Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
«Τιμολογήστε, εισπράξτε, πληρώστε»!

Η κυβέρνηση θέλει τους εργαζόμενους στην Υγεία να λειτουργούν ως ταμίες και όχι με γνώμονα την προστασία των λαϊκών αναγκών

Με την υπόδειξη «τιμολογήστε, εισπράξτε, πληρώστε» έκλεισε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τη σύσκεψη στελεχών των νοσοκομείων της Αττικής, σηματοδοτώντας έτσι τη σύνταξη προϋπολογισμών άγριας λιτότητας για τα δημόσια νοσοκομεία, που θίγουν γιατρούς, εργαζόμενους και ασθενείς.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι διοικητές της Α' και Β' Υγειονομικής Περιφέρειας και όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου. Οι υποδείξεις της πολιτικής ηγεσίας ήταν σαφέστατες: «Καμιά δαπάνη δε θα μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2011 και γι' αυτό κάντε τους λογαριασμούς σας». Οι υποδείξεις - για να επιτευχθεί η συνολική μείωση κατά 10% των δαπανών Υγείας που επιτάσσει το μνημόνιο - έγιναν με ιδιαίτερη επιμονή για:

  • Περικοπές στα φάρμακα και στα υλικά με την υπόδειξη για μείωση κατά 20% της φαρμακευτικής δαπάνης με την προώθηση των αντίγραφων φαρμάκων. Μάλιστα, για την περίπτωση που οι «γιατροί είναι γενναιόδωροι» - κατά την έκφραση του υπουργού - στη χρήση κάποιων υλικών ή στην κατευθυνόμενη συνταγογραφία, τότε, ακόμα και σε περίπτωση υπονοιών, κάλεσε τους διοικητές να τους βγάζουν απ' τα χειρουργεία για τρεις μήνες. Δηλαδή οι γιατροί - πέρα από περιπτώσεις που παραβιάζουν τον όρκο - πρέπει να ενεργούν ως λογιστές και όχι ως επιστήμονες, ενώ οι διοικητές πρέπει να μετατραπούν σε αστυνόμους που θα «εφαρμόζουν το νόμο».
  • Εκτός απ' τις περικοπές στις παροχές, η ηγεσία του υπουργείου κάλεσε τις διοικήσεις των νοσοκομείων να εξαπολύσουν σαφάρι για την είσπραξη των εσόδων: Δηλαδή τα νοσήλια απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, το τρίευρω, που είναι ένα σημαντικό έσοδο κατά την έκφραση του υπουργού, τις εξετάσεις των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, καθώς και εκείνων των εσόδων απ' την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι έχει έτοιμη την κοινή υπουργική απόφαση με το οργανόγραμμα για την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου και θα κοινοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Δηλαδή την ολοκληρωμένη - γιατί έχουν ήδη αυτά τα χαρακτηριστικά - λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων. Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που έδωσαν οι διοικητές του «Ευαγγελισμού» και του «Αγλαΐα Κυριακού». Επειδή με το νέο σύστημα εφημεριών ο «Ευαγγελισμός» χρειάζεται 1.015.000 ευρώ - έναντι 924.000 - το μήνα, το νοσοκομείο πρέπει να βρει 91.000 ευρώ και η κυβέρνηση του λέει να τα βρει από τα έσοδα των απογευματινών ιατρείων, δηλαδή απ' τις τσέπες των ασθενών. Το ίδιο θα συμβεί με το «Αγλαΐα Κυριακού» που πρέπει να βρει 15.000 ευρώ. Μάλιστα, ο διοικητής του είπε ότι λόγω έλλειψης ρευστού ακυρώνονται 30 απ' τους 100 διαγωνισμούς για προμήθειες.
Αντιλαϊκοί διαγκωνισμοί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Σύμμαχο στην πολιτική των ανακοστολογήσεων - προς τα πάνω βέβαια - των ιατρικών πράξεων βρήκε η κυβέρνηση την αξιωματική αντιπολίτευση.

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα, που μιλούσαν για υποκοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς σε γραπτή δήλωσή του εκφράζει την έκπληξή του, τονίζοντας: «Κάποιος πρέπει να συμβουλεύσει το νέο υπουργό Υγείας πώς θα αυξήσει τα έσοδα των νοσοκομείων και όχι πώς θα τα μειώσει, ώστε να πάψει το φαινόμενο για κάθε δέκα ευρώ που αγοράζουν σήμερα τα νοσοκομεία να πληρώνουν το ένα και να στέλνουν τα υπόλοιπα εννέα στα παιδιά μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ