Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες που συγκομίζονται αυτήν την εποχή, στην περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας. Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες, που ενώ έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα καλλιεργητικά έξοδα, βλέπουν τους κόπους και τον ιδρώτα τους να πηγαίνουν χαμένοι και να κινδυνεύουν για άλλη μια χρονιά να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Στην Ημαθία και ιδιαίτερα στη Νάουσα, οι άκαιρες και οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν αποτέλεσμα τη μεγάλη καρπόπτωση, τις ραγάδες στα ροδάκινα, το σκίσιμο του καρπού σε νεκταρίνια, δαμάσκηνα και σταφύλια.

Στην Πέλλα, η έντονη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, προκάλεσε καρπόπτωση τόσο στα επιτραπέζια ροδάκινα, στα νεκταρίνια, αλλά και στα συμπύρηνα. Επιπλέον, υποβαθμίστηκε και η ποιότητα όσων καρπών παρέμειναν στα δέντρα, αφού είτε «μονίλιασαν» είτε «λέκιασαν», επαναφέροντας στη μνήμη τον «εφιάλτη» του 2017 και του 2018.

Οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου και φέτος παραμένει κάτω του κόστους, ενώ ακόμη αναμένουν την εξόφληση των αποζημιώσεων από τις καταστροφές του 2019, παρά τις διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη για άμεση αποπληρωμή τους.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», «ΕΝΟΤΗΤΑ» Πέλλας (μπλόκο Γυψοχωρίου) και «Ομόνοια» Κρύας Βρύσης με ανακοινώσεις τους καλούν τους αγρότες σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα.

Μεταξύ άλλων απαιτούν: Αμεση καταγραφή των ζημιών, πριν την αποσύνθεση των καρπών που προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και 100% αποζημίωση.

Να παγώσουν τα χρέη των πληγέντων παραγωγών προς εφορία, τράπεζες, ΕΦΚΑ και λοιπές υποχρεώσεις μέχρι την αποζημίωσή τους.


Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που να ασφαλίζει από όλα τα καιρικά φαινόμενα και τις ασθένειες και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

Να σταματήσει κάθε σκέψη για είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον οργανισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ