Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχος όλη η χώρα

Δύο αεροπλανοφόρα στις ελληνικές θάλασσες, στρατηγικά βομβαρδιστικά και ιπτάμενα τάνκερ των ΗΠΑ στην Ελλάδα, πρόβες πολέμου και νέα απόβαση ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη

Χαρακτηριστικά ανοικτής στρατιωτικής συμμετοχής στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία παίρνει πλέον η εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κόντρα στη Ρωσία.

Ενδεικτικά, στο διήμερο 4-5/3, μια αρμάδα τεράστιας ισχύος πυρός, με επικεφαλής το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», έφτασε στο Βόρειο Αιγαίο μια ανάσα από τα Στενά, ενώ τα αεροσκάφη του επιχειρούσαν έως τη Μαύρη Θάλασσα και την πρώτη γραμμή της πολεμικής αντιπαράθεσης.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ενημερωτικό του 6ου Στόλου, τα αεροπλανοφόρα συν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία «San Jacinto», «Gonzalez», «Cole», «Bainbridge», «Jason Dunham», «Mitscher», συν το νορβηγικό «Fridjtof Nansen» και το ιταλικό «Carabiniere», αναπτύχθηκαν στην περιοχή «υποστηρίζοντας τις ενισχυμένες αποστολές εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ ("NATO enhanced Air Policing missions"), ενισχύοντας την άμυνα της Συμμαχίας».

Ο ίδιος ο διοικητής της αρμάδας («Carrier Strike Group Eight»), υποναύαρχος Curt Renshaw, επεσήμανε μάλιστα το γεγονός ότι η ανάπτυξη όλης αυτής της δύναμης με το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο στον πυρήνα της έγινε για «να αποδείξουμε ότι αυτή η δυναμική ανάπτυξη ενός αεροπλανοφόρου - σε αρκετά περιοριστικά ύδατα - θα μπορούσε να γίνει».

Σε κάθε περίπτωση, τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου ανοίχτηκαν ως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ενώ όλη αυτή η δραστηριότητα μια ανάσα από τα ελληνικά νησιά και τον Εβρο τελούσε υπό την επίβλεψη της βαριά οπλισμένης ρωσικής φρεγάτας «Ναύαρχος Κασατόνοφ», που παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς τις δραστηριότητες των ΝΑΤΟικών.

Στις ελληνικές θάλασσες αναπτύχθηκε και δεύτερο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ, το γαλλικό «CHARLES DE GAULLE», με ενταγμένη στη «Δύναμη Κρούσης Αεροπλανοφόρου» (Carrier Strike Group - CSG, μετέχουν επίσης μέσα και προσωπικό από Γερμανία και ΗΠΑ) την ελληνική φρεγάτα «Υδρα». Διατέθηκε επίσης το υποβρύχιο «Παπανικολής» σε ρόλο «Associated support». Υπενθυμίζεται, το γαλλικό αεροπλανοφόρο στάλθηκε στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της αποστολής «CLEMENCEAU 22», σηματοδοτώντας την πρόθεση της Γαλλίας να εδραιώσει και στρατιωτικά έναν ενισχυμένο ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειωτέον ότι τα επόμενα 24ωρα αναμένεται και νέα συνεκπαίδευση - πρόβα πολέμου των δύο αεροπλανοφόρων, στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου.

Στρατηγικά βομβαρδιστικά και ιπτάμενα τάνκερ στην Ελλάδα

Εξάλλου, τη Δευτέρα δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά «Β-52» (ικανά να διανύουν τεράστιες αποστάσεις και να φέρουν πυρηνικά) των ΗΠΑ, αφού πέταξαν από τη Βρετανία στη Ρουμανία και παρέμειναν εκεί σε ύψος 8.000 μέτρων για «επίδειξη ισχύος» προς τη ρωσική πλευρά, πέταξαν νότια στη Βουλγαρία. Εκεί, αφού ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο, στράφηκαν νοτιοδυτικά, εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο στις 16.18, όπου τα υποδέχτηκε ζεύγος ελληνικών «F-16» που απογειώθηκε από την Αγχίαλο και τα συνόδευσαν δυτικά έως το FIR Ρώμης, όπου τη συνοδεία τους ανέλαβε η ιταλική Αεροπορία.

Οπως αναφέρεται, εξάλλου, από το ΓΕΕΘΑ, μετά από αίτημα της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη (USEUCOM), τα δύο βομβαρδιστικά κατά την πτήση τους στο πλαίσιο της επιχείρησης «ONYX HOOK» πραγματοποίησαν στο FIR Αθηνών συνεκπαίδευση αναχαίτισης και συνοδείας από ζεύγος ελληνικών «F-16», με διαδρομή πάνω από τη Θράκη, τις Βόρειες Σποράδες, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, οπότε και εξήλθαν στα δυτικά όριά του.

«Η εν λόγω δραστηριότητα καταδεικνύει τους ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς Ελλάδας - ΗΠΑ και εντάσσεται στον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς την συνεχώς αναβαθμιζόμενη και πολυεπίπεδη στρατιωτική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών τόσο στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (σ.σ. η κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις) όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο», τονίζεται από το Επιτελείο.

Εξάλλου, υπάρχει η πληροφορία ότι τις επόμενες μέρες 3 τέτοια «Β-52» θα προσγειωθούν στη Σούδα, σε άλλο ένα δείγμα κλιμάκωσης της εμπλοκής της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Επίσης, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, κατασκοπευτικό αεροσκάφος του US Navy τύπου «EP-3E» σηκώθηκε χτες από τη Σούδα (όπως γίνεται, άλλωστε, συνεχώς, όλες αυτές τις μέρες) και αναπτύχθηκε στη δυτική Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας εικόνα για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυξάνουν σταδιακά την πίεση στην Οδησσό. Επίσης, UAV του ΝΑΤΟ, τύπου RQ-4D (το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ), σηκώθηκε από τη Βάση τους στη Σιγκονέλα και διασχίζοντας το FIR Αθηνών, έφτασε στη Μαύρη Θάλασσα.

Αλλωστε, οι ΗΠΑ στέλνουν και ιπτάμενα τάνκερ «KC-135» στα ελληνικά αεροδρόμια για υποστήριξη των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που κλιμακώνονται οι διεργασίες για την ενίσχυση με αεροσκάφη της Ουκρανίας, κι ενώ στο τραπέζι υπάρχει ακόμη και η «πρόσκληση» Ζελένσκι για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, Δευτέρα βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, επιβεβαίωσε ότι άλλα 500 στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αναπτυχθούν στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τη συνοριογραμμή του ΝΑΤΟ, συγκεκριμένα σε Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία και Ελλάδα. Ο Κίρμπι ανακοίνωσε ότι οι νέες στρατιωτικές αναπτύξεις περιλαμβάνουν αεροσκάφη ανεφοδιασμού «KC-135» (ιπτάμενα τάνκερ) από την αεροπορική βάση Fairfield στο Spokane της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα, μαζί με 150 άτομα προσωπικό για υποστήριξη. Αρμόδιες πηγές θεωρούν ότι τέτοια αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν στην Αεροπορική Βάση της Σούδας. Βέβαια, όπου κι αν μετασταθμεύσουν τα τέτοια αεροσκάφη, με ορμητήριο την Ελλάδα θα πραγματοποιούν πτήσεις ανεφοδιασμού των μαχητικών του ΝΑΤΟ πάνω από την Ανατολική Ευρώπη.

Πρόβες πολέμου και νέα «απόβαση» Αμερικανών στη Θράκη

Στη Θράκη και ιδιαίτερα την Αλεξανδρούπολη, η εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς ολοένα και βαθαίνει επικίνδυνα.

Στο ίδιο φόντο, χτες τα ξημερώματα, τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα πέρασε κομβόι που ξεκίνησε από τη Ρουμανία, φορτωμένο με στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ, στον οποίο περιλαμβάνονται και άρματα μάχης Abraams, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley και άλλο υλικό από το Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας, το οποίο μέσω του Εβρου θα καταλήξει στην Ξάνθη.

Εκεί, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα συμμετέχουν σε κοινή άσκηση με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού, στο Πετροχώρι Ξάνθης και σύμφωνα με πληροφορίες στις κοινές ελληνοαμερικανικές ασκήσεις θα συμμετέχουν το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στον Εβρο, με τη συμμετοχή του Πεζικού, αλλά και των μηχανοκίνητων μονάδων του Δ' Σώματος Στρατού.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων προβλέπει την προσομοίωση προάσπισης της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας.

Αφού ολοκληρωθούν οι ασκήσεις, όλος ο εξοπλισμός θα μεταφερθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα φορτωθεί στο γιγαντιαίο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο «Liberty Passion», που θα καταπλεύσει στην Αλεξανδρούπολη από τις 19 έως τις 21 Μάρτη.

Προηγούμενα, το «Liberty Passion», το οποίο το Σάββατο απέπλευσε από τη ναυτική βάση του Τσάρλστον των ΗΠΑ, αναμένεται να ξεφορτώσει τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό υλικό, το οποίο στη συνέχεια, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα προωθηθεί μέσω σιδηροδρομικού δικτύου στην Πολωνία, ενισχύοντας τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις που βρίσκονται στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ρόλο που επιφυλάσσουν στην Αλεξανδρούπολη ως «βασικό κόμβο διεκπεραίωσης» των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και στόχο των ανταγωνιστών.

Την ίδια ώρα, καθώς το λιμάνι και άλλες υποδομές της Αλεξανδρούπολης προετοιμάζονται για να αξιοποιηθούν για ακόμη μία φορά για τις ανάγκες των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, δημοσίευμα μέσα στο Σαββατοκύριακο έκανε αναφορά σε πληροφορίες για «δημιουργία επιπρόσθετης μονάδας αμυντικού εξοπλισμού» στο λιμάνι, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης.

Ευρωατλαντικό «κοκοράκι» η κυβέρνηση

Τα παραπάνω έρχονται σε υλοποίηση σχετικών αποφάσεων της κυβέρνησης να «παίξει τα ρέστα της» στον ευρωατλαντισμό, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, στην «Καθημερινή» της Κυριακής, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι από τα γεγονότα στο Ουκρανικό «η Ελλάδα σαφώς κι επηρεάζεται λόγω της τεράστιας γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης με ορατό τον κίνδυνο κλιμακώσεως και διαχύσεως αυτής της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή», όπως και ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει απολύτως σαφές ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας δεν πρόκειται να υπάρξει αποδοχή τετελεσμένων. Η αποκατάσταση της νομιμότητας αποτελεί μοναδική και απαραίτητη προϋπόθεση για την όποια επίτευξη λύσης».

Σημείωσε, δε, ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα πρωτοπόρος για την Ευρώπη της Αμυνας», όπως και ότι «την τελευταία διετία, η Ελλάδα αναγκάστηκε να δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ για να βελτιώσει τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς είμαστε αναγκασμένοι λόγω των στρατηγικών προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε στην άμεση γειτονιά μας, αλλά και πέραν αυτής», δείχνοντας την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναλάβει αποστολές ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε, άλλωστε, ότι «ξοδεύουμε για την Αμυνά μας, προκειμένου να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορα της ΕΕ», όπως και ότι «οι Αμερικανοί θεωρούν πλέον την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή».

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βόρεια Εύβοια

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί τη Βόρεια Εύβοια το Σάββατο 12 Μάρτη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Στις 17.00 θα παρευρεθεί σε σύσκεψη με μαζικούς φορείς την οποία διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου, με θέμα «Η κατάσταση του λαού της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η πολιτική της κυβέρνησης και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στις 19.00 θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο Μαντουδίου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αναβάθμιση της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο βάζει τον λαό και τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και τη διάθεση στρατιωτικών βάσεων - ορμητηρίων στο ελληνικό έδαφος, αναβαθμίζει περαιτέρω την εμπλοκή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, βάζοντας τον λαό και τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες.

Την ίδια στιγμή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πλέουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Τρούμαν" - με προορισμό την Αλεξανδρούπολη - όπως και το γαλλικό αεροπλανοφόρο "Σαρλ ντε Γκωλ", που είναι ενταγμένα στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα αεροπλανοφόρα πλέουν με συνοδεία ελληνικών φρεγατών, απόδειξη για το πώς αξιοποιούνται από τις κυβερνήσεις οι υπέρογκοι εξοπλισμοί που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για αυτήν την εμπλοκή και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον ελληνικό λαό, αφού μετατρέπει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε πιθανό "στόχο", ειδικά σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, που "μυρίζει μπαρούτι", η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Απεμπλοκή τώρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος, η θάλασσα και ο αέρας, ως πολεμικά ορμητήρια. Καμία συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές με κανέναν τρόπο ή πρόσχημα.

Αυτή είναι η μόνη συνεπής πατριωτική στάση υπέρ του ελληνικού λαού και η πραγματική αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, που "πληρώνει" πολύ ακριβά τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Ο ελληνικός λαός να μη δεχτεί να γίνει θύτης και θύμα

Την ένταση της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους και μια σειρά από Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ, σε περιοχές που έχουν μετατραπεί σε πολεμικά ορμητήρια.

«Η περιοχή μας έχει μετατραπεί σε μια τεράστια πυριτιδαποθήκη, με τα φιτίλια να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου και προσθέτει πως «η παρουσία του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ "Harry S. Truman", το οποίο συνοδεύεται και από ελληνικό πολεμικό πλοίο στο θρακικό πέλαγος και παρακολουθείται στενά από ρωσική φρεγάτα, αποτελεί μια άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη εξέλιξη για την περιοχή μας, που πρέπει να καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό».

Τονίζει ακόμα ότι «η ΝΑΤΟική βάση στην Αλεξανδρούπολη μπαίνει στη μάχη της περικύκλωσης της Ρωσίας, αφού το τεραστίων διαστάσεων οχηματαγωγό "Liberty Passion" κατευθύνεται προς τα εδώ, φορτωμένο με τανκς που θα προωθηθούν στη Ρουμανία ή στην Πολωνία. Οι απειλές των Ρώσων για τη χρησιμοποίηση της ΝΑΤΟικής βάσης της Αλεξανδρούπολης είναι πλέον συχνότατες και δυστυχώς παίρνουν διαφορετικές διαστάσεις λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία». Και προσθέτει πως «η ΝΑΤΟική βάση στην πόλη μας πρέπει να καταδικαστεί στη συνείδηση του κάθε Αλεξανδρουπολίτη, του κάθε Ελληνα», καλώντας σε επαγρύπνηση τον λαό της περιοχής, ώστε να διατρανώσει την αντίθεσή του στην εμπλοκή και τη συμμετοχή της περιοχής στα σχέδιά τους, σε διαρκή αγώνα για να κλείσουν οι βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ΤΕ Ξάνθης σε ανακοίνωση της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «Μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν στον ξανθιώτικο λαό τα δημοσιεύματα και οι φωτογραφίες με στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ, στον οποίο περιλαμβάνονται και άρματα μάχης, που μεταφέρονται με νταλίκες από τη Ρουμανία στην Ξάνθη, μέσω του νομού Εβρου.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί έχουν μετατρέψει την Θράκη και συνολικότερα την χώρα σε ξέφραγο ΝΑΤΟικό αμπέλι καθώς όλες οι υποδομές είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες για τα ευρωατλαντικά σχέδια. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για αυτήν την εμπλοκή και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον ελληνικό λαό, αφού μετατρέπει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε πιθανό «στόχο», ειδικά σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης».

Η ΤΕ Λήμνου, σε δική της ανακοίνωση για την παρουσία του «Χάρι Τρούμαν» στο Βόρειο Αιγαίο, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο λαός του νησιού, ο ελληνικός λαός, δεν πρέπει να επιτρέψει τη μετατροπή της χώρας σε θύτη αλλά και θύμα, που μόνο χαμένους βγάζει τους λαούς. Ηδη ο λαός μας πληρώνει τις πρώτες συνέπειες, που όξυναν τη δύσκολη κατάσταση με την ακρίβεια, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι για νέες περιπέτειες.

Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστή. Μόνο δεινά μπορεί να φέρει η εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ, η αξιοποίηση των βάσεων, των υποδομών, που εκχωρούνται για πολεμικούς σχεδιασμούς, και όχι φυσικά για την άμυνα της χώρας μας».

«Σε αυτό το εύφλεκτο σκηνικό, με έναν ακόμα ιμπεριαλιστικό πόλεμο να είναι σε εξέλιξη και τον ουκρανικό λαό να πληρώνει τη διαμάχη Ρωσίας - ΝΑΤΟ, προκαλεί ερωτήματα και έντονη ανησυχία η παρουσία της γαλλικής φρεγάτας "Normandie" στο λιμάνι της Κέρκυρας, αλλά και οι υπερπτήσεις των δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών "Β-52" πάνω από το νησί μας», τονίζει η ΤΕ Κέρκυρας με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά και τις πληροφορίες για κατάπλου του «Σαρλ ντε Γκωλ» στο Ιόνιο, και καλεί τον λαό του νησιού σε επαγρύπνηση και δυνάμωμα της πάλης.

Με αντιπροσωπεία των ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί, αύριο Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 8.45 π.μ., με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ενωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ)-ΟΜΟΝΟΙΑ και του Κόμματος Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στον Περισσό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ανήθικη και επιζήμια η στάση εμπλοκής στον πόλεμο από την ελληνική κυβέρνηση

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον ρ/σ ALPHA 989 και τον δημοσιογράφο Κώστα Αλατζά

-- Καλημέρα σας κύριε Κουτσούμπα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας και την αποδοχή της ραδιοφωνικής πρόσκλησης.

-- Καλημέρα σας κύριε Αλατζά, καλημέρα και στους ακροατές μας, αν και οι μέρες αυτές μακάρι να ήταν καλύτερες, γιατί είναι η μόνη ευχή πλέον.

-- Ποια είναι η εκτίμησή σας με βάση τα τελευταία δεδομένα για την έκβαση των εξελίξεων στην Ουκρανία, μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί; Θα αποδώσουν οι συζητήσεις, θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση και γενίκευση;

-- Νομίζω ότι επιβεβαιώνεται ότι μπήκαμε σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο, με μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς, όχι μόνο της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της γύρω περιοχής, αλλά ευρύτερα. Εμείς ανησυχούμε, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, από την πρώτη στιγμή, ότι οδεύουμε - αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση - προς έναν γενικευμένο πόλεμο και δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα είναι αισιόδοξα. Φυσικά, κάποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν, κάποιες προσπάθειες συμβιβασμών θα προσπαθήσουν να γίνουν, το ζήτημα είναι όμως ότι αυτές θα είναι πάρα πολύ εύθραυστες, αυτή είναι η εκτίμησή μας. Θα είναι προσωρινοί αυτοί οι συμβιβασμοί, εάν πετύχουν και αν γίνουν - ξαναλέω - και θα ετοιμάζουν ουσιαστικά τον νέο πόλεμο. Είναι αυτό που λέμε ότι γίνεται, εντός εισαγωγικών, «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, σε αυτές τις περιπτώσεις.


Θα μου πείτε «μπορεί να είναι και καλύτερο από βομβαρδισμούς και έναν συνεχιζόμενο πόλεμο», αλλά αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι αυτό δεν θα τελειώσει εδώ. Θα αποτελέσει απλώς μια μικρή ανάπαυλα, εάν καταφέρουν κάποια στιγμή και γίνει ένας συμβιβασμός, για να γενικευτεί ξανά ο πόλεμος, με εμπλοκή και άλλων χωρών. Δυστυχώς οδεύουμε σε αυτήν την κατάσταση, γιατί είναι άπληστα τα μονοπώλια, είναι πολύ μεγάλοι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και δεν πρόκειται να επιλυθούν μόνο με κάποιους συμβιβασμούς ή με κάποιες διαπραγματεύσεις. Αλλαγές συνόρων, παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ξαναχάραξη συνόρων, διάλυση κρατών, αναθεωρητισμοί και στρατιωτικές επεμβάσεις δεν λύνονται με διαπραγματεύσεις. Λύνονται μόνο μέσα στον πόλεμο, αυτό λέει η Ιστορία, αυτό λέει και η σημερινή πραγματικότητα, που δυστυχώς τη βιώνει πάρα πολύ σκληρά ο ουκρανικός λαός, αλλά και άλλοι λαοί σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Αυτή είναι δυστυχώς η εικόνα, αυτή είναι η πρόβλεψή μας, γι' αυτό θα πρέπει να μελετήσουμε καλύτερα πλέον τις αιτίες, γιατί αν βρούμε τις πραγματικές αιτίες αυτών των πολέμων και των επεμβάσεων θα μπορέσουμε να χαράξουμε και άλλη γραμμή. Γιατί, πραγματικά, εμείς το πιστεύουμε - δεν είναι μόνο σύνθημά μας - ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, ότι μόνη ελπίδα πλέον είναι η πάλη των λαών. Και στη Ρωσία, για να πετάξουν στην άκρη τον Πούτιν και κάθε Πούτιν που εκπροσωπεί αστικά - καπιταλιστικά συμφέροντα και να οικοδομήσουν μια νέα κοινωνία, σοσιαλιστική, με αρχές, με αξίες, με οράματα, με ιδανικά, με ευημερία, ειρήνη και ασφάλεια για όλους τους λαούς. Στην Ουκρανία πρέπει να πετάξουν στην άκρη τους διάφορους Ζελένσκι και όλους αυτούς, τα φασιστικά τάγματα εφόδου. Σε άλλες χώρες, αντίστοιχα, να πετάξουν στην άκρη όλους αυτούς, όπως εδώ στην Ελλάδα την κυβέρνηση της ΝΔ ή άλλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, οι οποίοι εκπροσωπούν αστικά, μεγαλοαστικά συμφέροντα, συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία εμπλέκονται σε ανταγωνισμούς και πολέμους.

-- Αυτός ο ανταγωνισμός με δυο λόγια είναι και η γενεσιουργός αιτία για όσα βιώνουμε κατά καιρούς στον πλανήτη με εμπόλεμες καταστάσεις, και ως εκ τούτου και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

-- Το ίδιο το σύστημα γεννά τους ανταγωνισμούς. Γιατί ο πραγματικός ιός και ο πιο επικίνδυνος ιός απ' όλους είναι ο καπιταλισμός, λέμε εμείς.

Το «ηθικό» και το «εθνικό» από την άποψη του λαϊκού συμφέροντος είναι να μην επιλέγεις στρατόπεδο ληστών

-- Καταδικάζετε τη ρωσική εισβολή, αναδεικνύετε με καθαρό τρόπο - ακούγοντάς σας στη Βουλή στην τελευταία σας ομιλία - τα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία. Λέτε «ναι στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», αλλά λέτε «ένα μεγάλο όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, όχι στην αποστολή αμυντικού υλικού», αυτή η στάση σας είναι μια στάση που απορρέει από τις αρχές σας, ή θεωρείτε κ. Κουτσούμπα ότι τα καλάσνικοφ που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στον ουκρανικό στρατό είναι μία επιλογή που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και θα το δούμε και στο άμεσο μέλλον; Τι λέτε;

-- Είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνη εξέλιξη και ιδίως αυτό το πολεμικό παραλήρημα του κ. Μητσοτάκη και στη Βουλή, αλλά και χτες (σ.σ. 3/3) σε δηλώσεις του, στην τηλεόραση του Alpha όπου τον άκουσα το βράδυ. Κύριε Αλατζά, ούτε ηθικά σωστό ούτε εθνικά σωστό, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι να στέλνει η Ελλάδα όπλα και στρατεύματα, συμμετέχοντας στην πολεμική εμπλοκή, σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κρατών. Δεν είναι ηθικά σωστό έτσι κι αλλιώς να στέλνεις όπλα και να στέλνεις μάλιστα και στρατεύματα, γιατί μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται και η αποστολή στρατευμάτων, στρατιωτών και αξιωματικών εκεί, εκτός από τα καλάσνικοφ και εκτός από πυροβόλα, αντιαρματικά κ.λπ.

-- Αυτό το λέτε από πληροφορίες που έχετε ή επειδή έχει δραστηριοποιηθεί...

-- Ναι, βεβαίως. Μάλιστα έκανα το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη, αν παρακολουθήσατε στη Βουλή την ομιλία μου, αν προτίθεται άμεσα να στείλει και στρατεύματα εκτός από όπλα και καλάσνικοφ...

-- Ισχύει.

-- Και ο κ. Μητσοτάκης ούτε στη δευτερολογία του ούτε στην τριτολογία του απάντησε σε αυτό. Απλά με τη γενικόλογη απάντησή του μας έδειξε ότι βεβαίως είναι στο τραπέζι μια τέτοια απόφαση, μένει να παρθεί οριστικά και να υλοποιηθεί.

-- Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αν κατάλαβα καλά θα γίνει αυτό είπε ο κ. Μητσοτάκης...

-- Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα γίνει ως συνεισφορά της Ελλάδας στον πόλεμο, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό. Το ΝΑΤΟ, βεβαίως, λέει στα μέλη του να βοηθήσουν την Ουκρανία, αυτό κάνει.

-- Και γιατί δεν είναι για τα εθνικά μας συμφέροντα σωστή αυτή η επιλογή; Γιατί για το ηθικό είπατε.

-- Ναι, έλεγα, ούτε εθνικά σωστό είναι, αν θεωρήσουμε εθνικό το συμφέρον του ελληνικού λαού και όχι το ιδιοτελές συμφέρον μιας άρχουσας τάξης της χώρας, μιας ελίτ η οποία στοχεύει στην αναβάθμισή της, για να πάρει μέρος στο πλιάτσικο κατά άλλων λαών, έχοντας στο μυαλό της τα δικά της κέρδη. Εννοώ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εφοπλιστικούς κύκλους κ.λπ. Για μας εθνικό συμφέρον είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Εδώ, λοιπόν, λέμε ότι είναι και ανήθικη και επιζήμια η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Το ηθικό και το εθνικό από την άποψη του λαϊκού συμφέροντος είναι να μην επιλέγεις στρατόπεδο ληστών, αλλά να στηρίζεις ακριβώς αυτήν την πάλη των λαών ενάντια σε όλους τους ληστές. Και από αυτήν τη σκοπιά η Ελλάδα εμπλέκεται πάρα πολύ σε αυτήν τη διαδικασία, πέρα από το γεγονός ότι ήδη είναι μπλεγμένη επικίνδυνα, διότι βρίσκεται και σε μια γεωστρατηγική θέση. Γιατί η χώρα είναι γεμάτη βάσεις θανάτου, αμερικανοΝΑΤΟικές, από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, οι οποίες χρησιμοποιούνται για προέλαση αμερικάνικων - ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, όπλων και άλλων, προς την περικύκλωση της Ρωσίας, στις χώρες γύρω από τη Ρωσία και προς την Ουκρανία. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περιοχή στα Βαλκάνια και αυτό το μέτωπο έχει ήδη ανοίξει, όπως λένε όλοι οι αναλυτές και όπως προειδοποιούν, διότι είναι χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια οι οποίες διάκεινται φιλικά προς τη Ρωσία, έχουν πολλές οικονομικές, εμπορικές, παραδοσιακές, πολιτιστικές, πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία και τον Πούτιν, κι απ' αυτήν τη σκοπιά το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θέλουν να τις ελέγξουν βάζοντάς τες στη δική τους στρούγκα. Αρα, άλλο ένα μέτωπο μπορεί να ανοίξει στα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί και εκεί έχουμε πολλά κράτη προτεκτοράτα και είναι επί τάπητος κι εκεί το ξαναχάραγμα των συνόρων, διάλυση τέτοιων μικρών κρατών - προτεκτοράτων με στρατιωτικές επεμβάσεις.

Και, βεβαίως, υπάρχει η τουρκική αστική τάξη, υπάρχει ο Ερντογάν, που έχει τις δικές της βλέψεις...

-- Εδώ θα ήθελα να βάλετε μία τελεία, γιατί είναι ένα διαφορετικό θέμα και ήθελα σας ρωτήσω...

-- Σύμφωνοι, γιατί με ρωτήσατε για εθνικό πρόβλημα και γιατί δεν είναι εθνικά σωστό, και δεν ήθελα φυσικά τη μεγαλύτερη παράμετρο αυτού του ζητήματος, που αφορά άμεσα την κυριαρχία του ελληνικού λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ή το Κυπριακό κ.λπ., να το αφήσω απέξω.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να χαράξει αυτόνομη, αυτοτελή, ανεξάρτητη πολιτική

-- (...) Πηγαίνουμε πάλι σε έναν διπολικό κόσμο όπου τίθενται διάφορα ζητήματα στην κορυφή της ατζέντας, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και με την άμυνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα υπόλοιπα κόμματα (...) δεν διαφωνούν με τη γεωπολιτική επιλογή της χώρας να βρίσκεται στο δυτικό στρατόπεδο, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ (...). Επομένως, επειδή είναι και ερώτημα πολλών ακροατών, σε ποια πλευρά θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα αν δεν είναι σε αυτήν; Και εν πάση περιπτώσει μπορεί η Ελλάδα, αυτού του μεγέθους που έχει, να είναι σε μία ουδέτερη κατάσταση; Τι λέτε;

-- Ο ελληνικός λαός πρέπει να χαράξει αυτόνομη, αυτοτελή, ανεξάρτητη πολιτική από όλα τα αστικά σχέδια και από όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Δεν είναι επιλογή του να βρίσκεται η Ελλάδα όχι γενικά στη Δύση, αλλά να συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Οπως είναι το ΝΑΤΟ, που είναι στρατιωτική συμμαχία, επιθετική κατά άλλων χωρών, δεν είναι συμμαχία αμυντική. Υποτίθεται ότι ήταν τέτοια - ποτέ δεν ήταν βέβαια, έλεγε ότι ήταν τέτοια - όταν υπήρχε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Και μάλιστα, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, είχαν πει τότε ότι θα διαλυθεί και το ΝΑΤΟ ή τέλος πάντων θα αρχίσει μια διαδικασία να μην παίζει τέτοιο επιθετικό ρόλο, να συμμετέχει σε αποστολές εκτός συνόρων, να διαλύει κράτη, να βομβαρδίζει, να επεμβαίνει κ.λπ. Το ΝΑΤΟ το είδαμε όλα αυτά τα χρόνια, 70 χρόνια που υπάρχει στον κόσμο συνέχεια κάνει επεμβάσεις, στην Ασία, στην Αφρική, στην Ευρώπη, στην Ανατολική, στη Δυτική, παντού, σε όλο τον κόσμο.

Αρα λοιπόν έχει συγκεκριμένο, καθορισμένο ρόλο και αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός. Συνειδητά μας έβαλε η άρχουσα τάξη της χώρας, διότι τα συμφέροντά της είναι εκεί, εμείς λέμε ότι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού δεν είναι σε αυτές τις συμμαχίες. Το ίδιο έγινε και με την ΕΕ, η οποία έγινε διότι η άρχουσα τάξη της χώρας, δηλαδή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι κ.λπ. ήθελαν τη χώρα, για να έχουν μια ευρύτερη αγορά, την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά στην αρχή - που μετατράπηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχ πριν 30 χρόνια σε ΕΕ - να μπούμε στην ΟΝΕ, όπου θα τρώγαμε «με χρυσά κουτάλια». Και έχουμε μια πορεία όπου όχι μόνο δεν έχουμε θετικά, αλλά βλέπετε τι γίνεται... Εχουμε πάψει να παράγουμε σιτηρά, παρότι η Ελλάδα ήταν μεγάλος σιτοβολώνας, ή μια σειρά άλλα προϊόντα, ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Και τώρα δεν έχουμε να πάρουμε ούτε από την Ουκρανία, έρχονταν σιτηρά από την Ουκρανία, γιατί η Ουκρανία είναι και ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας της Ανατολικής Ευρώπης και για όλη την Ευρώπη. Λοιπόν; Τι να πούμε; Από πού να ξεκινήσουμε κι από πού να πιάσουμε το θέμα και πού να φτάσουμε;

-- Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση...

-- Αρα, λοιπόν, η αποδέσμευση από τέτοιους οργανισμούς κατά την άποψή μας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και αυτό βοηθά το γεγονός ότι - ακριβώς όπως μου είπατε με τη λογική τη δική τους - η Ελλάδα είναι σε τέτοια γεωστρατηγική σημαντική θέση, παρότι είναι μικρή χώρα σε πληθυσμό, σε έκταση κ.λπ., όμως επειδή έχει θάλασσα, επειδή είναι είσοδος προς την Ευρώπη, βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων - Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής - μπορεί πολύ καλά να παίξει έναν τέτοιο ρόλο. Μόνο που αυτό προϋποθέτει, να σας το πω έτσι, άλλη μορφή διακυβέρνησης, άλλη εξουσία, ποιοι έχουν το πάνω χέρι, δηλαδή στο τιμόνι της Ελλάδας, της χώρας, να είναι πραγματικά ο ελληνικός λαός, να εκπροσωπούνται και βεβαίως να ακολουθούν τέτοια πολιτική. Και συνολικά θα άλλαζε όλο αυτό το δόγμα, όπως το λένε, της εξωτερικής πολιτικής, των διεθνών σχέσεων και των σχέσεων με άλλες χώρες.

Εμείς δεν έχουμε κανένα συμφέρον να αντιπαλεύουμε και να συμμετέχουμε σε πολεμικές αποστολές, να πηγαίνουμε να συμμετέχουμε και να στηρίζουμε πότε υγειονομικά, πότε «ανθρωπιστικά», ως κάλυψη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στο Σαχέλ της Αφρικής, στην υποσαχάρια Αφρική, με τη συμφωνία που κάναμε με τους Γάλλους, τώρα στην Ουκρανία και πάει λέγοντας. Λοιπόν, δεν έχει καμία δουλειά η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι στρατιώτες, να βρίσκονται εκτός συνόρων.

Ακρως επικίνδυνη η λογική του «ΝΑΤΟικού εδάφους» και για τα Ελληνοτουρκικά

-- (...) Ο πρωθυπουργός είπε έτσι μετά βεβαιότητας ότι εμείς κάναμε πολύ καλή επιλογή, θα δείτε ότι και ο Ερντογάν, εξαιτίας της στάσης που έχει επιδείξει η Δύση, θα αλλάξει ρητορική και εν πάση περιπτώσει δεν απειλούνται, αλλά απεναντίας προστατεύονται τα εθνικά συμφέροντα. Για πείτε μας, σε σχέση με την Τουρκία ποιος είναι ο αντίκτυπος των επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης στον ουκρανικό πόλεμο;

-- Καλά, οι διατυπώσεις μάλλον αφελείς περισσότερο μοιάζουν εκ μέρους των άλλων αστικών κομμάτων και της κυβέρνησης. Ξέρουμε ότι δεν είναι αφελείς, ξέρουμε ότι τα λένε για να πείσουν και να προσεταιριστούν τη λαϊκή συνείδηση, ότι τα κάνουν όλα καλά, όμως άνοιξαν αυτό το ζήτημα με την εμπλοκή τους στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, και βεβαίως αυτό που μέχρι προχτές έλεγαν ότι ο Ερντογάν οδηγεί σε αναθεωρητισμό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα σύνορα, τις συμφωνίες που έχουν γίνει ανάμεσα σε διάφορες χώρες εδώ της περιοχής ιστορικά, τώρα πάνε να τα αλλάξουν και πλέον αναθεωρητής είναι μόνο ο Πούτιν. Ομως βάζει ιδέες ο Πούτιν, ο οποίος είναι παρεμπιπτόντως - να το πούμε κι αυτό - σύμμαχος του Ερντογάν προς το παρόν και έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, πολύ καλύτερες απ' ό,τι έχει η Ελλάδα όπως όλοι ξέρουμε, και βεβαίως οδηγείται σε αυτόν τον αναθεωρητισμό. Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης, αμφισβητεί τα διαμορφωμένα σύνορα...

-- Θα σταματήσει να το κάνει, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία; Θα σταματήσει να έχει αυτήν τη ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης και αμφισβήτησης των διεθνών Συνθηκών μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία;

-- Ο Ερντογάν αποκλείεται να σταματήσει να έχει αυτήν τη ρητορική, αλλά και την πρακτική να απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, να ερμηνεύει τη Συνθήκη της Λοζάνης και ό,τι αποφασίστηκε σε σχέση με τα σύνορα καταπώς θέλει. Και, βεβαίως, αξιοποιεί και όλα αυτά τα λάθη και τις επιλογές περισσότερο των ελληνικών κυβερνήσεων που συμφώνησαν στο γκριζάρισμα, για παράδειγμα, νησιών, περιοχών του Αιγαίου μετά τα Ιμια, με τη Συμφωνία της Μαδρίτης. Συνεχίζει να απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση και πολύ φοβούμαστε ότι η κυβέρνηση τα λέει αυτά γιατί αρχίζει ήδη να σκέφτεται υποχώρηση, ή σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται. Γιατί είναι προφανές ότι και στο Κυπριακό πάμε για διχοτόμηση, απ' την άλλη μεριά πάμε σε αυτήν την κατεύθυνση, και θα νομιμοποιηθεί η κατάσταση της εισβολής και κατοχής της Κύπρου, είναι ήδη νομιμοποιημένη, αλλά και επίσημα, προς τα εκεί οδεύει το πράγμα. Αλλά το ίδιο θα συμβεί και στο Αιγαίο, με παραχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αυτό φοβούμαστε και αυτό άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με τη ρωσική εισβολή, με την κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των συμμάχων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Χρόνια τώρα, άλλωστε, στην ουσία στήριζαν την τουρκική εξωτερική πολιτική, στήριζαν όλες αυτές τις απαιτήσεις. Και στην Κύπρο έγινε αυτό και στα Ιμια έγινε αυτό και «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο μετά, και στο Προσφυγικό έγινε με την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και στη λογική του «ΝΑΤΟικού εδάφους», που είναι άκρως επικίνδυνη και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει ξεκάθαρα ακόμα σε αυτό το ζήτημα. Αν αποδεχτεί ότι υπάρχουν «ΝΑΤΟικά εδάφη», τη στιγμή που όπως λένε «το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία», δεν είναι μια ούτε πολιτική, ούτε άλλη συμμαχία, αποτελείται από διάφορες χώρες του κόσμου, τότε βεβαίως δεν θα υπάρχουν κατά την άποψη του ΝΑΤΟ θαλάσσια σύνορα, δεν θα υπάρχουν εναέρια, και σε λίγο θα δούμε να αμφισβητούνται - όπως αμφισβητούνται εκ μέρους της τουρκικής τάξης - και τα στεριανά.

Στην Κούβα η 22η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των ΔΣΚΕΚ στη Λισαβόνα
Από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των ΔΣΚΕΚ στη Λισαβόνα
Στην Αβάνα της Κούβας θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης η 22η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) στο διάστημα 27 έως 29 Οκτώβρη 2022.

Αυτό αποφάσισε η Ομάδα Εργασίας των ΔΣΚΕΚ σε συνεδρίασή της στις 5 Μάρτη στη Λισαβόνα, αποδεχόμενη τη σχετική πρόταση του ΚΚ Κούβας, που θα αναλάβει να την φιλοξενήσει.

Το θέμα της 22ης ΔΣΚΕΚ έχει ως εξής: «Αλληλεγγύη με την Κούβα και όλους τους λαούς που αγωνίζονται. Ενωμένοι είμαστε δυνατότεροι στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, μαζί με κοινωνικά και λαϊκά κινήματα, αντιμετωπίζουμε τον καπιταλισμό και τις πολιτικές του, την απειλή του φασισμού και του πολέμου. Για την υπεράσπιση της ειρήνης, του περιβάλλοντος, των εργατικών δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και του σοσιαλισμού».

Στη συνεδρίαση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Εκτός του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης τα εξής κόμματα: ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚ Βρετανίας, Γαλλικό ΚΚ, Γερμανικό ΚΚ, ΚΚ στη Δανία, Τουντέχ (Ιράν), Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, ΚΚ Λαών Ισπανίας, Κομμουνιστές Καταλονίας, ΚΚ Ισραήλ, ΚΚ (Ιταλία), ΚΚ Κούβας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Λιβανέζικο ΚΚ, ΚΚ Λουξεμβούργου, ΚΚ Νορβηγίας, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, ΚΚ Παλαιστίνης, Πορτογαλικό ΚΚ, Κόμμα Κομμουνιστών Σερβίας, ΚΚ Τουρκίας, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία).

Ακόμα, η Ομάδα Εργασίας των ΔΣΚΕΚ σε μήνυμά της εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τους κομμουνιστές της Ουκρανίας.

Στις 6 Μάρτη, μετά από πρόσκληση του Πορτογαλικού ΚΚ, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παρευρέθηκε σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΚΚ στη Λισαβόνα για τα 101 χρόνια από την ίδρυσή του.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη σε όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες - θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Στη συζήτηση για «τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και την επιδεινούμενη κατάσταση των προσφύγων» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στη βάση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού της με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οδηγεί μεταξύ άλλων σήμερα στην προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους με τραγικές συνέπειες. Προηγουμένως, πάνω από 10 εκατ. Ουκρανοί είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης αφού διαπίστωσαν από πρώτο χέρι ότι η ανεργία, η φτώχεια είναι συνώνυμες του καπιταλισμού κι όχι του σοσιαλισμού, όπως ισχυρίζονταν η ουκρανική αστική τάξη, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ και οι αστικές τάξεις των κρατών - μελών είναι εκτεθειμένες πολλαπλά για την πολιτική τους συνολικά στο Προσφυγικό αλλά και γιατί στους πρόσφυγες π.χ. από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ επιφυλάσσουν καταστολή, απελάσεις, επαναπροωθήσεις, υπερδομές - φυλακές, ενώ στην περίπτωση των Ουκρανών προσφύγων επικρατεί το κριτήριο του ευκολότερα ενσωματώσιμου φτηνού, "ευέλικτου" δυναμικού για τα επιχειρηματικά κέρδη, μεταξύ άλλων και στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Η άλλη όψη της ίδιας καπιταλιστικής βαρβαρότητας...

Αλληλεγγύη σε όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των ρωσόφωνων, για ουσιαστική στήριξη, υποδοχή σε ανθρώπινες συνθήκες με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους σε άσυλο, Υγεία, Παιδεία, εργασία».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατύ, μαχητικό άνοιγμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή

ΣΕΡΡΕΣ
ΣΕΡΡΕΣ
Πολύμορφα συνεχίζεται καθημερινά η δραστηριότητα των ΚΟ του ΚΚΕ με σύνθημα «Συναγερμός! Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας! Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου!»

Στην Αττική με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι συσκέψεις από τις ΚΟ. Με μεγάλη συμμετοχή έγινε η σύσκεψη της ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ με ομιλητή τον Μανώλη Ραπανάκη, Γραμματέα της Οργάνωσης Πειραιά και μέλος της ΚΕ, ο οποίος ανέδειξε τη ροή των γεγονότων στην Ανατ. Ευρώπη από το 2014 έως και σήμερα, τονίζοντας πως έχει σημασία να αναδειχτεί ότι «μόνο τυπικά ο πόλεμος ξεκίνησε τώρα, καθώς ουσιαστικά το εύφλεκτο υλικό γι' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο έχουν πυροδοτήσει ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία όλα τα προηγούμενα χρόνια». Ξεκαθάρισε την αιτία της σύγκρουσης στην περιοχή που δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τα υποκριτικά προσχήματα της Ρωσίας ούτε των ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, που αφού αιματοκύλισαν Γιουγκοσλαβία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Ιράκ κ.ά. θυμήθηκαν την «ελευθερία και την αυτοδιάθεση των λαών». Η συζήτηση είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ακολούθησαν δεκάδες ερωτήσεις - μεταξύ των οποίων και αυτές για την κατάσταση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, τη στάση των κομμουνιστών στην Ελλάδα σε ενδεχόμενη ανάφλεξη στην περιοχή μας και πολλά άλλα.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Πετυχημένη εκδήλωση για το ίδιο θέμα οργάνωσε η ΚΟ Μεταμόρφωσης με ομιλητή τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κεντρική Μακεδονία την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, μαζική εξόρμηση με την ανακοίνωση του Κόμματος στην Κατερίνη (ξεκίνησε από το Σιντριβάνι - Πλατάνι και συνεχίστηκε σε όλο τον πεζόδρομο και την κεντρική πλατεία της πόλης) και αντίστοιχα μαζική εξόρμηση στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών. Στις Σέρρες έγινε με επιτυχία ανοιχτή σύσκεψη - εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης με ομιλητή τον Κ. Σιδηρόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, δεκάδες είναι οι περιοδείες που προγραμματίζονται όπως και οι συσκέψεις που οργανώνονται από τις ΚΟ αυτές τις μέρες. Το πρόγραμμα των συσκέψεων - συγκεντρώσεων έχει ως εξής:

Στην Αττική

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 5 μ.μ., η ΚΟΒ Λυρικής της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής καλεί σε σύσκεψη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 3). Θα μιλήσει η Βιβή Σιώρα, μέλος της ΕΠ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Καλλιτεχνών.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Αλίμου καλεί σε συγκέντρωση στο Β' ΚΑΠΗ Αλίμου (Ελ. Βενιζέλου 17). Θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη, μέλος της ΤΕ του Νότιου Τομέα.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Λαυρεωτικής καλεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου (Δανουκάρα 7).

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Φαρμάκου και ΕΥΔΑΠ καλούν σε σύσκεψη στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όρ., πλ. Κάνιγγος). Θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ταμπουρίων του ΚΚΕ καλεί στα γραφεία του Παραρτήματος Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Ρέπουλη 16). Θα μιλήσει ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Νεάπολης του ΚΚΕ καλεί στα γραφεία του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Ηλιουπόλεως και Κύπρου). Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Αμφιάλης καλεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη». Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Αμαρουσίου καλεί σε σύσκεψη στο δημαρχείο. Θα μιλήσει ο Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος της ΕΠ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Βόρειου Τομέα.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Αγίου Στεφάνου καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία του ΚΚΕ (Ηρ. Πολυτεχνείου και Θ. Τιτόπουλου). Θα μιλήσει ο Τεύκρος Παντελόγλου, μέλος του ΤΓ του Βόρειου Τομέα.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ανάκασας καλεί σε συγκέντρωση στο Β' ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων (Πλαπούτα 2 - 8). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Σκοπελίτης, μέλος της ΤΕ Δυτικών Συνοικιών.

-- Οι ΚΟ Κορυδαλλού του ΚΚΕ καλούν στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία επί της Κρέσνας 10 - 12. Θα μιλήσει ο Παύλος Σιόντορος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Ασπρων Χωμάτων Νίκαιας του ΚΚΕ καλεί στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Τερψιθέας 6). Θα μιλήσει στέλεχος του Κόμματος.

Αύριο, Πέμπτη 10 Μάρτη

-- Στις 10.30 π.μ., η ΚΟΒ Ωδείων - Ορχηστρών καλεί στα γραφεία της ΚΟ Αττικλης του ΚΚΕ (Αχαρνών 241, στάση ΗΣΑΠ «Αγ. Νικόλαος»). Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου καλούν στο 1ο Λύκειο Ν. Ιωνίας (Αβέρωφ και Παπαφλέσσα 2, σταθμός ΗΣΑΠ «Πευκάκια)». Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Ζωγράφου καλούν σε εκδήλωση στον δημοτικό κινηματογράφο «Αλέκα» (3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, Ζωγράφου). Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Γαλατσίου καλούν σε σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Το Καμίνι» (Ρεθύμνης και Χρ. Καψάλη 36) με ομιλήτρια την Βιβή Σιώρα.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Αγίας Παρασκευής καλεί σε σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Αγίας Παρασκευής (Μεσογείων 403). Θα μιλήσει ο Ιάσονας Φανός, μέλος της ΕΠ Αττικής.

Σε άλλες πόλεις

Σήμερα, Τετάρτη

Οι Τομεακές Οργανώσεις Ρεθύμνου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου εκδήλωση - συζήτηση. Ομιλητής θα είναι ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 7 μ.μ., στην Αχαΐα σε σύσκεψη στα Βραχνέικα, στο παλιό δημαρχείο, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Η ΤΕ Γρεβενών στις 7.30 μ.μ. καλεί στο δημαρχείο της πόλης, όπου θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. οι ΚΟ της πόλης Κοζάνης οργανώνουν πικετοφορία στην κεντρική πλατεία ενώ στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ νοτιοδυτικής πόλης οργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο.

Την Παρασκευή 11/3

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Καρδίτσας πραγματοποιεί εκδήλωση στην αίθουσα της ΤΕΔΚ, με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. σε σύσκεψη στην Κάτω Αχαΐα (αίθουσα «Μ. Μερκούρη») θα μιλήσει ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος του ΤΓ της ΤΕ.

-- Στις 7 μ.μ. σε σύσκεψη στο Ζαβλάνι, στο καφενείο «Δημήτρη Διονυσόπουλου» (στη συμβολή Λαμίας και Φλωρίνης), θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Το Σάββατο 12/3:

-- Στις 11.30 πμ σύσκεψη στο καφενείο του «Μίκη» στην Πάτρα, με ομιλητή το Θάνο Μπίμπα, Γραμματέα της ΤΕ Αχαΐας.

-- Στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Θόλος) η ΤΕ Μαγνησίας πραγματοποιεί εκδήλωση με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά.

ΕΔΥΕΘ
Εκδήλωση τιμής για τα 71 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Νικηφορίδη

Εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη, τον πρωτομάρτυρα της ειρήνης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, με τη συμπλήρωση 71 χρόνων από την εκτέλεσή του από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος. Την εκδήλωση οργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Ο Νίκος Νικηφορίδης εκτελέστηκε σε ηλικία 23 ετών, πίσω από το Επταπύργιο, μαζί με άλλους έξι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αγωνιστές για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση του λαού. Εκτελέστηκε με την κατηγορία της «συλλογής υπογραφών για την ειρήνη», ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης γνωστή ως «Εκκληση της Στοκχόλμης».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Κωνσταντίνος Καλογερούδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ. Αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μέσα από τον οποίο, 71 χρόνια μετά την εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, η ανθρωπότητα ξαναζεί τον εφιάλτη ενός πιθανού πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Τόνισε ότι 71 χρόνια μετά την εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, είναι αυτονόητο ότι η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του είναι η συνέχιση του αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών για τα οποία αυτός θυσιάστηκε.

Και κάλεσε τον λαό, ειδικά τους νέους και τις νέες της χώρας, να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος και να απαιτήσουν «απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας!».

«Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σε όλους τους λαούς που πάντα είναι τα θύματα της κρεατομηχανής των ιμπεριαλιστικών πολέμων», σημείωσε και πρόσθεσε: «Να εκφράσουμε την καθαρή αντίθεση και καταδίκη μας στην ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Να καταδικάσουμε τις ανιστόρητες, αντικομμουνιστικές και αντισοβιετικές δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, οι οποίες αποτέλεσαν την ιδεολογική προπαρασκευή της απαράδεκτης εισβολής.

Να εκφράσουμε όμως και την απερίφραστη καταδίκη της αισχρής υποκρισίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων, που καμώνονται ότι τάχα για πρώτη φορά βλέπουν πόλεμο στην Ευρώπη μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι μόλις τώρα βλέπουν προσπάθειες αναθεώρησης των συνόρων και άλλα παρόμοια».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΕΔΥΕΘ, της Επιτροπής Ειρήνης Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, του δήμου Νεάπολης - Συκεών, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών (ΟΓΕ), του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

«Οι Ελληνες φαντάροι έχουμε δώσει όρκο στην πατρίδα μας, δεν έχουμε συμφωνήσει στα σχέδια των σφαγέων των λαών»

Copyright 2022 The Associated

Σε επιστολή του ο Θανάσης Παπαγεωργίου, οπλίτης ιατρός, 50 ΤΥΠ, σημειώνει:

«Είμαι στρατιώτης που υπηρετώ τη θητεία μου στα σύνορα της χώρας και συγκεκριμένα στον Εβρο.

Διαμαρτύρομαι για την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μου στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καταδικάζω την ενεργοποίηση της Ταχείας Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε συμμετοχή της μονάδας μου στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας και σε τέτοια πιθανότητα επιθυμώ εγώ προσωπικά να μη συμμετέχω.

Οι Ελληνες φαντάροι έχουμε δώσει όρκο στην πατρίδα μας, για την υπεράσπιση του λαού μας, για την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν έχουμε συμφωνήσει στα σχέδια των σφαγέων των λαών που χαράζουν τα σύνορα με αίμα.

Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, δημιούργησε σε εμένα όπως και στους συναδέλφους φαντάρους μεγάλη αναστάτωση. Ερωτήματα όπως "λες να εμπλακεί η χώρα μας;", "θα μπλεχτούμε σε πόλεμο;", "λες να ανοίγει η όρεξη των ΝΑΤΟικών γειτόνων μας για αντίστοιχες ιστορίες;", "πού θα καταλήξει όλο αυτό;", "τι θα ζητήσουν από εμάς τους φαντάρους;" είναι πλέον καθημερινές ανησυχίες.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη στην περιοχή της Ουκρανίας, με πραγματικό επίδικο τις σφαίρες επιρροής, τις πρώτες ύλες, τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, είναι αυτός που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Η φωτιά του πολέμου σιγόκαιγε επί χρόνια.

Η αναστάτωση που έχουν όχι μόνο οι φαντάροι αλλά και όλος ο ελληνικός λαός πατάει σε πραγματικά γεγονότα. Η κυβέρνηση μπλέκει τη χώρα μας στο έγκλημα σε βάρος του ουκρανικού λαού, διαλέγοντας το ευρωενωσιακό στρατόπεδο, μεταξύ των φονιάδων των λαών. Η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση, η παραχώρηση των στρατιωτικών βάσεων στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο, στη Σούδα και αλλού, η προθυμία για αποστολή στρατευμάτων είναι μερικά από τα πεπραγμένα της σε αυτήν την κατεύθυνση. Η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς δεν ξεκίνησε τώρα, γίνεται διαχρονικά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, με την κάθε κυβέρνηση να συνεχίζει εκεί που τελειώνει η προηγούμενη, βάζοντας σε όλο και περισσότερες περιπέτειες τον λαό της χώρας μας.

Καμία σχέση δεν έχει η συμμετοχή του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία με τα προσχήματα που χρησιμοποιούν, όπως είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου, των συνόρων, η ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλωστε τα ίδια προκαλύμματα αξιοποιούνται πάντα για τη σφαγή των λαών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης από όλους τους ιμπεριαλιστές, και από τη Ρωσία, στην προκειμένη περίπτωση.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει στον ελληνικό λαό τη συμμετοχή στο έγκλημα, λέγοντας ότι αναβαθμίζοντας τη θέση μας στο ΝΑΤΟ, θωρακίζονται τάχα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κόντρα στη "ΝΑΤΟική σύμμαχό μας" Τουρκία. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ κάνει πλάτες στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο, προωθεί το πλάνο του "για διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής", για "ενιαίο ΝΑΤΟικό έδαφος", με ό,τι συνεπάγεται για τα σχέδια γκριζαρίσματος και συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Ζήτω η φιλία των λαών!

Κάτω η εκμετάλλευση, η φτώχεια, οι πόλεμοι και η προσφυγιά».

ΝΕΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ
Καμιά συμμετοχή της χώρας στη σφαγή του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο καταδικάζουν νέοι στρατευμένοι με επιστολές τους στο «Alt.gr», εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας.

Στρατιώτης απ' το 5/42 ΣΕ στην Κάλυμνο αναφέρει: «Η εισβολή της Ρωσίας είναι αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών με επίκεντρο τις σφαίρες επιρροής, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων και τις πηγές Ενέργειας. Είναι το αποτέλεσμα της περικύκλωσης της Ρωσίας από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που στήριξαν την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας με στόχο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ανατολή» και καταλήγει «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί. Καμία διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές».

Φαντάροι από το Πέπλο Εβρου σημειώνουν: «Αλλος ένας πόλεμος που τον "πληρώνουν" οι λαοί με νεκρούς, ξεριζωμό, προσφυγιά. Που τον πληρώνουν οι λαοί με εκτόξευση της ακρίβειας στα καύσιμα, στην Ενέργεια, στα είδη βασικής ανάγκης, ανάμεσά τους και ο ελληνικός λαός». Τονίζουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που εμπλέκει τη χώρα μας έχοντας παραδώσει «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να γίνει κόμβος μεταφοράς πολεμικού υλικού και στρατευμάτων όπου αναπτύσσονται στα σύνορα της Ρωσίας, ενώ συμμετέχουν στον πόλεμο με την αποστολή στρατιωτικού υλικού. Ταυτόχρονα η βάση της Σούδας είναι το μόνιμο ορμητήριο των κατασκοπευτικών αεροσκαφών που πετάνε πάνω από Ρωσία και Ουκρανία, ενώ απογειώθηκαν και επιθετικά αμερικανικά ελικόπτερα από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, με προορισμό τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία».

«Είναι προφανές ότι αυτοί που παρουσιάζονταν ως δήθεν εγγυητές της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης περίπου 30 χρόνια πριν, είναι αυτοί που σέρνουν το χορό του πολέμου, της φτώχειας και της προσφυγιάς όλα αυτά τα χρόνια. Αλλωστε, θα ήταν αφελές να πούμε ότι η απαράδεκτη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία προέκυψε ξαφνικά, αφού εδώ και πολύ καιρό συσσωρευόταν εύφλεκτο υλικό στην περιοχή, εδώ και καιρό εντείνονταν σφοδροί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, των μεριδίων των αγορών, των πρώτων υλών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας. (...) οι λαοί των χωρών στην Ελλάδα, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στον κόσμο ολόκληρο, δεν έχουν κανένα συμφέρον από την πολιτική αυτή, η οποία μάλιστα τους πλήττει άμεσα και σοβαρά εμπλέκοντάς τους σε πολέμους που φέρνουν το θάνατο, καταδικάζοντάς τους στη φτώχεια, σε μια ζωή χειρότερη από αυτή που μπορούν και αξίζουν να έχουν. Οι λαοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ζήσουν αρμονικά και γι' αυτό υπάρχει ανάγκη σήμερα να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια σε αυτή την πολιτική και να δυναμώσουν τη φωνή τους», υπογραμμίζει ο Βαγγέλης Μυριδάκης, στρατιώτης στη Σάμο.

Οι Στρατιώτες (ΠΒ) ΜΑ/ΑΠ στους Αγκαρυώνες στη Λήμνο αναφέρουν: «Ως φαντάροι που υπηρετούμε τη θητεία μας, παίρνουμε ξεκάθαρη θέση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να μην έχει η Ελλάδα καμιά συμμετοχή στην Ουκρανία και στο έγκλημα που γίνεται σε βάρος του λαού της. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της τωρινής και των προηγούμενων, έχουν γεμίσει τη χώρα απ' την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, η χώρα δαπανά δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, την ίδια στιγμή που οι φαντάροι έρχονται αντιμέτωποι με πολλές ελλείψεις, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και καλούνται να βγάλουν τη θητεία με 8 ευρώ/μήνα.

Κανένας λαός δεν θα βγει κερδισμένος με το ένα ή το άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, οι λαοί να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να παλέψουν για να καταργήσουν το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά φτώχεια και πολέμους».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Κινητοποιήσεις και δραστηριότητες

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο
Κινητοποιήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις πραγματοποιούν Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σε αυτόν.

-- Σήμερα Τετάρτη, εκδήλωση με θέμα «Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και οι κίνδυνοι για τη χώρα μας. Ο ρόλος των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων» διοργανώνει στις 7 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Καλλιτεχνικό Καφενείο (Αγ. Φανουρίου 99). Θα μιλήσει ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Ναι στην ενωμένη πάλη των λαών απέναντι σε αυτούς» θα πραγματοποιήσει το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), αύριο Πέμπτη από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. στο αμφιθέατρο.

Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων η εκδήλωση μπορεί να γίνει με το εξής πρόγραμμα: Πρωινή βάρδια 2 μ.μ. - 3 μ.μ., απογευματινή βάρδια 1 μ.μ. - 2 μ.μ.

Δυναμικές οι διαδηλώσεις - παρεμβάσεις την Παρασκευή 4 Μάρτη

Μεγάλη διαδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας έγινε στο Ρέθυμνο από σωματεία, φορείς και φοιτητικούς συλλόγους, στην πλατεία Δημαρχείου. Οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν ένα μεγάλο «όχι» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δηλαδή στην πάλη μεταξύ ληστών για σφαίρες επιρροής και γεωστρατηγικά «πλεονεκτήματα», για μερίδια αγορών, πρώτες ύλες και ενεργειακά σχέδια.

Καβάλα
Καβάλα
Ακόμα, στην Καβάλα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Απόστολος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όπως «Κέρδη βαμμένα στο αίμα των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν επίσης οι πικετοφορίες που οργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε Βαθύ και Καρλόβασι.

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο

Δεκάδες είναι τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα που παίρνουν πρωτοβουλίες και στέλνουν μηνύματα καταδίκης του πολέμου και των συνεπειών του που καλούνται να πληρώσουν οι λαοί.

Στην Αθήνα, τάξεις Δημοτικών Σχολείων έχουν στολιστεί με χάρτινα περιστέρια της ειρήνης και με πανό που αξιοποιούν αντιπολεμικά σκίτσα και έργα του Πικάσο, τραγούδια και συνθήματα για την ειρήνη.

Σε σχολεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στη Μαλακοπή, στην Πυλαία, στο Φίλυρο, στον Εύοσμο και αλλού, με μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις επίσης, με πανό, συνθήματα και ζωγραφιές, μέσα στις αίθουσες, στις αυλές και τις εισόδους των σχολείων, οι μαθητές έστειλαν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα.

Στο μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί σε συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης μέσα κι έξω από τα σχολεία, ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, ζητώντας: Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος, να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, έξω από τη Θεσσαλονίκη το ΝΑΤΟικό στρατηγείο!

Το δικό τους μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο έστειλαν οι μαθητές του 2ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας, που συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου και σχημάτισαν με τα σώματά τους το σήμα της ειρήνης, ενώ παράλληλα σήκωσαν πανό που έγραφε: «Οχι άλλο αίμα για την ειρήνη. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή, στο όνειρο». Επίσης, στο 8ο Γυμνάσιο έφτιαξαν πανό που έγραφαν «Οταν οι ισχυροί κάνουν πόλεμο, οι αθώοι πεθαίνουν» και «Σταματήστε τον πόλεμο». Στο 13ο ΓΕΛ έγραψαν αντιπολεμικά συνθήματα στους πίνακες των σχολείων και κράτησαν ενός λεπτού σιγή, στο 5ο ΓΕΛ σχεδίασαν αφίσες κατά της βίας και του πολέμου, ενώ σχημάτισαν με τα σώματά τους το σήμα της ειρήνης στην αυλή του σχολείου. Στο 27ο Δημοτικό, επίσης, οι μαθητές δεκατριών τμημάτων, από την Α' μέχρι την ΣΤ' τάξη, σχημάτισαν με τις σχολικές τσάντες τους τα 13 γράμματα «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ».


Στην Κοζάνη, οι μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου, αφού πρώτα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και εκπαιδευτικών συζήτησαν για τον πόλεμο και τις συνέπειές του, σχημάτισαν το σήμα της ειρήνης με λευκά μπαλόνια και ένα μεγάλο μπαλόνι έφυγε από τα χέρια του Στέφανου για να μεταφέρει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά του πολέμου.

«Το όνειρό μας, η ειρήνη», είναι επίσης το μήνυμα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου Ηλείας, εκ των οποίων κάποιοι κατάγονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, ενώ έφτιαξαν μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους ένα σχετικό βίντεο.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν φοιτητές. Στα Γιάννενα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού και ΒΕΤ προχώρησαν σε αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική δράση στο κέντρο της πόλης, καλώντας τον λαό και τη νεολαία να απαιτήσουν: Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη χώρα μας, κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές, επιστροφή όλων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Υπογράμμισαν πως ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα στις εξελίξεις και να συμβάλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς.

Κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Σε κινητοποιήσεις σε πόλεις της Κρήτης προχώρησαν φοιτητικοί σύλλογοι του νησιού, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή. Στο Ηράκλειο τη συγκέντρωση διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Βιολογικού, CSD και Φυσικού. Στα Χανιά ο Σύλλογος του παραρτήματος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ο Σύλλογος Εστιών. Στο Ρέθυμνο οι Σύλλογοι Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής και Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

«Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών» και «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στις κινητοποιήσεις, με τους φοιτητές να τονίζουν ότι το μήνυμα της κινητοποίησης πρέπει να φτάσει σε κάθε σχολή, σε κάθε αμφιθέατρο, με στόχο να δυναμώσουν η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η πάλη της νεολαίας ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε σχολές της Αθήνας

Σε εκδηλώσεις - συζητήσεις προχωρούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Αθήνας, με θέμα «Συναγερμός! Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας! Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου!».

Οπως αναφέρουν οι Οργανώσεις στο κάλεσμά τους:

«Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν ξανά στην Ευρώπη. Μετά τον ΝΑΤΟικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, ο ουκρανικός λαός πληρώνει με το αίμα του την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία.

Αν αναρωτιέσαι τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία...

Αν ανησύχησες ακούγοντας τον ανατριχιαστικό ήχο της σειρήνας του πολέμου...

Αν αναζητάς απαντήσεις στο ποιος ευθύνεται για τον πόλεμο και για τις συνέπειες που θα έχει για τους λαούς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο...

Αν προβληματίζεσαι για τη συμμετοχή της χώρας μας με την αποστολή οπλισμού, ακόμη και εκστρατευτικού σώματος, που μας μετατρέπει σε θύτη αλλά και πιθανό θύμα...

Αν απορείς γιατί δύο λαοί που ζούσαν αδελφωμένοι 70 χρόνια, όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ, σήμερα αλληλοσκοτώνονται, μπλεγμένοι στα δίχτυα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστών...

Αν θες να εκφράσεις την αλληλεγγύη σου στους λαούς που ματώνουν...

Αν αναρωτιέσαι "εμείς τι μπορούμε να κάνουμε ενάντια στον πόλεμο;"...

Τότε έχεις την ευκαιρία να ακούσεις, να ρωτήσεις και να πεις τη γνώμη σου στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο πανεπιστήμιό μας!

Σε καλούμε να παλέψουμε μαζί ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσουμε την πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών! Μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών!».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Στις Σχολές Δασκάλων και Νηπιαγωγών του ΕΚΠΑ σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ., στο μικρό Αμφιθέατρο Νέου Χημείου. Θα μιλήσει η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη

-- Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις Σχολές Υγείας στις 2.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Παθ. Αν. Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στον «Δημόκριτο» στις 12.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Την Παρασκευή 11 Μάρτη

-- Στο ΕΜΠ στη 1.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο 5 (Νέα Κτίρια ΗΜΜΥ). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο ΝΟΠΕ στις 5 μ.μ., στην αίθουσα 3. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Φυσικομαθηματική στη 1 μ.μ., στο Αμφιθέατρο 24 του Μαθηματικού. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Φοιτητική Εστία Αθηνών το Σάββατο 12 Μάρτη, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Περιοδείες στη Θεσσαλονίκη

Περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις διοργανώνουν το επόμενο διάστημα οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με σύνθημα «Συναγερμός! Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο! Καμία διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές! Να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ».

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται σήμερα, Τετάρτη, περιοδείες: Στην ΑΕΝ Κεντρικής Μακεδονίας. Στο ΙΕΚ «Δημόκριτος» με επικεφαλής τον Αλκη Πλίτση, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Περιοδεία στα επισιτιστικά καταστήματα της οδού Λαμπράκη.

Αύριο, Πέμπτη, προγραμματίζονται περιοδείες: Στα ΙΕΚ «ΑΚΜΗ» με επικεφαλής την Μαίρη Μπουικίδου, μέλος του ΤΣ Μαθητείας - Κατάρτισης της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Στα ΙΕΚ «ΔΕΛΤΑ» με επικεφαλής τον Γιώργο Καψάλη, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Πληθαίνουν οι Κομμουνιστικές Νεολαίες που υπογράφουν την κοινή δήλωση

Στις 30 έφτασαν οι Κομμουνιστικές Νεολαίες από διάφορες χώρες του κόσμου υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με τίτλο: «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό!».

Αναλυτικά, οι Κομμουνιστικές Νεολαίες που υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, μέχρι στιγμής, είναι: Τμήμα Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, Νέοι Κομμουνιστές Βελγίου, Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας, Κομμουνιστική Νεολαία Βολιβίας, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας (Γαλλία), Κομμουνιστική Νεολαία Γουατεμάλας, Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας, Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, Ενωση Νέων Κομμουνιστών ΗΠΑ, Κίνημα Νεολαίας Κόνολι (Ιρλανδία), Νεολαία του Κόμματος Εργατών (Ιρλανδία), Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών (Ισπανία), Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (Ιταλία), Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (Μεξικό), Ενωση Νεολαίας Μπανγκλαντές, Πανεπαλέζικη Εθνική Ελεύθερη Ενωση Φοιτητών, Κίνημα Νέων Κομμουνιστών (Ολλανδία), Δημοκρατικό Μέτωπο Νεολαίας (Πακιστάν), Ομοσπονδία Δημοκρατικών Φοιτητών (Πακιστάν), Παλαιστινιακή Κομμουνιστική Νεολαία, Παραγουανή Κομμουνιστική Νεολαία, Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας (Ρουμανία), Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι) Ρωσία, Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας, Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας (Σρι Λάνκα), Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών (Σρι Λάνκα), Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τατζικιστάν, Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Τσεχία), Κομμουνιστική Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας.

ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ
Καταγγέλλει την κυβέρνηση για ρωσοφοβική υστερία και εγκληματικές αποφάσεις

Στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών βάζουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα τη χώρα, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Ενδεικτικές είναι, την ώρα που μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, οι «προειδοποιήσεις» της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία ανέφερε σχετικά: «Δώσαμε προσοχή στην άνευ προηγουμένου εκστρατεία που εξαπολύθηκε στην Ελλάδα για τη δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό».

Προσθέτει ότι «η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχει εγγραφεί εντελώς στις τάξεις των συνηγόρων του καθεστώτος του Κιέβου, ενώ η ρωσοφοβική υστερία που καλλιεργείται από τις αρχές έχει φτάσει σε σημείο βρασμού. Σε αυτή τη βάση λαμβάνονται βαθύτατα εσφαλμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Στο τέλος, τα όπλα θα στραφούν και εναντίον των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα και οι οποίοι έχουν ήδη πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής», συμπληρώνει.

Προειδοποιεί, εξάλλου, ότι «στο όνομα των συλλογικών δυτικών σχεδιασμών - να κάνουν κακό στη Ρωσία με κάθε κόστος - θυσιάστηκε η κοινή λογική. Οι διμερείς δεσμοί καταστρέφονται σκοπίμως και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση». Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι «υποστηρίζει ενεργά το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ» και ότι, «ουσιαστικά, για χάρη των ασαφών και αμφίβολων στόχων, η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορική κληρονομιά, που μόλις χθες η ίδια χαρακτήριζε ως φυσικό της πλεονέκτημα στη συνεργασία με τη Ρωσία. Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος - την κρίσιμη στιγμή - έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή», κατέληξε.

Στην Ζαχάροβα απάντησε, καταρχάς, ο Ελληνας ομόλογός της, Αλ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», όπως και ότι «η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ». Χαρακτήρισε δε τις δηλώσεις Ζαχάροβα «απαράδεκτες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, έσπευσε, ως ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών, να τονίσει ότι «η Ελλάδα, με τη στάση της στην εισβολή στην Ουκρανία (...) αποδεικνύει την αξιοπιστία και τη σύμπλευσή της με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, χωρίς ολιγωρίες, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις», επαναφέροντας και όλα τα προσχήματα με τα οποία ντύνεται η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Συνάντηση με τον Ερντογάν, με ατζέντα τις «κοινές προκλήσεις» των Ευρωατλαντικών

Eurokinissi

Τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή 13 Μάρτη στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, σε άλλη μια ένδειξη ότι στο παρασκήνιο τρέχουν διεργασίες - που επιταχύνονται από την κλιμάκωση στην Ουκρανία - προς διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Μετά τις σχετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων τις προηγούμενες μέρες, χτες ο εκπρόσωπος δημοσιοποίησε ότι στις 13/3 ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και θα συναντηθεί με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ στη συνέχεια θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, κατόπιν πρόσκλησής του.

«Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (...) Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα», είπε χτες σχετικά ο Γ. Οικονόμου, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την ευρωατλαντική ατζέντα και την ανάγκη τους να την υπηρετήσουν συντονισμένα και από κοινού.

Την ίδια ώρα που ο ΝΑΤΟικός σχεδιασμός αποτελεί το «θερμοκήπιο» και για την τουρκική επιθετικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε πάλι το μαύρο άσπρο, λέγοντας πως τάχα «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (...) έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού».

Καθώς βέβαια η Αγκυρα βάζει όλες τις διεκδικήσεις της στο τραπέζι του παζαριού, ο εκπρόσωπος έσπευσε να σημειώσει ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο «με θετική διάθεση, επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Νωρίτερα άλλωστε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ΑΚΡ, ξεγυμνώνοντας και πάλι τα κυβερνητικά παραμύθια δήλωσε ότι ο «φάκελος» της συνάντησης «περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατιωτικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας». «Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα «να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα», καταλήγοντας ότι «ο Πρόεδρός μας, φυσικά, εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Ελληνα πρωθυπουργό». Επανέφερε δε κατηγορίες κατά της Ελλάδας ότι «τρυπάει βάρκες μεταναστών - προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλλει σε βασανιστήρια».

Μπροστά σε αυτά ο Γ. Οικονόμου, κληθείς χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων να σχολιάσει, σημείωσε ότι «η άποψη της ελληνικής πλευράς για τη διαφορά με την Τουρκία είναι η γνωστή και αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από εκεί και πέρα (...) πέρα από τη διαφορά αυτή που έχουμε και από τις διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα, αντιμετωπίζουμε και κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα. Υπάρχει και θετική ατζέντα (σ.σ. κοινές μπίζνες) που κατά καιρούς κουβεντιάζουν εκπρόσωποι των δύο χωρών. Η πρόθεση και η άποψη της κυβέρνησης είναι οι κοινές προκλήσεις να αντιμετωπιστούν προς την κατεύθυνση επίλυσης ζητημάτων και όχι ανάδειξης επιπρόσθετων προβλημάτων».

Εξάλλου, απέφυγε να διευκρινίσει αν η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «συνεργασίας» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, θα καταθέσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Σημειωτέον, η συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη αναμένεται ενώ παραμένουν ανοιχτοί και πολύπλευροι οι δίαυλοι συντονισμού μεταξύ Αγκυρας και ΗΠΑ. Πέρα από τις διαρκείς τηλεφωνικές επαφές, αυτές συνεχίζονται και με τετ-α-τετ. Το Σάββατο 5 Μάρτη βρέθηκε ξανά στην Αγκυρα η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν και είχε συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ουνάλ. Εκτός από την Ουκρανία «οι δύο πλευρές επανέλαβαν την αμοιβαία τους δέσμευση να βαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε διάφορα πεδία μέσα από έναν βιώσιμο και δομημένο διάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν και πρακτικά βήματα που μπορούν να ληφθούν προς ενεργοποίηση του μηχανισμού στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, όπως συμφώνησαν οι Πρόεδροι Ερντογάν και Μπάιντεν», αναφέρεται από την πλευρά της Τουρκίας.

Πρώτος πρώτος σπεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, ρόλο σημαιοφόρου διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των ευρωατλαντικών διευθετήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο.

Θυμίζουμε ότι ήταν ο Αλ. Τσίπρας που στη συζήτηση στη Βουλή επεσήμανε στον πρωθυπουργό ότι απαιτείται επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία, ο οποίος «μπορεί να πάρει ώθηση μόνο στο πιο υψηλό επίπεδο και μόνο με την αξιοποίηση των πιέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Τουρκία», με τον Κυρ. Μητσοτάκη να σπεύδει αμέσως να πάρει την «πάσα».

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε την Κυριακή να συναντηθεί «όλως τυχαίως» στο Φανάρι με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συνομιλία κυριάρχησαν οι περί της Ουκρανίας εξελίξεις, ενώ συζήτησαν επίσης «για το ζωτικό αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και αντάλλαξαν απόψεις για τη στήριξη της ελληνικής μειονότητας Κωνσταντινούπολης και Ιμβρου».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε χτες την είδηση για τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «ειδικά σε μια περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης, είναι επιβεβλημένη και ως εκ τούτου (...) αποτελεί θετική εξέλιξη. Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης και απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ».

Ετοιμάζονται για εμπλοκή και στα Βαλκάνια

Σε Λονδίνο και Βιέννη βρέθηκε αντίστοιχα προχτές και χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για συζητήσεις με τους ομολόγους του και άλλους παράγοντες πάνω στο Ουκρανικό, αλλά και τους φόβους για κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και σε άλλες ζώνες.

Χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση με την Βρετανίδα ομόλογό του, Liz Truss, δήλωνε ότι συζήτησαν τα «τεράστια ζητήματα ασφάλειας» που δημιούργησε η ρωσική εισβολή, αλλά και «για τα Δυτικά Βαλκάνια, το Σαχέλ, τη Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή».

Αντίστοιχα, με τον Αυστριακό ομόλογό του Α. Schallenberg συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Δένδιας δήλωνε κατόπιν ότι «η περιοχή μας είναι γεμάτη προκλήσεις. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένα σημαντικό κομμάτι», ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούσε ότι «εάν δεν δώσουμε την ελπίδα της ένταξης στην ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, αυτές οι κοινωνίες, κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα είναι θύματα πειρασμών που προέρχονται από άλλα μέρη», εξ ου και κάλεσε σε εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Μίλησε επίσης για «προκλήσεις» «που παρουσιάζει η Βοσνία - Ερζεγοβίνη».

Κίνδυνοι παραπέρα κλιμάκωσης της σύγκρουσης από τη μεταφορά ΝΑΤΟικών εξοπλισμών

Η Πολωνία διαθέτει στις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη για να τα παράσχει στην Ουκρανία από αμερικανική βάση στη Γερμανία

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συνεχίζεται επί σχεδόν δυο βδομάδες, μεγαλώνοντας το δράμα του ουκρανικού λαού, εντείνεται διαρκώς ο κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης και γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης Δύσης - Ρωσίας, με θύματα τους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφονται χαρακτηριστικά στοιχεία για τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης: Η ουκρανική κυβέρνηση ζητάει επίμονα από το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία (κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε άμεση εμπλοκή μεταξύ ΝΑΤΟικών και ρωσικών δυνάμεων), η λυκοσυμμαχία προχωρά την επεξεργασία σχεδίων για την αποστολή ΝΑΤΟικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, κορυφώνοντας τη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου, ενώ η Ρωσία απειλεί ευθέως όσα κράτη προμηθεύουν με εξοπλισμό ή διευκολύνουν την αποστολή του στην Ουκρανία.

«Το σημαντικότερο αίτημά μας αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα στον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν, στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο μεθοριακό φυλάκιο Κορτσόβα - Κράκοβετς της Πολωνίας, προσθέτοντας ότι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stinger» που παρέχονται από δυτικά κράτη βοηθούν. Ο Μπλίνκεν, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ανατολική Ευρώπη, έφτασε στην Πολωνία από τις Βρυξέλλες, όπου την Παρασκευή είχε συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την ομάδα G7 και την ΕΕ, συζητώντας την «αποτροπή» της Ρωσίας μέσω σκληρών κυρώσεων.

Παράλληλα, οι απανωτές δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι ότι πρέπει το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, οδηγώντας σχεδόν βέβαια σε απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, επιβεβαιώνουν ότι - παρά τις επίσημες διαψεύσεις - στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες επικίνδυνες διεργασίες και συζητήσεις.

Κάτι τέτοιο θα έπληττε και την Ουκρανία, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας, αλλά «μπορούμε να παρέχουμε αντιαεροπορική ικανότητα» και «αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για την επίτευξη του ίδιου στόχου».

Παράλληλα εντείνονται οι σχεδιασμοί για το ενδεχόμενο αποστολής ΝΑΤΟικών πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, από την Πολωνία και ενδεχομένως άλλες χώρες, ξεχωρίζοντας σε αυτήν την φάση την αποστολή αεροσκαφών τύπου Mig-29 (που είναι «συμβατά» με τα υπάρχοντα αεροσκάφη που διαθέτει η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία).

Οι ΗΠΑ «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή του στη Μολδαβία. Η Ουάσιγκτον εξετάζει μια πρόταση σύμφωνα με την οποία η Πολωνία θα λάβει αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα σε αντάλλαγμα για την απώλεια των αεροσκαφών που θα παραδοθούν, είπε ο Μπλίνκεν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Ουάσιγκτον «ασφαλώς δεν παρεμποδίζει ή αποθαρρύνει» την Πολωνία, αλλά «δεν είναι τόσο απλή η μεταφορά αεροσκαφών», επειδή θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα στην προσπάθεια να αντικατασταθούν από αμερικανικά μαχητικά.

Ο δε Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας, αφού δήλωσε ότι το Λονδίνο θα στηρίξει την Πολωνία σε «οποιαδήποτε επιλογή κάνει», προειδοποίησε ότι «η Πολωνία θα καταλάβει ότι οι επιλογές που κάνει όχι μόνο θα βοηθήσουν άμεσα την Ουκρανία, κάτι που είναι καλό, αλλά μπορεί επίσης να τη φέρουν σε απευθείας γραμμή πυρός χωρών όπως η Ρωσία ή η Λευκορωσία».

Χτες, πάντως, δύο μέρες μετά τις δηλώσεις Μπλίνκεν για τις εντατικές διαβουλεύσεις με τη Βαρσοβία για το θέμα, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι είναι «έτοιμη να αναπτύξει - άμεσα και δωρεάν - όλα τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Γερμανία και να τα θέσει στη διάθεση της Ουάσιγκτον για να τα παράσχει στην Ουκρανία». Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να προχωρά ο σχεδιασμός μιας τέτοιας ενίσχυσης του Κιέβου, χωρίς να εμπλέκεται το πολωνικό έδαφος.

Η πολωνική κυβέρνηση μάλιστα προτρέπει «άλλους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, ιδιοκτήτες αεριωθούμενων αεροσκαφών MIG-29, να δράσουν στο ίδιο πνεύμα».

Σε ό,τι αφορά τα ανταλλάγματα για την κίνησή της, «η Πολωνία ζητά από τις ΗΠΑ να μας παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να καθορίσει αμέσως τους όρους αγοράς των αεροπλάνων».

Στο πρώτο σχόλιο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε ότι «από όσο γνωρίζω, δεν υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση μαζί μας ότι σκοπεύουν να δώσουν αυτά τα αεροπλάνα σε εμάς», προσθέτοντας ωστόσο ότι «ανυπομονεί» για την εξέταση του πώς θα ανταποκριθούν οι ΗΠΑ σε αυτήν την πρόταση.

Νωρίτερα χτες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε σηκώσει τους τόνους καταγγέλλοντας «υποσχέσεις» της Δύσης που επί 13 μέρες «μας λένε ότι θα μας βοηθήσουν στον αέρα, ότι θα μας παραδώσουν αεροσκάφη», προσθέτοντας πως η Δύση έχει ευθύνες γιατί δεν κατάφερε να «μας προστατεύσει από τους Ρώσους δολοφόνους».

Η Ρωσία προειδοποιεί για «εμπλοκή στη σύγκρουση»

Από την πλευρά της η Ρωσία εκτοξεύει απειλές προς όλες τις χώρες που χρησιμοποιούνται για την αποστολή στρατιωτικού υλικού ή ξένων μαχητών - μισθοφόρων προς την Ουκρανία.

Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση, προειδοποίησε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάσης των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», είπε.

Η αποστολή ξένων όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια «παγκόσμια κατάρρευση», ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, και η Δύση, στέλνοντας μισθοφόρους - συμπεριλαμβανομένων «πρώην στρατιωτικών» - και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, θα προκαλούσε μία νέα καταστροφική εξέλιξη της κατάστασης.

Εξάλλου και ο Ρώσος Πρόεδρος επισήμανε ότι οποιαδήποτε απόπειρα να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία θα θεωρηθεί από τη Ρωσία βήμα για στρατιωτική σύγκρουση, με «καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο».

«Μυρίζει μπαρούτι» στην Ανατολική Ευρώπη

Με χιλιάδες στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ παραμένουν «με το δάχτυλο στη σκανδάλη». Συγκεκριμένα, ενισχύονται ΝΑΤΟικά στρατεύματα και εξοπλισμός σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Λιθουανία και Λετονία.

Περίπου 130 μαχητικά αεροσκάφη και αεριωθούμενα πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ 200 ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσά τους και 3 αεροπλανοφόρα στο Ιόνιο πέλαγος.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν ακόμη 500 στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συμμάχων στο NATO, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, ενώ παράλληλα ανέφερε πως η Μόσχα «στρατολογεί» ξένους μαχητές, κυρίως Σύρους.

Από τον Φλεβάρη μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 12.000 επιπλέον στρατιωτικούς στην Ευρώπη.

Αλλωστε ο Μπλίνκεν υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ έχουν υπερδιπλασιάσει τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού στην Πολωνία σε περισσότερους από 10.000, συμπεριλαμβανομένης μιας ταξιαρχίας της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.

Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά «USS Donald Cook» και «USS Forrest Sherman», που είναι εξοπλισμένα και με πυραύλους Κρουζ, έφτασαν στην περιοχή της Βαλτικής και θα παραμείνουν εκεί «μέχρι νεοτέρας», κίνηση που παρακολουθείται στενά από τη Μόσχα.

Κατά τ' άλλα «έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία», δήλωσε χτες από τη Λετονία ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας πως ΗΠΑ, Καναδάς και Ισπανία έχουν στείλει εκατοντάδες στρατιώτες στη Λετονία και «θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό ΝΑΤΟικού εδάφους».

Η Ουγγαρία επιτρέπει σε στρατεύματα του ΝΑΤΟ να αναπτυχθούν στα δυτικά της χώρας και αποστολές όπλων να περάσουν από το έδαφός της προς άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Β. Ορμπαν, αν και διευκρινίζει πως «δεν επιτρέπει αποστολές φονικών όπλων στην Ουκρανία μέσω της επικράτειάς της».

Μια σειρά κράτη της Ευρώπης ανακοινώνουν αύξηση στρατιωτικών δαπανών, όπως πρόσφατα η Πολωνία στο 3% του ΑΕΠ, αλλά και η Δανία.

Ενδεχόμενο αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω την περιοχή της Ευρώπης και θα αύξανε την ένταση», δήλωσε χτες η πρωθυπουργός Μ. Αντερσον, προσθέτοντας ότι «το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και της περιοχής είναι να έχει μια σταθερή και διαφανή εξωτερική πολιτική».

«Λήξασα» χαρακτήρισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Κ. Νεχάμερ τη συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας για ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία επιμένει στις αξιώσεις της για την Ουκρανία

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει να αντιστέκεται στρατιωτικά, να αλλάξει το Σύνταγμά της κατοχυρώνοντας «ουδετερότητα», αποκλείοντας ένταξη στο ΝΑΤΟ ή άλλες «συμμαχίες», να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις «Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας πως η ρωσική εισβολή ολοκληρώνει την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν 2.500 ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές.

Αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς, η Μόσχα θα σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική επιχείρηση, πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία.

Σε αυτές τις απαιτήσεις δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος κατά τον προχτεσινό τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, σε λευκορωσικό έδαφος.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ αύριο Πέμπτη θα έχουν συνομιλίες στην Αττάλεια της Τουρκίας οι ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Ντμ. Κουλέμπα και Σ. Λαβρόφ. Οι συνομιλίες πιθανόν να είναι τριμερείς, δηλαδή με τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες οι υπουργοί Αμυνας της Τουρκίας και της Ρωσίας, Χ. Ακάρ και Σ. Σοϊγκού.

Ενδείξεις για πιθανούς συμβιβασμούς από τον Ζελένσκι

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τη ρωσική πλευρά και να αναζητήσει συμβιβασμούς, αλλά όχι να συνθηκολογήσει, δήλωσε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, καλώντας ξανά τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν σε απευθείας διάλογο.

«Οσον αφορά το ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου για αυτό το θέμα αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία. Η συμμαχία φοβάται τα αντιφατικά πράγματα και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ουκρανία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική και την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είπε: «Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Το θέμα αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, οι οποίες αναγνωρίστηκαν μόνο από τη Ρωσία, αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε και να βρούμε έναν συμβιβασμό για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτά τα εδάφη».

«Το σημαντικό είναι, πώς θα ζουν εκεί οι άνθρωποι που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας; Ποιος στην Ουκρανία θα συμφωνήσει να τους δεχτεί σε εμάς;», είπε ακόμη.

Νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είχε εκτιμήσει πως δεν μπορεί να βρεθεί «πραγματική λύση» για τη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας «εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων» στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα εμπλακούν στη σύγκρουση, επειδή «ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα ήταν παγκόσμιος πόλεμος με μια δύναμη» που διαθέτει πυρηνικά όπλα. «Δική μας ευθύνη είναι να συνεχίσουμε να μιλάμε με τους λαούς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», αλλά επίσης και «στους ηγέτες» και «να σεβόμαστε πάντα τη Ρωσία ως χώρα», επειδή «δεν υπάρχει βιώσιμη ειρήνη αν η Ρωσία δεν περιληφθεί στη μεγάλη αρχιτεκτονική της ειρήνης στην ήπειρό μας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, Ρωσία και ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχή μιας «ειρηνικής συνύπαρξης», φέρεται να ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Interfax». Το ρωσικό ΥΠΕΞ εμφανίζεται «ανοιχτό» σε ειλικρινή διάλογο, με αμοιβαίο σεβασμό, για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε το «Interfax».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλ. Πούτιν είχε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Διαμάχη για βιολογικά όπλα και πυρηνικό κίνδυνο

Στο μεταξύ, μετά και το χτύπημα την περασμένη Πέμπτη στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια - με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται - το οποίο πήραν στον έλεγχό τους τα ρωσικά στρατεύματα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ενημερώθηκε τη Δευτέρα από τις ουκρανικές αρχές για ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στο Χάρκοβο, χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

«Εχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, προτείνοντας μια τριμερή συνάντηση με τη Ρωσία και την Ουκρανία προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η Ρωσία αντέδρασε θετικά στην πρόταση.

Παράλληλα, το κινεζικό ΥΠΕΞ τάχθηκε με την πλευρά της Ρωσίας, κάλεσε τις ΗΠΑ να δημοσιοποιήσουν όλες τις λεπτομέρειες των βιολογικών τους εργαστηρίων στην Ουκρανία και προέτρεψε όλες τις πλευρές να κατοχυρώσουν την ασφάλειά τους. Το Πεκίνο υιοθέτησε αναφορές ρωσικών ΜΜΕ ότι στα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ιών, κάτι που η Ρωσία ανακάλυψε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Οι βιοστρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ελέγχει 336 βιολογικά εργαστήρια σε 36 χώρες και περίπου 20 από αυτά στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες για να διαπιστωθεί αν η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Εισαγγελικές υπηρεσίες της Ισπανίας και της Γερμανίας διέταξαν έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που δεν αποκλείεται μελλοντικά να αξιοποιηθεί για μεγαλύτερη εμπλοκή.

Αλληλοκατηγορίες Κιέβου - Μόσχας για τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους»

Σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε όλα σχεδόν τα μέτωπα, με τις ρωσικές δυνάμεις να περικυκλώνουν σταδιακά το Κίεβο. Ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν στο προάστιο Ιρπίν, περίπου 25 χλμ. από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ανέφεραν ότι στα επόμενα 24ωρα η ρωσική επίθεση στο Κίεβο θα ενταθεί και πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη.

Στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας η ρωσική εισβολή εντείνεται, με «σφυροκόπημα» των πόλεων Τσερνίχιβ και Σούμι, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Στα νότια, η Μαριούπολη εξακολουθεί να πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και μόνο εν μέρει λειτούργησε ο «ανθρωπιστικός διάδρομος» για την εκκένωση αμάχων. Υπήρξαν αναφορές κατοίκων σε ΜΜΕ ότι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν συναντούσαν μεγάλες πέτρες και κλαδιά που είχαν φράξει τις οδικές αρτηρίες. Στη Μαριούπολη, ο Ερυθρός Σταυρός δεν συμμετέχει σε εκκένωση, ούτε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς «δεν υπάρχουν σχετικές εγγυήσεις ασφάλειας», ανακοίνωσε χτες ο οργανισμός. Επίσης δεν συμμετείχε ούτε στις εκκενώσεις στο Σούμι.

Βόρεια της Χερσόνας χτυπήθηκε η πόλη Μικολάιφ, ενώ όλα δείχνουν πως ο ρωσικός στρατός ετοιμάζει επίθεση στην Οδησσό, στρατηγικής σημασίας πόλη στη Μαύρη Θάλασσα.

Ενα θωρακισμένο ρωσικό στρατιωτικό τρένο μήκους εννέα βαγονιών μεταφέρθηκε στην περιοχή Χερσόνα της Ουκρανίας από την Κριμαία, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μεταξύ το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι οι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που συμφωνήθηκαν οδηγούν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, για να εξυπηρετήσουν τη ρωσική προπαγάνδα. Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται πως από τους 10 διαδρόμους σε 5 πόλεις (Κίεβο, Τσερνίχιβ, Χάρκοβο, Σούμι, Μαριούπολη) η ουκρανική κυβέρνηση επέτρεψε να λειτουργήσουν μόνο 2-3, π.χ. από την πόλη Σούμι, όπου έγιναν δύο εκκενώσεις. Επανέλαβε δε τις κατηγορίες ότι ουκρανικές εθνικιστικές δυνάμεις κρατούν «ομήρους» τους Ουκρανούς πολίτες σαν «αμυντική ασπίδα».

Η Ρωσία ανακοίνωσε χτες το βράδυ νέα κατάπαυση του πυρός από σήμερα στις 9 το πρωί, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι.

Χτες ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία σε άλλες ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν φτάσει σε Πολωνία, Μολδαβία και Ρουμανία.

Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, σχεδόν 200.000 πολίτες από το Ντονμπάς και την υπόλοιπη Ουκρανία έχουν διαφύγει προς τη Ρωσία.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 406 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, στην Ουκρανία, ενώ υπάρχουν αναφορές ακόμη και για πάνω από 40 παιδιά. Στις περιοχές του Ντονμπάς που ελέγχουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές, ο ΟΗΕ καταγράφει 96 νεκρούς από την έναρξη του πολέμου, καθώς συνεχίζονται βομβαρδισμοί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν αποκομμένοι από πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσης ανάγκης λόγω της στρατιωτικής περικύκλωσης των πόλεων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Στη Χερσόνα, στη νότια Ουκρανία, περίπου 30 φορτηγά εφοδιασμένα με βοήθεια δεν μπόρεσαν να εισέλθουν λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Σε άλλα μέρη, οι προμήθειες νερού και βασικών φαρμάκων εξαντλούνταν.

Τα αποθέματα οξυγόνου για ασθενείς με COVID-19 και άλλους ήταν επίσης «απελπιστικά χαμηλά», και οι συγκρούσεις έχουν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Ουκρανοί πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν από ανατιναγμένη γέφυρα στα περίχωρα του Κιέβου

Copyright 2019 The Associated

Ουκρανοί πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν από ανατιναγμένη γέφυρα στα περίχωρα του Κιέβου

Copyright 2022 The Associated

ΠΟΔΝ
Καταγγέλλει τη σύλληψη στελεχών της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Ουκρανίας

Η αφίσα της καμπάνιας της ΠΟΔΝ για την απελευθέρωση των δύο Ουκρανών κομμουνιστών
Η αφίσα της καμπάνιας της ΠΟΔΝ για την απελευθέρωση των δύο Ουκρανών κομμουνιστών
Τη σύλληψη του Α' Γραμματέα της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονόνοβιτς, και του αδελφού του Αλεξάντερ, από το αντιλαϊκό καθεστώς της Ουκρανίας, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ).

Οι αντιδραστικές αρχές της Ουκρανίας τούς έχουν απευθύνει κατηγορίες για κατασκοπεία και «είναι πιθανό να δολοφονηθούν μέσα στις επόμενες ώρες», σημειώνει η ΠΟΔΝ, για τα δύο στελέχη της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας.

Η ΠΟΔΝ προχωρά σε καμπάνια και καλεί σε διεθνή κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και για την απελευθέρωση των δύο Ουκρανών κομμουνιστών, με διαδηλώσεις, επιστολές διαμαρτυρίας προς τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ουκρανίας σε άλλες χώρες, απαιτώντας την απελευθέρωσή τους.

Σε επικοινωνία που είχε η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ με οργανώσεις - μέλη της ΠΟΔΝ, τονίστηκε η ανάγκη να καταδικαστεί η σύλληψη των δύο Ουκρανών κομμουνιστών, να απαιτηθεί η άμεση απελευθέρωσή τους. Να ενημερωθούν πλατιά οι νέοι και οι νέες διεθνώς για τις διώξεις αυτές. Να καταδικαστούν ο αντικομμουνισμός, η επιβολή του ως επίσημης ιδεολογίας στην Ουκρανία, οι εγκληματικές διώξεις ενάντια σε κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που αντιτάσσονται σε αυτήν την κατάσταση που οξύνεται, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Επίθεση στο αλβανικό προξενείο στο Χάρκοβο

Το αλβανικό προξενείο στο Χάρκοβο έγινε στόχος πυραυλικών επιθέσεων τη Δευτέρα, καταγγέλλουν τα Τίρανα, καθώς η ουκρανική πόλη συνεχίζει να σφυροκοπιέται από ρωσικές δυνάμεις.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που εμφανίζουν το κτίριο να έχει καταστραφεί και ανακοίνωσε ότι «οι δράστες θα αντιμετωπίσουν συνέπειες», τονίζοντας: «Η Αλβανία καταδικάζει έντονα τη ρωσική επίθεση που προκάλεσε την καταστροφή του προξενείου της Αλβανίας στο Χάρκοβο. Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν!».

Να σημειωθεί ότι η Αλβανία μαζί με τις ΗΠΑ πρωτοστάτησαν στην κατάθεση ψηφισμάτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.

Στο μεταξύ, ενδεικτική των σύνθετων αλληλεπιδράσεων που «τρέχουν» για τα Βαλκάνια είναι οι δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Κίριλ Πετκόφ, ότι η Βουλγαρία στηρίζει μεν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά πιθανότατα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, εάν υπάρξει τέτοια πρόταση στην ΕΕ.

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική «Gazprom», με τον Πετκόφ να δηλώνει ότι «δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές τώρα, είμαστε πολύ εξαρτημένοι» και ότι τέτοιου είδους κυρώσεις «θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να τις δεχθούμε ως οικονομία και ως χώρα». Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση Πετκόφ έχει δηλώσει ότι συστρατεύεται με ΝΑΤΟ - ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση της Μόσχας, ενώ προ ημερών αποπέμφθηκε ο προηγούμενος υπουργός Αμυνας επειδή αρνήθηκε να μιλήσει για «ρωσική εισβολή» και να καταδικάσει τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν αλλάζει τη θέση της και αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, καταγγέλλοντας νέες πιέσεις από τη Δύση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Σερβία θα σταματήσει τις ασκήσεις του στρατού και της αστυνομίας με όλους τους ξένους εταίρους.

Ο ρωσικός Τύπος για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Βασικές πλευρές από την εικόνα στα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση και στο επίπεδο της προπαγάνδας

Κατεστραμμένο τεθωρακισμένο του ουκρανικού στρατού στα περίχωρα της Βολχοβάνκα
Κατεστραμμένο τεθωρακισμένο του ουκρανικού στρατού στα περίχωρα της Βολχοβάνκα
Στις στρατιωτικές επιτυχίες του ρωσικού στρατού και σε επιχειρήματα για τη δικαιολόγηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εστιάζουν ο Τύπος και τα άλλα ΜΜΕ της Ρωσίας, καθώς τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης και στα δύο στρατόπεδα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης υπηρετούν την προπαγανδιστική γραμμή κάθε πλευράς.

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζονται καταγγελίες και στοιχεία που δεν «περνάνε» από τα φίλτρα των δυτικών Μέσων, ενώ παράλληλα ενδιαφέρον παρουσιάζουν ρεπορτάζ σε ρωσικά ΜΜΕ με καταγγελίες κατοίκων από χωριά του Ντονμπάς, όπως από το χωριό Σαρτανά, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Ελληνες ομογενείς, για τις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον αμάχων.

Στρατιωτικές επιτυχίες, «τάξη» και δηλώσεις Ουκρανών αιχμαλώτων

Σε ό,τι αφορά τη συνολικότερη εικόνα, τα κυριότερα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, όπως το «Κανάλι 1» (πρώην ΟΡΤ) και το «Ρωσία 1», καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας, αναφέρουν ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» προχωρά βάσει του σχεδίου, ενώ ισχυρίζονται ότι με «χειρουργική ακρίβεια» επιφέρονται χτυπήματα μόνο σε στρατιωτικές υποδομές και υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία του πληθυσμού.

Παρουσιάζονται στρατιωτικές επιτυχίες, εγκαταλελειμμένες θέσεις του ουκρανικού στρατού και παρατημένα κρυσφήγετα ναζί, διακριθέντες αξιωματικοί και στρατιώτες του ρωσικού στρατού, παρασημοφορήσεις. Αναφέρεται ότι οι οικογένειες των πεσόντων και των τραυματιών παίρνουν αποζημιώσεις και θα έχουν πάντα στήριξη, ενώ επισημαίνεται ότι στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία δεν υπάρχουν στρατεύσιμοι θητείας και εθελοντές.

Προβάλλονται βίντεο Ουκρανών αιχμαλώτων που λένε ότι οι Ρώσοι τους συμπεριφέρονται καλά και ότι τους παράτησαν οι αξιωματικοί τους. Ενας Ουκρανός πιλότος που νοσηλεύεται μαζί με Ρώσους λέει πως «είναι όλοι Σλάβοι». Παράλληλα προβάλλονται εικόνες από περιοχές που ελέγχει ο ρωσικός στρατός, οι οποίες δείχνουν να επικρατεί τάξη, να μοιράζεται ανθρωπιστική βοήθεια και να παρέχεται φροντίδα σε όσους κατάφεραν να βγουν από τις πολιορκημένες πόλεις. Υπάρχουν ακόμα αναφορές ότι υπήρξε συλλαλητήριο εναντίον των Ρώσων στη Χερσόνα, χωρίς τα στρατεύματα να πειράξουν τους διαδηλωτές.

Σε ό,τι αφορά την άλλη πλευρά, ρεπορτάζ σε ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο ουκρανικός στρατός βομβαρδίζει πόλεις, προσπαθώντας να το φορτώσει στους Ρώσους, και προβάλλονται σχετικές μαρτυρίες σε βίντεο.

Παρουσιάζονται πολλές καταγγελίες για τη δράση των φασιστικών ομάδων στην Ουκρανία: Για την αξιοποίηση αμάχων ως ασπίδα, τη ναρκοθέτηση δημόσιων κτιρίων και κατοικιών, παραβιάσεις της συμφωνίας περί «ανθρωπιστικών διαδρόμων». Καταγράφονται μαρτυρίες κατοίκων που λένε ότι δεν τους αφήνουν οι Ουκρανοί να φύγουν, ότι εκτελούνται άνθρωποι που φεύγουν από τις πόλεις. Καταγγέλλονται βασανιστήρια σε βάρος αντιφρονούντων, ρατσισμός σε βάρος ξένων φοιτητών που επιχειρούν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.

Υπογραμμίζεται ότι συνεχίζεται ο βομβαρδισμός του Ντονμπάς από ουκρανικές δυνάμεις, με βομβαρδισμούς χωριών, σχολείων κτλ. Παρουσιάζονται ρεπορτάζ για τη δράση των νεοναζί με απαγωγές και εκτελέσεις αυτονομιστών κ.ά., για την ύπαρξη μυστικής φυλακής των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Μαριούπολης, για τη στρατολόγηση ποινικών εγκληματιών στο «Τάγμα Τορνάντο» και την αποστολή τους στο Ντονμπάς. Προβάλλονται πορείες των φασιστών στην Ουκρανία, καταστροφή σοβιετικών μνημείων, επιθέσεις σε βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναφέρεται ακόμα ότι σε πομπές προσφύγων προς το Λβοφ αστυνομικοί δίνουν προτεραιότητα σε ακριβά αυτοκίνητα, κλείνοντας το απέναντι ρεύμα για να περάσουν και απειλώντας τους απλούς πολίτες με όπλα.

Μαρτυρίες για ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο χωριό Σαρτανά

Τις τελευταίες μέρες προβάλλονται επίσης μαρτυρίες από το χωριό Σαρτανά στο Ντονμπάς, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι Ελληνες ομογενείς. Το χωριό πέρασε το Σάββατο στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ενώ τις προηγούμενες μέρες η Ρωσία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν κατηγορηθεί για τον θάνατο αμάχων. Ρωσικά ΜΜΕ όπως το «Ria Novosti» και το «Russia Today» μεταδίδουν καταγγελίες κατοίκων ότι επί δύο μέρες οι ουκρανικές δυνάμεις και drones σφυροκοπούν το χωριό και τον άμαχο πληθυσμό. Πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι το προηγούμενο διάστημα ο ουκρανικός στρατός δεν άφηνε κανέναν να βγει από το χωριό, ανατίναξε τις γέφυρες Ταλακόφσκι και Σαρτάνσκι, ναρκοθέτησαν την περιοχή, με αποτέλεσμα οικογένειες και παιδιά να ανατιναχτούν.

Προβάλλονται ακόμα ρεπορτάζ από την ανθρωπιστική βοήθεια και τη στήριξη που παρέχεται σε πρόσφυγες του Ντονμπάς οι οποίοι κατέφυγαν στη Ρωσία.

Αναπαράγονται επίσης οι καταγγελίες της Μόσχας ότι η Ουκρανία ετοίμαζε τη δημιουργία ατομικής βόμβας στο Τσερνόμπιλ, πιθανώς με την εισαγωγή πλουτωνίου από τις ΗΠΑ και με παραγγελία πυραύλων για τη μεταφορά πυρηνικών από Τουρκία και Σαουδική Αραβία, όπως και η ύπαρξη εργαστηρίου δημιουργίας βιολογικών όπλων, χρηματοδοτούμενου από τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, σε ρωσικά κανάλια ξεκινούν ειδικές εκπομπές για την «αποκάλυψη πλαστών ειδήσεων», ενώ ψηφίστηκε νόμος ενάντια σε «fake news» για τις Ενοπλες Δυνάμεις, που προβλέπει πρόστιμο έως 1,5 εκατ. ρούβλια και 15 χρόνια φυλάκισης.

Μέτρα για τις κυρώσεις και συνέπειες στην ΕΕ

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την αντιμετώπισή τους, με διευκολύνσεις για εγχώριες επιχειρήσεις, με εγγύηση για τα κοινωνικά επιδόματα και τις συντάξεις μέσα από τιμαριθμική αναπροσαρμογή, με πάγωμα στην πληρωμή των αυξημένων υποθηκών κ.ά. Αναφέρεται ακόμα ότι το σύστημα SPFS (αναπτύχθηκε μετά τις κυρώσεις του 2014) μπορεί να αντικαταστήσει το SWIFT μέσα στη χώρα. Προβάλλονται επίσης μια σειρά άλλα μέτρα: 5 δισ. για την ανάπτυξη της αγοραστικής δύναμης, επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα σε κλάδους όπως φαρμακευτική, πληροφορική, άρση «περιορισμών» για την επιχειρηματική δράση, άρση ποινικών διώξεων για οικονομικά εγκλήματα κ.ά.

Ο ρωσικός Τύπος επισημαίνει με έμφαση ότι από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας χάνει η Ευρώπη και κερδίζουν οι ΗΠΑ. Οπως σημειώνεται, οι ΗΠΑ έχουν 10 φορές μικρότερες εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, τα κεφάλαια δραπετεύουν από την Ευρώπη στην Αμερική, θα ανέβουν τα κρατικά χρέη ευρωπαϊκών κρατών. Επισημαίνεται ότι θα ανέβουν οι τιμές στην Ενέργεια και άρα σε βιομηχανικά προϊόντα, η τιμή των πτήσεων, των σιτηρών κ.ά., θα σταματήσει η εξαγωγή ρωσικού τιτανίου και μετάλλων της ομάδας του παλλαδίου, η ΡΟΣΚΟΣΜΟΣ θα σταματήσει να εξάγει διαστημικούς πυραύλους και κινητήρες. Αναφέρεται ακόμα ότι οι εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία μπορεί να μην επιτραπεί να ξαναγυρίσουν.

Τέλος, αναπαράγεται δημοσκόπηση του (κρατικού) Πανρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (ΒΤΣΙΟΜ) σύμφωνα με την οποία το 84% των Ρώσων εμπιστεύονται τον ρωσικό στρατό, ενώ το 71% των Ρώσων υποστηρίζουν την απόφαση να διεξαχθεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

ΚΙΝΑ
Νέα ενίσχυση στρατιωτικών δαπανών και «ανησυχία» για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Τηλεδιάσκεψη Σι με Μακρόν και Σολτς, ενώ ο ΥΠΕΞ σημειώνει πόσο «ισχυρή σαν βράχος» είναι η σχέση Πεκίνου - Μόσχας

Νέα αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών, κατά 7,1%, ανακοίνωσε η Κίνα, που με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων συνεχίζει για μία ακόμα χρονιά να ιεραρχεί ψηλά την παραπέρα στρατιωτική της ενίσχυση. Επίσης, στο πλαίσιο και της ετήσιας συνεδρίασης της κινεζικής Βουλής, ο Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα «πρέπει να καταστήσει πιο περιεκτικό το σώμα των στρατιωτικών νόμων και ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν ξένες χώρες, ώστε να προστατεύει καλύτερα τα εθνικά της συμφέροντα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι η φιλία Κίνας - Ρωσίας είναι «ισχυρή σαν βράχος» και ότι «ανεξαρτήτως του πόσο δυσοίωνη είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα διατηρήσουν τη στρατηγική αποφασιστικότητά τους και θα εξακολουθήσουν να προχωρούν προς την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία».

Χτες, εξάλλου, οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε ο Σι Τζινπίνγκ με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριομ Ολαφ Σολτς, από τους οποίους - σύμφωνα με την κινεζική πλευρά - ζήτησε «τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας».

Επιπλέον, εξέφρασε «ανησυχία» για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, των ενεργειακών προμηθειών, των αλυσίδων μεταφοράς και εφοδιασμού, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος της Μόσχας «θα ζημιώσουν όλες τις πλευρές». Ακόμα, δεν παρέλειψε να σημειώσει - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - ότι η Κίνα στηρίζει τη Γερμανία και τη Γαλλία «στην προώθηση ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου πλαισίου για την ασφάλεια στην Ευρώπη, για τα δικά της συμφέροντα και τη δική της διαρκή ασφάλεια» και «μέσα από τη διατήρηση της στρατηγικής της αυτονομίας».

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν στενές διαβουλεύσεις για τον συντονισμό περαιτέρω προσπαθειών για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Το δε Παρίσι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι τρεις συμφώνησαν να έχουν στενές επαφές το επόμενο διάστημα και για θέματα όπως το Ιράν, αλλά και οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας, πεδία στα οποία, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να υπάρξουν εποικοδομητικές συζητήσεις που θα αφορούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θεωρούνται δύσκολα.

Συνομιλία Πούτιν - Μόντι

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με φόντο την αποχή που επέλεξε η Ινδία στα ψηφίσματα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ινδό ομόλογό του, Ν. Μόντι.

Ο Ινδός Πρόεδρος εξέφρασε «ευγνωμοσύνη στη ρωσική πλευρά για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ώστε να επιστρέψουν πίσω οι συμπατριώτες του», Ινδοί φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «ο Μόντι εξέφρασε ετοιμότητα να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για την επίτευξη μιας όσο το δυνατόν πιο γρήγορης διευθέτησης της σύγκρουσης».

Την ίδια στιγμή, πάντως, μετά και από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία), η Μόσχα βρέθηκε στο στόχαστρο και της Ιαπωνίας, που ύψωσε τους τόνους σχετικά με τις Βόρειες Νήσους (για την Ιαπωνία) / Κουρίλες (για τη Ρωσία), το νησιωτικό σύμπλεγμα για το οποίο οι δύο χώρες διαφιλονικούν. Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Χ. Ματσούνο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την «ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας», ενώ ο αρμόδιος για την περιοχή γενικός διευθυντής του ιαπωνικού ΥΠΕΞ, Χ. Ουγιάμα, είπε ότι «η κατάληψη των Βόρειων Εδαφών από τη Ρωσία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι και τα δύο ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο».

Ακολούθησε σειρά αναρτήσεων της ρωσικής πρεσβείας στο Τόκιο, με τις οποίες μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι όπως κάποτε οι Ιάπωνες «στήριξαν την κυβέρνηση Χίτλερ, τώρα στηρίζουν την ουκρανική»...

Τέλος, ας καταγραφούν η αναφορά του Αυστραλού πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, ότι έχει έρθει «η ώρα της επιλογής» για την Κίνα και το κάλεσμά του στο Πεκίνο να πάψει να στηρίζει τη Μόσχα.

Τουρκία και Ισραήλ εντείνουν πρωτοβουλίες

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια αναγγέλλει η Αγκυρα

Με φόντο την προσπάθεια του τουρκικού κεφαλαίου να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία για να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό του ρόλο, εκμεταλλευόμενο και τη θέση του στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι στο περιθώριο του διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας (11-13/3) θα συναντηθούν οι ομόλογοί του από Ρωσία και Ουκρανία, Σ. Λαβρόφ και Ντ. Κουλέμπα.

Την Κυριακή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με το Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν, στον οποίο επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του «θα συνεχίσει τις προσπάθειες για περιεκτικές διαπραγματεύσεις». Την ίδια στιγμή, τουρκικές πηγές σημείωναν ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για εναλλακτικές (αναφερόμενοι μεταξύ άλλων στο ρωσικό ρούβλι και το κινεζικό γιουάν), ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το διμερές εμπόριο, με τον Ερντογάν να φέρεται να λέει ότι «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απευθείας χρυσό».

Ολα αυτά ενώ το Σαββατοκύριακο συζήτησαν στην Αγκυρα οι υφυπουργοί Τουρκίας και ΗΠΑ, Σεντάτ Ονάλ και Γουέντι Σέρμαν, μεταξύ άλλων και για τον διμερή συντονισμό για την Ουκρανία.

Ο Μπένετ στη Μόσχα, ο Χέρτζογκ στην Αγκυρα

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στην Αγκυρα ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ι. Χέρτζογκ, στην πρώτη επίσκεψη Προέδρου του Ισραήλ στην Τουρκία μετά το 2003. Ανακοίνωση της ισραηλινής πλευράς ανέφερε ότι «οι δύο Πρόεδροι θα συζητήσουν διάφορα διμερή ζητήματα, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να επεκταθεί η συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη και τους δύο λαούς σε διάφορα πεδία», ενώ εδώ και καιρό συζητιούνται τα περιθώρια κοινής δράσης για τη μεταφορά αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Ο Χέρτζογκ φτάνει στην Τουρκία σε μία περίοδο που το Ισραήλ εντείνει κι αυτό τις προσπάθειες «εμπλοκής» του στις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε και η τρίωρη συνάντηση που είχε στη Μόσχα το περασμένο Σάββατο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Η συνάντηση δεν είχε ανακοινωθεί, ενώ δεν υπήρξε και κάποια ολοκληρωμένη ενημέρωση μετά την πραγματοποίησή της.

Χτες μάλιστα ο Μπένετ είχε νέα συνομιλία με τον Πούτιν.

Είχαν προηγηθεί επαφές του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Βερολίνο, αλλά και τηλεφωνικές επαφές με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ

Απορρίπτουν το εμπάργκο Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ με μεγάλες ενεργειακές μπίζνες με τη Ρωσία

Copyright 2021 The Associated

Την επιβολή καθολικού εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτουργεί και αξιοποιείται ως «καταλύτης» στους σφοδρούς μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς γύρω από την Ενέργεια και τις αντιπαραθέσεις για το ξαναμοίρασμα ενεργειακών αγορών, πηγών και δρόμων μεταφοράς.

Αντίστοιχα, και η Βρετανία ανακοίνωσε χτες ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ενώ αντίθετα η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπογράμμιζαν ότι αν επιβληθεί καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δεν θα μπορεί να διασφαλιστεί η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η ΕΕ παρουσίασε χτες ένα σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες «αρκετά πριν από το 2030»... Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται ότι «ενθαρρύνονται» μέτρα για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά 2/3 έως το τέλος του 2022.

Οι ανακοινώσεις Ουάσιγκτον και Λονδίνου

«Είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας χτες την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αναφερόμενος στην απόφαση ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, να ταχθούν κατά του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Μπάιντεν είπε ότι «μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα που άλλοι δεν μπορούν» και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ πρέπει να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία».

Παραδεχόμενος ότι η απόφαση θα έχει οικονομικές επιπτώσεις και στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι... «η ελευθερία κοστίζει». Το κόστος βέβαια φορτώνεται αποκλειστικά στις πλάτες των λαών που θα πληρώσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και με νέες μεγάλες αυξήσεις τιμών στην Ενέργεια.

Χαρακτηριστικά, ελάχιστη ώρα μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν, η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια των ΗΠΑ ξεπέρασε το ρεκόρ του 2008, με το γαλόνι (περίπου 3,78 λίτρα) να πωλείται 4,173 δολάρια.

Το έδαφος για το αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είχαν προετοιμάσει προηγουμένως Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, ετοιμάζοντας σχετικό διακομματικό νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό πετρέλαιο αντιπροσώπευε περίπου το 3% που έφτασε στις ΗΠΑ το 2020, ενώ συνολικά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα με τις ΗΠΑ, η Βρετανία ανακοίνωσε χτες ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης στη Βρετανία.

Παζάρια με το Ιράν αλλά και με τη Βενεζουέλα

Ηδη από την Κυριακή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, παραδέχθηκε πως είχε ξεκινήσει παζάρι με Ευρωπαίους αξιωματούχους για ενεργειακό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας. Αντιδρώντας τότε, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλ. Νόβακ, ανέφερε πως τυχόν απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου από τις δυτικές αγορές θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση των τιμών, ακόμη και πάνω από 300 δολάρια το βαρέλι. Ο ίδιος εξάλλου ανέφερε ότι μετά το «στοπ» στον αγωγό «Nord Stream 2» και τις άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η χώρα του «διατηρεί κάθε δικαίωμα να λάβει μια αντίστοιχη απόφαση και να επιβάλει εμπάργκο στο αέριο που διακινείται μέσω του αγωγού "Nord Stream 1"», προσθέτοντας πάντως ότι για την ώρα δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι αντιπροσωπεία αξιωματούχων των ΗΠΑ ταξίδεψε κρυφά στη Βενεζουέλα το Σαββατοκύριακο, αναζητώντας «ομαλοποίηση» σχέσεων με τη χώρα, προκειμένου να αντικαταστήσουν μέρος του πετρελαίου που αγοράζουν από τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, η κυβέρνηση του οποίου διατηρεί μέχρι σήμερα στενές σχέσεις με τη Μόσχα, έκανε λόγο για «γεμάτες σεβασμό» και «εγκάρδιες» συνομιλίες.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν επίσης να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν. Μέσα από μια τέτοια εξέλιξη και με άρση των αμερικανικών κυρώσεων, μπορεί να αναστραφεί ο «εξοστρακισμός» του ιρανικού πετρελαίου από τις διεθνείς αγορές. Ο Ιρανός διαπραγματευτής Αλί Μπαγκερί αναχώρησε τη Δευτέρα από τη Βιέννη για την Τεχεράνη, για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Ηδη πάντως φαίνονται οι «επιπλοκές» και σε αυτό το πεδίο: Η Ρωσία, που συμμετέχει στα παζάρια στη Βιέννη, ανακοίνωσε ότι ζητάει γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι το εμπόριο, οι επενδύσεις και η στρατιωτικο-τεχνολογική συνεργασία της με το Ιράν δεν θα παρεμποδιστούν με κανέναν τρόπο από τις αμερικανικές κυρώσεις. «Μη εποικοδομητικό για τις συνομιλίες της Βιέννης για τα πυρηνικά», χαρακτήρισε το αίτημα της Μόσχας Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο «Ρόιτερς».

Αντιδράσεις της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Στις αποφάσεις των ΗΠΑ για εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου διαφοροποιούνται η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία κ.ά., καθώς οι ενεργειακές τους ανάγκες καλύπτονται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τη Ρωσία.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, χαρακτήρισε «ουσιαστικής σημασίας» τις εισαγωγές Ενέργειας από τη Ρωσία, επιμένοντας ότι ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης «δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε Ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία». Αφησε ωστόσο ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον και αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία.

Παρόμοια στάση τήρησε ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών, Μ. Βάργκα, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει κυρώσεις στη ρωσική Ενέργεια. Πρόσθεσε ότι «όσοι ζητούν την επέκταση των κυρώσεων θέλουν ο ουγγρικός λαός να πληρώσει το τίμημα του πολέμου».

Οι κινήσεις της ΕΕ

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων η ΕΕ επιχειρεί να μειώσει τις εισαγωγές Ενέργειας από τη Ρωσία, επιταχύνοντας μέτρα για μείωση της εξάρτησης και ενθάρρυνση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολική, ηλιακή, κ.ά.), στο πλαίσιο και της στήριξης των «πράσινων» μπίζνες για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, οι οποίες δρομολογούνταν πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντιπρόεδρός της, αρμόδιος για την «Πράσινη Συμφωνία», Φρανς Τίμερμανς, και η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, παρουσίασαν χτες τα πρώτα στοιχεία ενός σχεδίου ενεργειακής «απεξάρτησης» από τη Ρωσία, σε συνδυασμό με μέτρα προετοιμασίας για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Πρότειναν μεταξύ άλλων μέχρι 1/10/2022 η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ να φθάσει το 90% υπό συνθήκες «ρύθμισης της τιμής, με κρατική βοήθεια και φορολογικά μέτρα», που υποτίθεται πως «θα προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την επίπτωση εξαιρετικά υψηλών τιμών».

Ο Τίμερμανς είπε ότι στο τέλος του 2022 μπορούν να αντικατασταθούν 100 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου με τη διαφοροποίηση πηγών, με εισαγωγές ποσοτήτων LNG ύψους 60 δισ. κυβικών μέτρων από άλλες χώρες, με την παραγωγή βιοαερίου (υπολογίζεται ότι μπορούν να αντικατασταθούν 8 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου) και με παραγωγή και εισαγωγές 20 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνου (αντιστοιχούν σε 50 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου). Ενθάρρυνε την επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης και εκτίμησε ότι στο τέλος του χρόνου είναι εφικτό το 25% της ηλεκτροπαραγωγής να παράγεται από φωτοβολταϊκά.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, παραδέχθηκε ότι «η ανεξαρτησία δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Γαλλία είναι εξαρτημένη κατά 20% για την τροφοδοσία της από ρωσικό φυσικό αέριο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 40%, η Γερμανία είναι στο 55% και ορισμένες χώρες είναι απολύτως εξαρτημένες, όπως η Φινλανδία που εισάγει όλο το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Παράλληλα επιχειρούνται και άλλα σχέδια, όπως η πιθανή έκδοση ομολόγου για τη χρηματοδότηση Ενέργειας και αμυντικών δαπανών της ΕΕ. Πληροφορίες του πρακτορείου «Bloomberg» ανέφεραν ότι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ήδη έτοιμο ένα σχέδιο για την έκδοση ενός γιγαντιαίου «ευρωομολόγου» εκατοντάδων δισ. ευρώ από την Κομισιόν, που θα αποδώσει τους πόρους στα κράτη - μέλη για δαπάνες στους τομείς της Ενέργειας και της Αμυνας, το οποίο θα παρουσιαστεί στους ηγέτες των κρατών της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βερσαλλίες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σε ένα τέτοιο φόντο εξελίξεων στη σκακιέρα της Ενέργειας, τα μονοπώλια ΒΡ και «Shell» που αγόρασαν πριν από λίγες μέρες φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, ανακοίνωσαν πως σταματούν την εισαγωγή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ