Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2009 - αριθ. φύλλου: 10428

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Παράσταση διαμαρτυρίας κατά του «σφαγιασμού» των ΒΑΕ

Με μια δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απαίτησε χτες το πρωί να σταματήσει κάθε σχέδιο αποχαρακτηρισμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).


ΣΕΛ.  14
Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Ακόμα πιο αποφασιστικά στο ύψος των περιστάσεων

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ για τα συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές τόνισε την ανάγκη μαχητικής δράσης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για τη Λαϊκή Αντεπίθεση.


ΣΕΛ.  3

ΝΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με ακέραιη την ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

ΚΚΕ: Λύσεις υπέρ των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, λύσεις υπέρ της ειρήνης στην περιοχή, δεν μπορούν να υπάρξουν στο σύστημα του ιμπεριαλισμού. Μόνον η αντιιμπεριαλιστική πάλη και συνεργασία είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική, τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις

Οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, στη Σμύρνη, υπό την εποπτεία Αμερικανού διοικητή, με αντικείμενο την ενοποίηση του εναέριου χώρου του Αιγαίου, αποτελούν μέρος και συνέχεια του σχεδίου διευθέτησης όλων των ζητημάτων, δηλαδή της ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου. Είναι υποκριτικός ο ισχυρισμός της ελληνικής κυβέρνησης ότι στο Αιγαίο αναγνωρίζει ως μόνο πρόβλημα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν έχουν αποδεχθεί εδώ και χρόνια τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο. Αποτελεί εμπαιγμό κατά του λαού η θέση για προσφυγή στην ΕΕ. Ούτε η ΕΕ, ούτε το ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο και δεν καθορίζουν τη θέση τους για ένταξη ή μη της Τουρκίας, από το σεβασμό της στο λεγόμενο «διεθνές δίκαιο». Αλλωστε, το υπάρχον Δίκαιο είναι ιμπεριαλιστικό.


ΣΕΛ.  6  -  7

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΓΑΛΑ - ΠΟΤΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ
Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας

Στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας, με στόχο την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης, ρίχνονται από σήμερα το βράδυ οι δυνάμεις της Ομοσπονδίας και των σωματείων του κλάδου. Στη μάχη της απεργίας και το ΠΑΜΕ, ενώ τον αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο στηρίζουν η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) (φωτ. από την προηγούμενη απεργία).


ΣΕΛ.  13

Ανύπαρκτη η πρόληψη

Πολλή κουβέντα γίνεται για τη νέα γρίπη Η1Ν1, αλλά τα ερωτήματα δεν έχουν τελειωμό για αυτό το ευαίσθητο για τη ζωή θέμα, όπως η υγεία. Η κυβέρνηση λέει ότι πήρε όλα τα κατάλληλα μέτρα, που ολοκληρώνονται με την έλευση των εμβολίων, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν, και όχι αναίτια. Η αντιμετώπισή της δεν είναι μόνο τα εμβόλια, των οποίων η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα συζητούνται, αφού είναι σε πειραματικό στάδιο. Επρεπε να είχαν παρθεί γενικότερα μέτρα προστασίας του πληθυσμού στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πολύ πριν την εμφάνισή της. Στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, σε συστηματική βάση. Αλλά είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη η ΠΦΥ ως υποχρέωση και αποκλειστικά δωρεάν παροχή από το κράτος, λόγω εμπορευματοποίησης και παράδοσής της στις επιχειρήσεις. Ζήτημα που βάζει σε κίνδυνο την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας, όποια έκταση κι αν πάρει, είτε είναι ήπια, είτε οξυνθεί. Η δημόσια δωρεάν υγεία, η δυνατότητα του καθενός - ανεξάρτητα απ' την ασφαλιστική κάλυψη και την οικονομική του κατάσταση - να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης να γίνει υπόθεση των εργαζομένων.



ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ
Η Προληπτική Ιατρική δεν είναι ένα τσεκ-απ

ΣΕΛ.  14
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σήμερα η σύσκεψη για το συντονισμό δράσης

ΣΕΛ.  15

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ