Αλλοι 44 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους από Covid-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.916 θάνατοι.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 547 και τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 16.838.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 250. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7μερου είναι 244 ασθενείς. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι λόγω Covid ανέρχονται σε 3.047.
Τα νέα κρούσματα της νόσου είναι 1.517, εκ των οποίων 762 στην Αττική και 163 στη Θεσσαλονίκη.
Χτες άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 35 - 39 ετών και το Σάββατο 29 Μάη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 30 - 34 ετών.
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου
Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρά σήμερα, στις 10.30 π.μ., στη συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου, στο αμφιθέατρο Κέντρου Εγκαυμάτων, το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου, ενάντια στις εργολαβικές εταιρείες και τις απολύσεις εργαζομένων που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στην καθαριότητα, στη φύλαξη και την εστίαση στις δημόσιες μονάδες Υγείας.
Στο «Θριάσιο», 124 εργαζόμενοι, επικουρικοί και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης, ενώ και στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων συμβασιούχοι εργάζονται στην καθαριότητα και τη φύλαξη.
«Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε μονάδες Υγείας και τυχόν απόλυσή τους - εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.
Αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που "αναγνωρίζουν το ρόλο τους" αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημά μας για μονιμοποίηση τους», υπογραμμίζει το Σωματείο και υπενθυμίζει την ψήφιση νόμου το 2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου καθώς και την απόρριψη, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, της πρότασης εκατοντάδων σωματείων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.
«Αντί για τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συναδέλφων, η κυβέρνηση της ΝΔ, με εγκύκλιο του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Υγείας, έδωσε τη δυνατότητα στις διοικήσεις των ΥΠΕ και νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες των υποστηρικτικών υπηρεσιών με "γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος". Ανοίγει, δηλαδή, ο δρόμος για την "επιστροφή" των εργολαβικών εταιρειών, αν και έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους», προσθέτει.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του «Θριασίου» η πρόταση της διοίκησης είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση της φύλαξης σε εργολαβική εταιρεία. Οδηγούνται, δηλαδή, σε απόλυση οι σημερινοί εργαζόμενοι.
Οι εργαζόμενοι και στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» απαιτούν: Να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες. Να μην απολυθεί κανένας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουν τον αγώνα με συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου, την Τρίτη 1η Ιούνη, στη 1 μ.μ. και συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία, την Πέμπτη 3 Ιούνη.
Οσοι αμφιβάλλουν ...έχουν κι άλλες επιλογές εμβολίων, σύμφωνα με τις συστάσεις της κυβέρνησης
Eurokinissi |
Πιο συγκεκριμένα, χτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ), Μ. Θεοδωρίδου, μετέφερε την απόφαση της Επιτροπής για συνέχιση του εμβολιασμού του πληθυσμού με το εμβόλιο της «AstraZeneka», με μόνο «μέτρο» την έμμεση σύσταση σε γυναίκες κάτω των 50 ετών να επιλέγουν άλλα εμβόλια, τα οποία είναι διαθέσιμα. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια» (mRNA), ως απάντηση στις ανησυχίες για τις παρενέργειες του «AstraZeneca». Ποιες γυναίκες πρέπει να το κάνουν αυτό; Με ποια κριτήρια; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την επιλογή του ενός ή του άλλου σκευάσματος; Καμία απάντηση σε τέτοια ερωτήματα, που όπως φαίνεται είναι «ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση, αφού με δική της ευθύνη δεν υπάρχει ουσιαστική επιδημιολογική παρατήρηση, επαρκής παρακολούθηση εμβολιασμένων κ.ο.κ.
Η ανησυχία για το σκεύασμα της «AstraZeneca» μεγάλωσε μετά την καταγραφή 5 περιστατικών με παρενέργειες θρόμβωσης - θρoμβοπενίας, έπειτα από τον εμβολιασμό τους, κάτι που απασχόλησε και τη χτεσινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής.
Από τα 5 αυτά περιστατικά που έχουν καταγραφεί, τα τέσσερα αφορούν γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών, και το άλλο άντρα ηλικίας 35 ετών. Ενα περιστατικό ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Παρ' όλα αυτά, όπως ειπώθηκε στη χτεσινή ενημέρωση «δεν έχουν εντοπιστεί προδιαθεσικοί παράγοντες, ίσως μόνο η ηλικία (...) γνωρίζουμε όμως ότι είναι πολλαπλάσιος ο κίνδυνος για θρομβώσεις αν κάποιος νοσήσει με κορονοϊό».
Αν ένα άτομο παρουσιάζει θρομβοπενία, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΕΕ, συνιστάται να ελέγχεται και για το ενδεχόμενο θρομβώσεων, με συγκεκριμένες εξετάσεις, και αν διαπιστώνεται συνύπαρξη γίνονται πιο ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, που πιστοποιούν τη συσχέτιση. Βέβαια, οι προληπτικές εξετάσεις και η λήψη ιστορικού είναι κατεξοχήν αποστολή - όπως και ο εμβολιασμός - της δημόσιας ΠΦΥ, που παραμένει ρημαγμένη και ανεπαρκής για τις τρέχουσες ανάγκες, πολύ περισσότερο στην πανδημία.
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή σκευάσματος από την πρώτη στη δεύτερη δόση, ειπώθηκε χτες ότι αυτό συνιστάται μόνο στην περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου της «AstraZeneka». Για το ένα περιστατικό ΤΤS, μετά τον εμβολιασμό με «Johnson & Johnson», το οποίο νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό», η Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «ελέγχεται, εξελίσσεται και πάει πολύ καλά, όλα καταγράφονται και αναλύονται».
Μέχρι στιγμής στον ΕΟΦ έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, οι οποίες έχουν αναλυθεί, ωστόσο - όπως επανέλαβε η πρόεδρος της Επιτροπής - «υπάρχει κενό στην έγκαιρη συμπλήρωση της κάρτας», ώστε να καταγράφονται άμεσα τα όποια ύποπτα περιστατικά και να ερευνώνται, μαρτυρώντας τα κενά που παραμένουν εδώ και 15 μήνες και στον τομέα της Φαρμακοεπαγρύπνησης.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, αναφέρθηκε ότι το εμβόλιο της «Pfizer» έχει πάρει την έγκριση για τον εμβολιασμό άνω των 16 ετών και κατά προτεραιότητα έχουν ήδη εμβολιαστεί έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα.
Ο υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, παρεμβαίνοντας στη χεσινή ενημέρωση θριαμβολόγησε για το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης, το οποίο ανέρχεται μόλις στο ...17,2%. Παράλληλα η κυβέρνηση επανέλαβε κούφιες δεσμεύσεις ότι «προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές», την ώρα μάλιστα που οι «τουριστικοί προορισμοί» παραμένουν χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ΜΕΘ, σωστικά μέσα, με δημόσιες δομές Υγείας που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις υγειονομικές ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού. Για μία ακόμα φορά μάλιστα πέταξε το μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη» του λαού, προκειμένου «να έχουμε ένα πετυχημένο καλοκαίρι» για τα κέρδη των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων.
«Οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές, μόνιμοι και συμβασιούχοι, σήκωσαν στις πλάτες τους όλο το βάρος της αντιμετώπισης των συνεπειών από τη 10ετή παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση, ενώ την περίοδο της πανδημίας ανέλαβαν καθοριστικό ρόλο, με αυξημένα καθήκοντα», τονίζει το Συνδικάτο. Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στα ΚΗΦΗ, στα ΚΔΑΠ, στους Παιδικούς Σταθμούς και στα ΚΕΠ, οι σχολικές καθαρίστριες, οι εργαζόμενοι στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία, στα Κέντρα Κοινότητας και στα ΚΑΠΗ, δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα Μέσα και Μέτρα Ατομικής Προστασίας. Την ίδια στιγμή, «κυβερνήσεις και δήμαρχοι, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, γενίκευσαν τις ελαστικές μορφές εργασίας σε όλες τις κρίσιμες κοινωνικές δομές, τις άφησαν χωρίς επαρκές μόνιμο προσωπικό, αντιμέτωπες με αδιέξοδα, που έχουν τη ρίζα τους στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της κοινωνικής προστασίας».
Τα σχέδια της κυβέρνησης για Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας κατήγγειλαν, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, αποκάλυψαν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε, και μάλιστα με επίσημο Δελτίο Τύπου, ότι το νοσοκομείο εντάσσεται στη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να προσελκυστούν οι επενδυτές από Ελβετία και αλλού! Το γεγονός αυτό αποκαλύφθηκε πριν από μερικές μέρες όταν εργαζόμενοι παρατήρησαν ότι πάνω από το νοσοκομείο πετά ένα drone, το οποίο, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια και σύμφωνα με τη διοίκηση, έπαιρνε πλάνα για να σταλεί cd στην Ελβετία με σκοπό «να εξεταστεί το ενδεχόμενο ΣΔΙΤ στο νοσοκομείο».
Χτες, η πρόεδρος του Σωματείου, Δέσποινα Τοσουνίδου, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα πως στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση υπήρξε απόλυτη ομοφωνία: Δεν δεχόμαστε καμία ΣΔΙΤ, δεν θέλουμε επενδύσεις, αλλά γενναία κρατική χρηματοδότηση. Η Υγεία είναι δικαίωμα για όλους, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται. Η κυβέρνηση εντάσσει το νοσοκομείο μας στον σχεδιασμό ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, όπου η επένδυση στο Ελληνικό κατέχει περίοπτη θέση. Θέλουν ένα Ασκληπιείο μίας, δύο, πολλών ταχυτήτων. Από τη μία τα νέα κτίρια των δωρεών - επενδύσεων, όπου οι μεγαλοδιευθυντές ετοιμάζουν τις ακριβές κλινικές τους στη «νέα εποχή», οι πλούσιοι πελάτες, οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών. Από την άλλη, τα κτίρια που δεν ανακαινίζονται, οι «δευτεροκλασάτοι» γιατροί, νοσηλευτές, παρασκευαστές και διοικητικοί, οι συμβασιούχοι, οι εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, οι εργολαβικοί, οι φτωχοί ασθενείς.
Οπως αναφέρθηκε, το Σωματείο το επόμενο διάστημα θα ζητήσει άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα ζητήσει συνάντηση με όλα τα κόμματα (πλην Ελληνικής Λύσης). Ακόμα, θα οργανωθεί πλατιά σύσκεψη με τους φορείς των νότιων συνοικιών ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Επιπλέον, βρίσκεται σε συντονισμό με τα Σωματεία Εργαζομένων των νοσοκομείων που συμπεριλαμβάνονται στο «Ελλάδα 2.0» («Ευαγγελισμός», «Αττικόν», ΚΑΤ, Παίδων «Αγ. Σοφία»).
Οι ΗΠΑ θέτουν εκ νέου θέμα «πίεσης στην Κίνα» για την προέλευση του νέου κορονοϊού
Σε πάνω από 168,7 εκατ. ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τα 3,5 εκατ.
Στη Βραζιλία οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τις 452.000, ενώ εκφράζονται φόβοι για τρίτο κύμα της πανδημίας. Στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 16 εκατ. κρούσματα, πάνω από 73.000 διαγνώστηκαν σε ένα 24ωρο, ενώ τα επίσημα στοιχεία ενδέχεται να είναι υποτιμημένα.
Ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων τις τελευταίες 7 μέρες, από τους περισσότερους από 3.000 στα μέσα του Απρίλη, έχει παραμείνει γύρω στους 2.000. Ομως, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η συνεχής αύξηση του μέσου όρου των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση από τις αρχές Μάη, είναι σίγουρο πως θα σημάνει αύξηση των θανάτων τις βδομάδες που έρχονται.
Σημειώνεται ότι στο έδαφος της έλλειψης εμβολίων και στη Λατινική Αμερική, μόλις το 21% του πληθυσμού της Βραζιλίας έχει λάβει μία δόση και το 10% δύο δόσεις, ενώ στη χώρα εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της ινδικής παραλλαγής του ιού.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και οι ανταγωνισμοί γύρω από τα εμβόλια. Η ΕΕ επανήλθε με κατηγορίες κατά της «AstraZeneca» για «κατάφωρη παραβίαση» του συμβολαίου για την προμήθεια εμβολίων.
Ο δικηγόρος της Κομισιόν ζήτησε σε βελγικό δικαστήριο, για λογαριασμό της ΕΕ, 10 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης, για κάθε δόση, ως αποζημίωση από την «AstraZeneca». Η ΕΕ ζητάει επίσης 10 εκατ. ευρώ από την «AstraZeneca» για κάθε παραβίαση του συμβολαίου που θα εντοπίσει ο δικαστής. Η ετυμηγορία αναμένεται τον ερχόμενο μήνα.
Η ΕΕ κατηγορεί την «AstraZeneca» ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν της παρέδωσε παρά μόνο 30 εκατ. δόσεις, δηλαδή το 25% των ποσοτήτων που είχε υποσχεθεί. Πάντως, στο συμβόλαιο αναφέρεται βολικά για την εταιρεία ότι θα καταβάλει τις... «καλύτερες εύλογες προσπάθειες» για να ικανοποιηθεί ο πελάτης, δηλαδή οι χώρες της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αντιθέσεων και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, που εντάθηκαν ακόμα περισσότερο με το Brexit, η ΕΕ εκτιμά ότι δεν καταβλήθηκαν αυτές οι «βέλτιστες προσπάθειες» και ότι η βρετανοσουηδική εταιρεία προκρίνει για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα την προμήθεια της Βρετανίας σε βάρος της αγοράς της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, επί βδομάδες μετά τη συμφωνία του Σεπτέμβρη, το ολλανδικό εργοστάσιο της «AstraZeneca» (που εκμεταλλεύεται ως υπεργολάβος η «Halix») συνέχιζε να τροφοδοτεί άλλες αγορές και συνολικά 50 εκατ. δόσεις εστάλησαν σε τρίτες χώρες, ενώ ο όμιλος μπορούσε να κινητοποιήσει «έξι εργοστάσια παραγωγής για να σεβαστεί το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα».
Παράλληλα, οι ΗΠΑ εντείνουν την αντιπαράθεση με την Κίνα και στο «μέτωπο» της πανδημίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Υγείας ζήτησε την Τρίτη, μιλώντας στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), να επαναληφθούν στάδια της διεθνούς έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού,«με διαφάνεια» και «πλήρη πρόσβαση στην πηγή του ιού τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος».
Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χτες ότι ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους», με σκοπό να συλλέξουν πληροφορίες για την προέλευση του νέου κορονοϊού και να του υποβάλουν μια έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλο τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, στην οποία ανέφερε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι διχασμένες σχετικά με το αν ο νέος κορονοϊός προήλθε «από ανθρώπινη επαφή με μολυσμένο ζώο» ή από «ατύχημα σε εργαστήριο».
Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εξετάζουν πληροφορίες ότι ερευνητές στο κινεζικό ιολογικό εργαστήριο της Γουχάν είχαν αρρωστήσει σοβαρά το 2019, έναν μήνα προτού αναφερθούν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού. Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν αποδείξεις ότι η νόσος προήλθε από εργαστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δημοσιεύτηκε το Μάρτη και συντάχθηκε από διεθνείς και Κινέζους επιστήμονες, αναφέρεται ότι ο νέος κορονοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο πιθανότατα από νυχτερίδες μέσω ενός άλλου ζώου και ότι «η εισαγωγή (του) μέσω ενός περιστατικού στο εργαστήριο θεωρείται ότι είναι ένας εξαιρετικά απίθανος δρόμος».
Στο μεταξύ, η Ταϊβάν, η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλα «δυτικά» κράτη στην αντιπαράθεση με την Κίνα, η οποία τη θεωρεί δικό της έδαφος, κατηγόρησε ανοιχτά το Πεκίνο ότι μπλοκάρει συμφωνία προμήθειας εμβολίων με τη γερμανική «BioNTech».