Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ

Ως ...φιλολαϊκή παρέμβαση της κυβέρνησης επιχείρησε να παρουσιάσει το φορολογικό νομοσχέδιο, χτες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος διαστρέφοντας εντελώς την πραγματικότητα και τις συνέπειες που θα έχουν οι διατάξεις του στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους, μίλησε για νομοσχέδιο που στοχεύει στην αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, παραβλέποντας ότι με το νομοσχέδιο καταργείται ουσιαστικά το αφορολόγητο όριο, θεσπίζονται «τεκμήρια διαβίωσης» που πλήττουν ομάδες χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, ενισχύονται οι φοροπαροχές προς τις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «βάζει τις βάσεις για ένα πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό φορολογικό σύστημα», που «θα αποτελέσει την βάση για μια δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος» και ταυτόχρονα για «εξορθολογισμό των δημοσίων εσόδων μέσα από ουσιαστικές παρεμβάσεις στα πεδία φορολόγησης».

Ο υπουργός ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο επέρχεται «μείωση των φορολογικών βαρών στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα και εισαγωγή ενός υψηλότερου συντελεστή στα υψηλά». Συνέχισε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει «τα κέρδη που επενδύονται από τις εταιρείες να φορολογούνται χαμηλότερα από τα κέρδη που μπαίνουν στις τσέπες των μετόχων» ενώ «καταργούμε όλες τις περιπτώσεις φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης που προκαλούν την κοινωνία και δίνουν το αίσθημα του άδικου». Το επόμενο βήμα της «φορολογικής μεταρρύθμισης» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας θα είναι ρυθμίσεις για την «αντιμετώπιση της σπατάλης δημόσιων πόρων μέσα από ένα πρόγραμμα ελέγχου των δημοσίων δαπανών και διαρθρωτικών αλλαγών στον δημόσιο τομέα».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος

Απαντώντας στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος απέδειξε ότι η υποτιθέμενη φορολογική ελάφρυνση των λαϊκών εισοδημάτων βρίσκεται μόνο στα λόγια των κυβερνητικών στελεχών και σημείωσε με έμφαση ότι η κυβέρνηση ...«ξεχνά την αύξηση του ΦΠΑ, τις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τσιγάρα, στα ποτά και την εισαγωγή του ΦΠΑ και σε άλλους τομείς των υπηρεσιών», δηλαδή, «αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας που πλήττουν κατ' εξοχήν τα λαϊκά εισοδήματα».

Ο βουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι εκτός από τη σημαντική αύξηση των έμμεσων φόρων «έχουμε και την έμμεση μείωση στο μισό του αφορολόγητου, από την στιγμή που η κυβέρνηση το συνδέει με τις αποδείξεις», ενώ κατάγγειλλε ότι οι ρυθμίσεις για τα τεκμήρια «προαναγγέλλουν την επιβολή νέων φόρων για ανύπαρκτα εισοδήματα». Οσον αφορά την φορολογία του κεφαλαίου ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως το νομοσχέδιο «διατηρεί τα φορολογικά προνόμια σε διάφορα τμήματα του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα τα επεκτείνει και σε άλλες επιχειρήσεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αποκάλυψε ότι «η ένταξη στην φορολογική κλίμακα των μερισμάτων από τα διανεμόμενα κέρδη, θα πλήξει μόνον τους μικροεπενδυτές», αφού η φορολογία διανεμόμενων κερδών αφορά τα φυσικά πρόσωπα και δεν αγγίζει «τα μεγάλα χαρτοφυλάκια», τα οποία άλλωστε «εύκολα μετακινούνται στο εξωτερικό».

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένο παράδειγμα ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι «εάν θέλει να μεταβιβάσει κάποιος στο παιδί του μια ομόρρυθμη εταιρεία, έχει 20% φορολογία, ενώ την ανώνυμη την μεταβιβάζει με 15 τοις χιλίοις»!

Για νομοσχέδιο που δημιουργεί «αντικίνητρα επιχειρηματικότητας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της ΝΔ Αναστάσιος Καράογλου, υποστηρίζοντας ότι «χτυπά την κτηματαγορά και τον οικοδομικό κλάδο. Επίσης σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις του «πλήττονται οι μικρομεσαίοι». «Συντηρείται η ασυλία των υψηλών εισοδημάτων» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ενώ οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξαν πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγρια φοροεπιδρομή σε βάρος των μικρών εισοδημάτων(2013-07-04 00:00:00.0)
Ερχονται νέες φορολογικές ανατροπές(2013-01-24 00:00:00.0)
Ασήκωτοι φόροι και χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες(2013-01-12 00:00:00.0)
«Οχι» στις νέες φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου(2011-03-17 00:00:00.0)
Τι προβλέπει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ(1997-08-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ