Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ
Αποκαλυπτική η απόφαση της κυβέρνησης

Την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους ανασφάλιστους, σε μια περίοδο που η ανεργία και τα «λουκέτα» σε μικρομάγαζα αυξάνονται καθημερινά, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Την ώρα που αυξάνονται οι τιμές σε ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, ΦΠΑ, βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, «μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων και ιδιαίτερα νέων ζευγαριών εργατών, εργατριών και αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ έχουν μείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, έχουν στερηθεί ακόμα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους φιλάσθενους, με νέα ζευγάρια που έχουν παιδιά», τονίζει το Κέντρο. Καταγγέλλει την κυβέρνηση που προχτές στη Βουλή απέρριψε την πρόταση (που κατέθεσε το ΚΚΕ) για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους τους ανασφάλιστους, με το επιχείρημα μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τα δημόσια ταμεία και θα οδηγούσε σε αύξηση της φορολογίας. Βέβαια, μόλις πριν λίγες μέρες - υπογραμμίζει το Κέντρο - η κυβέρνηση ...μείωσε κι άλλο τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου! Το ΕΚ καλεί το λαό να μη μείνει απαθής, να αντιδράσει ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία της λαϊκής οικογένειας. Καλεί τους εργάτες να απευθυνθούν στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου, να συγκροτήσουν Επιτροπή προστασίας ανασφάλιστων εργαζομένων, να οργανωθούν μέσα από τα σωματεία και να δημιουργήσουν Επιτροπές στις λαϊκές γειτονιές.

Διαδήλωσαν στη Νάουσα

Στο μεταξύ, χτες, εργαζόμενοι της Νάουσας διαδήλωσαν για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, των απολυμένων και των απλήρωτων εργατών, μέσα από δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, διεκδικώντας μεταξύ άλλων θεώρηση των ατομικών βιβλιαρίων υγείας των απολυμένων της ΕΝΚΛΩ που παραμένουν άνεργοι και, ενώ έχουν πραγματοποιήσει από 7.500 έως 10.000 ημερομίσθια, σήμερα είναι καταδικασμένοι να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε έξω από το Ειρηνοδικείο όπου οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει η ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, με αφορμή τη χτεσινή εκδίκαση της υπόθεσης 8 συνδικαλιστών που διώκονται για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» επειδή συμμετείχαν σε συμβολική κινητοποίηση - κατάληψη το Νοέμβρη του 2007 στον ΟΑΕΔ της Νάουσας (για την προστασία των απολυμένων της ΕΝΚΛΩ). Οι συνδικαλιστές, με κοινό απολογητικό υπόμνημα, δήλωσαν ότι όσο συνεχίζονται τα προβλήματα των εργαζομένων και η επίθεση στα δικαιώματά τους, το εργατικό κίνημα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπισή τους.

Η κινητοποίηση ανέδειξε τα δραματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, με την ανεργία να αγγίζει το 60%-70% τους καλοκαιρινούς μήνες και με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν το χειμώνα να μείνουν χωρίς ταμείο ανεργίας και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης κατήγγειλαν ότι φαινόμενα απόλυτης φτώχειας άρχισαν να εμφανίζονται στη Νάουσα...

Μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Νάουσας απαιτεί: Να προστατευτούν με ειδικά μέτρα οι απολυμένοι και απλήρωτοι κλωστοϋφαντουργοί, που σπουδάζουν παιδιά, που έχουν πάρει δάνεια. Να δοθεί ενόψει του χειμώνα επίδομα θέρμανσης (στην περιοχή μια λαϊκή οικογένεια με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους θα χρειαστεί 4.500 με 5.000 ευρώ). Την επέκταση του νόμου 3460/06 εισοδηματικής ενίσχυσης σε όλους τους απολυμένους - άνεργους κλωστοϋφαντουργούς από τα κλειστά εργοστάσια. Να θεωρηθούν τα ατομικά βιβλιάρια υγείας των απολυμένων. Να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις των απλήρωτων εργαζομένων, ώστε να δικαιούνται επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, γιατί έχουν τις προϋποθέσεις. Με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας να πληρωθούν ΤΩΡΑ οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ. Οι άνεργοι οικοδόμοι να δικαιούνται το έκτακτο χειμερινό βοήθημα με 50 ένσημα. Οι οικοδόμοι που ασκούν το επάγγελμα για τουλάχιστον μία τριετία να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ