Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διαγκωνισμοί για το χαρακτήρα της «συμμαχίας»

Εξελίξεις προμηνύει η χτεσινή παρέμβαση Αλαβάνου

Εντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στις πέραν του ΣΥΝ δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ την περασμένη Τρίτη, κατά τη συζήτηση των προτάσεων για την οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Πανελλαδικής του Συνδιάσκεψης, που έχει οριστεί για το τέλος Νοέμβρη. Μιλώντας για τη γενικότερη στάση συνιστωσών απέναντι στο ΣΥΝ, είπε ότι «δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν και να παίζουν με τα οργανωτικά (...) ούτε να επιδιώκουν δημοκρατία στη βάση και συγκεντρωτισμό στην κορυφή». Εθεσε συγχρόνως το εξής δίλημμα: «Ενιαίος πολιτικός σχηματισμός με αποδοχή της πολιτικής του ΣΥΝ και κύρια του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και του δημοκρατικού σοσιαλισμού ή παραμονή ως έχει με ορισμένες βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας του».

Η τοποθέτησή του έγινε δεκτή με ικανοποίηση απ' τα στελέχη της ΠΓ, κυρίως τα προσκείμενα στην «Ανανεωτική Πτέρυγα». Προκάλεσε όμως αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σε δηλώσεις τους που είδαν το φως της δημοσιότητας επισήμαναν πως «με διλήμματα δεν εκβιάζονται εξελίξεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΣΥΝ μεθοδεύει την επιβολή των απόψεών του στο σχήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΟΕ σκέφτεται άμεσα να πραγματοποιήσει μια δημόσια παρέμβαση στα τεκταινόμενα.

Η διάσταση απόψεων που καταγράφεται ανάμεσα στις συνιστώσες του σχήματος επέβαλε την αναβολή της προγραμματισμένης για χτες συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ πληθαίνουν εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι δε θα σταθεί δυνατό να πραγματοποιηθεί η Συνδιάσκεψη στο τέλος του Νοέμβρη με τους ρυθμούς που καταγράφει η διαδικασία της προετοιμασίας της.

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες βράδυ στην παρουσίαση βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη, ο Αλ. Αλαβάνος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός προς την ηγεσία του ΣΥΝ και για τον τρόπο που αυτή αντιμετώπισε το εκλογικό αποτέλεσμα, που κατά τον ίδιο αποτέλεσε «μια μεγάλη ήττα», αλλά και για τη γενικότερη στάση της στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκιμάζοντας «κομματικές στοιχίσεις» που οδηγούν το εγχείρημα σε αδιέξοδο. Τέλος, προϊδεάζοντας για τη στάση που θα τηρήσει ενόψει και στη διάρκεια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε στο εξής το όνομά του να συνοδεύεται από την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ