Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Η πείρα του «Καποδίστρια» και ο «Καλλικράτης»

Στο χτεσινό «Ριζοσπάστη» γράφαμε σχετικά με τον «Καλλικράτη» ότι τα νέα όργανα τοπικής διοίκησης σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων είναι κρατικοί μηχανισμοί για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της κεντρικής κρατικής πολιτικής. Και το κράτος είναι των μονοπωλίων, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, που είναι μια μικρή μειοψηφία του πληθυσμού, άρα αντιλαϊκό. Υπάρχει ήδη η εμπειρία από τον «Καποδίστρια».

Ο «Καποδίστριας» δεν αντιμετώπισε τα λαϊκά προβλήματα. Δεν αντιμετωπίστηκε η περιφερειακή ανισότητα. Δε λύθηκαν προβλήματα υποδομών, όπως αποχετευτικό, αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση, διαχείριση νερού, δάση και αντιπυρική προστασία, αλλά και ζητήματα κοινωνικής φροντίδας.

Οι νομάρχες και οι δήμαρχοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα. Αυτό είναι το άλλοθί τους, γιατί συνέβαλαν ώστε να εμπλακούν ακόμη πιο γερά οι επιχειρηματικοί όμιλοι με την τοπική διοίκηση και να κερδοφορούν σε βάρος του λαού. Αλλωστε, κανείς απ' αυτούς που τα έλεγαν και που ανήκουν σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ., δε στάθηκε μαζί με το λαό στους αγώνες του, είτε τους εργατικούς για το μεροκάματο, την ασφάλιση, ούτε στους συνταξιούχους, ούτε στους φτωχούς αγρότες, ούτε στους γονείς που πάλευαν για τη μόρφωση των παιδιών τους. Και όποιος το έκανε, το έκανε για να δηλώσει παρουσία στα ΜΜΕ, να τον προβάλουν ως τάχα αγωνιστή, ενώ από την πίσω πόρτα εφάρμοζε την αντιλαϊκή πολιτική.

Ο «Καλλικράτης» υπηρετεί και την ανάπτυξη, και την αντιμετώπιση της κρίσης σε βάρος του λαού και υπέρ των επιχειρηματιών, αφού ως κρατικός μηχανισμός επιφορτίζεται για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ ανοίγει το δρόμο για επιχειρηματική δράση και στους τομείς Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας.

Ο «Καποδίστριας» με τη βοήθεια όλων των άλλων κομμάτων έγινε ο μοχλός για να περάσουν και να διευρυνθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις με τις συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα stage. Χτύπησε τις συλλογικές συμβάσεις με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Με τον «Καλλικράτη» κλείνουν μια σειρά οργανισμών και επιχειρήσεων της τοπικής διοίκησης, ένα μεγάλο μέρος των συμβασιούχων έχει ήδη απολυθεί, ενώ θα απολυθούν και άλλοι.

Μοχλοί στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, που ήταν στα χέρια των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, αποδείχθηκαν κακοί, σε πολλές περιπτώσεις χειρότεροι εργοδότες, πρωτεργάτες στο να περάσουν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να εξοικειώσουν τους εργαζόμενους με την πιο βαθιά εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, όλων των κοινωνικών υπηρεσιών που σήμερα απαιτούν σταθερό προσωπικό, γενικευμένες παροχές και ποιότητα.

Με τον «Καλλικράτη», προωθείται η κατηγοριοποίηση των σχολείων με ταξικά κριτήρια και η οργανική σύνδεσή τους με επιχειρήσεις, τα σχολεία θα έχουν διαφοροποιημένα τοπικά προγράμματα, που σημαίνει ότι καταργείται και τυπικά ο ενιαίος ισότιμος χαρακτήρας της παρεχόμενης μόρφωσης, με αποτέλεσμα να ωθούνται τα παιδιά στην αμορφωσιά και στην προετοιμασία για εργασιακή περιπλάνηση.

Μέσω του «Καλλικράτη», οι επιχειρηματίες θα καταφέρουν να αντλήσουν νέα κέρδη, να ληστεύουν το φυσικό και το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ το πρόβλημα της ανεργίας και της περιστασιακής απασχόλησης θα φουντώσει.

Προγράμματα που είχαν οι δήμοι και που ήταν πολύ κάτω από τις ποσοτικές και ποιοτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, τώρα θα περάσουν ολοκληρωτικά στα χέρια των ιδιωτών και των εταιρειών, ενώ εκεί που υπήρχαν οι λεγόμενες αναπτυξιακές δημοτικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, θα γίνουν και επίσημα κερδοσκοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα τομείς όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», η καθαριότητα, τα στερεά απόβλητα, κ.λπ. Ανοίγει ο δρόμος, ιατρικοί επιχειρηματικοί όμιλοι να αρπάξουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε βάρος της τσέπης των εργαζομένων. Ηδη με τα διαδημοτικά δίκτυα για την Υγεία, ανοίγουν το δρόμο της οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε καθαρά επιχειρηματική βάση, ενώ η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την ανάθεση αυτού του τομέα στην τοπική διοίκηση. Οσο για τα ζητήματα Πρόνοιας, που αναπτύσσουν τάχα για ανακούφιση των φτωχών, στην πραγματικότητα εφαρμόζουν πολιτική πτωχοκομείου με την προσβλητική φιλανθρωπία, με συσσίτια, ή προσωρινή στέγη σε άστεγους, μια πολιτική που στην ουσία απενοχοποιεί την κυρίαρχη πολιτική, συμβάλλει στην εκτόνωση, αλλά και στη δημιουργία μηχανισμών ενσωμάτωσης του λαϊκού παράγοντα.

Σε όλες τις περιοχές, το αναπτυξιακό ενδιαφέρον είτε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε στην αξιοποίηση των ακτών, των ορεινών όγκων, (εμπορευματοποίηση γης), είτε στη διαχείριση νερού και την εμφιάλωση, είτε στον αγροτουρισμό κ.λπ., η τοπική διοίκηση θα το αναθέσει σε ανώνυμες εταιρείες, μονοπωλιακούς ομίλους.

Ολα αυτά τα χρόνια, εκεί που οι ιδιωτικές εταιρείες έπαιρναν στα χέρια τους τομείς που ανήκαν στην τοπική διοίκηση, όχι μόνο δεν υπήρχε καμία αντίσταση από τοπικές αρχές όπου πλειοψηφούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αλλά συνέδραμαν κιόλας.

Να γιατί πρέπει να καταποντιστούν οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στις εκλογές και τα αναχώματά τους και να ενισχυθεί αποφασιστικά η «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζει το ΚΚΕ.


Ι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ