Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με όχημα τη «Δημοκρατική Παράταξη», επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο στις διεργασίες

Kατά πλειοψηφία ενέκρινε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ την απόφαση για ιδρυτικό συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» στα τέλη Οκτώβρη, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Για το σκοπό αυτό, όπως αποφασίστηκε, συγκροτείται «Εθνική Οργανωτική Επιτροπή από το Πολιτικό Συμβούλιο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στελέχη των κομμάτων και των κινήσεων της Ελιάς, στελέχη των κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς που θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας και θα θελήσουν να μετάσχουν σε ισότιμη βάση, στελέχη της κοινωνίας των πολιτών, προσωπικότητες του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου και της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να οργανώσει μια ανοικτή διαδικασία βάσης μέσα από την οποία θα οδηγηθούμε στο Συνέδριο».

Της απόφασης προηγήθηκε ένταση, όταν το προεδρείο ζήτησε την ομόφωνη έγκρισή της, προκαλώντας την αντίδραση στελεχών όπως οι Απ. Κακλαμάνης, Φ. Σαχινίδης, Π. Γερουλάνος, Τόνια Αντωνίου κ.ά., θέτοντας ο καθένας ζήτημα αποσαφήνισης σημείων της απόφασης. Ετσι κι αλλιώς, πολλά μέλη της ΚΠΕ (κυρίως του «παπανδρεϊκού» μπλοκ, όπως οι Θ. Μωραΐτης και Π. Γερουλάνος) επέκριναν επιλογές της ηγεσίας. «Αρχηγική» χαρακτηρίστηκε η εμφάνιση της Φώφης Γεννηματά, το όνομα της οποίας «παίζει» στα σενάρια διαδοχολογίας. Ζήτησε πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, συνεργασία με άλλες δυνάμεις του χώρου και υποστήριξε ότι η «Ελιά» ήταν μία προεκλογική συνεργασία που κατέληξε σε συγκόλληση αποκομμάτων.

Μιλώντας νωρίτερα στην ΚΠΕ, ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, επεχείρησε να σκορπίσει αυταπάτες ότι «βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, αλλάζει η σχέση μας με την τρόικα, πιάνουν τόπο οι θυσίες», την ώρα που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την τρόικα για επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Σκιαγραφώντας τον επόμενο «εθνικό στόχο», στο όνομα του οποίου ο λαός θα καλείται να υπομένει αδιαμαρτύρητα παλιά και νέα βάσανα, πρόσθεσε ότι τώρα η χώρα χρειάζεται το δικό της «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης», πάντα σε όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο ίδρυσης της «Δημοκρατικής Παράταξης» απέρριψε την ταυτόχρονη διεξαγωγή ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Χαιρέτισε την πρόσκληση διαλόγου που απηύθυνε ο Φ. Κουβέλης, ενώ επιχείρησε να εμφανίσει το χώρο του σε ίση απόσταση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε στο Ποτάμι.

Στο μεταξύ, παρέμβαση στις εξελισσόμενες διεργασίες επιχείρησε με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαδόπουλος, γράφοντας για την ανάγκη άμεσης συγκρότησης μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης «που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του μέλλοντος». Για το ποιοι θα έχουν θέση στο «νέο ξεκίνημα», αναφέρθηκε σε όσους «από τον παλαιό πολιτικό κόσμο κουβαλούν ακόμη φορτία εμπιστοσύνης», αλλά πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να είναι αυτοί που θα ηγηθούν του νέου αυτού ιστορικού κεφαλαίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται συναντήσεις και διεργασίες(2017-07-08 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν συζητήσεις αναδιάταξης της κεντροαριστεράς(2014-07-27 00:00:00.0)
Προχωρούν οι διεργασίες ανασύνθεσης(2014-07-17 00:00:00.0)
Ψάχνονται για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς(2014-07-12 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις και παρασκήνιο(1997-10-21 00:00:00.0)
Πλειοδοσία σε θεσμικές προτάσεις(1996-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ