Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Νέοι φόροι για τους φτωχούς αγρότες

Ξεκάθαρα ταξική η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και για το χώρο των αγροτών, αφού οι φτωχοί αγρότες επιβαρύνονται με νέους φόρους και οι μεγαλοαγρότες απαλλάσσονται, τόνισε χτες, με την παρέμβασή της στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Η Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι σήμερα «η πλειονότητα των αγροτών ανήκει στη φτωχή αγροτιά, αφού σύμφωνα με τη Γιούροστατ το 2007 το 80% είχε τυπικό ακαθάριστο κέρδος κάτω από 9.600 ευρώ», ενώ «οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 50% σε αντίθεση με το κόστος παραγωγής που αυξήθηκε». Οπως είπε, «πολλοί από αυτούς τους αγρότες καλούνται να πληρώσουν φόρους, αφού τα αφορολόγητο εισόδημα ουσιαστικά έπεσε στα 6.000 ευρώ», ενώ όσοι «καταφέρνουν να αποφύγουν τον μεσάζοντα μεγαλέμπορα και να πουλάνε οι ίδιοι την παραγωγή τους σε λαϊκές αγορές, τους τιμωρείτε με επιπλέον φόρους και επιβαρύνσεις. Εξισώνετε μικροπαραγωγούς, που πουλούν αποκλειστικά δική τους παραγωγή για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με τις εμπορικές επιχειρήσεις. Τους επιβάλλετε επιπλέον έξοδα, που σημαίνει μείωση του αγροτικού εισοδήματος». Οπως πρόσθεσε μάλιστα, «υπάρχει η ανησυχία ότι προοπτικά μέσα από αυτή την εξίσωση θα τους αποχαρακτηρίσετε από αγρότες».

Αναφερόμενη στα κυβερνητικά μέτρα, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε πως «καταργείτε όλες τις γεωργικές απαλλαγές από το φόρο κληρονομιάς που υπήρχε και αφορούσε κυρίως κληρονόμους που θα συνέχιζαν να είναι αγρότες», ενώ «χαρατσώνετε και αποθαρρύνετε τους μικρομεσαίους να συνεχίσουν το επάγγελμα του αγρότη». Οσον αφορά το θέμα της αύξησης της επιστροφής του ΦΠΑ, επισήμανε ότι «το ποσοστό μπορεί να μεγαλώνει, αλλά οι επιστροφές σε απόλυτους αριθμούς μικραίνουν», θυμίζοντας πως οι αγρότες ακόμη δεν έχουν λάβει την επιστροφή του ΦΠΑ με το παλιό ποσοστό.

Η βουλευτής του ΚΚΕ συνέκρινε τη φορολογική πολιτική για τους αγρότες, σημειώνοντας πως την ίδια στιγμή που «απαλλάσσονται φόρων εφοπλιστές και βιομήχανοι και μάλιστα επιδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ για τις άγονες γραμμές», «απαλλάσσετε τα αγροτεμάχια από το φόρο ακίνητης περιουσίας», ώστε «ωφελημένοι είναι οι μεγαλοαγρότες και η Εκκλησία».

Θα μπορούσε να υπάρχει κλίμακα και φοροαπαλλαγή για το μικρομεσαίο αγρότη, όχι μόνο βάσει της γης, αλλά και του είδους της καλλιέργειας και του εισοδήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τους βιοπαλαιστές αγρότες(2020-06-27 00:00:00.0)
Χτυπιέται πολύμορφα η αγροτιά(2010-10-16 00:00:00.0)
Καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς(2010-05-08 00:00:00.0)
Κοινή αγωνιστική δράση αγροτών και εργαζομένων(2010-05-04 00:00:00.0)
Εμπαιγμός των αγροτών(2009-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ