Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΑΡΑΣ - ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Συνάντηση για την προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων

Στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας για παραπέρα διείσδυση κινεζικών ομίλων στην Ευρώπη, εστίασαν ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη συνάντησή τους την Κυριακή στη Ρόδο.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, συνοδεία έξι υπουργών του, βρέθηκε την Κυριακή στο νησί και διανυκτέρευσε εκεί πριν αναχωρήσει για τη Βραζιλία, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική). Τον Κινέζο Πρόεδρο υποδέχτηκε ο Αντ. Σαμαράς (συνοδευόμενος από τα μέλη της κυβέρνησης Ν. Δένδια, Μ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Μανιάτη, Ν. Μηταράκη), ο οποίος τον ξενάγησε στο Κάστρο των Ιπποτών, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας - Ελλάδας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Κινέζος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα».

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας. «Και θέλω να σας πω» συνέχισε, «ότι πιστεύω βαθιά ότι η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς, όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο».

Μετά τη συνάντησή τους, στο Κάστρο των Ιπποτών, ο πρόεδρος της Κίνας ξεναγήθηκε από τον πρωθυπουργό στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Αιγαίου. Σημειωτέον οι δυο τους είχαν ξανασυναντηθεί το 2013, κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κίνα. Πρόσφατα, εξάλλου, ο Αντ. Σαμαράς είχε υποδεχτεί στην Ελλάδα και τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, με τον οποίο (πέρα από την αξιοποίηση της Ελλάδας, σαν «γέφυρα» της Κίνας για την Ευρώπη) εστίασαν στην προσέλκυση εδώ λιμναζόντων κεφαλαίων για «επενδύσεις» σε επιλεγμένους κλάδους και τομείς «φιλέτα» (αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, μεταφορές, logistics, εκτάσεις γης, τουρισμός κ.ά.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές για «μπίζνες» με παράγοντες του εξωτερικού(2014-07-10 00:00:00.0)
Οι επιχειρηματικές συμπράξεις σε λιμάνια και ναυτιλία στο επίκεντρο(2014-06-21 00:00:00.0)
Επιστρέφει με «δώρα» για τα μονοπώλια(2014-04-02 00:00:00.0)
Λι Κετσιάνγκ(2013-05-26 00:00:00.0)
Συντονισμός πριν τη συνάντηση των BRICS(2013-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ