Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δε βοηθούν χρονοδιαγράμματα και πιέσεις

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε χτες ο Δ. Χριστόφιας

Τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι «τυχόν προσπάθεια επιβολής χρονοδιαγραμμάτων και πιέσεων δε θα συμβάλει στην επίτευξη μιας λύσης, αντιθέτως θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα», επανέλαβε χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπέι.

Ο Δ. Χριστόφιας ισχυρίστηκε ότι το περιεχόμενο της λύσης «θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ». Οπως ανέφερε, ενημέρωσε με περισσότερη λεπτομέρεια τον Βαν Ρομπέι για το έγγραφο που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πέραν από την επιστολή που του είχε αποστείλει την περασμένη βδομάδα.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος που να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα επιτρέψει όχι μόνο την ενοποίηση της Κύπρου, αλλά επίσης θα στείλει ισχυρά θετικά μηνύματα σε όλη την περιοχή». Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παράσχει όλες τις πιθανές συμβουλές και υποστήριξη στην εξεύρεση μιας λύσης.

Στο μεταξύ, την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η απόφαση του βρετανικού Εφετείου που δέχεται ισχυρές και εκτελεστές τις αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων, ακόμα και στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στις διαπραγματεύσεις, ισχυριζόμενη ότι «η απόφαση δεν πρόκειται να επηρεάσει τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που αφορούν το περιουσιακό».

Σήμερα ολοκληρώνεται και η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο Ν. Αναστασιάδης, πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Χτες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της ΝΔ , την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το ΛΑ.Ο.Σ..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ