Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οχι» στις νέες φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου

Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει νέα βάρη στους ώμους των εργαζομένων απαλλάσσοντας το μεγάλο κεφάλαιο, μέσω της φορολογίας, εξέφρασε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το φορολογικό νομοσχέδιο ως αναπόσπαστο στοιχείο της ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας πως «αποτελεί ένα ακόμη νομοσχέδιο διευκόλυνσης της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από νέες διευρυνόμενες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε διεξοδικά στα πακέτα παροχών προς το μεγάλο κεφάλαιο λέγοντας ότι «μειώνεται από 1/1/2011 ο φορολογικός συντελεστής από 24% στο 20% για τη φορολογία των νομικών προσώπων. Η νέα αυτή μείωση των φορολογικών συντελεστών ποιον θα εξυπηρετήσει; Τους ίδιους τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι θα ενθυλακώσουν, μόνο για το 2011, τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ από τη λιγότερη φορολογία».

«Ταυτόχρονα -σημείωσε- εξαπολύεται μια φοροεπιδρομή στους μικρούς επαγγελματίες, στους βιοτέχνες, τους αυτοαπασχολούμενους στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής». Ενδεικτικά ανέφερε πως «το 2011 τα φυσικά πρόσωπα θα συμβάλλουν στο 79% των εσόδων από έμμεσους φόρους και τα νομικά μόνο στο 21%». Συνεχίζοντας τον κατάλογο των φορολογικών προνομίων είπε ότι «παρατείνεται για 4 ακόμη χρόνια το δικαίωμα να εκπίπτει το 50% των δαπανών που κάνουν οι επιχειρήσεις για την έρευνα και την τεχνολογία, δηλαδή 5 εκατομμύρια σε ετήσια βάση. Αλλο ένα πακέτο - δώρο», ενώ αναφέρθηκε και σε «προκλητικά προνόμια τα οποία παρέχετε στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο συμβάλλει ελάχιστα, ανεπαίσθητα», την ίδια στιγμή που «οι... αναξιοπαθούντες Ελληνες εφοπλιστές προχωρούν σε παραγγελίες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων», ενώ «οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις απαλλάσσονται, ακόμη και σε off shore εταιρείες».

Παράλληλα ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, η κυβέρνηση επεκτείνει «τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν τον Ειδικό Φόρο για τα ακίνητα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που η καταστατική τους άδεια βρίσκεται εντός της ΕΕ», πράγμα που «εξυπηρετεί τα συσσωρευμένα κεφάλαια τα οποία επιδιώκουν να επενδύσουν στη χώρα μας στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, στο πλαίσιο των 50 δισ. ευρώ που θέλετε να συγκεντρώσετε από την "αξιοποίησή" της». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως με το νομοσχέδιο «χαρίζετε 95 εκατομμύρια ευρώ στο Μέγαρο Μουσικής, δηλαδή στον Οργανισμό Λαμπράκη, αναλαμβάνοντας το δάνειο το οποίο έχει συνάψει με την τράπεζα, χωρίς απαίτηση».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στο κυβερνητικό επιχείρημα περί πάταξης της φοροδιαφυγής λέγοντας ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων ότι επιδιώκει μέσα από αυτή τη διαδικασία ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα». Οπως ανέφερε, «η φοροδιαφυγή αντί να μειώνεται διευρύνεται γιατί ακριβώς διασταυρώνεται, συναντιέται με τη σκανδαλώδη, νόμιμη φοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου, πολύ δε περισσότερο που η διαχρονικότητα του φαινομένου και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων που κατά καιρούς έχουν λάβει οι κυβερνήσεις, επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ότι η φοροδιαφυγή αποτέλεσε επιλογή των κυβερνήσεων διαχρονικά». Μάλιστα, θύμισε ότι «πριν από 8 μήνες είχατε πάει το φορολογικό συντελεστή στο 40%. Εμείς τότε λέγαμε ότι αυτό αποτελεί εξαπάτηση, γιατί δεν μπορεί να γίνει. Τον μειώσατε μέσα σε 8 μήνες στο 21%, όσον αφορά τη φορολογία των διανεμόμενων κερδών»!

Στο θέμα της φορολόγησης των καταθέσεων του εξωτερικού με 8% αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, λέγοντας πως αυτό συνδέεται με το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος», ενώ αναμένεται συμφωνία της ΕΕ με την Ελβετία - όπου υπάρχουν 600 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές καταθέσεις - η οποία όμως θα αφορά μόνον την καταβολή έμμεσων φόρων, δηλαδή «προστατεύουν με κάθε τρόπο αυτό το καταφύγιο των δισ. ευρώ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Ως προσπάθεια εξυγίανσης του φορολογικού συστήματος επιχείρησε να παρουσιάσει το νομοθέτημα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι «θέλουμε να διορθώσουμε ένα φορολογικό σύστημα που είναι άδικο, γραφειοκρατικό και εν πολλοίς διεφθαρμένο». Υποστήριξε ότι η υστέρηση των εσόδων «οφείλεται καταρχάς σε σειρά από τεχνικά ζητήματα» και στο ότι δεν επαναλήφθηκε η έκτακτη εισφορά και η καταβολή τελών κυκλοφορίας». Παράλληλα επιτέθηκε εκ νέου σε όσους αντιδρούν στην υφιστάμενη φορολογία λέγοντας ότι «η υπεύθυνη ανυπακοή δεν είναι να μην πληρώνεις διόδια, αλλά σε αυτούς που δεν εκδίδουν αποδείξεις».

Ασφαιρη κριτική από την πλευρά της ΝΔ, με το βουλευτή της Μ. Κεφαλογιάννη να μιλάει για ένα «πρόχειρο νομοσχέδιο» με το οποίο «κάνετε απλούς πειραματισμούς, αστοχίες, αντιφάσεις», ενώ υποστήριξε ότι «θα είναι αναποτελεσματικό» ως προς την αύξηση των εσόδων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες φορολογικές διευκολύνσεις για τους εφοπλιστές(2022-01-14 00:00:00.0)
Ακόμη μια σύμβαση για τη δήθεν πάταξη της φοροδιαφυγής(2018-04-04 00:00:00.0)
Υποκρισία για τη φοροδιαφυγή, «φύλλο συκής» για τους σφοδρούς ανταγωνισμούς(2017-10-18 00:00:00.0)
Το σύστημα ευνοεί τη φοροδιαφυγή του κεφαλαίου(2012-11-20 00:00:00.0)
Φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα(2010-04-14 00:00:00.0)
Ψηφίστηκαν τα χαράτσια(2010-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ