Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ
Πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα ο εσπερινός

Πλήθος Ελληνοκυπρίων πέρασε χτες τα σύνορα για να δώσει το «παρών» στον εσπερινό που πραγματοποιήθηκε μετά και τη βομβιστική επίθεση στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντα της κατεχόμενης Μόρφου. Αλλά και στην εκδήλωση της τουρκοκυπριακής πλατφόρμας «Αυτή Η Χώρα Είναι Δική Μας», που μεταφέρθηκε στην κατεχόμενη Μόρφου από την πλατεία Ινονού της Λευκωσίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Σήμερα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μάμαντα, θα τελεστεί και η θεία λειτουργία.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Χάρης Χαραλάμπους, αντιδήμαρχος Μόρφου, αναφερόμενος και στις δύο εκδηλώσεις, «αυτή η βομβιστική εκδήλωση στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντα ήταν μία επίθεση ενάντια στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού και βιώσιμη λύση. Θυμίζει παλιές εποχές εθνικισμού και σοβινισμού που υπήρξαν και στις δύο κοινότητες. Η επαναλειτουργία του Αγίου Μάμαντα - σημείωσε - μετά από 30 χρόνια αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός. Οσον αφορά δε την εκδήλωση της τουρκοκυπριακής πλατφόρμας "Αυτή Η Χώρα Είναι Δική Μας", που θα πραγματοποιείτο στην πλατεία Ινονού της κατεχόμενης Λευκωσίας και γίνεται επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, μεταφέρθηκε στη Μόρφου από τους Τουρκοκύπριους διοργανωτές της σαν ένα μέσο προστασίας των Ελληνοκυπρίων που θα βρίσκονταν στη Μόρφου. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα συναδέλφωσης και ειρήνης του κυπριακού λαού».

Στις δύο εκδηλώσεις, που εκτιμάται ότι συγκέντρωσαν πάνω από 2.000 άτομα - Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους - παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με τους βουλευτές Χρ. Μαυροκορδάτο και Ελ. Μαύρου, καθώς και τον επαρχιακό γραμματέα Λευκωσίας και Κυρήνειας του ΑΚΕΛ, Ν. Δημητριάδη, ο Ν. Αναστασιάδης, από το ΔΗΣΥ, και ο Γ. Βασιλείου, από τους ΕΔΗ.

Από τις εκδηλώσεις απουσίαζε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ν. Κατσουρίδης, ο οποίος δήλωσε για τους λόγους που τον εμπόδισαν να παραστεί: «Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η μετάβασή μου στον εσπερινό και στην εκδήλωση της πλατφόρμας "Αυτή Η Χώρα Είναι Δική Μας" λόγω επιμονής για επίδειξη της νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας, της οποίας δεν είμαι κάτοχος».

Ο «πρωθυπουργός» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μετέβη στο χώρο της εκκλησίας του Αγία Μάμαντα κατά την ώρα του εσπερινού και ενώ ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος, μιλούσε προς το εκκλησίασμα.

Ο Μ. Ταλάτ, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, παρέμεινε για λίγα λεπτά στο προαύλιο της εκκλησίας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη θρησκευτική τελετή. Ανέφερε ότι μετέβη στην εκκλησία για να χαιρετήσει τους Ελληνοκύπριους και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια θρησκευτική γιορτή και δε χρειάζονται πολλά λόγια. Ευχήθηκε επίσης ευημερία και ειρήνη για όλους.

Δηλώσεις Κυπρίων πολιτικών

Λίγες ώρες πριν τον εσπερινό Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι αναμένει από τις κατοχικές αρχές να επιτρέψουν τη μετάβαση των Ελληνοκυπρίων στη Μόρφου χωρίς διατυπώσεις, όπως είχε πράξει πρόσφατα και η κυβέρνηση, επιτρέποντας την ομαδική μετάβαση των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι Τούρκοι θα διασφαλίσουν τη μετάβαση και την παραμονή των προσκυνητών στη Μόρφου χωρίς επεισόδια και με ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτήρισε αρρωστημένη την αντίληψη κάποιων ότι με τη μετάβαση στη Μόρφου αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος. Ο Δ. Χριστόφιας υπενθύμισε ότι «αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια για να λειτουργήσουμε τις εκκλησίες μας στα Κατεχόμενα και δεν πρέπει, τόνισε, να προσπαθούμε να βρούμε αιτιάσεις για να σταματήσουμε τη λειτουργία στους ναούς μας».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει διαφορά στις θέσεις της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ για τη μετάβαση στον Αγιο Μάμαντα, ο Δ. Χριστόφιας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση δήλωσε πως όποιος θέλει μπορεί να πάει. Σε παρατήρηση ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα δε θα εκπροσωπηθούν με αντιπροσωπείες τους στη μετάβαση στον Αγιο Μάμαντα, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι δικαίωμά τους.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η μετάβαση αντιπροσωπείας του κόμματός του στην κατεχόμενη Μόρφου με τις διατυπώσεις που ισχύουν για τους απλούς πολίτες δε σημαίνει με κανέναν τρόπο αναγνώριση του ψευδοκράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ