Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Εφησυχασμό προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας έριξε το μπαλάκι στη στρατιωτική ηγεσία για την παρουσία εκπροσώπων του ΓΕΣ και άφησε ανέγγιχτο το πλαίσιο λειτουργίας τέτοιου είδους οργανώσεων

Το δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, στο οποίο ο «Ρ» κατέγραψε το σύνολο της δραστηριότητας και το πλαίσιο λειτουργίας των παραστρατιωτικών οργανώσεων
Το δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, στο οποίο ο «Ρ» κατέγραψε το σύνολο της δραστηριότητας και το πλαίσιο λειτουργίας των παραστρατιωτικών οργανώσεων
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χτες τη διεξαγωγή άσκησης παραστρατιωτικών ομάδων με τη βιτρίνα των «εφέδρων» στη Χαλκιδική, με επίσημη κάλυψη από το ΓΕΣ. Παρά την προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την έκταση που πήρε το ζήτημα, η χτεσινή απάντησή του σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος, Σπ. Χαλβατζής, ενίσχυσε τους φόβους που προκαλούνται από τέτοιες πρωτοβουλίες.

Οπως αναμενόταν, το στέλεχος της κυβέρνησης άφησε ανέγγιχτο το έδαφος πάνω στο οποίο φύονται και δραστηριοποιούνται τέτοιες ομάδες, που δεν είναι άλλο από τη γενικότερη προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, όπως επιβάλλεται από τα ΝΑΤΟικά δόγματα περί «ασύμμετρων απειλών» που έχουν υιοθετήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Οπως είχε καταγράψει το ρεπορτάζ του «Ρ», δύο αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς παρακολούθησαν την παραστρατιωτικού τύπου άσκηση, που πραγματοποίησαν από 7 έως 10 Γενάρη στον Πολύγυρο Χαλκιδικής έφεδροι των ειδικών δυνάμεων, υπό την καθοδήγηση ειδικών από τις ΗΠΑ.

Ο Π. Μπεγλίτης παραδέχθηκε ότι στην άσκηση παρευρέθηκαν δύο αξιωματικοί, εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Στρατού, χωρίς - όπως ισχυρίστηκε - την άδεια της πολιτικής ηγεσίας. Ως εκ τούτου είπε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από την ηγεσία του ΓΕΣ, γιατί εστάλησαν «παρατηρητές σε μια καθ' όλα, θέλω να ελπίζω, ιδιωτική εκδήλωση».

Σχετικά με την παραστρατιωτική άσκηση και το περιεχόμενό της, είπε ότι πραγματοποιήθηκε από σωματείο εφέδρων, το οποίο δεν ελέγχεται από το υπουργείο Αμυνας και ασφαλώς δε χρηματοδοτείται από αυτό. Ανέφερε δε ότι στην άσκηση ήταν ένας Αμερικανός εκπαιδευτής και ένας Ιταλός έφεδρος και σε αυτήν συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γι' αυτό και διατέθηκε και το δημοτικό θέατρο του Πολύγυρου Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον Π. Μπεγλίτη, η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει είτε τον συγχρωτισμό είτε τη συνεργασία άτυπη ή θεσμική ένστολων των Ενόπλων Δυνάμεων με διάφορες ιδιωτικού δικαίου οργανώσεις.

Η πραγματικότητα τους διαψεύδει

Η πραγματικότητα, ωστόσο, διαψεύδει τον υπουργό, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι οργανώσεις έχουν κατευθείαν διασυνδέσεις με τη δομή του Ελληνικού Στρατού και με τις ενώσεις απόστρατων αξιωματικών που τελούν επίσημα υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Εξίσου σοβαρό, όμως, είναι αυτή καθαυτή η ύπαρξη τέτοιων οργανώσεων, καθώς δεν είναι απλά σωματεία εφέδρων, αλλά προσανατολίζουν τα μέλη τους σε δραστηριότητες που προσομοιώνουν τα νέα ιμπεριαλιστικά δόγματα.

Τέτοιου είδους εξελίξεις είναι επικίνδυνες, είπε στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής, αφού στην εν λόγω άσκηση ο εκπαιδευτής είναι Αμερικανός, έρχεται από το FBI και μεταφέρει την εμπειρία από ανάλογη εκπαίδευση σε ανάλογες δυνάμεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τη Βοσνία.

Πρόκειται, συνέχισε, για παραστρατιωτικές οργανώσεις ίδιες με αυτές που υπήρχαν σε όλη την Ευρώπη στη δεκαετία του '50 και του '60, όπως ήταν η «Κόκκινη Προβιά» που απασχόλησε τον ελληνικό Τύπο πριν από μερικά χρόνια. Ο βουλευτής είπε ότι οι κυβερνήσεις τη βρώμικη δουλειά την αναθέτουν σε τέτοιες παραστρατιωτικές οργανώσεις και υπενθύμισε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Ελληνες γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο που έπαιξαν αυτές σε πολύ προηγούμενες δεκαετίες.

Πρέπει να παρθούν μέτρα, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούλη του 2008 στη νέα Πέραμο Αττικής πραγματοποιήθηκε άσκηση των ειδικών δυνάμεων για αποστολές εντός πόλεων για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σε περίπτωση διαδηλώσεων. «Εάν δεν μπει ένα φρένο δημιουργούνται κίνδυνοι και θα πρέπει να πάρετε μέτρα, πριν να είναι αργά, για να σταματήσετε τη δράση αυτών των παραστρατιωτικών και παρακρατικών μηχανισμών», είπε ο Σπ. Χαλβατζής.

Για το μισθοφορικό στρατό

Ως προς τα υπόλοιπα και παρουσιάζοντας την πραγματικότητα ανεστραμμένη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε ότι η Ελλάδα ούτε έχει, ούτε πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει με μισθοφορικό στρατό, δε θα καταργηθεί η στρατιωτική θητεία και ούτε θα μειωθεί περαιτέρω.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «η μείωση της στρατιωτικής θητείας (σ.σ. σε 9 μήνες) που έγινε κατά τρόπο εσπευσμένο τον περασμένο Αύγουστο από την κυβέρνηση της ΝΔ μας έβρισκε και μας βρίσκει αντίθετους, γιατί έγινε κατά έναν τρόπο πρόχειρο, απροετοίμαστο, με συνέπειες πάνω στην επιχειρησιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σχετικά με τον μισθοφορικό στρατό, ο Σπ. Χαλβατζής είπε ότι ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού ανησυχούν ότι εάν δεν υπάρχει αυτή η σειρά κατάταξης νεοσυλλέκτων και αν έχουμε μόνο έμμισθους στρατιώτες, τότε δεν υπάρχει προοπτική για τον ελληνικό στρατό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ