Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπόσχεται νέα κέρδη στο κεφάλαιο με ξεζούμισμα του λαού

Ο Γ. Παπανδρέου στο ταξίδι του στην Αμερική προκαλεί διαφημίζοντας τις αντιλαϊκές ανατροπές και τη συμβολή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή

Οι υπηρεσίες στον ιμπεριαλισμό αναγνωρίζονται...
Οι υπηρεσίες στον ιμπεριαλισμό αναγνωρίζονται...
Τα «εύσημα» των Αμερικανών συμμάχων της για την επιβολή των βάρβαρων μέτρων που τσακίζουν το εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού εισέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προχτές αργά το βράδυ στην Ουάσιγκτον.

Τα «συγχαρητήρια» του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση δεν περιορίστηκαν μόνο στην αποφασιστικότητά της για προώθηση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, αλλά και για τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχει στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Σύμμαχοι στην αντιλαϊκή επέλαση

Οι ένθερμες εκδηλώσεις και τα εγκωμιαστικά σχόλια του Τζ. Μπάιντεν προς τον Γ. Παπανδρέου για τον «τρόπο που χειρίζεται την κρίση». Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, κάνοντας λόγο για «κοινή αντζέντα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα». Αλλά και οι προσκλήσεις του πρωθυπουργού προς το ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο να επενδύσει στη χώρα, φανερώνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

1) Θα αξιοποιήσει τις παραινέσεις των συμμάχων της, για να προωθήσει σκληρότερα μέτρα, προκειμένου να μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, ώστε να διαμορφώσει «ευνοϊκό» κλίμα για το εγχώριο και ξένο κεφάλαιο.

2) Είναι αποφασισμένη να εμβαθύνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο να εξασφαλίσει την κερδοφορία του ελληνικού κεφαλαίου.

«Βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο και κάνουμε μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα ισχυροποιήσουν την οικονομία μας, θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και στις δυνατότητες της χώρας μας για μια ανταγωνιστική οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, προαναγγέλλοντας την εφαρμογή νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που θα προσφέρουν ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια στο κεφάλαιο.

Προσφέροντας χέρι βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «τη σθεναρή υποστήριξή του στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και χαιρέτισε την τολμηρή ηγεσία του πρωθυπουργού»!

Υπό ΝΑΤΟική σκέπη η εξωτερική πολιτική

Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κυπριακού, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη «βούληση της κυβέρνησης να δοθεί λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε στον Ελληνα πρωθυπουργό την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να υπάρξει «άμεση λύση του ζητήματος», προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο Τζ. Μπάιντεν: «Εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να προωθήσει την ενσωμάτωση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες στην Αθήνα και τα Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος».

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι στη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Νοέμβρη στη Λισαβόνα θα «υπάρξουν εξελίξεις»...

Ο Τζ. Μπάιντεν «χαιρέτισε» επίσης τις «προσπάθειες της Ελλάδας και της Τουρκίας να ενδυναμώσουν τις σχέσεις» και εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ για «μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού», με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές να αναζητούν μια νέα φόρμουλα, για να σερβίρουν ένα αντίστοιχο «διχοτομικό σχέδιο», όπως αυτό που είχαν σχεδιάσει με τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν. Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι συμφωνήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να «υπάρχει συνεχής και τακτική επαφή για τα θέματα αυτά»!

Αναζητά ρόλο και στη Μέση Ανατολή

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει όλα τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μπάιντεν για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Ιράν Μ. Αχμαντινετζάντ στη Νέα Υόρκη, αλλά και για τις στρατιωτικές συμφωνίες που υπέγραψε με τον Ισραήλ η ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση και ο Γ. Παπανδρέου, διεκδικώντας το ρόλο του διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ, ετοιμάζονται να εμπλέξουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε το Ιράν να «συμμορφωθεί σχετικά με το πυρηνικό του πρόβλημα».

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ψευδεπίγραφη και κατευθυνόμενη από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα «ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή, επιχειρώντας να κρύψουν ότι ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ προωθούν το σχέδιο για τη «Νέα Μέση Ανατολή», με στόχο τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους - προτεκτοράτου.

«Ανεξάρτητο» Κόσσοβο στο ΝΑΤΟ

Την «προθυμία» της να προσφέρει υπηρεσίες στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και για τα σχέδιά του στα Βαλκάνια εμφανίστηκε η ελληνική κυβέρνηση. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Τζ. Μπάιντεν συζήτησαν την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου και σύμφωνα με το Λευκό Οίκο συμφώνησαν τους «τρόπους για να προχωρήσουν εμπρός, έτσι ώστε οι λαοί της Σερβίας και του Κοσσόβου να είναι σε θέση να ενσωματωθούν πλήρως σε μία Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική»! Ουσιαστικά, δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου μέσα από την ένταξή του στους «ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες το βράδυ στο «Economic Club» της Νέας Υόρκης μπροστά σε χρηματιστές και επενδυτές, αλλά και νωρίτερα με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, φρόντισε να παρουσιάσει τα κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο ξένο κεφάλαιο για να επενδύσει στη χώρα, προκειμένου να ενισχυθεί και να στηριχθεί και η κερδοφορία του ντόπιου κεφαλαίου, διαμηνύοντας ότι «η κρίση δεν ήταν η αρχή του τέλους, αλλά μια νέα αρχή»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ