Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Ετοιμο το πρώτο «πακέτο» για τους κεφαλαιοκράτες

Στα 4,4 δισ. ευρώ οι επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές το 2011 για το μεγάλο κεφάλαιο

Ενα συνολικό «πακέτο» 4,4 δισ. ευρώ για το 2011, που θα προκηρυχθεί σε δύο δόσεις - το πρώτο «σε λίγες μέρες» - προϋπολογίζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το νέο «αναπτυξιακό» νόμο, με τις μεγάλες ξένες και ντόπιες επιχειρήσεις να έχουν τον πρώτο λόγο στην ...απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων και φοροαπαλλαγών, καθώς οι ενισχύσεις με κάθε μορφή ανακοινώθηκε ότι θα είναι περισσότερο στοχευμένες και ελεγχόμενες από ποτέ.

Ο αρμόδιος υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι τον ερχόμενο Απρίλη, θα προκηρυχθούν τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ για την κατηγορία της περιφερειακής συνοχής, 100 εκατ. ευρώ για την τεχνολογική ανάπτυξη, 150 εκατ. ευρώ για τη νεανική επιχειρηματικότητα και 50 εκατ. ευρώ για τη δικτύωση επιχειρήσεων. Στην κατηγορία γενικής επιχειρηματικότητας θα προκηρυχθούν 1 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγών. Ακόμη 800 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγών θα είναι διαθέσιμα για τις άλλες κατηγορίες επενδύσεων. Στη δεύτερη προκήρυξη του 2011, θα προκηρυχθούν 800 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγές για τη γενική επιχειρηματικότητα, άλλα 400 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγών για τις άλλες κατηγορίες, και 400 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεων για την περιφερειακή συνοχή με έμφαση «στις περιφέρειες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».

Το μετρητό και οι φοροαπαλλαγές είναι η αρχή ενός νέου «πάρτι» για το μεγάλο κεφάλαιο, όσο και αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο τα κυβερνητικά στελέχη. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερο αποκλεισμό από πριν, προκειμένου να αντλήσουν κάποιο όφελος από το νέο νόμο. Οχι μόνο επειδή περιορίστηκαν οι επιχορηγήσεις, ενώ οι φοροαπαλλαγές συμφέρουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και επειδή τα επενδυτικά σχέδια θα βαθμολογούνται και θα επιλέγονται τα «καλύτερα», εκείνα που μπορούν να καταρτιστούν από τις πιο εύρωστες επιχειρήσεις κάθε τομέα. Επιπρόσθετα, ορθώνεται ένα αξεπέραστο τείχος που έχει να κάνει με τη δραστηριότητα. Οπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, η ανάκαμψη στην οικονομία προκαλείται «με την ενίσχυση κλάδων υψηλής οικονομικής απόδοσης» και με «την στοχευμένη αναδιάρθρωση των δυναμικών κλάδων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών». Καθώς ανάλογα κριτήρια ισχύουν για κάθε είδους χρηματοδοτικό και δανειοδοτικό πρόγραμμα που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, είναι πλέον φανερό ότι οι μη «αποδοτικοί» και μη «δυναμικοί» προορίζονται για τον «Καιάδα» του μνημονίου και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ