Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Απαιτούνται επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και ένταξη στα ΒΑΕ

Να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας και να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο».

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων. Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας (...) χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας». Ωστόσο «οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (...) αρνούνται την επέκταση των ΒΑΕ στο Δημόσιο, ενώ διατηρούν πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος».

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα παρατάθηκε, έως τις 30 Οκτώβρη 2020, η προθεσμία για την έκδοση πορίσματος της Επιτροπής για τον καθορισμό των δικαιούχων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων (γιατρών, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κ.λπ.) ενώ υπάρχει «σύσταση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο Δημόσιο που λαμβάνουν το επίδομα».

Ο αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα ΒΑΕ, σημειώνει το Σωματείο, «εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - 7η ΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ
Ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα για τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία

Εξιλαστήρια θύματα ανάμεσα στους εργαζόμενους ψάχνει να βρει η κυβέρνηση για τις τραγικές ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας. Μετά την καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου για την ταλαιπωρία που υπέστη εργαζόμενος έπειτα από δάγκωμα ποντικιού, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση. Ο οικοδόμος πήγε στο ΚΥ Αγίας Βαρβάρας και στη συνέχεια στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που εφημέρευε, ωστόσο και στις δύο δομές δεν υπήρχε ο απαραίτητος ορός, ο οποίος, όπως τον ενημέρωσε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ήταν απαραίτητο να του χορηγηθεί.

«Αντί η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και η διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης να ψάξουν τις δικές τους ευθύνες για τις ελλείψεις και τη γύμνια του υγειονομικού μας συστήματος, προσπαθούν για άλλη μια φορά να βρουν εξιλαστήρια θύματα τους εργαζόμενους σε ΚΥ και νοσοκομεία», καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων. «Αν κάτι χρειάζεται διερεύνηση είναι η αντιυγειονομική πολιτική που ασκείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις», τονίζει. Απαιτεί τη διακοπή της προκαταρκτικής εξέτασης και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους υγειονομικούς «που δίνουν καθημερινά μάχη για την προστασία της υγείας του λαού».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Απλήρωτες υπερωρίες, εφημερίες, νυχτερινά και κυριακάτικες βάρδιες μηνών

Απλήρωτες είναι οι υπερωρίες, οι νυχτερινές και κυριακάτικες βάρδιες, του μόνιμου και επικουρικού υγειονομικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Λευκάδας για τους μήνες Ιούνη και Ιούλη. Επίσης απλήρωτες είναι οι εφημερίες των γιατρών για τον Ιούλη και οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών της περιόδου Μάη - Ιούλη.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, «αποτελεί πρόκληση το γεγονός να καθυστερεί η κυβέρνηση την πληρωμή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας με οποιαδήποτε δικαιολογία, ενώ ταυτόχρονα να συνεχίζει να έχει την ίδια ρότα με την προηγούμενη μοιράζοντας φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι εμπαιγμός απέναντι στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας, οι οποίοι εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, με αυξανόμενη εντατικοποίηση το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (...).

Μόνο αγανάκτηση προκαλεί η απαράδεκτη χαμηλή αποζημίωση των εφημεριών των γιατρών και των νυχτερινών, αργιών και Κυριακών των υπόλοιπων υγειονομικών που σακατεύονται από το κυκλικό ωράριο χρόνων και τις συνεχόμενες εφημερίες που φτάνουν πολλές φορές και τις 15 ημέρες».

Ο Σύλλογος απαιτεί να πληρωθούν τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους και να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή. Να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες.

ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Κίνδυνος αναστολής του Ακτινολογικού Τμήματος

Καταγγελία της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας

Με την αναστολή της λειτουργίας του είναι αντιμέτωπο το μοναδικό Ακτινολογικό Τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που διαθέτει μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας (ΕΓΕΣΥΝΑ).

Τα τελευταία περίπου 4 χρόνια στο συγκεκριμένο Τμήμα υπηρετούν μόνο 3 ιατροί ακτινολόγοι, όταν ακόμη και στον ανεπαρκέστατο οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 7. «Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει πλήρης εντατικοποίηση, με το ιατρικό προσωπικό να εφημερεύει 9 μέρες το μήνα έκαστος και να λειτουργεί ταυτόχρονα όλα τα πρωινά το Ακτινολογικό Τμήμα. Παρ' όλα αυτά το νοσοκομείο μένει πολλές μέρες ακάλυπτο από ακτινολόγους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αναρτηθέν πρόγραμμα, για τον μήνα Ιούλιο του 2020, σε 7 εφημερίες του νοσοκομείου δεν υπήρχε εφημερεύων ιατρός ακτινολόγος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργία του Παναρκαδικού, των Κέντρων Υγείας του νομού και ιδιαίτερα για την υγεία του λαού της Αρκαδίας. Αρκεί κάποιος να αναλογισθεί ότι για 7 εφημερίες μέσα στον Ιούλιο δεν υπήρχε η δυνατότητα ακόμη και για διενέργεια μιας επείγουσας αξονικής και ενός απλού υπερήχου. Ταυτόχρονα,για τα τακτικά και τα χρόνια περαστικά η δυνατότητα διενέργειας μαγνητικής και αξονικής γίνεται Γολγοθάς, αφού είναι πολύμηνη η αναμονή λόγω της μεγάλης έλλειψης του προσωπικού.

Σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση προστίθενται οι επικείμενες παραιτήσεις των 2 ακτινολόγων ιατρών, από τους οποίους ο ένας διορίζεται σε άλλη δομή του ΕΣΥ», καταγγέλλει η ΕΓΕΣΥΝΑ κι όπως προσθέτει μεγάλες είναι οι ελλείψεις στον κλάδο των τεχνολόγων - ακτινολόγων και στον κλάδο των χειριστών ιατρικών μηχανημάτων (υπηρετούν 6 τεχνολόγοι αντί για 9 και 8 χειριστές ιατρικών μηχανημάτων αντί για 15).

Εξίσου άθλια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Στα ΚΥ Δημητσάνας και Τροπαίων υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα αλλά δεν υπάρχει ούτε ιατρός ακτινολόγος ούτε τεχνολόγος. Στα ΚΥ Μεγαλόπολης, Αστρους, Τρίπολης και Λεωνιδίου, όπου υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, υπηρετούν μόνο 1 - 2 τεχνολόγοι, με αποτέλεσμα το ακτινολογικό να λειτουργεί σε αυτά τα ΚΥ κατά βάση καθημερινές, κυρίως τις πρωινές ώρες.

«Η κατάσταση αυτή (...) αντικειμενικά υποχρεώνει πολλούς ασθενείς να στραφούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά. Τους αναγκάζει να καταβάλλουν εκατοντάδες ευρώ για μια αξονική ή μια μαγνητική τομογραφία.

Είναι λοιπόν εξόφθαλμο πως η πολιτική αυτή της υποστελέχωσης, που αφορά και την τωρινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι υπεύθυνη για την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας (...)».

Η ΕΓΕΣΥΝΑ απαιτεί να καλυφθούν επειγόντως με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό το Ακτινολογικό Τμήμα και τα ΚΥ. Να προκηρυχθούν άμεσα οι υπόλοιπες κενές θέσεις ιατρών ακτινολόγων, τεχνολόγων - ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών μηχανημάτων που προβλέπονται στον οργανισμό του Παναρκαδικού.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ρεπορτάζ από την τραγική κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία και δομές Υγείας της χώρας

-- Επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων στη Λάρισα: Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για χιλιάδες εργαζόμενους

-- Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: Στάχτη στα μάτια των αγροτών

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για χιλιάδες εργαζόμενους

Την ανάγκη να οργανωθούν εστίες διεκδίκησης και αγώνα αναδεικνύουν το Εργατικό Κέντρο και το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας

Τα τελευταία εργατικά «ατυχήματα» σε κονσερβοποιεία της Λάρισας έφεραν στην επιφάνεια τα συνολικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι, ειδικά οι εποχικοί, στις επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων - στα κονσερβοποιεία της περιοχής.

Στο νομό Λάρισας, στις επιχειρήσεις αυτές, πέρα από τους μόνιμους εργαζόμενους, απασχολούνται τους καλοκαιρινούς μήνες, για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα, εκατοντάδες εποχικοί εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες, νέοι, αλλά και μετανάστες, συνήθως σε άθλιες συνθήκες.

Οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν στο πλαίσιο του κλάδου των Τροφίμων, ενός κλάδου που καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό της μεταποίησης, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, έχει πωλήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζει ισχυρή εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ, σημειώνοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ακόμα και μέσα στα χρόνια της κρίσης. Ακόμα και μέσα στην πανδημία, τα μονοπώλια του κλάδου, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, έβγαλαν εκατοντάδες εργαζόμενους σε αναστολή, σε εκ περιτροπής εργασία, ενισχύθηκαν με δισεκατομμύρια (κονδύλια ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας, νέες φοροαπαλλαγές κ.λπ.) προκειμένου να μην έχουν χασούρα. Σε αυτές τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν «συμμετέχουν στην αναδιανομή των κερδών», αλλά αντίθετα, η ανταγωνιστικότητα, η «δυναμική» και η άνοδος των κερδών για το κεφάλαιο «χτίζονται» πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Χαμηλοί μισθοί, εντατικοποίηση, εποχικότητα, άσχημες συνθήκες, για να αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου

Διαχρονικά τα μονοπώλια στον κλάδο αυτό, όπως και γενικότερα, έχουν τις πλάτες των εκάστοτε κυβερνήσεων, που έχουν διαμορφώσει το ανάλογο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, για τη θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Με αυτόν τον τρόπο οι εργοδότες έχουν το «πράσινο φως», ώστε να γίνουν ακόμα πιο αδίστακτοι απέναντι στους εργαζόμενους, κυρίως σε γυναίκες και νέους, που εργάζονται εποχικά τους 2-3 μήνες του καλοκαιριού, πριν επιστρέψουν ξανά στην ανεργία. Ταυτόχρονα, όλες οι κυβερνήσεις με τους διάφορους νόμους τούς παρέχουν γερά δωράκια, όπως π.χ. η επιδότηση των εισφορών για νέους εργαζόμενους από το κράτος κ.λπ.

Η ένταση της εκμετάλλευσης, που συνδέεται με την απόλυτη ή σχετική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, υπηρετείται με πολλούς δρόμους, αξιοποιώντας όλο το θεσμικό πλαίσιο και την πρακτική με τα οποία λειτουργούν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων χτυπιούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις και οι μισθοί, οι εργαζόμενοι αμείβονται με τα ψίχουλα του κατώτατου βασικού μισθού. Οι τριετίες έχουν καταργηθεί, οι νεότεροι εργαζόμενοι έχουν λιγότερα δικαιώματα, τα δώρα και τα όποια επιδόματα συχνά δίνονται με καθυστέρηση.

Ταυτόχρονα, επικρατεί μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, με στόχο να είναι οι εργάτες διαιρεμένοι και αποδυναμωμένοι, έρμαια στη συνολική ένταση της εκμετάλλευσης. Ετσι ακόμα και μέσα στην ίδια επιχείρηση συναντά κανείς εργαζόμενους που πληρώνονται με βάση κλαδική Συλλογική Σύμβαση και άλλους που πληρώνονται με βάση τον άθλιο βασικό μισθό, εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και άλλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εργαζόμενους που δουλεύουν 10ωρα και εργαζόμενους part time, όποτε τους χρειάζεται η επιχείρηση.

Βασικό στοιχείο του εργασιακού μεσαίωνα είναι η εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια. Σε πολλές επιχειρήσεις κυριαρχούν η δουλειά χωρίς άδειες και ρεπό, πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν μέχρι και 7 μέρες τη βδομάδα, αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες εργασίας εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργατών. Τα μέτρα προφύλαξης είναι ελλιπή, σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς μέτρα προστασίας, ο εξαερισμός δεν φτάνει και οι χώροι δουλειάς γίνονται χώροι διασποράς του κορονοϊού, όπως έδειξαν τα δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσια στη Χαλκιδική και στην Καβάλα.

Σε αυτές τις συνθήκες πολλαπλασιάζονται και γίνονται καθεστώς τα εργατικά «ατυχήματα», διαπιστώνονται λιποθυμίες από τη ζέστη, που πολλές φορές δεν δηλώνονται, υπό το φόβο της απόλυσης. Την ίδια ώρα, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας προβαίνει σε ελάχιστους ελέγχους στους τόπους δουλειάς, ακόμα και μετά τις καταγγελίες σωματείων και εργαζομένων, καθώς παραμένει υποστελεχωμένο.

Σε αυτές τις συνθήκες οργιάζει η εργοδοτική τρομοκρατία, καθώς όταν εργαζόμενοι τολμούν να διαμαρτυρηθούν η απάντηση είναι έτοιμη: «Εξω περιμένουν άλλοι να πάρουν τη θέση σου». Πρόσφατη ήταν και η επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ που πραγματοποιούσαν εξόρμηση σε διαλογητήρια - συσκευαστήρια φρούτων στην Πέλλα, από τραμπούκο της εργοδοσίας γιατί ενημέρωναν τους εργαζομένους για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση κράτους και κεφαλαίου στα δικαιώματά τους και για τα δικαιώματά τους στους χώρους δουλειάς.

Ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, με περιοδείες στους χώρους εργασίας, καλούν τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτήν τη βαρβαρότητα.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, τονίζει:

«Η πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων - στα κονσερβοποιεία της περιοχής, τους έχει κάνει να συγκεντρώσουν πλέον αρκετή πείρα, μπορεί να τους βοηθήσει να βγάλουν συμπεράσματα. Παραμερίζοντας αντιλήψεις και ιδεολογήματα που τους εξαπατούν και τους οδηγούν σε ηττοπαθή στάση, όπως "δεν γίνεται τίποτα" ή "πάλι καλά που υπάρχει ο εργοδότης και τρώμε μια μπουκιά ψωμί", μπορούν να δουν πιο καθαρά ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζουν όχι απλά καλύτερα αλλά διαφορετικά. Δεν πρέπει και δεν μπορούν να δεχτούν την κακοπληρωμένη εργασία, δεν μπορούν να δεχτούν να δουλεύουν 10ωρα, δεν μπορούν να δεχτούν την ανασφάλεια και το φόβο για το αν θα γυρίσουν στο σπίτι και στις οικογένειές τους σώοι και αρτιμελείς. Τα παράσιτα, η μεγαλοεργοδοσία δεν προσφέρουν τίποτε, μόνο εκμετάλλευση.

Μπροστά και στη νέα επίθεση του κεφαλαίου, όπως αυτή κωδικοποιείται στην έκθεση της "Eπιτροπής Πισσαρίδη", για να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και αυτήν την καπιταλιστική κρίση, χρειάζεται να βγουν στο προσκήνιο για να καθορίσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις, να αγωνιστούν με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους, να παλέψουν για νέα δικαιώματα και κατακτήσεις.

Το Εργατικό Κέντρο και τα ταξικά συνδικάτα είμαστε εδώ, στους χώρους δουλειάς, δίπλα στον κάθε εργαζόμενο. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα, το Εργατικό Κέντρο, το Συνδικάτο, ώστε να οργανώσουμε την απάντηση μπροστά στην επέκταση της εκμετάλλευσής μας, στο τσάκισμα της ζωής των οικογενειών μας. Σε κάθε εργασιακό χώρο δίνουμε τη μάχη για κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα, για τη βελτίωση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, για να μην υπάρχει απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, για αξιοπρεπείς μισθούς με βάση τις ανάγκες μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απαιτούν να τηρούνται όλα τα μέτρα που να διασφαλίζουν τη σωματική τους ακεραιότητα και όπου βλέπουν ότι δεν εφαρμόζονται να το καταγγέλλουν στο Συνδικάτο.

Με το όπλο της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης, την οργάνωση και τη συσπείρωση στο κλαδικό Συνδικάτο, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, κόντρα στη λογική της ανάθεσης και του ατομισμού, οι εργαζόμενοι μπορούν το επόμενο διάστημα να μπουν μπροστά για την οργάνωση και την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σε κάθε χώρο δουλειάς, για να μπει τέλος στις θυσίες για την ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων».

Το πλαίσιο πάλης

Το πλαίσιο πάλης που έχουν διαμορφώσει το Εργατικό Κέντρο και το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας και με το οποίο καλούν τους εργαζόμενους σε ενίσχυση του αγώνα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα:

-- Ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, ώστε να υπάρχει ένταση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς από το Τμήμα Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας.

-- Υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ με βάση το σχέδιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.

-- Ανθρώπινα ωράρια (8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο), εξόφληση δεδουλευμένων, υπερωριών, δώρων και επιδομάτων.

-- Ολα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Κλιματιστικά - ανεμιστήρες στους χώρους εργασίας, να αυξηθούν τα διαλείμματα. Επαρκή διαλείμματα και αυξημένα τις μέρες του καύσωνα.

-- Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά).

-- Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, για άμεση παρέμβαση, πρώτες βοήθειες, ασφαλή διακομιδή σε περίπτωση ατυχήματος.

Στάχτη στα μάτια των αγροτών

Η εξόφληση του 35% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για το έτος 2019 στους πληγέντες παραγωγούς που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι θριαμβολογίες από την πλευρά της κυβέρνησης ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από σειρά ετών που ο ΕΛΓΑ εξοφλεί τόσο σύντομα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις», είναι στάχτη στα μάτια και δεν μπορούν να κρύψουν την άθλια πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες.

Πραγματικότητα είναι ότι κάθε φορά που το χαλάζι ή η πλημμύρα τούς καταστρέφει τη σοδειά, οι αγρότες ακούν την κυβέρνηση να τους λέει ότι δεν δικαιούνται αποζημίωση, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ και τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Ετσι και τώρα, τα χρήματα που πήραν οι αγρότες για ζημιές που έγιναν πριν από 15 μήνες (!) δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις τεράστιες εισοδηματικές απώλειες που είχαν όσοι πλήγηκαν πέρσι και έμειναν χωρίς παραγωγή και εισόδημα για ένα χρόνο.

Παράλληλα, και αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει κάνει ελάχιστα για να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια, αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα. Τα έργα αυτά και τα αναγκαία μέτρα πρόληψης θεωρούνται «μη επιλέξιμα» από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αλλά και από τα δεκάδες δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού «Ταμείου Ανάκαμψης», για τα οποία πανηγυρίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, ελάχιστα προβλέπονται για τους βιοπαλαιστές αγρότες και για τα παραπάνω έργα, την ώρα που αναμένεται να ενισχυθούν με δισεκατομμύρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως έγινε άλλωστε και τους προηγούμενους μήνες.

Η κυβέρνηση στρώνει ταυτόχρονα το δρόμο για τη «γενικότερη αναμόρφωση του ΕΛΓΑ», όπως σημειώνει στην ανακοίνωση που συνοδεύει την εξαγγελία των αποζημιώσεων. Τα κυβερνητικά σχέδια, όμως, για «αναμόρφωση» και «εξυγίανση» του ΕΛΓΑ έχουν να κάνουν με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, στρώνοντας έτσι το έδαφος για οριστική απεμπλοκή του κράτους από τις ευθύνες του στην προστασία και την αποζημίωση των αγροτών, ενισχύοντας τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του, επιφέροντας νέες αυξημένες εισφορές και μικρότερες αποζημιώσεις στους αγρότες.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι μοιράζει αποζημιώσεις, από κονδύλια που έχουν διπλοπληρώσει οι αγρότες, μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλούν.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα και να παρασυρθούν από την κυβερνητική κοροϊδία. Συσπειρωμένοι στους συλλόγους τους, να απαιτήσουν τώρα από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, καμιά είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.


Γ. Π.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Τη στήριξη και την ενίσχυση με επαρκή χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου (για όλα τα νησιά), ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν απ' τους αγρότες για τα Σχέδια Βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεών τους, ζητάει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, καθώς, όπως τονίζει, ενώ πέρασαν δύο χρόνια αναμονής για τους αγροτοκτηνοτρόφους μέχρι να τελειώσει η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης, για να δουν αν θα μπορέσουν να βελτιώσουν τον καθημερινό μόχθο για την επιβίωσή τους, απορρίφθηκαν τα 2/3 των αιτήσεων. Στα υπόλοιπα δε νησιά της Περιφέρειας τα χρήματα ήταν ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου επισημαίνει πως «σε μια εποχή που ο πρωτογενής τομέας της χώρας βρίσκεται σε δεινή θέση και οι όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες για τη στήριξή του αποδείχθηκαν "λόγια του αέρα". Τη στιγμή που φτωχοί βιοπαλαιστές γεωργοί και κτηνοτρόφοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να παραμείνουν στα χωράφια τους και στα κοπάδια τους, είναι πολιτική κατάντια να μιλάμε για επιτυχόντες - επιλαχόντες και απορριπτέους, σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, ώστε αυτό να συμβάλει στην πολυπόθητη "εξωστρέφεια" της αγροτικής μας παραγωγής, όπως επικαλείται και η κυβέρνηση. Φυσικά οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού μας δεν τρέφουν αυταπάτες ότι με τέτοια προγράμματα θα "σωθούν", η πείρα είναι αρνητική. Οσο και αν θέλουν να μας χρυσώσουν το χάπι, η πραγματικότητα τους διαψεύδει, αφού το κόστος παραγωγής συνεχώς ανεβαίνει, οι εισφορές σε ΕΦΚΑ - ΕΛΓΑ, φορολογία, αγροτικό ρεύμα αυξάνονται, σε αντίθεση με την τιμή παραγωγού που βρίσκεται σε συνεχή κατρακύλα. Αυτή είναι η πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων που με ή χωρίς προγράμματα οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι οδηγούνται στον αφανισμό».

Η Ομοσπονδία στηλιτεύει και τη στάση της περιφερειακής αρχής, αφού, όπως τονίζει, «αρκέστηκε σε ευχαριστίες προς την ΔΑΟΚ και το ΥΠΑΑΤ, υποσχέσεις στους αγροτοκτηνοτρόφους μας και λόγια συμπόνιας για τις δύσκολες στιγμές που περνάνε λόγω και της πανδημίας».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες που συγκομίζονται αυτήν την εποχή, στην περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας. Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες, που ενώ έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα καλλιεργητικά έξοδα, βλέπουν τους κόπους και τον ιδρώτα τους να πηγαίνουν χαμένοι και να κινδυνεύουν για άλλη μια χρονιά να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Στην Ημαθία και ιδιαίτερα στη Νάουσα, οι άκαιρες και οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν αποτέλεσμα τη μεγάλη καρπόπτωση, τις ραγάδες στα ροδάκινα, το σκίσιμο του καρπού σε νεκταρίνια, δαμάσκηνα και σταφύλια.

Στην Πέλλα, η έντονη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, προκάλεσε καρπόπτωση τόσο στα επιτραπέζια ροδάκινα, στα νεκταρίνια, αλλά και στα συμπύρηνα. Επιπλέον, υποβαθμίστηκε και η ποιότητα όσων καρπών παρέμειναν στα δέντρα, αφού είτε «μονίλιασαν» είτε «λέκιασαν», επαναφέροντας στη μνήμη τον «εφιάλτη» του 2017 και του 2018.

Οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου και φέτος παραμένει κάτω του κόστους, ενώ ακόμη αναμένουν την εξόφληση των αποζημιώσεων από τις καταστροφές του 2019, παρά τις διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη για άμεση αποπληρωμή τους.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», «ΕΝΟΤΗΤΑ» Πέλλας (μπλόκο Γυψοχωρίου) και «Ομόνοια» Κρύας Βρύσης με ανακοινώσεις τους καλούν τους αγρότες σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα.

Μεταξύ άλλων απαιτούν: Αμεση καταγραφή των ζημιών, πριν την αποσύνθεση των καρπών που προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και 100% αποζημίωση.

Να παγώσουν τα χρέη των πληγέντων παραγωγών προς εφορία, τράπεζες, ΕΦΚΑ και λοιπές υποχρεώσεις μέχρι την αποζημίωσή τους.


Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που να ασφαλίζει από όλα τα καιρικά φαινόμενα και τις ασθένειες και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

Να σταματήσει κάθε σκέψη για είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον οργανισμό.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Σήμερα η εκλογοαπολογιστική συνέλευση με όλα τα μέτρα προστασίας

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο του νησιού, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας.

Η συνέλευση θα γίνει στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου, με τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Με ανάλογα μέτρα οργανώνει το Συνδικάτο τις αρχαιρεσίες του που θα γίνουν από τις 20 έως τις 28 Αυγούστου.

Η συνέλευση και οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται σε μια περίοδο οξυμένων προβλημάτων για τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου στο νησί. Στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν επαναλειτουργήσει το προσωπικό είναι μειωμένο στο μισό σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Μεγάλο μέρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων παραμένει σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών του ενώ οι συνάδελφοί τους που έχουν επιστρέψει στη δουλειά αντιμετωπίζουν συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης, ανασφάλεια και ανησυχία για την υγεία τους λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στο νησί, τρομοκρατίας από την εργοδοσία. Το επίδομα σε όσους βρίσκονται σε αναστολή καταβάλλεται με καθυστέρηση μηνών. Σε δεινή θέση βρίσκονται οι εποχικοί εργαζόμενοι στον επισιτισμό, καθώς και οι υπάλληλοι των τουριστικών πρακτορείων που είναι αποκλεισμένοι ακόμα και από το επίδομα των 534 ευρώ.

Στις παραπάνω συνθήκες, το Συνδικάτο ξεδίπλωσε όλο το προηγούμενο διάστημα πλούσια δραστηριότητα. Τους τρεις τελευταίους μήνες έχουν οργανωθεί 15 κινητοποιήσεις που ξεχώρισαν ως οι πιο μαζικές των τελευταίων ετών. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις και εξορμήσεις. Η δραστηριότητα αυτή έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων και σε νέες εγγραφές, ενώ το Συνδικάτο θέτει στόχο να εκφραστεί και σε αυξημένη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες.

Παράλληλα με τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων του οργάνων, το Συνδικάτο προετοιμάζει τα επόμενα αγωνιστικά του βήματα. Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις, έχει προκηρύξει απεργία για την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη. Ετσι, το μαζικό άνοιγμα και το κάλεσμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες θα συνδυαστούν με την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για την απεργιακή κινητοποίηση και τη συζήτηση για την ανάγκη να μη λείψει κανείς από αυτή.

Περιοδεία σε ξενοδοχεία του παραλιακού μετώπου στην Αττική

Τις συνθήκες εντατικοποίησης και έλλειψης μέτρων προστασίας κάτω από τις οποίες δουλεύει το λιγοστό προσωπικό στα ξενοδοχεία επιβεβαίωσε η περιοδεία που πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στις ξενοδοχειακές μονάδες «Grand Resort» και «Ever Eden» σε Λαγονήσι και Ανάβυσσο. Το Συνδικάτο, μαζί με το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στο «Grand Resort Lagonisi», συζήτησαν με τους εργαζόμενους ενώ έκαναν παρεμβάσεις σε εκπροσώπους της εργοδοσίας.

Στις δύο πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, που είναι εποχικής λειτουργίας, δουλεύουν περίπου οι μισοί εργαζόμενοι σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Η υποστελέχωση αποτυπώνεται σε όλα τα πόστα και κάνει αδύνατη την τήρηση των μέτρων προστασίας εργαζομένων και πελατών από τον κορονοϊό, τη στιγμή μάλιστα που τα κρούσματα καταγράφονται αυξημένα. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν χωρίς ανάσα όταν ο φόρτος εργασίας αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε ένα άτομο αναλογεί το room service σε πολυτελείς εγκαταστάσεις που καταλαμβάνουν τεράστια έκταση, ενώ 4 σερβιτόροι καλούνται να καλύψουν όλη την παραλία, όπου η κίνηση είναι αυξημένη.

Απλήρωτοι οι ναυτεργάτες σε καθεστώς αναστολής

Την πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή των συμβάσεών τους καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. «Ο εμπαιγμός σε βάρος των ναυτεργατών συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ για τους εφοπλιστές διαρκώς εφαρμόζονται πρόσθετα προνόμια. Ακόμα και τα ψίχουλα της επιδότησης των 534 ευρώ που προβλέπονται για τους ελάχιστους ναυτεργάτες, που είναι σε κατάσταση αναστολής, δεν έχουν δοθεί για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή που οι ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι για μήνες, η κυβέρνηση φρόντισε με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις να απαλλάξει τους εφοπλιστές στις ακτοπλοϊκές μεταφορές από την καταβολή των εργοδοτικών εισφορών σε ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, για τους μήνες Ιούλη, Αύγουστο, Σεπτέμβρη. Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών «προβλέπεται ότι θα είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως και η επιδότηση που δίνεται στους εφοπλιστές για το σύνολο των ακτοπλοϊκών γραμμών», σχολιάζουν τα σωματεία, επισημαίνοντας πως τα οικονομικά βάρη «θα επωμιστεί για άλλη μια φορά η εργατική - λαϊκή οικογένεια».

ΠΑΜΕ - ΠΕΜΕΝ
Καταγγέλλουν την κατάργηση του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων της ΕΡΤ

Την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΡΤ να σταματήσουν τη λειτουργία του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων της ΕΡΤ, στην Αυλίδα, εκφράζει το ΠΑΜΕ.

Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) συναντήθηκε με τους εργαζόμενους του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων της ΕΡΤ στην Αυλίδα και ενημερώθηκε για τις προθέσεις της διοίκησης της ΕΡΤ να κλείσει τις εγκαταστάσεις και να καταργήσει τη «Φωνή της Ελλάδας», που εκπέμπει από τα βραχέα και απευθύνεται στα 14 εκατ. Ελληνες ομογενείς σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, στους χιλιάδες ναυτεργάτες στα ποντοπόρα καράβια και τους οδηγούς φορτηγών που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και η ΠΕΜΕΝ έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Κ. Ζούλα, πρόεδρο του ΔΣ της ΕΡΤ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει την ίδια τακτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για τις δημόσιες επιχειρήσεις, επικαλείται το "κόστος" για να υπονομεύσει και να οδηγήσει στο κλείσιμο την εγκατάσταση των βραχέων», σημειώνει το ΠΑΜΕ. Χαρακτηρίζει πρόκληση το γεγονός ότι τα 1.100 στρέμματα, όπου βρίσκονται εγκατεστημένοι οι τρεις πομποί και τα κατάλληλα κεραιοσυστήματα, με δυνατότητα παγκόσμιας κάλυψης, δεν αξιοποιούνται και οι σχετικές εγκαταστάσεις δεν εκσυγχρονίζονται. Αντίθετα, μέρος της έκτασης έχει δοθεί «για αγροτικές καλλιέργειες (!), χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης της εγκατάστασης, σε μεγαλοτσιφλικά της Θήβας».

Το ΠΑΜΕ καλεί τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τα σωματεία να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΕΡΤ και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων στην Αυλίδα, που διεκδικούν τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και αντιδρούν στην κατάργησή του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Οχι στον αποκλεισμό εργαζομένων από τα σωματεία

Διασπαστική για άλλη μια φορά η στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ

Τις ενέργειες των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ) και την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ που προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να μπλοκάρουν τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Προσωρινή Διοίκηση του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος έχει παραλύσει εδώ και χρόνια, με ευθύνη της πλειοψηφίας στις προηγούμενες διοικήσεις του. Η θητεία είναι διετής και οι τελευταίες αρχαιρεσίες έγιναν το 2016! Σε μια προσπάθεια των εργαζομένων να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση, ορίστηκε προσωρινή διοίκηση με βασικό στόχο την ισότιμη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στο σωματείο ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και την οργάνωση αρχαιρεσιών.

Ωστόσο, ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ), έχοντας στο πλευρό τους την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα επιχειρώντας να μπλοκάρουν τις εκλογές, ζητώντας να οριστεί νέα προσωρινή διοίκηση και να μην μπορούν να εγγραφούν στον Σύλλογο εργαζόμενοι συμβασιούχοι!

Οπως αναφέρει η Προσωρινή Διοίκηση, κατά τη διάρκεια εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων «ο πρόεδρος και η δικηγόρος της ΠΟΕΔΗΝ εμφάνισαν νόμο που αναγνωρίζει το δικαίωμα του μέλους σωματείου μόνο στους μόνιμους και στους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επικαλέστηκαν ότι οι συμβασιούχοι, δηλαδή οι συνάδελφοι που δουλεύουμε μαζί στο νοσοκομείο τρία, εφτά και δέκα χρόνια θα νοθεύσουν το σώμα! Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είχε το θράσος να πει στην δικαστικό ότι εάν προχωρήσουμε στις εγγραφές, θα πετάξει το σωματείο μας εκτός ΠΟΕΔΗΝ!».

Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε ότι η υπάρχουσα Προσωρινή Διοίκηση μπορεί να προχωρήσει στις αρχαιρεσίες που έχει ήδη προκηρύξει, αλλά με τον όρο να μην εγγράψει νέα μέλη που δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι.

Η Προσωρινή Διοίκηση απευθυνόμενη στους εργαζόμενους διευκρινίζει ότι «η δικαστική απόφαση δεσμεύει μόνο την προσωρινή διοίκηση! Δεν δεσμεύει το σωματείο εσαεί, ούτε σωματεία του κλάδου που ήδη έχουν γράψει τους συμβασιούχους! Τώρα το γνωρίζουμε! Η ενότητα των εργαζομένων (...) δεν χτίζεται ούτε ξηλώνεται με νόμους! Κι όσοι επικαλούνται αντιδραστικούς νόμους είναι απέναντί μας». Ακόμα αναφέρει πως σε αυτήν τη φάση προχωρά στην εγγραφή των μόνιμων γιατρών που άδικα και αντικαταστατικά τους στερούσαν το δικαίωμα να γραφτούν στο σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου «να απομονώσουν τις παρατάξεις που παρέλυσαν το σωματείο μας τόσα χρόνια, που μας άφησαν ανυπεράσπιστους στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» και να δώσουν δυναμικό «παρών» στην 1η εκλογοαπολογιστική συνέλευση, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο του κεντρικού κτιρίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ