναμένοντας προσλήψεις

Χαμένα μαθήματα και εργαστήρια μετρούν οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Οπως σημειώνει ο Φοιτητικός Σύλλογος, «για ακόμη μία χρονιά οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ χάνουμε τα μαθήματα και τα εργαστήριά μας αφού δεν έχει προσληφθεί ακόμα το έκτακτο διδακτικό προσωπικό, την ώρα που μετράμε ήδη σχεδόν δύο βδομάδες λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας.

Χαρακτηριστικά, στα πρώτα έτη και ειδικά στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών δεν έχουν ξεκινήσει να διδάσκονται πολλά μαθήματα στο πρώτο έτος, αλλά και σε άλλα τμήματα, όπως των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Μας ενημερώνουν καθηγητές ότι αν δεν προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό θα χάσουμε τα εργαστήριά μας».

«Δεν θα ανεχτούμε να χάσουμε ούτε ώρα παραπάνω από τα μαθήματά μας», δηλώνει ο Σύλλογος Φοιτητών, που προχωρά σε κινητοποιήσεις απαιτώντας να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των αιτήσεων των ακαδημαϊκών υποτρόφων των τμημάτων του ΠαΔΑ εκφράζει ο Σύλλογος Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ιδρύματος. Οπως σημειώνει η καθυστέρηση «οδηγεί και σε σημαντικά προβλήματα σχετικά τόσο με την ποιότητα του παρεχόμενου διδακτικού έργου, λόγω της καθυστέρησης έναρξης του διδακτικού έργου, όσο και με τη διάρκεια των συμβάσεων των ακαδημαϊκών υποτρόφων, η οποία αναμένεται να εκτείνεται σε διάρκεια μικρότερη από την πραγματική διάρκεια του εξαμήνου σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο». Ο Σύλλογος απαιτεί άμεση και χωρίς άλλη καθυστέρηση υπογραφή των συμβάσεων με ημερομηνία έναρξης την 10/10/2022 και άμεση ένταξη στο διδακτικό έργο.

ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
Επεσε από τον 3ο όροφο - Καθόταν στο περβάζι γιατί δεν υπήρχε θέση!

Σε κινητοποίηση στην Κοσμητεία της Νομικής και την Πρυτανεία του ΑΠΘ προχωρούν σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι, διεκδικώντας ασφαλείς υποδομές και προσλήψεις καθηγητών για «σπάσιμο» τμημάτων

Σοβαρό τραυματισμό υπέστη χτες το μεσημέρι φοιτητής του δεύτερου έτους της Νομικής του ΑΠΘ, όταν έπεσε από τον 3ο όροφο στο κενό και σώθηκε επειδή στο ενδιάμεσο χτύπησε σε κλιματιστικό...

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο φοιτητής παρακολουθούσε διάλεξη και καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη θέση καθόταν σε περβάζι παραθύρου. Ο συγκεκριμένος δεν ήταν ο μοναδικός που δεν είχε θέση στην αίθουσα, και μαζί με άλλους φοιτητές, προκειμένου να παρακολουθήσουν, κάθονταν στο πάτωμα ή στα περβάζια.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο φοιτητής, που νοσηλεύεται στο ΓΝ «Παπανικολάου», υπέστη σοβαρά κατάγματα στα άκρα και τα πλευρά του, ωστόσο η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής και Νομικής του ΑΠΘ σημειώνουν πως η Κοσμητεία, η Πρυτανεία και η κυβέρνηση φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΑΠΘ και καλούν σήμερα Τετάρτη 19 Οκτώβρη σε κινητοποίηση στις 10 π.μ. στην Κοσμητεία της Νομικής και στις 12 μ. στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, διεκδικώντας έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για σύγχρονα κτίρια, ασφαλείς υποδομές και άμεσες προσλήψεις καθηγητών και «σπάσιμο» τμημάτων.

«Το τραγικό συμβάν στο Πανεπιστήμιό μας, με συνάδελφό μας να πέφτει από το παράθυρο του τρίτου ορόφου κατά τη διάρκεια του μαθήματος λόγω του τρομερού συνωστισμού που επικρατούσε στην αίθουσα, αναδεικνύει την εγκληματική πολιτική υποχρηματοδότησης των σχολών μας, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι ανεπαρκείς υποδομές, το στοίβαγμα στις αίθουσες και η έλλειψη καθηγητών», σημειώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και προσθέτουν:

«Η Κοσμητεία, οι πρυτανικές αρχές, το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση φέρουνε στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχολές του ΑΠΘ. Το σημερινό τραγικό περιστατικό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι το προδιαγεγραμμένο έγκλημα της υποχρηματοδότησης. Τα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου και οι κυβερνήσεις επανειλημμένα έχουν αγνοήσει τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων για τη διεκδίκηση σύγχρονων υποδομών με βάση τις ανάγκες των φοιτητών».

Με τραγικό τρόπο αναδεικνύονται οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας

Η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει πως «το περιστατικό αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων» και επιβεβαιώνει την εγκληματική πολιτική υποβάθμισης των πανεπιστημίων που διαχρονικά υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις.

Παράλληλα, τονίζει πως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι τεράστιες ελλείψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, οι ανεπαρκείς υποδομές, οι ελλείψεις σε εργαστήρια και αναλώσιμα.

«Το κόστος όμως ουδέποτε αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για ό,τι σχετίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα», σημειώνει η ανακοίνωση και τονίζει ότι η κυβέρνηση βρήκε άμεσα τα 50 εκατ. ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, επέλεξε όμως να αγνοήσει τα επανειλημμένα αιτήματα των Συλλόγων Φοιτητών και διδασκόντων για σύγχρονες υποδομές, για προσλήψεις διδακτικού προσωπικού.

Και καταλήγει: «Καμία αναμονή! Η πολιτική του πανεπιστημίου - επιχείρηση που αφαιρεί το δικαίωμα στη μόρφωση είναι επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια μας τη ζωή. Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και του λαού ο αγώνας ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών στην Εκπαίδευση, ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στις σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή».

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα σχολείο

Παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ στον Πειραιά έκαναν την Παρασκευή εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Πειραιά και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ν. Πλουμπίδης», με τη συμμετοχή και μαθητών της Συντονιστικής Επιτροπής του Πειραιά, διεκδικώντας μέτρα ώστε να μη βρεθεί κανένα σχολείο αντιμέτωπο με διακοπή ρεύματος και να διαγραφούν τα χρέη των σχολείων προς τις λεγόμενες πρώην ΔΕΚΟ.

Θυμίζουμε ότι η ΕΛΜΕ Πειραιά είχε καταγγείλει πρόσφατα ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είχαν επισκεφτεί το προηγούμενο διάστημα σχολεία του Πειραιά, ασκώντας πιέσεις για τα χρέη τους στο ρεύμα. Σε επικοινωνία που είχαν οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ την προηγούμενη βδομάδα με τον ΔΕΔΔΗΕ, ζητώντας απαντήσεις για το πόσα και ποια σχολεία βρίσκονται αντιμέτωπα με διακοπές ρεύματος, ο ΔΕΔΔΗΕ τούς παρέπεμψε στη ΔΕΗ, ενώ το κατάστημα της ΔΕΗ που επισκέφτηκαν την Παρασκευή τούς παρέπεμψε στη Διεύθυνση Εταιρικών Πελατών. «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ: Τα σχολεία είναι... εταιρικοί πελάτες! Τι κι αν έχουν μέσα 300 παιδιά που μπορεί να μείνουν χωρίς ρεύμα, αντιμετωπίζονται ως... πελάτες», σχολίασαν οι εκπαιδευτικοί.

Οι συγκεντρωμένοι στηλίτευσαν την υποχρηματοδότηση των σχολείων, επισημαίνοντας ότι η έκτακτη επιχορήγηση προς τις Σχολικές Επιτροπές δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και τους υπέρογκους λογαριασμούς Ενέργειας και θέρμανσης, ενώ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και δράσεις ώστε να μη μείνει κανένα σχολείο χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Τη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις τους εξέφρασε εκ μέρους του ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, καλώντας τους να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Με αφορμή φθορές στο 15ο ΕΠΑΛ από ομάδα «αγνώστων»

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στον «Ευκλείδη», όπου ομάδα «αγνώστων» προκάλεσε εκτεταμένες φθορές στο 15ο ΕΠΑΛ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ότι τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο μαθητικό κίνημα, αντίθετα σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν τους μαθητές και τους γονείς από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μέσα και έξω από τα σχολεία.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια "περίεργη δραστηριότητα" από ομάδες "αγνώστων" που μπαίνουν σε σχολεία κυρίως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τις βραδινές ώρες με σκοπό να προκαλέσουν φθορές σε εξοπλισμό των σχολείων, σε πόρτες, κουφώματα, τουαλέτες, αλλά και σε τεχνικό εξοπλισμό, υπολογιστές, οθόνες κ.λπ.

Μας προβληματίζει το γεγονός ότι αυτό φαίνεται να έχει μια οργάνωση και έναν σχεδιασμό που παραπέμπουν σε συμμορία και είναι έξω από τη σχολική κοινότητα και τις διαδικασίες της.

Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν γύρω στις 11 το βράδυ της Κυριακής ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων στα ξαφνικά να σπάσει ένα παράθυρο εισβάλλοντας στο σχολικό συγκρότημα προκαλώντας φθορές τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου όσο και στον αύλειο χώρο!».

Η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι «καταδικάζει τέτοιες ενέργειες που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν τους μαθητές, τους γονείς από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας μέσα και έξω από τα σχολεία. Οι βανδαλισμοί αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο μαθητικό κίνημα που αγωνίζεται μέσα από τις συνελεύσεις και όταν αποφασίζει οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης τότε φροντίζει και την ασφάλεια του σχολείου».

Επισημαίνει ότι «δεν θα ανεχτούμε κανέναν να μπαίνει στα σχολεία και να καταστρέφει τον λιγοστό τεχνικό εξοπλισμό που έχουν τα ΕΠΑΛ αλλά και να προκαλεί ζημιές στα σχολικά κτίρια. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέφει τις κτιριακές υποδομές που φτιάχτηκαν και συντηρούνται με τον ιδρώτα των εργαζόμενων γονέων και του λαού μας, όταν μάλιστα αυτές οι υποδομές είναι ήδη εγκαταλειμμένες στη μοίρα τους εδώ και χρόνια, από τις πολιτικές υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών. Δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο και τις απειλές οργανωμένων συμμοριών μέσα και έξω από τα σχολεία. Δεν θα δεχτούμε, τέλος, να ταυτίζεται το μαθητικό κίνημα με τέτοιου είδους φαινόμενα και να απειλούνται μαθητές ότι αν προβούν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση θα τιμωρηθούν και θα την πληρώσουν οι γονείς τους».

Η Ομοσπονδία καλεί τους Συλλόγους Γονέων, τους εκπαιδευτικούς και τα Μαθητικά Συμβούλια να αναλάβουν δράσεις που θα αποκαλύπτουν τη δράση τέτοιων ομάδων και ταυτόχρονα θα αναδεικνύουν τις αξίες της αλληλεγγύης, της οργανωμένης δράσης και του συλλογικού αγώνα για καλύτερες συνθήκες μόρφωσης, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι πάγιο αίτημα των γονιών είναι τα ανοιχτά σχολεία με σχολικούς φύλακες και συνθήκες που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών και την ώρα του μαθήματος και τις απογευματινές ώρες που θα βρίσκονται στο σχολείο.

Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε σχολικούς νοσηλευτές

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας

Να εγκριθούν άμεσα, χωρίς δικαιολογίες και αστερίσκους, όλα τα αιτήματα για την τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών στα σχολεία, αλλά και να προσληφθεί μόνιμο επιστημονικό δυναμικό σε κάθε σχολική μονάδα, για κάθε είδους υγειονομική και ιατρική ανάγκη όλων των μαθητών, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς την υπουργό Παιδείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι από τις 8 γνωστές περιπτώσεις μαθητών που χρήζουν βοήθειας με σχολικό νοσηλευτή σε σχολεία του Ηρακλείου, μόνο οι 3 καλύφθηκαν. Ανέφερε τη χαρακτηριστική περίπτωση μη χορήγησης νοσηλευτικής βοήθειας σε 13χρονη μαθήτρια Γυμνασίου στην πόλη του Ηρακλείου με σακχαρώδη διαβήτη «Τύπου 1», παιδί μονογονεϊκής οικογένειας που καλείται είτε να αλλάξει σχολείο, προκειμένου να συνεχίσει να περιθάλπεται από σχολικό νοσηλευτή, είτε να πληρώσουν οι γονείς ιδιωτικό νοσηλευτή.

«Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι συνέπεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, η οποία αντιλαμβάνεται τις ανάγκες ζωτικής σημασίας ως κόστος». «Είναι η πολιτική που αναγορεύει τα πάντα σε ατομική ευθύνη, "βγάζοντας λάδι" τις κρατικές ευθύνες, που μετακυλίει μία υποχρέωση του κράτους στους γονείς», τόνισε ο Μ. Συντυχάκης.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή υποστήριξε ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου έχουν ικανοποιηθεί μέχρι τώρα 38 από τα 41 εγκεκριμένα αιτήματα για πρόσληψη σχολικού νοσηλευτή, καθώς επίσης ότι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καλύφθηκαν οι 10 από τις 15 λειτουργικές ανάγκες του κλάδου σχολικών νοσηλευτών πλήρους ωραρίου.

Να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες με όρους μονιμότητας, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας το αίτημα για μία υγειονομική μονάδα σε κάθε σχολείο με ευθύνη παρακολούθησης των μαθητών, εκτίμησης της υγείας τους, παροχής πρώτων βοηθειών και περιοδικών προληπτικών ελέγχων, σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Πολύμορφη δραστηριότητα του Φοιτητικού Συλλόγου ΠΤΔΕ

Συνεχίζεται η πολύμορφη δραστηριότητα του Φοιτητικού Συλλόγου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) Αλεξανδρούπολης «Δημήτριος Γληνός», συνδυάζοντας έτσι τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με πολιτιστικές δράσεις.

Το περασμένο Σάββατο, οι φοιτητές επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, όπου παρουσιάστηκαν τα ευρήματα και ενημερώθηκαν για τα εκθέματα από αρχαιολόγο. Το Σάββατο 8 Οκτώβρη είχε οργανωθεί ιστορικός περίπατος στην πόλη, με ξενάγηση σε ιστορικά κτίρια, μέσα από την οποία οι φοιτητές γνώρισαν πλευρές της ιστορίας του τόπου και πώς αυτές συνδέονται με προηγούμενα και επόμενα γεγονότα.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πιέσεις προς τους Συλλόγους Γονέων που ισοδυναμούν με οικονομική εξόντωση!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πιέσεις προς τους Συλλόγους Γονέων για τροποποιήσεις στα καταστατικά τους και έκδοση ΑΦΜ ασκεί ο δήμος της Αθήνας, «εκβιάζοντάς» τους με τις παραχωρήσεις σχολικών χώρων!

Συγκεκριμένα, πριν από περίπου 20 μέρες εστάλη e-mail από το Τμήμα Αδειοδοτήσεων της Διεύθυνσης Παιδείας του δήμου προς τους διευθυντές των σχολείων για να φτάσει στους Συλλόγους Γονέων. Στο κείμενο αυτό ουσιαστικά συνδέονται οι διαδικασίες των εκλογών των Συλλόγων, οι εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες τους, αλλά και οι παραχωρήσεις χώρων για δραστηριότητες στους Συλλόγους Γονέων με την αλλαγή του καταστατικού τους και την υποχρεωτική έκδοση ΑΦΜ.

Ομως, για να αλλάξει καταστατικό ένας Σύλλογος απαιτούνται τουλάχιστον 600 ευρώ. Οι πιέσεις αυτές λειτουργούν εντελώς αποτρεπτικά για τους γονείς που εθελοντικά θέλουν να συμμετάσχουν στα κοινά των σχολείων των παιδιών τους και να κάνουν ό,τι καλύτερο για αυτά.

Το θέμα έφερε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο δημοτικός της σύμβουλος Χάρης Βουρδουμπάς επισήμανε ότι το κείμενο που στάλθηκε στα σχολεία, εκφράζει παντελή άγνοια για την πραγματικότητα των Συλλόγων Γονέων και ότι οι απαιτήσεις αυτές σημαίνουν οικονομική εξόντωση για τους Συλλόγους. «Τι θα κάνει η διοίκηση του δήμου, θα καλύψει αυτά τα λεφτά ή θα συνεχίσει να εκβιάζει λέγοντας πως δεν θα τους αναγνωρίσει; Μάλιστα υπάρχουν υπάλληλοι του δήμου, ίσως από υπερβάλλοντα ζήλο, που πιέζουν προέδρους Συλλόγων Γονέων και τους ζητούν να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι μέσα σε 3-4 μήνες θα αλλάξουν το καταστατικό τους για να πάρουν άδεια παραχώρησης κάποιου χώρου. Ζητούν ΑΦΜ από τους Συλλόγους Γονέων, ενώ οι Σύλλογοι Γονέων είναι νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά των γονιών σε βάρος του ελεύθερου χρόνου τους. Δεν έχουν οικονομικές συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, δεν χρηματοδοτούνται ούτε από τον δήμο, ούτε από πουθενά αλλού και η διοίκηση του δήμου τούς αντιμετωπίζει σαν επιχειρήσεις», τόνισε ο Χ. Βουρδουμπάς και έθεσε τα ερωτήματα: «Τελικά γιατί δυσκολεύουν τόσο τη λειτουργία των Συλλόγων Γονέων; Μήπως επειδή δεν είναι αρεστές οι διεκδικήσεις πολλών από αυτούς για την τραγική κατάσταση που υπάρχει σε σχολικές υποδομές και στον εξοπλισμό πάρα πολλών σχολείων με ευθύνη του δήμου; Μήπως για να εφαρμόσουν τη νομοθεσία που υπάρχει ήδη τα τελευταία χρόνια και θέλει να πετάξει έξω από τα σχολεία τους Συλλόγους Γονέων, για να μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιηθούν οι χώροι τους από κάθε λογής ιδιώτες;».Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ