Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με γεμάτη ατζέντα και φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών

Με γεμάτη ατζέντα συνεδριάζουν σήμερα με τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με θέμα συζήτησης και το μέλλον του ιμπεριαλιστικού οργανισμού και την προσαρμογή του στις νέες συνθήκες της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, στο φόντο και των αντιθέσεων στο εσωτερικό του.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, χτες, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν «πώς το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει παραπέρα την πολιτική του διάσταση», συζήτηση που έχει φουντώσει κατόπιν και παρεμβάσεων τους προηγούμενους μήνες, όπως αυτή του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ», και απασχόλησε ως θέμα και τη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβρη στο Λονδίνο.

Σε υλοποίηση άλλωστε αποφάσεων που πάρθηκαν τότε ο Στόλτενμπεργκ όρισε προχτές δεκαμελή ομάδα ειδικών, που όπως διευκρίνισε χτες, τους επόμενους μήνες θα τον συνδράμουν με αναφορά τους ώστε ο ίδιος να κάνει την τελική του εισήγηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία, όπως είπε, μετατίθεται για το 2021.

Στο ενδιάμεσο, η ομάδα «θα συνεργαστεί με τις πρωτεύουσες των συμμαχικών δυνάμεων και το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το όργανο λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς», σε μια προσπάθεια να ...συγκεραστούν απόψεις και να αμβλυνθούν αντιθέσεις. Δεν περνά απαρατήρητο και το ποιες χώρες εκπροσωπούνται στην ομάδα, αφού εκτός από ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία, θέση πιάνει στο εν λόγω τραπέζι και η «απομονωμένη», κατά την ελληνική κυβέρνηση, Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε χτες ότι αυτή η εξέλιξη είναι «μια εξαιρετική ευκαιρία να δούμε πώς θα ενισχύσουμε και εξελίξουμε τη Συμμαχία», θυμίζοντας μάλιστα ότι τέτοια ζητήματα έμπαιναν στο ΝΑΤΟ ήδη από την εποχή που ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ήταν η διαβόητη Μ. Ολμπράιτ.

Σημείωσε ακόμα ότι μεταξύ 30 κρατών - μελών είναι λογικό να εκδηλώνονται και διαφορές, εξ ου και είναι μια «καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ ως μια πλατφόρμα διαλόγου και συντονισμού» μέσα από αυτήν τη διαδικασία.

Στοιχείο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και η αντιμετώπιση της πανδημίας

Δεν περνά, επίσης, απαρατήρητο ότι η θεματολογία της τηλεδιάσκεψης αναδεικνύει και την αντιμετώπιση του κορονοϊού ως πεδίο αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικά, ο Στόλτενμπεργκ ανάλωσε μπόλικο χρόνο για να περιγράψει τα μέτρα ενάντια στην πανδημία, την «αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών - μελών, φέρνοντας πολλές φορές ως παράδειγμα τη χτεσινή αποστολή υλικού από την Τουρκία σε Ιταλία και Ισπανία. Αναγνωρίζοντας πως έχουν ανακύψει προβλήματα στη δολοφονική δραστηριότητα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, όπως π.χ. με τον περιορισμό ασκήσεων και δραστηριοτήτων σε Αφγανιστάν και Βαλτικές Χώρες, διαβεβαίωσε ότι «διατηρείται η επιχειρησιακή μας ικανότητα πέρα από τις αλλαγές που χρειάστηκε να κάνουμε» και «συνεχίζουμε να επιχειρούμε γιατί οι απειλές παραμένουν», χρησιμοποιώντας ξανά το πρόσχημα της «τρομοκρατίας» αλλά και τη «στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας» στη χερσαία συνοριογραμμή στην Ευρώπη και στη Βόρεια Θάλασσα.

Αλλωστε, στη διάρκεια της συνέντευξης, με αφορμή και όσα σχετικά ειπώθηκαν προχτές στην επικοινωνία του γγ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, αφέθηκαν ξανά αιχμές κατά Ρωσίας και Κίνας ότι με αφορμή τον κορονοϊό ξεκίνησαν μια εκστρατεία «παραπληροφόρησης» για το ότι το ΝΑΤΟ είτε άργησε είτε είναι αναποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του ιού.

Ο Στόλτενμπεργκ επέμεινε ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει με «στοιχεία» και θα αξιοποιήσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες στην αντιμετώπιση του ιού. Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει την κίνηση της Ιταλίας να δεχτεί 100 γιατρούς από τη Ρωσία, λέγοντας ότι τα κράτη αποφασίζουν μόνα τους τι βοήθεια χρειάζονται σε μια τέτοια «διεθνή κρίση». Θυμίζουμε, βέβαια, ότι τις προηγούμενες μέρες είχε τονιστεί από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, ως έμμεση προειδοποίηση, πως εκείνο αναλαμβάνει «να εγγυηθεί την υγειονομική ασφάλεια» στην Ευρώπη...

Σε κάθε περίπτωση, σε ένα μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει σε όλα τα επίπεδα την... αποστολή του, ο γγ τόνισε ότι οι ΥΠΕΞ θα εγκρίνουν σήμερα ένα νέο «πακέτο υποστήριξης» προς Γεωργία και Ουκρανία. Οπως διευκρίνισε, θα προβλέπει περισσότερες ασκήσεις και εκπαιδεύσεις προς βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών τους σε εναρμόνιση με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα. Τέλος, σημείωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα επαναλάβουν τη «δέσμευσή» τους στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Σημειωτέον, για τη θεματολογία, από πλευράς ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν και «την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αιγαίο», με πρόσχημα το Προσφυγικό, «τις εξελίξεις στη Συρία, στο Αφγανιστάν καθώς και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής». Οσο για το μέλλον της λυκοσυμμαχίας αναφέρουν ότι σήμερα «αναμένεται να υιοθετηθεί η εντολή της Διαδικασίας Διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας».

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Στο διαδίκτυο η έκθεση «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

Διαθέσιμη με τη μορφή εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ (kke.gr) είναι η έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Μπόλικη πέτρα, Μπόλικη καρδιά» και θέμα την εικαστική δημιουργία για τις φυλακές και εξορίες, που η λειτουργία της στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) ανεστάλη λόγω του κορονοϊού.

Είναι μια ευκαιρία χιλιάδες επισκέπτες να περιηγηθούν στις μοναδικές εικαστικές δημιουργίες. Να διαδοθεί και να δώσει κουράγιο σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, με τη γνώση της ιστορίας και του μεγαλείου των αγωνιστών. Μένουμε δυνατοί!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι άθλιες μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν!

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης:

«Την ίδια ώρα που πετσοκόβονται μισθοί, αναστέλλονται συμβάσεις και εργαζόμενοι συνωστίζονται σε χώρους δουλειάς, χωρίς στοιχειώδη μέτρα και μέσα προστασίας βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, η εργοδοσία νομίζει πως βρήκε την ευκαιρία να βάλει σε καραντίνα τη συνδικαλιστική δράση. Οι άθλιες μεθοδεύσεις με τις κυβερνητικές πλάτες σε μεγάλους χώρους δουλειάς για αναστολή της συνδικαλιστικής δράσης, ακόμα και της λειτουργίας των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας, δεν πρόκειται να περάσουν. Θα βρουν μπροστά τους τους ίδιους τους εργαζόμενους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην κουνάει το δάχτυλο η κυβέρνηση...

Σε σχόλιο για τις ουρές στις τράπεζες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει επιτέλους να κουνάει το δάχτυλο στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή, στέκονται στις ουρές των τραπεζών. Αντί λοιπόν να μεταβιβάζει, όπως συνηθίζει, την ευθύνη στο λαό κρύβοντας τις ευθύνες των τραπεζιτών, οι οποίοι έκλεισαν παραρτήματα και προχώρησαν σε απολύσεις, ας αναλάβει τις δικές της ευθύνες παίρνοντας μέτρα για πάγωμα των οφειλών στην εφορία, αναστολή των πληρωμών σε ΔΕΚΟ, ρύθμισης των δόσεων των δανείων, προστασίας της πρώτης κατοικίας».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στις ουρές των τραπεζών με ευθύνη κυβέρνησης - τραπεζιτών

Κυβέρνηση και τραπεζίτες είναι οι μόνοι υπεύθυνοι γι' αυτές τις εικόνες έξω από τις τράπεζες

Eurokinissi

Κυβέρνηση και τραπεζίτες είναι οι μόνοι υπεύθυνοι γι' αυτές τις εικόνες έξω από τις τράπεζες
Μέχρι και τους συνταξιούχους, που ξεροσταλιάζουν αυτές τις μέρες έξω από τα τραπεζικά καταστήματα, στοχοποιεί η κυβέρνηση στην προπαγάνδα της περί «ατομικής ευθύνης», χαρακτηρίζοντάς τους «ανεύθυνους» και κατηγορώντας τους ότι συμβάλλουν στην εξάπλωση της πανδημίας, ενώ η ίδια και οι τραπεζίτες δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αποφευχθούν ο συνωστισμός και οι ουρές!

Οι συνταξιούχοι αλλά και όσοι εργαζόμενοι βρέθηκαν στα ΑΤΜ και στα γκισέ των τραπεζών τις προηγούμενες τρεις μέρες, στήθηκαν στις ουρές όχι μόνο για να πάρουν τις πενιχρές συντάξεις τους, αλλά κυρίως για να πληρώσουν τα κάθε είδους χαράτσια και για να είναι συνεπείς στις δόσεις από τις ρυθμίσεις των δανείων και των άλλων χρεών, τις οποίες διαφορετικά θα χάσουν. Και βέβαια, «πληρώνουν» και με το συνωστισμό τους τις περικοπές σε προσωπικό και καταστήματα τραπεζών, στις οποίες προχωρούν εδώ και καιρό οι τραπεζίτες.

Αντί η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες να πάρουν ουσιαστικά μέτρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε «διευκολύνσεις» ώστε να εξυπηρετηθούν κανονικά οι υποχρεώσεις, όπως παράταση - και όχι πάγωμα - καταβολής φορολογικών οφειλών για ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και όσους έχουν αναπηρία πάνω από 80% μέχρι και την Παρασκευή 10 Απρίλη! Επίσης, απλοποιήσεις για χρήση των ηλεκτρονικών διαδικασιών και δυνατότητα για πληρωμή με κάρτα ρυθμισμένων οφειλών μέσω Taxisnet.

Πληρωμένη απάντηση από τους συνταξιούχους

Απάντηση στις συκοφαντίες της κυβέρνησης δίνουν με ανακοίνωσή τους και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, καταγγέλλοντας ότι αυτοί που τους επιτίθενται, είναι οι ίδιοι που έστρωσαν το έδαφος ή τους έκοψαν ένα σωρό δικαιώματα στα χρόνια της κρίσης, που τους καλούν να ξεχάσουν τις θανάσιμες περικοπές, το κόψιμο του ΕΚΑΣ κ.λπ.

«Αυτοί που κατά τ' άλλα "σέβονται" τους ηλικιωμένους, δεν λένε κουβέντα για τις αποφάσεις των κυβερνήσεων που οδηγούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας μέχρι την άλλη ζωή. Αλήθεια, γιατί δεν ακούμε τίποτα αυτές τις μέρες για τους "απαράδεκτους" 60άρηδες, 65άρηδες και ακόμη μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους που εργάζονται ένας επάνω στον άλλον; Για τους "απαράδεκτους" 70άρηδες που αφού είναι συνταξιούχοι εξαναγκάζονται να εργάζονται;», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Τονίζεται, επίσης, με αφορμή το ξεροστάλιασμα συνταξιούχων στα τραπεζικά καταστήματα ότι «το προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες έχουν κλείσει δεκάδες υποκαταστήματα και έχουν προβεί σε χιλιάδες μειώσεις προσωπικού. Πολλοί από τους ανθρώπους του μόχθου δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τις υπέρογκες υποχρεώσεις τους σε λογαριασμούς και δάνεια, και τρέχουν κάθε μήνα να καλύψουν όσα από αυτά μπορούν...».

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις αναδεικνύουν τις διεκδικήσεις τους για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και σημειώνουν ότι «αυτήν την περίοδο μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί από τους συνταξιούχους, αλλά και νεότεροι σε ηλικία ασθενείς που είναι κλεισμένοι στα σπίτια και αντιμετωπίζουν διάφορες σοβαρές αρρώστιες και νοσήματα. Κινδυνεύουν περισσότερο από αυτές και όχι από τον κορονοϊό και αυτό γιατί χρειάζονται εξετάσεις που δεν μπορούν να τις κάνουν αφού δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία...».

Διεκδικούν επίσης την άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων. Αυτήν τη δύσκολη για τους συνταξιούχους περίοδο απαιτούν επίσης από την κυβέρνηση να αποδοθεί άμεσα ένα μέρος από τα χρήματα που δικαιούνται σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Και σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν δεχθεί αιματηρές περικοπές να αποδοθεί το Δώρο του Πάσχα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Σε καραντίνα η συνδικαλιστική δράση με κυβερνητικές πλάτες

Αποκαλυπτική καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ για τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις στα «Praktiker»

Η απάντηση της εργοδοσίας των «Praktiker» στο αίτημα για συνάντηση με την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας του σωματείου
Η απάντηση της εργοδοσίας των «Praktiker» στο αίτημα για συνάντηση με την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας του σωματείου
Αποφασισμένοι να βάλουν στο «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση, με χρήση των ΠΝΠ της κυβέρνησης για τον κορονοϊό, εμφανίζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, επιβεβαιώνοντας ότι αυτήν την περίοδο διαμορφώνουν όρους για ακόμα σκληρότερη επίθεση στους εργαζόμενους μετά την επιδημία.

Αυτό αποκαλύπτεται με την καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ για την εργοδοσία στην επιχείρηση «Praktiker», η οποία προσπαθεί να βάλει σε καραντίνα τη δράση του επιχειρησιακού σωματείου και της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας του σωματείου ζήτησε συνάντηση στο πλαίσιο της τρίμηνης τακτικής επαφής με την εργοδοσία, με θέμα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων μπροστά στην πανδημία, καθώς η επιχείρηση παραμένει ανοιχτή με προσωπικό ασφαλείας σε πολλά καταστήματα και άλλες υπηρεσίες.

Η απάντηση της εργοδοσίας στο παραπάνω αίτημα, με ηλεκτρονικό μήνυμα που υπογράφει ο ίδιος ο διευθυντής εργατικού δυναμικού, ήταν προκλητική: Με το συγκεκριμένο μήνυμα ισχυρίζεται πως στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία «αναστέλλονται και όλες οι συνδικαλιστικές λειτουργίες» και συνεπώς «έχει ανασταλεί και η υποχρέωση λειτουργίας των μεικτών επιτροπών, όπως η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας»!

Με τα παραπάνω, όπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία, η εργοδοσία ερμηνεύει την ΠΝΠ «ως λουκέτο και κλείσιμο των σωματείων, δηλαδή γύψο στη συνδικαλιστική δράση, σε διεκδικήσεις και αιτήματα».

Μάλιστα, «ενώ υπάρχει προσωπικό ασφαλείας σε καταστήματα και το e-shop, όπως και άλλες υπηρεσίες της επιχείρησης λειτουργούν χωρίς ανάσα», η εταιρεία «μας ενημερώνει και παράλληλα ομολογεί πως σε συνθήκες πανδημίας έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιτροπών υγείας (!) και ασφάλειας της εργασίας (!)».

«Η κυβέρνηση για αυτή την αισχρή ανακοίνωση-στάση της εργοδοσίας έχει μεγάλες ευθύνες!», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, καθώς «με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έκανε άρση της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και της επίταξη απεργών, δίνοντας αέρα στα πανιά της εργοδοσίας για να διαλύσει τα πάντα».

«Ενημερώνουμε τους κυρίους της εργοδοσίας πως η συνδικαλιστική δράση δεν μπαίνει στο γύψο, πως οι εργαζόμενοι σε συνθήκες πανδημίας δε θα γίνουν θύματα!», τονίζει η Γραμματεία και προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της επιχείρησης στον Ταύρο.

Νέα δεδομένα και περιορισμοί

Αλλα 81 νέα κρούσματα στη χώρα και 20 επιπλέον στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» (σύνολο 40), όπου έγινε έλεγχος σε 380 άτομα, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε στα 1.415. Οι νεκροί φτάνουν τους 50.

Μέχρι στιγμής νοσηλεύονται 90 ασθενείς διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 66 έτη. Εξι άνθρωποι έχουν εξέλθει από τη διασωλήνωση. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν διενεργηθεί 17.350 εργαστηριακά τεστ.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από τον εκπρόσωπο του υπουργείου για τον κορονοϊό, Σ. Τσιόδρα, αποφασίστηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους και για το θεραπευτικό πρωτόκολλο που θα πρέπει να ακολουθείται.

Απαντώντας σε μερίδα της επιστημονικής κοινότητας - κυρίως από την Κίνα - που ανέφεραν ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες και στην προστασία των υγιών ατόμων, είπε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την οδηγία του ΠΟΥ, ο οποίος εμμένει στην άποψη ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες στους ασθενείς, στους φροντιστές τους και τους επαγγελματίες Υγείας.

Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι οι επαγγελματίες Υγείας καθημερινά καταγγέλλουν ελλείψεις ή ληγμένα μέσα ατομικής προστασίας, η κυβέρνηση όμως δικαιολογείται ότι γίνεται «πόλεμος για τα υλικά».

Αναπάντητα έμειναν εξάλλου για άλλη μια φορά τα ερωτήματα που καίνε το λαό. Ετσι, γενικόλογη ήταν η απάντηση για τα πρόωρα εξιτήρια και την ανυπαρξία της μετανοσοκομειακής παρακολούθησης σε όσους νόσησαν μέτρια έως βαριά, καθώς τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα μιλούν για πιθανές μακροχρόνιες επιπλοκές που αφήνει η νόσος.

Οσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο υφυπουργός Υγείας επανέλαβε το αφήγημα για τα ελάχιστα Κέντρα Υγείας που ...θα ξεκινήσουν (ένα μήνα μετά την εμφάνιση της πανδημίας) για να αντιμετωπίζουν τα ήπια περιστατικά. Ισχυρίστηκε ότι τα υπόλοιπα ΚΥ «συνεχίζουν να προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους για τις υπόλοιπες ασθένειες», αποσιωπώντας ότι στα περισσότερα δεν υπάρχουν καν βασικές ειδικότητες και εξοπλισμός.

Τέλος, για άλλη μια φορά έπλεξε το εγκώμιο στην ιατρική διάγνωση μέσω τηλεφώνου, όταν έχει ήδη γνωστοποιηθεί ότι ακόμη και στις τηλεφωνικές γραμμές του ΕΟΔΥ - αντί για επαγγελματίες Υγείας που μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει ένας ασθενής - απαντούν εθελοντές, τηλεφωνήτριες κ.λπ.

Περιορισμοί στους επιβάτες οχημάτων

Στο μεταξύ, νέα συμπληρωματικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που θα ισχύσουν έως την 31η Μάη, περιγράφονται σε χτεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης ή ΙΧ, η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου για ιατρικούς λόγους. Για όλα τα οχήματα επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα παιδιά του.

Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων.

Σε μια παράληλλη εξέλιξη, σε καραντίνα μπήκε από χτες το βράδυ και για δύο βδομάδες το χωριό Φούστανη Αλμωπίας στην Πέλλα, εξαιτίας του επιδημιολογικού φορτίου που παρουσίασε τις τελευταίες 48 ώρες. Στην Ξάνθη η διοίκηση του δήμου ανακοίνωσε στο πλαίσιο των προληπτικών δράσεων τη μετατροπή κλειστού γυμναστηρίου σε βοηθητική υγειονομική μονάδα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από σωματεία εργαζομένων

Από τη χτεσινή συνέλευση στον «Ευαγγελισμό»
Από τη χτεσινή συνέλευση στον «Ευαγγελισμό»
Εκτακτη συνέλευση των ειδικευόμενων γιατρών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της Σωματειακής Επιτροπής Ειδικευόμενων και του Σωματείου Εργαζομένων. Αφορμή ήταν η επίταξη τμήματος των ειδικευόμενων από νευραλγικά τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου που ήδη λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και η μετακίνησή τους στις κλινικές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου το Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή έθεσαν το αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την ανάγκη οι υγειονομικοί να έχουν άμεσα τα μέσα ατομικής προστασίας που απαιτούνται και όχι μάσκες υψηλής προστασίας που έχουν λήξει εδώ και τρία χρόνια.

Κατήγγειλαν ότι ακόμη και σε υγειονομικούς που παρουσιάζουν συμπτώματα, δεν γίνονται διαγνωστικά τεστ και παραμένουν στην εργασία τους, ακόμα κι αν έχουν πυρετό. «Η ατομική μας ευθύνη φτάνει μέχρι την είσοδο του νοσοκομείου. Από την πόρτα του νοσοκομείου και μέσα η ευθύνη είναι κρατική», διαμήνυσαν και προετοιμάζονται για κινητοποίηση στις 7 Απρίλη.

Σήμερα, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο προχωρά σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, στη 1 το μεσημέρι, έξω από το Κέντρο Εγκαυμάτων. Διεκδικεί μεταξύ άλλων να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά και ο εξοπλισμός και να εξασφαλιστεί, με κεντρική κρατική ευθύνη, ο συνεχής εφοδιασμός των δημόσιων μονάδων Υγείας, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας.

Επίσης, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες. Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας (συστηματική επίβλεψη της υγείας και έγκαιρη ανίχνευση - διάγνωση συμπτωματικών ή και ασυμπτωματικών - προσυμπτωματικών εργαζομένων). Παράλληλα ζητά να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εργαζομένων του «Θριάσιου» Νοσοκομείου και των ΚΥ Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού μετά την πρόσφατη απόφαση για αναστολή - περικοπή δρομολογίων του Προαστιακού αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε αυτό το επίπεδο.

Συμβολική κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου Πρέβεζας προχωρά σήμερα στη 1 το μεσημέρι και ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, μαζί με τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΟΤΑ, Οικοδόμων, Οδηγών, Συνταξιούχων ΙΚΑ Πρέβεζας, τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Απαιτούν: Αμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων ατομικής προστασίας. Επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι». Πρωτοβάθμια δομή σε 24ωρη βάση για τους ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του στο σχεδιασμό για την πανδημία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα για πανελλαδική μέρα δράσης στην Υγεία την Τρίτη 7 Απρίλη
  • Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Ομοσπονδία, στο προαύλιο του Νοσοκομείου «Αττικόν»
  • «Δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, δυναμώνουμε τη φωνή που διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού», τόνισε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου

Από την πρόσφατη διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ έξω από το υπουργείο Υγείας
Από την πρόσφατη διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ έξω από το υπουργείο Υγείας
Κάλεσμα για πανελλαδική μέρα δράσης στο χώρο της Υγείας, την Τρίτη 7 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα της Υγείας, απευθύνει σε όλα τα σωματεία των υγειονομικών η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στο προαύλιο του Νοσοκομείου «Αττικόν», η ΟΕΝΓΕ κάλεσε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενους στα νοσοκομεία, Ενώσεις και Σωματεία να συμμετάσχουν με κάθε τρόπο στην πανελλαδική κινητοποίηση, για να ακουστούν δυνατά οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού, με περιορισμένα μέσα και προσωπικό, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Οπως επισήμανε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, σκοπός είναι να ακουστεί η πραγματική και όχι η μισή αλήθεια, όπως φιλτράρεται μέσα από τα κυβερνητικά επιτελεία. Η αλήθεια αυτών που καθημερινά δίνουν τη μάχη ενάντια στην επιδημία, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα της Υγείας σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, υποδομές και μέσα προστασίας. «Θέλουμε να μη χάσει κανένας τη μάχη για τη ζωή του ενώ θα μπορούσε να έχει σωθεί», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου
Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου
Χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί ταυτόχρονα να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα, παρά τα στοιχεία που τη διαψεύδουν. Οπως είπε, η κυβέρνηση, κινούμενη σταθερά στη λογική του «κόστους - οφέλους», προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιδημία με το λιγότερο δυνατό κόστος, να βουλώσει τρύπες με μπαλώματα, που δεν προστατεύουν ουσιαστικά την υγεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και του λαού.

Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη δήλωση του υφυπουργού Υγείας ότι με τις δωρεές σε ιατρικό υλικό από επιχειρηματίες και εταιρείες «αποφεύγεται η σπατάλη δημόσιου χρήματος». «Είναι σπατάλη για την κυβέρνηση η δαπάνη χρημάτων για την αγορά του αναγκαίου υγειονομικού υλικού προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες της επιδημίας», σχολίασε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Ουσιαστικές λύσεις, όχι μπαλώματα!

Εστιάζοντας στα πραγματικά στοιχεία, είπε πως μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν προστεθεί μόλις 75 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ώρα που πριν από την πανδημία υπήρχαν λιγότερα από 600, ενώ οι ανάγκες ήταν για 3.500.

Απαντώντας στις αλχημείες της κυβέρνησης, που μιλάει μέχρι και για 870 διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, σχολίασε ότι και τόσα να είναι, μόλις τα 210 απ' αυτά διατίθενται σ' αυτήν τη φάση για ασθενείς του Covid-19 και τα 90 καλύπτονται ήδη από διασωληνωμένους ασθενείς.

Για τις ελλείψεις σε προσωπικό επισήμανε πως πριν από την πανδημία υπήρχαν 30.000 κενές οργανικές θέσεις και σήμερα προβάλλεται ως «λύση» από την κυβέρνηση η πρόσληψη μόλις 4.000 γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως και η μετακίνηση προσωπικού από την ΠΦΥ, που ουσιαστικά την οδηγεί σε αποψίλωση.

Η ΟΕΝΓΕ, από την πλευρά της, απαιτεί τον άμεσο διορισμό σε μόνιμες θέσεις όλων όσοι έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις περίπου 900 θέσεις μόνιμων νοσοκομειακών γιατρών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν.

Ειδική αναφορά έκανε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και στις ελλείψεις στην προστασία του υγειονομικού προσωπικού, σε ιατρικό υλικό, καθώς και στην ανυπαρξία μέτρων φροντίδας και παρακολούθησης τόσο για τους ασθενείς με κορονοϊό, που η κυβέρνηση τους καλεί να μείνουν σπίτι, όσο και για τους πάσχοντες.

Οσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο της 40χρονης στο σπίτι της, σημειώνοντας πως αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ίσως να μην είναι το μοναδικό τέτοιου είδους περιστατικό. Καλώντας τους υγειονομικούς να στηρίξουν την κινητοποίηση στις 7 Απρίλη, τόνισε πως «δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, αλλά θα σπάσουμε τη σιωπή, δυναμώνοντας τη φωνή που διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού».

Επείγουσα ανάγκη για προσλήψεις και κρεβάτια ΜΕΘ

Ο Γιώργος Σιδέρης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, χαρακτήρισε φριχτή και επικίνδυνη την κατάσταση που επικρατεί, μιλώντας για προσλήψεις με το σταγονόμετρο, καθώς και για μεταφορά προσωπικού και υλικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Κάλεσε το λαό να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του και στήριξης του δημόσιου συστήματος, αφού «παίζεται» η ίδια η ζωή του.

Εκκληση στο λαό για συμπαράσταση και συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ απηύθυνε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας. Αναφέρθηκε στις ευθύνες του κράτους να στελεχώσει με επαρκή προσωπικό και μέσα τη δημόσια Υγεία.

Η Δήμητρα Σταματέλου, επίσης μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, αναφέρθηκε στην πληθώρα καταγγελιών γιατρών και νοσηλευτών που φθάνουν στην Ομοσπονδία για τις τραγικές ελλείψεις σε μέσα προστασίας του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της επαρχίας και της Αττικής, ακόμα και σε αυτά που έχουν οριστεί ως νοσοκομεία αναφοράς.

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά και μικροπολιτικά παιχνίδια στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ζήτησε αύξηση των κλινών των ΜΕΘ και άμεση κάλυψη των κενών σε προσωπικό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που μεγάλος αριθμός υγειονομικών έχουν νοσήσει.

Η Δέσποινα Τοσουνίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας και μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, εστίασε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί ακόμα και στα νοσοκομεία αναφοράς που υποθετικά είναι πιο προετοιμασμένα.

Ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, τόνισε πως κανένας γιατρός ή νοσηλευτής δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν βρίσκεται εγκλωβισμένος στα καθημερινά προβλήματα των νοσοκομείων.

Ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», μίλησε κι αυτός για την ανάγκη περισσότερων κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο στο οποίο, όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί μόλις τρεις.

Εκκληση για άμεση πρόσληψη προσωπικού έκανε, τέλος, ο Φώτης Κολοκάθης, γιατρός του Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

ΠΑΜΕ
Εκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη σήμερα

Σήμερα στη 1 μ.μ. θα μεταδοθεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ με θέματα:

  • Πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία στις 7 Απρίλη
  • Μαύρη Βίβλος: Παρουσίαση των καταγγελιών από κλάδους και χώρους δουλειάς όπου η εργοδοσία αλωνίζει σε συνθήκες πανδημίας

Η μετάδοση της συνέντευξης Τύπου θα πραγματοποιηθεί μέσα από τα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης του ΠΑΜΕ, στο κανάλι στο Youtube (https://www.youtube.com/user/pamehellas/featured), στο webradio (https://pamehellas.gr/webradio). Τα κείμενα της συνέντευξης θα είναι άμεσα διαθέσιμα για ανάγνωση στο site (https://pamehellas.gr/).

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
«Λευκή επιταγή» στην εργοδοσία, που ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς

Βροχή οι καταγγελίες από τους εργαζόμενους και οι παρεμβάσεις των συνδικάτων

Περιοδεία σε φασονατζίδικα από την ΟΕΚΙΔΕ
Περιοδεία σε φασονατζίδικα από την ΟΕΚΙΔΕ
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ της εργοδοσίας διαχειρίζεται η κυβέρνηση την πανδημία του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή που οι ουρές στις τράπεζες έγιναν πρώτο θέμα προκαλώντας την ...ιερή αγανάκτηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης, η παραγωγή σε εργοστάσια συνεχίζεται χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα, ενώ ούτε η ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος δεν συνεπάγεται την αναστολή της λειτουργίας για να γίνουν έλεγχοι και να περιοριστεί η μετάδοση.

Στους χώρους και τους κλάδους όπου ο τζίρος περιορίζεται λόγω της πανδημίας, τα χέρια των εργοδοτών είναι πέρα για πέρα λυμένα ώστε να μεταφέρουν τα σπασμένα στους εργαζόμενους, ενώ ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων αποκλείονται ακόμα και από το επίδομα των 800 ευρώ. Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση, Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στέλνουν με την καθημερινή τους δράση μήνυμα πως η διεκδίκηση δεν «αναστέλλεται», απαιτώντας μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στα Τρόφιμα - Ποτά

Κρούσμα κορονοϊού επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή σε εργοστάσιο του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στην περιοχή της Αρτας. «Ενώ έπρεπε να γίνει σχολαστική ιχνηλάτηση των επαφών της στο χώρο της δουλειάς και της κοινότητας και να ελεγχθούν τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει ο εργοδότης», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αρτας, τα μέτρα περιορίστηκαν σε «μία απολύμανση» και το προσωπικό δεν ελέγχθηκε.

Στην παρέμβασή του στο τμήμα της Πολιτικής Προστασίας και στον αντιπεριφερειάρχη Αρτας, το μόνο που έλαβε το Εργατικό Κέντρο ήταν «διαβεβαιώσεις εφησυχασμού». Ακόμα χειρότερα, η εργοδοσία «συγκέντρωσε τους εργαζόμενους και τους "μάλωσε" επειδή ανακατεύουν το Εργατικό Κέντρο».

Η συνέχεια δόθηκε την Τρίτη 31/3, με την επιβεβαίωση ως θετικού και δεύτερου εργαζόμενου στην ίδια επιχείρηση, ενώ οι πληροφορίες πλέον κάνουν λόγο για τέσσερα κρούσματα. «Ο εφησυχασμός από θεσμικούς φορείς και εργοδότη ήταν μια προσπάθεια συγκάλυψης της μη λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, που μετά την εξέλιξη αυτή απευθύνθηκε στην Εισαγγελία.

Μετά την επιβεβαίωση και του δεύτερου κρούσματος έχει πλέον ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, «εγκληματικά καθυστερημένα», κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο, την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια Ηπείρου στρέφεται εναντίον όσων ανέδειξαν το πρόβλημα με κατηγορίες για «επικοινωνιακά παιχνίδια», «συνδικαλιστικό και κομματικό ανταγωνισμό» και «υπερμεγένθυνση» του προβλήματος!

Εμπόριο - Υπηρεσίες

Απόσπασμα μίας από τις λεγόμενες «οικειοθελείς» παραιτήσεις εργαζομένων από τα δικαιώματά τους δημοσιοποιεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Σε υπεύθυνη δήλωση, εργαζόμενος σημειώνει: «Λαμβάνω άδεια άνευ αποδοχών από τον εργοδότη μου (...) και ουδεμία απαίτηση έχω από σήμερα 18/3/2020 και για όσο διάστημα τα καταστήματα (...) όπου και εργάζομαι παραμένουν κλειστά, βάσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (...), προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού»!

Το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να ξεφύγει από τον κορονοιό, όμως με την ανέχεια και τους εκβιασμούς φαίνεται πως θα έχει μπλεξίματα! (...) Δε χρειάζεται να γράψουμε κάτι παραπάνω για το παραπάνω απόσπασμα! Ολοι καταλαβαίνουν».

Στις Κατασκευές

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες για μία ακόμα φορά στο εργοτάξιο στο πρώην εργοστάσιο «Παπαστράτος» στον Πειραιά, όπου μετά από παρέμβασή του έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, και στο εργοτάξιο κατασκευής του κολεγίου «St. Catherine's» στη Λυκόβρυση. Χτες συζήτησε με εργαζόμενους στην επέκταση του εμπορικού κέντρου «River West» στον Κηφισό, με τον υπεύθυνο του έργου να δεσμεύεται να αντιμετωπίσει ελλείψεις που εντόπισε η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου. Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας με παρεμβάσεις του στην εργοδοσία στο εργοτάξιο της «ΤΕΜΕΣ» («Costa Navarino») έχει διεκδικήσει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους περίπου 350 εργαζομένους.

Στον Τουρισμό

Την πρακτική του υπουργείου Τουρισμού και των εργοδοτών να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, στα ξενοδοχεία που με απόφαση της κυβέρνησης μετατρέπονται σε χώρους καραντίνας για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Ζητά να αποδεσμευτεί το προσωπικό του ξενοδοχείου, οι υπηρεσίες καθαρισμού - απολύμανσης να γίνονται από εξειδικευμένους εργαζόμενους και η σίτιση να οργανωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, χωρίς να απασχολείται προσωπικό μέσα στο ξενοδοχείο και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Στην Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό

Παρεμβάσεις σε φασονατζίδικα του κλάδου στην περιοχή των Πατησίων, συζητώντας με μετανάστες που εργάζονται σε αυτά, πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Σύμφωνα με καταγγελίες, εργοδότες αξιώνουν από τους εργαζόμενους να τους επιστρέψουν τα 400 ευρώ, δηλαδή το μισό του επιδόματος που δικαιούνται, ή να συνεχίσουν να δουλεύουν, παίρνοντας για μισθό το επίδομα! Η Ομοσπονδία κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν κανέναν εκβιασμό και ανέδειξε την ανάγκη για μέτρα προστασίας στα υπόγεια φασονατζίδικα που δεν αερίζονται.

Στο Μέταλλο

Την εργοδοσία της εταιρείας CERAMETAL στο Κορωπί, «που μέσα στις μέρες της πανδημίας του κορονοϊού κοιτάζει να θωρακίσει παραπέρα την κερδοφορία της, όπως έκανε και την περίοδο της οικονομικής κρίσης», απολύοντας έξι εργαζόμενους, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Στις Τηλεπικοινωνίες

Να αναλάβει η εταιρεία το συνολικό κόστος της έκτακτης και προσωρινής «μείωσης της δουλειάς» και όχι αυτό να φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Mellon». Η εργοδοσία διαδίδει ότι «η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε πολύ δυσμενή θέση» και ότι «εξετάζει και το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εφόσον υπάρξει η δυνατότητα, αλλά και το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας». Το Σωματείο καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Στην Ενέργεια

Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στον ΔΕΔΔΗΕ μέσω εργολάβων ζητά το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας και Κορίνθου. Καταγγέλλει επίσης ότι η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και εργολάβοι, στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση, προβάλλουν την αντίληψη της ατομικής ευθύνης απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους στην καταμέτρηση και τη συντήρηση δικτύου.

Αποκλεισμοί και από τα ελάχιστα που προβλέπονται για τους εργαζόμενους
Στους οικοδόμους

Τον αποκλεισμό χιλιάδων οικοδόμων που έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο λόγω της επιδημίας, από το επίδομα των 800 ευρώ, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως οι οικοδόμοι δεν καλύπτονται από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 30/3 και εξειδικεύτηκαν με ΠΝΠ στις 31/3, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, με τις οποίες διαβεβαίωνε για το αντίθετο.

«Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης χιλιάδων οικοδόμων που θα διαπιστώσουν στην πράξη ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν είναι παρά "αέρας κοπανιστός"», τονίζει η Ομοσπονδία, που έχει καταθέσει και σχετικό υπόμνημα στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και εξηγεί ότι αποκλείονται «χιλιάδες συνάδελφοι οικοδόμοι που απασχολούνται στην απλή ιδιωτική κατασκευή (κατασκευή κατοικιών, μερεμέτια, επισκευές, ανακαινίσεις κατοικιών, μονώσεις σε ιδιωτικές κατοικίες και κατασκευές κ.ά.) που δουλεύουν ως απλοί μεροκαματιάρηδες».

Στους μεταλλεργάτες

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την οικονομική στήριξη εκατοντάδων μεταλλεργατών και μακροχρόνια ανέργων αναδεικνύουν σε κοινή επιστολή τους το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών απευθυνόμενα στους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι τα οικονομικά μέτρα στήριξης αποκλείουν εκατοντάδες μεταλλεργάτες που απασχολούνται έκτακτα και έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα. Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση για τους μακροχρόνια ανέργους, που και αυτοί αποκλείονται από κάθε μηχανισμό στήριξης της ζωής τους.

Σε δημοσκοπικές εταιρείες

Παρέμβαση στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών και στον εργοδοτικό φορέα (ΣΕΔΕΑ) έκανε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας για τον άδικο και απαράδεκτο αποκλεισμό από το έκτακτο βοήθημα όσων εργάζονται με τίτλο κτήσης/σύμβαση έργου σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, ζητώντας την ένταξή τους στη ρύθμιση. Αντίστοιχα, απαιτεί από τον ΣΕΔΕΑ να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να δηλώσουν οι εταιρείες στο σύστημα «Εργάνη» τους εργαζόμενους ως δικαιούχους του βοηθήματος.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημοσκοπήσεις και την έρευνα αγοράς «έχουν πάψει να εργάζονται και δεν έχουν εισοδήματα λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου. Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική όλων των προηγούμενων διατηρώντας το άθλιο καθεστώς της δουλειάς με το κομμάτι, με τίτλους κτήσης, συμβάσεις έργου».

Στην «κοινωφελή» εργασία

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε δήμους και Περιφέρειες μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς» εργασίας δεν δικαιούνται να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Αυτό προκύπτει από την καταγγελία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, σημειώνοντας πως τους «στερεί το δικαίωμα λήψης των αδειών "ειδικού σκοπού" ή ένταξής τους στις "ευπαθείς" ομάδες, ακόμα και τη δυνατότητα να ενταχθούν στις βάρδιες που είναι οι συνάδελφοί τους για να μην παρατηρείται συνωστισμός στους χώρους δουλειάς». Να σημειωθεί ότι σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να προκηρύξει την πρόσληψη 36.500 χιλιάδων εργαζομένων στην «κοινωφελή» εργασία...

Στην Αλεξανδρούπολη

Να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ειδικού σχολείου Αλεξανδρούπολης απαιτεί από την κυβέρνηση το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ». Το πρόβλημα υπάρχει γιατί ο ΚΑΔ του Συλλόγου Γονέων, στον οποίο ανήκει το σχολικό λεωφορείο, δεν συγκαταλέγεται στη λίστα που έχει αναρτήσει το υπουργείο!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου με κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης

Η στήριξη του κεφαλαίου με νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» πάει πακέτο με την επιτάχυνση των αντεργατικών μέτρων που αξιώνει

Eurokinissi

Η στήριξη του κεφαλαίου με νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» πάει πακέτο με την επιτάχυνση των αντεργατικών μέτρων που αξιώνει
Με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» της πανδημίας και τις προβλέψεις ότι θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα στην από καιρό διαφαινόμενη οικονομική κρίση που έρχεται, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΕ επεξεργάζονται και ανακοινώνουν συνεχώς νέα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, με κομβικά στοιχεία αφενός την παροχή πρόσθετων ενισχύσεων και «χρηματοδοτικών εργαλείων» στο μεγάλο κεφάλαιο και αφετέρου την επιτάχυνση αντεργατικών μέτρων που αποτελούν πάγιες αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας, όπως η παραπέρα απογείωση της «ευελιξίας».

Το αντεργατικό αυτό μπαράζ μάλιστα, τόσο σε επίπεδο Ελλάδας όσο και στην ΕΕ, ντύνεται και σήμερα με «φιλεργατική» προβιά, καθώς επιστρατεύεται για μία ακόμα φορά το κλασικό - και πολυφορεμένο κατά την πρόσφατη κρίση - παραμύθι ότι... «για να ζήσουν οι εργαζόμενοι, πρέπει πρώτα να ζήσουν οι επιχειρήσεις».

Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας»

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε χτες ένα νέο πρόγραμμα για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Πλάι στα δεκάδες αντεργατικά μέτρα και «επιλογές» που οι κυβερνήσεις έσπευσαν να δώσουν στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας, η πρόεδρος της Κομισιόν στις πρώτες σχετικές της ανακοινώσεις σημείωσε ότι το πρόγραμμα «Sure», όπως ονομάζεται, αφορά την «κρατική στήριξη της εργασίας μειωμένου ωραρίου».

Περιγράφοντας μια πλασματική εικόνα για τα βάρη που τάχα μοιράζονται τόσο οι εργαζόμενοι, που «δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους κι όμως πρέπει να αγοράσουν τρόφιμα και να πληρώσουν λογαριασμούς», όσο και οι εταιρείες, «που πληρώνουν μισθούς στους εργαζομένους τους παρόλο που αυτήν την περίοδο δεν έχουν έσοδα», η ντερ Λάιεν σημείωσε πως «χρειάζονται τη στήριξή μας για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Γι' αυτό αναπτύξαμε την ιδέα της εργασίας μειωμένου ωραρίου».

Στην πραγματικότητα, με το πρόσχημα της διατήρησης των θέσεων εργασίας η Κομισιόν έρχεται να βάλει επιπλέον πλάτη για σχήματα γενίκευσης της «ευελιξίας» ανάλογα με τις ανάγκες των καπιταλιστών, τα οποία έρχονται για να μείνουν, όπως δείχνει και η αποστροφή της ντερ Λάιεν πως «η ιδέα είναι απλή: Εάν δεν υπάρχουν παραγγελίες και οι εταιρείες δεν έχουν δουλειά λόγω εξωτερικών σοκ όπως ο κορονοϊός, δεν θα αναγκάζονται να απολύουν τους εργαζομένους τους. Θα συνεχίσουν να τους απασχολούν. Ακόμη κι αν έχουν λιγότερη δουλειά. Στον ελεύθερο χρόνο, οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες που θα ωφελήσουν τόσο την εταιρεία όσο και τους ίδιους (...) Θα επιστρέψουν στην πλήρη εργασία μόλις σταματήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας, αρχίσει να αυξάνεται η ζήτηση και επιστρέψουν οι παραγγελίες».

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αυτό, περισσότερα για το οποίο αναμένονται τις επόμενες μέρες, θα «τρέξει» με την εγγύηση όλων των κρατών - μελών, αν και για το θέμα του επιμερισμού των βαρών, που έτσι κι αλλιώς θα καταλήξουν στις πλάτες των λαών, φέρεται να εκδηλώνονται και πάλι οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Προκλητική προπαγάνδα για το αντεργατικό μπαράζ της κυβέρνησης

Στην ίδια εξάλλου κατεύθυνση, ακόμα μεγαλύτερης γενίκευσης της «ευελιξίας» και συνδυασμού όλων των πιθανών μορφών της, με πριμοδότηση και από το αστικό κράτος, κινούνται και όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι Υπουργικές Αποφάσεις που έχει προωθήσει και η ελληνική κυβέρνηση μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Η «κρατική στήριξη της εργασίας μειωμένου ωραρίου» για την οποία μιλά η νέα ανακοίνωση της Κομισιόν αποτυπώνεται και στα μέτρα της κυβέρνησης για μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, μονομερή επιβολή τηλεργασίας, συνδυασμό των παραπάνω με αναστολή συμβάσεων, συνολικότερα με «ευέλικτη οργάνωση του χρόνου και του χώρου εργασίας», χωρίς καν την υποχρέωση αυθημερόν δήλωσης από τον εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», κ.ο.κ.

Και την ίδια ώρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει όλα τα παραπάνω ως... «δίχτυ κοινωνικής ευαισθησίας»!

Ετσι και χτες, προσθέτοντας δύο ακόμα συνεντεύξεις, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, για τον οποίο τα συνδικάτα έχουν βγάλει... «silver alert», αφού δεν εμφανίζεται και δεν απαντά σε κανένα από τα αιτήματά τους, παρουσίασε μια εικόνα σύμφωνα με την οποία η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι... «όλα μέλι γάλα»! Κάνει προκλητικά λόγο για «προστασία των θέσεων εργασίας», για «έκτακτα μέτρα» που θα μείνουν για 1-2 μήνες, για τους ανέργους που θα συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομά τους...

Με δυο λόγια, κάνει το μαύρο άσπρο: Για τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, που «απογειώθηκαν» το πρώτο 20ήμερο του Μάρτη με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης και συνεχίζονται σε όλη τη χώρα και σήμερα, με το πλήθος εργαλείων που διασφαλίζονται στην εργοδοσία για να παρακάμπτει τις διάφορες «ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας». Για το γεγονός ότι και τα σημερινά «έκτακτα» μέτρα ήρθαν για να μείνουν, ακριβώς όπως και τα «έκτακτα» μέτρα που πάρθηκαν στα χρόνια της πρόσφατης κρίσης και παραμένουν σε πλήρη ισχύ, αποτελώντας αφετηρία για τη νέα αντεργατική κλιμάκωση. Για το γεγονός ότι 900.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ δεν πρόκειται να πάρουν ούτε 1 ευρώ, αφού δεν περνούν τους σχετικούς «κόφτες» που έχουν επιβάλει όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου...

«Δώρο» στην εργοδοσία η μετάθεση στο Δώρο Πάσχα - Σοβαρά ερωτήματα για πολλούς εργαζόμενους

Στο μεταξύ, μία ακόμα αντεργατική παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία αφορά τα ίδια τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και συγκεκριμένα το Δώρο Πάσχα, αποτυπώνει η ΠΝΠ που δημοσιοποιήθηκε στις 30/3:

Η κυβέρνηση απαλλάσσει την εργοδοσία από την υποχρέωση να το καταβάλει μέσα στις επόμενες 10 μέρες, όπως προβλέπεται, και έτσι οι εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορονοϊό θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 30 Ιούνη για να πάρουν το Δώρο Πάσχα, την ίδια ώρα μάλιστα που αντιμετωπίζουν οξυμένες δυσκολίες.

Μάλιστα, στους μισθωτούς των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση, είτε γιατί οι επιχειρήσεις έκλεισαν είτε γιατί οι εργοδότες το επέλεξαν, το μέρος του Δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες αναστολής της εργασίας τους θα πληρωθεί από το κράτος.

Από τα παραπάνω, πέρα από την απαράδεκτη κυβερνητική παρέμβαση, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα:

-- Οσοι απολύθηκαν ή οδηγήθηκαν σε «οικειοθελή αποχώρηση» ή έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου τους, πότε θα πάρουν Δώρο Πάσχα; Στις 30/6 ή κανονικά, πριν από το Πάσχα;

-- Στις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων και αναστολής συμβάσεων, το κράτος θα δώσει και αυτό το ποσό του Δώρου που του αναλογεί στις 30/6 ή θα το δώσει όπως προβλεπόταν κανονικά, έως τη Μ. Τετάρτη, με δεδομένες μάλιστα και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ;

-- Η κυβέρνηση έδωσε στην εργοδοσία τη δυνατότητα να αλλάζει μονομερώς συμβάσεις εργαζομένων σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα πάρουν ολόκληρο το Δώρο τους ή θα τους αφαιρεθούν χρήματα για τις μέρες που δεν δούλεψαν μετά το νέο αυτό «δωράκι» της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο;

Καθυστερήσεις στο ειδικό επίδομα

Στο μεταξύ, άνοιξε χτες η πλατφόρμα όπου οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα στοιχεία τους για να λάβουν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Την ίδια στιγμή όμως παραμένει το πρόβλημα για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς πολλές τέτοιες επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις, όπως θα έπρεπε να είχαν ήδη κάνει. Ετσι, η καταβολή του επιδόματος στους εργαζομένους τους θα καθυστερήσει κι άλλο, ενώ ήδη συμπληρώνονται τουλάχιστον δύο βδομάδες από την αναστολή λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται η σημασία του αιτήματος που έθεσε το ΠΑΜΕ, ότι κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να στερηθεί την έκτακτη αποζημίωση επειδή ο εργοδότης του για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλε τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα.

Παράλληλα, στο έδαφος και της τεράστιας «ευελιξίας», αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που μένουν εκτός και από αυτά τα ανεπαρκή επιδόματα που ανακοινώνονται. Σε συνεντεύξεις του ο υπουργός Εργασίας, μεταξύ άλλων παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους με εργόσημο, ενώ επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να δώσει και στους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» το «έκτακτο Δώρο Πάσχα» που ανακοίνωσε για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και στην Πολιτική Προστασία, παρότι και αυτοί βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή», συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ακόμα και σε περιοχές της χώρας που μπήκαν σε καραντίνα (π.χ. Δυτ. Μακεδονία, Ξάνθη).

Εκλεισε λόγω κορονοϊού η 2η Υγειονομική Περιφέρεια

Σε καραντίνα περίπου 200 εργαζόμενοι μετά από εντοπισμό κρούσματος

Σε καραντίνα τέθηκαν από χτες κοντά 200 εργαζόμενοι που αποτελούν το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, καθώς γιατρός βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Η σχετική υπηρεσία στεγάζεται πλέον στο κτίριο του Οίκου Ναύτη στον Πειραιά, το οποίο και έκλεισε τουλάχιστον μέχρι τις 7 Απρίλη.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικές συνέπειες για ασθενείς και ασφαλισμένους ολόκληρης της Περιφέρειας Πειραιά, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας. Να σημειωθεί ότι λόγω των συγχωνεύσεων που έγιναν βάσει των μνημονιακών νόμων σε βάρος της δημόσιας Υγείας, στο ίδιο κτίριο στεγάζονται οι υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ, του Οίκου Ναύτη, καθώς και οι υπηρεσίες που προσκομίζουν δικαιολογητικά στους άνεργους ναυτεργάτες για το επίδομα και τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις λόγω εορτών κ.ο.κ.

Η πρώτη άμεση συνέπεια πλήττει τους άνεργους ναυτεργάτες, καθώς στη σχετική ανακοίνωση που θυροκολλήθηκε χτες στην είσοδο του κτιρίου αναφέρεται ότι πλέον «ως και την Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, όλα τα δικαιολογητικά για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ανέργων ναυτικών (...) θα αποστέλλονται μόνο ταχυδρομικά και όχι με e-mail».

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ,«επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν με το κλείσιμο του Οίκου Ναύτη, για τους ασφαλισμένους του».

Επιπλέον, τα σωματεία τονίζουν ότι η απόφαση να στείλουν τα δικαιολογητικά τους ταχυδρομικά «θα προκαλέσει πρόβλημα έγκαιρης καταβολής των δικαιολογητικών και του Δώρου Πάσχα σε άνεργους ναυτεργάτες». Απαιτούν «άμεσα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να καταβληθεί έγκαιρα, χωρίς καθυστέρηση, το Δώρο του Πάσχα στους άνεργους ναυτεργάτες».

Ο κορονοϊός μάς δείχνει το δρόμο...

Απαντήσεις σε ορισμένα βασικά ερωτήματα

Ισως τελικά ο υποχρεωτικός εγκλεισμός μάς δίνει τη δυνατότητα, απομακρύνοντας το φόβο και τον πανικό, για μερικές σκέψεις σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα - εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για μερικές απαντήσεις - συμπεράσματα για το σύστημα Υγείας που χρειαζόμαστε στο άμεσο μέλλον.

Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε όλοι σε βασικά ερωτήματα.

1) Γιατί τόσο έντονη - καθημερινή - επίκληση στην ατομική ευθύνη των πολιτών; Τελικά αυτή θα κρίνει την έκβαση ή όχι;

Εχουμε όλοι εμπεδώσει τις καθημερινές «εκκλήσεις» των ειδικών να μείνουμε σπίτι, να σταματήσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, να «αγοράσουμε χρόνο» για το σύστημα Υγείας. Ακόμα και αυτοί που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, πρέπει να παραμένουν σπίτι και να συμβουλεύονται το γιατρό τους ώστε να μην επιβαρύνουμε τα νοσοκομεία.

Μπορούμε όμως τελικά να στηριχθούμε στους οικογενειακούς γιατρούς; Φυσικά όχι, γιατί στο δημόσιο σύστημα της χώρας μας υπάρχουν ελάχιστοι. Δεν δόθηκαν ποτέ οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για να οργανωθεί ένα πλήρες, οργανωμένο, στελεχωμένο, αποκλειστικά δημόσιο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με Κέντρα Υγείας - ΤΟΜΥ αποψιλωμένα, με ελάχιστους γιατρούς και δυνατότητα υποστήριξης. Σε τέτοιες συνθήκες οι προσπάθειες των αυτοαπασχολούμενων γιατρών μόνο θα έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.


Οπότε αυτήν τη στιγμή είμαστε «υποχρεωμένοι» να πάρουμε μέτρα για να «αγοράσουμε χρόνο» για τα νοσοκομεία, να επικαλούμαστε την ατομική ευθύνη των πολιτών και αν χρειάζεται να τους εγκαλούμε για την παραβίαση των μέτρων.

Και όλα αυτά για να συγκαλύψουμε τις κρατικές ευθύνες υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα...

Τι ακούγαμε τόσα χρόνια; Ποια πολιτική αντιμετώπιζαν τα δίκαια αιτήματα των οργανώσεων του λαού και των υγειονομικών για ανάπτυξη και οργάνωση όλων των βαθμίδων δημόσιας Υγείας; Ακούγαμε για την αναγκαιότητα να μην υπερβεί η χώρα μας το «κόστος» που απαιτείται για πολιτικές πρόληψης, για περισσότερες μονάδες ΠΦΥ που να καλύπτουν όλη την επικράτεια, για πιο πολλά και πλήρως στελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία.

Ακούγαμε για «εξορθολογισμό δαπανών» που σήμαινε στην πράξη μεγάλη μείωση των χρηματοδοτήσεων, πάγωμα των προσλήψεων στα νοσοκομεία, αποσάθρωση της ΠΦΥ αλλά και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (567 κλίνες για 10 εκατομμύρια ανθρώπους!), που για το λαό σήμαινε πολλές φορές και πολύωρες ουρές στα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα, λιγότερες διαθέσιμες κλίνες και ράντζα.

Ακούγαμε προτροπές για «ανταποδοτικές υπηρεσίες». Δηλαδή για εμπορευματοποίηση της Υγείας, για καλύτερες υπηρεσίες αν συμμετέχει το ιδιωτικό κεφάλαιο, για «ό,τι πληρώνει ο καθένας, λαμβάνει» κ.ά. Και τελικά βρεθήκαμε μπροστά στην πανδημία χωρίς ένα ολοκληρωμένο, καλά δομημένο δημόσιο σύστημα Υγείας με πλήρη ανάπτυξη και διασύνδεση όλων των βαθμίδων του, που να μπορεί να προσφέρει αναβαθμισμένη πρόληψη και περίθαλψη στον ελληνικό λαό.


Φτάσαμε μάλιστα τώρα στην απαράδεκτη και ακραία απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία των αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων, στο όνομα της καλύτερης στελέχωσης των νοσοκομείων. Δηλαδή - εν μέσω πανδημίας - αντί να προχωρήσει σε άμεσες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, κλείνει τις υπάρχουσες δομές στην Περιφέρεια, δημιουργώντας νέες «τρύπες» στο σύστημα Υγείας για να «μπαλώσει» τα νοσοκομεία.

Οι χρονίως πάσχοντες στα χωριά, οι ευάλωτες ομάδες - για τις οποίες τόσο γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό - θα μείνουν στα σπίτια τους, εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους, και κάποια στιγμή θα παρουσιάσουν κάποια παρόξυνση της πάθησής τους, θα χρειάζονται νοσηλεία και θα είναι εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από πριν. Θα επιβαρυνθούν ακόμα τα νοσοκομεία, γιατί - ελλείψει γιατρών στην περιφέρεια - θα απευθύνονται όλοι σε αυτά.

Θαυμάστε λογική του κράτους, με στόχο - ακόμα και αυτές τις μέρες της πανδημίας - τον περιορισμό των δαπανών!

2) Γιατί μπαίνει αυστηρός περιορισμός στα διαγνωστικά τεστ, παρά την αντίθετη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για όσο γίνεται περισσότερα τεστ στον πληθυσμό; Γιατί αυτό το τεστ κοστίζει τόσο πολύ; Και ποια η λογική σύστασης από τα επίσημα χείλη του ΕΟΔΥ ότι... «όποιος μπορεί ας το κάνει ιδιωτικά»; Γιατί σε κάποιες χώρες έχουμε τόσο πολλούς θανάτους σε σχέση με τον πληθυσμό τους και σε άλλες όχι;

Και αυτές οι ερωτήσεις, βέβαια, πρέπει να βρουν μια απάντηση.

Πρέπει όλοι να ξέρουν ότι τα διαγνωστικά τεστ γίνονται σε δύο κέντρα, τα οποία δυστυχώς δεν διαθέτουν επάρκεια αντιδραστηρίων. Και γιατί υπάρχει δυσκολία στις διεθνείς αγορές για να εξασφαλιστούν και γιατί δυστυχώς - ακόμη και τώρα - υπακούν στους νόμους προσφοράς και ζήτησης, στους νόμους της αγοράς. Αυτό κάνει και το κόστος διενέργειας πολύ υψηλό, σχεδόν απαγορευτικό.

Ετσι, όποιος έχει χρήματα, πληρώνει από 130 ευρώ έως 400 ευρώ σε μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους για να τα κάνει, χωρίς απαραίτητα να πληρούνται τα επιστημονικά κριτήρια για τη διενέργειά τους. Και οι ιδιωτικοί όμιλοι, αφού απομυζήσουν τους πολίτες, πού στέλνουν τα δείγματα; Μα φυσικά στα δύο κέντρα αναφοράς που μειώνουν έτσι ακόμα περισσότερο τα αποθέματά τους σε τεστ. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ οι χαμένοι είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Και για αυτές τις κερδοφόρες κινήσεις τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία επιχορηγούνται επιπλέον από το κράτος, με τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ευρώ!

Ακριβώς η ίδια λογική ισχύει για τα κρεβάτια ΜΕΘ. Αντί να επιτάξει το κράτος τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, χρηματοδοτεί με πολλά εκατομμύρια τους επιχειρηματίες των κλινικών να τις διαθέσουν «αν χρειαστούν»!

Δηλαδή, εν μέσω πανδημίας, εφαρμόζεται το περίφημο δόγμα που τόσα χρόνια ακούμε και δυστυχώς εφαρμοζόταν σε τόσες χώρες της ΕΕ, τη γενίκευση των Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Θα πρέπει τώρα να απαντήσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι θιασώτες των «μεικτών συστημάτων Υγείας», των συνονθυλευμάτων δημόσιου - ιδιωτικού - Τοπικής Αυτοδιοίκησης - ΜΚΟ: Ποιον τελικά ευνόησαν στην πανδημία τα συστήματα αυτά στις χώρες που εφαρμόστηκαν (Ιταλία - Ισπανία - Αγγλία κ.λπ.);

Οι χώρες αυτές, με αυτή τη λογική, βρέθηκαν με ιδιωτικοποιημένα - αποδιοργανωμένα τα συστήματα Υγείας, με διαλυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ λειτουργικές και λίγους γιατρούς να τις υπηρετούν. Τελικά οδήγησαν σε μικρότερη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσιο σύστημα Υγείας και περισσότερους θανάτους.

Εφτασαν στο σημείο, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ιταλία, να αφήσουν να λειτουργούν οι μεγάλες βιομηχανίες χωρίς κανέναν περιορισμό, κανένα μέτρο προστασίας.

Τελικά ο κορονοϊός μάλλον καταρρίπτει με τον πιο κραυγαλέο και τραγικό τρόπο τις πολιτικές αποδυνάμωσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, τους μύθους συνύπαρξης δημόσιου - ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία, τη λειτουργία της δημόσιας Υγείας με τους νόμους της αγοράς. Αποδείχτηκε η πιο αντιλαϊκή - και δυστυχώς η πιο θανατηφόρα - πολιτική για τους λαούς.

3) Το τελικό ερώτημα που προκύπτει είναι: Μετά την πανδημία και την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας, θα προχωρήσουν στην υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος Υγείας;

Η απάντηση προφανώς είναι όχι. Αυτές τις λύσεις μπορεί να τις επιβάλει μόνο ο λαός με τους αγώνες του, ξεκινώντας από τώρα.

Για μια ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, μέσα από ένα αποκλειστικά κρατικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο, οργανωμένο σε όλες τις βαθμίδες του σύστημα Υγείας, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες ανακαλύψεις της επιστήμης.

Ετσι θα περιφρουρήσει την υγεία του λαού και σε «κανονικές» συνθήκες και σε οποιαδήποτε κατάσταση κρίσης και πανδημίας.


Νάσος ΓΑΛΗΣ
Παθολόγος,Μέλος ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου

ΝΕΟ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Η πραγματική ευθύνη»

Με τίτλο «Η πραγματική ευθύνη» κυκλοφόρησε το νέο σποτ του ΚΚΕ, που αναδεικνύει τους πραγματικούς υπαίτιους για την κατάσταση στον δημόσιο τομέα Υγείας. Το σποτ θυμίζει πως τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν παραμύθια ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συμβάλει στην «αναβάθμιση» του δημόσιου τομέα Υγείας. Οτι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε νοσοκομεία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα άφησε κλειστά. Οτι η ΝΔ μείωνε κονδύλια για την Υγεία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα μείωνε ακόμα περισσότερο.

Για να καταλήξει στο μήνυμα:

«Εχουν την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση στο δημόσιο τομέα Υγείας! Μένουμε Δυνατοί! Επίταξη των ιδιωτικών δομών και μέσων, υλοποίηση των αιτημάτων και αναγκών των γιατρών και υγειονομικών, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δωράκια στους καναλάρχες με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

ΚΚΕ: Μόνο μια μέρα κράτησε η κυβερνητική προπαγάνδα

Την εξαίρεση των ιδιοκτητών καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες αποφάσισε η κυβέρνηση, μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εκδόθηκε τη Δευτέρα.

«Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4339/2015, καθεμία δε από τις επόμενες δόσεις καταβάλλεται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, εξαιρουμένου του ημερολογιακού έτους 2020, εντός του οποίου δεν καταβάλλεται οιαδήποτε δόση», προβλέπεται στην ΠΝΠ. «Το υπολειπόμενο, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, ποσό τιμήματος κάθε άδειας καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή σε ισόποσες δόσεις», προστίθεται.

Επιπλέον, η ΠΝΠ προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες των έξι ιδιωτικών καναλιών «δεν πρόκειται να καταβάλουν οιαδήποτε δόση τιμήματος άδειας εντός του ημερολογιακού έτους 2020, το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για κάθε άδεια που δεν θα αποδοθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), θα επιμερισθεί αναλογικά στις επόμενες ετήσιες δόσεις που θα καταβάλλει έκαστος υπερθεματιστής και θα προσαυξάνει αναλογικά το ετησίως αποδιδόμενο στο ΕΣΡ ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ».

Χρήμα για το κεφάλαιο μαζεύει η κυβέρνηση

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την απαλλαγή των καναλαρχών απ' την ετήσια εισφορά τους: «Μόνο μία μέρα άντεξε η κυβερνητική προπαγάνδα με τους μισθούς των βουλευτών, που δήθεν θα πάνε για την υγεία του λαού! Αμέσως μετά ήρθε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση μαζεύει χρήματα κυρίως για το κεφάλαιο. Μετά τους ιδιώτες κλινικάρχες, τους οποίους η κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτάξει, σειρά έχουν οι καναλάρχες, τους οποίους φροντίζει να απαλλάξει από την ετήσια - μειωμένη και αυτή - εισφορά που πληρώνουν».

ΠΛΟΙΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Διπλασιάστηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στα 40 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, και ενώ ακόμα εκκρεμούν αποτελέσματα από τους ελέγχους που έχουν γίνει, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου του κορονοϊού στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, το οποίο με συνολικά 383 επιβαίνοντες παραμένει αγκυροβολημένο στη ράδα του Πειραιά, εκεί όπου βρίσκεται από τις 21 Μάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους 383 επιβαίνοντες βρίσκονται 33 Ελληνες ναυτεργάτες, που αποτελούν και το πλήρωμα του πλοίου. Εκτός από το πλήρωμα, οι υπόλοιποι που βρίσκονται στο «Ελ. Βενιζέλος» είναι ναυτεργάτες διαφόρων εθνικοτήτων. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και είχε προορισμό την Ισπανία, όπου θα γινόταν η αποβίβαση των ναυτεργατών, λόγω κορονοϊού όμως του απαγορεύτηκε ο κατάπλους στην Ισπανία, όπως και στην Τουρκία στη συνέχεια. Τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα και έμεινε στη ράδα του Πειραιά.

Το πρώτο κρούσμα, ένας 73χρονος Ελβετός, εντοπίστηκε στις 29 Μάρτη και μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Προχτές λίγο πριν τα μεσάνυχτα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ένας ακόμα επιβαίνων, ένας 34χρονος Ινδονήσιος.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επιβιβάστηκε στο πλοίο μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος και πήρε δείγματα, όχι όμως από όλους τους επιβαίνοντες. Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σ. Τσιόδρα, δείγματα λήφθηκαν μόνο από 27 επιβαίνοντες, καθώς αυτοί κρίθηκαν ως πιο επικίνδυνοι λόγω των επαφών τους με το πρώτο κρούσμα. Ωστόσο τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη έδειξαν ότι 20 από τα 27 δείγματα βρέθηκαν θετικά!

Μετά από αυτό, τελικά λήφθηκε δείγμα από όλους τους επιβαίνοντες, των οποίων τα αποτελέσματα, κατά τον Σ. Τσιόδρα, αναμένονται.

Σοβαρές οι ευθύνες κυβέρνησης και υπουργείου

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ήδη με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, με επιστολή τους στον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη και όλους τους αρμοδίους είχαν αναδείξει την ανάγκη το πλοίο να προσδέσει άμεσα στο χώρο της κρουαζιέρας, να διασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας με βάση τα μέτρα του ΕΟΔΥ και να εγκατασταθεί ιατρική μονάδα για την ασφαλή διαμονή και την ασφαλή διακομιδή ασθενών σε νοσοκομείο.

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, όχι μόνο το πλοίο μέχρι και χτες το βράδυ παρέμενε αγκυροβολημένο στη ράδα, αλλά χτες το πρωί, στο πλαίσιο παρέμβασης που πραγματοποίησαν οι πρόεδροι των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στο υπουργείο Ναυτιλίας, ο υπουργός αρνήθηκε να τους συναντήσει!

Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία καταγγέλλουν τη στάση του υπουργού και τονίζουν ότι «φέρει την πλήρη ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται με την εξάπλωση των κρουσμάτων στο καράβι, ενώ επιδεικτικά έχει αγνοήσει τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού στο κλάδο των ναυτεργατών».

Επισημαίνουν ακόμα ότι «στη θέση που βρίσκεται το καράβι εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι στην ασφαλή λειτουργία του καραβιού, των μηχανημάτων του, σε περίπτωση που νοσήσουν μέλη του μηχανοστασίου και συνολικά του πληρώματος».

Επαναλαμβάνουν την πρότασή τους για τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της κρουαζιέρας, καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, απαιτώντας επιπλέον τώρα «το καράβι να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων του, υλικά για την ατομική προστασία των ναυτεργατών, των επιβαινόντων, όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.».

Ούτε οι εργολάβοι παραπονεμένοι...

Τις «ασφαλιστικές δικλίδες» για τη θωράκιση του κεφαλαίου ενεργοποιεί η κυβέρνηση, μοιράζοντας και χρήμα στα διάφορα τμήματα του κεφαλαίου, την ώρα που ζητάει από το λαό να πληρώσει τα σπασμένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, κρατική επιδότηση ύψους 10,98 εκατ. ευρώ θα λάβει ο Μορέας (Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη), σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου, λόγω χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, λόγω κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κατάπτυστες αυτές ρήτρες, για αυτόματη επιδότηση των αυτοκινητοδρόμων όταν μειωθούν οι εισπράξεις από τα ληστρικά διόδια, υπάρχουν στις σχετικές συμβάσεις οι οποίες φέρουν την υπογραφή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα βγαίνει υποκριτικά «στα κεραμίδια» για τα νέα αυτά δωράκια της ΝΔ στο κεφάλαιο.

Συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια η επιδότηση της εταιρείας διαχείρισης έχει ανέλθει στα 73,6 εκατ. ευρώ.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέος πακτωλός για τη διαχείριση της «δομικής κρίσης»

Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες γύρω από τις μορφές των κρατικών παρεμβάσεων για τη στήριξη και τη διάσωση επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων σε επίπεδο Ευρωζώνης. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στην τηλε-συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 7 Απρίλη με ανοιχτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο αυτό θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, ενώ πίσω από την «κουρτίνα» η συζήτηση εστιάζει στους εποπτικούς ελέγχους που θα διενεργούν οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» αναφορικά με τους αποδέκτες και τη μοιρασιά των ποσών αυτών από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η προσπάθεια συμβιβασμού στο πλαίσιο της Ευρωζώνης περιλαμβάνει προτάσεις όπως η «αναβάθμιση» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έτσι ώστε να κινητοποιηθούν περισσότερα κεφάλαια για τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων καθώς επίσης και η άμεση αξιοποίηση ταμειακών διαθεσίμων του ESM.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg» τάχθηκε με τη θέση για έκδοση ευρωομολόγου, σημειώνοντας πως ο ESM διαδραματίζει πολύ σοβαρό ρόλο, αλλά υπό όρους οι πιστωτικές γραμμές δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο σε μια πανδημία και «δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις τρέχουσες συνθήκες», συμπληρώνοντας ότι «η έκδοση κοινών ομολόγων αποτελεί την ενδεδειγμένη κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού».

Ταυτόχρονα, ο Γ. Στουρνάρας αναφορικά με τους κινδύνους που εμφανίζονται στο προσκήνιο εστιάζει στη διόγκωση του κρατικού χρέους καθώς και στους ισολογισμούς των τραπεζών από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «τα ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους ενδέχεται να εμφανιστούν ξανά όταν η πανδημία έχει τελειώσει, γεγονός που θα παρεμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης», λέγοντας ότι «η ΕΚΤ έχει δείξει ευελιξία. Πρέπει να αποδειχθεί ότι το ίδιο πνεύμα ευελιξίας και ρεαλισμού θα επιδείξουν και τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Στο μεταξύ, σε ένα τέτοιο φόντο, κι ενώ η κυβέρνηση αρνείται μέχρι και τώρα να νομοθετήσει το πάγωμα δανείων, ακόμα και το σταμάτημα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών οι κυβερνητικοί κύκλοι για να καλλιεργήσουν προσδοκίες κάνουν διαρροές περί «συμφωνιών κυρίων» με τους τραπεζίτες και περί «αιτημάτων» στους δανειστές για παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σε ρότα κατρακύλας

«Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κρίση ενέχει δομικά και όχι μόνο συγκυριακά χαρακτηριστικά και ακόμα και όταν αυτή ομαλοποιηθεί σταδιακά, οι επιπτώσεις της αναμένεται να επεκταθούν σε βάθος χρόνου και στο σύνολο των τομέων της οικονομίας».

Αυτό επισημαίνει το ΙΟΒΕ στην «Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας», όπου καταγράφεται η ραγδαία επιδείνωση των «οικονομικών προσδοκιών» τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, η υποχώρηση του δείκτη στην Ευρωζώνη είναι η ισχυρότερη μηνιαία μεταβολή από το 1985 και οφείλεται στην έντονη εξασθένιση της κατανάλωσης. Οσον αφορά τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης υποχώρησε εντονότερα στην Ιταλία, στη Γερμανία και ηπιότερα στη Γαλλία, στην Ολλανδία και την Ισπανία.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, σε πολλές χώρες το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηματολογίων της έρευνας συλλέχθηκε πριν από την εφαρμογή μέτρων καθολικής απαγόρευσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία «επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφεται σε όλους τους τομείς. Εντονότερη είναι η υποχώρηση στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο, με εξαίρεση τα Τρόφιμα - Ποτά, όπου καταγράφεται μικρή άνοδος», σύμφωνα με την έρευνα που διενεργεί το ΙΟΒΕ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

ΡΩΣΙΑ
Επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο από πλάσμα θεραπευμένων

ΜΟΣΧΑ.--

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας και Θεμελιώδους Ιατρικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ανακοίνωσαν χτες πως ετοιμάζονται να αναπτύξουν μια θεραπεία κατά του νέου κορονοϊού, με βάση το αίμα των θεραπευμένων ασθενών.

«Το πειραματικό φάρμακο για ειδική θεραπεία της λοίμωξης από κορονοϊό θα είναι ένα εμπλουτισμένο κλάσμα ανθρώπινων ανοσοσφαιρινών αίματος που προέρχονται από το πλάσμα ασθενών που έχουν θεραπευτεί. Η ανάπτυξη του φαρμάκου αναμένεται να διαρκέσει 30 ημέρες», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει πως για τη θεραπεία χρειάζονται περίπου 500 ml πλάσματος αίματος επιζώντων ασθενών. Το φάρμακο αναμένεται να χορηγείται ενδοφλέβια.

Στη Ρωσία, όπου γίνονται μαζικά τεστ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε χτες κατά 440, στα 2.777 σε 75 περιοχές της χώρας. Συνολικά 190 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο και 24 έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αυξάνονται οι ασθενείς στις υπερπλήρεις ΜΕΘ

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Υπερβαίνουν σταθερά τους 800 οι νεκροί στην Ισπανία κάθε μέρα, αν και το ποσοστό θανάτου έχει σημειώσει μικρή μείωση τις τελευταίες μέρες. Χτες ανακοινώθηκαν 864 νέοι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό σε 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε τουλάχιστον 9.053. Επίσης, τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν χτες τις 100.000 (πάνω από 102.000). Περισσότεροι από 22.500 άνθρωποι έχουν αναρρώσει και περισσότεροι από 51.000 νοσηλεύονται, από αυτούς οι 5.900 σε ΜΕΘ (αύξηση 5% από την Τρίτη).

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις ΜΕΘ της χώρας, οι οποίες έχουν φτάσει στα όριά τους από την περασμένη βδομάδα, είναι έγγραφο της υπηρεσίας Επείγουσας Ιατρικής Καταλονίας που αποκαλύπτει ο ισπανικός Τύπος. Σύμφωνα με αυτό, εγκρίνεται ο περιορισμός της μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης ασθενών άνω των 80 ετών, μετά από ...συστάσεις των γιατρών επειδή οι αναπνευστήρες δεν επαρκούν για όλους τους ασθενείς που τους έχουν ανάγκη.

Στο έγγραφο του ιατρικού συστήματος έκτακτης ανάγκης (SEM) περιλαμβάνονται «συστάσεις για τον περιορισμό της θεραπευτικής προσπάθειας» και προβλέπεται «η θεραπεία ατόμων άνω των 80 ετών μόνο με μάσκες οξυγόνου στις ΜΕΘ».

Η χωρητικότητα των ΜΕΘ στην Καταλονία έχει τριπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας στα 1.700 κρεβάτια, αλλά ήδη στις αρχές της βδομάδας το 84% των κλινών ήταν κατειλημμένες.

Στο μεταξύ, τα συνδικάτα των υγειονομικών καταγγέλλουν πως τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν τα κρούσματα του κορονοϊού στους υγειονομικούς ως μια κοινή - και όχι επαγγελματική - ασθένεια. Μάλιστα, κατέθεσαν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για την τροποποίηση των κριτηρίων, σημειώνοντας τον μεγάλο επαγγελματικό κίνδυνο που διατρέχουν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πάνω από 70.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Αυξάνεται η εκ περιτροπής εργασία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ξεπέρασαν χτες τις 70.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Γερμανία ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 800.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 47 έτη, σύμφωνα με προχτεσινά στοιχεία του Ινστιτούτου «Robert Koch». Η μέση ηλικία των αποθανόντων είναι τα 80 χρόνια, περισσότεροι από 500 αποθανόντες ήταν 70 ετών και άνω και περίπου 30 ήταν νεότεροι των 60 ετών. Ο νεαρότερος μέχρι σήμερα νεκρός στη Γερμανία ήταν 28 ετών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ, το ποσοστό θνησιμότητας στη Γερμανία είναι σήμερα 0,8%. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας θα αυξηθεί εξαιτίας των κρουσμάτων στα γηροκομεία που είναι όλο και περισσότερα.

Στο μεταξύ, η γερμανική αεροπορική εταιρεία «Lufthansa» επεκτείνει την εκ περιτροπής εργασία σε μεγάλα τμήματα του ομίλου. Για τον Απρίλη ανακοίνωσε ότι σε 87.000 υπαλλήλους της - και στις θυγατρικές - θα επιβληθούν λιγότερες ώρες ή μέρες εργασίας. Η εκ περιτροπής εργασία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Εκτοξεύτηκε η ανεργία στην Αυστρία

«Ιστορικό ρεκόρ» υψηλής ανεργίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καταγράφεται στην Αυστρία με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα χτεσινά επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε, σε σχέση με τα τέλη Μάρτη του 2019, κατά 52,5%. Συνολικά οι άνεργοι μαζί με εκείνους που βρίσκονται σε σεμινάρια κατάρτισης ή σε μετεκπαίδευση ανέρχονται σε 562.522 (κατά 193.543 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι), σε μία χώρα 8,9 εκατ. κατοίκων.

Στη βάση των εθνικών κριτηρίων υπολογισμού της ανεργίας στην Αυστρία, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε μία αύξηση του ποσοστού ανεργίας, σε σχέση με πέρυσι, κατά 4,7%, στο 12,2% σήμερα.

Περισσότερο πλήττονται οι κλάδοι επισιτισμού - τουρισμού - ξενοδοχείων, όπου οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 60.784 ή κατά 145% σε σχέση με το Μάρτη του 2019, και ο τομέας των κατασκευών με αύξηση κατά 28.191 (94,8%).

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Καλπάζει η ασθένεια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών στη Μεγάλη Βρετανία, που φαίνεται ότι εισπράττει την αναποτελεσματική έως και επικίνδυνη τακτική της «ανοσίας της αγέλης». Ηδη προσεγγίζει τους 2.500 νεκρούς και οι επιβεβαιωμένοι νοσούντες είναι ήδη σχεδόν 30.000.

Τώρα ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, με αφορμή τα αυστηρά μέτρα καραντίνας, αναγνώρισε ότι ορισμένοι αστυνομικοί επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο κατά την άσκηση των καθηκόντων, αφού έστειλαν στα δικαστήρια ή επέβαλαν πρόστιμα σε καταναλωτές επειδή έκριναν πως έκαναν αγορές «μη απαραίτητων προϊόντων».

Πάντως και σε αυτή τη χώρα οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναδεικνύονται οι μεγάλοι κερδισμένοι του πανικού που έχει επικρατήσει, με τις πωλήσεις να σημειώνουν αύξηση έως και 43%.

Οι αυξημένες κινήσεις πελατών στα σούπερ μάρκετ της μεγαλύτερης αλυσίδας στη Βρετανία, «Tesco», οδήγησαν (όπως ανακοινώθηκε χτες) στην πρόσληψη 35.000 εργαζομένων μέσα στο τελευταίο 10ήμερο. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Tesco» είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα της χώρας, απασχολώντας περίπου 340.000 εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, με σχεδόν 3.800 καταστήματα, ωστόσο και στη Βρετανία οι εργαζόμενοι στον κλάδο πιέζονται να εργάζονται χωρίς πολλές φορές να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

ΗΠΑ
Εκθετικός πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων

Για «οδυνηρές βδομάδες» μιλάει ο Τραμπ, με τα φτωχά λαϊκά στρώματα να είναι εκτεθειμένα λόγω της ανυπαρξίας δημόσιου συστήματος Υγείας

Τα πρόχειρα νοσοκομεία είναι η μόνη επιλογή για τα πλατιά λαϊκά στρώματα

Copyright 2020 The Associated

Τα πρόχειρα νοσοκομεία είναι η μόνη επιλογή για τα πλατιά λαϊκά στρώματα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε χτες να προετοιμάσει το λαό της χώρας του για μία δραματική αύξηση του αριθμού των θανατηφόρων κρουσμάτων της πανδημίας COVID-19, τονίζοντας πως οι επόμενες δύο βδομάδες θα είναι «πολύ, πολύ οδυνηρές». Η προειδοποίηση όμως δεν του εξασφαλίζει συγχωροχάρτι.

Τα φτωχά λαϊκά στρώματα ήταν και παραμένουν εκτεθειμένα σε κάθε λογής κινδύνους. Πάνω από το 10% του πληθυσμού, δηλαδή τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Αμερικανοί, είναι ανασφάλιστοι πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση της σημερινής πανδημίας, ενώ ακόμη και αυτοί που έχουν το «προνόμιο» μίας βασικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης καταλήγουν να πληρώνουν «χρυσές» σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά νοσοκομεία ακόμη και τις πιο απλές ιατρικές εξετάσεις. Γι' αυτό και τα εκατοντάδες υπαίθρια νοσοκομεία που στήνονται πρόχειρα, εδώ και μερικές μέρες, σε αμερικανικές μεγαλουπόλεις που έχουν χτυπηθεί πιο άσχημα από την πανδημία, με πρώτη τη Νέα Υόρκη, δεν αρκούν για να βάλουν φρένο στον ξέφρενο πολλαπλασιασμό των θανατηφόρων κρουσμάτων. Οι νεκροί χτες ξεπέρασαν τους 4.000 και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο προβλέπουν πως στην καλύτερη περίπτωση τα θανατηφόρα κρούσματα θα γίνουν τουλάχιστον 200.000 μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες.

Η πιο δραματική κατάσταση εκτυλίσσεται στην πολιτεία της Ν. Υόρκης, όπου στήνονται πλέον νέα υπαίθρια νοσοκομεία στο Σέντραλ Παρκ, σε γήπεδα τένις και στο πελώριο συνεδριακό κέντρο «Javits». Ο δήμαρχος Αντριου Κουόμο παραδέχεται πως τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους και πως η καταστροφή που διαδραματίζεται «δεν έχει προηγούμενο». Αναρωτήθηκε δε χτες γιατί δεν έχουν σταλεί οι περίπου 1.000 γιατροί που ζητήθηκαν για τις βασικές ανάγκες των πιο κεντρικών νοσοκομείων, στα οποία διαδραματίζονται εικόνες χάους και εξάντλησης ασθενών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Από την άλλη, ο δήμαρχος της πόλης της Ν. Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα γιατί η διοίκηση μίας τεράστιας αποθήκης του διαδικτυακού μονοπωλίου ηλεκτρονικού εμπορίου «Αmazon» στο Στέιτεν Αϊλαντ απέλυσε χτες έναν εργαζόμενο, ουσιαστικά επειδή διοργάνωσε προχτές στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη μέσων και μέτρων προφύλαξης των υπαλλήλων από την πανδημία.

Δραματική είναι η κατάσταση και σε πολλές άλλες πόλεις. Οπως στο Λας Βέγκας, όπου μολονότι τα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης είναι αδειανά λόγω πανδημίας, οι αρχές ανάγκασαν εκατοντάδες άστεγους να κοιμηθούν σε υπαίθριο πάρκινγκ, λαμβάνοντας ως μοναδικό μέτρο την «απόσταση ασφαλείας» μεταξύ τους. Καμία πρόνοια για στέγη ή περίθαλψη...

Στο μεταξύ, μεγάλη προβολή σε αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ πήρε τετρασέλιδη επιστολή που απέστειλε προς τη διοίκηση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ο Μπρετ Κρόζιερ, διοικητής του USS πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Theodore Roosevelt», που πλέει στον Ειρηνικό, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού να ανέρχονται σε τουλάχιστον 200. Ο Κρόζιερ ζητά βοήθεια και απομάκρυνση των περίπου 5.000 ναυτών και αξιωματικών που επιβαίνουν στο τεράστιο σκάφος, καθώς εκτίθενται σε κίνδυνο οι ζωές όλων όσοι παραμένουν εκεί.

Βοήθεια από τη Ρωσία

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ παίρνουν βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικά υλικά από την Κίνα και τη Ρωσία. Χτες η τελευταία απέστειλε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο, μεταφέροντας ιατρικό εξοπλισμό και μάσκες ως βοήθεια στη μάχη της Ουάσιγκτον εναντίον του κορονοϊού. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Γοργοί ρυθμοί εξάπλωσης σε πολλές χώρες

Copyright 2020 The Associated

Πολύ γοργά αυξάνονται οι νοσούντες από τον κορονοϊό SARS-COV-2 σε παγκόσμια κλίμακα και σύντομα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο. Εστία της πανδημίας παραμένει η Ευρώπη, αλλά οι ρυθμοί εξάπλωσης είναι μεγαλύτεροι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τώρα ξεκινάει ουσιαστικά η εξάπλωση στη χώρα, αξιωματούχοι αναγνώριζαν από χτες ότι ήδη εξαντλείται το στρατηγικό απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, δείχνοντας και τη γύμνια στο ζήτημα της δημόσιας Υγείας στην πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη στον κόσμο.

Η συνολική εικόνα διεθνώς έχει ως εξής: Τα κρούσματα μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έφταναν τις 912.068 και οι νεκροί τις 45.540.

Στις ΗΠΑ θύματα και κρούσματα είχαν φτάσει τις 4.516 και 205.036, από 3.431 και 176.518 που έγραφε ο «Ριζοσπάστης» χτες.

Στην Ιταλία, αντίστοιχα, 13.155 και 110.574 από 12.428 και 105.792.

Στην Ισπανία 9.053 και 102.136 από 8.269 και 94.417.

Στη Γαλλία 3.523 και 52.128 από 3.024 και 44.550.

Στη Βρετανία 2.352 και 29.474 από 1.789 και 25.150.

Στη Γερμανία 853 και 76.544 από 682 και 68.180.

Στην Ολλανδία τα θύματα είχαν φτάσει τα 1.173 από 864.

Στην Κίνα 3.312 και 81.554, από 3.305 και 81.518.

Στο Βέλγιο αίσθηση έχει προκαλέσει η απώλεια 12χρονης από την ασθένεια (πρόκειται για περαστικό θανάτου εφήβου, έχουν σημειωθεί και άλλα με εφήβους και παιδιά σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα). Αυτά τα περιστατικά, που δεν είναι τόσο συχνά, ανησυχούν τους επιστήμονες. Οπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Στίβεν Βαν Γκουτ, «το 12χρονο κορίτσι που έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα είχε τρεις μέρες πυρετό, μετά η υγεία της επιδεινώθηκε ξαφνικά» και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να αναπτύξουν επιπλοκές, αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο για τους νέους, δεν γνωρίζουμε γιατί μερικές φορές τα πράγματα πάνε στραβά. Είναι σημαντικό τέτοια συμβάντα να εξετάζονται κατά περίπτωση». Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Βέλγιο προσέγγιζαν τις 14.000 και περισσότεροι από 800 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Πάνω από το 90% των θυμάτων ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υποστήριξε ότι η πανδημία είναι η χειρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέροντας ότι είναι «ο συνδυασμός μιας απειλητικής νόσου που αφορά τους πάντες και ο οικονομικός αντίκτυπος που οδηγεί σε μια πρωτοφανή ύφεση στο πρόσφατο παρελθόν». Επίσης, είπε ότι «απέχουμε πολύ από το να έχουμε ένα παγκόσμιο σύστημα για να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να εξαλείψουν την ασθένεια», λες και η αντιμετώπιση της κατάστασης στις καπιταλιστικά αναπτυγμένες χώρες είναι ανάλογη των δυνατοτήτων και των αναγκών, για να καταλήξει σε ευχολόγια ότι «κινούμαστε σιγά προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε και να κάνουμε περισσότερα εάν θέλουμε να νικήσουμε την ασθένεια και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Συστάσεις για τις «διατροφικές αλυσίδες»

Στο μεταξύ, χτες, οι επικεφαλής της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) εκτίμησαν ότι υπάρχει κίνδυνος «διατροφικής έλλειψης» στην παγκόσμια αγορά λόγω των επιπτώσεων που υπάρχουν για το παγκόσμιο εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Σε κοινή ανακοίνωση εκφράζεται ανησυχία για την «επιβράδυνση της κυκλοφορίας εργαζομένων της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας» και για τις «καθυστερήσεις εμπορευματοκιβωτίων στα σύνορα που προκαλούν φθορές στα προϊόντα και αύξηση της διατροφικής σπατάλης». Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται γενικόλογα η ανάγκη «προστασίας» των μισθωτών που απασχολούνται στην παραγωγή διατροφικών προϊόντων, των εργατών που εργάζονται στην αγροδιατροφική βιομηχανία και εκείνων στη διανομή, προκειμένου να «ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του ιού στον τομέα» και να «διατηρηθούν οι αλυσίδες διατροφικού εφοδιασμού». Συστήνεται ότι «όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των συμπολιτών τους, οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν πως το σύνολο των εμπορικών μέτρων δεν διαταράσσει την αλυσίδα διατροφικού εφοδιασμού» και ότι «η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε πως η απόκρισή μας απέναντι στην επιδημία του Covid-19 δεν δημιουργεί, με αθέλητο τρόπο, αδικαιολόγητες ελλείψεις βασικών προϊόντων και δεν επιδεινώνει την πείνα και τον υποσιτισμό».

Ωστόσο, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Ποιος μπορεί να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία των βιομηχανιών και στους παραπάνω κλάδους, με τρόπο που δεν θα μετατραπούν σε εστίες εξάπλωσης της επιδημίας; Τι μπορεί να «τιθασεύσει» την ασυδοσία των μεγαλοκαπιταλιστών - ιδιοκτητών τους που σε συνθήκες «μη έκτακτες» αδιαφορούν για μια σειρά από κανόνες ασφάλειας και υγιεινής - με πολλούς κινδύνους για τους εργαζόμενους και φυσικά και τους πελάτες - και τώρα, σε συνθήκες πανδημίας, νοιάζονται μόνο για τα ούτως ή άλλως δυσθεώρητα κέρδη τους;

ΙΤΑΛΙΑ
Κυβέρνηση και κεφάλαιο μεθοδεύουν τη νέα αντιλαϊκή θύελλα

Ενώ συνεχίζεται η λειτουργία μεγάλων χώρων δουλειάς και ήδη οι εργαζόμενοι φορτώνονται τη χασούρα της μεγαλοεργοδοσίας

Ενώ η κυβέρνηση Κόντε παραμένει θεατής στη λειτουργία μεγάλων χώρων δουλειάς, που αποδεδειγμένα έχουν μετατραπεί σε εστίες διασποράς της επιδημίας, οι εργαζόμενοι «λούζονται» καθημερινά την «προσαρμογή» του εργασιακού περιβάλλοντος στις νέες ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στο αεροδρόμιο της Ρώμης ανακοινώθηκε και επίσημα ότι εντοπίστηκαν κρούσματα του νέου κορονοϊού, παρά τη μειωμένη κίνηση αεροσκαφών, για τη συνέχιση της οποίας δεν είχαν παρθεί μέτρα προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων. Ετσι συνέχιζαν να δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας. Το ένα από τα κρούσματα νοσηλεύεται ήδη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αντίστοιχα, με όρους «όσο το δυνατόν χαμηλότερου κόστους» για τα δημόσια ταμεία και όχι με βάση τις αυξημένες ανάγκες υπεράσπισης της δημόσιας υγείας «καλύπτονται» και οι αυξημένες ανάγκες σε οδηγούς ασθενοφόρων. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), ενώ πριν από την εκδήλωση της επιδημίας είχε γίνει προκήρυξη για την επάνδρωση των θέσεων, οι αρχές τελικά την «πάγωσαν» και αντί να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κάλεσαν συνταξιούχους να δουλέψουν. Εχουν φτάσει στο σημείο - σύμφωνα με τα συνδικάτα - να αναγκάζουν τραυματιοφορείς να οδηγούν, συχνά χωρίς δίπλωμα (!) αλλά και μειώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το απαραίτητο προσωπικό του ασθενοφόρου, από 3 σε 2 άτομα.

Στη γαλλο-ιταλική εταιρεία ST (στη βόρεια επαρχία Λομβαρδία) που φτιάχνει ημιαγωγούς και μικροτσίπ και συνέχιζε να λειτουργεί, ένας εργαζόμενος που είχε προσβληθεί από τον ιό τελικά υπέκυψε.

Στο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών της Ρώμης οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα αμείβονται μόνο με το 80% του κανονικού τους μισθού (στο πλαίσιο των νέων «έκτακτων οικονομικών μέτρων»), ενώ η εταιρεία (ATAC) που το διαχειρίζεται ανήκει στο δήμο και κανονικά θα έπρεπε να παίρνουν το 100%.

Σε μια σειρά από άλλες εταιρείες, η εργοδοτική επιθετικότητα καλπάζει, με επιβολή τηλεργασίας, αδειών άνευ αποδοχών κ.λπ., ενώ τα κέρδη που οι επιχειρήσεις έχουν συγκεντρώσει μόνο τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια...

Κι ενώ οι μεγαλοεργοδότες αγωνιούν για το αν θα μειωθούν τα δυσθεώρητα πλούτη τους, οι εργαζόμενοι βλέπουν να χάνεται ή να πετσοκόβεται το μοναδικό μεροκάματο με το οποίο πάλευαν να καλύψουν βασικές ανάγκες: Ενας 26χρονος Ιταλο-Σενεγαλέζος έβαλε τέλος στη ζωή του προχτές το βράδυ, λίγο αφού η εργοδοσία του σε μια αλυσίδα τροφίμων στο Μιλάνο του ανακοίνωσε ότι απολύεται γιατί έπεσαν οι πωλήσεις της...

Και ο Κόντε ανησυχεί για την ανταγωνιστικότητα

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, ανακοίνωσε χτες ότι παρατείνονται τουλάχιστον μέχρι τις 13 Απρίλη τα μέτρα περιορισμού (μετακινήσεων κ.τ.λ.) για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους «εταίρους» επανήλθε στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ: «Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από αυτήν την κρίση, η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς και η ενιαία απάντηση θα μας επιτρέψει να ανταγωνιστούμε καλύτερα. Υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσει το αντιευρωπαϊκό ρεύμα, οι εθνικιστικές τάσεις στην Ιταλία αλλά και στην Ισπανία και αλλού θα διογκωθούν...». Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD σχολίασε - αναφερόμενος στην άρνηση πολλών ηγετών χωρών-μελών της ΕΕ για την έκδοση «κορονο-ομολόγων» - ότι «δεν γράφουμε εγχειρίδιο οικονομίας, αλλά μια σελίδα βιβλίου Ιστορίας» και συμπλήρωσε ότι «το ζητούμενο είναι να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό μοντέλο και όχι οι Γερμανοί να πληρώσουν τα χρέη της Ιταλίας... Με τα ευρωομόλογα οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από το ιταλικό χρέος. Θα πετύχουμε απλώς καλύτερους οικονομικούς όρους, προς όφελος όλων».

Από τη δική του μεριά, ο ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάγιο, είπε ότι «η Ιταλία ζητά να μπορεί να δαπανήσει όσα χρήματα χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης» και επανέλαβε ότι η χώρα του «χρειάζεται τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να μοιραστεί κινδύνους και ευκαιρίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Είπε ακόμα ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν λειτούργησε στην περίπτωση της Ελλάδας. Αναλογιστείτε... Ο ΕΜΣ είναι ένας τρόπος να πούμε στις χώρες "σας προσφέρουμε ένα εργαλείο, μετά όμως φροντίστε μόνες τα προβλήματά σας". Εμείς, από την άλλη πλευρά, προτείνουμε στα ευρωπαϊκά κράτη να μοιραστούν τους κινδύνους σήμερα, ώστε να μοιραστούν (και) τις ευκαιρίες αύριο».

Ας καταγραφούν οι προβληματισμοί και του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι (που έφυγε από το Δημοκρατικό Κόμμα και ίδρυσε νέο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα), για τη συνέχιση της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να ξανανοίξουν εργοστάσια, μαγαζιά και σχολεία, «να μάθουμε να ζούμε με τον ιό ίσως 1-2 χρόνια, προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες», με «λιγότερη σωματική επαφή» κ.λπ.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, χαρακτήρισε ρεαλιστική την πρόβλεψη για μείωση φέτος κατά 6% του ΑΕΠ λόγω της επιδημίας και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να πούμε ότι η οικονομία μπορεί να στοχεύει σε μια ισχυρή ανάκαμψη». Μίλησε μάλιστα για νέο πακέτο μέτρων στήριξης για την οικονομία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, «σημαντικά μεγαλύτερο» από το πακέτο ύψους 25 δισ. ευρώ που «πέρασε» το Μάρτη και που βέβαια θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά. Η Ενωση των μεγαλοβιομηχάνων ισχυρίστηκε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί και κατά 10%.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προβληματισμός και όχι «ανακούφιση» από το κλείσιμο της Νέας Παραλίας

Ο συνωστισμός των καθαριστριών δεν απασχόλησε τη δημοτική αρχή και τα ΜΜΕ
Ο συνωστισμός των καθαριστριών δεν απασχόλησε τη δημοτική αρχή και τα ΜΜΕ
Περισσότερο προβληματισμό παρά ανακούφιση προκαλεί η απόφαση κυβέρνησης, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και δημάρχου Θεσσαλονίκης για το κλείσιμο της Νέας Παραλίας, τονίζει σε σχόλιό της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή και αυτό το μέτρο, που μάλιστα συζητήθηκε αρκετά το πώς προβλήθηκε από τα αστικά ΜΜΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» προσθέτει πως «όταν η "ατομική ευθύνη" ανάγεται στο μόνο όπλο, τότε η καραντίνα θα επεκτείνεται όλο και περισσότερο».

Επισημαίνει ότι «οι επικοινωνιακές επιδιώξεις και αποφάσεις, στηριζόμενες σε "μονταρισμένα" βίντεο για να δημιουργήσουν εικόνα γενικευμένης ανευθυνότητας και να μεταφέρουν στο λαό τις δικές τους ευθύνες, δεν αφήνουν το παραμικρό αποτύπωμα. Κι αυτό ειδικά όταν λείπουν οι θετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, ειδικότερα δε σε ζητήματα αρμοδιότητας του δήμου».

Θυμίζει ότι στις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και τεχνικών συνεργείων του δήμου Θεσσαλονίκης η δουλειά βγαίνει χωρίς τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Μόλις πριν από λίγες μέρες άλλωστε, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, 250 σχολικοί καθαριστές συγκεντρώθηκαν στο χώρο του ΣΜΑ ο ένας πάνω στον άλλο, παρά τα μέτρα κατά του συνωστισμού, για να κατανεμηθούν υποτίθεται σε άλλες υπηρεσίες. Και εντέλει άλλοι στάλθηκαν να εργαστούν χωρίς μέσα προστασίας, ενώ άλλοι πήγαν σε υπηρεσίες ...κλειστές.

Κλείνοντας η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τη διοίκηση του δήμου να θέσει αυτά τα ζητήματα σε προτεραιότητα και να σταματήσει να λειτουργεί ως «λαγός» της κυβέρνησης.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΙΛΚΙΣ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τις δωρεές τις κάνουν οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους και όχι οι επιχειρηματίες

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΤΕ Κιλκίς και Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή την εμφάνιση διαφόρων «ευεργετών» επιχειρηματιών στο Κιλκίς, που κάνουν δωρεές για να δείξουν το όψιμο ενδιαφέρον τους για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Αναδεικνύουν ότι «οι επιχειρηματίες κάνουν "με ξένα κόλλυβα κηδεία", αφού τις χορηγίες, στην πραγματικότητα, τις κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους, από την υπερεκμετάλλευση, από την υπέρογκη φορολογία τους και όχι οι βιομήχανοι και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, που τόσα χρόνια - ακόμα και σήμερα - λαμβάνουν προνόμια εκατομμυρίων ευρώ μέσω ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, στήριξης από το κράτος».

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Κανείς από όλους αυτούς δεν απαντάει στα ερωτήματα: Γιατί υπάρχει ανάγκη στήριξης των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας; Γιατί ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες λείπουν στη χώρα μας 30.000 υγειονομικοί, πάνω από 3.000 ΜΕΘ, έχουν κλείσει πάνω από 10 νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια;

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, που ακολουθήθηκε σταθερά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αποτελεί τη βασική αιτία που το δημόσιο σύστημα Υγείας έμεινε γυμνό, παρά την προσπάθεια και το φιλότιμο των υγειονομικών.

Ταυτόχρονα, δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων, μετατρέποντας τους εργασιακούς χώρους σε εστίες διασποράς του ιού, ενώ αξιοποιούνται όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και οι ΠΝΠ όχι μόνο για να μη χάσουν οι βιομήχανοι ούτε ένα ευρώ, αλλά να βγουν και κερδισμένοι από πάνω».

Οι Οργανώσεις του Κόμματος τονίζουν ότι αποτελεί «ειρωνεία και υποκρισία το γεγονός πως όλοι αυτοί που διαχρονικά υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που ύψωναν τις σημαίες στήριξης του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου Βρούτση - Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγες βδομάδες, σήμερα με τις "χορηγίες" τους θυμήθηκαν την υγεία του λαού. Μπορεί να υπολογίσει ο κάθε καλοπροαίρετος εργαζόμενος πόσα γλίτωσαν οι επιχειρηματίες από τη μείωση του 5% στις ασφαλιστικές εισφορές και πόσα "ξοδεύουν" σήμερα για την αγορά κλινών ΜΕΘ. Και βέβαια, κανείς τους δεν μας λέει με ποιους γιατρούς και νοσηλευτές να λειτουργήσουν αυτές οι ΜΕΘ.

Γι' αυτό όσοι χειροκροτούν αυτές τις "πρωτοβουλίες" αποκρύπτουν τις αιτίες του προβλήματος, "βγάζουν λάδι" όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, που οδήγησαν σ' αυτή τη γύμνια το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας όσους «ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους:

- Να τηρήσουν όλα τα αναγκαία (και όχι μόνο τα στοιχειώδη) μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων, όπως παροχή μέσων ατομικής προστασίας, απολύμανση χώρων, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, χορήγηση απαραίτητων αδειών κ.τ.λ.

- Να μην προχωρήσουν σε καμία απόλυση, αλλαγή σύμβασης, μείωση μισθού, καταπάτηση ωραρίου κ.τ.λ.

- Να καταβάλουν κανονικά και στην ώρα του το Δώρο του Πάσχα.

Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους έχουν πληρώσει πολλά. Δεν θα φορτωθούν και τις συνέπειες της πανδημίας».

ΤΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΒΟΪΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Να αναλάβει η κυβέρνηση τη δική της πρωταρχική ευθύνη»

Τηλεφωνική παρέμβαση του Γιάννη Δελή στον υπουργό Υγείας

«Τα όποια μέτρα περιορισμού ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη Μεσοποταμία και τον νομό Καστοριάς χρειάζεται άμεσα να συνδυαστούν με έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του Νοσοκομείου και των δομών Υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και μέρες ότι αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι, παραπέμποντας για ακόμη μία φορά στο θέμα της "ατομικής ευθύνης", χωρίς όμως να αναλάβει τη δική της πρωταρχική ευθύνη».

Τα παραπάνω τονίζει σε σχόλιό της η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ, τονίζοντας παράλληλα μεταξύ άλλων την ανάγκη μαζικών προσλήψεων μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, και ιδιαίτερα πνευμονολόγων, όπως και της υποχρεωτικής ένταξης ιδιωτών ιατρών, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας, στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, και για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού - όπου δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.

Στη χαρακτηριστική έλλειψη πνευμονολόγων στο Νοσοκομείο Καστοριάς αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του παρέμβαση στον υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, με αφορμή την κατάθεση της Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, την Τρίτη.

Ο βουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε στις δραματικές και επικίνδυνες ελλείψεις των δημόσιων δομών Υγείας στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται «στο μάτι του κυκλώνα» της επιδημίας στη χώρα μας με πολλά κρούσματα, αλλά και θύματα.

Ο βουλευτής ζήτησε την άμεση στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό όλων των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, καθώς και τον επαρκή τους εξοπλισμό με υγειονομικά μέσα και υλικά.

Ο υφυπουργός Υγείας υποσχέθηκε να απαντήσει το συντομότερο δυνατό στην Ερώτηση του ΚΚΕ και να αντιμετωπίσει το θέμα.

Τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί στο σύστημα Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας επιβεβαιώνει ουσιαστικά και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Σε ευχαριστήριά του επιστολή προς πολίτες, επαγγελματίες και θεσμικούς παράγοντες που στηρίζουν το ΕΚΑΒ, καταλήγει σε έκκληση για την άμεση προμήθεια μασκών ffp 3 και 2 αλλά και απλών χειρουργικών «διότι τα αποθέματα εξαντλούνται και στα επόμενα 24ωρα τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πληρωμάτων και των ασθενών».

Παρεμβάσεις σε Ξάνθη και Λασίθι

Η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ απαιτεί να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών με τα απαραίτητα και επαρκή μέσα προστασίας, να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί του νοσοκομείου στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και της νόσου. Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι ως επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, τη συνταγογράφηση και τη θεραπεία. Να λυθεί άμεσα η υγειονομική στήριξη των κατοίκων του δήμου Μύκης για το διάστημα που θα είναι κλειστό το Κέντρο Υγείας.

Σημειώνεται επίσης ότι ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων σε στρατιωτικούς σε μονάδες της Ξάνθης και χρειάζεται άμεσα να παρθούν μέτρα για την επάρκεια ειδών καθαριότητας, μέσων και μέτρων προστασίας - πρόληψης από τον κορονοϊό στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Το σοβαρό ζήτημα της απόφασης να διακοπεί η λειτουργία του Γηροκομείου Ιεράπετρας αναδεικνύει η ΚΟ Λασιθίου Κρήτης του ΚΚΕ, απαιτώντας «να ληφθούν με ευθύνη του κράτους κατεπείγοντα μέτρα για τη συνέχιση της ασφαλούς λειτουργίας του».

Σημειώνει ότι η απόφαση διακοπής της λειτουργίας «αντιβαίνει σε αυτά που ακούμε από την κυβέρνηση για τις ευπαθείς ομάδες, δημιουργεί τραγικά προβλήματα και αδιέξοδες καταστάσεις τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και το προσωπικό της δομής, με υπαρκτό τον κίνδυνο να βρεθούν γέροντες και γερόντισσες στον δρόμο, ηλικιωμένοι που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν». Προσθέτει ότι η μεταφορά των ηλικιωμένων σε άλλες δομές, «τη στιγμή μάλιστα που επιβάλλεται η αποσυμφόρηση και όχι ο συνωστισμός, ή η απομόνωση αυτών των ανθρώπων, με αυτά τα προβλήματα, μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα για περιθαλπόμενους και εργαζόμενους αυτό το διάστημα».

Η Οργάνωση του Κόμματος εξηγεί ότι «η κατάσταση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, που την έχουν συνδιαμορφώσει στα πλαίσια της ΕΕ, καθώς και των δυνάμεών τους στον δήμο Ιεράπετρας και στην Περιφέρεια. Πολιτική που θέλει την Πρόνοια στα χέρια των ιδιωτών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ στην ίδια την οικογένεια, η οποία καλείται να πληρώσει στις διάφορες ΜΚΟ και στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας για τις ανάγκες στήριξης και περίθαλψης των ανθρώπων της. Απαξιώνουν τις προνοιακές δομές για να τις οδηγήσουν στην εμπορευματοποίηση, με στόχο να περάσουν σε χέρια ιδιωτών».

«Τώρα περισσότερο από ποτέ αναδεικνύεται η ανάγκη άμεσα να παρθούν κατεπείγοντα μέτρα και να υπάρξει σχέδιο με ευθύνη του κράτους για την εξασφάλιση της λειτουργίας του Γηροκομείου Ιεράπετρας και την αποτροπή μίας επαίσχυντης εξέλιξης για τη διαβίωση των φιλοξενούμενων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας

Απαιτούν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την τηλεκπαίδευση

RIZOSPASTIS

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί απαιτούν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την τηλεκπαίδευση, υπογράφοντας κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολιγομελής αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών σωματείων που στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη, στις 11 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, για να επιδώσει το κείμενο διαμαρτυρίας και τις χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί.

Την πρωτοβουλία στηρίζουν και συνυπογράφουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ: Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Περάματος - Κερατσινίου «Ν. Πλουμπίδης», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Ηλιούπολης «Μιχάλης Παπαμαύρος», Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», Λευκάδας, Ικαρίας, οι ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Λήμνου - Αγ. Ευστρατίου, καθώς και η Ενωση Φιλολόγων νομού Ηρακλείου. Κάλεσμα στήριξης απευθύνει και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών. Να σημειωθεί ότι μέχρι χτες το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί κοντά στις 4.500 υπογραφές.

«Δίνουμε τη μάχη με όλα τα μέσα για τη μόρφωση των παιδιών μας», σημειώνεται στο κείμενο των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα απαιτούν από το υπουργείο να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τις διεκδικήσεις τους.

Συγκεκριμένα:

- Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου Ιντερνετ για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τώρα να εξασφαλιστεί ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή.

- Δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας, στελεχωμένη με όλο το αναγκαίο προσωπικό, που θα λειτουργεί μέσω διαδικτύου ή με δωρεάν τηλεφωνική γραμμή και θα στηρίζει τους εκπαιδευτικούς σε σταθερή βάση.

- Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και υλικό για όλες τις ηλικίες.

- Λειτουργία εκπαιδευτικών καναλιών, που θα προβάλλουν προγράμματα ειδικά για μαθητές όλων των ηλικιών και θα περιλαμβάνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα σχετίζονται με τα σχολικά αντικείμενα και με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

- Μέσω της δημόσιας τηλεόρασης και με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, να προβάλλονται καθημερινά ειδικές ενημερωτικές εκπομπές με την παρουσία εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ώστε να στηριχθούν οι γονείς στη διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν οι ίδιοι και τα παιδιά.

- Να δοθεί ξεκάθαρη οδηγία από το υπουργείο, με βάση τα παραπάνω προβλήματα, ότι εναλλακτικά και βοηθητικά μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλα μέσα, π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστοσελίδες σχολικών μονάδων κ.ά., στην προσπάθεια των συναδέλφων να στηρίξουν τους μαθητές.

- Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Παιδεία, ώστε όλες οι σχολικές μονάδες, όλα τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να έχουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Εκατοντάδες πανεπιστημιακοί και ερευνητές υπογράφουν το κάλεσμα αλληλεγγύης και διεκδίκησης

Πάνω από 450 είναι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και νέοι επιστήμονες που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα - κείμενο υπογραφών που διακινείται εδώ και λίγες μέρες από συνδικαλιστές και άλλα μέλη και φίλους του ΚΚΕ από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται.

«Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και νέοι επιστήμονες θέτουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας στην υπηρεσία των αναγκών του λαού! Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη, μαζί με τους υγειονομικούς και το λαό! Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση!».

Σε αυτό το κάλεσμα αλληλεγγύης, παρέμβασης και διεκδίκησης έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής εκατοντάδες πανεπιστημιακοί και ερευνητές, ενώ ξεχωρίζει η ανταπόκριση δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων από πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς του εξωτερικού.

Οπως σημειώνεται, «μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή! Ενισχύουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα των υγειονομικών!». Καλούν όσους δουλεύουν στις βιοϊατρικές επιστήμες να συμβάλουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους στις απαραίτητες ιατροδιαγνωστικές εξετάσεις και στους κάθε λογής ελέγχους και ό,τι άλλο χρειάζεται. Ακόμα, καλούν την πολιτεία να τους εντάξει άμεσα στον κρατικό σχεδιασμό και τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων να διαθέσουν όλες τις υποδομές των ιδρυμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φοιτητές και τους συναδέλφους μας!», δηλώνουν, διεκδικώντας μέτρα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των σπουδών στα ιδρύματα.

«Μπαίνουμε στη μάχη με τη δουλειά και τις γνώσεις μας!», καλώντας να δώσουν τη μάχη της ενημέρωσης και της διαφώτισης του λαού.

«Απευθύνουμε σε όλους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, ερευνητές, νέους επιστήμονες κάλεσμα αλληλεγγύης, συστράτευσης κι αγώνα, για να βγει ο λαός μας πιο δυνατός! Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Καλούμε όλους τους συλλογικούς φορείς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ακαδημαϊκής - ερευνητικής κοινότητας να μπουν μπροστά στην οργάνωση της συλλογικής μέριμνας και διεκδίκησης για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού!», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τα προβλήματα στις σπουδές και στη δουλειά

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης. Εκφράζει τον σοβαρό προβληματισμό για τους όρους υπό τους οποίους διεξάγονται τα διαδικτυακά μαθήματα αλλά και ζητήματα που αφορούν την εργασία, π.χ. για τους σπουδαστές που θα δούλευαν σεζόν το επόμενο διάστημα και τελικά μένουν και χωρίς επίδομα, αν και αποτελεί σημαντικό εισόδημα για να τα βγάλουν πέρα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. 'Η για το αν τηρείται από όλες τις επιχειρήσεις η διακοπή της πρακτικής άσκησης.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ απαιτεί:

Να παρθούν από το υπουργείο Παιδείας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους σπουδαστές πανελλαδικά. Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, ότι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην Εκπαίδευση. Να μη συνενώνονται τμήματα στις τηλεδιασκέψεις.

Να διαμορφωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους 2019 - 2020 για τους σπουδαστές. Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την αναπλήρωση όλων των διδακτικών ωρών εργαστηριακών μαθημάτων, την πρόσληψη καθηγητών με μόνιμη σχέση εργασίας, την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, την αύξηση στο ύψος των αναγκών της κρατικής χρηματοδότησης για τα ΔΙΕΚ.

Να δοθεί κονδύλι χρηματοδότησης προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής (αντισηπτικά, απολυμάνσεις) μόλις ανοίξουν οι σχολές. Να ενισχυθούν και να σταθεροποιηθούν τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής. Το διάστημα που τα ΔΙΕΚ παραμένουν κλειστά να προχωρήσουν ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των χώρων τους.

Με κρατική χρηματοδότηση άμεσα να αναβαθμιστούν εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε όταν ξαναλειτουργήσουν κανονικά να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στην απεργία στην Ιόνιο Σχολή

Οι εκπαιδευτικοί της Ιονίου Σχολής προχώρησαν σε απεργία, απέχοντας από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, απαιτώντας να τους καταβληθεί πλήρως ο μισθός του Μάρτη, όπως έπρεπε να είχε γίνει ήδη από τις 25 Μάρτη.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει την απεργία σε έναν δύσκολο εργασιακό χώρο, αυτόν της ιδιωτικής Εκπαίδευσης, όπου το ζήτημα των καθυστερημένων επί μήνες πληρωμών δεν αφορά μόνο την παρούσα κατάσταση, αλλά τείνει να γίνει κανόνας στα ιδιωτικά σχολεία. Ακόμα μεγαλύτερη αξία αποκτά η απεργία στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο λαός και ιδιαίτερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων στην Ιόνιο Σχολή, όπως και όλων των συναδέλφων στην ιδιωτική Εκπαίδευση που αντιστέκονται στις κυβερνητικές πολιτικές και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Καταγγέλλει ακόμα την απόφαση πολλών σχολαρχών να υπάγουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, ενώ οι δάσκαλοι των παιδιών στα σχολεία αυτά, όπως και στα δημόσια, εξακολουθούν να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο εξ αποστάσεως. Επισημαίνει, τέλος, ότι οι σχολάρχες κοροϊδεύουν όταν μιλάνε για κατάρρευση των εσόδων, αφού είναι γνωστό ότι η συμφωνία για τα δίδακτρα στα σχολεία γίνεται σε ετήσια και όχι μηνιαία βάση, ενώ αρχές Μάρτη έχει εισπραχθεί είτε το μεγαλύτερο μέρος των διδάκτρων είτε το σύνολό τους.

ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Με πνεύμα ευθύνης μένουμε δυνατοί και όχι σιωπηλοί

Ανακοίνωση σχετικά με την εκπαίδευση στις συνθήκες της πανδημίας

Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με την εκπαίδευση σε συνθήκες επιδημίας Covid-19, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της βοήθειας, ιδίως προς εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο. «Με πνεύμα ευθύνης και με όπλο τη συλλογικότητα μένουμε δυνατοί κι όχι σιωπηλοί!», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Αναφέρουν ότι «η υγειονομική κρίση ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τις σοβαρότατες αδυναμίες του συστήματος Εκπαίδευσης και Υγείας στην αντιμετώπιση έκτακτων, αλλά όχι μόνο, καταστάσεων». Οι αδυναμίες αυτές, όπως καταγγέλλουν, πηγάζουν «από τις πολιτικές εμπορευματοποίησης και εκχώρησης σημαντικών για τη λειτουργία τους αρμοδιοτήτων/υπηρεσιών στις "δυνάμεις της αγοράς"».

Το ΔΣ του Συλλόγου ζητά να υλοποιηθούν αναγκαία πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστούν η υγεία και τα δικαιώματα των πανεπιστημιακών δασκάλων, των ερευνητών, των υπόλοιπων εργαζομένων στα πανεπιστήμια και των φοιτητών. Οπως να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες απολυμάνσεις, να διατεθούν με έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος οι πόροι για την άμεση προμήθεια των απαραίτητων υλικών καθαρισμού και απολύμανσης, να ενισχυθούν με νέο προσωπικό οι υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και τεχνικής υποστήριξης. Ζητούν να διασφαλιστεί η καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων διδασκόντων και να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αναφέρονται επίσης στην τηλεκπαίδευση για αυτές τις δεδομένες συνθήκες, τονίζοντας όμως ότι οποιαδήποτε άλλη σκέψη, για επέκταση μερική ή ολική αυτών των επιλογών και εκτός της έκτακτης συγκυρίας, τους βρίσκει αντίθετους.

Τέλος, διεκδικούν ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους για όλους τους φοιτητές μετά την επιστροφή στην κανονική πανεπιστημιακή λειτουργία και να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να αναπληρωθεί το χαμένο διδακτικό έργο. Να δοθούν παροχές σε φοιτητές, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά από το επιπλέον χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του εξαμήνου (π.χ. επιδότηση ενοικίου). Να υπάρξει παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων διδασκόντων για όσο χρόνο χρειαστεί με εγγυήσεις για την κανονική καταβολή του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών τους.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ
Υπόμνημα στην κυβέρνηση για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου

Πρωτοβουλίες για να διεκδικηθούν μέτρα στήριξης των βιοτεχνών του κλάδου καθώς και του δημοσίου συστήματος Υγείας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό, αναλαμβάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, μαζί και με Σωματεία - Ενώσεις του κλάδου. Συγκεκριμένα, με υπόμνημα που υπογράφουν προς τα αρμόδια υπουργεία αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «οι βιοτεχνίες στο κλάδο μας δεν έχουν κλείσει με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, όσοι από τους συναδέλφους εξακολουθούμε να δουλεύουμε, σύντομα θα κλείσουμε αναγκαστικά. Μεγάλο κομμάτι των προμηθευτών μας έχουν ήδη κλείσει, και όσοι εξ αυτών παραμένουν ανοιχτοί, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πιθανόν να κλείσουν τις επόμενες μέρες. Ηδη καταγράφονται ακυρώσεις παραγγελιών αλλά και άρνηση παράδοσής τους από τους πελάτες μας, με αιτιολογία την καραντίνα για τη μη μετάδοση του ιού».

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τονίζεται ότι χρειάζεται να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, με προτεραιότητα σε όλους όσοι έχουν εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.

Τα σχετικά υπομνήματα συνυπογράφουν τα εξής σωματεία:

Αττική: Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Αθηνών και Περιχώρων

Θεσσαλονίκη: Σύλλογος Βιοτεχών Επιπλοποιών Ν. Θεσ/νίκης

Λάρισα: Σωματείο Ξυλουρωγών και Επιπλοποιών Ν. Λάρισας

Ηράκλειο: Σωματείο Επιπλοξυλουργών Ν. Ηρακλείου «Ο Ξυλουργός»

Καρδίτσα: Σύλλογος Επιπλοποιών και Ξυλουργών Ν. Καρδίτσας

Μαγνησία: Σύλλογος Επιπλοποιών - Ξυλουργών και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μαγνησίας

Τρίκαλα: Σωματείο Επιπλοποιών - Ξυλουργών και Συναφών Επαγγελμάτων Τρικάλων

Εύβοια: Σωματείο Επιπλοξυλουργών Ν. Εύβοιας

Αρκαδία: Πανξυλουργική Ενωση Αρκαδίας

Χανιά: Σύνδεσμος Επιπλοξυλουργών Ν. Χανίων

Λέσβος: Σωματείο Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Ξυλουργών Μυτιλήνης

ΟΒΣΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών

Σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό για να καταθέσουν τα αιτήματά τους, προχωρούν αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ., τα ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου.

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, αποδεικνύεται σήμερα πόσο επιζήμια και εγκληματική είναι για τη ζωή και την υγεία του λαού μας. Δεν μένουμε σιωπηλοί στις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε όλες τις δομές της Υγείας. Δεν ξεχνάμε την χρόνια υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων του, την υποτίμηση της πρόληψης. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής καλούνται να πληρώσουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα με κατασταλτικά μέτρα. Προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Ενώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλου του ελληνικού λαού. Απαντάμε διεκδικητικά, συλλογικά, μαχητικά για την πλήρη εξασφάλιση της δημόσιας δωρεάν καθολικής προστασίας της υγείας για όλους».

Σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα για τον κορονοϊό, σημειώνεται ότι αυτά έχουν ταυτόχρονα «σοβαρές συνέπειες στην επιβίωση της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων. Η πτώση του τζίρου σε όλους τους κλάδους, σε όλα τα επαγγέλματα που εκπροσωπούν οι Ομοσπονδίες μας, είναι κατακόρυφη. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα που δημιουργούν οι υποχρεώσεις που έχουμε σε τράπεζες, προμηθευτές, κράτος. Η νέα ύφεση που κυοφορείται θα βάλει σε κίνδυνο και το σημερινό και αυριανό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, όλου του εργαζόμενου λαού. Εχουμε εμπειρία, δεν θα γίνουμε ξανά το υποζύγιο που θα φορτωθεί τα βάρη της νέας κρίσης».

Διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματός τους

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα από Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημονικών κλάδων

Παράσταση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης από την κυβέρνηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και του εισοδήματός τους πραγματοποιούν σήμερα, στις 10 το πρωί, στα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Π. Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, από κοινού με Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστές από άλλους επιστημονικούς κλάδους.

Σε ανακοίνωση της ΠΟΛ και της ΕΛΕΠΑ τονίζεται ότι η κυβέρνηση με τις ΠΝΠ που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα «προσφέρει απόλυτη ελευθερία στην εργοδοτική τρομοκρατία. Βρήκε την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων και προχωρά σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων».

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «καθημερινές είναι οι καταγγελίες στα σωματεία μας για αναστολές συμβάσεων με ταυτόχρονη απλήρωτη εργασία, για δουλειά από το σπίτι από το πρωί μέχρι το βράδυ, για εκ περιτροπής εργασία με μειώσεις μισθών, για εξαναγκασμό σε άδειες άνευ αποδοχών, για εξαναγκασμό σε "οικειοθελείς" αποχωρήσεις, για αργοπορίες μισθών κ.λπ...».

Αντίστοιχα, οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης, η οποία αρχικά «έταξε» το επίδομα των 800 ευρώ και στη συνέχεια εξαίρεσε τους ελεύθερους επαγγελματίες των επιστημονικών κλάδων για να χρηματοδοτήσει εντέλει διάφορα ΚΕΚ μέσω των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, ενώ τώρα λέει ότι ίσως να δοθεί επίδομα τον Μάη. Σημειώνεται ακόμη ότι «η πλειοψηφία των μισθωτών συναδέλφων βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας. Με τον γνωστό αντιδραστικό μανδύα του "συνεργάτη", οι περισσότεροι από αυτούς δεν αναγνωρίζονται ούτε ως εργαζόμενοι σε δικηγορικές εταιρείες ή άλλους εργοδότες - δικηγόρους ούτε ως εργαζόμενοι με "μπλοκάκι", αλλά αντίθετα αντιμετωπίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Ούτε θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ ως μισθωτοί, ούτε έχουν οποιαδήποτε κατοχύρωση για το μισθό τους!».

«Το ποσό των 800 ευρώ ήταν το ελάχιστο, το στοιχειώδες που περιμέναμε για να ανταποκριθούμε σε ορισμένες άμεσες, ανελαστικές υποχρεώσεις της επιβίωσής μας! Το χρειαζόμαστε τώρα!», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν:

  • Να δοθεί στους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και στους αυτοαπασχολούμενους το επίδομα των 800 ευρώ.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
  • Να παρθεί πίσω το αίσχος της δυνατότητας των εργοδοτών να επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία με καταβολή του 50% του μισθού.
  • Η εφαρμογή της τηλεργασίας να γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Καμία σκέψη για επιβολή της επ' αόριστον, κατά συνέπεια να μην υπάρξουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς.
  • Η εργασία από το σπίτι να μην υποκαθιστά άδειες όπως αναρρωτικές, γονικές και άδειες ειδικού σκοπού. Να μη χρησιμοποιείται για επιμήκυνση του ωραρίου.
  • Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του, να διευρυνθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο και να απαγορευτούν οι αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων.
  • Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν με ευθύνη της εργοδοσίας. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.
Να συμπεριληφθούν και τα περίπτερα στις επιχειρήσεις που πλήττονται

Την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, με την οποία αιτούνται να συμπεριληφθεί ο κλάδος τους, καθώς και άλλοι συγγενείς κλάδοι (μίνι μάρκετ, ψιλικά), στα μέτρα στήριξης που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται οικονομικά λόγω της επιδημίας του κορονοϊού κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, Ν. Καραθανασόπουλος, Δ. Μανωλάκου και Λ. Στολτίδης.

Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία στην επιστολή της, δέχεται καθημερινά μηνύματα απελπισμένων περιπτερούχων που καταρρέουν οικονομικά, χωρίς την ίδια στιγμή να μπορούν να κλείσουν. Σημειώνει ότι «στα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν από την κυβέρνηση, τα περίπτερα εξαιρέθηκαν», την ίδια στιγμή που οι προμηθευτές τους είναι ενταγμένοι στις «ευνοϊκές ρυθμίσεις». Τέλος, ζητά να συμπεριληφθούν τα περίπτερα στα σχετικά μέτρα που έχει λάβει ή θα λάβει η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ