Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ, στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Περιστέρι.
 • Μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας στις 9 Μάη στο Θησείο, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
 • Αθλια μεθόδευση της κυβέρνησης για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία τη Μεγάλη Δευτέρα! Κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο από τους φοιτητές.
 • Προσπάθεια τρομοκράτησης μαθητών στην Καρδίτσα.
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Οι μαθητές με δυνατό ΚΚΕ να κάνουν τη διαφορά!

Στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Περιστέρι μίλησε το Σάββατο ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής

Στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Περιστέρι, που λόγω του κακού καιρού μεταφέρθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου, η οποία γέμισε ασφυκτικά, μίλησε το περασμένο Σάββατο ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μεταξύ άλλων καλλιτεχνικά δρώμενα από μαθητές, καθώς και την παράσταση «Καθαρή Εξόδιος» του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη - «Τσολιάς εντ δε Τσόλια Μπαντ», που προσέφερε άφθονο γέλιο σατιρίζοντας την πολιτική επικαιρότητα και όχι μόνο.

Παραθέτουμε παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Αμπατιέλου:

«Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ κάθε χρόνο είναι το ραντεβού, η συνάντηση όλων των μαθητών που ονειρεύονται, που ψάχνονται, που δεν το βάζουν κάτω, που προβληματίζονται για όλα όσα ζουν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και ο κόσμος γύρω τους. Των μαθητών που με το κεφάλι ψηλά αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, το δίκιο των αιτημάτων τους.

Και εδώ, που ο καιρός μπορεί να πήγε να μας το χαλάσει, είναι μία απάντηση ότι θα τα καταφέρουμε και στις εκλογές που έχουμε, αλλά και σε όλες τις μάχες που έχει η νέα γενιά μπροστά της. Γιατί έχει μπροστά της μια ζωή να ζήσει, μια ζωή να κερδίσει, και αυτό μπορεί να το καταφέρει μαζί με το ΚΚΕ, με τη συλλογική δράση και διεκδίκηση, τον αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά φτώχεια, πολέμους, φασισμό.


Αυτός είναι ο πραγματικός μονόδρομος και για τους μαθητές.

Φέτος, ακόμα μια χρονιά, και ακόμα πιο μαζικά, οι μαθητές πραγματικά έκαναν τη διαφορά, βάλανε τα γυαλιά σε πολλούς...

Μεθοδεύουν την ψήφιση του νομοσχεδίου τη Μεγάλη Βδομάδα

Σε όλους αυτούς που νόμιζαν ότι θα τους βάλουν στο χέρι (όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες της...), όταν προσπάθησαν - και προσπαθούν ακόμα, έχοντας κάνει την κοροϊδία επιστήμη - με παραμύθια και κολπάκια να τους πείσουν ότι όλα είναι ωραία και κανονικά στα σχολειά τους και ότι το νομοσχέδιο για το εξεταστικό που θέλουν να ψηφίσουν είναι προς όφελός τους.

Σε όλους αυτούς που πίστευαν ότι θα πιάσουν στον ύπνο τους μαθητές και θα περάσουν ανενόχλητοι το νομοσχέδιο χωρίς να κουνηθεί φύλλο, στην κυβέρνηση που δεν διστάζει να φλομώνει στο παπατζιλίκι τους μαθητές και τους γονείς τους για το τι σχολείο διαμορφώνει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει, και όπου δεν πιάνει αυτό να επιστρατεύει την καταστολή, τα ΜΑΤ και τα μαθητοδικεία. (...)

Ολα δείχνουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - η κατά τ' άλλα "διαφορετική" κυβέρνηση από τις προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως η ίδια αυτοαποκαλείται - μεθοδεύει την ψήφιση του νομοσχεδίου τη Μεγάλη Βδομάδα, με τα σχολεία κλειστά... Φανταζόμαστε ότι οι φροντιστηριάρχες δεν θα ξεχάσουν να ανάψουν μια λαμπάδα στον υπουργό και στην κυβέρνηση...

Τέτοιοι είναι... Αφού κάνουν ότι δεν ακούν όλη τη χρονιά τη φωνή των μαθητών σε όλη την Ελλάδα, που βροντοφωνάζουν "Το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί!", αφού το υπουργείο Παιδείας έχει αρνηθεί δύο φορές να συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που αφορά τα σχολεία με τους μαθητές διακοπές...

Δεν πρωτοτυπεί βέβαια, αφού κάπως έτσι είχε ξανακάνει ψηφίζοντας άλλα νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι, με εμβληματική στιγμή το 3ο μνημόνιο, που ψήφισε πριν κάποια χρόνια, παραμονές Δεκαπενταύγουστου (...)

Κριτήριο ψήφου η ζωή των μαθητών

Και οι μαθητές έχουν πολλές ευκαιρίες μπροστά τους, αλλά και πολλούς λόγους ταυτόχρονα να κάνουν φέτος τη διαφορά.

Οι εξελίξεις στην Παιδεία είναι ένας ακόμα λόγος που επιβεβαιώνει την ανάγκη, σήμερα, να ισχυροποιηθεί με χιλιάδες νεανικές ψήφους το ΚΚΕ.

Γιατί οι μαθητές αναγνωρίζουν το ΚΚΕ ως το μόνο κόμμα - συμπαραστάτη τους στον δίκαιο αγώνα τους για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει.

Γιατί και οι μαθητές μπορούν να στείλουν μήνυμα με την ψήφο τους. Η ψήφος τους μετράει. Ακούγεται. Και αυτή η πρώτη ψήφος εμείς λέμε ότι μπορεί και πρέπει να είναι κόκκινη.

Κριτήριο ψήφου για τους μαθητές να είναι η ζωή τους και το μέλλον τους. Και οι μαθητές δεν θα ψηφίσουν μία από τα ίδια, την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που κάνουν χειρότερο το σχολείο, τη ζωή και το μέλλον τους, δεν θα τους χαριστούν.

Πολλοί ψάχνουν να μάθουν τι λέει η νεολαία, την ψάχνουν στα γκάλοπ και στις έρευνες. Θα πάρουν ένα δυνατό μήνυμα! Οπως το πρώτο που έστειλαν την Τετάρτη χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα με τις φοιτητικές εκλογές. Η "Πανσπουδαστική ΚΣ", το ψηφοδέλτιο όπου συμμετέχουν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, είναι ξανά δεύτερη δύναμη με πάνω από 20% και η μόνη με καθαρή άνοδο σε ψήφους και ποσοστά.

Πολλές φορές κάποιοι μαθητές λένε: "Δεν με αφορά η πολιτική, τα κόμματα".

Η αλήθεια είναι ότι έχουν δίκιο να τους δημιουργεί αποστροφή η πολιτική, αφού την ταυτίζουν συνήθως με αντιλαϊκά μέτρα, τη διαφθορά, τα σκάνδαλα, την εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων, το χτίσιμο καριέρας. Δηλαδή όσα βλέπουν από αυτό που κυριαρχεί, την πολιτική και τα αντίστοιχα κόμματα που υπηρετούν τους λίγους, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλά στην κοινωνία υπάρχουν και οι πολλοί, όλοι αυτοί που οι στόχοι και τα συμφέροντά τους δεν συμβαδίζουν με αυτά των εκμεταλλευτών.

Και επειδή όλους τους αφορά πώς θα κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, πώς θα παλέψουμε και θα κατακτήσουμε ό,τι δικαιούμαστε, τελικά μας αφορά όλους το πώς θα βάλουμε φρένο στην πολιτική υπέρ των λίγων, την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ.

Με το ΚΚΕ να κάνουν τη διαφορά

Αυτήν την πολιτική αποστρέφεται η πλειοψηφία των μαθητών και μπορούν να της δώσουν γερό χτύπημα, αν συναντηθούν με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ.

Με το ΚΚΕ αποδεδειγμένα μπορεί να γίνει η πραγματική διαφορά. Αυτό το βλέπει κανείς από την πείρα του. Είναι ίδια τα μέλη της ΚΝΕ στα σχολεία, που ενημερώνουν, οργανώνουν τη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη σε όποιον έχει ανάγκη, με καθηγητές, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. που έχουν αναλάβει να κάνουν το μυαλό των μαθητών κιμά, να κάνουν το μαύρο άσπρο;

Είναι ίδιο το ΚΚΕ, που στήριξε τα δίκαια αιτήματα των μαθητών για το σχολείο τους, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, που τα αιτήματά τους τα αντιμετωπίζουν εχθρικά, ότι "δεν γίνονται"; "Είναι ουτοπία" το αίτημα "Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει", είπε ο υπουργός! Αντιμετωπίζουν εχθρικά τα αιτήματα των μαθητών, των εργαζομένων, των ανέργων κ.λπ., γιατί έχουν να υπηρετήσουν τα αιτήματα των επιχειρηματιών, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και άλλων κορακιών της περιοχής. Γι' αυτούς τσακ μπαμ βρίσκουν και τους δίνουν εκατομμύρια ευρώ όποτε το ζητήσουν.

Το ΚΚΕ δεν είναι ίδιο με τα άλλα κόμματα, γιατί παλεύει για μία διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Με το λαό πρωταγωνιστή, στην εξουσία πραγματικά. Ολα τα άλλα κόμματα είναι ίδια, γιατί παρά τις διαφορές τους προσκυνάνε τους ίδιους θεούς: Το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ (...)

Η ΕΕ είναι φυλακή των λαών

Αυτό το σύστημα το εξυπηρετούν οι κυβερνήσεις, οι ενώσεις των καπιταλιστών, με πρώτη και καλύτερη την ΕΕ, που φτιάχτηκε ακριβώς γι' αυτόν το λόγο.

Και οι μαθητές αυτό μπορούν να το καταλάβουν.

Παρότι έχουν επενδυθεί δεκάδες ώρες στα σχολειά, προγράμματα, εκδρομές, μαθήματα και εκδηλώσεις για να "αγαπήσουν" οι μαθητές από μικροί την ΕΕ, κι όμως, παρ' όλα αυτά, σε πρόσφατη έρευνα - δικιά τους - ένα 74% απαντά πως βλέπει με προβληματισμό την ΕΕ, την αμφισβητεί.

Και για να πούμε και την αλήθεια, δεν γίνεται να μην αμφισβητείται, από τη σκληρή πραγματικότητα.

Γιατί η ΕΕ είναι φυλακή των λαών, αφού σε αυτή 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν στα όρια της φτώχειας, 17 εκατομμύρια είναι άνεργοι, πάνω από 4 εκατομμύρια είναι άστεγοι...

Δεν είναι ελληνική ιδιομορφία να χρυσοπληρώνουν οι οικογένειες τη μόρφωση των παιδιών τους. Στην ΕΕ το κόστος που πληρώνουν οι οικογένειες για τη μόρφωση ανέρχεται περίπου στα 4,5 - 5 δισ. ευρώ το χρόνο: Γαλλία 2,2 δισ., Γερμανία 1,54 δισ., Ισπανία 464 εκατ., Αγγλία 6 δισ.

Πάνω από το 10% των μαθητών εγκαταλείπουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αλλάζει, όπως αλλάζει και το σύστημα που υπηρετεί. Γίνεται πιο επιθετική στα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά με δικαιώματα, στη ζωή συνολικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πείσει τους μαθητές - όπως και όλο το λαό - πως μπορεί η ΕΕ να γίνει φιλική προς τους λαούς της Ευρώπης. Θέλει να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες, να σπρώχνει σε μεγαλύτερο συμβιβασμό, για να προσπαθήσουμε να χωρέσουμε τις ανάγκες μας και τα όνειρά μας στα δικά τους μέτρα.

Ονομάζει πρόοδο το να ζήσει η γενιά των σημερινών μαθητών σε μία εργασιακή ζούγκλα, στην περιπλάνηση από την κακοπληρωμένη δουλειά στην ανεργία, επί της ουσίας να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες τους.

Γιατί το πραγματικά σύγχρονο και προοδευτικό δεν είναι τα μνημόνια, δεν είναι τα ψίχουλα, δεν είναι το ΝΑΤΟ και οι πολεμικές επεμβάσεις, δεν είναι η ΕΕ της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Το πραγματικά σύγχρονο και νέο είναι:

Να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα όλοι, χωρίς διακρίσεις με βάση την τσέπη μας. Γιατί για εμάς ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει όλη μέρα, στη διαδρομή σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο, δεν είναι ουτοπία αλλά η σύγχρονη δυνατότητα. Για αθλητισμό δωρεάν, με σύγχρονες υποδομές. Για πρόσβαση στην τέχνη, στον πολιτισμό. Να μπορεί κάθε μαθητής να ανακαλύπτει και να εξελίσσει τις κλίσεις, τα ταλέντα του.

Και το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει για τη μόνη προοδευτική και ριζοσπαστική διέξοδο, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού! (...)

Κόντρα στο ρεύμα με ψήφο στο ΚΚΕ

Σας καλούμε να στηρίξετε παντού το ΚΚΕ, γιατί θα το βρείτε μαζί σας, μπροστάρη στους αγώνες σας, στη συλλογική αλλά και ατομική σας προσπάθεια για να προχωρήσει ο καθένας και η καθεμιά στη ζωή του. Εκεί θα βρείτε την επόμενη μέρα των εκλογών την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, την ενίσχυση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια Αττικής με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, στο δήμο Περιστερίου με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Σιδέρη.

Ψηφίζουμε ΚΚΕ παντού!

Περήφανα και ανυπότακτα. Γιατί ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει σηκώνω το κεφάλι, στέκομαι, παλεύω και δρω με βάση τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες μου.

Γιατί την οργή μας στο σύστημα δεν την χαρίζουμε ούτε στην κυβέρνηση ούτε στη ΝΔ, ούτε στα κόμματα που σήμερα ψηφίζεις και δεν ξέρεις τι θα σου βγει αύριο. Αυτοί μας μαυρίζουν τη ζωή, τους μαυρίζουμε κι εμείς. Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει εκδίκηση για όσα ζούμε εξαιτίας τους.

Αισιόδοξα και μαχητικά. Γιατί ψήφος στο ΚΚΕ είναι μήνυμα ελπίδας για τους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, για να κατακτήσουμε το μέλλον και τη ζωή που μας αξίζει.

Κόντρα στο ρεύμα της υποταγής και του συμβιβασμού. Δεν διαλέγουμε ποιος θα μας επιτίθεται από καλύτερη θέση. Διαλέγουμε και δυναμώνουμε αυτόν που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της νεολαίας, αυτόν που θα αντιστέκεται και θα δυναμώνει τον αγώνα και την πραγματική ελπίδα της ανατροπής».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας στις 9 Μάη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει συναυλία από πλήθος καλλιτεχνών

«Δυνατό "ναι" στο ΚΚΕ το πιο δυνατό "όχι" στην ΕΕ της φτώχειας, των μνημονίων, των πολέμων»! Με αυτό το σύνθημα, η ΚΝΕ απευθύνεται στη νεολαία μπροστά στις ευρωεκλογές και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει επίσης μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Για τη συγκέντρωση επιλέχτηκε καθόλου τυχαία ως ημερομηνία η 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Ετσι, το ραντεβού δίνεται την Πέμπτη 9 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στον πεζόδρομο του Θησείου (πλησίον του σταθμού ΗΣΑΠ «Θησείο»).

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετάσχουν οι: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Δώρος Δημοσθένους, Στάθης Δρογώσης, Παντελής Θαλασσινός, Βιολέττα Ικαρη, Πολυξένη Καράκογλου, Βαγγέλης Κορακάκης, Μαριώ, Σωτήρης Μπαλλάς, Πένυ Μπαλτατζή, Πυξ Λαξ, Γιώργος Σαρρής, Γιώργης Χριστοδούλου.

Στο κάλεσμά της γι' αυτήν τη μεγάλη εκδήλωση, η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα στήριξης και συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε όλους τους νέους και τις νέες:

Που δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση των μνημονίων και της διαρκούς ανασφάλειας.

Που ζουν χειρότερα από ό,τι ζούσαν παλιότερα οι γονείς τους.


Που εξοργίζονται με τις εικόνες φρίκης από τους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για τα συμφέροντα μιας χούφτας κηφήνων. Αποτέλεσμα αυτών των πολέμων είναι οι εκατομμύρια πρόσφυγες, η μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών και του Αιγαίου σε υγρό τάφο.

Που αγανακτούν να είμαστε έρμαια μιας πυρκαγιάς, μιας ισχυρής βροχής, επειδή για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί κόστος!

Που δεν ανέχονται να βαφτίζονται από τον Τσίπρα "προοδευτικά" τα κολλητηλίκια με τον ακροδεξιό Τραμπ, η συμφωνία με τα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.

Που δεν ανέχονται τους φασίστες - ρατσιστές και τις σάπιες ιδέες τους, οι οποίες φουντώνουν από την πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων και ενισχύονται από μεγάλα συμφέροντα.

Που βρεθήκαμε πλάι - πλάι στους αγώνες για μόρφωση, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Που απογοητεύτηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στη ΝΔ και στα κόμματα του συστήματος.

Ελάτε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά!

Πρόοδος σημαίνει σύγκρουση με το σύστημα, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν!

Για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Πρόοδος σήμερα σημαίνει αγώνας για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού!

Η 9η Μάη είναι η μέρα που σηματοδοτεί τη νίκη!

9 Μάη 1945: Μέρα λήξης του Β' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου. Οι ναζί παραδίδονται άνευ όρων. Η 9η Μάη καθιερώνεται ως μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών! Αποδείχτηκε πως, όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να νικήσουν και τον φαινομενικά πιο ισχυρό αντίπαλο!

Θέλοντας να διαγράψει τη μνήμη, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καθιερώσει την 9η Μάη ως "μέρα της ΕΕ"! Της ΕΕ που φτιάχτηκε για να εξασφαλίσει ότι οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι! Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να γιορτάζουν την ΕΕ οι 16,6 εκατ. άνεργοι, οι 4,1 εκατ. άστεγοι, τα 113 εκατ. που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το 10,2% των μαθητών που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο, όλοι οι λαοί της Ευρώπης που ζουν με μνημόνια διαρκείας, μέσα στην ανασφάλεια;

Στις 9 Μάη δεν γιορτάζουμε γι' αυτούς που μας κλέβουν τη ζωή! Οσο και να προσπαθεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της να διαστρεβλώσουν την Ιστορία, να ενισχύσουν ακροδεξιές - φασιστικές δυνάμεις και να εξισώσουν τον κομμουνισμό με τον φασισμό, η αλήθεια είναι μία: Ο Κόκκινος Στρατός τσάκισε τον φασισμό!

Στις 9 Μάη τιμάμε και εμπνεόμαστε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ, το πιο δυνατό ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση της φτώχειας, των μνημονίων, των πολέμων!».

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις όλη τη βδομάδα

Εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Πολιτισμός γα όλους - Πολιτισμός παντού» πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, ΗΣΑΠ «Βικτώρια»). Θα μιλήσουν η Κατερίνα Στύλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Στάθης Δρογώσης, τραγουδοποιός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι εκδηλώσεις του Στεκιού της ΚΝΕ συνεχίζονται αύριο Πέμπτη στις 21.00, με τη θεατρική παράσταση «Το Παλτό», του Γκόγκολ, από τη θεατρική ομάδα «Το θέατρο στην αγορά». Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Μαρίνα Βλαχάκη, Μαρία Μωραΐτου, Στέλλα Μουδάτσου, Δημήτρης Λιοντάκης, Βασίλης Χαλικιάς, Κώστας Τσαγκάς, Γωγώ Μπεναρδή. Σκηνοθεσία: Γωγώ Μπεναρδή. Σκηνικά - αφίσα: Μαρίνα Βλαχάκη.

Για την Παρασκευή 19 Απρίλη είναι προγραμματισμένο λαϊκό παραδοσιακό γλέντι στις 21.00.

Σαν τον κλέφτη επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Με άκρως προκλητικό τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει, σαν τον κλέφτη, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά το νέο Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς και μια σειρά συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις σε ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και άλλες διατάξεις που ήδη έχουν ξεσηκώσει σοβαρές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής στη χτεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων σχετικά με τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας πρόκειται να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής τη Μεγάλη Δευτέρα, όταν οι χώροι της Εκπαίδευσης θα έχουν κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα και να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέσα σε μία μόλις μέρα!

Νωρίτερα, προς το τέλος αυτής της βδομάδας, προβλέπεται να πάει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και να συζητηθεί για μία ή δύο μέρες. Πρόκειται για άκρως συνοπτικές διαδικασίες, τις οποίες δεν χαρακτηρίζουν καν κατεπείγουσες. Και να σημειωθεί ότι αφορούν ένα νομοσχέδιο 370 σελίδων, το οποίο είχε δώσει τμηματικά στη δημοσιότητα την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Παιδείας, χωρίς την εισηγητική του έκθεση, και το οποίο μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχε ακόμα κατατεθεί στη Βουλή. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με τη νέα γενιά, το μέλλον της οποίας υπονομεύει μετατρέποντας το Λύκειο σε ένα ανταγωνιστικό φροντιστήριο και υποτάσσοντας ακόμα περισσότερο την Ανώτατη Εκπαίδευση στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Αμεση αντίδραση του ΚΚΕ

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει σε δελτίο Τύπου της:

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε, στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση της Διάσκεψης της Βουλής, την απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για την Παιδεία τη Μεγάλη Δευτέρα, που είναι κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Η επιλογή αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Το νομοσχέδιο για την Παιδεία έχει προκαλέσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών και γι' αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να το περάσει εν κρυπτώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ' άλλα κόπτεται για τη φωνή των νέων, τους αγνοεί προκλητικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και προσπαθεί στα μουλωχτά να εφαρμόσει την πολιτική του».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση των φοιτητών

Με ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να περάσει στα κρυφά το νομοσχέδιο για την Παιδεία, φέρνοντάς το προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τη Μεγάλη Δευτέρα, κάτι που χαρακτηρίζει άθλια μεθόδευση.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, τους εργαζόμενους να καταγγείλουν όσα φέρνει το νομοσχέδιο και «να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι τη Μ. Δευτέρα, 22 Απριλίου, στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. Η υπόθεση της Παιδείας δεν αφορά μόνο τους μαθητές, τους φοιτητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς αλλά αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Ξεσηκωμός ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» για την Εκπαίδευση

Κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε ξεσηκωμό ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», με το οποίο η κυβέρνηση προχωρά περαιτέρω τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και νομοθετεί τις αλλαγές στο Λύκειο, καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Στο πλαίσιο αυτό μετά και τη μεθόδευση της κυβέρνησης να ψηφίσει Μεγάλη Βδομάδα το νομοσχέδιο, καλεί όλους τους φοιτητές τη Μεγάλη Δευτέρα 22/4, στις 18.30, στο Σύνταγμα, ενώ στηρίζει και την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αύριο, Πέμπτη 18 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι.

Στο κάλεσμά της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ τονίζει τα εξής:

«Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σαν τον κλέφτη τη Μεγάλη Βδομάδα, με κλειστές σχολές, το πολυνομοσχέδιο που σαρώνει τα μορφωτικά, επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα δεν θα περάσουν!

Είναι γελασμένοι εάν νομίζουν ότι θα μας πιάσουν στον ύπνο! Ολοι οι φοιτητές από όλη την Ελλάδα με τους συλλόγους μας δίνουμε μαχητική απάντηση μαζί με τους μαθητές και τον εργαζόμενο λαό διοργανώνοντας μεγάλο συλλαλητήριο.

Και αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη σφραγίδα της ΕΕ, ικανοποιεί για μια ακόμα φορά τα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων στην Ανώτατη Εκπαίδευση χτυπώντας τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλειά!

Αναγνωρίζει και νομικά τους τίτλους που προσφέρουν τα τριετών σπουδών ιδιωτικά κολέγια, εξισώνοντας τελικά τα πτυχία μας με αυτά! Δημιουργεί ακόμα περισσότερες κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων που υποβαθμίζουν τα δικαιώματα όλων μας, προετοιμάζει το έδαφος για τη διάσπαση του πτυχίου μας και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την αναγνώριση και νομιμοποίηση της ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Ουσιαστικά προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην κατάργηση του άρθρου 16 στην πράξη!

Δίνει συνέχεια στο έργο των συγχωνεύσεων που ήδη έχει ξεκινήσει στα ιδρύματα των Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Καταργεί, συγχωνεύει δεκάδες τμήματα, αφήνοντας τους φοιτητές στον "αέρα", δημιουργεί επιπλέον κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων ενισχύοντας τον ανταγωνισμό των φοιτητών, που οδηγεί στην υποβάθμιση των δικαιωμάτων όλων, ενώ παγιώνει την υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αλλά ενισχύουν τα προβλήματα των φοιτητών, όπως έχει δείξει και η πείρα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Δημιουργεί επιτροπή που "θα συζητήσει" το ενδεχόμενο της μετατροπής των τετραετών σχολών μηχανικών του ΠΑΔΑ σε πενταετείς. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δηλαδή, αφού είναι γνωστή η λογική της κυβέρνησης να στήνει επιτροπές απλά για να αποφύγει τις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών για πτυχία ενιαία, 5ετών σπουδών, με ίδια προγράμματα σπουδών για όλους τους αποφοίτους μηχανικών σχολών. Η κυβέρνηση άλλωστε πριν από μια εβδομάδα ενέταξε τα δικαιώματα των αποφοίτων του ΠΑΔΑ και των ΤΕΙ σε καταλόγους δεύτερης κατηγορίας του ΤΕΕ, ενώ έχει διαμορφώσει προγράμματα σπουδών που έχουν πεταχτεί βασικά μαθήματα σε μεταπτυχιακά με δίδακτρα, συνεχίζοντας την κατηγοριοποίηση φοιτητών και αποφοίτων!

Επεκτείνει τα δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών με την ένταξη νέων σχολών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, που λειτουργεί εξολοκλήρου με δίδακτρα αλλά και εντάσσοντας τη Σχολή Δημόσιας Υγείας (σχολή του Διεθνούς Πανεπιστημίου με δίδακτρα στα προπτυχιακά) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής!

Βγαίνουμε στην αντεπίθεση για το σύγχρονο πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!

Καλούμε κάθε φοιτητικό σύλλογο να οργανώσει την ενημέρωση, τη συζήτηση μέσα στα αμφιθέατρα με ανοιχτές συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών. Να οργανώσει άμεσα την αγωνιστική απάντηση των φοιτητών με τη μαζική συμμετοχή τους στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο.

Συντονίζουμε τον αγώνα μας με το μαθητικό κίνημα και τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, στηρίζουμε τις διεκδικήσεις και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν πάρει, μέσα από τις συντονιστικές επιτροπές, τα 5μελή και τα 15μελή τους.

Διεκδικούμε: Το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!

Πανεπιστήμιο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

 • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές.
 • Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά με οποιαδήποτε μορφή.
 • Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η μόρφωση είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα. Κατάργηση κάθε είδους κολεγίων.
 • Ολη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο.
 • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Οχι στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος.
 • Ενα ενιαίο πτυχίο, υψηλού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Οχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, στα πτυχία και τους αποφοίτους τους.
 • Να μην πληρώσουν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που ετοιμάζουν. Οχι στο κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.
 • Οι σπουδαστές όλων των ετών που τώρα σπουδάζουν να έχουν το ίδιο ενιαίο πτυχίο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και εμπόδια. Να αναγνωριστούν όλα τα μαθήματα που έχουν περάσει.
 • Ολοι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ να έχουν δικαίωμα εξίσωσης του πτυχίου τους με το νέο πανεπιστημιακό που δημιουργείται στη θέση του.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας - δουλειά στο αντικείμενό μας με δικαιώματα».

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλήθος εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο

Με σύνθημα «Κάψε τα σενάρια και γράψε το δικό σου. Με δυνατό ΚΚΕ κάνε τη διαφορά!» τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ απλώνονται στις γειτονιές της Αττικής. Για το Σάββατο 20 Απρίλη, Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί να γίνουν:

Στην Αθήνα, στο Θησείο (σταθμός ΗΣΑΠ), στις 6 μ.μ. Θα γίνει ομιλία και το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επίδειξη από ομάδες χορού, συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων, συναυλία με τον Μύρωνα Στρατή.

Στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή, στις 7 μ.μ. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Πρώτη ψήφος κόκκινη και αγωνιστική», με τη συμμετοχή των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Πειραιά Αρη Παπαϊωαννίδη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας Μιχάλη Φαναρτζή, Περάματος Αναστάση Ζιγγιρίδη και τον υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής Χάρη Ευθύμερο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με τους Bunta Planedo και με μαθητικά συγκροτήματα, προβολή ταινιών, παρουσίαση συλλογικών εργασιών μαθητών κ.ά.

Στο Γαλάτσι, στο πάρκο Λυσίου, στις 6.30 μ.μ. Θα περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα «Νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ - Γαβρόγλου VS το σχολείο που έχουμε ανάγκη» και θα παρέμβουν η Μαρία Σκορδαλή, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης προβολή βίντεο από μαθητές γυμνασίων, hip hop live με τους Rhyme Riot, Afaza και Rebellion Connexion.


Στην Καισαριανή, στην κεντρική πλατεία, στις 7 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία με θέμα «Η νεολαία ψηφίζει όπως αγωνίζεται! Κάνουμε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ!», θεατρική παράσταση, σύγχρονο χορό, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα και stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

Στο Ηράκλειο, στο Θεατράκι ΗΣΑΠ, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με τον Ησαΐα Ματιάμπα.

Την Κυριακή 21 Απρίλη, στο Μπραχάμι, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, στις 6 μ.μ. Θα μιλήσουν οι νέοι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Αργυρούπολης Στέφανος Σαβοριανάκης και στην Περιφέρεια Νάσος Μπούρδος. Θα περιλαμβάνει επίσης συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα και τους Rhyme Riot, παρουσίαση χορογραφίας και άλλες δραστηριότητες.

Την ίδια μέρα, φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επίσης: Στο Ιλιον, στην πλατεία Δημαρχείου, με ομιλήτρια την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ, και συναυλία με τους Κυραμαριός και Frank. Στο Μενίδι, στην πλατεία Αγ. Βλάσση. Στην Ελευσίνα, στην πλατεία Λαού.

Στην υπόλοιπη χώρα

Μαθητικά Φεστιβάλ διοργανώνονται τις επόμενες μέρες σε μεγάλες πόλεις της χώρας ως εξής:

Παρασκευή 19 Απρίλη:

 • Κατερίνη, στην κεντρική πλατεία, στις 6.30 μ.μ.
 • Αγρίνιο, πλατεία Δημάδη, στις 7.30 μ.μ.
 • Αμαλιάδα, πλατεία Δημαρχείου, στις 7.30 μ.μ.

Σάββατο 20 Απρίλη:

 • Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 7.30 μ.μ.
 • Τούμπα Θεσσαλονίκης, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 6 μ.μ.
 • Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στον πεζόδρομο, στις 6.30 μ.μ.
 • Γιαννιτσά, στο Πολύκεντρο, στις 7.30 μ.μ.
 • Ξάνθη, στο πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στις 11.30 π.μ.
 • Πάτρα, στο 12ο Γυμνάσιο, στις 6 μ.μ.
 • Ληξούρι, στην κεντρική πλατεία, στις 7.30 μ.μ.
 • Πύργος, στην Αγ. Βαρβάρα, στις 5 μ.μ.

Κυριακή 21 Απρίλη:

 • Ζάκυνθος, πλατεία Αγίου Μάρκου, στις 8 μ.μ.
 • Αργοστόλι, κεντρική πλατεία, στις 7.30 μ.μ.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων, των μουσικών μαθημάτων και η προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα ξεκινούν στις 21 Ιούνη με Αγγλικά και συνεχίζονται ως εξής: 22 Ιούνη Γερμανικά και Ισπανικά, 24 Ιούνη Ελεύθερο Σχέδιο, 25 Ιούνη Γραμμικό Σχέδιο, 26 Ιούνη Γαλλικά, 27 Ιούνη Αρμονία, 28 Ιούνη Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, 29 Ιούνη Μουσική Αντίληψη και Γνώση, 1 Ιούλη Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, 2 Ιούλη Ιταλικά.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίζεται το διάστημα από την Τρίτη 18 Ιούνη μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιούνη.

Υπενθυμίζεται πως οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους από τα Γενικά Λύκεια ξεκινούν την Παρασκευή 7 Ιούνη ενώ μία μέρα νωρίτερα αρχίζουν για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Ολοκληρώνονται στις 18 Ιούνη για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και στις 20 Ιούνη για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Αποβολές μαθητών 4ου Λυκείου Καρδίτσας

Μετά την αστυνομική βία, η διεύθυνση του 4ου Λυκείου Καρδίτσας επιχειρεί και με την τρομοκρατία των αποβολών να εξαναγκάσει τους μαθητές του σχολείου να σταματήσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για το «νέο Λύκειο». Πριν από λίγες μέρες είχε κληθεί η αστυνομία να τρομοκρατήσει τους μαθητές που έκαναν κατάληψη στο σχολείο, και τρεις απ' αυτούς κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Οι μαθητές όμως συνέχισαν τον αγώνα, προχωρώντας σε νέα κατάληψη. Αυτήν τη φορά η διεύθυνση του σχολείου συγκάλεσε συνέλευση των καθηγητών, στην οποία αποφασίστηκε να τιμωρηθούν με 2ήμερη αποβολή 7 μαθητές, ως υπεύθυνοι για την κακή κατάσταση στην οποία - όπως ισχυρίζεται - παραδόθηκε το σχολείο μετά την κατάληψη.

Οι μαθητές του σχολείου δεν αποδέχονται την κατηγορία, κάνουν λόγο για άδικη και αδικαιολόγητη τιμωρία και αντιδρώντας προχώρησαν σε 2ωρη αποχή διαμαρτυρίας. Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, μετά το τέλος της κατάληψης την Παρασκευή 12/4, το σχολείο παραδόθηκε στα χέρια της διεύθυνσης χωρίς να υπάρχει καμία ζημιά. Τη Δευτέρα 15/4 οι ίδιοι οι μαθητές τοποθέτησαν στη θέση τους όσα θρανία και καρέκλες είχαν μετακινηθεί, όπως είχαν συνεννοηθεί με τον διευθυντή, και τα μαθήματα έγιναν κανονικά. Και ξαφνικά, με τη λήξη των μαθημάτων και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, 7 μαθητές ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να παραμείνουν ως υπαίτιοι για την κατάσταση στην οποία παραδόθηκε το σχολείο μετά την κατάληψη.

Από κει και πέρα, οι μαθητές καταγγέλλουν ότι στη συνέλευση των καθηγητών, αν και προβλέπεται, δεν παρευρίσκονταν ούτε το 15μελές μαθητικό συμβούλιο ούτε οι γονείς των 7 μαθητών, ενώ δεν δόθηκε καν ο λόγος στους «κατηγορούμενους», από τους οποίους ζητήθηκε να μπαίνουν ένας ένας στο γραφείο μόνο για ν' απαντήσουν σε ερωτήσεις των καθηγητών. Οπως ήταν επόμενο, οι μαθητές αρνήθηκαν να υποστούν αυτήν την αντιδημοκρατική - αντιπαιδαγωγική διαδικασία, ενώ όταν ρώτησαν ποιες συγκεκριμένες αποδείξεις υπάρχουν που δικαιολογούν την τιμωρία τους (σημειωτέον, με τις απουσίες αυτών των δύο ημερών οι 2 από τους 7 τιμωρηθέντες συμπληρώνουν το όριο απουσιών που δικαιούνται και κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική χρονιά) συγκεκριμένη απάντηση δεν πήραν.

Στο πλευρό των μαθητών το ΤΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Τομεακό Συμβούλιο Καρδίτσας της ΚΝΕ, στην οποία αναφέρει: «Η ΚΝΕ στηρίζει τους αγώνες των μαθητών για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Από την αρχή της χρονιάς, σε όλη την Ελλάδα, και στην Καρδίτσα, οι μαθητές έδωσαν δυναμική απάντηση ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, που μετατρέπει το σχολείο σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο. Η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη πάει να περάσει το νομοσχέδιο μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, όταν τα σχολεία θα είναι κλειστά!

Παράλληλα, με τις γνωστές μεθόδους της τρομοκρατίας, διευθυντές και κυβέρνηση προσπαθούν να βάλουν στη γωνία τούς χιλιάδες μαθητές που κινητοποιήθηκαν! Εμείς τους απαντάμε πως καμία απειλή δεν θα περάσει, κανένας μαθητής δεν θα τιμωρηθεί, επειδή αγωνίστηκε για τις ανάγκες και για τα όνειρά του! Αλλωστε οι μαθητές και στο 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας, αλλά και πανελλαδικά, έχουν πείρα και γνωρίζουν πως όταν οι αγώνες τους είναι συλλογικοί και μαζικοί κανένας δεν μπορεί να τους βάλει στο χέρι.

Καλούμε τους μαθητές να "κάψουν τα σενάρια" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίσουν ακόμη πιο μαζικά και σε συντονισμό με τα άλλα σχολεία τον αγώνα τους! Για ακόμα μία φορά, έτσι και το επόμενο διάστημα, η ΚΝΕ θα είναι στο πλευρό τους στους αγώνες που έρχονται!».

 • Ανακοίνωση εξέδωσαν και μαζικοί φορείς της πόλης - Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, Ομάδα Γυναικών Σέκλιζας - στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, τονίζουν: «Καλό θα είναι όσοι σήμερα κουνάν απειλητικά το δάκτυλο στους μαθητές και θα το κουνήσουν πάλι αύριο, επικαλούμενοι "ζημιές" στα κτίρια, όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά με ελλείψεις σε βιβλία, όταν οι μειωμένες λειτουργικές δαπάνες οδηγούσαν σε "χρηστή" διαχείριση του καυστήρα θέρμανσης το χειμώνα, σε ελαχιστοποίηση των αναγκαίων αναλώσιμων, απουσία αντισεισμικού ελέγχου των κτιρίων κ.λπ. να μας πουν, τι ακριβώς έκαναν; Δεν τους είδαμε να διαμαρτύρονται με την ίδια ένταση που σήμερα μιλούν για προστασία της σχολικής περιουσίας!

Σαν φορείς της Καρδίτσας δεν κάνουμε βήμα πίσω στον αγώνα μας για τη χρηματοδότηση των σχολείων και των σχολικών επιτροπών στο ύψος των πραγματικών αναγκών!

Συμπαρατασσόμαστε με εκείνους τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, που διεκδικούν, όπως κι εμείς, ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για όλα τα παιδιά, που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει! Που επιδιώκουν να αποσυρθεί εδώ και τώρα η κυβερνητική πρόταση για το Λύκειο».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ