Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ
Μικρή συμμετοχή, μεγάλη αντιπαράθεση

Οξυμένα τα πνεύματα ανάμεσα στις τάσεις και τις συνιστώσες στις διήμερες εργασίες που δεν κατέληξαν πουθενά, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη το φθινόπωρο

Γρηγοριάδης Κώστας

Ιδιαίτερα φορτισμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της πανελλαδικής του σύσκεψης, απ' το βήμα της οποίας οι εκπρόσωποι πολλών συνιστωσών, όπως και ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος, καταφέρθηκαν ενάντια στον ΣΥΝ, προκαλώντας αμηχανία και εκνευρισμό στα στελέχη του που παρακολουθούσαν τις εργασίες της σύσκεψης και έντονες αντιδράσεις σε όσους πληροφορήθηκαν μετά τα όσα ειπώθηκαν.

Εκτός απ' την αντιπαράθεση, στα χαρακτηριστικά της σύσκεψης - που χαρακτηρίστηκε από ομιλητές διαδικασία «ομαδικής εκτόνωσης» - καταγράφεται η μικρή συμμετοχή και η αδυναμία λήψης απόφασης, καθώς αυτό που αποφασίστηκε ήταν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της πρώτης πανελλαδικής σύσκεψης. Ολα τα υπόλοιπα ζητήματα παραπέμφθηκαν στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, όπου θα παρθούν αποφάσεις «σχετικά με την ενιαία πανελλαδική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ όχι ως ενιαίου κόμματος, αλλά ως οργανισμού πολιτικής συνεργασίας, με αυτοτελή συγκρότηση και πολιτική λειτουργία».

Εκπρόσωποι συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Αλ. Αλαβάνος, προσπάθησαν να εμφανίσουν το πρόβλημα του σχήματος σαν πρόβλημα του Συνασπισμού. Ο Αλ. Αλαβάνος χαρακτήρισε «στερεότυπο» τις αναφορές απ' την ηγεσία του ΣΥΝ στην «κακή διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος» και πυροτέχνημα που «πετάχτηκε λίγο πριν τις εκλογές» την πρόταση για τρίτο πόλο. Καυτηρίασε το ότι «διεκδικούσαμε έτσι την τρίτη θέση και καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε» και επέρριψε ευθύνες στα ηγετικά όργανα του ΣΥΝ, που κινήθηκαν «σε μια επικοινωνιακή λογική σίγουρης νίκης». Εκανε ακόμα λόγο για «εσωτερικές διαφωνίες» στον ΣΥΝ και όχι ανάμεσα στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως οι διαφορές ανάμεσα στις τάσεις του ΣΥΝ είναι πιο ισχυρές απ' αυτές που υπάρχουν ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε πως «σιωπούσε» γιατί πίστευε πως αν μιλούσε θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά, ενώ κάλεσε τον ΣΥΝ να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του όχι για να διεκδικήσει τον «έλεγχο αυτού του εγχειρήματος, όχι να περιοριστεί σε ένα ρόλο βέτο». Τέλος, επανέλαβε τις προτάσεις του για οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ έτσι που να διαθέτει μέλη που να εκλέγουν αντιπροσώπους, με «κόκκινες κάρτες» και δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις και μεταφορά του κέντρου λήψης των αποφάσεων στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγγελίες για αυθαιρεσίες και τετελεσμένα

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Θεωνάς στην εισήγησή του κατήγγειλε πως επικράτησε «αντίληψη για εύκολη νίκη», τις «επαναλαμβανόμενες αμφισημίες για τις συμμαχίες», τη μη αξιοποίηση «όλων των στελεχών». Ενώ ο Ρ. Ρινάλντι, εκπρόσωπος της ΚΟΕ, δήλωσε, όπως και ο Αλ. Αλαβάνος, πως η συνιστώσα του σιωπούσε για να μην προκαλέσει εντάσεις, κατήγγειλε «διαβρωτικές κινήσεις» μέσα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και πως τα πράγματα «προχωρούσαν όπως τα ήθελαν ορισμένοι».

«Επρεπε - ανέφερε - να χτυπηθεί ένα χέρι στο τραπέζι» και καταγγέλλοντας τον ΣΥΝ ειρωνεύτηκε την αντίδρασή του στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟΕ για την υποστήριξη του Αλ. Αλαβάνου και στην πίεση να μην επιμείνει στην παραίτησή του. Επέκρινε ακόμα το «μπλοκάρισμα της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, να μη γίνουνε συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να περιμένουμε τις αποφάσεις της Πολιτικής Επιτροπής, να αναβάλουμε αυτή τη διαδικασία μία εβδομάδα για να τελειώσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, για να φτάσουμε σε κάτι άλλο. Ελάτε το Σεπτέμβρη, να σας πούμε το εκλογικό πρόγραμμα, κι όσοι είσαστε πρόθυμοι, μπορεί και να προχωρήσουμε. Οχι, σύντροφοι. Φτάνει με τα τετελεσμένα. Φτάνει με το ο Συνασπισμός αποφασίζει, θέτει όρους».

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί πιο συναινετικός. Ισχυρίστηκε ότι τα ζητήματα είναι πιο βαθιά, είναι πολιτικά και η απάντηση δεν μπορεί να είναι νέα οργανωτικά σχήματα, καθώς όσο καλά κι αν είναι αυτά δεν μπορούν να απαντήσουν στα πολιτικά ζητήματα. Συμπλήρωσε ότι «θα ήθελα να μιλήσουμε επί της ουσίας, δηλαδή για το πόσο αληθινά δημοκρατική, ριζοσπαστική, ανανεωτική, αντικομφορμιστική αριστερά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είμαστε».

Ανέφερε ακόμα ότι το πρόβλημα δεν αφορά στο ποιος ηγείται αλλά αν λειτουργεί συλλογικά η ηγεσία, πόσα κέντρα αποφάσεων υπάρχουν, πού και σε ποιον λογοδοτεί αυτή η ηγεσία. Πρότεινε ξανά, όταν δεν υπάρχει συναίνεση στο πλαίσιο της Γραμματείας, να υπάρχει δυνατότητα για προσφυγή στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και επανέφερε προτάσεις του για «θητείες στους δημόσιους ρόλους και στις δημόσιες εκπροσωπήσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, συλλογική ηγεσία και λογοδοσία στη βάση και όχι αδιαμεσολάβητη επαφή των ηγετών με την κοινωνία».

«Ξεπέρασαν κάθε όριο»

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ πέρασε χτες στην αντεπίθεση απαντώντας στα όσα - και ήταν πολλά - της καταλόγισαν πάρα πολλοί ομιλητές στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι μάλιστα ζήτησαν ως και την παραίτηση του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχους της «πτέρυγας», Δ. Χατζησωκράτη, καταγγέλλοντας ότι όχι μόνο δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αλλά έκανε και δουλειά υπέρ των «Οικολόγων - Πράσινων» και συγκεκριμένης υποψήφιάς τους.

Στην ανακοίνωσή της η «Ανανεωτική Πτέρυγα» αναφέρει ότι «στη διήμερη σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναζητήθηκαν με αυτοκριτική τόλμη τα πολιτικά αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές και δεν χαράχτηκαν στόχοι για το μέλλον (...). Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση με ανοιχτά όλα τα προβλήματα πολιτικής γραμμής και ηγεσίας. Η παραπομπή όλων των θεμάτων για την Πανελλαδική Σύσκεψη του Οκτωβρίου κάνει φανερή την αδυναμία σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων των κομμάτων και οργανώσεων που συγκροτούν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ».

Καταγγέλλει ότι η «δημόσια τοποθέτηση επτά συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ με δύο επιθετικά, για τον ΣΥΝ και ιδιαίτερα για την Ανανεωτική Πτέρυγα, κείμενα, την παραμονή της διήμερης σύσκεψης (18 και 19/7) και οι προτάσεις που κατέθεσαν, επιδεινώνουν τα προβλήματα στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η, διά της διολισθήσεως, ακύρωση της ιδρυτικής συμφωνίας για τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και η επιχειρούμενη μετατροπή του, από σχήμα πολιτικής συμμαχίας σε ιδιότυπο κόμμα, θα δημιουργήσει περισσότερα και πιο σοβαρά προβλήματα και αδιέξοδα».

Επικρίνει την ηγεσία του ΣΥΝ σαν «ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο τις επιθέσεις εναντίον του κόμματος όσο και την αλλοίωση του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ» και χαρακτηρίζει «πρωτοφανείς» τις επιθέσεις στην Ανανεωτική Πτέρυγα και τα στελέχη της, «από σύμμαχες, υποτίθεται, δυνάμεις» που «ξεπέρασαν κάθε όριο» καθώς, όπως σημειώνει, «πρόκειται για πρακτική πέρα και έξω από κάθε δεοντολογία και κυρίως πρόκειται για ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό του ΣΥΝ».

Εξάλλου και ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9,84» προειδοποίησε πως η διάχυση του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «τραγικό λάθος», ενώ άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο καθώς στην ερώτηση αν η «Ανανεωτική Πτέρυγα» σπρώχνεται εκτός ΣΥΡΙΖΑ και εκτός ΣΥΝ και για το αν η απουσία της απ' την Πανελλαδική Σύσκεψη δίνει αυτό το νόημα, απάντησε: «Κοιτάξτε, και αυτή η ανάγνωση είναι δυνατόν να γίνεται».

Ο Φ. Κουβέλης απάντησε κατηγορηματικά «ναι» στο ερώτημα αν η διατάραξη των σχέσεων Αλαβάνου - Τσίπρα προκαλεί πολιτικά προβλήματα και ζήτησε να ελαχιστοποιηθεί η προβληματική κατάσταση της «δυαρχίας». Μετά και την αντίδραση αυτή της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δ. Βίτσας, έκανε μια δήλωση που τα στελέχη της «πτέρυγας» την αντιμετώπισαν σαν «άδειασμά τους». Αναφέρει σ' αυτή: «Αυτή την περίοδο που δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για τα προβλήματα της κοινωνίας, δηλώσεις και ανακοινώσεις που αναπαράγουν ένα κλίμα το οποίο έχουμε αφήσει πίσω, απ' όπου και αν προέρχονται, δεν συμβάλλουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γενικευμένη εσωκομματική αντιπαράθεση(2010-06-15 00:00:00.0)
Στα χαρακώματα τάσεις και συνιστώσες(2010-05-18 00:00:00.0)
Ολοι εναντίον όλων στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ(2010-01-27 00:00:00.0)
Διαγκωνισμοί για το χαρακτήρα της «συμμαχίας»(2009-11-06 00:00:00.0)
Ανακυκλώνεται με κάθε αφορμή η αντιπαράθεση(2009-09-09 00:00:00.0)
Τεντωμένο το σκοινί της αντιπαράθεσης(2009-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ