Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Διεκδικεί ρόλο γεφυροποιού μεταξύ κεντροαριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ

Αν και υφίσταται σοβαρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της

Με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να δρομολογεί έμπρακτα την πρωτοβουλία που ανέλαβε «για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου», ορίζοντας σαν εκπροσώπους της στο διάλογο με συγγενικές της πολιτικά και ιδεολογικά δυνάμεις τον γραμματέα της ΚΕ Θ. Θεοχαρόπουλο, τον γραμματέα της ΚΟ Δ. Αναγνωστάκη και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας Στ. Μανίκα, η μειοψηφία μάλλον καταστρώνει τα δικά της σχέδια. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από δηλώσεις του Γρ. Ψαριανού, όπως και από δηλώσεις του Γ. Πανούση.

Ο Φ. Κουβέλης με δήλωσή του στο «Πρώτο Θέμα» επιβεβαιώνει ότι στην παρούσα φάση η ΔΗΜΑΡ φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας ανάμεσα σε κεντροαριστερά και ΣΥΡΙΖΑ και ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβε αποσκοπεί στο να επιταχύνει διεργασίες στον ευρύτερο αυτό χώρο, με το βλέμμα στραμμένο σε πιθανές πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Στο παραπάνω πλαίσιο υπερασπίζεται την «προοδευτική διακυβέρνηση», στην οποία, όπως λέει, «χωρούν και η κεντροαριστερά και η Αριστερά, μια Αριστερά απαλλαγμένη από το λαϊκισμό και μια κεντροαριστερά αυτόνομη και ισχυρή, απεξαρτημένη από τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ (...) με προγραμματικές συμφωνίες, μέσα από τις οποίες θα προκύψει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο».

Στο μεταξύ την παραίτησή του από τη ΔΗΜΑΡ γνωστοποιεί μέσω συνέντευξής του ο Γρ. Ψαριανός. «Οπως με ενημέρωσαν για τη διαγραφή μου (σ.σ. απ' την κοινοβουλευτική ομάδα) μέσω του Τύπου, έτσι τους ενημερώνω και εγώ μέσω του "Εθνους" για την παραίτησή μου», αναφέρει και αναγγέλλει ότι «πολύ σύντομα θα παραιτηθούν και οι εναπομείναντες φίλοι της μεταρρυθμιστικής τάσης. Αλλά δεν ξέρω εάν θα παραιτηθούν πριν κλείσει το μαγαζί. Αυτό όμως το ξέρει καλύτερα ο ...μαγαζάτορας».

Διαμηνύει ταυτόχρονα τη διαθεσιμότητά του για αξιοποίηση στην κεντροαριστερά στο πλαίσιο των διεργασιών ανασύνθεσής της.

Στο μεταξύ ο γραμματέας της ΚΕ Θ. Θεοχαρόπουλος, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9,84» και απευθυνόμενος στον Ευ. Βενιζέλο, ζήτησε να μείνει έξω από τη διαδικασία διαλόγου το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από την ανταπάντηση στην επιστολή της ΔΗΜΑΡ. «Επειδή οι θεσμοί πρέπει να προστατεύονται, δεν πρέπει να εντάσσονται ως θέματα στην έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ ορισμένων κομμάτων για την κεντροαριστερά και τη διαμόρφωση της προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας», ανέφερε ο Θ. Θεοχαρόπουλος.

Επιπλέον, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της ΔΗΜΑΡ για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε συνέδριο της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης, λέγοντας ότι «η διαδικασία διαλόγου για μια νέα προοδευτική συμπαράταξη θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο σεβασμού όλων των χώρων. Αυτά είναι τα θέματα της διαδικασίας έναρξης του διαλόγου και δεν μπορούν να είναι αποφάσεις μονομερείς του ενός ή του άλλου».

Στο μεταξύ, επικριτικός απέναντι στον Φ. Κουβέλη εμφανίστηκε χτες ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης στον «Αθήνα 9,84», λέγοντας ότι «ο ηγέτης, αν πάει "βαρκάδα", δηλαδή και από εδώ και από εκεί, και ίσως πρόεδρος και ίσως κεντροαριστερά και ίσως με τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει, θα φτάσουμε 0,2%». Υποστήριξε ακόμα ότι δεν υπάρχει πλέον επαφή ανάμεσα στους βουλευτές και στον πρόεδρο του κόμματος, ενώ προέβλεψε δύο ακόμα αποχωρήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ