Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στάχτη στα μάτια των αγροτών

Η εξόφληση του 35% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για το έτος 2019 στους πληγέντες παραγωγούς που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι θριαμβολογίες από την πλευρά της κυβέρνησης ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από σειρά ετών που ο ΕΛΓΑ εξοφλεί τόσο σύντομα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις», είναι στάχτη στα μάτια και δεν μπορούν να κρύψουν την άθλια πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες.

Πραγματικότητα είναι ότι κάθε φορά που το χαλάζι ή η πλημμύρα τούς καταστρέφει τη σοδειά, οι αγρότες ακούν την κυβέρνηση να τους λέει ότι δεν δικαιούνται αποζημίωση, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ και τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Ετσι και τώρα, τα χρήματα που πήραν οι αγρότες για ζημιές που έγιναν πριν από 15 μήνες (!) δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις τεράστιες εισοδηματικές απώλειες που είχαν όσοι πλήγηκαν πέρσι και έμειναν χωρίς παραγωγή και εισόδημα για ένα χρόνο.

Παράλληλα, και αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει κάνει ελάχιστα για να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια, αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα. Τα έργα αυτά και τα αναγκαία μέτρα πρόληψης θεωρούνται «μη επιλέξιμα» από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αλλά και από τα δεκάδες δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού «Ταμείου Ανάκαμψης», για τα οποία πανηγυρίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, ελάχιστα προβλέπονται για τους βιοπαλαιστές αγρότες και για τα παραπάνω έργα, την ώρα που αναμένεται να ενισχυθούν με δισεκατομμύρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως έγινε άλλωστε και τους προηγούμενους μήνες.

Η κυβέρνηση στρώνει ταυτόχρονα το δρόμο για τη «γενικότερη αναμόρφωση του ΕΛΓΑ», όπως σημειώνει στην ανακοίνωση που συνοδεύει την εξαγγελία των αποζημιώσεων. Τα κυβερνητικά σχέδια, όμως, για «αναμόρφωση» και «εξυγίανση» του ΕΛΓΑ έχουν να κάνουν με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, στρώνοντας έτσι το έδαφος για οριστική απεμπλοκή του κράτους από τις ευθύνες του στην προστασία και την αποζημίωση των αγροτών, ενισχύοντας τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του, επιφέροντας νέες αυξημένες εισφορές και μικρότερες αποζημιώσεις στους αγρότες.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι μοιράζει αποζημιώσεις, από κονδύλια που έχουν διπλοπληρώσει οι αγρότες, μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλούν.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα και να παρασυρθούν από την κυβερνητική κοροϊδία. Συσπειρωμένοι στους συλλόγους τους, να απαιτήσουν τώρα από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, καμιά είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ