Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«Ερχονται μπόρες, μη δειλιάσεις»

Από πού να πιάσεις το νήμα και τι ν' αφήσεις;

Κρίσιμη η στιγμή, λέει η κυβέρνηση. Για ποιους είναι κρίσιμη η στιγμή; Για τους κεφαλαιοκράτες και την κυβέρνησή τους.

Και γιατί πρέπει να τα βάψουν μαύρα όλοι οι άλλοι; Είναι «ραντιέρης» ο αγρότης;

Ακόμα δεν ξεκίνησαν τα μπλόκα, τα κανάλια διαπιστώνουν ότι έφτασαν ήδη στην κόψη του ξυραφιού. Κλίμα φτιάχνουν, καθώς η κυβέρνηση οργανώνει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», για να έχει πρόσχημα για το μαστίγιο.

Ηδη διαρρέει πως «καρότο τέλος». Μόνο που καρότο δεν υπήρξε για να τελειώσει. Και ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι κραγμένος. Οι στημένοι που εμφανίζονται σε κάθε κινητοποίηση να παριστάνουν τους αγανακτισμένους είναι αναγνωρίσιμοι. Ο οδηγός που τον αναγκάζει το αφεντικό να οδηγεί 12ωρο δε διαμαρτύρεται για τους αγρότες. Αντίθετα χαίρεται, γιατί στον αγώνα των αγροτών να καταργήσουν τα βάσανά τους βάζει και τα δικά του βάσανα που πρέπει να καταργηθούν.

Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί που ενοχλούνται από τα μπλόκα; Κάτι σαν τον Παυλόπουλο στο «Αλτερ» και κάθε Παυλόπουλο, που ζήλεψε το ρόλο της Μακρή και κάθε Μακρή, κι άρχισε να αφρίζει ότι οι αγρότες παίρνουν επιδοτήσεις την ώρα που «είμαστε στο σημείο μηδέν»; Αν έχει μετοχές σε κατάσταση «ώρα μηδέν» να δώσει το χρυσό μισθό του και να πάει να σκάψει στο χωράφι. Και να κάνει δελτίο ένας αγρότης, που όταν μιλάει καταλαβαίνουν οι άνθρωποι ότι το μεροκάματό του το βγάζει στο χωράφι.

Αλλος «αγανακτισμένος» ο Πρωτόπαππας. Που θέλει να ξεχάσουμε πως είναι αυτός και η κυβέρνησή του που έκαναν νόμιμο το δουλεμπόριο των ενοικιαζόμενων εργατών - των παιδιών δηλαδή των ξεκληρισμένων αγροτών που πήραν το δρόμο για την πόλη - κι έρχεται τώρα με ύφος εκατό καρδιναλίων να πει πως οι αγρότες πήραν 2,3 δισ. Εχει πάρει αγροτική επιδότηση για τον κήπο του και γνωρίζει; Τι είναι; Χωράφι στον κάμπο η αυλή του εκεί ψηλά στον Υμηττό; Αλλά αυτός κρύβει πως αυτά δόθηκαν τους αγροτο-κτηνοτροφο-βιομήχανους, όπως τα 28 δισ. ευρώ που έδωσαν στους τραπεζίτες. Και μη μας κάνει ο «κύριος» τον τραπεζοϋπάλληλο...

Πληρωμένη απάντηση στο δελτίο του «Αλτερ» από τον Μπούτα: «Αυτά που λέει (ο Πρωτόπαππας) είναι για τον Μιμίκο (προφανώς τον κοτοπουλά...), που πράγματι επιδοτείται με κρατικό χρήμα. Οχι για τους αγρότες».

Με αγωνία, πάντως, περιμένουμε να εμφανιστεί δυναμικά και ο άλλος αγρότης της κυβέρνησης, αμπελουργοοινοποιός αυτός, ο «κύριος» Πάγκαλος, (θου κύριε...), που, όπως λένε τα κανάλια, έδωσε το σήμα για τη νέα στάση της κυβέρνησης.

Μέχρι τότε μερικά ερωτήματα: Ποιος έλεγε στους ανθρώπους στην Αρτα θάψτε τα πορτοκάλια; το ΠΑΣΟΚ. Ποιος έλεγε στους καπνάδες βάλτε «Βιρτζίνια»; το ΠΑΣΟΚ. Ποιος έλεγε το βερίκοκο δεν έχει πρόβλημα; το ΠΑΣΟΚ. Ποιος έλεγε μη βάζετε στάρι, βάλτε ακακίες; το ΠΑΣΟΚ. Στις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις η απάντηση είναι και η ΝΔ.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, και μαζί του η ΝΔ είναι που παριστάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το αγροτικό πρόβλημα και παπαγαλίζουν «λεφτά δεν υπάρχουν». Λεφτά υπάρχουν! Είναι στο ταμείο που ξεκοκαλίζουν οι καπιταλιστές.

Το 'πε απλά, παγωμένος απ' το ξερόβροχο στα Μάλγαρα ένας αγρότης «δεν τα φάγαμε εμείς, αυτοί που τα φάγανε να τα επιστρέψουν». Αργά ή γρήγορα θα καταλάβει ότι η λύση δεν είναι απλά να αλλάξουν τσέπη τα λεφτά, αλλά να φύγουν απ' τη μέση οι καπιταλιστές.

Το δίκιο, τελικά, ορίζεται απ' την ανάγκη κι όσο πιο μεγάλη η συνείδηση της ανάγκης τόσο πιο ισχυρό το δίκιο.

Ο νόμος της αστικής τάξης είναι ενάντια στο νόμο που επιβάλλει το δίκιο του εργάτη, του αγρότη.

Τη λύση στην αντίθεση τη δίνει πάντα ο αγώνας. Εκεί καθορίζεται το δίκιο ως νόμος. Οταν δε σου δίνουν το δίκιο σου πρέπει να το πάρεις. Το μάθημα απ' το Μεταλλικό του Κιλκίς διαχρονικό. Τότε παίρναν τα χωράφια από τους τσιφλικάδες. Τώρα αντιστέκονται στην αρπαγή των χωραφιών τους από τους νεοτσιφλικάδες, τους καπιταλιστές της αγροτικής παραγωγής.

Το σημειώναμε χτες, το ξανατονίζουμε σήμερα: Το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τους βλέπεις εύκολα απέναντι. Τους άλλους να φοβάσαι.

Που δήθεν κλαίνε, αλλά κάνουν καθαρό πως η αγωνία τους είναι η σωτηρία του συστήματος.

Μιλάνε για τα θύματα και κάνουν γαργάρα τον θύτη, τους καπιταλιστές. Στη θέση του βάζουν ένα σκιάχτρο, ένα κράτος δήθεν αταξικό που είναι απλά ανεπαρκές και ράθυμο. Αντε πάλεψε ένα τέτοιο σκιάχτρο. Η κατάληξη είναι να κυνηγάς αποδείξεις για την εφορία και να καρφώνεις τον σουβλατζή της γειτονιάς σου.

Αυτοί, οι δήθεν «στο πλευρό του αγρότη» είναι που μαζεύουν συμμάχους για την κυβέρνηση. Με τον φερετζέ του σεμνού που δεν ανέχεται την ανηθικότητα. Ενώ καταπίνει την αθλιότητα ενός συστήματος που αρπάζει απ' τους πολλούς για να δυναμώνουν οι όλο και πιο λίγοι.

Οι βιομήχανοι προειδοποίησαν χτες την κυβέρνηση ότι ίσα που προλαβαίνει να πάρει μερικά μέτρα, γιατί, όπως είπαν, έρχονται άγριες μέρες.

Ας ηττηθούν αυτοί κι ας είναι όσο άγριες θέλουν οι μέρες και οι νύχτες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ