Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τους περνά για αφελείς;

Ο «διάλογος» στον οποίο, μετ' επιτάσεως, καλεί τους αγωνιζόμενους αγρότες η κυβέρνηση, δεν έχει σκοπό την ικανοποίηση των δίκαιων αγροτικών αιτημάτων. Η κυβερνητική «πρόσκληση», που τόσο διαφημίζεται από τα ΜΜΕ, είναι «εκ του πονηρού». Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε καν σαν μια προσπάθεια να βρεθεί «μια λύση» στα βασικά αιτήματά τους. Στόχο έχει να παρασύρει τους αγρότες να βγουν από τον αγώνα και να μπουν στη «διαβούλευση». Μια «διαβούλευση» που δεν αφορά στα συγκεκριμένα και ουσιαστικά αιτήματα που θέτει με την πάλη της η μικρομεσαία αγροτιά - αυτά τα έχει απορρίψει η κυβέρνηση, μέσω της αρμοδίας υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης - αλλά στο πώς θα πειστούν οι αγρότες να μη διεκδικούν από εκείνα που έχασαν και να δεχτούν να χάσουν κι άλλα.

Η κυβέρνηση, αντί να εκδίδει «προσκλητήρια» που απευθύνονται σε «αφελείς αποδέκτες», έχει υποχρέωση, και καλά θα κάνει, ν' απαντήσει άμεσα και σαφώς επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που της έχουν τεθεί. Και ν' απαντήσει θετικά. Για να γίνει αυτό δε χρειάζεται να στηθεί η φιέστα «κοινωνικού διαλόγου» στο Ζάππειο. Ούτε χρειάζεται να ξεκινήσει ένας προσχηματικός και ατέρμων «διάλογος» εκπροσώπων των αγωνιζόμενων αγροτών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Θα αρκούσε μια λιτή κυβερνητική ανακοίνωση που θα αναφερόταν στην απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα συγκεκριμένα αγροτικά αιτήματα, μέσα σε συγκεκριμένο, και πολύ σύντομο, χρονικό διάστημα.

Ολα τα άλλα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» και εντάσσονται στη μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για παραπλάνηση των αγροτών και αποπροσανατολισμό της «κοινής γνώμης». Μια «κοινή γνώμη» που βομβαρδίζεται με ισχυρά «προπαγανδιστικά πυρά», προκειμένου να πιστέψει το ψέμα ότι, ενώ η κυβέρνηση είναι και διαλλακτική και διαλεκτική, οι αγρότες των μπλόκων παραμένουν αδιάλλακτοι και δε δέχονται καν να συζητήσουν μαζί της. Και, φυσικά, άρχισαν να κάνουν εμφάνιση οι «συνήθεις ύποπτοι» που χρησιμοποιούνται, κάθε φορά που γίνονται αγροτικές κινητοποιήσεις, για να συκοφαντήσουν τους αγρότες και να δημιουργήσουν «αρνητικό κοινωνικό κλίμα» για τον αγώνα τους.

Η απάντηση των αγωνιζόμενων αγροτών στην κυβερνητική «πρόσκληση διαλόγου» πρέπει να είναι ένα ξεκάθαρο και βροντερό ΟΧΙ. Οχι γιατί - όπως λένε αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - «με τον τρόπο που οργανώνεται ο διάλογος στο Ζάππειο και με όλους αυτούς που συμμετέχουν, δε θα έχουμε εμείς τον πρώτο λόγο». Αλλά, διότι οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να έχουν καθαρό στο μυαλό τους ότι και τούτη η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πώς θα τους βοηθήσει να μην πέσουν στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, αλλά πώς θα τους ρίξει μια ώρα αρχύτερα. Επομένως δεν έχουν παρά να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους, μέχρι να αναγκάσουν την κυβέρνηση να απαντήσει επί των δίκαιων αιτημάτων τους. Και η πρωτοβουλία για ενωτική αγωνιστική δράση όλων των μπλόκων που πήρε το μπλόκο της Νίκαιας, βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ