Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Στρώνουν το έδαφος για νέα σκληρά και μόνιμα μέτρα

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μια βάρβαρη επίθεση διαρκείας. Από τη δική τους απάντηση θα κριθεί αν η πλάστιγγα θα γείρει προς τα δικά τους συμφέροντα ή προς τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μια βάρβαρη επίθεση διαρκείας. Από τη δική τους απάντηση θα κριθεί αν η πλάστιγγα θα γείρει προς τα δικά τους συμφέροντα ή προς τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας
Κάτω από τους πανηγυρισμούς της πλουτοκρατίας για τη συμφωνία σχετικά με το μηχανισμό δανειοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, κρύβεται η βεβαιότητα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα φανεί συνεπέστατη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο κεφάλαιο και θα προωθήσει το σύνολο των αντιδραστικών ανατροπών, διευρύνοντας το επόμενο διάστημα τα αντιλαϊκά πακέτα.

Αυτό, άλλωστε, κρύβεται πίσω και από την εκτίμηση φυσικών και πολιτικών εκπροσώπων της πλουτοκρατίας ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν «μακρύ δρόμο προσαρμογής». Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού δανειοδότησης στην Ελλάδα φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια τους ανταγωνισμούς που εξελίσσονται σε όλο το εύρος της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας.

Ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα - βάσει και των κατευθύνσεων της ΕΕ - είναι εκείνος της περικοπής των μισθών, επανέλαβε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, μιλώντας στο αυστριακό περιοδικό «Προφίλ». Συγκεκριμένα, υπογράμμισε: «Το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο για την Ελλάδα παραμένει ο αποπληθωρισμός (..) Αυτό σημαίνει μείωση μισθών και τιμών. Και αυτό είναι ακριβώς που συνέστησε, και σωστά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (...) Το κράτος μπορεί να μειώσει τους μισθούς μόνο στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γι' αυτό και το σχέδιο της ΕΕ, το οποίο εγκρίνει και το ΔΝΤ, είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί. Αλλά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους Ελληνες, από το να γίνουν ανταγωνιστικοί».

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χτες ότι ο μηχανισμός δανεισμού της Ελλάδας είναι ένας «νέος μηχανισμός», για να αντιμετωπίζονται στο μέλλον παρόμοιες κρίσεις. «Ολες οι χώρες της ευρωζώνης υποστηρίζουν το σχέδιο διάσωσης. Υπάρχει ξεκάθαρα μια νέα αποφασιστικότητα των χωρών - μελών της ευρωζώνης να βοηθούν αλλήλους», σημείωσε η Κ. Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας ότι το γαλλικό κοινοβούλιο θα εξετάσει το ευρωπαϊκό σχέδιο, ιδιαίτερα ως προς την συνεισφορά της Γαλλίας μέσω διμερούς δανείου, χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε θα γίνει η συζήτηση και κατά πόσον θα γίνει σχετική ψηφοφορία.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομίας, Ντιντιέ Ρέιντερς, μιλώντας στη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ», υποστήριξε ότι την κύρια ευθύνη εφαρμογής του μηχανισμού θα την έχει η ευρωζώνη και πως «ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι βοηθητικός, γεγονός που προκύπτει από το ότι η ευρωζώνη συνεισφέρει με μεγαλύτερα ποσά από το ΔΝΤ».

Σχετικά με το ύψος του επιτοκίου, υποστηρίζει πως «το επιτόκιο καθορίστηκε βάσει μιας φόρμουλας που γενικά εφαρμόζεται στα προγράμματα στήριξης του ΔΝΤ. Επίσης, ακολουθήσαμε λογική αντίστοιχη με αυτήν που επικράτησε στις αποφάσεις στήριξης των τραπεζών. Η παρέμβασή μας θα πρέπει να μας στοιχίσει λιγότερο σε σχέση με αυτά που θα αποφέρει. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που θα βοηθήσει την Ελλάδα να δανειστεί σε καλύτερες συνθήκες, αλλά δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι Βέλγοι ή οι Γερμανοί φορολογούμενοι».

Εντείνεται η τρομοκράτηση του λαού

Η Σάρα Κάρλσον, βασική αναλύτρια της «Moody's» για την Ελλάδα , επισήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει έναν «σημαντικό κίνδυνο εκτέλεσης» στην εφαρμογή του πλάνου μείωσης του δημοσίου ελλείμματος, σημειώνοντας ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο πιστοληπτικής υποβάθμισης της Ελλάδας και τόνισε: «Περισσότερη εξειδίκευση για τη φύση της ευρωπαϊκής βοήθειας - εφόσον αυτή απαιτούνταν - θα βοηθούσε στην ηρεμία των αγορών (...) Τα χρήματα που η κυβέρνηση δαπανά σε πληρωμές τόκων συγκριτικά με τα έσοδά της αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέτρο που εξετάζουμε και ένα από τα πράγματα που επηρεάζουν το κόστος δανεισμού».

Την απαίτηση για μέτρα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επαναλαμβάνει ο Ντέιβιντ Οουεν, επικεφαλής οικονομολόγος στην ΕΕ της «Jefferies International Ltd». Μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», ο Ντ. Οουεν επισημαίνει ότι «το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι το πακέτο που τέθηκε την περασμένη Κυριακή διευκολύνει την Ελλάδα να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της βραχυπρόθεσμα. Αλλά τα θεμελιώδη μακροπρόθεσμα ζητήματα στο πού πάμε από εδώ και πέρα, δεν έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα πρέπει να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της ενάντια στο πισωγύρισμα μιας οικονομίας που αυτή την περίοδο συρρικνώνεται».

Το θέμα των επιπρόσθετων μέτρων στρατηγικού χαρακτήρα υπέρ των μονοπωλίων θέτει και ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, εκτελεστικός διευθυντής της «Pacific Investment Management (Pimco)», του μεγαλύτερου επενδυτή σε ομόλογα παγκοσμίως. Μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» τονίζει ότι «με βάση τα όσα ξέρουμε αυτή τη στιγμή, δε θα είμαστε ένας αγοραστής των ελληνικών ομολόγων. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα, τηρούμε μια στάση "βλέποντας και κάνοντας" και θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερες ενδείξεις της προσαρμογής της Ελλάδας».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Κόλιν Ελις, Ευρωπαίος οικονομολόγος στη «Daiwa Capital Markets», σημειώνει ότι η συμφωνία για το μηχανισμό δανεισμού τονώνει τις ελπίδες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βρει τα χρήματα που χρειάζεται», χωρίς να προσφύγει στο μηχανισμό και συμπληρώνει: «Ακόμα και όταν η Ελλάδα ξεπεράσει το άμεσο "στρίμωγμα" ρευστότητας, θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια μακρά και επίπονη περίοδο προσαρμογής για να θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της και να επανακτήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Ετσι, αυτή η ιστορία πρόκειται να σέρνεται για χρόνια και όχι για εβδομάδες».

Εσωτερικές διαφοροποιήσεις στη Γερμανία

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια, διατύπωσε σε χτεσινή συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε. Ακόμα, ισχυρίζεται ότι «το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν η Ελλάδα οδηγούνταν σε χρεοκοπία» και σημειώνει πως το επιτόκιο ύψους 5% θα αποφέρει κέρδη στη Γερμανία.

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, μιλώντας στους «Financial Times Deutschland» ισχυρίστηκε πως η Γερμανία θα πληρώσει ακριβά αυτή την υπόθεση, προβλέποντας ότι και το Βερολίνο θα κληθεί μελλοντικά να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια για το δανεισμό του.

Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων, Οττο Φρίκε, ζητάει πλήρη ενημέρωση της γερμανικής βουλής, επικαλούμενος πληροφορίες των «Financial Times Deutschland», ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να βοηθήσει την Ελλάδα μέσα στις επόμενες βδομάδες μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.

Διαφορετική αντιμετώπιση της συμφωνίας για το μηχανισμό δανειοδότησης καταγράφεται και στο γερμανικό οικονομικό Τύπο. Ετσι, στην «Frankfurter Rundschau» επισημαίνεται πως «τα γερμανικά κρατικά ομόλογα θεωρούνται τα πιο ασφαλή στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, είναι τα πιο περιζήτητα όταν υπάρχει κρίση. Είτε αυτή προκαλείται διότι χρεοκοπούν τράπεζες είτε ακόμα και κράτη. Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση, όλοι τρέχουν να πουλήσουν τους τίτλους που θεωρούνται περισσότερο επισφαλείς και να αγοράσουν σίγουρους τίτλους, δηλαδή γερμανικά κρατικά ομόλογα. Για το λόγο αυτό δεν είναι η Γερμανία που θα πληρώσει το λογαριασμό. Το δάνειο προς την Ελλάδα είναι μια προσοδοφόρα συναλλαγή».

Αντίθετα, στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σημειώνεται πως «αν οι Ελληνες δε βρουν αρκετούς επενδυτές, οι οποίοι να τους δανείσουν υπό όρους τους οποίους αντέχουν τότε θα πρέπει να βοηθήσουν οι άλλες χώρες. Αυτό φυσικά είναι μια επιδότηση. Και δε χρειάζεται να ξέρει κανείς ελληνικά. Αρκεί να ανοίξει κανείς και ένα λατινικό λεξικό. Επιδοτώ δεν σημαίνει παρά ότι βοηθώ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αμφισβητήσει τα αυτονόητα. Μόνο έτσι μπορεί όμως να συντηρήσει το παραμύθι ότι κανείς δεν παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σύμφωνα με τους οποίους μια χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει μια άλλη χώρα. Η γερμανική κυβέρνηση κάνει όμως τέτοιες ζαβολιές που όλοι τις καταλαβαίνουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ