Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκληρή ταξική πολιτική πίσω από τα φώτα της εκλογολογίας

Το γενικότερο συμφέρον της αστικής τάξης και του πολιτικού συστήματος πρυτανεύει στις αποφάσεις που ανακοινώνει μέχρι τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, την ώρα που η κυβέρνηση προαναγγέλλει νέα επέλαση στο λαϊκό εισόδημα

Αγώνες που υπηρετούν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, κόντρα στον αποπροσανατολισμό της εκλογολογίας, οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις
Αγώνες που υπηρετούν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, κόντρα στον αποπροσανατολισμό της εκλογολογίας, οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις
Με γνώμονα τα γενικότερα συμφέροντα της αστικής τάξης, τη «διάσωση» και «σταθεροποίηση» του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να μπορέσει να προωθήσει το νέο κύκλο των διαρθρωτικών αλλαγών, ο Κ. Καραμανλής αποφασίζει και ανακοινώνει τις επόμενες μέρες τις προθέσεις του, γύρω από τις οποίες, όλες τις προηγούμενες μέρες, έχει στηθεί το πανηγύρι της αποπροσανατολιστικής εκλογολογίας. Αν και ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, τροφοδοτώντας εσκεμμένα τα εκλογολογικά σενάρια, οι πληροφορίες λένε ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών μέχρι την ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο.

Παρά τις αντιδράσεις που εκφράζονται ανοιχτά πλέον από αρκετούς «γαλάζιους» βουλευτές για το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ο Κ. Καραμανλής φέρεται να συνεκτιμά όλα τα δεδομένα, ενώ τείνει «ευήκοον ους» σε εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας, οι οποίοι ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που θα είναι επιζήμια για τα «συμφέροντα της οικονομίας». Δεν είναι τυχαίο ότι τη βούληση αυτή μεταφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου ορισμένοι υπουργοί που τάσσονται υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, όπως οι Γ. Σουφλιάς, Γ. Παπαθανασίου, Ντ. Μπακογιάννη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος αν και είπε αστειευόμενος ότι δεν άκουσε τίποτα για εκλογές στις αρχές Οκτώβρη, όταν ρωτήθηκε αν είναι ένας από τους υπουργούς που εισηγούνται πρόωρες εκλογές επισήμανε με νόημα: «Οι πράξεις μου, οι σκέψεις μου και οι ιδέες και οι εισηγήσεις μου καθ' όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας γίνονταν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γ. Μανώλης υπέβαλε χτες την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα με το όνομα του Καραμανλή στο στόμα, επιβεβαιώνοντας μέχρι την ύστατη στιγμή ότι κινείται στα όρια της γραφικότητας. Στη δήλωσή του αναφέρει ότι παραιτείται προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες «ώστε να μην οδηγηθεί η παράταξή μας σε εκλογική αυτοκτονία, που θα τη φέρει σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, με ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο της διάσπασης». Την έδρα στο Νομό Αργολίδας καταλαμβάνει ο Δημ. Κρανιάς, πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και πρώην υπεύθυνος επαρχιακού Τύπου της ΝΔ.

Νέα επέλαση στο λαϊκό εισόδημα

Πίσω από τα φώτα της εκλογολογίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα σκληρή επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, με πρόσχημα και αφορμή το αίτημα που αναμένεται να καταθέσει στις Βρυξέλλες για παράταση του χρόνου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος έως το 2012. Μιλώντας χτες το πρωί στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, υπεραμύνθηκε των αντιλαϊκών μέτρων που έχει πάρει ήδη σε βάρος των εργαζομένων η κυβέρνηση και επέμεινε να μιλά για την ανάγκη λήψης πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων.

Από τα όσα είπε ο υπουργός, την κυβέρνηση την απασχολεί και το θέμα της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, που πρόκειται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει αύριο, Τετάρτη, στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, με τον κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο για θέματα οικονομίας, Χ. Αλμούνια. Από την πλευρά της, η ΕΕ συναρτά την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος με τη λήψη νέων και επαχθέστερων μέτρων, που θα πλήξουν το λαϊκό εισόδημα, και την προώθηση αναδιαρθρώσεων στις αγορές εργασίας και εμπορευμάτων, οι οποίες θα επιτείνουν την κερδοφόρα δραστηριότητα του κεφαλαίου. Αυτό που επίσημα αναφέρουν ως μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Ο Γ. Παπαθανασίου απέφυγε να δώσει απαντήσεις για την εισοδηματική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση για το 2010, με δεδομένο το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων το 2009. Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, είναι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας που τον προηγούμενο Ιούνη, με την εξαγγελία των 15 «διαρθρωτικών παρεμβάσεων», ανακοίνωσε την εφαρμογή νέου ενιαίου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο τομέα, που θα οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές επιδομάτων και άλλων αμοιβών. Πέραν αυτού, δεν αποκλείονται και άλλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι, στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων, θα υποστούν και νέα μείωση των αποδοχών τους.

Υποκριτικά ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι το 2010 δε θα επιβληθούν νέοι φόροι, τη στιγμή που, μεσούντος του καλοκαιριού, η κυβέρνηση της ΝΔ εξάγγειλε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως, αύξηση στον ειδικό φόρο στα καύσιμα, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, στα τέλη κυκλοφορίας, κλπ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δε θα υπάρξει περαίωση για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις του 2007 και 2008.

Τροφοδοτούν σενάρια

Κι ενώ η στρατηγική γραμμή είναι καθορισμένη και η αντιλαϊκή πολιτική δε γνωρίζει καμιά ανάπαυλα στην εφαρμογή της, με τη συναίνεση μάλιστα του ΠΑΣΟΚ, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να καλλιεργήσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση «είναι επικεντρωμένη στη δουλειά της», όπως επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας να σχολιάσει το πλήθος των σεναρίων που κυκλοφορούν καθώς και τις δηλώσεις «γαλάζιων» βουλευτών. Απέφυγε επίσης να επιβεβαιώσει αν θα συγκληθεί την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ απέκλεισε μάλλον το σενάριο να απευθύνει ο πρωθυπουργός εκ νέου έκκληση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην επιμείνει στη θέση του για πρόωρες εκλογές το Μάρτη με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Είναι ξεκάθαρη η θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, το έχει πει επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Αντώναρος. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι με τη θέση του αυτή «οδηγεί τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο», χαρακτηρίζοντας αυτή την προοπτική «κίνδυνο». Υποστήριξε όμως ότι αυτό τον «κίνδυνο» η κυβέρνηση τον αντιμετωπίζει «κάνοντας τη δουλειά της, επικεντρωμένη στις μεταρρυθμίσεις και αναγκαίες αλλαγές».

Στη γραμμή του εκπροσώπου, ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν ασχολείται με την εκλογολογία και κάνει κανονικά τη δουλειά της, κινήθηκαν οι υπουργοί Οικονομίας και Παιδείας, Γ. Παπαθανασίου και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, αντίστοιχα, σε δηλώσεις που έκαναν εξερχόμενοι χτες από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ «όχι» στις πρόωρες εκλογές είπε ο Δ. Αβραμόπουλος. Το κλίμα γενικευμένης αντίθεσης στις πρόωρες εκλογές που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ μετέφερε ο γγ της ΚΟ, Γ. Τραγάκης, δηλώνοντας: «Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν επιθυμεί εκλογές». Την πλέον έντονη αντίδραση εξέφρασε ο Μιχ. Λιάπης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο» χαρακτηρίζει αδιανόητο να γίνουν το φθινόπωρο εκλογές.

Υπέρ της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, «με προϋποθέσεις», τάχθηκε ο «γαλάζιος» βουλευτής Πειραιά Π. Μελάς. «Δεν θα πρέπει, λοιπόν, επάνω σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάμε, τα κόμματα να στρέψουν με ευαισθησία, με προσοχή την τακτική τους και να συμβάλουν όλα μαζί, ώστε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση;», αναρωτήθηκε (στον «Αθήνα 9,84») συμφωνώντας με τις προτάσεις των εργοδοτικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ