Πέμπτη 25 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
3.062 νέα κρούσματα και 699 οι διασωληνωμένοι

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων, με τον ιό να καλπάζει σε όλη τη χώρα και την Αττική να μετρά σταθερά σχεδόν τα μισά κρούσματα.

Χτες άλλοι 67 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19, φτάνοντας τον τραγικό απολογισμό στους 7.649 θανάτους, ενώ τα νέα κρούσματα είναι 3.062(με 10.000 λιγότερα τεστ σε σχέση με προχτές).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699.

Οι χτεσινές εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 476 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 492 ασθενείς.

Τη βδομάδα 15 - 21 Μάρτη οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.303, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.425. Την ίδια βδομάδα το ποσοστό θετικότητας στα τεστ ήταν 5,96%.

Από τα 3.062 κρούσματα, τα 1.422 καταγράφηκαν στην Αττική(Κέντρο 338, Πειραιάς 221, Δυτική Αθήνα 214, Ανατολική Αττική 192, Νότιος Τομέας 173, Βόρειος Τομέας 168, Δυτική Αττική 98, Νήσων 18),387 στη Θεσσαλονίκη, 121 στην Αχαΐα, 115 στη Λάρισα. Σε 31 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων στην Κοζάνη 73 και στη Μαγνησία 50.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκλημα στο βωμό του κέρδους, δεν ξεχνιέται ούτε παραγράφεται

Σε σχόλιό του για τη διαχείριση της πανδημίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Είναι αδιανόητο κι εγκληματικό, τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει, που ασθενείς χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ και που τα ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων "σπάνε" το ένα μετά το άλλο, η κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών.

Είναι αδιανόητο κι εγκληματικό οι επιχειρηματίες της Υγείας να συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη ζωή και τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων.

Κι αυτό το έγκλημα στο βωμό του κέρδους ούτε ξεχνιέται ούτε παραγράφεται».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Εφιαλτική η κατάσταση, με την κυβέρνηση να αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Διασωληνωμένοι χάνουν τη ζωή τους σε κοινούς θαλάμους. Σοκαριστικά στοιχεία αποκαλύπτουν το έγκλημα που είναι σε εξέλιξη

Από τη συνέλευση στον «Ερυθρό Σταυρό»
Από τη συνέλευση στον «Ερυθρό Σταυρό»
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης και της πολιτικής την οποία ακολουθεί με απόλυτη συνέπεια, αφήνοντας δεκάδες ασθενείς αβοήθητους, διασωληνωμένους σε ράντζα και εκτός ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που αφήνει εκτός σχεδιασμού μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, πολύτιμες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό.

Μόνο στην Αττική 111 διασωληνωμένοι ασθενείς χτες ήταν εκτός ΜΕΘ, ένας εκ των οποίων περιμένει να βρεθεί κρεβάτι εδώ και 20 μέρες! Στοιχεία που προκαλούν θλίψη και αγανάκτηση, αφού σταθερά το τελευταίο διάστημα πάνω από 100 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι αλλά στερούνται Εντατική Θεραπεία, μένοντας σε «λίστες αναμονής», με τους υγειονομικούς να σηκώνουν το βάρος της επιλογής ποιος θα μπει σε μια θέση που αδειάζει...

Τις τελευταίες δέκα μέρες μόνο στο Λαϊκό - σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου - δύο διασωληνωμένοι έχασαν τη ζωή τους σε κοινό θάλαμο, περιμένοντας 3 και 4 μέρες να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ. Εδώ και 4 μέρες στο ίδιο νοσοκομείο 4 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, ενώ ράντζα είναι διάσπαρτα παντού. «Στη ΜΕΘ υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, μηχανήματα που ρυθμίζουν καλύτερα την αναπνευστική λειτουργία, εξασφαλίζουν καλύτερη παρακολούθηση του ασθενούς, παρατηρείς τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Δεν γίνεται να πετάς έναν αναπνευστήρα και να λες ότι είναι ...σαν ΜΕΘ, ή να κάνεις διασωλήνωση σε ράντζο. Σε έναν κοινό θάλαμο ο ασθενής μπορεί να πάθει ανακοπή και να μην το πάρεις χαμπάρι αν δεν περάσεις από δίπλα. Μιλάμε για ανθρώπους που μπορούν να σωθούν», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Αιμίλιος Κακλαμάνος, ειδικευόμενος γιατρός στο «Λαϊκό».

Στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», εδώ και 4 μέρες 10 διασωληνωμένοι (8 Covid και 2 non Covid) παραμένουν εκτός ΜΕΘ, ενώ παντού η πληρότητα ξεπερνά πλέον το 100%. Σε κάθε γενική εφημερία στο ΤΕΠ 4 μόλις γιατροί αντιστοιχούν σε 120 ασθενείς. 60 με 80 ασθενείς με κορονοϊό εισάγονται και 10 κατά μέσο όρο παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, ενώ οι 137 κλίνες Covid «αναπτύχθηκαν» συρρικνώνοντας τη λειτουργία ουσιαστικά 6 κλινικών.

Οι υγειονομικοί όμως δεν το βάζουν κάτω. Σε αυτές τις συνθήκες συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων, που χτες πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της διοίκησης και θα προχωρήσει σε νέα κινητοποίηση και συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 29 Μάρτη στις 11 το πρωί. Το πλαίσιο διεκδικήσεων της Επιτροπής συναντά μεγάλη αποδοχή στους εργαζόμενους, απαιτώντας την άνευ όρων και αποζημίωσης επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και την ένταξή του σε κρατικό σχεδιασμό, καθώς θυμίζει ότι «τα ιδιωτικά που δήθεν επιτάχθηκαν δέχονται μόνο τα σταθεροποιημένα περιστατικά, για να ολοκληρώσουν την αποθεραπεία και να προχωρήσουν στο εξιτήριο».

Φουλαρισμένο είναι και το Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου την τελευταία βδομάδα ο μέσος όρος διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι 5 - 6 άνθρωποι, που μπορεί να περιμένουν από ώρες μέχρι και μέρες για να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. «Δεν μπορεί στο Κρατικό Νίκαιας να μην υπάρχουν άδειες ΜΕΘ για να νοσηλευτούν οι διασωλωνημένοι και το ιδιωτικό νοσοκομείο "Μετροπόλιταν", που βρίσκεται στα έξι χλμ., με τεράστιες υποδομές, η κυβέρνηση να μην αποφασίζει να το επιτάξει», τονίζει με αγωνία η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος μονάδας Covid στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά.

«Οι απαιτήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις γνώσεις και τις ικανότητες των δικών μας διαφορετικών ειδικοτήτων»

Και ενώ το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία φρακάρουν, με την κυβέρνηση να επιμένει στο αδιανόητο έγκλημα να αφήνει εκτός μάχης τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, το Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» μετατράπηκε σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα νοσήλευε 125 ασθενείς Covid και στόχος πλέον είναι να νοσηλεύει πάνω από 300. Τις προηγούμενες μέρες έκλεισαν όλα τα εξωτερικά ιατρεία, που δέχονταν κατά μέσο όρο 58.000 ασθενείς ανά έτος, αφήνοντας ανοιχτό μόνο το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνέλευση των γιατρών με πρωτοφανή συμμετοχή, όπου εξέφρασαν oμόφωνα την αντίθεσή τους στην επικίνδυνη μετατροπή του νοσοκομείου σε μίας νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι γιατροί, ανεξαρτήτως ειδικότητας και χωρίς καμία εκπαίδευση, καλούνται να ενταχθούν σε θαλάμους Covid, oι οποίοι προήλθαν από την επ' αόριστον κατάργηση και το κλείσιμο όλων των ιατρικών τμημάτων και εργαστηρίων. Οι γιατροί ειδικοτήτων συναφών με τη νόσο είναι έτσι κι αλλιώς απειροελάχιστοι (9 μόνιμοι παθολόγοι, 4 επικουρικοί, και περιμένουν μέχρι 23 από όσους επιστρατεύτηκαν και δεν έχουν εμπειρία νοσοκομειακής περίθαλψης, ούτε έχουν λάβει εκπαίδευση για τον Covid). Από την αρχή της πανδημίας έχουν προσληφθεί ...5 νοσηλευτές και μάλιστα συμβασιούχοι, ενώ ήδη έχουν γίνει μετακινήσεις προσωπικού προς τα νοσοκομεία αναφοράς.

Μέσα από τη συνέλευση οι γιατροί κατέληξαν σε κείμενο που επιδόθηκε στη διοίκηση του νοσοκομείου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Στις απαιτήσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της ορθής διαχείρισης και αντιμετώπισης της νόσου αυτής, σας γνωστοποιούμε ότι αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τις γνώσεις και τις ικανότητες των δικών μας διαφορετικών ειδικοτήτων. Σε καμία περίπτωση δεν διαθέτουμε τις γνώσεις και ικανότητες του μέσου συνετού ιατρού των απαιτούμενων ειδικοτήτων της παθολογίας ή πνευμονολογίας. (...)

Σε περίπτωση που κληθούμε να ασκήσουμε καθήκοντα διαφορετικά απ' αυτά της ειδικότητάς μας, θα πρέπει προς τούτο να έχουμε προηγουμένως λάβει εγγράφως ειδική ρητή εντολή».

Χτες μέχρι αργά το απόγευμα κυκλοφορούσαν φήμες ότι το νοσοκομείο βγαίνει σε «έκτακτη εφημερία» και ότι «πιθανώς θα γίνει εφημερία μόνο για τα Covid περιστατικά». «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση», τόνιζαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αποτυπώνοντας τη χαοτική κατάσταση.

Σε αποθήκη ασθενών μετατρέπεται το «Τζάνειο»

«Το νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών Covid με όρους σύγχρονους και αξιοπρεπείς (...) μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια πρόχειρη "αποθήκη" ασθενών. Ηδη για την εφημερία 24/3/2021 (σ.σ. τη χτεσινή) υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη ράντζων στα τμήματα Covid»: Την παραπάνω επισήμανση - κραυγή αγωνίας έκανε η Επιτροπή Ειδικευόμενων Γιατρών «Τζανείου», υπογραμμίζοντας την κοροϊδία της «συμβολής του ιδιωτικού τομέα» που επικαλείται η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι στο «Τζάνειο» 5 ειδικευόμενοι βλέπουν πάνω από 90 αρρώστους στη γενική εφημερία, με το 1/3 αυτών να εισάγονται για νοσηλεία. Η Νευρολογική κλινική μετατράπηκε σε κλινική Covid, ενώ ακόμα δεν έχει απαντηθεί τι θα γίνονται τα οξέα νευρολογικά περιστατικά ή τα οξέα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, για τα οποία υπάρχει αυστηρό χρονικό παράθυρο για θεραπευτική παρέμβαση (ενδεικτικά, 4,5 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων). Σχεδόν σε πλήρη αναστολή είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς τα 3/4 του προσωπικού του χειρουργείου έχουν μετακινηθεί σε κλινικές Covid. Αυτό μεταφράζεται σε μόνο 2 αίθουσες τη μέρα - «τι γίνεται αν έρθουν 3 περιστατικά που χρειάζονται άμεσα χειρουργείο;».

Στελέχωσαν κλινική Covid με ειδικευόμενους στην Ψυχιατρική

Δύο ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» πέθαναν από κορονοϊό, ενώ άλλοι 12 έχουν μεταφερθεί σε κλίνες Covid, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, και 6 μέλη του προσωπικού νοσούν, στοιχεία χαρακτηριστικά της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται σε ένα νοσοκομείο με πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 71 κρούσματα. Τα 57 αφορούν ασθενείς με ήπια συμπτώματα, οι οποίοι παρέμεναν στο νοσοκομείο παρά τον κίνδυνο διασποράς, και διακομίζονταν μόνο όσοι ασθενείς παρουσίαζαν επιδείνωση.

Μετά τα πρώτα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα «Γεμέλειο», με απόφαση της διοίκησης του «Δρομοκαΐτειου» μετατράπηκε σε κλινική Covid-19, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία της, χωρίς το αναγκαίο συγκεκριμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Οπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ: «Δεν έχει εξασφαλιστεί η 24ωρη παρακολούθηση των ασθενών από παθολόγο ή άλλο γιατρό συναφούς ειδικότητας. Η κλινική στελεχώνεται από μόλις 2 παθολόγους, από τους οποίους ο ένας δεν εφημερεύει αποκλειστικά στο ΨΝΑ "Δρομοκαΐτειο", και έναν γενικό γιατρό, του οποίου η σύμβαση λήγει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι συνάδελφοι εκτός από την κλινική Covid-19 είναι επιφορτισμένοι και με τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου».

«Ενα προδιαγεγραμμένο έγκλημα βρίσκεται σε εξέλιξη», προειδοποιεί η ΟΕΝΓΕ, απαιτώντας άμεσα να στελεχωθεί η κλινική με όλο το αναγκαίο ειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό και να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για την ασφαλή νοσηλεία των ψυχιατρικών ασθενών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνέλευση των ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου σημειώνει ότι «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι ούτε συγκεκριμένο, αφού μέχρι πρότινος νοσήλευε και εξέταζε μονάχα τους ψυχογηριατρικούς ασθενείς του νοσοκομείου μας, ούτε εκπαιδευμένο». Οπως αναφέρουν, στην παρούσα φάση «την κλινική στελεχώνουν συνάδελφοι ειδικευόμενοι Ψυχιατρικής, με γνωστική ανεπάρκεια στη διαχείριση ασθενών με λοίμωξη Covid-19 και των επιπλοκών της».

Η απάντηση της διοίκησης στις ανησυχίες των γιατρών ήταν «να μας επιβάλει να εφημερεύσουμε υπό συνθήκες απόλυτης επισφάλειας, καταστρατηγώντας έτσι κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, θέτοντας ταυτοχρόνως τους ασθενείς σε αδιαμφισβήτητο κίνδυνο», τονίζει.

Η συνέλευση των ειδικευόμενων γιατρών του «Δρομοκαΐτειου» απαιτεί 24ωρη κάλυψη του νοσοκομείου με ενεργή εφημερία από ειδικευμένο παθολόγο ή συναφούς ειδικότητας γιατρό για την αντιμετώπιση του Covid, 24ωρη λειτουργία των αιματολογικών και ακτινολογικών εργαστηρίων, ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση με πλήρωμα με 2 διασώστες, άμεσο εξοπλισμό με όλα τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Οχι στη φίμωση των υγειονομικών!

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι υγειονομικοί ούτε φιμώνονται, ούτε τρομοκρατούνται, έστειλαν γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας που συμμετείχαν στην κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο ΑΧΕΠΑ ενάντια στη δίωξη του συναδέλφου τους Θ. Σιούλη, μέλους του προεδρείου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), για δηλώσεις που έκανε τον περασμένο Νοέμβρη στα ΜΜΕ.

Η ΕΝΙΘ είχε προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Θυμίζουμε ότι ο Θ. Σιούλης κλήθηκε σε απολογία στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας που εκδόθηκε μετά από αίτημα του διοικητή του ΑΧΕΠΑ, όπου εργάζεται, για δηλώσεις που έκανε τον περασμένο Νοέμβρη σχετικά με την κατάσταση στο νοσοκομείο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων σωματείων του Δημοσίου. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων υγειονομικών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης. Στη συνάντηση που ακολούθησε, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ επικαλέστηκε για τη δίωξη την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας, ενώ δεν δεσμεύτηκε στο αίτημα των υγειονομικών να ζητήσει δημόσια να σταματήσει η δίωξη.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εξαρση κρουσμάτων, με αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί

Η ΕΕ αυστηροποιεί τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων

INTIME NEWS

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζει να εξαπλώνεται η πανδημία του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 124,9 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2,748 εκατομμύρια επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.

Σε μια σειρά χώρες καταγράφεται ρεκόρ ημερήσιων θανάτων, όπως στη Βραζιλία, με πάνω από 3.000 νεκρούς την Τρίτη (299.000 σύνολο), και στην Ινδία, όπου εντοπίστηκε και ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Αλλά και στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Η Γερμανία ανακοίνωσε χτες άλλους 248 θανάτους (πάνω από 75.000 συνολικά) και τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους. Στη Γαλλία, ο επόμενος μήνας θα είναι «κόλαση» για τα νοσοκομεία, δηλώνουν επικεφαλής ΜΕΘ σε νοσοκομεία του Παρισιού και αξιωματούχοι, ενώ ήδη βρίσκονται σε ΜΕΘ πάνω από 4.600 άτομα.

Αντίστροφα, με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να παράγουν ανάλογα με το μέγιστο κέρδος και οι επιχειρηματικές ή διακρατικές συμφωνίες για αύξηση της παραγωγής να προχωρούν μόνο στο βαθμό που κρίνονται «συμφέρουσες».

Ενδεικτικά, στη Γαλλία έχουν εμβολιαστεί με μια δόση μόλις 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι και ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν μόλις χτες, τρεις μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα που θα λειτουργούν από το πρωί έως το βράδυ και όλες τις μέρες της βδομάδας. Παράλληλα τόνισε πως η Γαλλία «δίνει μάχη» για να λάβει όσες δόσεις οφείλει η «AstraZeneca».

Στην Ιταλία, «καταστροφική» είναι η εκστρατεία εμβολιασμού στη Λομβαρδία, την πλέον πληγείσα από την πανδημία περιοχή, η οποία και παραμένει η περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Κέντρα εμβολιασμού έμειναν άδεια το περασμένο Σαββατοκύριακο διότι οι άνθρωποι δεν έλαβαν μήνυμα για ραντεβού, ενώ κάθε δήμος καλείται να λύσει μόνος του το θέμα της μεταφοράς των ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Στην Ιταλία έχουν χορηγηθεί 7,8 εκατ. δόσεις εμβολίων και έχουν εμβολιαστεί πλήρως λιγότερα από 2,5 εκατ. άτομα. Το «αποκεντρωμένο» σύστημα διοίκησης έχει σαν αποτέλεσμα το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση να κυμαίνεται από 87% στο Λάτιο, την περιφέρεια της Ρώμης, έως 2,6% στη Σαρδηνία.

Στο μεταξύ η Ουγγαρία ενέκρινε για επείγουσα χρήση και δεύτερο κινεζικό εμβόλιο, της εταιρείας «CanSino Biologics», καθώς και το «CoviShield», την ινδική εκδοχή του εμβολίου της «AstraZeneca».

Αυστηρότεροι έλεγχοι στις εξαγωγές

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων δόσεων για να αποκτήσουν οικονομικό και γεωπολιτικό προβάδισμα.

Η ΕΕ ανακοίνωσε χτες ότι ενισχύει τον μηχανισμό διαφάνειας και αδειοδότησης για τις εξαγωγές εμβολίων. Αυστηροποιούνται και αυτοματοποιούνται οι έλεγχοι στις εξαγωγές των φαρμακευτικών εταιρειών με τις οποίες η ΕΕ έχει συμφωνίες προαγοράς που δεν τηρούνται (π.χ. «AstraZeneca»).

Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως κράτη - βλέπε Μεγάλη Βρετανία - που παράγουν εμβόλια και βρίσκονται πιο μπροστά στους εμβολιασμούς σε σχέση με την ΕΕ. Με βάση την «αμοιβαιότητα», οι εξαγωγές θα μπλοκάρονται σε χώρες που περιορίζουν τις δικές τους εξαγωγές εμβολίων ή πρώτων υλών, είτε διά νόμου είτε με άλλα μέσα.

Επίσης θα μπλοκάρονται αν οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα εξαγωγής είναι καλύτερες από αυτές στην ΕΕ (επιδημιολογική κατάσταση, ρυθμός εμβολιασμού και πρόσβαση σε εμβόλια). Στον κατάλογο μπαίνουν 17 χώρες, οι οποίες προηγουμένως εξαιρούνταν από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, η «AstraZeneca» αποθηκεύει 29 εκατ. δόσεις σε εργοστάσιο στην Ιταλία, οι οποίες φέρονται να είναι για εξαγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν πως δεν θέλουν να διαταραχθεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα - καθώς αυτό θα έπληττε και την ΕΕ - και πως από τα 381 αιτήματα εξαγωγών μόνο ένα δεν έχει εγκριθεί.

Δεν βλέπει πρόβλημα με τους εμβολιασμούς η κυβέρνηση

Τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται στην Κρήτη σχετικά με τους εμβολιασμούς ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα και απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τον Νοέμβρη θα έπρεπε να λειτουργήσουν 66 εμβολιαστικά κέντρα στο νησί, ωστόσο μέχρι τις 18 Φλεβάρη, σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης ΥΠΕ, λειτουργούσαν μόλις 22, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ρυθμούς των εμβολιασμών και για την ταλαιπωρία των κατοίκων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι μόλις 7 τα εμβολιαστικά κέντρα στο νησί για το εμβόλιο της «AstraZeneca», που απευθύνεται στην ηλικιακή ομάδα 60 - 64.

Αν και ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα, ο Β. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι «δεν διαπιστώνω κάποια αδικία ή κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την Κρήτη» και συνέχισε: «Τι θέλετε να κάνουμε με τους εμβολιασμούς; Να ανοίξουμε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς να έχουμε εμβόλια;», επιβεβαιώνοντας και τις δραματικές καθυστερήσεις. Είπε ακόμα ότι «τα εμβολιαστικά κέντρα που εμβολιάζουν με το εμβόλιο της "AstraZeneca" είναι 13», αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση όταν του ζητήθηκε να πει ποια είναι αυτά.

Παρεμβαίνοντας εκ νέου, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι τα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν μετατραπεί σε μιας νόσου, η στελέχωση των μονάδων Covid γίνεται με μετακινήσεις προσωπικού και παρ' όλα αυτά υπάρχουν 14 ιδιωτικές κλινικές που η επίταξή τους θα μπορούσε να δώσει μια ανακούφιση. Κάλεσε δε την κυβέρνηση, ακόμα και τώρα, να αξιοποιήσει έστω το Ψυχιατρείο Χανίων που είναι κλειστό εδώ και χρόνια, ή το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.

  • Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας να αναπτυχθεί στο Νοσοκομείο Κύμης κλινική Covid με 6 κλίνες, χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις σε επάρκεια υγειονομικού προσωπικού και εξοπλισμό, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κύμης. Την ανακοίνωση του Συλλόγου μάλιστα κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Λαμπρούλης.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Να μη γίνει καμία απόλυση στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

Την υποστελέχωση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», το ΠΙΚΠΑ σε Βούλα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αγιο Παντελεήμονα, Ασβεστοχώρι και αλλού, που θα επιδεινωθεί με την απόλυση των 150 επικουρικών εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μάρτη, ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία συζητήθηκε χτες στη Βουλή και απαντήθηκε από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δ. Μιχαηλίδου.

Οπως επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, οι 150 εργαζόμενοι απολύονται από αυτές τις ευαίσθητες δομές εν μέσω πανδημίας και επιπλέον δεν λαμβάνεται υπόψη πως οι νέοι εργαζόμενοι χρειάζονται χρόνο προσαρμογής και χρόνο για την ανάπτυξη σχέσεων και δεσμών με τους περιθαλπόμενους, μεγάλους και παιδιά, που έχουν αυξημένες ανάγκες.

Παράλληλα ανέδειξε ότι στρώνεται το έδαφος για την «ιδιωτικοποίηση δομών για το παιδί που είναι εγκαταλελειμμένο, για τον άνθρωπο που έχει αυξημένες ανάγκες, για τα παιδιά τα οποία έχουν προβλήματα και να φτιαχτούν δομές Πρόνοιας οι οποίες είναι προσοδοφόρες, εκμεταλλεύσιμες του πόνου του άλλου». Απαίτησε να μη γίνει καμία απόλυση των επικουρικών, να μονιμοποιηθούν, όπως και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις.

Απαντώντας, η υφυπουργός ανέφερε ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία όσον αφορά τους 150 επικουρικούς προβλέπει παράταση των συμβάσεών τους μέχρι την κατάρτιση των οριστικών πινάκων σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ενώ θα παραταθούν για άλλο ένα 6μηνο οι συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού των δομών. Βέβαια, η ομηρία και η ανασφάλεια των εργαζομένων θα συνεχιστούν, όπως και η ανακύκλωση της ανεργίας αφού δεν είπε κουβέντα για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων.

Ασφυκτική και επικίνδυνη η κατάσταση στο ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ είναι στο «βαθύ κόκκινο», σημειώνει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στο ΕΚΑΒ, καθώς «η δύναμη των ασθενοφόρων, παρότι δεν χορηγούνται κανονικές άδειες σε πολλούς τομείς, όπως της Αττικής, είναι ανεπαρκέστατη».

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, αναφέρει: «Με μπαλώματα καλύπτουν κενά. Με ασθενοφόρα, που καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς να έχουν απολυμανθεί, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την επιχειρησιακή ικανότητα. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στα ΤΕΠ είναι ασφυκτική και επικίνδυνη, με αύξηση των χρόνων παράδοσης. Περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τα ΚΥ και οικογενειακούς ιατρούς, όπως Covid με ήπια συμπτώματα, λόγω της χρόνιας υποβάθμισης της ΠΦΥ προς όφελος των ιδιωτών μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία».

Η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» απαιτεί: Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, άμεση αγορά ασθενοφόρων, αναβάθμιση του συνεργείου οχημάτων με μόνιμες προσλήψεις και υλικοτεχνική υποδομή, κ.ά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέχιση της πάλης για την υγεία και ενάντια στην καταστολή

Με συγκεντρώσεις στις 27 και 28 Μάρτη, σε Εύοσμο, Τούμπα, Καλαμαριά

Σε συνέχιση της πάλης για την υπεράσπιση της υγείας, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, καλούν Σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης, που προγραμματίζουν συγκεντρώσεις στις γειτονιές το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μάρτη.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν:

Το Σάββατο 27 Μάρτη, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου στον Εύοσμο.

Την Κυριακή 28 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας Θεσσαλονίκης και στον πεζόδρομο του δημαρχείου Καλαμαριάς.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν μεταξύ άλλων να ενισχυθεί το ΕΣΥ, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, η ΠΦΥ, να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία «Παναγία» και «Λοιμωδών», μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

Τις κινητοποιήσεις καλούν και στηρίζουν τα Σωματεία: Οικοδόμων και εργαζομένων στα δομικά υλικά και τις κατασκευές, Εργαζομένων σε επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων, Εμποροϋπαλλήλων, Κατεργασίας ξύλου, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων, Γραφικών Τεχνών και Τύπου - Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων, Λογιστών, Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενότητα».

Επίσης ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Δερμάτων και Γουναρικών Νομού Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή Αγώνα Ταξί, οι Σύλλογοι Γυναικών Τούμπας, Ευόσμου, Καλαμαριάς (μέλη της ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, η Ενωση Γονέων Δ' Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «Ι. Παπαφάης» και οι Σύλλογοι Φοιτητών Γεωπονίας, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Οδοντιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νομικής, Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, ΤΕΦΑΑ και Ιατρικής.

Δύο θάνατοι εργαζομένων του ΟΑΣΘ από κορονοϊό

Τις ευθύνες κυβέρνησης και διοίκησης του Οργανισμού που συνεχίζουν να μην παίρνουν ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ, με αφορμή το θάνατο δύο συναδέλφων τους μέσα σε λίγες μέρες, από επιπλοκές του κορονοϊού.

Οπως αναφέρει, οι θάνατοι «επιβεβαιώνουν αυτό που φωνάζουν εδώ και μήνες επιστήμονες και συνδικάτα, ότι τα ΜΜΜ είναι χώροι μετάδοσης της ασθένειας. Επίσης επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά ότι ο ιός θερίζει στους κλειστούς χώρους εργασίας (στην περίπτωσή μας στους χώρους αναμονής - ανάπαυσης των εργαζομένων)».

Μάλιστα, καταγγέλλει πως κατά την προσέλευση στο αμαξοστάσιο δεν γίνεται υποχρεωτική θερμομέτρηση σε όλους όσοι εισέρχονται και ότι συνεχίζεται η μετακίνηση από γραμμή σε γραμμή καθημερινά δεκάδων οδηγών για να καλυφθούν κενά.

Και όπως αναδεικνύει, όχι μόνο δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, αντίθετα με οδηγία της διοίκησης του ΟΑΣΘ στις 21/1, καλούνταν οι ελεγκτές κομίστρου να μπαίνουν στο σαλόνι των επιβατών για ελέγχους, δηλαδή να εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής η πληρότητα είναι μεγάλη.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ ζητά να προχωρήσει άμεσα ο μαζικός εμβολιασμός όλων των εργαζομένων και μέτρα προστασίας, όπως θερμομέτρηση, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, απολύμανση των οχημάτων, πύκνωση δρομολογίων με επίταξη οχημάτων, προσλήψεις προσωπικού κ.λπ.

Σε άλλες περιοχές

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί σε νέα συγκέντρωση την Παρασκευή 26/3, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σε κινητοποίηση την Παρασκευή 26/3, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη στην Καλαμάτα καλούν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 30/3, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στην Κω.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Δυναμώνει η πάλη για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος

Συγκέντρωση έξω από ιδιωτική κλινική στην Πάτρα
Συγκέντρωση έξω από ιδιωτική κλινική στην Πάτρα
Με κινητοποίηση έξω από την ιδιωτική κλινική «Ολύμπιον» συνεχίστηκαν χτες οι πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, σωματείων και φορέων για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

«Να επιταχθούν τώρα, άμεσα, όλες οι ιδιωτικές δομές Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τη μάχη με την πανδημία», τόνισε ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, μιλώντας στη συγκέντρωση. «Δεν γίνεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από εδώ τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης και όλης της Περιφέρειας να ασφυκτιούν», να συγχωνεύονται κλινικές για να δημιουργηθούν κλινικές Covid, να υπάρχει πληρότητα στις ΜΕΘ και ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, και την ίδια ώρα «η κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ να μην ακουμπάνε τους κλινικάρχες», τόνισε.

Απαίτησε ακόμα να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, καθώς «μόνο στο Νοσοκομείο του Ρίου λείπουν 60 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων», αλλά και να σταματήσει η κυβέρνηση «να σέρνει τους συνδικαλιστές υγειονομικούς στους εισαγγελείς, να τους συκοφαντεί μέσα από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ μόνο και μόνο γιατί λένε την αλήθεια για τις τεράστιες ελλείψεις ή γιατί οργάνωσαν κινητοποιήσεις για την υγεία του λαού!».

Στο «Λαϊκό» της Αθήνας
Στο «Λαϊκό» της Αθήνας
«Για σας πάνω από όλα είναι τα κέρδη, για μας πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή!», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι το Εργατικό Κέντρο, οι 86 φορείς και σωματεία που έχουν υπογράψει το κείμενο διεκδίκησης και όλος ο πατραϊκός λαός «θα αυξήσουμε την ένταση των αγώνων μας, θα αγωνιστούμε για τη ζωή μας, για το δίκιο μας, για την εργασία μας». Το επόμενο βήμα στην αγωνιστική δράση θα γίνει με νέα συγκέντρωση την Πέμπτη 1/4, στις 6 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους Παναγιώτη Μελά, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, Γιώργο Τσαπάρα, πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Αλέκο Θανόπουλο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας, και Κώστα Σταθόπουλο από τον Φοιτητικό Σύλλογο ΣΕΥΠ.

Στο «Λαϊκό»

Μαζική συγκέντρωση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» πραγματοποιήθηκε χτες μετά από κάλεσμα 32 σωματείων και μαζικών φορέων της Καισαριανής, του Βύρωνα και του Ζωγράφου. «Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς όρους και αποζημιώσεις» έγραφε το πανό των σωματείων της περιοχής, ενώ με πικέτες που κρατούσαν μέλη των σωματείων και των φορέων έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους. Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο «Λαϊκό» με πορεία που ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Ούλοφ Πάλμε και Παπάγου στου Ζωγράφου. Στη συγκέντρωση μίλησε η Μαρίνα Παρασκευοπούλου εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Καισαριανή. Επίσης ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Λαϊκό», ο οποίος στάθηκε στην κατάσταση που επικρατεί και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, απαιτώντας την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νίκος Δήμου εκ μέρους του Παραρτήματος Καισαριανής - Βύρωνα - Ζωγράφου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Μάνος Κιρικλάκης εκ μέρους της Ενωσης ΕΒΕ Βύρωνα, η Ειρήνη Καραπάνου, αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», και η Μαρία Κατσιγιάννη, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ζωγράφου.

Σημειώνεται επίσης ότι αύριο στις 12 μ. αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Καισαριανή θα επιδώσει το κείμενο για την ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Υγείας στην πόλη και στελέχωσης του ΙΚΑ Παγκρατίου, μαζί με τις πρώτες 1.000 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ μαζί με τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων - Ποτών και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου. Στη συνάντηση που έγινε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη, εκπρόσωποι των Σωματείων επεσήμαναν τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, και τους ελλιπείς ελέγχους, λόγω υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας. Αναφερόμενοι στα οξυμένα προβλήματα του ΠΑΓΝΗ, επεσήμαναν ότι το 60% των εργαζομένων στις ΜΕΘ είναι συμβασιούχοι, ενώ κατήγγειλαν ότι στον δήμο Ηρακλείου υπάρχει σωρεία κρουσμάτων, καθώς μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 40 εργαζόμενοι θετικοί στον ιό. Παρ' όλα αυτά δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα - ως παράδειγμα έφεραν εργαζόμενους που δουλεύουν σε υπόγειο χώρο χωρίς εξαερισμό.

Ο περιφερειάρχης ισχυρίστηκε ότι η Περιφέρεια κάνει ό,τι μπορεί και ότι στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους, στην πράξη όμως η περιφερειακή αρχή αρνείται ακόμα και να συζητήσει για τα λαϊκά προβλήματα, όπως αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Χαρακτηριστικό είναι ότι «ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, με πλήρη περιφρόνηση για τις διεκδικήσεις και την πάλη του λαϊκού κινήματος, απάντησε λίγο ως πολύ ότι» ζητήματα όπως τα αιτήματα των πληγέντων της περιοχής Γουρνών - Γουβών, το υπόμνημα 20 σωματείων και μαζικών φορέων του νομού Ηρακλείου για μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος, τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ΕΑΣ Σητείας, που αφορούν τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις τους, «δεν έχουν θέση στην ατζέντα του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Η εξήγηση, τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «βρίσκεται στο γεγονός ότι όποιος συνδικαλιστικός φορέας παλεύει και αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - Περιφέρειας δεν είναι ευπρόσδεκτος από την περιφερειακή αρχή, σε αντίθεση με μεγαλοξενοδόχους, μονοπώλια στην Ενέργεια κ.λπ., που είναι συχνοί συνομιλητές της».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Δυναμώνουν την πάλη για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Κινητοποιήσεις αύριο Παρασκευή και το Σάββατο αποφάσισαν σωματεία και μαζικοί φορείς

Την ανάγκη να δυναμώσει η δράση των σωματείων και των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που αφήνει απροστάτευτη την υγεία του λαού και βλέπει στην πανδημία την «ευκαιρία» για ένταση της αντεργατικής επίθεσης και του αυταρχισμού, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, μετέφεραν οι εκπρόσωποι των σωματείων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Μάρτη στην πλατεία Αγοράς της Χαλκίδας, καθώς και αυτοκινητοπομπής στους δρόμους της πόλης αύριο Παρασκευή στις 6 μ.μ., με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο.

Η συζήτηση στη σύσκεψη ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Χαλκίδας, καθώς και για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Τονίστηκε επίσης ο καθοριστικός ρόλος της διεκδίκησης των σωματείων, που ανέπτυξαν δράση με ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, για να ληφθούν μέτρα προστασίας αλλά και να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις, όπως η μετατροπή του Νοσοκομείου Χαλκίδας σε νοσοκομείο μίας νόσου, που προς το παρόν τουλάχιστον πάγωσε.

Ενας χρόνος πανδημίας, χωρίς μέτρα προστασίας


«Ενας χρόνος πανδημία στη χώρα μας και συνεχίζουν να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας και στην περιοχή μας, πρώτα απ' όλα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, αλλά και τις υπόλοιπες δομές Υγείας του νομού», τόνισε εισηγητικά ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ευβοίας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Σημείωσε επίσης ότι συνεχίζεται η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, κυρίως στους εργασιακούς χώρους, που πλέον έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μετατραπούν σε εστίες μαζικής διασποράς. Ανέφερε μάλιστα ως παραδείγματα επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων της περιοχής, όπου το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν μαζικά κρούσματα σε εργαζόμενους, τονίζοντας ότι «τα υγειονομικά πρωτόκολλα ισχύουν μέχρι τις πύλες των εργοστασίων και των επιχειρήσεων και από κει και ύστερα ισχύουν μόνο το συμφέρον και η κερδοφορία των επιχειρηματιών». Και πρόσθεσε: «Οποιοδήποτε μέτρο λήφθηκε έγινε μόνο κάτω από την κινητοποίηση και διεκδίκηση των σωματείων και άλλων φορέων, και είναι σίγουρο ότι αν δεν είχε αναπτυχθεί αυτή η δράση, τότε η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη».

Ο Γ. Τζαβάρας ανέδειξε επίσης ότι η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας προχώρησε σε περικοπές στη χρηματοδότησή του στον προϋπολογισμό του 2021, ενώ ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες αρνείται να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Και την ίδια στιγμή - συνέχισε - ενισχύει με δισεκατομμύρια τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, φέρνει νομοσχέδια που τσακίζουν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα, όπως η 10ωρη εργασία, η τηλεργασία, η αύξηση των ορίων υπερωριακής εργασίας, η περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, και ενισχύει την καταστολή και τον αυταρχισμό απέναντι στους εργαζόμενους, τους φοιτητές και το λαό, που διεκδικούν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους.

Κραυγή αγωνίας για το Νοσοκομείο Χαλκίδας

Στις μεγάλες ελλείψεις του Νοσοκομείου Χαλκίδας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αναφέρθηκε η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. «Δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή διασποράς της νόσου. Η ΜΕΘ και η μία από τις δύο κλινικές Covid συνυπάρχουν στον ίδιο όροφο με άλλες κλινικές. Νοσηλευτές και γιατροί πηγαίνουν από τις κλινικές, τη ΜΕΘ και το ΤΕΠ Covid στις κλινικές και το ΤΕΠ για τους μη Covid ασθενείς. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις γιατρών με ειδικότητες πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ οι προσλήψεις νοσηλευτών αφορούν επικουρικούς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που φτάνουν οριακά να καλύψουν τις ανάγκες. Και ξαφνικά ζήτησαν να αυξηθούν οι κλίνες στην κλινική Covid για τη μεταφορά ασθενών από την Αθήνα και να αδειάσουν άλλες κλινικές, χωρίς να ενδιαφέρονται ποιο προσωπικό θα τις λειτουργήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα μετέφερε το σοβαρό πρόβλημα της μη ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, όπως και το ότι δεν γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ στο σύνολο του προσωπικού.

«Χειροκροτήματα πήραμε, δάκρυα από τον υπουργό είδαμε, μόνο τα νυχτερινά και τα εξαιρέσιμα περιμένουμε τέσσερις μήνες να μας δοθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Τζουβαράς, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας. Και πρόσθεσε: «Μετακινούν προσωπικό από δομές ΠΦΥ, για να καλύψουν τις ανάγκες στη ΜΕΘ και στην κλινική Covid, το οποίο είναι εντελώς ανειδίκευτο και τίθενται σε κίνδυνο τόσο οι ίδιοι όσο και οι υπόλοιποι ασθενείς. Το προσωπικό βρίσκεται στα όρια της αντοχής του. Η ΜΕΘ είναι μόνιμα γεμάτη και περιμένουμε να πεθάνει κάποιος ασθενής για να μεταφέρουμε κάποιον άλλο».

Πρωτόκολλα - «λάστιχο» στους χώρους δουλειάς

«Η εργοδοσία και το κράτος λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ρίχνουν το βάρος της προστασίας και της πρόληψης στους εργαζόμενους και στην "ατομική ευθύνη". Το μόνο που ενδιαφέρει την εργοδοσία είναι να μην εμποδιστούν η παραγωγή και το κέρδος τους. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο, ανάλογα με το τι τους συμφέρει. Είδαμε να αποκρύπτονται κρούσματα ή να μη σταματά η παραγωγή παρά τη διασπορά σε εργαζόμενους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Λοξός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες του Ομίλου «Νηρέα». Σημείωσε επίσης ότι εν μέσω πανδημίας η εργοδοσία προχωρά κανονικά τους σχεδιασμούς αναδιάρθρωσής της, με απολύσεις εργαζομένων και αύξηση της εντατικοποίησης.

Για απαράδεκτη κατάσταση στα σούπερ μάρκετ, απόκρυψη κρουσμάτων και μέτρα που λήφθηκαν κάτω από την παρέμβαση του Σωματείου έκανε λόγο ο Θανάσης Γεωργίου από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υπάρξει μαζική αντίδραση, με όρους κινήματος, στήριξη και αλληλεγγύη των δράσεων των σωματείων, καθώς και να μην περάσει η λογική «θα λογαριαστούμε μετά».

Συνεχής αγώνας από καλλιτέχνες και φοιτητές

«Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό βρισκόμαστε σε συνεχείς κινητοποιήσεις και αναγκαστική αργία. Διεκδικούμε μέτρα στήριξης του κλάδου προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Από τους 130.000 περίπου εργαζόμενους στον Πολιτισμό, μόνο οι 35.000 έλαβαν ένα πενιχρό επίδομα για κάποιους μήνες», τόνισε ο Δημήτρης Λιάσκος από το παράρτημα Χαλκίδας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση χαρίζει τα πνευματικά δικαιώματα στους μεγαλοπαραγωγούς, δίνει τις παραγωγές σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, προωθεί τη λογοκρισία, προχωρά στην περιστολή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως η εργασία με "μπλοκάκι", και απαλλάσσει τους εργοδότες από όλες τις υποχρεώσεις τους, φορτώνοντάς τες στους εργαζόμενους».

«Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοετών φοιτητών δεν έχουμε δει καν τις σχολές μας από κοντά. Κάνουμε βασικά εργαστηριακά μαθήματα σε βίντεο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευσή μας και το πώς μετά θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε. Δίνουν λεφτά για την ίδρυση αστυνομίας στα πανεπιστήμια και όχι για μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών μας. Στις διεκδικήσεις μας απαντούν με καταστολή και συκοφαντίες», ανέφερε ο Πέτρος Σωροβός, πρωτοετής φοιτητής Φυσικοθεραπείας, και υπογράμμισε ότι ο αγώνας των φοιτητών και των εργαζομένων είναι κοινός, γιατί κοινά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους.

Παρέμβαση επίσης έγινε από την Γρανέτα Τσιβίκα εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Χαλκίδας - μέλους της ΟΓΕ. Αναφέρθηκε στην περαιτέρω υποβάθμιση της ΠΦΥ και στο πώς επηρεάζει και επιβαρύνει τη λειτουργία του νοσοκομείου, την παροχή υπηρεσιών Υγείας στο λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη διοικήσεων και εκπρόσωποι των εξής σωματείων και φορέων: Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, Παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Σωματείο Ιχθυοκαλλιεργειών, Σωματείο «Κελαϊδίτη ΑΕ», Σωματείο «Ζούρα», Σύλλογος Φοιτητών Εστίας πρώην ΤΕΙ Ψαχνών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Εύβοιας.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ