Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ

Τον ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου αποκάλυψε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης

Η πρόταση του ΚΚΕ για «αφορολόγητο 20.000 ευρώ το άτομο, για οικογενειακό αφορολόγητο 40.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί» είναι «ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη» τόνισε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, τοποθετούμενος στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ενα νομοσχέδιο που, όπως το χαρακτήρισε, είναι «ταξικό» και «προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της φορολογικής πολιτικής των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, σε μια περίοδο που, όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «τα καθαρά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ξεπέρασαν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ», ο φόρος φυσικών προσώπων αυξήθηκε από το 52% στο 74% των φορολογικών εσόδων του κράτους, ενώ αντίθετα ο φόρος των νομικών προσώπων την ίδια περίοδο μειώθηκε από το 48% στο 26%»! Οπως σημείωσε, «αυτό είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των καθαρών κερδών στις Ανώνυμες Εταιρείες, που έγινε διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Από το 45% κατέβηκε στο 25% και τώρα θα πάει στο 20%».

Εστιάζοντας στους στόχους του φορολογικού νομοσχεδίου, ο Αγγελος Τζέκης είπε ότι «επιδιώκει τη σταδιακή κατάργηση του αφορολόγητου εισοδήματος και τη σύνδεση της φορολογίας με τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, τα γνωστά «τεκμήρια διαβίωσης», με τα οποία θα εισπράττει φόρους ακόμη και από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό επιδιώκεται με τη μείωση του αφορολόγητου από τα 12.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ και η σύνδεση του υπολοίπου, με αποδείξεις που πρέπει να προσκομίζουν οι φορολογούμενοι, αλλά στις οποίες δεν υπολογίζονται οι δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο ή των εισιτηρίων μέσων μεταφοράς, δαπάνες οι οποίες απορροφούν ένα μεγάλο μέρος του λαϊκού εισοδήματος». Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «ενώ τιμαριθμοποιεί τους φορολογικούς συντελεστές των φυσικών προσώπων δεν τιμαριθμοποιεί το αφορολόγητο ποσό. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αύξηση την επόμενη χρονιά της φορολογίας των φυσικών προσώπων σε αντίθεση με το συντελεστή των νομικών προσώπων».

Αποκαλύπτοντας τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα περί κατάργησης φοροαπαλλαγών των νομικών προσώπων που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, ο Α.Τζέκης δήλωσε ότι υπάρχουν «εξαιρέσεις που προβλέπονται από διμερείς συμφωνίες για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Και εσείς λέτε ότι θα πιάσετε τις "οφ σορ" εταιρείες», οι οποίες «πηγαίνουν σε τέτοιες ακριβώς χώρες με τις οποίες υπάρχει η συγκεκριμένη συμφωνία». Παράλληλα, έκανε λόγο για «εξαιρέσεις που αφορούν διάφορα εταιρικά επενδυτικά σχήματα όπως: Αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εταιρείες διανομής και παροχής φυσικού αερίου, τεχνικές εταιρείες». Επίσης «εξαιρούνται τα κέρδη φυσικών προσώπων και εταιρειών από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο αν κρατηθούν για ένα τρίμηνο. Εξαιρούνται από τη φορολογική κλίμακα οι τόκοι καταθέσεων και οι τόκοι από ομόλογα, οι τόκοι δανείων για μετοχές σε εταιρείες με μερίδια επιχειρήσεων». Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί - τόνισε ο Α.Τζέκης - ότι «δίνετε με εγγύηση στους τραπεζίτες το υπόλοιπο του πακέτου των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά τους για να δανειστούν και πάλι από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1% και να έρθουν να αγοράσουν το δημόσιο χρέος με επιτόκιο 5%».

Η συζήτηση του φορολογικού στην ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ