Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματισμός και απόφαση για πολυήμερη συνεδρίαση στο Εθνικό Συμβούλιο

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημέρωσε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στη βάση της «Κοινής Δήλωσης» του Κύπριου Προέδρου και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντ. Ερογλου, η οποία κινείται στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν».

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το Συμβούλιο συζήτησε τρόπους αντιμετώπισης της «τουρκικής αδιαλλαξίας». Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί σειρά Συνόδων του Εθνικού Συμβουλίου -ειδικότερα τονίστηκε η πολυήμερη συνεδρίαση που θα οργανωθεί το Σεπτέμβρη- για ζητήματα τακτικής και στρατηγικής, με στόχο την «αποτροπή των σχεδιασμών της Αγκυρας», ενώ ανακοινώθηκε η σύσταση «Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών».

Σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση «να επιδεικνύει περισσότερη συνέπεια στις συγκλίσεις, οι οποίες είχαν αποφασιστεί μεταξύ του Δ. Χριστόφια και του Ταλάτ».

«Είναι προφανές», σημείωσε, «ότι ο κ. Ερογλου χειρίζεται το όλο ζήτημα επικοινωνιακά (...) Δημόσια τοποθετείται υπέρ των συγκλίσεων, με κίνδυνο, λόγω του διαφαινομένου αδιεξόδου αν δεν γίνουν ουσιαστικές κινήσεις από τη δική μας πλευρά, να επιρριφθούν ευθύνες στη δική μας πλευρά για αυτό το τυχόν αδιέξοδο». Επισήμανε ότι «στηρίζουμε την απαίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά δώσει απόψεις, προτάσεις για όλα τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν, και θεωρούμε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, όταν θα αρχίσει η τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσήλωση σε θέσεις συνέπειας και αρχών από τη δική μας την πλευρά, έτσι ώστε, εάν υπάρχουν περιθώρια και ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, να έχουμε συμφωνία, αν όχι, τότε να είναι καθαρό για τη διεθνή κοινότητα ότι εκείνος που ευθύνεται είναι ο κ. Ερογλου».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «σύγχυση και αμηχανία χαρακτηρίζει την προσέγγιση της δικής μας πλευράς και σήμερα δυστυχώς, δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε σχέση με το πώς εμείς θα αντιδράσουμε, αν ο κ. Ερογλου συνεχίσει τη δική του τακτικής στις διαπραγματεύσεις».

Στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν»

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων αναφέρονταν στο έγγραφο που δόθηκε στα πολιτικά κόμματα ενόψει της χτεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο ο Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «ασύμβατες θέσεις» μεταξύ των δύο πλευρών. Ειδικότερα, αναφερόταν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να παρακάμψει τη συζήτηση για σημαντικά θέματα όπως το εδαφικό, την ασφάλεια, τις «εγγυήσεις», αλλά και το ζήτημα των εποίκων.

Αντίστοιχο είναι και το περιεχόμενο εγγράφου για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Τα Νέα». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, μάλιστα, στο εν λόγω έγγραφο δεν υπάρχουν ούτε καν οι αναφορές περί ενιαίας κυριαρχίας και περί απαγόρευσης απόσχισης ή ένωσης με άλλο κράτος, που υπήρχαν στο «σχέδιο Ανάν» και την «Κοινή Δήλωση».

Χαρακτηριστικές της διχοτομικής βάσης πάνω στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες είναι οι αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς γύρω από τις εξουσίες των «συνιστώντων κρατών» (ή «συνιστώντων πολιτειών» όπως αποκαλούνται επισήμως) που προβλέπει η «Κοινή Δήλωση»: Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές προτάσεις, οι «συνιστώσες πολιτείες» πρέπει να έχουν στην αρμοδιότητά τους τους «φυσικούς πόρους», καθώς και το δικαίωμα σύναψης διεθνών συμφωνιών στους τομείς των αρμοδιοτήτων τους και στην αμυντική πολιτική. Επιπλέον, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά να αναγνωριστεί άνευ προϋποθέσεων η ισχύς των «παλαιών πράξεων», των συμφωνιών δηλαδή που έχει υπογράψει έως τώρα το ψευδοκράτος, όπως για παράδειγμα η απόδοση τουρκοκυπριακής ιθαγένειας σε Τούρκους εποίκους, αλλά και η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας που υπέγραψε το ψευδοκράτος με την Τουρκία το Σεπτέμβρη του 2011.

Κατά τ' άλλα, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι δεν υπάρχουν έποικοι και ότι έχουν ενσωματωθεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σε ό,τι αφορά το εδαφικό παραπέμπει την όποια συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ενώ θέτει επιπλέον ρήτρες που ενισχύουν τα διχοτομικά στοιχεία, όπως η «επιβολή μόνιμων περιορισμών (ποσοστώσεων) στο δικαίωμα εγκατάστασης και ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων σε κάθε κοινότητα στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία», με παράλληλο περιορισμό του δικαιώματος ψήφου όσων Ελληνοκυπρίων έχουν καθεστώς «μόνιμης διαμονής» σε αυτήν (προτείνοντας να μπορούν να ψηφίζουν σε τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά όχι σε εθνικές).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ