Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Παιχνίδια με το ζήτημα των μειονοτήτων

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Νέα παρέμβαση στα Ελληνοτουρκικά, με αιχμή το ζήτημα των μειονοτήτων, επιχειρεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω επιστολών του επιτρόπου του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τόμας Χάμμαρμπεργκ, προς την ελληνική κυβέρνηση. Ο αξιωματούχος του Συμβουλίου ζητά την αναγνώριση όλων των μειονοτήτων, αλλά και των «τουρκικών ενώσεων στην Ελλάδα», στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Ζητά από την Αθήνα την επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, περί αναγνώρισης μειονοτήτων και μειονοτικών γλωσσών, επικαλούμενος θετική αντίδραση του Ελληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, κατά την περασμένη επίσκεψή του στην Ελλάδα, το Φλεβάρη.

Τα αρμόδια υπουργεία - όπως αναφέρεται - απάντησαν σημειώνοντας ότι με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, η μόνη αναγνωρισμένη μειονότητα στην Ελλάδα είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ για την τουρκική Ενωση Ξάνθης. Προστίθεται, ακόμα, ότι έχει απορριφθεί η αίτηση αναγνώρισης μόνο της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής Ενωσης Νοτίου Εβρου Δυτικής Θράκης και εκκρεμούν ακόμη προς εξέταση, τρεις αιτήσεις αναγνώρισης Μουσουλμανικών Ενώσεων στην περιοχή της Κομοτηνής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ