Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιο γερές πλάτες στα βάρβαρα μέτρα

Με ταξική συνέπεια υπέρ του κεφαλαίου πιέζει διαρκώς για επιτάχυνση και διεύρυνση των ανατροπών

Η ΝΔ είναι βασικός πυλώνας στην εκδήλωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Η πολιτική καταδίκη της, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, είναι όρος για να μετρήσει το κίνημα βήματα
Η ΝΔ είναι βασικός πυλώνας στην εκδήλωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Η πολιτική καταδίκη της, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, είναι όρος για να μετρήσει το κίνημα βήματα
Αποφασισμένη να βάλει πιο γερές πλάτες, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα και να διευρυνθεί το πακέτο των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, είναι η ηγεσία της ΝΔ.

Το επιτελείο της Ρηγίλλης, λαμβάνοντας και τα μηνύματα ισχυρών κέντρων της πλουτοκρατίας που αξιώνουν περισσότερη συναίνεση κυρίως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ενόψει της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, σπεύδει να ρίξει τους τόνους της φραστικής αντιπαράθεσης γύρω από το ποιος από τους δύο ευθύνεται για τη «κρίση δανεισμού».

Ηδη, ο Αντ. Σαμαράς «ξέχασε» τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει για την αποτελεσματικότητα του λεγόμενου «μηχανισμού διάσωσης» ΕΕ - ΔΝΤ, ενώ τελευταία «παραλείπει» να εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην προσφυγή στο ΔΝΤ. Επιπλέον, χθες προχώρησε ένα ακόμα βήμα, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός του επαχθούς χθεσινού δανεισμού σε έντοκα γραμμάτια.

Μήνυμα συναίνεσης και στήριξης των «αναγκαίων» αντιλαϊκών μέτρων αναμένεται να βγει και από τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ με τον Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη συνάντηση την έχει ζητήσει ο Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της απόφασης του Γιουρογκρούπ για το λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης», αλλά και για το αποτέλεσμα των «διαβουλεύσεων» που είχαν τα κυβερνητικά στελέχη με τα κλιμάκια του ΔΝΤ και της ΕΕ. Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού.

Στο πνεύμα της ταξικής συναίνεσης, στην αυριανή του ομιλία για το Φορολογικό στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να ασκήσει πίεση για να προχωρήσουν τα μέτρα «τόνωσης της αγοράς», δηλαδή στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Τη συναινετική γραμμή που έχει εφαρμόσει η ηγεσία της ΝΔ κατέδειξε ο πρώην γγ της ΚΟ Γ. Τραγάκης, δηλώνοντας (στην ΕΡΑ) ότι «έχουμε ψηφίσει 10 νομοσχέδια στη Βουλή και έχουμε συναινέσει στα 5».

Την ίδια στιγμή, συντηρείται με δηλώσεις γαλάζιων στελεχών το εσωκομματικό μέτωπο, όπου το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από το συνέδριο του Ιούνη. Τα προσκείμενα στον Αντ. Σαμαρά γαλάζια στελέχη δηλώνουν δημόσια ότι δεν επιθυμούν τη διαγραφή της Ντ. Μπακογιάννη, αλλά ταυτόχρονα αξιώνουν την «υποταγή» της στη νέα ηγεσία.

Διεργασίες για εκλογικές κολεγιές

Το ενδεχόμενο συνεργασίας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εξετάζουν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., προχωρώντας στις πρώτες βολιδοσκοπήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ρηγίλλης απάντησε σκόπιμα αόριστα στην πρωτοβουλία του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., που ζήτησε χθες κοινή κάθοδο ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. στις δημοτικές εκλογές, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. «Από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι για τις εκλογές αυτές τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες, τέτοιες συζητήσεις δεν έχουν νόημα», δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στην πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη για συνεργασία των δύο κομμάτων στις εκλογές.

Αιτιολογώντας την πρότασή του, ο Γ. Καρατζαφέρης είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «μόνον αν λειτουργήσουμε συνολικά και τα δύο κόμματα της παράταξης και οι ανεξάρτητες πολιτικές προσωπικότητες του χώρου, μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποια περιφέρεια, από αυτές που διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ με τον "Καλλικράτη"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ