Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Να δυναμώσει η κουβέντα μες στους τόπους δουλειάς

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ΠΑΜΕ και ταξικών συνδικάτων σ' εργοστάσια κι επιχειρήσεις. Ζήτημα αιχμής μπροστά στην απεργία οι εξελίξεις στην Υγεία

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή περιοδεία στην «Καούσης»
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή περιοδεία στην «Καούσης»
Αυτό το νομοσχέδιο είναι βραχνάς για τις λαϊκές οικογένειες που έχουν ανάγκη το δημόσιο νοσοκομείο, θα διαμορφώσει άλλο, πιο «μαύρο» τοπίο στο χώρο της Υγείας. Ηδη κάθε χρόνο το 2,5% των οικογενειών καταστρέφεται οικονομικά για θέματα υγείας. Με αυτά τα λόγια και με την επισήμανση ότι ο κόσμος δε γνωρίζει τι του επιφυλάσσει το νομοσχέδιο για την Υγεία, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και γιατρός, «άνοιξε» τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στη βιομηχανία ΚΑΟΥΣΗΣ. Η χτεσινή πρωτοβουλία ανήκει στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης που «ξετυλίγουν» τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ μέσα στους χώρους δουλειάς, εξήγησε ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου, Κώστας Μυτιληνιού, για την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης για Υγεία αντίστοιχη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό άλλωστε και το συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύεται σε ζήτημα αιχμής της απεργίας στις 23 του Φλεβάρη.

Οπως τόνισε ο Ηλ. Σιώρας, η λογική του νομοσχεδίου είναι να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία και να αυξηθούν τα έσοδα από το λαό. Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων θα μειωθεί από 25% μέχρι και 40%, θα γίνεται μία πρόσληψη για πέντε θέσεις που χάνονται, τη στιγμή που μόνο οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών ανέρχονται στις 15.000. Οι υπηρεσίες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων θα ενσωματωθούν σε μια ενιαία υπηρεσία Υγείας, η οποία θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας και από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ομως, δε θα χορηγούνται εξετάσεις και φάρμακα πάνω από ένα μικρό αριθμό κι ας έχει ανάγκη κάποιος. Θα πρέπει να πληρώσει, εξήγησε ο Ηλ. Σιώρας. Στο μεταξύ, ήδη έχουν κόψει από τις λίστες πολλά φάρμακα ευρείας χρήσης. Αναφέρθηκε ακόμη στα Κέντρα Υγείας και στα μικρά νοσοκομεία, τα οποία θα ανήκουν στις Περιφέρειες και θα συντηρούνται από τη φορολογία των δημοτών, οι οποίοι, παρότι έχουν πληρώσει μέσω της φορολογίας, των κρατήσεων, θα πληρώνουν φάρμακα, εξετάσεις, εισιτήριο στα νοσοκομεία... Για τη συγχώνευση των νοσοκομείων, όπως του Δυτικής Αττικής με το Αττικόν, είπε ότι στην πράξη σημαίνει κατάργηση υπηρεσιών και κρεβατιών.

«Τώρα ετοιμάζουν και στα επείγοντα εισιτήριο 5 ευρώ. Εμείς μπλοκάραμε τα ταμεία στον "Ευαγγελισμό" και αλλού και σας καλούμε να αντιδράσετε κι εσείς οργανωμένα, να στηρίζετε τέτοιες πρωτοβουλίες, να συμμετέχετε στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν γι' αυτά τα θέματα, να τα εντάξετε στα αιτήματά σας», σημείωσε, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να γίνει θέμα όλου του λαού, δεν είναι ατομικό. Ούτε η λύση είναι ατομική». Τι θα γίνει με τους ανασφάλιστους κι όσους δεν έχουν να πληρώσουν; Θα πεθαίνουν στο δρόμο; Οι άνεργοι φτάνουν το 1 εκατ. Και η κυβέρνηση λέει ότι θα εξετάζονται σε τέσσερα νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λες και είναι ...λεπροί, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που δε λένε κουβέντα για τις εξελίξεις στην Υγεία και τόνισε πως οι γιατροί πρέπει να είναι πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά και στο δρόμο του ταξικού κινήματος.

Αρνήθηκαν να εισπράττουν το χαράτσι

Σε αποκλεισμό του λογιστηρίου του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» (Θεσσαλονίκη) προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για το χαράτσι των 5 ευρώ, που, όπως τόνιζαν, αρνούνται να το εισπράξουν από τους ασθενείς. Πρωτοβουλία που προχώρησε μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης όλες οι εξετάσεις και οι ιατρικές πράξεις γίνονταν δωρεάν. Οι ασθενείς και οι συγγενείς τους δήλωναν την υποστήριξη στα αιτήματα των εργαζομένων. Παρόμοια κινητοποίηση στο ίδιο νοσοκομείο πραγματοποίησε πριν δύο μέρες και το ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις του οποίου στο νοσοκομείο αυτό όπως και στα άλλα έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα σειρά δράσεων για την κατάργηση των πληρωμών ασθενών και για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας.

Σε ανακοίνωση του σωματείου που μοίραζαν οι εργαζόμενοι καλούνταν όλο το προσωπικό του νοσοκομείου να ξεσηκωθεί ενάντια στα μέτρα που επέβαλαν το ΔΝΤ και η κυβέρνηση και να αντισταθούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, στη διάλυση και μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις και στις αποφάσεις που φορτώνουν τα βάρη στους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

«Κανένα επιμέρους πρόβλημα από αυτά που καθημερινά καταγγέλλετε στο εργασιακό σωματείο, για τις τραγικές ελλείψεις και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας δε θα λυθεί αν δε συγκροτηθεί μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης με όλους τους εργαζόμενους, ικανό να ανατρέψει συνολικά την πολιτική τους», τονιζόταν στην ανακοίνωση.

Σε ανοιχτή Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο τους εργαζόμενους σήμερα στις 7.30 π.μ. στο Πειραματικό.

  • Στο μεταξύ, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με ακρόαση φορέων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκεντρώσεις με ταξικό αγωνιστικό στίγμα(2013-08-30 00:00:00.0)
Για την υπεράσπιση της υγείας του λαού(2012-03-17 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στους μισθούς πείνας(2012-02-03 00:00:00.0)
Απαίτησαν κατάργηση των εμπόρων της Υγείας(2011-11-04 00:00:00.0)
Πρόκληση οι σουίτες και τα ιδιωτικά ιατρεία(2002-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ