Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Σήμερα η ψηφοφορία για Γιούνκερ, συνεχίζονται τα παζάρια για τα άλλα πόστα

Αύριο η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, νέο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας και για επιτρόπους

Μετά από έντονα παζάρια και αντιπαραθέσεις που εκφράζουν τις συνολικότερες ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για το αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης, τις προσπάθειες κάθε αστικής τάξης να εξασφαλίσει καλύτερες θέσεις στο μεταξύ τους ανταγωνισμό, σήμερα πραγματοποιείται στο Ευρωκοινοβούλιο η ψηφοφορία επί της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νωρίτερα, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) εξασφάλισε τη στήριξη ή τουλάχιστον ανοχή 26 ηγετών της ΕΕ (στην υποψηφιότητά του αντιτάχτηκαν οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Ουγγαρίας), καθώς και των Ευρωκοινοβουλευτικών Ομάδων των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, με αντάλλαγμα άλλες θέσεις στα ανώτατα όργανα της ΕΕ.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ έσπευσε να συναντηθεί με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ψήφους στη σημερινή εκλογή.

Τοποθετήσεις Ευρωομάδων

Μετά την εμφάνιση Γιούνκερ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, ο πρόεδρός της, Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία), σημείωσε ότι ο υποψήφιος «κατέστησε σαφές πως με τον ίδιο ως πρόεδρο η Κομισιόν θα έχει ξεκάθαρο και φιλόδοξο πρόγραμμα».

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ιταλός αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα, ισχυρίστηκε ότι η τελική απόφαση των ευρωβουλευτών του θα ληφθεί στη διάρκεια της Ολομέλειας: «Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις» είπε, δείχνοντας ότι τα ευρύτερα παζάρια συνεχίζονται.

Εκ μέρους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Βρετανός επικεφαλής τους, Σιάντ Καμάλ, εκφράζοντας τις επιδιώξεις τμημάτων της βρετανικής αστικής τάξης, σημείωσε ότι αν και θα συνεργασθούν με τον Γιούνκερ άπαξ και εκλεγεί, οι ίδιοι δεν αποδέχονται τη διαδικασία εκλογής του, που «αντιπροσωπεύει μια μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα κράτη - μέλη στο Κοινοβούλιο».

Οι Φιλελεύθεροι από την πλευρά τους σημειώνουν ότι η θέση τους κατά την ψηφοφορία δεν θα κριθεί μόνο από το ότι αποτελεί «άψογο Ευρωπαίο», αλλά και από το περιεχόμενο του προγράμματός του...

Για την GUE, η οποία έθεσε το θέμα της προωθούμενης εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - ΗΠΑ (για την οποία διατηρεί επιφυλάξεις η γερμανική αστική τάξη εφόσον καταργεί το 98% των δασμών που επιβάλλονται σήμερα στα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ), η Γερμανίδα Γκάμπι Τσίμερ σημείωσε ότι οι προτεραιότητες Γιούνκερ «δεν συμπίπτουν με το όραμα που έχουμε για το μέλλον της Ενωσης».

Από τους Πράσινους, οι συμπρόεδροι Ρεμπέκα Χαρμς (Γερμανία) και Φίλιπ Λάμπερτς (Βέλγιο) επισήμαναν ότι «αν και δεν ανταποκρίνονται όλες οι απαντήσεις που έδωσε στις προσδοκίες μας για την ΕΕ, βρήκαμε σημεία επαφής».

Τέλος, για την Ευρώπη Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας, ο Βρετανός συμπρόεδρος της ομάδας Νάιτζελ Φαράζ δήλωσε ότι «μας χαροποίησε ιδιαίτερα το ότι ο κ. Γιούνκερ αποφάσισε να έρθει και να μιλήσει και με την πλέον "ευρω-επικριτική" ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου»...

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Μετά από την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα καταθέσει από κοινού με τα κράτη - μέλη τις προτάσεις του για τους επιτρόπους, σε άλλο ένα πεδίο σφοδρής ενδοευρωενωσιακής αντιπαράθεσης σχετικά με το ποια χώρα θα πάρει ποια θέση.

Η αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των «28» θα συζητήσει για τους επιτρόπους, ωστόσο κυρίως θα ασχοληθεί με τον ορισμό του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του νέου ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας.

Η θητεία του νυν προέδρου Χ. Φ. Ρομπάι λήγει το Δεκέμβρη και έχει ξεκινήσει ήδη «διαβουλεύσεις» με τις κυβερνήσεις για τον επόμενο πρόεδρο, ο οποίος θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία για θητεία δυόμισι ετών και δυνατότητα μιας ανανέωσης.

Με ψηφοφορία εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ειδική πλειοψηφία και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Κομισιόν εκλέγεται και ο ύπατος εκπρόσωπος με θητεία πέντε ετών. Η θητεία της τωρινής ύπατης εκπροσώπου Κάθριν Αστον λήγει τέλη Οκτώβρη.

Τα κράτη - μέλη αναμένεται να ανακοινώσουν επισήμως τους επιτρόπους τους στο δίμηνο Ιούλης - Αύγουστος. Κατά το τυπικό, το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να αξιολογήσει κάθε υποψήφιο χωριστά, πριν εγκρίνει τη νέα Κομισιόν, που αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα το Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ