Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»
Σειρά συμφωνιών με τις κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις

Η ελληνο-κινεζική προσέγγιση για προώθηση θέσεων των ντόπιων μονοπωλίων, μεθοδεύεται και μέσω της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος, επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα την Κίνα, προκειμένου να προωθήσει σημαντικές διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες, την ίδια ώρα που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί του ευρωατλαντικού άξονα με την Κίνα.

Ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, Fan Changlong και με τον ομόλογό του Fang Fenghui, ενώ επισκέφτηκε την έδρα της 6ης τεθωρακισμένης Μεραρχίας και τη Διοίκηση Αντιαεροπορικής Αμυνας του Πεκίνου, καθώς και τη Ναυτική Διοίκηση της Σαγκάης.

Στις συνομιλίες που διεξήχθησαν, ο Μ. Κωσταράκος αναφέρθηκε στη έναρξη λειτουργίας στη χώρα μας, στη στρατιωτική σχολή ξένων γλωσσών, τμήματος εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας για στρατιωτικούς. Για το σκοπό αυτό, η κινεζική πλευρά θα τοποθετήσει Κινέζους καθηγητές, με σκοπό τη λειτουργία του Σχολείου από τον προσεχή Οκτώβριο. Στο Στρατιωτικό πανεπιστήμιο της Κίνας λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Ο Μ. Κωσταράκος πρότεινε, επίσης, τη συμμετοχή Κινέζων στρατιωτικών στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα. «Πρόταση η οποία αντιμετωπίστηκε θετικά, με διαφαινόμενη πρόθεση συμμετοχής τους», όπως διαμηνύει το ΓΕΕΘΑ. Παράλληλα, έγινε αποδεκτή η πρόταση αποστολής Κινέζων παρατηρητών στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ, βρίσκει μέσα για τη μεταφορά υλικού, εφοδίων, προσωπικού του ΝΑΤΟ και της ΕΕ), με σκοπό τη συνεργασία στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών. Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Κινεζικής πλευράς για διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων εντός του 2014, ενώ έγινε θετικά δεκτή η προσφορά της ελληνικής πλευράς για παροχή ναυτικών διευκολύνσεων σε κινέζικα πλοία που ενεργούν στη Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα στρατιωτικής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, αντιμετωπίστηκε θετικά η πρόσκληση του Ελληνα Αρχηγού για τη συμμετοχή Κινέζων αξιωματικών στα τρία διεθνή σχολεία που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα στην αγγλική γλώσσα το έτος 2015: Το διεθνές τμήμα σπουδών στη Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ), επιχειρησιακής σχεδίασης στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και το σχολείο πληροφοριών.

Ακόμα συμφωνήθηκε η διατήρηση ανταλλαγής επισκέψεων υψηλού επιπέδου καθώς και η εμβάθυνση - ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας και σε άλλους τομείς στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Τέλος, υπεγράφη το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ