Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Τεντωμένο το σκοινί της αντιπαράθεσης

Απορρίφθηκε από την ΚΠΕ του ΣΥΝ η πρόταση του Αλ. Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο, πυροδοτώντας νέο γύρο έντασης στο κόμμα

Αναζωπυρώνονται οι εστίες έντασης στον ΣΥΝ, κατ' επέκταση και στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την τροπή που πήρε η συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο «ομάδες» που διαμορφώθηκαν στην ΚΠΕ, υπέρ και κατά της πρότασης του Αλ. Τσίπρα για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου - αντί του διαρκούς που έχει αποφασιστεί να συγκληθεί το Σεπτέμβρη - σχεδόν ισοψήφησαν. Υπέρ της πρότασης Τσίπρα τάχτηκαν 49 μέλη της, κατά 48, ενώ 6 επέλεξαν λευκό (για να περάσει η πρόταση θα έπρεπε να λάβει το 50 + 1 των παρόντων μελών της ΚΠΕ, δηλαδή 52 ψήφους). Η συντριπτική πλειοψηφία της «ανανεωτικής πτέρυγας» και τα μισά περίπου στελέχη του «αριστερού ρεύματος» καταψήφισαν την πρόταση Τσίπρα για δεύτερη φορά, καθώς προ ολίγων μηνών ο πρόεδρος του ΣΥΝ είχε και πάλι καταθέσει πρόταση διεξαγωγής συνεδρίου, η οποία είχε και τότε απορριφθεί.

Το οριακό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στάθηκε αφορμή νέας αντιπαράθεσης, με τον γραμματέα της ΚΠΕ Δ. Βίτσα να δηλώνει ότι για να περάσει η πρόταση χρειάζεται σχετική πλειοψηφία και τα στελέχη που ψήφισαν υπέρ να θέτουν ζήτημα επαναφοράς του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση. Απ' την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ανεξάρτητα από τις ερμηνείες του καταστατικού, η οριακή πλειοψηφία είναι απαγορευτική για διεξαγωγή συνεδρίου.

Πάντως, 30 γραμματείς Νομαρχιακών Οργανώσεων τάχτηκαν υπέρ της πρότασης του Αλ. Τσίπρα και χτες κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ήδη ανέλαβαν πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών μελών του ΣΥΝ για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, αφού το καταστατικό κατοχυρώνει τέτοιο δικαίωμα (χρειάζονται περίπου 2.000 υπογραφές). Αυτά, με την προϋπόθεση ότι δε θα προκηρυχτούν εκλογές και εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια εσωκομματικής συνεννόησης. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η χτεσινή δήλωση του Β. Αποστόλου μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ στο τηλεοπτικό κανάλι «ΕΝΑ» της Στερεάς Ελλάδας, όπου προανήγγειλε επαναφορά της πρότασης σε επόμενη ΚΠΕ, λέγοντας πως «για τον ΣΥΝ, η προσφυγή στο Εκτακτο Συνέδριο αποτελεί πλέον μονόδρομο, όχι μόνον γιατί το αποφάσισε σύμφωνα με το καταστατικό στη συνεδρίασή της η ΚΠΕ, πλειοψήφησε η πρόταση του Προέδρου, απλώς ο ίδιος ήθελε ευρύτερη πλειοψηφία που θα αναζητηθεί στην επόμενη ΚΠΕ, αλλά και γιατί αποτελεί αίτημα πλέον της βάσης, είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση των 30 Γραμματέων ΝΕ στην ΚΠΕ».

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Τα μέλη της ΚΠΕ προσήλθαν στη συνεδρίαση με τις πιο διαφορετικές εκτιμήσεις για το τι επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας αλλά και για τη χρησιμότητα του Συνεδρίου στην παρούσα φάση. Κάποιοι επέμεναν πως η πρόταση αυτή ισοδυναμεί με ομφαλοσκόπηση και εσωστρέφεια, άλλοι αντέτειναν πως ο ΣΥΝ βρίσκεται ήδη σε κατάσταση εσωστρέφειας και πως το Συνέδριο θα μπορούσε να δώσει διέξοδο. Αλλοι επεσήμαναν πως ένα συνέδριο εξπρές χωρίς προηγούμενη πολιτική συνεννόηση απλά θα ανακυκλώσει τα προβλήματα και άλλοι πως είναι απαραίτητο για τη «φυγή προς το εμπρός».

Δεν έλειψαν και οι πιο σκληρές φωνές όπως αυτή του Μ. Σαμπατακάκη απ' την «Ανανεωτική πτέρυγα», ο οποίος απέδωσε σκοπιμότητα στην πρόταση του Αλ. Τσίπρα, λέγοντας πως επιδιώκεται συνέδριο «για να φτιαχτεί ο στρατός του Αλ. Τσίπρα που θα συγκρουστεί με τον στρατό του Αλ. Αλαβάνου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που πια σαπίζει». Αλλά και αυτή του Π. Λαφαζάνη απ' το «αριστερό ρεύμα» πως το συνέδριο θα τορπιλίσει διαδικασίες συνεννόησης που ήδη προωθούνται εσωκομματικά και με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και πως ο «Αλέκος Αλαβάνος θα μουλαρώσει». Στελέχη προσκείμενα στον Αλ. Τσίπρα όπως ο Τ. Κορωνάκης επέκριναν όσους στα λόγια στηρίζουν τον πρόεδρο, λέγοντας «δεν μπορείς να λες ότι τον στηρίζεις και να μη στηρίζεις τις προτάσεις του».

Στις εργασίες της ΚΠΕ «έπεσε», με έμμεσο πλην σαφή τρόπο ακόμα και η απειλή διάσπασης από στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας, που δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δ. Παπαδημούλης εξέφρασε την άποψη ότι «αν από την άλλη πλευρά (σ.σ. από τον ΣΥΡΙΖΑ) τραβηχτεί το σχοινί και έχουμε απαιτήσεις παράλογες που ζημιώνουν την πολιτική μας υπόθεση τότε θα πρέπει να είμαστε και έτοιμοι για το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου του κόμματός μας στις εκλογές». Ενώ ο Δ. Χατζησωκράτης υπογράμμισε ότι «στα συνέδρια σε τόσο πολωτικές καταστάσεις λειτουργούν εντονότατες φυγόκεντρες τάσεις».

Αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες

Συνεκτικό στοιχείο - με διαφορετικές αποχρώσεις στην ένταση και από διαφορετικές αφετηρίες - των τοποθετήσεων των μελών της ΚΠΕ, ήταν η καταδίκη της στάσης του Αλ. Αλαβάνου καθώς και των δηλώσεων των Περ. Κοροβέση και Μ. Γλέζου που ζητούν τη διάλυση του ΣΥΝ. Στελέχη του «αριστερού ρεύματος» επιδίωκαν να εκφραστεί μια συναίνεση για λύση των προβλημάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η «ανανεωτική πτέρυγα» ευθέως αμφισβήτησε τη χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, προκρίνοντας τη συμμαχία με τους «Οικολόγους Πράσινους».

Ο Γ. Δραγασάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να έχεις συμμαχία και κάποιες συνιστώσες να πολεμούν άλλες συνιστώσες για δικό τους όφελος» και «είναι αφέλεια να υπάρχει κάποιος που να νομίζει ότι η απαξίωση του ΣΥΝ θα ενισχύσει τη δική του τάση ή το δικό του ρόλο. Απαξιώνονται συνολικά ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στην εισηγητική του ομιλία ο Αλ. Τσίπρας ήταν επικριτικός για τον Αλ. Αλαβάνο και για τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αυτός αντιμετώπισε την πρόταση για συνέδριο, χρεώνοντάς του εμμέσως «μια συντηρητική αναδίπλωση» στον ΣΥΡΙΖΑ που «διαχέεται μέσα από δηλώσεις αρκετών παραγόντων και έμπειρων στελεχών του, όταν μιλάνε απαξιωτικά για τον ΣΥΝ ή θέλουν να προκαλέσουν εμμέσως τη διάσπασή του (...) όταν μιλάνε αναίτια απαξιωτικά για την ηγεσία ή και για την ιστορία ή και για καταστατικά κατοχυρωμένες διαδικασίες του κόμματος (...) οδηγούν αναπόφευκτα στην ανάπτυξη αρνητικών αντανακλαστικών (...) που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα και την ίδια την τύχη του εγχειρήματος».

Ακόμα με νόημα δήλωσε «εγώ ποτέ δεν χτύπησα κανένα ούτε πάνω ούτε κάτω από τη ζώνη, κι ας δέχθηκα χτυπήματα από παντού (...) δεν πρόλαβα να αποκτήσω σύνδρομο προέδρου και ούτε πρόκειται (...) δεν θα περιφέρω την παραίτησή μου από συνεδρίαση σε συνεδρίαση».

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε σχετικά με την αντιπαράθεσή του με τον Αλ. Αλαβάνο πως «διαφωνίες σε ζητήματα τακτικής ή οργανωτικής λειτουργίας έχουν ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, το να διαφωνεί κανείς στο ζήτημα των θητειών ή της εναλλαγής σε δημόσιους ρόλους φαντάζει διαφωνία επί ενός οργανωτικού θέματος, όμως είναι βαθιά πολιτικό (...) ή η άποψή μας για το μοντέλο λειτουργίας, για το αν λογοδοτεί η ηγεσία, ποιος ο ρόλος των μελών, μοιάζουν οργανωτικά ζητήματα αλλά είναι βαθιά πολιτικά». Εξέφρασε δε την απορία του, εντοπίζοντας ως βασικό πρόβλημα τη «διαφαινόμενη αμφισβήτηση του ίδιου του ΣΥΝ και της συνέχειάς του (...) η ανοιχτή αμφισβήτηση στην επιλογή της στελεχιακής ανανέωσης».

Η επόμενη μέρα

Οι τριβές και οι εντάσεις συνεχίστηκαν από την επομένη κιόλας της ΚΠΕ. Ο Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στον ρ/σ «ΑΛΦΑ» χτες κάλεσε τον Αλ. Αλαβάνο να σεβαστεί τις δικές του επιλογές, μια απ' τις οποίες είναι και ο Αλ. Τσίπρας, να μην αποδομεί το κόμμα του και το διάδοχό του και συμπλήρωσε «το τελευταίο διάστημα δεν είναι ο Αλαβάνος που ξέραμε». Ο Δ. Χατζησωκράτης στο «Κανάλι 1 του Πειραιά» έκανε λόγο για «τραυματισμό» του Αλ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ και κάλεσε την ηγεσία «να ξαναδεί τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις συμμαχίες του». Στον ίδιο ρ/σ ο Π. Λαφαζάνης εκτίμησε πως ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι «καθόλου τραυματισμένος» και πως «δεν τον αμφισβητεί κανείς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ