Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Δύσκολη κατάσταση» στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας

ΛΑΡΝΑΚΑ.--

Εκτίμηση ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά» στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας, που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, διατύπωσε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «δυσχέρειες και σημαντικές διαφορές απόψεων και θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η βάση των συζητήσεων», τονίζοντας ότι γι' αυτό έκρινε σκόπιμο να ζητήσει συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να συνεκτιμήσουν την κατάσταση, στις 23 Μάη.

Ωστόσο ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «είναι νωρίς να μιλήσουμε για αδιέξοδο, δε θα ήταν δεοντολογικά σωστό».

Αναφερόμενος στο θέμα και σε συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρίς» ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε τη θέση του ότι σε περίπτωση λύσης οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες θα πρέπει να δικαιούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, έστω και υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ενώ θα μπορούσαν να ανεγερθούν νέα σπίτια για τους Τουρκοκύπριους και ξεκαθάρισε «κανείς να μην περιμένει από μένα να πω "ό,τι πήρατε, χαλάλι σας"», καθώς και ότι δε θα αποδεχτεί την παραμονή όλων των εποίκων στο νησί, δεδομένου ότι αν εφαρμοστούν πιστά οι πρόνοιες της συμφωνίας της Γενεύης, δε θα πρέπει να παραμείνει στο νησί ούτε ένας έποικος, αφού η παρουσία τους αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση του Δ. Χριστόφια με τον νέο ειδικό αντιπρόσωπο στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, που, όπως δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, είναι ένας πεπειραμένος διπλωμάτης, γεμάτος εμπειρίες και «έχουμε μια καλή συνεργασία».

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρίς» στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο υπό τον τίτλο «Χριστόφιας - Αρχίσαμε καλά αλλά υπάρχει πρόβλημα», αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην εφημερίδα. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τα μέλη των Τεχνικών Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας δεν ομιλούν την ίδια γλώσσα και ότι ανησυχεί μήπως δεν οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα, επειδή δε συνεννοούμαστε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ