Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και η αλληλεγγύη

Δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σύμβαση του ΟΗΕ περί αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» που είχε καταψηφίσει το ΚΚΕ τον περασμένο Αύγουστο

Με το σκεπτικό ότι η σύμβαση του ΟΗΕ για το «Διεθνικό Οργανωμένο Εγκλημα» χρησιμοποιείται για τη συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και σε βάρος των ριζοσπαστικών κινημάτων, το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή τη συγκεκριμένη σύμβαση όταν αυτή συζητήθηκε στο Θερινό Τμήμα της Βουλής στις 26 Αυγούστου και σχετικό ρεπορτάζ υπήρχε την επόμενη μέρα στον «Ριζοσπάστη».

Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα με αφορμή τη δημοσίευση της σύμβασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και χτεσινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», το οποίο έκανε λόγο για εν κρυπτώ αλλαγή από την κυβέρνηση του «τρομονόμου», με αποτέλεσμα να θεωρούνται «τρομοκρατική δράση και οι διαδηλώσεις».

Πρόκειται για τη λεγόμενη «Σύμβαση Παλέρμο» του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 2000 και με πρόσχημα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» περιέχει μια σειρά από διατάξεις που περιορίζουν ακόμα περισσότερο κεκτημένα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των λαών.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε τη σύμβαση

Συγκεκριμένα όπως είχε τονίσει στη συζήτηση στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, στη σύμβαση με πρόσχημα την «τρομοκρατία» προωθούνται διατάξεις σε βάρος των λαϊκών κινημάτων ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα καθιερώνεται η ευθύνη για νομικά πρόσωπα (π.χ. σωματεία) στην περίπτωση που παρέχουν εφόδια ή και χρηματική ενίσχυση σε μετανάστες πρόσφυγες λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τους οποίους η νομοθεσία κάποιων κρατών θεωρεί «τρομοκράτες».

Επίσης στον τομέα της δικαστικής συνδρομής όταν στην Ελλάδα μια ενέργεια δε θεωρείται ποινικό αδίκημα, αλλά διώκεται ως τέτοιο στις ΗΠΑ, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να δώσει δικαστική συνδρομή στις ΗΠΑ, μια χώρα που λειτουργεί το Γκουαντάναμο. Γίνεται ακόμα λόγος για ειδικές ανακριτικές τακτικές, παραπέμποντας στις ανακρίσεις που έκανε η CIA μέσα σε αεροπλάνα ή σε μυστικές φυλακές ανά τον κόσμο και καθιερώνεται η διευρυμένη ηλεκτρονική παρακολούθηση.

«Η σύμβαση αυτή είναι ένα νομοθετικό όπλο σημαντικό στην επιβολή της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής τάξης των πολέμων, των επεμβάσεων και του χτυπήματος των λαϊκών κινημάτων και οργανώσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Σκυλλάκος.

Με βάση τις διατάξεις της, είπε, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να διώκεται όποιος δίνει βοήθεια, για παράδειγμα στο ΡΚΚ το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Στο πλαίσιο της Σύμβασης η κυβέρνηση απέσυρε διάταξη που υπήρχε στην ισχύουσα εθνική νομοθεσία η οποία έλεγε ότι δε συνιστούν τρομοκρατική πράξη εκείνες οι πράξεις που έχουν ως στόχο την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος (π.χ. να πέσει η χούντα), τη διαφύλαξη ή αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, τη δράση υπέρ της ελευθερίας ή την άσκηση θεμελιώδους ατομικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Η διάταξη είχε μπει ως ασφαλιστική δικλείδα στον «τρομονόμο», με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται τότε ότι με τη διάταξη αυτή ξεκαθαρίζεται ότι ο «τρομονόμος» δε στρέφεται κατά όσων παλεύουν για τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Το επιχείρημα της αφαίρεσης ήταν ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα διασφαλίζονται από άλλες σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπερασπιζόμενος τότε τη Σύμβαση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ισχυρίστηκε ότι δεν απορρέει από καμία διάταξη κίνδυνος περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων και είπε ότι «ο κίνδυνος κατά των δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών δεν προέρχεται τόσο από το νομικό εποικοδόμημα όσο από την αδιαφανή δράση των μηχανισμών εξουσίας».

Tη Σύμβαση ψήφισε και η ΝΔ, κατά ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. την καταψήφισε επειδή όπως είπαν οι βουλευτές του περιέχει διατάξεις ευνοϊκές για τους μετανάστες!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ