Τετάρτη 2 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ
Επιστρέφει με «δώρα» για τα μονοπώλια

Ο Κινέζος πρόεδρος στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Ο Κινέζος πρόεδρος στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και το βασιλιά του Βελγίου αναμενόταν να ολοκληρωθεί, στις Βρυξέλλες, η πολυήμερη περιοδεία του Κινέζου Προέδρου στην Ευρώπη.

Χτες, ο Σι Τζινπίνγκ βρέθηκε στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας «Βόλβο» στο Βέλγιο, όπου ξεναγήθηκε στη γραμμή παραγωγής και συμμετείχε στα «αποκαλυπτήρια» του νέου μοντέλου που αναμένεται να εξαχθεί στην κινεζική αγορά.

Ο Τζινπίνγκ επιστρέφει στην Κίνα με αποσκευές «γεμάτες» σχέδια για νέες μπίζνες μεταξύ κινεζικών και ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Στη διάρκεια της παραμονής του σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο υπογράφτηκαν μια σειρά επιχειρηματικές συμφωνίες για κοινές επενδύσεις σε κλάδους όπως η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, το Εμπόριο κ.τ.λ. Μεταξύ άλλων, αναδείχτηκε και το ενδιαφέρον σύσφιξης διμερούς συνεργασίας και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (όπως τονίστηκε π.χ. στη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο και την Γερμανίδα καγκελάριο). Συνολικά, η περιοδεία και οι συναντήσεις που περιέλαβε με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες αποτύπωσε το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να διεισδύσουν στην τεράστια αγορά της Κίνας, αξιοποιώντας και τις ευκαιρίες που γεννά το βάθεμα των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στη χώρα. Από την άλλη μεριά, νέα πεδία επενδύσεων αναζητούν και τα κινεζικά κεφάλαια, επιδιώκοντας αναβάθμιση του ρόλου τους διεθνώς, με δεδομένες και τις συνθήκες που γεννούν οι ανακατατάξεις σε καιρό καπιταλιστικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ