Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Κίνδυνος αναστολής του Ακτινολογικού Τμήματος

Καταγγελία της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας

Με την αναστολή της λειτουργίας του είναι αντιμέτωπο το μοναδικό Ακτινολογικό Τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που διαθέτει μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας (ΕΓΕΣΥΝΑ).

Τα τελευταία περίπου 4 χρόνια στο συγκεκριμένο Τμήμα υπηρετούν μόνο 3 ιατροί ακτινολόγοι, όταν ακόμη και στον ανεπαρκέστατο οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 7. «Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει πλήρης εντατικοποίηση, με το ιατρικό προσωπικό να εφημερεύει 9 μέρες το μήνα έκαστος και να λειτουργεί ταυτόχρονα όλα τα πρωινά το Ακτινολογικό Τμήμα. Παρ' όλα αυτά το νοσοκομείο μένει πολλές μέρες ακάλυπτο από ακτινολόγους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αναρτηθέν πρόγραμμα, για τον μήνα Ιούλιο του 2020, σε 7 εφημερίες του νοσοκομείου δεν υπήρχε εφημερεύων ιατρός ακτινολόγος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργία του Παναρκαδικού, των Κέντρων Υγείας του νομού και ιδιαίτερα για την υγεία του λαού της Αρκαδίας. Αρκεί κάποιος να αναλογισθεί ότι για 7 εφημερίες μέσα στον Ιούλιο δεν υπήρχε η δυνατότητα ακόμη και για διενέργεια μιας επείγουσας αξονικής και ενός απλού υπερήχου. Ταυτόχρονα,για τα τακτικά και τα χρόνια περαστικά η δυνατότητα διενέργειας μαγνητικής και αξονικής γίνεται Γολγοθάς, αφού είναι πολύμηνη η αναμονή λόγω της μεγάλης έλλειψης του προσωπικού.

Σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση προστίθενται οι επικείμενες παραιτήσεις των 2 ακτινολόγων ιατρών, από τους οποίους ο ένας διορίζεται σε άλλη δομή του ΕΣΥ», καταγγέλλει η ΕΓΕΣΥΝΑ κι όπως προσθέτει μεγάλες είναι οι ελλείψεις στον κλάδο των τεχνολόγων - ακτινολόγων και στον κλάδο των χειριστών ιατρικών μηχανημάτων (υπηρετούν 6 τεχνολόγοι αντί για 9 και 8 χειριστές ιατρικών μηχανημάτων αντί για 15).

Εξίσου άθλια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Στα ΚΥ Δημητσάνας και Τροπαίων υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα αλλά δεν υπάρχει ούτε ιατρός ακτινολόγος ούτε τεχνολόγος. Στα ΚΥ Μεγαλόπολης, Αστρους, Τρίπολης και Λεωνιδίου, όπου υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, υπηρετούν μόνο 1 - 2 τεχνολόγοι, με αποτέλεσμα το ακτινολογικό να λειτουργεί σε αυτά τα ΚΥ κατά βάση καθημερινές, κυρίως τις πρωινές ώρες.

«Η κατάσταση αυτή (...) αντικειμενικά υποχρεώνει πολλούς ασθενείς να στραφούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά. Τους αναγκάζει να καταβάλλουν εκατοντάδες ευρώ για μια αξονική ή μια μαγνητική τομογραφία.

Είναι λοιπόν εξόφθαλμο πως η πολιτική αυτή της υποστελέχωσης, που αφορά και την τωρινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι υπεύθυνη για την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας (...)».

Η ΕΓΕΣΥΝΑ απαιτεί να καλυφθούν επειγόντως με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό το Ακτινολογικό Τμήμα και τα ΚΥ. Να προκηρυχθούν άμεσα οι υπόλοιπες κενές θέσεις ιατρών ακτινολόγων, τεχνολόγων - ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών μηχανημάτων που προβλέπονται στον οργανισμό του Παναρκαδικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ