Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Ο «Καλλικράτης» «βλάπτει την υγεία»!

Συνέντευξη Τύπου του Βαγγέλη Μπούτα, υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Από τη συνέντευξη που έδωσε χτες ο Β. Μπούτας
Από τη συνέντευξη που έδωσε χτες ο Β. Μπούτας
Μ ε την μεταφορά τομέων και υπηρεσιών υγείας - πρόνοιας στις περιφέρειες και στους δήμους, που προβλέπεται στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», το δημόσιο αγαθό της υγείας θα γίνει ακόμα πιο «ακριβό» για το λαό, καθώς θα έχουμε μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση, ενώ θα κατακερματιστούν οι υπηρεσίες υγείας - πρόνοιας και θα οξυνθεί η ανισόμετρη ανάπτυξη μέσα και ανάμεσα στις περιοχές της χώρας.

Αυτά σημείωσε ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, χτες στη Λάρισα, για τα ζητήματα της Υγείας - Πρόνοιας.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν η Μαρία Γαβαλά, υποψήφια αντιπεριφειάρχης Λάρισας, ο Γ. Λαμπρούλης, υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, καθώς, επίσης, ο Πασχάλης Μολυβδάς, καθηγητής φυσιολογίας του Ιατρικού Τμήματος και κοσμήτορας της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Κική Θεοδώρου, επίκουρος καθηγήτρια ιατρικής φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Οπως γράφτηκε στον Τύπο - είπε ο Β. Μπούτας - μέσα στο 2010, αναμένεται να καταρτιστούν δυο Προεδρικά Διατάγματα για την ένταξη των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στην "καλλικρατική" δομή της χώρας. Με το πρώτο, θα γίνει μεταφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους δήμους και με το δεύτερο αντιστοίχιση των υπόλοιπων υπηρεσιών σε επίπεδο ευρύτερης Περιφέρειας. Το σχέδιο αυτό και στα δύο επίπεδα θα έχει μεταβατική περίοδο δύο ετών.

Οι σχεδιασμοί αυτοί επικαιροποιούν ένα παλιότερο σχέδιο που προέβλεπε ότι στους δήμους θα μεταφερθούν τα 200 Κέντρα Υγείας και 400, περίπου, μονάδες του ΙΚΑ, ενώ στις Περιφέρειες θα μεταφερθούν πάνω από 70 νοσοκομεία. Στην κεντρική διοίκηση θα παραμείνουν κοντά στα 50 νοσοκομεία που έχουν πάνω από 400 κρεβάτια, τα 7 πανεπιστημιακά και τα 11 του "ειδικού καθεστώτος", (κυρίως αυτά που είναι συνέχεια κληροδοτημάτων, όπως ο "Ερυθρός Σταυρός", το "Αγλαΐα Κυριακού" κλπ.)».

«Η κυβέρνηση - συνέχισε - κάνει λόγο για "αποκέντρωση" που θα ωφελήσει το λαό, επειδή, όπως ισχυρίζεται, "η Τοπική Διοίκηση είναι πιο κοντά στον πολίτη". Η αλήθεια, όμως είναι ότι αυτή η "αποκέντρωση" δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Θα λειτουργήσει ως μέσο για παραπέρα δραστική μείωση στην κρατική και εργοδοτική δαπάνη για την υγεία, με μεταφορά της οικονομικής επιβάρυνσης στους ίδιους τους εργαζόμενους, μέσω των ιδιωτικών πληρωμών, των ασφαλιστικών εισφορών, της τοπικής φορολογίας.

Καθώς, η λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων θα εξαρτάται από την επιχειρηματική - διαχειριστική ικανότητα των δημοτικών και περιφερειαρχικών αρχών, θα έχουμε ως αποτέλεσμα να κατηγοριοποιούνται οι υπηρεσίες που θα παρέχονται σε "καλές", "μέτριες" και "υποτυπώδεις" - θα είναι, δηλαδή, σαν τα ξενοδοχεία των 2, των 3, των 4, ή των 5 αστέρων - ενώ νοσοκομεία που θα κρίνονται "μη αποδοτικά", θα αναγκάζονται είτε να συγχωνευτούν με άλλα, ή και να κλείσουν. Αυτές ήταν οι επιπτώσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου έχει, προ πολλού, υλοποιηθεί αυτού του είδους η "αποκέντρωση"».

«Για μας - υπογράμμισε - η κάλυψη των αναγκών του λαού απαιτεί την ενιαία λειτουργία των τριών επιπέδων υγείας, (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια). Την ανάπτυξη, δηλαδή, των υποδομών και των υπηρεσιών ως ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας υγείας, (πρόληψη - διάγνωση - θεραπεία - αποκατάσταση), που γίνεται και στα τρία επίπεδα. Ιδιαίτερα τα ζητήματα δημόσιας υγείας (π.χ., μόλυνση του νερού, ατμοσφαιρική ρύπανση κ.ά.), δεν μπορούν ν' αντιμετωπιστούν από κάθε δήμο χωριστά, ή και από ομάδα δήμων, καθώς χρειάζονται συλλογικά μέτρα που θα εφαρμόζονται ενιαία για όλους.

Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο χαρακτήρας του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας είναι ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος και η ανάπτυξή του έχει σαν κριτήριο την δωρεάν ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Μεγάλες ελλείψεις

Ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο «δημόσιο» σύστημα υγείας στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι:

* Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, 11 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, δεν λειτουργούν, ακόμα, όλες οι κλινικές και τα τμήματα που προβλέπονται, λείπουν γιατροί και πάνω από 250 νοσηλευτές.

* Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας λείπουν 40 γιατροί και 300 νοσηλευτές.

* Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας λείπουν 26 γιατροί και 230 νοσηλευτές και άλλο προσωπικό.

* Το Νοσοκομείο Τρικάλων λειτουργεί με τον ίδιο αριθμό προσωπικού κι ας αυξήθηκαν τα κρεβάτια από 130 σε 350.

* Στο Νοσοκομείο του Βόλου υπάρχουν πάνω από 500 κενές οργανικές θέσεις.

* Στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας καλύπτεται μόνο το 54% των οργανικών θέσεων των γιατρών και το 62% των νοσηλευτών και άλλου προσωπικού.

Για μας - είπε - αυτές οι μεγάλες ελλείψεις δεν οφείλονται σε «λάθη» και «αδυναμίες», σε «αργοπορίες» και «παραλείψεις» των κυβερνήσεων, αλλά είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής, που στοχεύει στην υποβάθμιση του δημόσιου τομέα της υγείας, ώστε να διευρύνεται το πεδίο κερδοσκοπικής δράσης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας. Και δεν είναι άσχετο μ' αυτό το γεγονός ότι, στη Θεσσαλία, αυξήθηκε η ιδιωτική επιχειρηματική διείσδυση στο χώρο, καθώς βλέπουμε να «φυτρώνουν», συνεχώς, νέες ιδιωτικές κλινικές και πολυκλινικές, να πληθαίνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Τέλος, επισημαίνοντας ότι «σήμερα, για να εξασφαλίσει κάποιος ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρέπει, οπωσδήποτε, να πληρώσει, είτε απευθυνθεί στον ιδιωτικό - επιχειρηματικό τομέα, ή στο λεγόμενο "δημόσιο σύστημα υγείας", ο Β. Μπούτας, κάλεσε τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας, όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα ν' αγωνιστούν για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ