Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
«Συνέχεια μας λένε να πληρώνουμε... »

Την αγωνία του λαού για τις εξελίξεις ανέδειξαν οι χτεσινές παρεμβάσεις σε Τζάνειο και Κρατικό Νίκαιας. Στην πρώτη γραμμή οι άνεργοι της Ζώνης Περάματος

...και μέσα στο νοσοκομείο
...και μέσα στο νοσοκομείο
Το μήνυμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού, της οργάνωσης της πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που για τα κέρδη των μονοπωλίων φτάνει μέχρι και να τσακίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο ακόμα και από αυτές τις υποβαθμισμένες δωρεάν παροχές Υγείας, ήχησε χτες στα νοσοκομεία Τζανείου και Γενικού Κρατικού Νίκαιας, που βρίσκονται στην περιοχή του Πειραιά. Το μετέφεραν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, απέκλεισαν τα ταμεία των δύο νοσοκομείων από τις 10 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι. «Διεκδικήστε μαζί μας αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας, Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης» καλούσαν οι διαδηλωτές όποιον περνούσε την πόρτα των νοσοκομείων.

Ειδικά στο νοσοκομείο της Νίκαιας ξεχωριστή ήταν η μαζική παρουσία των ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι οποίοι μαζί με τους άλλους συγκεντρωμένους απέκλεισε τα ταμεία του νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι λίγο πριν αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων και των φορέων συναντήθηκαν με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου, από τον οποίο απαίτησαν και πέτυχαν να δοθεί εντολή στα ταμεία να μη δέχονται χρήματα από τον κόσμο.

«Αυτό που γίνεται σήμερα πρέπει να συνεχιστεί...»

Από τη χτεσινή παρέμβαση έξω...
Από τη χτεσινή παρέμβαση έξω...
Η κίνηση για αρκετούς από όσους είχαν χτες την ανάγκη του νοσοκομείου ήταν μια μικρή ανάσα. Χαρακτηριστική ήταν η συζήτηση δύο γυναικών, η μία συνταξιούχος του ΟΓΑ και η άλλη του ΙΚΑ, μπροστά το ταμείο: «Μπράβο παιδιά», είπε η πρώτη και συνέχισε: «Συνέχεια λένε πληρώστε το ένα, πληρώστε το άλλο, όλα τα αυξάνουν. Μας ρωτάνε αν έχουμε; Από 320 ευρώ παίρνουμε σύνταξη εγώ και ο άντρας μου, με το ζόρι καταφέρνουμε να τρώμε. Αυτό που γίνεται σήμερα κάπως πρέπει να συνεχιστεί». Ενώ η δεύτερη συνταξιούχος συμπλήρωσε: «Να βοηθήσουμε και εμείς, δεν ξέρω τι να κάνουμε, αλλά να ρωτήσουμε. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Μας βάζουν να πληρώσουμε και ορίστε οι παροχές που έχουμε» και έδειξε την ατέλειωτη ουρά από ασφαλισμένους μπροστά στη γραμματεία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων οι οποίοι περίμεναν επί ώρες για να εξυπηρετηθούν. Ουρές που όπως οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι είπαν εμφανίστηκαν με το νέο σύστημα του καθορισμού ραντεβού (μέσω του νούμερου 1535).

Ιδιαίτερο στιγμιότυπο της χτεσινής παρέμβασης ήταν όταν εκπρόσωπος των γιατρών του νοσοκομείου εξέφρασε τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση και διάβασε τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει να περάσουν τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας και που θα οδηγήσουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Εξω οι επιχειρηματίες από το χώρο της Υγείας. Η Υγεία είναι δικαίωμα», ενώ ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι «οι γιατροί του νοσοκομείου έχουμε αποφασίσει σε συνέλευση ότι θα αγωνιζόμαστε ώστε οι άνεργοι της Ζώνης να έχουν πλήρη και δωρεάν περίθαλψη στο νοσοκομείο μας» και κάλεσε σε συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για τις 31 Γενάρη, οπότε θα κλείσουν πια οι ίδιοι τα ταμεία του νοσοκομείου από τις 8 το πρωί ως το μεσημέρι.

Παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα

Η μεγάλη αποδοχή του κόσμου και η ταυτόχρονη αγανάκτησή του ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χτεσινής κινητοποίησης στο Κέντρο Υγείας Αστερουσίων στο Χάρακα (Ηράκλειο Κρήτης), που πραγματοποίησαν από κοινού η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ αντίστοιχα ενάντια στο νέο χαράτσι των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας καθώς και κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ για τη μετατροπή της Υγείας - Πρόνοιας σε επιχείρηση με στόχο το κέρδος.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ συγκεντρώθηκαν από τις 9 το πρωί έξω από το Κέντρο Υγείας, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας υλικό με το οποίο καλούσαν τους αγρότες και τους εργαζόμενους να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Στα πλαίσια της κινητοποίησης έγινε και συμβολικός αποκλεισμός των ταμείων του Κέντρου Υγείας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που προσέρχονταν να μην πληρώνουν το 5ευρω που τους ζητείται για κάθε εξέταση.

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επίθεση που δέχονται στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αλλά και για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας που όπως ανέφεραν δυο μέρες το μήνα δεν μπορεί να εφημερεύει λόγω οφειλών του κράτους προς τους γιατρούς. Επίσης επισήμαναν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ