Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Να τερματιστούν τα τετελεσμένα της κατοχής

Εκδηλώσεις μνήμης στις ελεύθερες περιοχές για τη συμπλήρωση χτες 35 χρόνων από την εισβολή

Αιχμάλωτοι Κύπριοι κατά την εισβολή
Αιχμάλωτοι Κύπριοι κατά την εισβολή
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την 35η επέτειο της τουρκικής εισβολής τίμησαν χτες στην Κυπριακή Δημοκρατία, με εκδηλώσεις μνήμης στους πεσόντες και τους αγνοούμενους, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, καθώς επίσης και αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι «η ημέρα επιτάσσει οι θύμησες να μείνουν ζωντανές, αλλά και την ίδια ώρα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να τερματιστούν τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, τα οποία δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου, πολλαπλασιάζονται και γίνονται ολοένα και χειρότερα. Τιμώντας τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, μπαίνοντας προδομένοι μπροστά στα τανκς με τα πολυβόλα του Αττίλα, θέλω να πω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η θυσία αυτών των ανθρώπων να δικαιωθεί, να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε μία λύση η οποία θα μας δίνει ένα λειτουργικό κράτος, θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, χωρίς ξένοι να έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας».

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε πως «το μήνυμα είναι ότι ποτέ πια φασισμός και ποτέ πια υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα θέματα της δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει μέλλον.

Στους εορτασμούς του ψευδοκράτους ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Τσεμίλ Τσιτσέκ μιλούσε για «λύση συνεταιρισμού δύο συνιστώντων κρατιδίων», με την «ντε φάκτο εγγύηση της Τουρκίας» και ισχυριζόμενος ότι στο νησί «υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί και δυο διαφορετικές δημοκρατίες και η ειρήνη μπορεί μόνο να επιτευχθεί με βάση αυτό». Θέσεις τις οποίες υιοθέτησε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Δ. Χριστόφιας απάντησε τονίζοντας ότι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας απορρίπτουν τα παραπάνω, καθώς «είναι γεγονός, είναι διαπίστωση ότι έχουμε σε αυτά τα ζητήματα διαμετρικά αντίθετες απόψεις».

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του σημειώνει «35 χρόνια είναι πάρα πολλά. Η λύση δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Η δοκιμασία της Κύπρου πρέπει να τερματιστεί. Τα βάσανα και οι θυσίες του λαού μας πρέπει να δικαιωθούν. Και θα δικαιωθούν όταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση που θα καθιστά την πατρίδα μας μια πραγματικά ανεξάρτητη, ειρηνική, δημοκρατική και ευημερούσα χώρα. Μια χώρα που να διασφαλίζει ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον για όλους τους πολίτες της Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοντά σε συμφωνία για την κοινή δήλωση οι δύο πλευρές(2013-11-07 00:00:00.0)
Αδιέξοδο δημιουργούν Τουρκία και ψευδοκράτος(2012-06-18 00:00:00.0)
Ανησυχία για το ενδεχόμενο εκλογής Ερογλου(2010-01-20 00:00:00.0)
«Δύσκολη κατάσταση» στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας(2008-05-15 00:00:00.0)
Πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα ο εσπερινός(2004-09-02 00:00:00.0)
Θεωρεί διχοτομημένη την Κύπρο(2003-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ